iftitah suresi / TEKBİR - TDV İslâm Ansiklopedisi

Iftitah Suresi

iftitah suresi

Veccehtü Duası Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Veccehtü Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

Veccehtü Duası Türkçe, Arapça Anlamı ve Okunuşu

Veccehtü duası ekseriyetle namazda okunan bir duadır. Fakat bu duayı namazda herkes okumaz. Şafii mezhebi mensupları veccehtü duasını namazda okurlar.

Şafii mezhebi mensupları namazda veccehtü duasını okurlarken diğer mezhep mensupları veccehtü duasının yerine başka şeyler okurlar. Misal, Hanefi mezhebi mensupları veccehtü duasının yerine "Sübhaneke" yi okurlar.

Veccehtü duasının Arapça okunuşu ise şu şekildedir: " Veccehtü, vechiye lillezi fetaras semavati vel-arda hanifen muslimen ve ma ene minel-müşriken. inne salatı ve nusuki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil-alemin. La şerike lehu ve bizalike umirte ve ene minel müslimin."

Veccehtü duasının Türkçe Meal ise şu şekildedir: "Şüphesiz ki; ben yüzümü bir muvahhit olarak o yerleri ve gökleri yaratmış olan Allah'a yönelttim. Ben müşriklerden değilim. Şüphesiz ki; benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm, hiçbir ortağı olmayan alemlerin Rabbi olan Allahiçindir. Senin, ortağın yok. Ben ancak bununla emrolundum ve ben Müslümanlardanım."

Veccehtü Duası Faydaları ve Faziletleri (Tefsiri ve Diyanet Meali)

Şafi mezhebi mensupları namazda ilk tekbirden sonra Veccehtü duasını okurlar. Veccehtü duasının pek çok faydası ve fazileti vardır. Her ne kadar Şafii mezhepi mensupları du duayı namazda okusalar da bu duanın her zaman okunması mümkündür. Veccehtü duası namaz dışında da okunabilir.
Veccehtü duasının manasına bakıldığında derin bir teslimiyet, kulluk bilinci ve Allah'a yakarış anlaşılmaktadır.

Veccehtü duasını genellikle bir kötülükten korunmak ve sakınmak isteyenler sık sık okurlar. Beklenmedik kötülük, zarar ve nazar gibi olumsuzluklardan sakınıp korunmak için veccehtü duasına devam edilmektedir. Teslimiyetin ifadesini içeren veccehtü duası, okuyana manevi huzur ve dinginlik vermektedir.

Kur'an-ı Kerim - Diyanet İşleri Başkanlığı

İnfitâr Suresi

Hakkında

Mekke döneminde inmiştir. 19 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “infetarat”fiilinin mastarından almıştır. İnfitâr, yarılmak demektir.

Nuzül

Hem mushaftaki sıralamada hem de iniş sırasına göre seksen ikinci sûredir. Nâziât sûresinden sonra, İnşikak sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Konusu

Sûrede kıyamet koparken evrende meydana gelecek olan değişim ve bazı dehşet verici olaylar, öldükten sonra dirilme, mahşerde hesap verme ve itaatkâr kulların varacakları cennetle isyankâr kulların gideceği cehennem gibi konular yer almaktadır.

Fazileti

İnfitâr Suresi 1. Ayet Tefsiri


Ayet


  • اِذَا السَّمَٓاءُ انْفَطَرَتْۙ

    ﴿١﴾

Meal (Kur'an Yolu)


﴾1﴿

Gökyüzü yarıldığında;

Tefsir (Kur'an Yolu)


Kıyamet günü hakkında Tekvîr sûresinde anlatılanları pekiştirmek üzere burada o gün vuku bulacak bazı olaylardan söz edilerek insanlar uyarılmaktadır. Uzay boşluğundaki yıldızların düzenli hareketini sağlayan çekim kanununun kıyamet gününde yok olmasının bir sonucu olarak evrenin düzeninin bozulacağı, göklerin çatlayıp yarılacağı, kısaca kozmik düzenin bozulacağı bildirilmiştir (bk. Furkan 25/25; Hâkka 69/16; Rahmân 55/37; Nebe’ 78/19-20; Tekvîr 81/1-6). Denizlerin kabarıp taşmasını, dünyanın şiddetle sarsılması, dağların parçalanıp yok olması, denge ve düzenin bozulması gibi olaylar sonunda dünyayı denizlerin kaplaması şeklinde anlamak mümkündür. Deniz altında gerçekleşen şiddetli depremlerin tsunami denilen büyük dalgalara ve taşmalara yol açmasını hatırlayarak âyetteki kıyamet tasvirini daha iyi anlayabiliriz.

Bu âyetler hakkında, “şiddetli sarsıntı neticesinde yerkürede meydana gelecek olan volkanik patlaklar ve derin çatlaklardan çıkan lav kütlelerinin deniz sularını kaynatacağı, taşıracağı, hatta buharlaştıracağı” şeklinde de yorum yapılmıştır.

Kıyametin kopması sırasında meydana gelecek sayısız felâketlerin büyüklerinden birkaçı örnek olarak zikredildikten sonra “Kabirlerin altı üstüne getirildiğinde” meâlindeki 4. âyetle konu insana getirilmiştir. Bu âyet genellikle o büyük altüst oluş esnasında kabirlerde toprak altında bulunan ceset parçalarının dışarı fırlatılacağı şeklinde yorumlanmıştır.

Kur'an-ı Kerim Portalı

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim Portalında Kur'an hakkında istediğiniz biligilere ulaşabileceksiniz

Bağlantılar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

Uygulamalar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

Hadis

HADİS: Ben Mescid-i Nebevi`de namaz kılıyordum. Resulullah (sav) beni çağırdı. Fakat (namazda olduğum için) icabet edemedim. Sonra yanına gelerek: "Ey Allah`ın Resulü namaz kılıyordum (bu sebeple cevap veremedim diye özür beyan ettim). Bana: "Allahu Teala Kitabında: "Ey iman edenler, Allah ve Resulü sizi çağırdıkları zaman hemen icabet edin" buyurmuyor mu?" (Enfal, 24) dedi ve arkasından ilave etti: "Sen mescidden çıkmazdan önce, sana Kur`an-ı Kerim`in (sevabca) en büyük süresini öğreteyim mi?" dedi ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben: "Sana en büyük sureyi öğreteceğim" dememiş miydiniz? dedim. Bana: "O sure Elhamdü lillahi Rabbi`l Alemin`dir (ki namazlarda tekrar tekrar okunan) yedi ayet (es-Seb`u`l-Mesani) ve bana verilen yüce Kur`an`dır" buyurdu.

FASIL: TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR

KONU: Fatiha Suresi

RAVİ: Ebu Said İbnu`l-Mualla

KAYNAK: Buhari, Tefsir 1; Nesai, İftitah 26; Ebu Davud, Vitr 15

HADİS: Hz. Peygamber (sav), Ubey İbnu Ka`b (ra)`a uğradı. O namaz kılıyordu... devamını yukandaki gibi aynen kaydetti. Ancak şu ziyade var: "Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zü`l-Celal`e yemin ederim ki, Allah, Fatihanın bir mislini ne Tevrat`ta, ne İncil`de, ne Zebur`da, ne de Furkan`da indirmemiştir. O (namazlarda) tekrarla okunan yedi ayet ve bana ihsan edilen yüce Kur`an`dır." (Tirmizi hadisin sahih olduğunu söylemiştir. Nesai`nin yine Ebu Hüreyre`den yaptığı bir rivayette: "O (Fatiha süresi) benimle kulum arasında taksim edilmiştir. Kuluma istediği verilmiştir" ziyadesi vardır)

FASIL: TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR

KONU: Fatiha Suresi

RAVİ: Ebu Hüreyre

KAYNAK: Tirmizi, Sevabu`l-Kur`an 1, (2878)

HADİS: Cibril (a.s.), Hz. Peygamber (sav)`in yanında otururken yukarıda kapı sesine benzer bir ses işitti. Başını göğe doğru kaldırdı. Cibril(a.s) dedi ki: "İşte gökten bir kapı açıldı, bugüne kadar böyle bir kapı asla açılmamıştır Derken oradan bir melek indi. Cibril (a.s.) tekrar konuştu: "İşte arza bir melek indi, şimdiye kadar bu melek hiç inmemiştir. Melek selam verdi ve Hz. Peygamber (sav)`e: "Sana verilen iki nuru müjdeliyorum. Bunlar, senden önce başka hiçbir peygambere verilmemişlerdi: Onların biri Fatiha Süresi, diğeri de Bakara Süresi`nin son kısmı. Onlardan okuduğun her harfe mukabil sana mutlaka büyük sevap verilecektir" dedi.

FASIL: TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR

KONU: Fatiha Suresi

RAVİ: İbnu Abbas

KAYNAK: Müslim, Müsafirin 254; Nesai, İftihah 25.

HADİS: Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: (Fatiha`da geçen) el-mağdub aleyhim (Allah`ın gazabına uğrayanlar) Yahudilerdir, ed-dallin (sapıtanlar) da Hıristiyanlar`dır"

FASIL: TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR

KONU: Fatiha Suresi

RAVİ: Adiyy İbnu Hatim

KAYNAK: Tirmizi, Tefsir 2, (2957)

HADİS: Hz. Peygamber (sav)`i işittim, diyordu ki: "Kur`an-ı Kerim`i okuyun. Zira Kur`an, kendini okuyanlara kıyamet günü şefaatçi olarak gelecektir." Zehraveyn`i yani Bakara ve Al-i İmran surelerini okuyun! Çünkü onlar kıyamet günü, iki bulut veya iki gölge veya saf tutmuş iki grup kuş gibi gelecek, okuyucularını müdafaa edeceklerdir. Bakara suresini okuyun! Zira onu okumak berekettir. Terki ise pişmanlıktır. Onu tahsil etmeye sihirbazlar muktedir olamazlar." (Bir rivayette şu ziyade mevcuttur: Bir rekatta, secdeden önce, bir kul onu okur, sonra da Allah`tan birşey isterse Allah istediğini mutlaka verir.")

FASIL: TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR

KONU: Bakara Suresi

RAVİ: Ebu Ümame

KAYNAK: Müslim, Müsafirin, 252, (804)

keyboard_arrow_up

Şafii mezhebinde okunan Veccehtu Duası, okunuşu ve anlamı

Hanefi mezhebinde ilk tekbirden sonra Subhaneke duası okur. Şafiiler de veccehtü duasını okur. Veccehtu Duasının yazılış, okunuş ve anlamı

Veccehtu Duası Arapça Okunuşu

وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَالسَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ حَنِيفًامُسْلِمًا وَمَااَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ، إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لاَشَرِيكَ لَهُ، وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَاَناَمِنَ الْمُسْلِمِينَ

Şafii  Veccehtu duası Arapça yazılışı ve okunuşu

Veccehtu Duasının Okunuşu

Veccehtu vechiye lillezî fetara's-semâvâti ve'l-arda hanîfen muslimen ve mâ ene minel-müşrikîn. İnne salâti ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi'l-âlemîn. la şerike lehu ve bizalike umirtu ve ene minel müslimin.

Veccehtu Duasının Anlamı

Şüphesiz ki ben yüzümü bir muvahhit olarak o yerleri ve gökleri yaratmış olan Allah'a yönelttim. Ben müşriklerden değilim. Şüphesiz ki benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm hiçbir ortağı olmayan alemlerin rabbi olan Allah içindir. Senin ortağın yok. Ben ancak bununla emrolundum ve ben Müslümanlardanım.

Veccehtu Duası Okunuşu ve Anlamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir