kahvaltının yararları / Sağlıklı Bir Kahvaltının Önemi | Kellogg's Türkiye

Kahvaltının Yararları

kahvaltının yararları

Kahvaltıyı Atlamayın

Sabahları işe ya da okula yetişme telaşı, geç uyanmak veya uyandığımızda kendimizi aç hissetmemek gibi nedenlerle kahvaltıyı genellikle atlarız. Oysa kahvaltı, uzun süreli açlıktan sonra vücudumuzun ihtiyacı olan enerji için günün en önemli öğünü. Akşam yemeği veya gece ara öğününden sonra ortalama saat aç kalan vücudumuz güne başlarken yakıtı bitmiş bir araç gibi olur. Bu nedenle uyandıktan sonra 1 saat içinde mutlaka kahvaltı etmemiz ve vücudumuza yakıtını vererek çalışmasını sağlamamız gerekir. Üstelik yapılan bilimsel çalışmalar da kahvaltının yaşam kalitemizi arttırmasının yanı sıra sağlıklı bir yaşam için de çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. İşte kahvaltı etmek için 5 neden…


1. Sabahları Kahvaltı Sofrası Kurun

Kilo, harcadığımız enerji ile aldığımız enerji arasında kurulan bir denge. Harcadığımız enerji aldığımız enerjiden daha fazla olduğunda kilo veririz. Bazen “Ne kadar az yersem o kadar iyi, zaten sabahları acıkmıyorum” diye düşünerek, kahvaltıyı atlarız. Peki, kahvaltıyı atlamak aldığımız enerjiyi azaltmasına rağmen neden kilo aldırır? Bunun 2 nedeni var: Öncelikle kahvaltıyı atlayanların gün içerisinde fiziksel aktiviteleri daha düşük olur ve enerji harcaması azalır. Harcadığımız enerji azaldıkça da kilo vermek zorlaşır. İkinci neden ise aç kalarak vücudu ‘kıtlık sinyali’ moduna geçirmek. Uzun süre enerjisiz, yani aç kalan vücut sonraki öğünde tüketilen yiyecekleri yağa dönüştürerek depolar. Bu olumsuz etkileri yaşamamak için uyandıktan sonra mutlaka 1 saat içinde kahvaltı edin.

2. Kalp Krizi Riskine Karşı Kahvaltı

Harvard Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir çalışmada, kahvaltı etmeyenlerde kalp krizi ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 27 daha fazla olduğu tespit edilmiş. Kalp krizine neden olan faktörler; tansiyon, insülin direnci, serbest yağ asitleri ve LDL denilen kötü kolesterolün artışı olarak sıralanır ve kahvaltı etmeyerek, açlık süresini uzatmak bu kötü sonuçları doğurarak kalp krizine zemin hazırlar.

3. Dikkatinizi Toplamanız İçin

Yapılan 45 çalışma, kahvaltı etmenin konsantrasyon sağlama, dikkatimizin dağılmasını önleme ve hafızayı güçlendirme gibi etkilerinin olduğunu ortaya koydu. Beyin için gerekli enerjiyi sağlayarak, öğrenmeyi geliştirir. Kan şekeri düzeyinin normal aralıklarda olması öğrenme gibi beyin işlevlerini düzenler. Kahvaltı edilmediğinde ise uzamış açlık süresi kan şekerinin en alt düzeye inmesine neden olur ve beyne yeterli glikoz sağlanamaz. Bu durum, konsantrasyonun azalmasına, verimin düşmesine, üretkenliğin azalmasına yol açar. Bunlara ek olarak; insülin, seratonin, kortizol gibi hormonların salınımı da bilişsel fonksiyonları etkiler ve kahvaltı etmemiz gereken saatte aç kaldığımızda bu hormonların dengesinin bozulmasına sebep olur.

4. Glikoz ve İnsülin Dengesini Sağlar

yılında, Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada 46 bin kadın izlenmiş ve kahvaltı edenlerin tip 2 diyabete yakalanma riskleri daha düşük bulunmuş. Kahvaltıyı atlayan kişilerin yemek sonrası glikoz ve insülin değerleri daha yüksek olur ve kahvaltıyı atlamak insülin duyarlılığını bozar. Aynı zamanda, kahvaltıyı atlayanların gün içerisinde daha sık acıkmaları ve fazla yemeleri daha olası. Bu durum da artmış glikoz ve insülin yanıtına neden olur, yani şeker metabolizmasını bozar. Bu bozulmalar da diyabetle sonuçlanabilir.

5. Dengeli Kahvaltı Enerji Verir

Uyandığımızda kahvaltı ederek, ihtiyacımız olan enerjiyi almak fiziksel ve psikolojik açıdan kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Kahvaltı etmeyen kişiler yorgunluk, güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, kan şekeri düşüklüğü ve gün boyu uykusuzluk yaşarken, kahvaltı edenler daha enerjik olur. Ayrıca, kahvaltı etmeyen kişilerin gün içerisinde yüksek yağ ve şeker içerikli besinlere yönelmeleri daha kolay olurken, kahvaltı edenler iştahını daha iyi kontrol edebilir.

En İyi Kahvaltı Serpme Kahvaltı Değil!

“Kahvaltıda ne kadar çok çeşit yersem o kadar iyi” diye düşünmeyin. Aksine kahvaltının olumlu etkilerinden maksimum düzeyde yararlanabilmek için; açma, poğaça gibi yüksek yağ içerikli ve çabuk acıktıran seçeneklerden kaçının. Bunun yerine en iyi kahvaltının tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta, domates, salatalık, zeytin veya cevizin gibi besinlerden oluştuğunu bilin ve bunları tercih edin. Bunu diyet kahvaltı gibi düşünmeyin. Kahvaltıda denge kurmaya çalışın. Kahvaltı önerileri için farklı sağlıklı besinlere de yer verebilirsiniz. Daha pratik olması için şu kahvaltı tarifini uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı süt, tahıllı gevrek, 1 porsiyon meyve. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  
 seafoodplus.info 

DERGİ - Günün en önemli öğünü kahvaltı mı?

kahvaltı

Kaynak, Getty Images

En önemli öğünün kahvaltı olduğunu, sağlıklı ve zayıf insanların kahvaltıyı aksatmadığını çok duymuşuzdur. Peki gerçekten de öyle mi?

'Kahvaltı günün en önemli öğünüdür' sözü, tüm ebeveynlerin sıkça başvurduğu bir argüman. Ancak İngiltere'de yetişkinlerin üçte ikisi, ABD'de ise dörtte üçünün kahvaltı yaptığı biliniyor.

Diyetisyen Sarah Elder'e göre, "Vücudumuz gece boyunca büyüme ve tamir amacıyla bol miktarda enerji harcar. Dengeli bir kahvaltı ile enerjinin yanı sıra protein ve kalsiyum seviyemizi gün başlarken takviye etmiş oluruz."

Ancak bazıları kahvaltıya atfedilen bu öneme katılmıyor. Kimi, gün içinde uzun saatler yemek yememeyi öngören diyetlerin başarısından söz ederken, kimi de kahvaltının önemi konusunda kamuoyu algısını yönlendirmeyi hedefleyen gevrek piyasasının etkisinden yakınıyor. Hatta kahvaltının "tehlikeli" olduğunu iddia eden akademisyen bile var.

Peki, kahvaltı güne başlamanın en iyi yolu mu, yoksa gevrek şirketleri kendi çıkarları doğrultusunda kahvaltının önemini abartıyor mu?

Rutin değişikliği

Kahvaltı konusundaki bilimsel araştırmalar esas olarak obezite ile arasındaki bağlantı üzerinde yoğunlaşmış durumda.

ABD'de 50 bin kişiye ait sağlık verilerini inceleyen bir araştırmada, kahvaltıyı günün en büyük öğünü olarak düşünen ve uygulayan insanların vücut-kütle indekslerinin, öğle veya akşam yemeğine önem veren kişilerinkinden daha düşük olduğu görüldü.

Araştırmacılar bunu, kahvaltının doygunluk hissini artırmasına, günlük kalori alımını azaltmasına, içerdiği lifli besinler sayesinde diyet kalitemizi artırmasına ve daha sonraki öğünler açısından insülin hassasiyetini geliştirerek diyabet riskini azaltmasına bağlamıştı.

Ancak bunun nedeni gerçekten kahvaltı mı sorusuna yanıt verebilmek için araştırmacılar 52 obez kadınla 12 haftalık bir zayıflama programı düzenledi. Kadınların tümü bir günde aynı miktar kalori alıyordu, ancak yarısı güne kahvaltı ile başlarken diğer yarısı kahvaltı etmiyordu.

Kadınların kilo vermesini sağlayan şeyin kahvaltı değil, normal rutinlerinde değişiklik yapmaları olduğu görüldü. Daha önce kahvaltı etmeyenler kahvaltı etmeye başladıklarında eski rutinlerinde devam edenlerden daha fazla kilo vermişti. Eskiden kahvaltı edenlerin de bu öğünü kestiğinde, kahvaltı etmeye devam edenlere kıyasla daha fazla kilo verdikleri görüldü.

Kahvaltı-obezite bağlantısı

Peki kilo kaybetmede kahvaltı tek başına etken değilse obezite ile kahvaltı etmeme arasında neden bağlantı kuruluyor?

Bazıları, kahvaltı etmeyenlerin beslenme ve sağlık konusunda daha az bilgi sahibi olmasına bağlıyor bu sorunu. Kahvaltı edenler ayrıca sigara içmeme veya düzenli egzersiz gibi pozitif davranışlarda bulunmaya da yatkın olabilir.

'da 10 ayrı araştırmanın sonuçları incelendiğinde, kahvaltı ile kilo arasında bağlantı kuran verilerin "sınırlı" olduğu sonucuna varıldı. Kahvaltının kiloyu veya tüketilen yiyecek miktarını etkilediği iddiaları temelsiz kaldı.

Aralıklı oruç diyeti

Akşam belli bir saatten sonra yemek yemeyip ertesi gün de aynı şeyi devam ettirme şeklinde uygulanan aralıklı oruç diyeti kilo ve genel sağlık açısından yaygınlaşan bir yöntem.

'de yapılan bir araştırmada, bu diyetin kandaki şeker oranını ve insülin hassasiyetini kontrol etme ve tansiyonu düşürmede etkili olduğunu ortaya koydu.

Diyabet sınırında olan sekiz erkeğe iki farklı rejim uygulandı: yarısı bir günlük kalori ihtiyaçlarının tamamını sabah saatleri arasında alırken diğer yarısı da aynı miktar kaloriyi 12 saate yayılan bir sürede tüketti. İlk grubun tansiyonunun ilaç etkisi ile yaratılan seviyeye düştüğü görüldü.

Ancak denek grubun küçük olduğu ve uzun vadeli yararları ortaya koymak için bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor.

Bir akademisyenin, güne başlarken kortizol miktarını artırması ve bunun da zamanla insülin direncini artırarak tip 2 diyabete yol açması nedeniyle sabah kahvaltısını "tehlikeli" bulması ise araştırmacılar arasında pek rağbet görmüyor.

Uzmanlar, sabahları yüksek kortizol oranının vücudun doğal ritminden kaynaklandığını belirtiyor.

Geçen yıl 18 diyabet sorunu olmayan 18 de diyabetli kişi ile yapılan bir araştırmada, kahvaltı yapmamanın her iki grupta da vücut saatini bozduğu ve ilk yemekten sonra kandaki şeker seviyesinde ani yükselişlere neden olduğu görüldü. Araştırmacılar, vücut saatinin normal işleyişi açısından kahvaltının önemli olduğu sonucuna vardı.

Akşam yemeği saati önemli

Ancak, Alabama Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Courtney Peterson, kahvaltı yapmayanların iki gruba ayrılması gerektiğini vurguluyor. Sabah kahvaltı etmeyip akşam yemeğini normal saatte yiyenler, aralıklı oruç diyetinin yararını görürken, kahvaltı etmeyen ve akşam yemeğini de geç saatte yiyenlerde obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları riski büyük ölçüde artıyor.

Bu nedenle Peterson kahvaltıdan ziyade akşam yemeğini yeme saati üzerinde durmanın daha önemli olduğu kanısında.

Vücudumuzda kan şekeri kontrolü günün erken saatlerinde en iyi düzeydedir. Akşam yemeğini geç yediğimizde bu kontrol zorlaşır. Bu nedenle kahvaltıyı atlamış olsak bile akşam yemeğini geç yememeye özen göstermek gerekir.

İngiltere'de iki üniversitede yapılmakta olan bir araştırmada da yemek saatlerinin kilo üzerindeki etkisi inceleniyor. Bulgular sabah kahvaltısını iyi yapmanın kilo kontrolü açısından yararlı olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı besinler

Kahvaltının sadece kiloyu etkilemiyor. Kahvaltı etmemenin kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini yüzde 20'den fazla artırdığı belirtiliyor.

Bunun nedenlerinden biri kahvaltının besin değeri olabilir. Batılı ülkelerde kahvaltıda gevrek yeme alışkanlığı yaygın. Kahvaltı gevreklerine çeşitli vitamin ve mineral takviyesi katılıyor. İngiltere'de genç üzerinde yapılan bir araştırmada, düzenli kahvaltı yapanlarda lif ve folik asit, C vitamini, demir ve kalsiyum oranının daha iyi seviyede olduğu görüldü.

Uzmanlar ayrıca kahvaltının hafıza ve konsantrasyonu olumlu etkilediğine inanıyor. Ancak kahvaltıda ne yendiği de önemli.

Bazı araştırmalar, yüksek protein içeren kahvaltının gün içinde yiyecek tüketimini azalttığını gösteriyor.

İngiltere ve ABD'de kahvaltıda gevrek tüketimi oldukça yaygın. Ancak gevreklerin yüksek oranda şeker içermesi endişeye yol açıyor.

Bazıları, ille de tatlı tüketilecekse bunun sabah saatlerinde yapılmasının daha doğru olacağı kanısında.

54 araştırmanın incelenmesi sonucunda, hangi tür kahvaltının daha yararlı olduğu konusunda görüş birliği olmadığı, esas olanın sabah bir şey yemek olduğu vurgulanıyor.

Ancak kimi uzmanlar da vücudun doğal akışına uymada, açlık hissi duyulduğunda yemek yemekte bir sorun olmadığına inanıyor.

Kimileri sabah kalktığında hemen bir şey yemek ister. Diyabet sınırında olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma, kan şekerini birden fırlatmayan yulaf ezmesi gibi yiyeceklerin yararlı olduğu sonucuna vardı.

Bazı uzmanlar da bu tür araştırmaların kişisel farklılıkları gözeterek yapılması gerektiğine inanıyor. Ayrıca gün içindeki yeme alışkanlıklarını bir kenara bırakarak sadece bir öğün üzerine yoğunlaşmanın doğru sonuç vermeyeceği belirtiliyor.

Uyarı: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden BBC sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Mucize Lezzetler

Mucize Lezzetler'in bugünkü menüsünde San Sebastian Cheescake var! (Sponsorlu İçerik)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir