infaz hesaplama / İnfaz Yatar Hesaplama İnfaz Nedir, Nasıl Hesaplanır

Infaz Hesaplama

infaz hesaplama

İnfaz Hesaplama (Yatar Hesaplama, ceza hesaplama)

Ceza İnfaz, Yatar Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Ülkemiz Ceza mahkemelerinde ceza yargılamaları yapılırken verilen hüküm tam olarak hapiste geçirilecek süre değildir. İnfaz rejimi ceza hukukunun bir uzantısıdır. Sadece hapiste kalınacak süreyi belirler. İnfaz rejiminin infaz hukukunu belirleyen temel kanun maddesi sayılı ceza ve güvenlik tedbirleri infaz hakkında olan kanundur. Buna göre yargılama sonucunda mahkeme kararı ile verilen hapis cezası süresinin:

 * bir kısmı kapalı ceza infaz kurumunda 
* bir kısmı açık ceza infaz kurumunda
 * bir kısmı denetimli serbestlik altında
* şartlı tahliye hükümleri çerçevesinde cezaevi dışında geçirebilirsiniz. Temel kanunun sayılı maddesi dışında çeşitli yönetmelik, kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde infaz rejimine ilişkin kurallar içerir.

 İnfaz (Yatar) Nedir?

 Sanık ya da şüphelinin devletin resmi makamları tarafından yerine getirilen ceza sistemidir. Halk dilinde infaz cinayet, adam öldürme gibi kelimeler yerine kullanılsa da bu yanlış bir algıdır. Bu alanda yatar hesaplama yapılırken iki önemli ayrım bulunur ve infaz hesaplama da bunlara dikkat edilmelidir.

 &#; Suç tarihi ile tarihleri arasında olduğu durumlarda: sayılı KHK hükümleri devreye girer. Bu durumda alınan hapis cezasının ½’sini yattıktan sonra koşullu salıverilme hükümlerinden faydalanılabilir. Koşullu salıverilme tarihinden iki yıl önce denetimli serbestlikten yararlanılabilir.

 &#; sonrasındaki durumlarda: sayılı kanunun /A maddesine göre kesilen hapis cezasının 2/3’ünü yattıktan sonra denetimli serbestlikten faydalanılabilir. Salıverilme tarihinden bir yıl önce koşullu salıverilmeden faydalanılabilir.

 Ceza İnfaz Yatar Nasıl Hesaplanır?

 Pek çok faktöre göre ceza yatar süresi ve infaz hesaplama değişebiliyor. Ceza infaz süresini etkileyen bazı maddeler şunlardır:

 * Suç tarihi 31 Haziran ’dan önce olup olmaması 
* Ceza hükmünde tekerrürün uygulanıp uygulanmaması
 * Mahsus edilebilecek tutuklulukta geçen sürenin bulunup bulunmaması 
* sayılı KHK’nın geçici 6. Maddesine göre 1 Temmuz ’dan önce suçun işlenip işlenmemesi
 * sayılı KHK’nın 6. Maddesine göre suç tarihinin 1 Temmuz ’dan önce olup olmaması
 * sayılı KHK’nın 6. Maddesinde yazan suçların olup olmaması
* Suç tarihinde 18 yaşından büyük olunduğunda TCK , , /, maddelerine uyup uymaması

 Mahkeme kararında sonuçlanan cezada hapis miktarı gün, ay ve yıl olarak belirtilir. Hesaplamalarda tüm bu veriler kullanılır. Hesaplama yapılırken cezaya ilişkin suçla ilgi bilgiler ve infaz rejimine ait bilgiler olması da daha sağlıklı bir infaz hesaplama ortaya çıkaracaktır. Bu bilgiler olmadan hesaplamalar yapılabilir. Ancak özel durumlar göz ardı edildiğinden doğru sonuçlar elde edilemez.

 Hesaplama yapılırken hükümlünün cezasının yüksek güvenlikli bir kapalı ceza infaz kurumunda geçirilip geçirilmediği önemlidir. Cezanın TCK , , , , maddelerinden birine uygun olmadığına da bakılacaktır. Hükümlüler Maddeye uygun olduğunda kapalı ceza infaz kurumundan açık ceza infaz kurumuna geçebiliyor. Ayrıca terör ya da örgütlü suçlardan hükümlü olması ve örgütten ayrıldığının sabit olması da hesaplama yapılırken daha net sonuçlar verecek kriterlerdir. Sadece rakamlara bakılarak yatılacak hapis süresi hesaplanmaz. İlgili kanun maddelerince belirlenen kurallar dahilinde hükümlünün durumunu genel hatları ile ele almak önemlidir.

 Bazı durumların yaşanması ise yatar süresinin hesaplanmasında negatif etkiler oluşturabiliyor. Bunlar:

 * 15 yaşını doldurana kadar geçen ya da geçecek süre
* Mahkumiyetin iki kez tekrar uygulanıp uygulanmaması 
* 5 yıl ya da daha uzun hücre cezası olup olmaması (Alınmış ise üzerinden bir yıl geçip geçmemesi)
* 6/2-c ve 6/2-ç maddelerince terör ve örgütlü suçların söz konusu olup olmaması
* Kapalı ceza evinde firar olup olmaması
* Açık cezaevinden iki kez firar olup olmaması
* Verilen cezanın icra iflas kanunundakilerden hariç hapsen disiplin ve tazyik cezası olup olmaması gibi sıralanabilir.

 Hapiste yatılacak olan süreyi pozitif ve negatif olarak etkileyen pek çok etken bulunur. Bu bilgilerin yanlış olması durumunda sonuç yanlış çıkabilir. Savcılık tarafından tebliğ edilen müddetname en doğru infaz hesaplama olacaktır. Ancak tüm bu bilgilere rağmen hesapta hata asla olmaz demekte doğru değildir.

 Denetimli Serbestlik Nedir?

 Yasa tarafından belirlenen deneme süresi kapsamında hükümlü cezasının sosyal hayat içinde infaza olanak sağlayan ceza hukukuna denetimli serbestlik denilir. Suç işleyen birey bu şekilde sosyal yaşam içinde gözlemlenir. Bu yasa bireyin ailesi ile bağlarını sürdürebilmesi ve dış dünya ile daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabilmesi amacı ile çıkarılmıştır. Hükümlü bu şekilde koşullu salıverilmesine belli bir süre kalınca tahliye edilir. Ancak sosyal haya içinde denetim altında tutulur.

 Denetimli Serbestlik Yasası

  sayılı ceza infaz kanunun /A maddesiyle getirilen bir düzenleme olan denetimli serbestlik, birçok kişinin cezaevinden tahliyesini sağlar. tarihi bir barajdır. Bu tarihten öncekiler verilen cezasının ½’sini yatarken bu tarih sonrasındakiler 2/3’ünü yatmaktadır. Bu tarih öncesindeki hükümlüler denetimli serbestlikten 2 yıl yararlanabilir. Bu tarih sonrasındakiler ise bir yıl yararlanabilir. Bu haklardan yararlanamayan hükümlülerde vardır. Bazı suçları işleyen bireyler sayılı KHK hükümlerinden yararlanamıyor. Bunlar:

 * Kasten adam öldürme

 * Alt ya da üst soya ait, eş, kardeş gibi kendini savunamayacak kişilere karşı kasten yaralama

 * Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar

 * Özel hayata ve özel hayatın gizliliğine karşı işlenen suçlar

 * Uyuşturucu ya da uyarıcı madde ticareti ya da imal edilmesi

 * Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar

 * Anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sıralarına karşı işlenen uçlar

 * Terörle mücadele kanunu kapsamına giren suçlar

 * Örgütlü suçlar, koşullu salıverilme hakkı geri alınan hükümlüler

 * Tazminatlar ve borçlar ödenmediğinde bankacılık zimmet suçları

 * Cezaevinde disiplin cezası alan ve cezası disiplin kurulunca kaldırılmayanlar

 * Taahhüdü ihlal suçu işleyenler

 Hükümlünün kısmi olarak denetimli bir şekilde serbest bırakılması denetimli serbestliktir. Bu sistemde hükümlünün toluma geri kazandırılması amaçlanır. İşin mahiyetin bakıldığında bu bir sistemden çok uygulama olarak tanımlanabilir.

 Denetimli serbestlik süresinde kişi dışarıda bulunuyor olsa bile süre boyunca hükümlü denetimli serbestlik bürosunun denetimi, takibi ve gözetimi altındadır.

 Cezanın 1/10’unun Kapalı Cezaevinde Geçirme Şartı

 07/09/ tarihli ve sayılı ve tarihli sayılı yönetmelikle değişiklikler yapılmıştır. Bu şekilde denetimli serbestlik ve açık ceza evine geçiş uygulaması değişmiştir. Açık ceza evine geçmek için cezanın 1/10’u kapalı ceza evinde geçirme şartı bulunuyor. Bu şartın uygulanması için:

 &#; tarihinden önce ilenen sayılı kanun maddesi kapsamında olan suçlarda 5 yıldan az ceza alanlar 3 gün içinde iyi hali olduğu tespit edilir ise açık ceza evine geçiş sağlanır. Diğer koşullar sağlanmış ise de denetimli serbestlik uygulamasından yararlanma imkanı verilir.

 &#; tarihinden önce işlenen sayılı kanun maddesi kapsamında olan suçlar 5 yıldan fazla 10 yıldan az olduğunda 1 ay kapalı ceza evinde kalan süreyi açık ceza evinde geçirmek üzere denetimli serbestlikten yararlanır.

 &#; tarihinden önce işlenen sayılı kanun maddesi kapsamında olan suçlar 10 yıldan fazla olduğunda toplam cezanın 1/10’ununu iyi halli olarak kapalı ceza evinde geçirir. Ve açık ceza evine geçiş yapar.

 Hükümlü kapalı ceza evinde ne kadar yatar hesaplaması yapılırken tutuklulukta geçirdiği süreler kapalı ceza evinde geçmesi gereken süreye eklenir.

 &#; tarihinden sonra işlenen suçlarda ise 18 ay cezası kesilen hükümlüler doğrudan denetimli serbestlikten yararlanabiliyor.

 Müddetname Nedir? 

 Müddetname savcılık tarafından hazırlanan bir belgedir. Ne kadar süre cezaevinde kalacağınızı belirtir. Burada yer alan bilgiler resmi makamlarca hazırlanmıştır. Bu belge içinde hükümlünün ad, soy ad, mahkeme esas karar, suç tarihi ve suçun niteliği, gözetim ve tutukluluk bilgileri, ceza infaz kurumunun girdiği tarih, şartlı salıverileceği tarih gibi bilgiler yer alır. Hükümlünün cezasının infazı cezayı veren mahkemenin yer aldığı ilamat infaz büroları tarafından yapılır. Müddetname hesaplamasını cumhuriyet savcısı yapar. Belgeyi düzenleyen cumhuriyet savcısının yanında zabıt katibinin de belgede imzası olur.

 Hükümlü ilk ceza evine girdiğinde ne kadar yatar araştırmaları yapar. İlk cezaevine girdiğinde andan itibaren bu belge tanzim edilir. Tutuklu hakkında tutukluluk süresine ve gözetim durumuna ilişkin mahsup kararı verilirse bu süreler yeniden hesaplanır. Cezada indirimler olduğunda da yeniden hesaplamalar yapılacaktır. Bu durumlarda en son hazırlanan müddetname geçerlidir.

 Müddetname Hatalı Olursa Ne Yapılır?

 Cumhuriyet Savcısı hata yapabilir. Bu durumda müddetname hatalı olur. Hükümlü bu durumu Cumhuriyet savcısına tebliğ etmelidir. Yapılan başvuru ile belge incelenir ve tutukluluk ve ceza bilgilerinde eksiklik ya da fazlalık var ise belge tekrar incelemeye alınır. Hükümlü dilekçesini cezaevi kanalı ile gönderir. Yapılan inceleme sonucunda yanlışlık var ise düzenlenmesi için belge yeniden tanzim edilir.

 Müddetname Nasıl Hesaplanır?

 Hapis cezalarında müddetname üç ayrı suç tarihine göre değerlendirilir. öncesi, öncesi ve sonrası bu üç dönem farklı bir şekilde hesaplanır. öncesinde infaz hesaplama yapılırken ½ indirim yapılırken sonrasında 1/3 oranında indirim yapılır. öncesinde hükümlü kuruma girdiği tarih ile şartlı tahliye arasında 1 yıl tamamlaması gereklidir. sonrasında ise 1 yıl 8 ay tamamlaması gereklidir.

 Para cezaları içinde müddetname yapılıyor. Yalnız hapse çevrilen para cezaları için indirim uygulanmıyor. Mükerrer hükümlülerde ise öncesi ½ ayda 6 gün indirim bulunuyor. 2/5 yatar hesaplanır. İkinci kez mükerrerlerde ile şartlı tahliye hükümleri uygulanmıyor. tarihi sonrasında ikinci kez suç işleyenler ise ¼ indirimi bulunur. ¾ yatar hesaplanır.

Av. Mustafa Kemal Batur

Bize ulaşmak için iletişim sayfamıza erişebilirsiniz.

İnfaz Yatar Hesaplama; İnfazın sözlük anlamı &#;yerine getirme&#;dir. Mahkemelerce verilen ve kesinleşen ceza ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi olarak tanımlanabilir. Halk arasında yatar şeklinde de bilinmektedir. İnfaz-yatar hesaplaması denildiğinde hesaplanacak olan süre; kişi hakkında verilen hapis cezasının ne kadarlık kısmının cezaevinde geçirileceğinin hesaplanmasıdır. tarihinde kabul edilen sayılı kanunla, hükümlülerin cezaevinde geçirecekleri süreler, koşullu salıverilme tarihleri ve denetimli serbestlik koşulları hakkında değişikliğe gidilmiştir.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASININ YATARI NE KADARDIR?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları kural olarak yaşam boyu mahkumiyet anlamına gelir. Hükümlü hakkında verilen hapis cezası yaşam boyunca devam eder. Ancak; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

MÜEBBET HAPİS CEZASININ YATARI NE KADARDIR?

Müebbet hapis cezasının infaz süresi esasen yaşam boyudur. Ancak; müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmidört yılını, infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

SÜRELİ HAPİS CEZALARININ YATARI NE KADARDIR?

Süreli hapis cezaları kural olarak; 1 aydan az 20 yıldan fazla olmayan hapis cezalarıdır. Süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Ancak, Türk Ceza Kanununun;

a) Kasten öldürme suçlarından (madde 81, 82 ve 83) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
b) Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan (madde 87, fıkra iki, bent d) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
c) İşkence suçundan (madde 94 ve 95) ve eziyet suçundan (madde 96) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
d) Cinsel saldırı (madde , ikinci fıkra hariç), reşit olmayanla cinsel ilişki (madde , ikinci ve üçüncü fıkra hariç) ve cinsel taciz (madde ) suçlarından süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
e) Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan (madde , , ve ) hapis cezasına mahkûm olan çocuklar,
f) Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlardan (madde , , , , , ve ) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
g) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan (madde ) hapis cezasına mahkûm olan çocuklar,
h) Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından (madde ilâ ) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar, cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Ayrıca, suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkûm olan çocuklar ile 1/1/ tarihli ve sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkûm olanlar hakkında koşullu salıverilme oranı üçte iki olarak uygulanır.

KOŞULLU SALIVERİLMEDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN İNFAZ KURUMUNDA GEÇİRİLMESİ GEREKEN SÜRELER

a) Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde otuzaltı,
b) Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde otuz,
c) Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuzaltı,
d) Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuz,
e) Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla yirmisekiz, yıldır.
f) Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkûmiyet hâlinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuzaltı yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını, süreli hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?

Denetimli serbestlik, koşullu salıverilmeden belli bir süre önce hükümlülerin denetim altında tahliye edilmelidir. Kişinin dış dünyayla ilişkisini sürdürebilmesi amacıyla uygulanan bir prosedürdür. Hapis cezasına alternatif bir ceza hukuku uygulamasıdır. CGTİK’nın /A maddesinde düzenlenmiştir. Denetimli serbestliğe dair kanuni düzenlemeler ülkemizde sık sık değişikliğe uğramaktadır. Bu değişiklerin sonuncusu tarihinde sayılı kanunla yapılmıştır. Bu kanun halk arasında infaz paketi olarak anılmış ve öğretide infaz kurumlarındaki aşırı doluluğu gidermeye yarayan bir kanun olarak nitelendirilmiştir. Anılan kanunla kişinin cezaevinde geçireceği süreler kısaltmıştır.

DENETİMLİ SERBESTLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Denetimli serbestlikten yararlanabilmek için kanunumuzda bazı şartlar vardır. CGTİK /A maddesinde bu şartlar düzenlenmiştir. Bunlar; açık cezaevinde veya çocuk eğitimevinde kalmak, hükümlünün koşullu salıverilmesine 1 yıl veya 1 yıldan az süre kalmış olması ve hükümlünün bu konuda talebinin bulunmasıdır. Ancak sayılı kanunla getirilen CGTİK Geçici 6. maddeyle bu şartlarda bazı değişiklere gidilmiştir. Bu anlamda tarihi özellik arz etmektedir.

tarihinden önce işlenen suçlar bakımından;

a-Türk Ceza Kanununun kasten öldürme suçları (madde 81, 82 ve 83),
b-üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları,
c-neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (madde 87, fıkra iki, bent d),
d-işkence suçu (madde 94 ve 95), eziyet suçu (madde 96),
e-cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (madde , , ve ),
f-özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde , , , , , ve ),
g-uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (madde )
h-İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/4/ tarihli ve sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar hariç olmak üzere;

hükümlünün koşullu salıverilmesine 1 yıl kalmış olması şartı 3 yıla çıkarılmıştır.

Yani yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır. Ayrıca hükümlülerden;

7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.

Ancak sayılan suçlar söz konusu olduğunda süre yine 1 yıl olarak uygulanacaktır. Ayrıca bu suçlar bakımından hükümlünün açık cezaevinde veya çocuk eğitimevinde kalmış olması şartı da aranmaya devam eder.

Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile yetmiş yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında /A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan iki yıllık süre, dört yıl olarak değiştirilmiştir.

tarihinden sonra işlenen suçlar bakımından;

Bu tarihten sonra işlenen suçlar bakımından CGTİK’nun /A maddesindeki şartlar aranmaya devam edecektir. Buna göre;

Açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eğitimevinde bulunmak, kişinin koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalmış olması ve hükümlünün talebi gereklidir.

  • Sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler,
  • Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlüler talepleri halinde denetimli serbestlikten faydalanabilirler.

Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; kişilerin cezaevinde kalacakları süreler ülkemizdeki infaz kurumlarının farklı uygulamaları olması sebebiyle, infaz kurumundan kurumuna değişiklik göstermektedir. Bu sebeple infaz kurumunda geçirilecek süreler bakımından en net ve doğru bilgi, cezanın infaz edileceği kurumun savcılığından alınmalıdır.

CEZANIN İNFAZININ ERTELENMESİ

AKIL HASTALIĞI SEBEBİYLE ERTELEME: Akıl hastalığına tutulan hükümlünün cezasının infazı geriye bırakılır ve hükümlü, iyileşinceye kadar Türk Ceza Kanununun 57 nci maddesinde belirtilen sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınır. Sağlık kurumunda geçen süreler cezaevinde geçmiş sayılır.

Hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren bir yıl altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anasından başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz edilir.

HÜKÜMLÜNÜN İSTEĞİ ÜZERİNE ERTELEME: Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir.

ADLİ PARA CEZALARININ İNFAZI

Adli para cezası, mahkemece belirlenecek olan belli bir miktar para cezasının devlet hazinesine ödenmesidir. Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarı hapis cezasına çevrilerek, hükümlünün iki saat çalışması karşılığı bir gün olmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına karar verilir.

MÜKERRİRLERE ÖZGÜ İNFAZ HESAPLAMA: Mükerrirlere özgü infaz rejiminde; kişinin cezaevinde kalacağı süreler suçta tekerrür sebebiyle arttırılmıştır. Tekerrür hâlinde işlenen suçtan dolayı mahkûm olunan;

a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuzdokuz yılının,
b) Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının,
c) Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuziki yılının,
d) Süreli hapis cezasının üçte ikisinin, infaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.

Eğer ki ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanacak olursa, koşullu salıverilmeden yararlanılamaz. Tekerrür dolayısıyla belirlenecek denetim sürelerinde koşullu salıverilmeye ilişkin hükümler uygulanır.

5 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar?

tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

8 Yıl 4 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar

8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.

1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar?

1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

12 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar?

12 yıl ceza alan biri açık ve kapalı cezaevlerinde toplam 3 yıl yatacaktır.

2 Yıl 7 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar

2 yıl 7 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım

2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım

4 yıl 2 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle. tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

2 Yıl 6 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar

2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

25 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar

25 yıl cezanın yatarı 9 yıl 6 aydır. Kapalı ve açık ceza evlerinde geçen süre toplam 9 yıl 6 aydır.

Kesinleşen Cezanın Ne Kadarı Yatılır

sonrası düzenlenen yeni infaz kanunuyla adi suçlar için ½ -3 yıl olarak hesaplanmaktadır.

İnfaz (Yatar) Hesaplama

İnfaz hesaplama, hapis cezasına çarptırılan bir kişinin cezaevinde ne kadar kalması gerektiğini hesaplayan bir araçtır. İnfaz hesaplama aracı , infaz hesaplamasının hızlı öğrenilmesi için hazırlanmıştır. Yürütmenin sözlük anlamı yürütmedir. Bu anlamda infaz, mahkemeler tarafından dikte edilen ve kesinleşen yaptırımların ve güvenlik tedbirlerinin uygulanması olarak tanımlanabilir. İcra hukuku ise ceza mahkemeleri tarafından verilen ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin nihai kararların tenfizine ilişkin esasları gösteren bağımsız bir hukuk dalıdır. Aslında icra kanunu, icra, yani cezai müeyyidelerin infazı ile ilgilenir ve buna ilişkin ilke, esas ve usulleri gösterir.

İnfaz (Yatar) Hesaplama Nedir?

İnfaz hesaplama ; hapis cezasına çarptırılan kişinin hapisten çıktıktan sonra ceza mahkemelerinin vereceği nihai karar sonucunda cezaevinde ne kadar kalması gerektiği; Deneme süresinin uzunluğunun, şartlı salıverilme süresinin ve iki haklı salıverilme süresinin hesaplanması işlemine denir. İcra hesaplama işleminin hukuk literatüründe adı vade hesabı, halk arasında ise yalan hesabıdır.

 

İnfaz (Yatar) Hesaplama Şartları

İnfaz (Yatar) Hesaplama Şartları

İnfaz yatar hesaplama işlemi, Hüküm giyip hapis cezasına çarptırılan kişinin en merak edilen yargı süreçlerinden biridir. Fail hakkında verilecek infaz hesaplama cezasını uzatan veya kısaltan failin geçmiş ve mevcut durumlarına ilişkin birçok faktör bulunmaktadır. İcra süresinin hesaplanmasında dikkate alınması gereken unsurlar ve bu sürenin hesaplanmasında süreyi olumlu veya olumsuz etkileyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Suç hangi tarihte işlenmiştir?
  • Failin bir kadını ve üç yaşından küçük bir çocuğu varsa.
  • İşlenen suçun niteliği,
  • Suçlunun yaşı,
  • Suçun tekrarlanıp tekrarlanmadığı,
  • Tekerrür halinde fail ikinci defa okunursa,
  • Bu suçtan cezaevindeyken firar edip etmediğiniz,
  • Suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan infaz kanunu,
  • İnfaz kanunu failin hapis cezasının infaz tarihinde ve ara dönemde