kış sebzeleri / Kış Sebzeleri - Rafinera

Kış Sebzeleri

kış sebzeleri

En Sağlıklı 8 Kış Sebzesi

İlkbahar ve yaz aylarında mevsiminde yemek yemek bir esintidir, ancak soğuk havalar başladığında zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte, bazı sebzeler bir kar örtüsü altında bile soğuğa dayanabilir. Bunlar, soğuğa ve sert hava koşullarına dayanma yetenekleri nedeniyle kış sebzeleri olarak bilinir. Bu soğuğa dayanıklı çeşitler, içerdikleri daha yüksek miktarda şeker nedeniyle soğuk sıcaklıklara dayanabilir. Kış sebzelerinin suyunda bulunan şeker, daha düşük bir noktada donmalarına neden olarak soğuk havalarda hayatta kalmalarını sağlar. Ek olarak, bu süreç, soğuğa dayanıklı sebzelerin daha soğuk aylarda daha tatlı tatmalarını sağlayarak kışı hasat için en uygun zaman haline getirir. İşte, en sağlıklı kış sebzeleri:

Kale

Kale, yeşil yapraklı ve sağlıklı bir sebze olmasının yanı sıra soğuk havalara karşı oldukça dayanıklıdır. Brüksel lahanası, lahana ve şalgam gibi soğuğa dayanıklı bitkileri içeren turpgiller familyasının bir üyesidir. Yıl boyunca hasat edilebilmesine rağmen daha soğuk havaları tercih eder ve karlı koşullara bile dayanabilir. Kale ayrıca son derece besleyici ve çok yönlü bir yeşildir. Vitaminler, mineraller, lif, antioksidanlar ve güçlü bitki bileşikleri ile doludur. Aslında, sadece bir fincan (67 gram) karalahana A, C ve K vitaminleri için önerilen günlük alım miktarını içerir. Ayrıca B vitaminleri, kalsiyum, bakır, manganez, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir.

Brüksel Lahanası

Lahana gibi, Brüksel lahanası da besin açısından zengin turpgiller familyasının bir üyesidir. Brüksel lahanası bitkisinin mini, lahana benzeri başları soğuk havalarda gelişir. Dondurucu sıcaklıklara dayanabilirler, bu da onları mevsimlik kış yemekleri için bir zorunluluk haline getirir. Küçük olmasına rağmen, Brüksel lahanası etkileyici miktarda besin içerir. Mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini kemik ve kalp sağlığı için kritiktir ve beyin fonksiyonu için önemlidir (9, 10). Brüksel lahanası ayrıca A, B ve C vitaminleri ile manganez ve potasyum mineralleri için harika bir kaynaktır. Ek olarak, Brüksel lahanası, her ikisinin de kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış lif ve alfa-lipoik asit bakımından yüksektir.

Havuç

Bu popüler kök sebze, yaz aylarında hasat edilebilir, ancak sonbahar ve kış aylarında en yüksek tatlılığa ulaşır. Soğuk koşullar, havuçların, hücrelerindeki suyun donmasını önlemek için depolanan nişastaları şekere dönüştürmesine neden olur. Bu, soğuk havalarda havuçların daha tatlı olmasını sağlar. Aslında dondan sonra hasat edilen havuçlara genellikle “şeker havuçları” denir. Bu gevrek sebze aynı zamanda oldukça besleyicidir. Havuç, vücutta A vitaminine dönüştürülebilen mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Bir büyük havuç (72 gram), günlük önerilen A vitamini alımının %'ini içerir. A vitamini göz sağlığı için gereklidir ve ayrıca bağışıklık fonksiyonu ve uygun büyüme ve gelişme için önemlidir. Dahası, havuçlar karotenoid antioksidanlarla yüklüdür. Bu güçlü bitki pigmentleri, havuçlara parlak rengini verir ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Pazı

Pazı sadece soğuk havaya toleranslı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalorisi çok düşük ve besin değeri yüksektir. Aslında, 35 gram sadece 7 kalori sağlar, ancak günlük önerilen A vitamini miktarının neredeyse yarısını içerir ve günlük önerilen K vitamini alımını karşılar. Aynı zamanda iyi bir C vitamini, magnezyum ve manganez kaynağıdır.

Karalahana

Lahana ve Brüksel lahanası gibi, kara lahana da Brassica sebze ailesine aittir. Ayrıca grubun soğuğa en dayanıklı bitkilerinden biridir. Bu hafif acı yeşil, uzun süreli donma sıcaklıklarına dayanabilir ve tadı en iyi dona maruz kaldıktan sonra olur. Kara lahananın acılığı, aslında bitkide bulunan yüksek miktarda kalsiyum ile ilişkilidir. Aslında, bir çalışma, en yüksek kalsiyum içeriğine sahip sebzelerin en acı tadı verdiğini buldu. Karalahanadaki kalsiyum miktarı etkileyicidir, bir fincan ( gram) pişmiş kara lahana günlük önerilen alımın %27'sini içerir. Kalsiyum, diğer önemli işlevlerle birlikte kemik sağlığı, kas kasılması ve sinir iletimi için gereklidir. Ayrıca bu yeşillikler, kemik sağlığında kilit rol oynayan K vitamini ile yüklüdür.

Kırmızı Lahana

Lahana, serin havalarda yetişen turpgillerden bir sebzedir. Hem yeşil hem de kırmızı lahana son derece sağlıklı olsa da, kırmızı çeşidin daha büyük bir besin profili vardır. 90 gram çiğ kırmızı lahana, günlük önerilen C vitamini alımının %85'ini ve yüksek miktarda A ve K vitamini içerir. Aynı zamanda iyi bir B vitamini, manganez ve potasyum kaynağıdır. Ancak kırmızı lahananın gerçekten parladığı yer antioksidan içeriğindedir. Bu sebzenin parlak rengi, antosiyaninler adı verilen pigmentlerden gelir. Antosiyaninler, bir dizi sağlık yararı ile bağlantılı olan flavonoid antioksidan ailesine aittir. Bu faydalardan biri, kalp hastalığı riskini azaltma potansiyelidir.

Turp

Bu mücevher tonlu sebzeler, baharatlı lezzetleri ve gevrek dokuları ile bilinir. Dahası, bazı çeşitler çok soğuğa dayanıklıdır ve donma sıcaklıklarında hayatta kalabilir. Turp, B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum açısından da zengindir. Biber tadı, birçok sağlık yararına bağlı olan izotiyosiyanatlar adı verilen özel bir kükürt içeren bileşikler grubuna atfedilir. Bu güçlü bitki bileşikleri vücutta antioksidan görevi görerek iltihabı kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Turp, potansiyel kanserle mücadele özellikleri nedeniyle kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Umut verici olmasına rağmen, turpların potansiyel kanserle mücadele yetenekleri hakkında daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Maydanoz

Havalar soğuduğunda birçok bitki ölürken, maydanoz soğuk havalarda ve hatta karda büyümeye devam edebilir. Son derece soğuğa dayanıklı olmasının yanı sıra, bu aromatik yeşil besinle doludur. Sadece 28 gram günlük önerilen K vitamini alımını karşılar ve günlük önerilen C vitamini alımının yarısından fazlasını içerir. Ayrıca A vitamini, folat, demir, kalsiyum ve potasyum ile yüklüdür. Maydanoz, birçok potansiyel sağlık yararına sahip bitki bileşikleri olan apigenin ve luteolin dahil olmak üzere mükemmel bir flavonoid kaynağıdır. Bu flavonoidler, beyindeki hafıza kaybını ve yaşa bağlı değişiklikleri engellemede özellikle yardımcı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. En sağlıklı meyve suyu türleri
  2. Derin yağda kızartmaya uygun yağlar
  3. En sağlıklı kök sebzeler
  4. En sağlıklı orman meyveleri

Kış Meyve ve Sebzeleri Nelerdir? Kışın Bunlar Nasıl Tüketilmeli?

Kış aylarında domates, salatalık; yaz aylarında portakal, mandalina… Artık neredeyse her mevsimde her türlü meyve ve sebzeye ulaşabiliyoruz. Peki, bunların hangileri gerçekten mevsiminde yetiştiriliyor? Bu soruya anında cevap vermek zor olabiliyor. 

Oysa mevsiminde sebze ve meyve tüketmenin faydaları oldukça fazla. Mesela kış aylarında tüketilen portakal, ayva, lahana, ıspanak veya pırasa gibi kış mevsimine özgü meyve ve sebzeler yaz aylarında tüketilenlere göre daha taze olur. Bu da onun besin değerinin artmasında etkilidir. 

O halde şimdi, kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler nelerdir, bir göz atalım.

Kış Meyveleri Hangileri?

Kış Sebzeleri Nelerdir

Her mevsimin favori meyveleri bulunur. Kış mevsiminin favorisi de turunçgillerdir. Ancak kış aylarında yetişen birçok meyve var:

1. Elma

Tatlısından ekşisine, mayhoşundan kırmızısına, yeşiline, sarısına… Elmalar iyi birer lif, A ve C vitamini kaynağıdır. Elmayı çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi kurutabilir veya bal, tarçın gibi tatlı gıdalarla birlikte fırında ya da ocakta pişirebilirsiniz. 

2. Portakal, Mandalina, Greyfurt

Kış aylarında en çok ihtiyaç duyulan vitaminlerden biri C vitaminidir. Portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller ise C vitamini açısından en zengin meyvelerdendir. Sıkılmış meyve suyu olarak veya daha da iyisi lif açısından zengin olması adına meyvenin kendisinin mutlaka tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından da önemlidir.

3. Nar

Hafif tatlı ve biraz da ekşi olan nar; bol miktarda folik asit, fosfor, selenyum, magnezyum ve A vitamini içeren bir kış meyvesidir. Narı, meyve suyu formunda tüketebileceğiniz gibi dilerseniz tane şeklinde ayıklayarak yiyebilir veya tatlılarda ve salatalarda da kullanabilirsiniz. 

4. Armut

Dünyada 3 bin çeşit türü bulunan armutun öne çıkan besin değerleri karbonhidrat, protein, yağ ve liftir. Armut haşlandığında çok lezzetli olabilen bir besindir. Bu nedenle tarçın, zencefil, karanfil gibi sevdiğiniz baharatlarla haşlayarak da tüketebilirsiniz.

5. Kivi

Potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller bakımından zengin olan kivi, diğer meyvelere oranla daha fazla A ve C vitaminine sahiptir. Kiviyi tatlı tariflerinize ekleyebilir veya reçel haline getirip kahvaltılarda tüketebilirsiniz. 

6. Ayva

A ve B vitaminleri açısından zengin olan ayvayı binbir türlü formda yiyebilirsiniz. Kök sebzelerle birleştirip çeşitli yemekler pişirebilir, ayva reçeli veya komposto yapabilirsiniz.

Kış Sebzeleri Hangileri?

Kış Meyve Ve Sebzeleri Nelerdir

Koyu yapraklı bitkiler, kök sebzeler, lahanagiller veya turpgiller… Hepsi lif oranı, C vitamini ve antioksidanı yüksek kış sebzeleridir. Soğuk hava koşullarında yetişebilen kış sebzelerini şu şekilde sıralayalım:

1. Ispanak

Ispanak; A, C, E ve B grubu vitaminleri, magnezyum ve fosfor mineralleri bakımından zengindir. Toplum arasında da bilindiği gibi içerisinde yüksek miktarda demir bulunan ıspanak, genellikle pişirilerek tüketilen bir besindir. Ancak araştırmalar, onun pişirilerek tüketildiğinde besin değerlerinin bir kısmının azaldığını ortaya koyuyor. Bu nedenle ıspanağı çiğ olarak tüketmek için ıspanaklı smoothie veya sandviç yapabilir ya da salatalara katabilirsiniz. 

2. Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası, besin değeri açısından zengin turpgiller familyasındandır. Mükemmel bir K vitamini kaynağı olan Brüksel lahanasını birçok yöntemle pişirebilirsiniz. Burada önemli olan sizin damak tadınız. Ağızda dağılsın isterseniz haşlayabilirsiniz, çıtır çıtır olsun isterseniz de fırında pişirebilirsiniz. 

3. Brokoli

Kış aylarının en popüler sebzelerinden biri olan brokoli; lif, C vitamini, K vitamini, demir ve potasyum gibi birçok besin maddesi açısından çok zengindir. Brokoliyi hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Ancak araştırmalar, buharda pişirilen brokolinin besin değerleri açısından daha zengin olduğunu belirtiyor.

4. Havuç

A vitamini açısından zengin olan havuç, kış aylarında yetişen sebzelerin başında gelir. Havucu birçok yolla pişirerek tüketebilirsiniz. Ancak araştırmalara göre buharda haşlanan havuç, çiğ yenilen havuca göre daha fazla antioksidan içerir. Antioksidan ise toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Bu yönüyle de bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir.

5. Turp

B ve C vitaminleri ile potasyum bakımından zengin bir sebze olan turptan çeşitli salatalar yaparak lezzetli öğünler hazırlayabilir, kış aylarında sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Ayrıca çeşitli baharat ve kuru yemişlerle birlikte fırında pişirerek de tüketebilirsiniz.

6. Lahana

Türk mutfağında sıklıkla sarma ve kapuska yapımında kullanılmasıyla tanıdığımız beyaz lahana bol miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Ayrıca A, B ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Beyaz lahanadan turşu yapabilir, mor lahana ve havuç gibi besinlerle birlikte karıştırarak salata yapabilirsiniz. 

7. Kereviz

Zeytinyağlı yemeklerde bol bol gördüğümüz ve Ege Bölgesinde sıklıkla pişirilen kereviz; iyi bir C vitamini, fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Kerevizi diğer sebzelerle birlikte hem çiğ olarak hem de pişirerek tüketebilirsiniz. Ayrıca kerevizin yapraklarını kurutabilir ve baharat olarak da yemeklerinize katabilirsiniz. 

8. Karnabahar

Kış aylarında sebze tüketimi denildiğinde mutlaka akla gelen karnabahar; bol miktarda C vitamini, manganez ve fosfor içerir. Karnabaharı da isterseniz buharda ya da fırında isterseniz soteleyerek pişirebilirsiniz.

9. Mantar

Kültür mantarı, istiridye mantarı, Kanlıca mantarı gibi birçok çeşidi bulunan mantarlarda yüksek miktarda magnezyum, fosfor ve potasyum bulunur. Tabii mantarların pişirilerek tüketilmesi gereken sebzelerden olduğunu da belirtelim.

Balkabağı

En çok ekim ve kasım aylarında tezgahları dolduran balkabakları; A, B, E vitaminleri ve demir, sodyum, potasyum mineralleri açısından zengindir. Türk mutfağında balkabağı, en çok tatlı yapımında kullanılır. Ayrıca balkabağı çorbası da yapabilirsiniz.

Pancar

Rengiyle oldukça dikkat çeken pancar, kış sofralarında sıklıkla yer alır. Şalgam, zerdeçal, havuç, yer elması ve kereviz gibi toprak altında yetişen kök sebzelerden biridir. Pancardan çorba veya yapraklarıyla birlikte yemek yapabilirsiniz.

Kırmızı ve Sarı Soğan

Soğanlar, güçlü antioksidan kaynağıdır. Soğanı hem çiğ olarak salatalara ekleyebilir hem de pişirerek yemeklere dahil edebilirsiniz. Ancak kırmızı soğan başta olmak üzere soğanları çiğ olarak tüketmenizde fayda var. Çünkü çalışmalara göre soğanlar, pişirildiğinde sağlık açısından faydaları da azalır.

Kış aylarında yetiştirilen sebze ve meyveler bu şekildeydi. Peki, bu besinleri en verimli şekilde nasıl tüketebilirsiniz?

Kış Aylarında Meyve ve Sebzeler Nasıl Tüketilmeli?

Kış Meyveleri Nelerdir

Kış mevsiminde besinleri lezzetli, taze ve en sağlıklı şekilde tüketmek için bazı konulara dikkat etmek gerekiyor:

  • Yemekleri taze tüketin: Tekrar tekrar ısıtılarak tüketilen sebzelerin besin değerleri azalır. Bu nedenle özellikle sebze yemeklerini tek öğünlük pişirin. Böylece ikinci kez ısıtmadan tüketirsiniz. 
  • Meyve suyu yerine meyveleri direkt tüketin: Özellikle kış meyveleri, C vitamini ve lif deposu yiyeceklerdir. Meyveleri direkt tükettiğinizde lifleri de tüketmiş olursunuz. 
  • Sebzeleri pişirmeden önce elinizle parçalara ayırın: Pişireceğiniz sebzeleri bıçakla küçük parçalara ayırmaktansa elinizle koparmayı deneyin. Özellikle yemeğinizde yapraklı sebzelere yer verecekseniz bunu daha kolay uygulayabilirsiniz. Böylece sebzelerde besin değeri kaybını önleyebilirsiniz.
  • C vitamini tüketimini artırın: Kış aylarında en sık yaşanan sağlık problemlerinden biri soğuk algınlığıdır. Onunla mücadele etmenin en iyi yollarından biri ise C vitamini tüketmektir. Çünkü C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Bu nedenle C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelere ağırlık verebilirsiniz.

Sadece kış ayında değil, her zaman o mevsimin ürünlerini tüketmek sağlık açısından çok önemli. Çünkü en doğal yollarla üretilen taze ürünler, vitamin ve mineral yönünden besin değeri yüksek yiyeceklerdir.

Sağlıklı günler dileriz!

K&#;&#; Sebzeleri: Güçlü Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n S&#;rr&#;!

K&#;&#; demek, s&#;cac&#;k evlerde, zengin sofralarda uzun ve ne&#;eli vakitler geçirmek demektir. K&#;&#;&#;n so&#;uk günlerinde içinizi &#;s&#;tmaya yard&#;m edecek çorba ve yemekler için lezzetli k&#;&#; sebzelerinden yard&#;m alabilirsiniz.

K&#;&#; Sebzeleri Listesi

  • Havuç
  • Lahana
  • Bal Kaba&#;&#;
  • Ispanak
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • P&#;rasa
k&#;&#; sebzeleri

Yüksek besin de&#;erleriyle öne ç&#;kan k&#;&#; sebzeleri, sizleri so&#;u&#;un etkilerinden ve hastal&#;klardan en iyi &#;ekilde koruyacakt&#;r. Sebzeleri, salatalarda, sulu yemeklerde ya da pilavlara katarak, çok farkl&#; tarifler e&#;li&#;inde tüketebilmek mümkündür. Mevsiminde tüketece&#;iniz taze k&#;&#; sebzeleri hem damak tad&#;n&#;z hem de sa&#;l&#;n&#;z için en iyi seçim olacakt&#;r.

Zengin yemek kültürümüzdeki k&#;&#; tarifleri, mevsime özgü sebzelerle dolup ta&#;ar. Sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye özen gösterenler için adeta bir cennet olacak k&#;&#; sofralar&#;, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini de güçlendirecektir.

K&#;&#;&#;n ekilen sebzeler ile yaz sonundan itibaren ekilip k&#;&#;&#;n tüketilen sebzeler, birçok yeme&#;in en çok kullan&#;lan malzemeleri aras&#;nda yer almaktad&#;r. K&#;&#;&#;n hangi sebzeler ekilir diye soracak olursan&#;z turp ve sar&#;msak ilk akla gelen cevaplar olacakt&#;r. Sonbahar ve yaz mevsiminde ekimine ba&#;lanan birçok ürün de k&#;&#; aylar&#;na do&#;ru hasat vermektedir.

Havuç, lahana ve &#;spanak gibi sebzeler k&#;&#;&#;n önemli g&#;da kaynaklar&#; aras&#;ndad&#;r. &#;çerdikleri vitamin ve minerallerle her evde s&#;kça pi&#;irilen bu sebzeler, yemeklerin lezzetinin de artmas&#;n&#; sa&#;lar.

K&#;&#; Kekleri: Enerjinizi Yükseltecek 15 Tarif

k&#;&#; sebzeleri

K&#;&#; Sebzeleri Nelerdir?

Havuç

  •  Yemeklerin vazgeçilmezi olan havuçlar salatalarda da s&#;kl&#;kla kullan&#;l&#;r.
  • A vitamini aç&#;dan zengin oldu&#;u bilinen bu k&#;&#; sebzesi göz sa&#;l&#;&#;&#; bak&#;m&#;ndan yararl&#; olabilmektedir.
  • K vitamini ve C vitamini aç&#;s&#;ndan da oldukça zengindir. Havuç ayr&#;ca tek ba&#;&#;nda da tüketilebilen, güzel bir at&#;&#;t&#;rmal&#;kt&#;r.

Tarif için: Havuç Çorbas&#; Tarifi (Videolu)

Lahana

  • Dolmas&#;, tur&#;usu ve yeme&#;i ile oldukça bereketli bir k&#;&#; sebzesi olan lahana, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri bol miktarda ta&#;&#;maktad&#;r.
  • Bol posa içerir ve dü&#;ük kalorili bir besindir.

Tarif için: K&#;ymal&#; Lahana Sarmas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? (Videolu)

Bal Kaba&#;&#;

  • F&#;r&#;nlanm&#;&#; tatl&#;s&#;yla me&#;hur olan bal kaba&#;&#; k&#;&#; aylar&#;n&#;n en çok tercih edilen sebzelerinden biri.
  • &#;deal miktarda A, C vitamini, demir ve bak&#;r mineralleri içerir.
  • Besin de&#;eri ile vücut dengesini koruyan bal kaba&#;&#; ile yap&#;lan tatl&#;lar hem damak tad&#;n&#;za hem de göz zevkinize hitap edecektir.

Tarif için: Kabak Tatl&#;s&#;

Ispanak

  • Çocukluktan beri güçlü olmak için yenilmesi ö&#;ütlenen bu k&#;&#; sebzesi yo&#;un mineral içeri&#;i ile öne ç&#;kar.
  • Yeme&#;inin yan&#; s&#;ra böre&#;i de çay saatlerine e&#;lik eder.
  • Sindirim sistemi için oldukça yararl&#; olan &#;spanak, so&#;uk k&#;&#; günlerinde bünyenizin korunmas&#;na katk&#;da bulunacakt&#;r.

Tarif için:Ispanak Yeme&#;i Tarifi (Videolu)

Karnabahar

  • Önemli bir fosfor ve kalsiyum kayna&#;&#; olarak kemik sa&#;l&#;&#;&#;na faydal&#;d&#;r.
  • Ba&#;&#;rsaklar&#;n çal&#;&#;mas&#;na katk&#; sa&#;lar ve yorgunlu&#;u gidermeye yard&#;m eder.

Tarif için: Karnabahar Yeme&#;i

Kereviz

  • Farkl&#; tad&#;yla öne ç&#;kan kereviz, sindirim sistemi için iyi bir yard&#;mc&#;d&#;r.
  • Karaci&#;er aç&#;s&#;ndan da faydal&#; olan kerevizle k&#;&#; aylar&#;nda birçok farkl&#; yemek yap&#;labilmektedir.

Tarif için:Kereviz Yeme&#;i Tarifi (Videolu)

P&#;rasa

  • P&#;rasadan bahsedince özellikle gençler ho&#;lanmayabilir. Buna ra&#;men evlerde s&#;kl&#;kla tüketilen bu sebze, özgün tariflerle gençlerin de sevdi&#;i yemekler aras&#;na girecektir.
  • Sa&#;l&#;&#;a faydalar&#; ile s&#;k s&#;k tüketilmesi tavsiye edilen p&#;rasalar, antioksidan özelli&#;iyle be&#;eni toplamaktad&#;r.
  • P&#;rasalar, birçok farkl&#; hamur i&#;leri tarifinde de kendisine yer bulabilmektedir.

Tarif için: P&#;rasa Yeme&#;i

Tüm sebze ve meyvelerde oldu&#;u gibi k&#;&#; sebzelerinin de baz&#; hassas bünyelerde ya da kronik rahats&#;zl&#;&#;&#; olanlarda çe&#;itli sorunlar ya&#;atabilmesi mümkündür. Bu gibi sorunlar ya&#;amamak için k&#;&#; sebzelerini tüketmeden önce doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z.

Kolay Pratik K&#;&#; Yemekleri

K&#;&#; Sebzeleri Ne Zaman Ekilir?

  • K&#;&#; sebzeleri ekimi, genellikle yaz ve sonbahar mevsimlerine yay&#;lm&#;&#;t&#;r. Saks&#;da k&#;&#; sebzeleri yeti&#;tirmek isteyenler de genel ekim tarihlerinde bu i&#;lemleri gerçekle&#;tirebilirler.
  • K&#;&#; sebzeleri yeti&#;tiricili&#;i zor bir u&#;ra&#;t&#;r ama farkl&#; &#;ekillerde yap&#;labilir. K&#;&#; sebzeleri ekim zamanlar&#;, her sebzenin yeti&#;me tarz&#;na göre farkl&#;l&#;k göstermektedir.
  • Serin iklim sebzesi olan havuç mart ay&#;ndan ba&#;layarak sonbahar&#;n ilk zamanlar&#;na kadar ekilebilir.
  • “K&#;&#;&#;n hangi sebzeler yeti&#;ir?” sorusuna farkl&#; cevaplar verilebilir.
  • P&#;rasan&#;n baharda ekilmesi tavsiye edilir. Mineral deposu &#;spanak da k&#;&#; sonlar&#;ndan ba&#;layarak eylüle kadar dikimi yap&#;labilen sebzeler aras&#;ndad&#;r.
  • Lahana da ilkbahar ve yaz mevsimleri içerisinde ekimi yap&#;labilen bir bitkidir. So&#;uktan etkilenebilen kaba&#;&#;n ekimi de ilkbaharda yap&#;labilir.
k&#;&#; sebzeleri ne zaman ekilir

K&#;&#; Sebzeleri Bebeklere Nas&#;l Verilir?

  • Ek g&#;daya geçi&#; yapan bebeklere k&#;&#; sebzelerinin verilmesi, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirmek ad&#;na iyi bir ad&#;md&#;r.
  • E&#;er bebe&#;iniz k&#;&#; aylar&#;nda ek g&#;daya geçi&#; yapacaksa tam mevsiminde tad&#;mlar yapabilirsiniz.
  • &#;ayet k&#;&#; d&#;&#;&#;ndaki dönemlerde ek g&#;da serüveni ba&#;layacaksa k&#;&#; sebzelerini al&#;p dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
  • Sebzelerin vitamin de&#;erinin kaybolmamas&#; için buharda ha&#;lama yapman&#;z önerilir. &#;ayet buharda ha&#;lama imkan&#; yoksa suda ha&#;layarak bebeklerinize sunabilirsiniz.
  • Ancak ha&#;lad&#;&#;&#;n&#;z suyu dökmeyiniz. Daha sonras&#;nda çorbalar için bu suyu kullanabilirsiniz.
  • Sebze suyunun temiz bir &#;ekilde kullan&#;lmas&#; için; sebzelerin iyi &#;ekilde y&#;kanm&#;&#; olmas&#; gerekir.
  • Ha&#;lanan sebzeleri bebe&#;in bulundu&#;u aya göre küçük parçalar, parmak g&#;da ya da püre halinde verebilirsiniz.
  • &#;lk tad&#;mlar için 3 gün kural&#;n&#; denemeyi unutmay&#;n&#;z.
  • Bebe&#;inize ek g&#;da vermeden önce doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.
k&#;&#; sebzeleri ek g&#;da

K&#;&#; Sebzeleriyle Haz&#;rlanan Yemek Tarifleri

1) K&#;&#;&#;n Vazgeçilmezi: Tarhana Çorbas&#;

K&#;&#; sofralar&#; denildi&#;inde çorba, çorba denildi&#;inde de akla ilk olarak tarhana gelir. Geleneklerimizde önemli bir yeri olan tarhana çorbas&#;, hem yap&#;m&#;yla hem de besleyici yönüyle özgün bir yemek çe&#;ididir. Birçok rahats&#;zl&#;&#;a &#;ifa olacak tarhana çorbas&#;, yemek al&#;&#;kanl&#;klar&#;m&#;z&#;n en önemli parçalar&#;ndan birisi olmaya devam etmektedir. Tarhana Çorbas&#;

2) Sofralar&#;n Gözde Çorbas&#;

K&#;rm&#;z&#; mercimek yo&#;un protein içerdi&#;inden, sofralarda s&#;k s&#;k kendisine yer bulmaktad&#;r. K&#;rm&#;z&#; mercimek çorbas&#; da sebzelerle desteklenen tarifiyle k&#;&#; için olmazsa olmaz bir çorba çe&#;ididir. Bünyenizi kuvvetlendirecek besin de&#;eriyle göz dolduran k&#;rm&#;z&#; mercime&#;i so&#;uk günlerde s&#;kl&#;kla tüketebilirsiniz. K&#;rm&#;z&#; Mercimek Çorbas&#;

3) Et, Sebze Ve Pirincin Enfes Kar&#;&#;&#;m&#;

Birçok farkl&#; tad&#; bir araya getiren çorbalar hem lezzetleri hem de besleyici yönleri sayesinde s&#;k s&#;k tercih edilmektedir. Pirinçli ci&#;er çorbas&#; da sofran&#;za çe&#;itlilik katacak bir tarif sunar. Konuklar&#;n&#;za da ikram edebilece&#;iniz bu enfes çorba, ana yemekleri bile gölgede b&#;rakabilir. Pirinçli Ci&#;er Çorbas&#;

4) Gelenekleri Yans&#;tan Efsane Lezzet

Yemek kültürümüzün özgün ve önemli bir parças&#;n&#; olu&#;turan çorbalar aras&#;nda ezogelin çorbas&#; öne ç&#;kar. Ezogelin çorbas&#; k&#;&#; mevsiminde de &#;ifal&#; yönüyle evinizde popüler olacakt&#;r. Ezogelin çorbas&#; geleneksel lezzetleri sevenlerin sofras&#;nda s&#;kl&#;kla kar&#;&#;n&#;za çakacakt&#;r. Ezogelin Çorbas&#;

5) &#;ifa Deposu Yayla Çorbas&#;

Yo&#;urttan gelen tad&#; ile her ya&#;tan insan&#;n bay&#;ld&#;&#;&#; yayla çorbas&#;, tam bir &#;ifa kayna&#;&#;d&#;r. K&#;&#;&#;n gerekecek vitaminlerin ve minerallerin bünyeye girmesini sa&#;layacak s&#;cak bir yayla çorbas&#;, yemekler için ideal bir ba&#;lang&#;ç olacakt&#;r. Yayla Çorbas&#;

6) K&#;&#;&#;n Hakk&#;n&#; Veren Çorba

Kerevizden kaba&#;a, havuçtan sar&#;msa&#;a kadar birçok k&#;&#; sebzesini bar&#;nd&#;ran bu çorbayla ufak bir ziyafet ya&#;ayabilirsiniz. Birçok farkl&#; tat ile birlikte gelen besin ögeleri de sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z için oldukça yararl&#;d&#;r. Bal Kaba&#;&#; Çorbas&#;

7) Sebzeyi Herkese Sevdirecek Tarif

Sebzeli köfte, sebze yemeyen ve hep köfte tarz&#; yemekler isteyen çocuklar&#;n&#;z için haz&#;rlayabilece&#;iniz enfes bir öneridir. &#;çerdi&#;i birçok sebze ile dikkat çeken bu köfte, tad&#;yla da ailenizin gözdesi haline gelecektir. Sebzeli Köfte

8) Pilav&#;n Sebzeli Hali

Pilav gibi s&#;k tüketilen bir yeme&#;in sebzelerle bir araya gelmesi önemli bir lezzet ortaya ç&#;karmaktad&#;r. Sebzeleri tek ba&#;&#;na sevmeyenlerin yemek al&#;&#;kanl&#;klar&#; bu tarifle de&#;i&#;ecektir. Sebzeli Pilav

9) Tavuk Tad&#;n&#; Bütünleyen Sebzeler

Tavuk eti birçok insan için vazgeçilmez bir besin kayna&#;&#;d&#;r. K&#;&#; sebzeleriyle tavuk etini bir araya getiren yiyecek, k&#;&#; ak&#;amlar&#; için güzel bir alternatif olacakt&#;r. Sebzeli Tavuk Ha&#;lama

K&#;&#;&#;n Hastal&#;ktan Koruyan Beslenme &#;puçlar&#;

K&#;&#; Çay&#; Faydalar&#;, &#;çindekiler, Zay&#;flat&#;r M&#;?

Probiyotik Besinler: K&#;&#;&#;n Güçlü Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n S&#;rr&#;!

K&#;&#; Meyveleri Nelerdir? Vitamin Deposu 10 Besleyici Meyve

K&#;&#; Çorbalar&#;: Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Güçlendiren Vitamin Kayna&#;&#; 10 Tarif

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir