hiposmi / Hiposmi - Hemen Sağlık

Hiposmi

hiposmi

Koku alamama hiposmi

28 yaşındayım ilk gebeliğim, yarın Haftaya gireceğim kronik olarak; astım, allerjik astım, kronik bronşit, taşikardi ve panik atak hastasıyım bir de polen ve toz allerjim var daha önce kanamalı tüberkloz ve zatürre geçirdim ve hastane de yattım.
Gebeliğin ilk ikinci ve üçüncü ayında gebelik nezlesi geçirdim ara ara iliadin dışında birşey kullanmadım sonra 4 ve 5. Şimdi bir gittiğim doktor eğer sinirle alakalı olsaydı dalgalanma olmazdı koku gitti mi giderdi diyor ve benim eşimde beyin cerrahisi 3. Yıl asistanı aynı şeyi söylüyor(duygusalda davranıyor olabilir bilmiyorum) ve tek taraflı olmazdı diyor diğeri ise bunun tam tersini söylüyor. son olarak ben üç aydır ne uyuyorum nede başka bişey inanılmaz kilo verdim psikolojim inanılmaz bozuldu geri gelmeyecek diye inanılmaz bir korku içerisindeyim bir tanı istiyorum tanı olmasada yüzdelik bir oran burnum açık nefes alabiliyorum ama inanılmaz kuru kanıyor sağ burnumu kapatıp sol taraftan kokuyu %3 alıyorum kokuyu alıp bıraktığım da nefesimi daha çok hissediyorum kokuyu sağ burnum ise gün içinde iyi koku alıyor deviasyon orda olmasına rağmen fakat sabahları oda gidiyor tedavi olarak şuan günde bir kez okyanus suyuyla( sitrimer) yıkıyorum risoneli her iki burun deliğime iki paf sıkıyorum ve allerset alıyorum birde sulfarin ve çörek oyu yapı sürüyorum ama inanılmaz kuru hala ikiside lütfen bana bir yardımcı olun böyle yapamıyorum yaşayamıyorum gebelikte yapılabilecek bişey yok mu doğuma bir ay kaldı inşallah çocuğumun kokusunu içime çekebilirim

 

KOKU VE TAT ALMA BOZUKLUĞU NEDENLERİ, TANI VE TEDAVİSİ

Koku ve Tat Kaybı

Koku ve tat alma süreçleri karmaşıktır. Koku molekülleri soluduğumuz havaya salındığında veya yiyecek moleküller tükürük veya burun mukusumuzda çözündüğünde tat ve koku alma işlemi başlar. Bu moleküller daha sonra burun, ağız veya boğazdaki duyu hücrelerini uyarır.

Koku alma sinir hücreleri koku molekülleri tarafından uyarılır. Burun üst bölümünde bulunurlar ve doğrudan beyne bağlanırlar. Burun astarının içine çok yüzeysel olarak yerleşim gösterirler. Bu, koku moleküllerini daha kolay algılayabilmeleri için iyidir, ancak ne yazık ki yüzeye yakın olduğu için koku alma sinirleri yaralanma riskiyle karşı karşıyadır.

Tat alma sinir hücreleri ağız ve boğazdaki tat tomurcuklarında bulunur ve tatlı, ekşi, acı, tuzlu ve umami olmak üzere beş temel tadı algılamakla görevlidir.

Ortak kimyasal duyu adı verilen başka bir kemosensiyel süreç de koku ve tada katkıda bulunur. Bu hücreler beyni ısı (baharatlı biberler gibi) veya soğuk (mentol veya nane gibi) gibi duyulara karşı uyarır.

Yemeğimizin “tadı” olarak düşündüğümüz şey, aslında tüm bu duyuların birlikte çalışmasıdır. Tat alma duyusunun %80'i koku alma duyusuna bağlıdır, bu nedenle koku alma yeteneği olmadan tüm yiyecek ve içecekler, başka hiçbir ayrım yapmaksızın yalnızca bu beş temel tattan biri olarak algılanabilir.

En sık görülen koku ve tat bozuklukları şunlardır:

·         Anosmi. Koku alamama, koku duyusunun tamamen kaybolması

·         Ageusia. Tat alamama, tat duyusunun kaybı

·         Hiposmi. Koku alma yeteneğinin azalması

·         Hipogeusia. Tatlı, ekşi, acı veya tuzlu şeyleri tatma yeteneğinin azalması

Koku duyusunun (hiposmi veya anozmi) ve tat alma duyusunun (hipoguzi veya ageuzi) azalması veya tamamen kaybolması en yaygın görülen kemosensör bozukluklardır.

Diğer kemosens bozukluklarında, kokular, tatlar veya tatlar yanlış yorumlanabilir veya bozulabilir, bu da kişinin normalde tatması veya koklaması hoş olan bir şeyden hoş olmayan bir koku veya tat algılamasına neden olabilir.

Diğer hastalıklar da kokular ve tatların az veya hiç alınmamasına sebep olabilmektedir. Bazı hastalıklar normalde hoş bir tat veya kokuya sahip şeylerden kötü bir koku veya tat algılamanıza neden olabilir. Bu bozukluklar yaşam kalitesini etkileyebilir. Hatta altta yatan başka hastalığın bir belirtisi ve habercisi olabilir.

Tat ve Koku Kaybı Problemi Nedir?

Koku ve tat bozuklukları, tat ve koku alma duyusunda azalma veya tamamen koku ve tat kaybı ile sonuçlanan durumlardır. kişiden 5'inde tat veya koku problemleri gözlemlenmektedir. Bunlardan bazıları koku veya tat alma sisteminin gelişmesiyle ilgili problemlerin sonucu iken, diğerleri ise zamanla oluşan sorunlardır.

Koku veya tat kaybı kademeli veya ani olabilir ve bazı durumlarda bariz bir nedenle tetiklenebilir - örneğin kafa travması veya viral bir enfeksiyon.

Tamamen koku alamama anosmi olarak adlandırılır. Koku alma duyusunda azalma hipozmi olarak adlandırılır. Koku duyusundaki diğer değişiklikler, kokuların beklenenden farklı olması (parosmi) ve olmayan kokuların algılanmasıdır (fantosmi). Yiyeceklerin lezzetinin algılanması üzerindeki etkisi nedeniyle, birçok koku alma bozukluğu, insanları bir tat bozukluğuna sahip olduklarına inandırır, ancak tat alma bozuklukları nadirdir.

Pek çok insan üşüttüğünde koku ve tat alma fonksiyonlarında kayıp yaşamıştır, ancak bu duyularda meydana gelebilecek başka değişiklikler de vardır.

Tat ve koku kaybı ile ilgili sorunlar aşağıdaki sağlık problemlerinin belirtileri olabilir:

·         Obezite

·         Diyabet

·         Yüksek tansiyon

·         Kötü beslenme

·         Parkinson, Alzheimer, multipl skleroz gibi sinir sistemi hastalıkları


Koku ve Tat Kaybı Neden Olur?

Koku ve tat alamama problemlerinin birçok farklı nedeni vardır. Geçici koku, tat kayıpların en yaygın nedenleri soğuk algınlığı, grip ve sinüs problemleridir. Ayrıca, genetik nedenlerle koku alma bozukluğu ile doğabilirsiniz.

Bazen koku alma yeteneğinin kaybının nedeni bulunamaz. Koku duyusu çeşitli nedenlerle kaybolabilir. En yaygın nedenler şunlardır:

Hastalıklar (örneğin, soğuk algınlığı veya grip, sinüs enfeksiyonu ve alerjiler)

  • Kafa yaralanmaları
  • İnme
  • Viral enfeksiyonlar
  • Sinüsleri etkileyen sinüzit, nazal polip gibi problemler
  • Hormon problemleri
  • Diş veya ağız sorunları
  • Benzen, klorin, formaldehit gibi bazı kimyasallara maruz kalma
  • Bazı ilaçlar
  • Baş veya boyun kanseri için radyoterapiye maruz kalma
  • Sigara içmek
  • Kokain gibi burundan madde kullanımı

Epilepsi, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve şizofreni gibi diğer bazı tıbbi durumlar koku alma duyusunun tamamen kaybıyla ilişkilendirilebilir.

Koku alma duyusu da diğer tüm duyular gibi doğal olarak yaşla birlikte azalır. Nadiren bazı kanserler de anosmiye neden olabilir.

Hangi ilaçlar tat alma yeteneğini etkileyebilir?

  • Amoksisilin, eritromisin, siprofloksasin ve trimetoprim gibi yaygın olarak reçete edilen antibiyotikler.
  • Parkinson hastalığı, migren gibi nörolojik problemlerde kullanılan ilaçlar; kas gevşeticiler.
  • Tansiyon ve kolesterol için kullanılan kardiyovasküler ilaçlar (statinler).
  • Tiroid ilaçları.
  • Antidepresan veya duygudurum düzenleyici ilaçlar.
  • Antihistaminikler, antiinflamatuarlar ve antifungal ilaçlar

Koku ve tat bozukluklarının belirtileri nelerdir?

Belirtiler, tatlı, ekşi, acı veya tuzlu olan belirli şeyleri koklama, tat alma yeteneğini tamamen veya kısmi olarak kaybetmektir. Bazı durumlarda, normalde kişiye hoş gelen tatlar veya kokular kişi tarafından rahatsız edici olarak nitelendirilmektedir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Geçici olarak koku veya tat alma yeteneğini etkileyebilecek bazı durumlar vardır. Koku ve tatta kısa süreli değişiklikler, soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonları gibi üst solunum yolunuzu etkileyen enfeksiyonlarda yaygındır. Sebep buysa, koku ve tat alma yeteneği genellikle iki hafta içinde geri gelmelidir. Koku veya tat alma duyunuzda kalıcı bir değişiklikten endişe ediyorsanız, doktorunuzdan randevu almalısınız.


Koku ve tat bozuklukları nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tıbbi kayıtlarınızı inceleyecek ve fiziksel muayene gerçekleştirecektir. Bu bozuklukların tanısı için:

  • Bir insanın algılayabileceği en az miktarda konsantrasyondaki kimsayal koku veya tat miktarının ölçümü
  • Çeşitli kimyasalların tat ve kokularını karşılaştırma
  • "Scratch ve sniff" testleri
  • Kimyasalların dilin belirli bölgelerine uygulandığı "Yudumla, tükürme ve durulama" testleri 
  • MR ve BT gibi görüntüleme testleri

Koku ve tat bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz tedavinizi aşağıdaki temellere göre planlayacaktır:

·         Yaşınız

·         Genel sağlık durumunuz ve tıbbi kayıtlarınız

·         Hastalığınızın seviyesi

·         Belirli ilaçlar, prosedürler veya terapilerle karşı toleransınız

·         Hastalığınızın tahmini süresi

Koku, tat alamama tedavisi şunları içerebilir:

  • Koku,tat alamamaya neden olan ilaçların durdurulması veya değiştirilmesi
  • Koku, tat alamamaya neden olan tıbbi sorunun düzeltilmesi
  • Koku ve tat alma problemlerine neden olacak tıkanıklıkların cerrahi olarak temizlenmesi
  • Danışmanlık
  • Sigarayı bırakmak

Koku ve tat bozukluklarının oluşturabileceği komplikasyonlar nelerdir?

Hem koku hem de tat bozuklukları yaşam kalitesini etkilerken, koku bozuklukları genellikle daha tehlikelidir. Koku alma yeteneğinin kaybı aşağıda listelenen tehlikeli durumları algılama yeteneğinize zarar verebilir.

  • Ateş
  • Zehirli dumanlar
  • Gaz sızıntıları
  • Bozulmuş yiyecek ve içecekler

Tat alamama beslenmeyi etkileyebilir ve bunun sonucunda kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye neden olabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyen tat alma problemleri bunun sonucunda diğer tıbbi sorunlara neden olabilir.

Koku alma yeteneği geri kazanılabilir mi?

Yaşadığınız bir problemden sonra azalan veya tamamen kaybolan koku alma yeteneğinin geri gelip gelmeyeceği ilk etapta soruna neyin neden olduğuna bağlıdır. İnsanlar arasında da farklılıklar vardır - örneğin, bazı insanlar soğuk algınlığından sonra koku duyularını çabucak geri kazanırken, diğerlerinin koku duyularında daha uzun süreli ve hatta kalıcı değişiklikler olur.

İnsanlar sigara içtiğinde veya mevsimsel alerjisi olduğunda geçici koku kaybı meydana gelebilir. Burun ve sinüs rahatsızlıkları koku alma yeteneğini değişen derecelerde etkileyebilir ve ilaçlarla ve gerekirse ameliyatla olabilen tedaviye iyi yanıt alınabilir.

Kafa travması, burunda, koku sinirlerinde veya sinyalin alındığı beyinde yaralanmalara neden olabilir. Koku sistemi bazen kendini onarabilir ve koku duyusunun bir kısmını geri kazanabilir. Bunun ne zaman olacağı ve olup olmayacağı, yaralanmanın yerine ve ciddiyetine bağlıdır, ancak etkilenenlerin %50'sinde travmadan 10 yıl sonrasına kadar bir dereceye kadar iyileşmenin gerçekleşebileceğini gösteren kanıtlar vardır. Beklediğinizden farklı görünen kokular (parosmi) ve var olduğunu düşündüğünüz ama olmayan kokular (fantosmi) de oluşabilir. 

Yaş,koku almanızı sağlayan reseptörlerin sayısında azalmaya neden olur ve hasarlı koku alıcılarını onarma yeteneği de azalır.

Koku ve Tat Alma Bozukluğu Nedenleri, Tanı ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir