ispa belirtileri / İNEK SÜTÜ PROTEİN ALERJİSİ (İSPA) – DR. YILMAZ BAY

Ispa Belirtileri

ispa belirtileri

İnek Sütü Protein Alerjisi

İnek  sütü protein  alerjisi  (İSPA),  inek  sütünde  bulunan proteinlere karşı oluşan reaksiyonlardır. Bebek ve küçük çocuklar arasında en sık rastlanan besin alerjisidir. Çocukta genellikle inek sütünde bulunan birden fazla  proteine karşı duyarlılık gelişir.

Referans:

  1. Düzgün, M., Sevdin, S., & Kermen, S. (2019). 0-6 ay süt çocuklarında inek sütü protein alerjisi varlığının değerlendirilmesi. Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi1(2), 7-11.

İSPA süt çocuklarında çok geniş bir yelpazede ve farklı şiddette yakınmalar oluşturabilir. Erken bulgular ve geç bulgular arasında ayrım yapmak yararlıdır. Erken bulgular alerjen alındıktan sonra birkaç dakika ile 2 saat arasında değişen sürede ortaya çıkar. Geç bulgular ise alerjen alındıktan 48 saat, hatta 1 hafta sonrasına kadar belirti verebilir.

Referans:

  1. Koca, T., & Akçam, M. (2015). Inek sütü protein alerjisi/Cow’s-milk protein allergy. Dicle Tip Dergisi42(2), 268.

İnek Sütü Protein Alerjisi (İSPA) Belirtileri

Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa ve çocukta sancılanmaya bağlı huzursuzluk ve ağlama varsa inek sütü alerjisi akla gelmelidir.

Referans

  1. Öztürk, M., & Besler, H. T. (2008). Besin Alerjileri. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 727:7-23.

Tedavi Yaklaşımı

İSPA tedavisinin temel prensipleri; doğru tanı, reaksiyonların tedavisi, eliminasyon diyeti, 2 yaş altındaki çocuklarda uygun mama kullanımı, destek tedavisi, büyüme ve gelişmenin takibi ve eğitime dayanır.

Anne sütü alan bebeklerde de İSPA olabileceği unutulmamalıdır. Bu bebeklerde anne sütüne devam edilmeli, klinik reaksiyonların annenin inek sütü alımı ile ilişkisi kesin olarak gösterilmişse, annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılmalıdır.

Referans:

  1. Koca, T., & Akçam, M. (2015). Inek sütü protein alerjisi/Cow’s-milk protein allergy. Dicle Tip Dergisi42(2), 268.

İnek sütünün çıkarıldığı bir diyet tüketiliyorsa aşağıdaki besinler ve besin ögeleri içeriğinde olan diğer ürünler de tüketilmemelidir.

• Tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin

• Kazein, kazeinatlar

• Peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi

• Yarı hidrolize edilmiş ürünler

• Laktalbumin, laktoglobulin, laktoz, laktuloz içeren ürünler

• Süt (az yağlı yarım yağlı, süt tozu, süt proteinleri, diğer hayvan sütleri)

• Puding, helva, kek, bisküvi, kurabiye, dondurma, makarna

• Aroma katıcı maddeler

Referans:

  1. Öztürk, M., & Besler, H. T. (2008). Besin Alerjileri. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 727:7-23.  

İnek sütü protein alerjisinde ileri derece hidrolize, aminoasit bazlı ve pirinç bazlı formülalar tedaviye yönelik olarak tercih edilebilir.1

Eğer bebeğiniz için özel bir formül süt kullanılacaksa bu mutlaka hekim kontrolü ve gözetiminde olmalıdır.      

Referans:

  1. Günaydın, N. C. (2019). İnek Sütü Alerjisine Güncel Yaklaşım. Namık Kemal Tıp Dergisi7(2), 146-155.

İNEK SÜTÜ PROTEİN ALERJİSİ

İnek sütü proteini alerjisi (İSPA), bebeklerde en yaygın görülen besin alerjisidir. Vücudun bağışıklık sisteminin inek ve diğer hayvanların sütündeki proteine ​​anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi inek sütü proteinini zararlı bir madde olarak algılar ve ona saldırır.   Genellikle 1 yaşından küçük bebeklerin % 2-3’ünde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme riski azalır.

IgE aracılı ve IgE aracılı olmayan iki tip inek sütü protein alerjisi vardır.
IgE aracılı inek sütü protein alerjisinde reaksiyon genellikle proteine maruz kaldıktan sonraki 2 saat içerisinde,  IgE aracılı olmayan inek sütü proteinde ise maruziyetten sonraki 48 saat ile 1 hafta içerisinde ortaya çıkar.

İnek sütü proteini alerjisinin belirti ve bulguları nelerdir?

İnek sütü protein alerjisi belirtileri çok çeşitlidir.  Çoğu bebek geç tipte , cilt veya sindirim sistemine ait belirtiler gösterir. 

Sindirim sistemi belirtileri kusma, karın ağrısı, uzun süreli huzursuzluk veya ağlama, ishal, dışkıda kan ve / veya mukusu içerir.  Bebeklerde ayrıca hırıltılı solunum, sinirlilik ve büyüme geriliği de görülebilir.

Çocuğunuz yemek yemiyorsa, yorgunluk, halsizlik, ateş, şiddetli kusma veya ishal, kilo kaybı ve dışkıda kan varsa bir çocuk alerji doktoruna başvurmalısınız.

İnek sütü proteini alerjisi nasıl teşhis edilir?

Eğer çocuğunuzda alerji şüphesi varsa mutlaka ilk olarak bir çocuk alerji uzmanına başvurmalısınız. Bu süreçte öykü ve fizik muayene tanıda en faydalı yöntemlerdir. Çocuğunuzun neler yaşadığını uzmana anlatmak, detaylı besin günlüğü tutmak teşhis için çok önemlidir. Şüphelenilen besin alerjisi türüne göre çocuk alerji doktoru tarafından gerekli ise tetkikler yapılarak inek sütü protein alerjisi tanısı konur.

Laktoz intoleransının besin alerjisinden farkı nedir?

Laktoz intoleransı İnek sütü protein alerjisi’den çok farklıdır , bağışıklık sistemini içermez.

Laktoz, süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Laktaz ise, ince bağırsakta üretilen ve laktozu sindirmeye yardımcı olan bir enzimdir. Laktoz intoleransı olan kişiler, bağırsaklarında düşük veya eksik laktaz enzimi seviyelerine sahiptir. Sonuç olarak, bu insanlar laktoz şekerinin zayıf sindirimi nedeniyle sindirim sistemi belirtilerine sahiptir.

İnek sütü protein alerjisi genellikle 1 yaşından küçük çocukları etkilerken, laktoz intoleransına 5 yaşından küçük çocuklarda nadir rastlanır.

İnek sütü proteini alerjisinde beslenme tedavisi nasıl yapılır?

Çocuk alerji uzmanı tarafından bebeğinize tanı konulduktan sonra, besin alerjisi diyetisyeni işbirliğiyle anneye ve/veya bebeğe ;anne sütünün miktarını ve kalitesini koruyacak, hem annenin hem de bebeğin diyetinden çıkarılan besinlerin yerine ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanmış bir beslenme programı hazırlanır. Bu program tedavi süresince annenin ve bebeğin gereksinimlerine göre yenilenir ve gerekli durumlarda diyet açma planı oluşturularak tedavinin en faydalı şekilde ilerlemesi sağlanır.

Tedavisi, inek sütü proteininin çocuğunuzun diyetinden tamamen(eliminasyon diyeti) çıkarılmasını içerir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri etiket bilgisi okumaktır. Tüketilecek her besin için detaylı içindekiler bilgisine mutlaka göz atılmalı, içeriği bilinmeyen hiçbir besin tüketilmemelidir. Eğer ev dışında yemek yenecekse yine içerik bilgisi ve çapraz kontaminasyon riski mutlaka sorgulanmalıdır. Şüphelenilen ürün diyetisyene danışıldıktan sonra tüketilmelidir. Eğer yemek yapımı sırasında daha önce ve ürünlerinin temas ettiği malzemeler kullanılacaksa ekipmanların tamamen arındırıldığından emin olunmalıdır.

 Eliminasyon diyetleri genellikle, kolay sindirilebilen parçalanmış proteinlerden (hidrolize formüller) yapılan mamalarla desteklenir.

İnek sütü protein alerjisi olan ve emzirilen bebeklerde anne; emzirmeye devam ederse tüm hayvansal süt ürünlerini diyetinden çıkarmalıdır, bu proteinler bebeğe anne sütü ile geçmektedir. Keçi veya koyun sütü gibi hayvan sütleri ise inek sütü ile aynı reaksiyona sebep olabilir, bu nedenle bu ürünler de diyetten çıkarılmalıdır. 

İnek sütü içermeyen mamalarla ve/veya inek sütü diyeti yapan annenin emzirdiği bebek yaklaşık 3-12 ay boyunca diyete devam etmelidir.

Günlük hayatta en sık tükettiğimiz ve inek sütü diyetinde kaçınılması gereken bazı besinler ise şunlardır;

  • İnek ve diğer tüm hayvan sütleri,
  • Dana eti (çapraz reaksiyon nedeniyle),
  • Tüm peynir çeşitleri,
  • Tereyağı,
  • Yoğurt,
  • Ayran ,
  • Süt tozu
  • Kefir
  • Boza
  • Paketli hazır besinler,
  • Krema,
  • Peynir altı suyu içeren besinler,
  • Tarhana gibi…

İnek sütü yerine tüketilebilecek alternatifler ise;

  • soya sütü,
  • pirinç sütü,
  • badem sütü,
  • yulaf sütü,
  • soya yoğurdu,
  • soya peyniri,
  • vegan yoğurtlar veya
  • vegan peynirler olabilir.
/0 Yorumlar/tarafından admin

İnek Sütü Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İnek sütü alerjisi özellikle ilk 3 yaşta en sık görülen besin alerjisidir. İnek sütü alerjisi kendini egzama, kurdeşen, kanlı kaka, mukuslu kaka, kusma, kabızlık gibi belirtilerle göstermektedir. Belirtisi olan bir çocukta erken teşhis konulması önemlidir. Teşhis sonrasında süt içeren gıdalara karşı diyet yapılması ve inek sütü alerjisi hakkında her alanda dikkatli olmak çok önemlidir.

İnek Sütü Alerjisi Nedir?

İnek sütünde bulunan proteinlere karşı immünolojik mekanizmalarla oluşan reaksiyonlara inek sütü protein alerjisi (İSPA) denir. İnek sütünde insanlarda antikor yapımına neden olabilecek en az 20 protein bileşeni bulunur

İnek Sütü Alerjisi Sıklığı Nedir?

Süt çocukları ve 3 yaşından küçük çocuklarda önde gelen besin alerjisi nedenidir. Görülme sıklığı bölgelere göre farklılıklar göstermekle birlikte süt çocuklarında %2-6’dır. Büyük çocuklarda %1’e düşer.

İnek Sütü Alerjisi Nedenleri Nelerdir?

İnek sütü alerjisinin en önemli neden genetiktir. Genetik yanında birçok risk faktörü de besin alerjisi gelişimini etkileyebilir.

Genetik (kalıtım) Önemli Midir?

Özellikle anne, baba, kardeş veya yakın akrabalarında alerjik hastalığı olan çocuklarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni alerjik hastalıkların genetik olarak geçişli olmasıdır. Fakat bir çok gen sorumlu olduğu için yatkınlık şeklinde olmaktadır.

İnek sütü Alerjisi Risk Faktörleri Nelerdir?

– Ailede alerji olması: Ailede, anne, baba veya kardeşlerde egzama, ürtiker(kurdeşen), alerjik astım veya diğer alerjik hastalıklar varsa çocuğunuzda inek sütü alerjisi olma riski artar.

– Diğer alerjik hastalıklar: Alerjik egzama inek sütü alerjisiyle birlikteliği en sık olan alerjik hastalıktır. Eğer çocuğunuzda alerjik egzama varsa başta inek sütü olmak üzere besin alerjisi açısından mutlaka araştırılmalıdır. Diğer alerjik hastalıkların görülmesi de inek sütü alerji riskini artırır veya tersi de söz konusudur.

– Yaş: Besin alerjisi çocuklarda en sık 0 ile 3 yaş arasında görülmektedir. İnek sütü de en sık bu yaşta alerjiye neden olmaktadır. Çocuklar büyüdükçe tolerans gelişir ve inek sütü alerjisi ortadan kalkar. Bu nedenle ilk 3 yaşta inek sütü alerjisi açısından daha dikkatli olunmalıdır.

Belirtileri nelerdir?

İnek sütü alerjisinde, inek sütü içeren herhangi bir besinin alımından sonra en sık cilt olmak üzere değişik sistemlerde bulgular ortaya çıkar. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, ürtiker (kurdeşen), egzama, olabilir. Kusma, ishal, mukuslu, kanlı kaka, gaz sancısı, kabızlık gibi sindirim sitemi bulguları, hapşırma, kaşıntı, akıntı gibi burun belirtileri, hırıltı, öksürük, nefes darlığı gibi akciğer bulguları ortaya çıkabilir. Ağır durumlarda anafilaksi denilen hayatı tehlikeye sokan alerjik şok ortaya çıkabilir.

Çocuğunuza inek sütü içeren bir besin verdiğinizde aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı oluşursa inek sütü alerjisinden şüphelenilmeli ve çocuk alerji uzmanı ile temasa geçmelisiniz;

Egzama belirtileri (Yanaklarında, boyunda, eklem yerlerinde kızarıklık, ciltte kuruluk),

Vücudunda kaşıntı ve kızarıklıklar,

Beslendikten sonra 1-2 saat içinde dudak etrafında kızarıklık, dilde veya dudakta şişme,

Kakada kan ve/veya mukus (sümüklenme),

– Tekrarlayan ve sebebi bulunamayan kusmalar,

Tedaviye yanıt vermeyen reflü,

Sebebi bulunamayan kabızlık,

Şiddetli gaz sancısı (3 haftadan uzun süren ve 3 saatten daha uzun huzursuzluk),

Tekrarlayan akciğerde hırıltı, nefes sıkışması, burun tıkanıklığı ve/veya akıntısı,

İnek sütü alımından sonra alerjik şok denilen vücutta yaygın kaşıntılı kızarıklık, nefes sıkışması ve çarpıntı olması.

Bu belirtilerden bir veya birkaçı varsa inek sütü alerjisi açısından araştırılmalıdır.

Çocuğumda inek sütü alerjisi varsa hangi doktora götürmeliyim?

Belirtiler görüldüğü zaman çocuğunuzu, çocuk alerji uzmanına götürmeniz yararlı olacaktır. Çünkü;

Çocuk alerji uzmanları bu konuda en eğitimli ve deneyimli uzmanlardır.

– Yanlış olarak inek sütü alerjisi teşhisi konulursa birçok probleme neden olabilecek gereksiz diyet yapılmış olabileceği gibi inek sütü alerjisi olan bir çocuğa diyet yapılmaması durumunda ise sağlığı ile ilgili ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru teşhis konulması büyük önem taşımaktadır.

– Besin alerjisi alerjik yürüyüşün bir başlangıcı olabilir. Teşhisi konulup tedavisi başlanmamış besin alerjisi olan bir çocukta yaş büyüdükçe astım ve alerjik hastalık gelişme riski de artmaktadır. Bu nedenle astım ve alerjik hastalıkların belirtileri yönünden de dikkatli olunması ve bu konuda deneyimli bir uzman tarafından izlenmesi gerekmektedir.

Doktora Giderken Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?

Muayeneye gelirken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz, teşhisin doğru ve kısa sürede sağlanması açısından yararlı olacaktır.

– Bütün belirtileri not edin. Gözle görülen bulguları mümkünse fotoğraflayın.

– Çocuğunuzun kullandığı bütün ilaçları not edin veya yanınızda getirin.

– Önceden yapılan tahliller varsa yanınızda getirin.

– Doktorunuza soracağınız bütün soruları not edin.

– İnek sütü alerjisinin saptanması için deri testi gerektiğinde yapılabilmesi için eğer alerji ve öksürük ilaçları kullanılıyorsa 1 hafta önceden kesmeniz gerekir. (Bu ilaçlar test sonucunu etkilemektedir).

Teşhisi nasıl yapılır?

Teşhiste öncelikle belirtiler değerlendirilmelidir.

Teşhisi için öncelikle inek sütü alerjisi belirtilerinin olması gerekmektedir. Ardından ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır. İnek sütü alerjisi kendini genelde 2 yaşından önce göstermektedir. 2 yaşından sonra inek sütü alerjisi gelişme olasılığı daha düşüktür.

Yapılması gereken testler

Belirtisi olan çocuklarda tanı ciltten alerji testi, kandan alerji testi, inek sütü alımına ara verilmesi ve inek sütü yükleme testleri gibi testlerle birlikte çocuk alerji uzmanları tarafından konulmaktadır.

Besin alerjisi testinin ciltten yapılması daha değerlidir. Hem daha hızlı hem de daha güvenilir sonuçlar alınmaktadır. Ciltten yapılan testler 15-20 dakika içinde sonuç verir. Bu nedenle teşhis yapılırken genellikle ciltten alerji testi yapılması tercih edilmektedir. Fakat bazı durumlarda ikisinin de kullanılması gerekmektedir. Çünkü tek başına testlerle tanı konulamayabilir. Şüpheli durumda tanı inek sütü yükleme testi ile konulur. Bu testin bu konuda deneyimli olan çocuk alerji uzmanı tarafından ve merkezlerde yapılması gerekmektedir. Test sırasında ciddi alerji bulguları gelişebileceğinden deneyimsiz kişiler tarafından yapılması tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

Alerji testi kaç yaşında yapılmalıdır?

Ciltten alerji testi 1 aydan sonra yapılabilmektedir. Bebeklik döneminde başladığı için şüphelenildiği zaman testin yapılması gerekmektedir. Beş yaşından sonra cilt alerji testi yapılabilir bilgisi kesinlikle doğru değildir.

Kullanılan diğer kan tahlilleri nelerdir?

Son yıllarda inek sütünün içindeki bütün alerjik proteinleri ayrı ayrı ölçen komponente dayalı tanı (Component resolved diagnosis-CRD) metodu denilen bir yöntem geliştirilmiştir. Bu sayede çocuğun sütün içindeki hangi alerjene duyarlı olduğu saptanarak daha doğru tanı ve tedavisi sağlanmaktadır. Bu testler için çocuğunuzdan kan örneği alınır ve antikorları ölçmek için laboratuvarda incelenir.

Ayrıca son yıllarda yanlış olarak gündemde olan kandan bakılan inek sütü proteinine karşı IgG antikorlarının belirlenmesinin tanıda rolü yoktur.

Endoskopi ve biyopsi

Başka şekilde açıklanamayan anlamlı ve inatçı sindirim sistemi yakınmaları, gelişme geriliği veya demir eksikliği kansızlığı varlığında üst ve alt sindirim sistemi endoskopik biyopsileri alın­ması doğru bir yaklaşımdır. İnek sütü alerjisini gösteren kesin bulgular yoktur. Fakat inek sütü alerjisi dışındaki hastalıkların tanısını koymaya olanak sağlar.

Besin Günlüğü Tutun

Çocuğun ve anne sütü alıyorsa annenin aldığı besinler her gün besin günlüğüne yazılmalı ve alerji belirtileri görülen saatler not edilmelidir.

Fakat inek sütü alerjisi teşhisi için ailenin gözlemi yeterli değildir. Bulgulara göre kan veya deri testi yapılmalı, onların da yetersiz olması durumunda besin yükleme testi yapılmalıdır. Kanda ve ciltten yapılan alerji testleri normal olan çocuklarda da non-IgE alerji dediğimiz (özellikle izole barsak tutulumlarında görülen) alerji testlerinde çıkmayan inek sütü alerjisi olabilir. Bu durumun teşhisi de diyet ve yükleme testleriyle yapılır.

Sadece ailenin verdiği bilgiye göre kandan veya ciltten yapılan alerji testi sonucuna göre diyet yapmak sakıncalıdır. Ciddi sonuçlara neden olabilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Tanı konulduğunda, tedavide ilk yapılacak şey inek sütü içeren bütün gıdalardan kaçınmaktır. Eğer bebek sadece anne sütü alıyorsa annenin inek sütü içeren besinleri almaması gerekmektedir. Eğer bebek anne sütü almıyorsa inek sütü alerjisinde kullanılan tam hidrolize veya aminoasit bazlı mamalar kullanmalıdır. Bir kısım çocuk fırınlanmış ürünleri (200-220 °C ye kadar ısıtılmış) tolere edebilir. Bu durumun alerji doktorunuz tarafından tetkiklerle birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.

Eğer tolerans gelişmesi gereken yaşa gelmesine rağmen düzelme olmadı ise inek sütüne karşı oral immünoterapi (ağızdan süt verilerek aşı tedavisi) yapılabilir.

Çocuğunuz inek sütünü ya da içeriğinde inek sütü bulunan besinleri fark etmeden de tüketebilir. Bu gibi durumlarda hafiften şiddetliye kadar değişen belirtiler meydana gelir. Bu belirtilere göre tedaviler değişmektedir.

Hafif Reaksiyonlar İçin Tedavi

İnek sütü alerjisinin hafif reaksiyonlarında, alerji uzmanınızın önereceği antihistamin ilaçlar belirtileri azaltmada yardımcı olmaktadır. Bu antihistamin ilaçlar, çocuğunuzun alerjik olduğu inek sütü içeren besinleri almasından sonra görülen vücutta kaşınma, ürtiker, kızarma şişme gibi belirtileri azaltarak çocuğu rahatlatmak için kullanılır.

Ciddi Reaksiyonlar İçin Tedavi

Çocuğunuzda görülen şiddetli belirtiler için bir acil servise başvurmanız gerekmektedir. Burada uygulanan tedaviler ile yaşamsal tehlike oluşturabilecek olan bir anafilaksi şokunun yaşanmasının önüne geçilir.

Eğer inek sütü alımı ile şiddetli belirtiler oluyorsa o zaman tehlikeli durumlardan korumak için Adrenalin oto enjektörü bulundurulmalı ve belirtiler ortaya çıktığı zaman hemen uygulanmalı ve hemen en yakın bir acil servise başvurulmalıdır.

Tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi Edilmediğinde Gelişebilecek Durumlar

Çocuğunuzda inek sütü alerjisi varsa tedavisi yapılmamışsa, bu durum başka sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlık sorunları çocuğunuzun hayatını etkileyebilir ya da çok ciddi sorunlarda hayati risk taşıyabilmektedir. Bu nedenle inek sütü alerjisinin tedavisi önemsenmeli, göz ardı edilmemelidir.

Tedavi edilmediğinde meydana gelebilecek sağlık sorunlarını şöyle sıralayabiliriz;

– Anafilaksi: Çocuğunuzun inek sütü alerjisi belirtiler başladıktan sonra en kısa sürede teşhis edilmezse, alerjik olduğu inek sütü içeren besinleri yediğinde anafilaksi olarak adlandırılan şok durumu meydana gelebilir. Anafilaksi ciddi risk taşıyan, hayati tehlikeye neden olabilecek bir reaksiyondur.

– Atopik dermatit(Egzama): Çocuğunuzdaki inek sütü alerjisi tedavi edilmediğinde atopik dermatit/egzamaya neden olabilmektedir. Çünkü atopik dermatite neden olan alerjenler çoğunlukla besin alerjenleridir.

İnek sütü alerjisi düzelir mi?

Yaşla birlikte düzelmektedir. Hastaların %50’sinde 1 yaşında, %75’inde 3 yaşında, %90’ında 6 yaşında tolerans gelişir. Fakat ailede alerjik hastalık varsa, inek sütü IgE çok yüksekse ve kazein proteinine alerjikse böyle çocuklarda inek sütü alerjisi genellikle uzama eğilimindedir.

Sonuç Olarak;

– Çok çeşitli belirtilerle karşımıza çıkabilir.

Teşhisinde alerji testi her yaşta yapılabilir.

Tek başına kan ve/veya deri alerji testleri ile inek sütü alerjisi teşhisi konulamayabilir.

Bütün yöntemlerin bu konuda deneyimli çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilip teşhis konulması çok önemlidir.

Tedavide en önemli nokta tolerans gelişene kadar inek sütünden uzak durulmasıdır.

Şiddetli reaksiyon olan durumlarda adrenalin oto enjektörü bulundurulmalı ve gerekli durumlarda hastaneye gidene kadar hayat kurtarıcı olarak hemen yapılmalıdır.

Hastaların çok büyük kısmında belli bir yaşa gelince tolerans gelişmektedir.

Toleransın geciktiği durumlarda bu konuda deneyimli çocuk alerji uzmanları tarafından immünoterapi (aşı tedavisi) denenebilir. Bu konuyu doktorunuzla birlikte değerlendirmelisiniz.

Önemli Not;
Çocuk Alerji uzmanları (yeni adıyla Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı) doğumdan 18 yaşına kadar görülen astım ve alerjik hastalıklar konusunda özel eğitim alarak Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı diploması alan ve aynı zamanda da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan doktorlardır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir