ıhlamurun faydaları / Ihlamurun Sağlığa Faydaları Nelerdir? Ihlamur Neye İyi Gelir, Faydaları ve Zararları Nedir?

Ihlamurun Faydaları

ıhlamurun faydaları

Ihlamurun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Ihlamur Nasıl Yapılır?

Saymakla faydaları bitmeyen ıhlamur özellikle kış aylarında baş gösteren grip, nezle gibi hastalıklar için daha çok tüketilir. Ihlamur ebegümecigiller ailesinden gelen ağaç türleridir. Ağaç şeklinin yanı sıra çalı olarak da görebiliriz. Çiçeklerini Haziran - Ağustos aylarında verir. Ihlamurun en önemli kısmı bu çiçekleridir. Söz konusu çiçekler ıhlamur çayının demlenmesinde kullanılır. Ayıca tıbbi olarak da kullanılan bir bitki türüdür.

Pek çok farklı rahatsızlığın tedavisi için doğal bir kaynak olarak kendini gösteren Ihlamur, ülkemizde de epeyce tercih edilmektedir. Ihlamur ağacında yetişen ve değişik tüketim alternatifleri olan ıhlamur, ayrıca tilia olarak da bilinmektedir. Bilhassa psikolojik açıdan stres ve kaygıdan uzak bir yaşam sunarken, sinirleri yatıştırarak daha sakin bir yaşam sürme olanağı sunar. Ihlamur, yalnızca psikolojik değil, fiziksel olarak da birçok rahatsızlığın tedavisi konusunda ciddi bir potansiyel oluşturuyor.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

İltihabı Giderir; Ihlamurun içerisinde bulunan iltihap giderici antioksidanlar, kas ağrıları, spazmlar, artrit, eklem ve baş ağrıları, solunum yolu iltihapları, zayıf kan dolaşımının sebep olduğu yaralar başta olmak üzere çeşitli türlü iltihaplanma durumlarının tedavisine destek olmaktadır.

Soğuk Algınlığı ve Gripte Etkilidir; Ihlamur çayı ağızda veya boğazda oluşabilecek tahrişi azaltmaya yardımcı olan müsilaj denilen bir madde içermektedir. Bu müsilaj maddesi mukus üretimi, boğaz ağrısı ve öksürük vb. gribal belirtilerle mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. Ihlamur çayı, grip, boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığının ateş yapma durumlarında terlemeyi teşvik ederek vücut sıcaklığını düşürmektedir. Boğaz ağrılarını önler.

Sakinleştiricidir; Ihlamurun en bilinen niteliği sakinleştirici ve dinlendirici olmasıdır. Sinirleri yatıştırır, uyku bozukluklarına iyi gelir. Anksiyete ve depresyon gibi sorunları olanların yatmadan önce ıhlamur çayı içmesi, kendilerini iyi hissetmelerini ve rahat uyumalarını sağlayabilmektedir. Alerji sorunu olmaması halinde çocuklarda hiperaktivite problemi için ve altı aylıktan büyük bebeklerde kullanım güvenlidir.

Kalp Sağlığını Destekler; Ihlamur kan basıncını düşürerek kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Kan damarları ve arterlerdeki iltihaplanmayı engelleyebilir ve kan pıhtısı, kalp krizi, aritmi riskini azaltabilir. Öte yandan hipertansiyona da iyi gelmektedir. Fakat ıhlamurun içerisindeki kimi bileşiklerin kardiyotoksik yapısından dolayı, kalp rahatsızlığı geçmişi olanların dikkatli tüketmesi önerilmektedir.

Saçları Besler; Saçlarını parlatmak isteyenler, ıhlamur yaprakları ve çiçekleriyle beraber kaynattıktan sonra elde edilen suyla saçlarınızı yıkayabilir. Bununla birlikte ıhlamur suyu kafa derisini rahatlatır, saç köklerini ve saç derisini kuvvetlendirerek saç dökülmesini önlemektedir.

Cilt Sağlığını Korur; Ihlamur çayı buhar banyosu yapmak cilt için yararlıdır. Gözenekleri açar, cilt iltihabı tedavisine ve kirlenmeye bağlı oluşan lekeleri temizlemeye destek olur. Cildi nemlendirir ve güneş kaynaklı cilt problemlerine karşı da etkili olabilmektedir.

Bağışıklığı Güçlendirir; Yapılan araştırmalarda ıhlamur bitkisinin çiçeğinden elde edilen bileşiklerin çeşitli maya ve bakteri türlerine karşı olumlu etkisi olduğu, bağışıklığı destekleyerek vücudu rahatsızlıklara karşı kuvvetlendirdiği bulunmuştur.

Stresi Azaltır; Ihlamur çiçeği çayında olduğu gibi ıhlamur yapraklarından hazırlanan çayın da stresi azaltmada etkili olduğu düşünülmektedir

Ihlamurun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir Ihlamur Nasıl Yapılır

Ihlamur Nasıl Yapılır?

Hazırlanışı: İki gram kadar ıhlamuru bir demliğe koyun ve üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıkta su ilâve edin. dakika kadar çay gibi demlenmesini bekleyin. Sonra içebilirsiniz. Taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için demliğin ağzını kapalı tutun.

- Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolduğundan daima taze olarak demlenip içilmelidir.

- Uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle öğünler arasında içmek daha faydalıdır.

- Ihlamur çayı 10 dakikadan fazla bekletilirse yapısındaki maddeler değişerek sarı rengi kırmızıya dönüşür ve kokusu kaybolmaya başlar. Yaprak ıhlamur kullanılırsa demlemeden itibaren kırmızı rengi alır ve sağlayacağı fayda azalır, tadı ve kokusu da kaybolur. Günde bardaktan fazla içilmemelidir.

Ihlamur çayını yüksek tansiyon için alıçla; damar sertliği için mabet ağacıyla; gerginlik için şerbetçiotuyla; soğuk algınlığı ve grip için mürverle harmanlayarak içebilirsiniz.

Meyveli Ihlamur Çayı Tarifi

Ihlamurun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir Ihlamur Nasıl Yapılır

Malzemeler:

1 adet elma, ayva, limon ve kabuk tarçın

adet karanfil

Bir tutam ıhlamur

2 yemek kaşığı bal

Yapılışı: Elma, ayva, limon kabuklarını yıkayıp 4 parçaya bölün ve bir tencereye koyun. Üzerine kabuk tarçın ve karanfili de ekleyin. Tencereye su koyduktan sonra kaynatın. Kaynadıktan sonra ıhlamuru da ekleyerek çayı demlenmeye bırakın. Ardından süzüp bal ekleyerek içebilirsiniz.

Ihlamur Çayı Neye İyi Gelir?

Ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde ıhlamur çayı dönemsel olarak kullanılmaktadır. Bilhassa grip ve benzeri rahatsızlıklar karşısında yükselen ateşi düşürmede oldukça etkilidir. Ayrıca ıhlamur çayının buharı burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Sakinleştirici etkisiyle sinirlerin yatışmasına olanak vermek mümkündür.

Bu şekilde migren vb. ağrılardan uzak kalınabilir. Stres, kaygı bozukluğu ve kalp çarpıntısı gibi sorunların önüne geçme olanağı vermektedir. Aynı zamanda değişik kullanım yöntemleri üzerinden deri rahatsızlıkları için de epeyce etkilidir. İdrar söktürücü olarak safra kesesi ve karaciğer hastalıklarına karşı mühim bir tedavi metodu olarak ele alınır. Yapılan araştırmalar karşısında kas kasılmaları karşı da iyi geldiği tespit edilmiştir.

Ihlamurun Yan Etkileri ve Zararları

- Kalp hastalığı geçmişi veya riski varsa kullanmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süreli ve yoğun tüketimi kardiyotoksik etki yaratabilir.

- Lityum kullanan kişiler doktora danışarak tüketmelidir.

- Hafif alerjik reaksiyonlar oluşma riski vardır.

- Hamilelere ve emziren kadınlara önerilmez.

- Anemisi olan kişilere önerilmez.

- İlaç etkileşimi olabileceğinden, kullandığınız herhangi bir ilaç varsa doktorunuza danışın.

- Yemekten sonra içilirse hazmı güçleştirir.

- Uyuşukluk yapabilir.

Ihlamur Faydaları – Ihlamurun Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Ihlamur ağaçta yetişen bir bitkidir. Ağaç boyları en az 25 metre en fazla 50 metreye kadar ulaşabilir. Kalsiyum oranı yüksek olan bu bitki içerdiği diğer vitaminler ve antioksidanlar ile kış aylarında hastalıklardan korunmak için sıkça tüketilir. Ihlamurun aynı zamanda pek çok hastalığa da faydası bulunur. Günde bir bardak tüketimle vücudun ihtiyaç duyduğu A vitaminin bir kısmını da karşılayan ıhlamur, isteğe göre limonla ya da balla da tüketilebilir. Ihlamur ve tüketimi hakkında bilinmeyen tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?

İnsan sağlığına olan olumlu etkileri saymakla bitmeyen bu bitki kış aylarında tüketildiği gibi yılın her döneminde de kullanılabilir. İşte ıhlamur faydaları:

  • Ihlamur yapraklarının sıcak suda demlenerek içilmesiyle birlikte kaygı ve stres oranını azalttığı görülür. Sakinleştirici bir etki sağlayarak daha rahat uykuya dalmanıza yardımcı olur.
  • Antioksidan özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelir.
  • Kan basıncını düşürür. Bu özelliği sayesinde kalp hastalıklarının önüne geçer, kanda pıhtılaşma olmasını engeller.
  • Soğuk algınlığı döneminde öksürük en sık yaşanan belirtidir. Ihlamur içeriği ile boğaz ve solunum yollarındaki bakterileri öldürür. Oluşan tahrişi iyileştirir ve öksürüğün geçmesini sağlar.
  • Vücudun direnç kazanmasını sağlar ve enerji verir.
  • Kan dolaşımının daha kaliteli ve düzenli olmasına yardımcı olur.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Bağırsaklarda bazı dönemlerde enfeksiyon olabilir. Ihlamur çayı düzenli tüketildiğinde bu enfeksiyonları iyileştirerek sindirimi düzenler. Aynı zamanda iltihapları kurutucu etkisi de vardır.
  • Cilt kırışıkları ve çil lekelerine iyi gelir.

IHLAMUR NASIL YAPILIR?

Ihlamur nasıl demlenir? sorusunun cevabı oldukça basit ve pratiktir. Ihlamur çayı için yapılması gereken, demlenecek çay miktarına göre su ve ıhlamur yapraklarının önce kaynatılması ardından da bekletilmesidir. 5 dakikalık bir bekleme süresinin ardından ıhlamur çayı içilmeye hazırdır. Ihlamur çayı demleme sırasında içerisine 1 çay kaşığı nane ekleyerek farklı aromalar da katabilirsiniz. Limon ve bal kullanımı da ıhlamur çayında isteğe göre şekillenir.

IHLAMUR NEYE İYİ GELİR?

Doğanın insan sağlığı için sunduğu mucizevi bitkilerden biri olan ıhlamur pek çok hastalığın ortaya çıkmasını engellerden var olan hastalıklarda da iyileştirici bir güce sahiptir. Ihlamur kalp hastalıkları, sindirim hastalıkları, bağırsak rahatsızlıkları ve cilt problemlerine iyi gelir. Bunun yanı sıra uyku problemi çeken kişiler için de şifalı bir bitkidir. Uyumadan önce içilen ıhlamur çayı daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.

IHLAMUR ZARARLARI

Ihlamurun iyileştirici etkileri çok fazla olsa da fazla tüketildiği takdirde vücutta istenmeyen rahatsızlıklara yol açar. Tüketim miktarı 1 fincan olmalıdır ve bunun dışına çıkılmamalıdır. Ihlamur çayı fazla içildiğinde kan basıncının hızlı bir şekilde yükselmesine yol açar. İshale neden olur ve su kaybını ortaya çıkarır. Kalp dostu olan bu bitkinin fazla tüketimi kalp rahatsızlıkları yaşamanıza neden olabilir. Bunun yanı sıra yeni doğum yapan anneler ya da hamile olan anne adaylarının ıhlamur tüketiminde dikkatli olması ve doktor kontrolünde içmesi önerilir. Ihlamurun zayıflama üzerinde ise herhangi bir etkisi yoktur. Sadece sindirimi düzene sokar daha sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlar.

Ihlamur Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kendine has kokusuyla hayatımıza sağlık katan ıhlamur, pek çok kişi tarafından yanlış demlenip tüketilir. Bu nedenle de ıhlamurun faydalarından en yüksek şekilde yararlanılamaz. Ihlamuru doğru demlemek ve tüketmek için bu önerilere dikkat!


Ihlamurun Faydaları

Ihlamur, özellikle soğukalgınlığı, nezle ve grip gibi durumlarda elimizden düşürmek istemediğimiz bir bitkidir. 

  • Ihlamur çayı; üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı faydalı, bağışıklık sistemini güçlendirerek tedaviye yardımcı olurken öksürüğü kesip göğsü yumuşatır.
  • Yangı azaltıcı özelliği bulunur. 
  • Ayrıca terletme, idrar söktürme, strese karşı sinirleri yatıştırma hatta kimi bağırsak sancılarını gidermede destektir. 

Ihlamur Nasıl Tüketilmeli?

Ihlamur, üst solunum yolu enfeksiyonlarında olumlu katkıları olması nedeniyle özellikle kış aylarında tüketilir. Oysa Ihlamur tüketimi için herhangi bir ayı beklemeye gerek yoktur. Diğer aylarda da ıhlamur tüketiminizi sürdürürseniz ıhlamurun faydalarından daha fazla yararlanabilirsiniz. Tabii her şeyin tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiği gibi ıhlamur tüketiminde de aşırıya kaçmamalısınız. Sınırları zorlamamak adına günde fincan ıhlamur tüketmek yeterlidir. 

Ihlamuru tüketirken içerisine kesinlikle şeker ilave etmeyin. Rafine şeker son derece zararlı olduğundan en yüksek faydayı sağlayabilmek için saf olarak tüketmek gerekir. Şekerin başlı başına zararlı olduğu kanıtlanmışken, bir de gün içerisinde tüketilecek birkaç fincan ıhlamura ilave edilmesi fayda yerine zarar verir.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur çayını demleme süresi çok önemli. Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır.
Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla dakika demleyin.
dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır. 

Eskilerin Ihlamur Tarifini Uygulamayın

Eskiden hangimiz şahit olmadık ki ocağın üstünde defalarca üzerine su ekleyerek gün boyu tüketilen ıhlamura. Ninelerimiz, dedelerimizden kalma bu alışkanlığa son vermek gerekir. Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.

Açıkta Satılan Ihlamuru Yıkayın

Pazardan, aktardan açıkta aldığınız ıhlamurun üzerinde toz olabilir. Bu nedenle avucunuzun içine sıkıca alarak ince büyük bir süzgece koyabilir ve sudan geçirerek tozlarından arındırabilirsiniz.

Ihlamur Nasıl Toplanır

Ihlamurunuzu kendiniz toplayıp kurutacaksanız bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Öncelikle ıhlamur toplayacağınız ağaç şehrin içerisinde bir ağaçsa bu işe hiç girişmemenizi öneririz zira kirli havaya yıllarca maruz kalmış böyle bir ağaçtan toplanan ıhlamur ile sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Ülkemizde ıhlamur toplamak için en uygun zaman genellikle haziran ayıdır. Ancak toplama zamanı bulunduğunuz bölgeye ve iklime göre bir miktar değişebilir. Her meyve, sebze ve bitkide olduğu gibi ıhlamur toplarken de bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Ihlamurları dallardan koparırken çiçekleri ile birlikte saptaki ince yaprakları da almalısınız. Bu işlemi ellerinizle yapabileceğiniz gibi küçük bir budama makası yardımıyla da yapabilirsiniz.

Ihlamur Nasıl Kurutulur?

Ihlamurları topladıktan sonra sıra geldi kurutma aşamasına… Hemen tüm bitkilerin kurutmasında olduğu gibi nemden uzak bir bölge de yapılan kurutma işlemi her zaman daha sağlıklı olacaktır. Ortamda bulunan nem ıhlamurlarınızın küflenmesine neden olabilir. Ihlamuru kurutacağınız açık havadaki alanın tozsuz bir yer olması, üzerine toz birikmemesi açısından önemlidir. Ihlamurları kurutacağınız alana büyük bir bez serin. Topladığınız ıhlamurları serdiğiniz bezin üzerine çok fazla üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Eğer üst üste gelirlerse ıhlamurların bir kısmı tam olarak kurumayabilir. Ihlamurları beze yayarken çiçeklerine ve ince yapraklarına zarar vermemeye özen gösterin. Kurutma işlemi, kurutulan yerin iklim koşullarına göre 2 gün ila bir hafta içerisinde tamamlanır. Ihlamurları kurutmaya başladıktan sonra günde bir iki kez elinizle karıştırarak başka bölgelerinin de eşit miktarda kurumasına yardımcı olmalısınız.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Ihlamur Çayının 8 Şaşırtıcı Faydası

Vücudumuzda çok sayıda olumlu etkiye sebep olan ıhlamur çayı, fermente edilmemiş ıhlamur ağacının çiçekli yapraklarından oluşur. Ihlamur ağacının sarı ve beyaz renklerde açan çiçekleri ve yapraklarının kurutulması ile elde edilir. Bu nedenle oldukça doğaldır ve yüksek düzeyde antioksidan içeren bir bitkidir. Ihlamur, kaynatarak çayı yapılabilen popüler bitkilerden biridir. Yaz aylarında toplanarak kurumaya bırakılan ve soğuk kış aylarında pek çok faydası sebebiyle sıkça tüketilen ıhlamur, demlenerek ıhlamur çayı haline gelir. Her geçen gün daha fazla kişi tarafından benimsenen ıhlamur çayı; saçtan cilde, ödem atmaktan zinde olmaya kadar farklı açılardan insan sağlığı üzerinde etkilidir.

Soğuk algınlığı, grip gibi problemlerde ıhlamurun faydası saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Soğuk kış aylarında hastalıklara karşı koruma sağlama gibi özelliklerinin yanı sıra bilinen pek çok faydası vardır. Ihlamur, öksürüğe neden olan bakterileri vücuttan atmaya yardımcı olurken hastalığın sebep olduğu solunum yollarında meydana gelen tahrişleri de iyileştirmeye yardımcı olur. Balgam söktürücü özelliği ile bilinen ıhlamur bitkisi, viral ya da bakteriyel boğaz enfeksiyonlarından yüksek ateş şikayetlerine, kronik hastalıklardan cilt ve saç hastalıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olur. Ancak diğer tüm doğal ve bitkisel şifa kaynakları gibi ıhlamur çayının da tam olarak fayda sağlayabilmesi için, faydalarının bilinmesi ve en doğru şekilde tüketilmesi gerekir. Bu sebeple ıhlamur çayının 8 şaşırtıcı faydasını sizler için derledik; gelin hep beraber bu faydaların ne olduğunu inceleyelim.

1. Hastalıklara Karşı Koruma Sağlar

Ihlamur çayının en çok bilinen faydası, hastalıklara karşı savaşmada etkili olmasıdır. Sadece ülkemizde değil, farklı kültürlerde de; soğuk algınlığı, grip ve yüksek ateş şikayetlerinde, ateşi düşürmek için ıhlamur çayı tüketilir. Ihlamur çayının buharı solunarak burun tıkanıklığının açılması sağlanabilir. Aynı zamanda ıhlamur çayı boğaz ağrısını ve öksürüğü azaltan etkiler gösterir.  Ihlamur, birçok faydasının yanında soğuk algınlığı şikayetlerini en aza indirmek için sıklıkla tüketilir. Adeta bir şifa kaynağı olan ıhlamur; nezle ve grip gibi dış etkenlere bağlı hastalıklar için iyi bir çözümdür. Ihlamur üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, soğuk algınlığa ve öksürüğe iyi geldiğini kanıtlar. Ihlamur çayının içinde bulunan faydalı mineraller, terletici özellikleri ile solunum yolu problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ihlamurun, tahriş olan solunum yollarını yumuşatan ve yatıştıran etkileri olduğu görülür. Bu etkileri sayesinde ıhlamur çayı hastalıklara karşı koruma sağlar.

2. Göz Yorgunluğunu ve Göz Altı Morluklarını Giderir

Ihlamur çayına bir pamuk batırarak ve gözlerinize tampon hareketlerle kompres uygulayarak gözlerinizin dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Ihlamur çayı ile gözlerinizin yorgunluğunu azaltabilir ve göz çevrenizde oluşan bakterilerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca ıhlamur çayının göz altı morluklarını da azaltıcı faydaları bulunur. Ihlamurun çayının, vücudunuza pek çok faydası bulunduğu gibi gözleri de yatıştırıcı etkileri vardır. Gözlerin doğal olarak rahatlamasına yardımcı olur. Gözlerin ve göz altlarının sağlığı için ıhlamur bitkisinin kuru yaprakları ve çiçekleri kaynatılır ve soğuması beklenir. Bir parça pamuk ılık ıhlamur çayı içine batırılır ve göz kapaklarının üzerine konularak yaklaşık 15 dakika bekletilir; Bu sayede gözlerin rahatlaması sağlanır. Göz altları yatışır ve göz çevresinde oluşan çapaklar ve bakterilerin giderilmesi sağlanır.

3. Saç Bakımı İçin Kullanılabilir

Ihlamur çayı ile saçlarınızı yıkayarak kafa derisinde oluşan zararlı bakterilerin dışarı atılması ve kafa derisinin rahatlatılması sağlanır. Belirli aralıklarla ıhlamur çayı ile saçların yıkanması halinde saçların daha parlak ve daha sağlıklı olması sağlanır. Ihlamur çayı, içilerek veya saçlara doğrudan uygulanarak, saç bakımı için iyileştirici bir rol oynar. Kafa derisinde oluşan kaşıntı ve kuruluğun giderilmesine yardımcı olur. Zarar görmüş kafa derisini iyileştirir. Ihlamur çayı saçların güçlenmesine ve saç dökülmesi gibi problemlerin giderilmesine katkı sağlar.

4. Cilt Bakımı İçin Kullanılabilir

Ihlamur çayı cilt için önemli bir doğal bakım ürünüdür. Cilt lekelerinin giderilmesinde ıhlamur çayının oldukça etkili olduğu bilinir. Ihlamur çayını tonik gibi kullanarak cildinizdeki lekelerin zamanla azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, anti aging etkilere sahip olan ıhlamur çayı cilt yaşlanmasını geciktirmeye ve kırışıklıklara karşı cildinizi korumaya yardımcı olur. Kuru ciltler için nemlendirme etkisine sahip olan ıhlamur, kozmetik sektöründe pek çok alanda kullanılan bir bitkidir. Ihlamur çiçeği ile hazırlanan cilt bakım kremleri, deri hastalıklarının azaltılmasına yardımcı olmak için kullanılır. Çeşitli kozmetik markaları çoğunlukla selülit kremlerini üretirken ıhlamur bitkisinin faydalarından yararlanır. Ihlamur antioksidan içeriği açısından zengin bitkilerden biri olduğu için vücudun zamanla kendiliğinden oluşturduğu serbest radikallere karşı savaşır. Hücre yenilenmesini hızlandırır. Bu bakımdan ıhlamur çayı, cilt yaşlanmasını ve yaşlanma sürecini yavaşlatan etkilere sahiptir. Düzenli olarak ıhlamur çayı tüketerek, daha genç, güzel ve sağlıklı bir cilde kavuşmanız mümkün.

İlgili İçerik: Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Birbirinden Lezzetli Kekik Çayı Tarifleri

5. Sinir Sistemine İyi Gelir

Ihlamur çayı hakkında yapılan araştırmalar; düzenli olarak tüketilen ıhlamur çayının; stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Özellikle akşamları tüketilen bir fincan ıhlamur çayı, sakinleştirici etkisi rahatlamaya yardımcı olur. Günümüzün en büyük psikolojik problemlerinden biri olan strese bağlı anksiyete etkilerine karşı rahatlatıcı etkilere sahiptir. Sakinleşmeyi sağlayan ıhlamur çayı, geceleri daha rahat bir uykuya zemin hazırlar.

6. Vücuttaki Fazla Ödem ve Şişkinlikleri Azaltır

Ihlamur çayı vücudun sıvı alımını destekler. Limon suyu ile birlikte tüketildiğinde, vücutta oluşan fazla ödem ve şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olarak vücudu rahatlatır. Ihlamurun içerisinde bulunan yararlı asitler, vücudun terlemesini sağlayarak vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca ıhlamur çayı doğal bir detoks olarak da kullanılır. Vücut sağlığını korumaya yardımcı olan ıhlamur çayı kilo verme sürecini hızlandıran etkilere de sahiptir.

7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yüksek tansiyon ve kalp çarpıntısı gibi problemlere karşı doğal şifa kaynaklarından biri olan ıhlamur çayı, vücudun bağışıklığını güçlendirici etkileri ile bilinir. C vitamini kaynağı olan limon takviyesi ile bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Yüksek miktarda antioksidan kaynağı olan ıhlamur çayı, vücutta bulunan ve tüm hücrelere zarar veren bakteriler ile mücadele eder. Ihlamur çayı, serbest radikallerin vücudun bağışıklık sistemini koruyan hücrelerde meydana getirdiği deformasyonu önlemeye yardımcı olur. Bu sebeple, kanser hücreleri oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Düzenli olarak tüketilen ıhlamur çayı, hücreleri korur ve var olan hastalıklı hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını engeller.

İlgili İçerik: Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Birbirinden Lezzetli Papatya Çayı Tarifleri

8. Sindirim Sistemi Sorunlarına İyi Gelir

Ihlamur çayı, sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler. Sindirim sistemi problemlerine iyi gelir ve bağırsakların çalışma sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Yemeklerden sonra tüketeceğiniz bir bardak ıhlamur çayı, yediklerinizin hazmını kolaylaştırır. Aynı zamanda mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde de önemli katkılar sağlar. Var olan sindirim sistemi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili pek çok faydası bulunur. Ihlamur çayının zengin içeriği, mide krampları, kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Uzmanlara göre ıhlamur çayı, sindirim sisteminin ve boşaltım sisteminin düzgün çalışması için uyarıcı etkilere sahiptir.

Sağlıklı Yaşam ve Beslenme

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir