iik 103 / S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE - MADDE şerhleri

Iik 103

iik 103

Yasal unsurları içermeyen davetiyesi -istihkak davası süresi

8. Hukuk Dairesi         / E.  ,  / K.

MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı üçüncü kişi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

KARAR

Davacı üçüncü kişi vekili, tarihinde müvekkili şirkete ait iş makinelerinin haczedildiğini, haciz işleminin tarihinde öğrenildiğini belirterek, davanın kabulü ile haczin kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı alacaklı vekili, haczin yapıldığına dair davacıya İİK'nin maddesi uyarınca tebliğ yapıldığını, ancak davanın süresi içerisinde açılmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece, borçlu şirket ile üçüncü kişi şirketin yetkililerinin aynı kişi olduğu, üçüncü kişi şirket bakımından haczin öğrenildiği tarihin, İİK'nin maddesine göre haciz bildirimi tebliğinin yapıldığı tarihi olarak kabul edilmesi gerektiği, davanın yasal ve hak düşürücü süre içerisinde açılmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, karar davacı üçüncü kişi vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava, üçüncü kişinin İİK'nin vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir.

İİK'nin maddesinde "Tutanak tutulurken alacaklı, borçlu veya namlarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunmazsa, bulunmayan alacaklı veya borçlu üç gün içinde tutanağı tetkik ve diyeceği varsa söylemesi için icra dairesine davet olunur. Kanunen ilavesi gereken müddetler mahfuzdur. Haciz sırasında borçlu veya alacaklı adına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunduğu takdirde, haciz tutanağının bir örneği bulunan şahsa verilir. Borçluya veya alacaklıya ayrıca haber verilmez." düzenlemesine yer verilmiştir.

Somut olayda, dava konusu tarihli haczin borçlu şirket ve üçüncü kişi şirketin yokluğunda yapıldığı, borçlu şirkete haciz bildirimine ilişkin tebligatın tarihinde yapıldığı anlaşılmıştır.

Mahkemece, haciz bildiriminin tebliğ edildiği tarihine göre istihkak iddiasının yasal yedi günlük sürede yapılmadığı belirtilerek süre aşımı nedeniyle davanın reddine karar verilmiş ise de, İİK'nin maddesi gereğince düzenlenen davetiye kağıdında, davaya konu mahcuzların haczine ilişkin bildirim ve haczin yapıldığı yere ilişkin bir bilgi yer almadığı gibi, davet kağıdının ekine haciz tutanağının bir suretinin eklendiğine dair bir bilgi de yer almamaktadır. Bu durumda, borçlunun ve davacı üçüncü kişinin haczi tarihinde öğrendiği kabul edilemez. Öte yandan, istihkak iddiasını daha önce ileri sürme olanağı bulamayan üçüncü kişi, hacizli mal hakkında, doğrudan istihkak davası açabilir. Eldeki dosyada da, üçüncü kişi doğrudan dava açmış olup, davanın süresinde açıldığının kabulü ile işin esasına girilerek, taraf kanıtları toplandıktan sonra oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş ve hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı üçüncü kişi vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün İİK'nin ve sayılı HMK'nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla sayılı HUMK'un maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca İİK'nin /3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Davetiyesi Nedir, Nasıl G&#;nderilir? Davetiyesi Hangi Durumlarda G&#;nderilir?

Haberin Devamı

Davetiyesi Nedir, Nasıl Gönderilir?

  davetiyesi, haciz sırasında adreste bulunmayan borçlu kişi adına aynı adreste bulunan vekil durumundaki yetkiliye gönderilen evraktır. İcra- iflas kanununda Maddesiyle aynı adla anılan bir davet türüdür. davetiyesi tutanağı tutulurken hem borçlu hem de vekili bulunmadığı durumda, Tebligat kanun hükmüne uygun olarak gönderilmektedir. Alacaklı ve borçluya üç gün süre tanınarak evrakı incelemeleri ya da söyleyecekleri konuları bildirmelerinin istenmesi şeklinde gönderilmektedir.

Davetiyesi Hangi Durumlarda Gönderilir?

  davetiyesi, adresinde bulunmayan borçlunun yokluğunda haciz işlemi konusunda vekil aracılığıyla bilgilenmesini sağlayan davettir. Taşınır ya da taşınmaz mallara dair, haciz ve satış işlemlerinin yapılabilmesi için davetiyesi gönderim zorunluluğu bulunmaktadır. Borçlu kişinin haczedilemez şikayeti bulunuyorsa, davetiyesi tebliğinden sonra 7 gün içinde bildirmelidir.

Üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklar nedeniyle tahsil edilen paraların alacaklıya ödenmesi için davetiyesi gönderilmesi şart değildir.

(Şerh No: - Ekleyen: seafoodplus.info AYDIN - Tarih : )


Haciz ihbarnamesi neticesinde dosyaya yatırılan paranın alacaklıya ödenmesi için davetiyesi gönderilmesi gerekmemektedir.

(Şerh No: - Ekleyen: seafoodplus.info AYDIN - Tarih : )


Borçlunun mahkemeye başvurusu, hacze konu menkullerin haczedilmezliğine yönelik şikayettir. Şikayet süresi kural olarak (7) gün olup, bu süre şikayet edenin, şikayet konusu işlemi öğrendiği günden itibaren (7) gündür (İİK'nın maddesi). Şikayet konusu işlem ilgiliye tebliğ edilmişse şikayet süresi tebliğ tarihinden itibaren başlar.

(Şerh No: - Ekleyen: seafoodplus.infoış TİRYAKİ - Tarih : )


Para alacaklarının haczinde satış isteme süresi söz konusu değildir. Para alacaklarının haczinde, haciz tutanağının İcra ve İflas Kanunu'nun, maddesi uyarınca borçluya tebliğ edilmemesi, haczi geçersiz kılmaz.

(Şerh No: - Ekleyen: seafoodplus.infoa Nehir GÜÇKAYA - Tarih : )


Alacak haczedildikten sonra üçüncü kişiye tezkere yazılması, İcra ve İflas Kanunu'nun maddesi kapsamına giren bir işlemdir. Buna karşı üçüncü kişiden bir itiraz ve şikayet öne sürülmediğine göre, dosyaya gönderilen paranın alacaklısına ödenmesi gerekir.

(Şerh No: - Ekleyen: seafoodplus.infoa Nehir GÜÇKAYA - Tarih : )


haciz davetiyesinin tebliğ edilmediği, ancak haczin haricen(örneğin:başka bir işlemle ilgili tapu kayıtlarının okunması sırasında)öğrenildiği bir durumda borçlunun icra mahkemesine yapacağı başvuru süresi, muttali olunan(haricen öğrenilen) tarihe göre saptanır ise de; bilahare takip dosyasından borçlulara haciz varakası tebliğ edilmesi halinde, alacaklı tarafından borçluya yeni bir hak tanınmış olduğundan, sürenin davetiyenin tebliği tarihinden itibaren işleyeceğinin kabülü gerekir.

(Şerh No: - Ekleyen: Mehmet KARAUSTA - Tarih : )


haciz varakası, Tebligat Kanununun maddesine göre borçluya tebliğ edilmiş olsa dahi, davetiyesinin Tebligat Tüzüğünün maddesine uygun olmayan tebliği geçersizdir.

(Şerh No: - Ekleyen: Mehmet KARAUSTA - Tarih : )


İİK. MADDE için Yeni İçtihat girin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir