kalponin nedir / ⚠ Meme Kanseri Türleri - ✅ Op. Dr. Çetin Altunal 👨‍⚕️

Kalponin Nedir

kalponin nedir

Biyopsi Sonucu Bildirilen Patoloji Raporların Değerlendirilmesi

Memede saptanan bir oluşumun tam olarak teşhisinin konulabilmesi için mutlaka parça alınması ve bunun patoloji laboratuarında incelenmesi gerekir. Bu inceleme önce gözle yapılır, daha sonra ince kesitler alınarak mikroskop altında yapılır. Bazı durumlarda alınan ince kesitleri, çeşitli boya, kimyasal ve immünokimyasal maddeler ile muameleye tabi tutularak mikroskop altında incelenmek gerekir.
Patoloji raporunuzda makroskopik (gözle yapılan inceleme) inceleme ve mikroskopik (mikroskop altında yapılan inceleme) inceleme adı altında 2 başlık vardır.

 

Raporunuzun altında ise teşhis vardır ve çeşitli tıbbı terimler kullanılır.

 

Eğer memede iyi huylu bir oluşum varsa bunun adı yazılır. Bunlar;

 

Memede İyi Huylu Oluşumlar

 

Memenin iyi huylu tümörleri ile ilgili bilgiler memenin kanser olmayan tümörleri bölümünde ayrıntılı olarak verilmiştir. Aşağıda sıralanmıştır.

 

Fibrokistik değişiklik
Enfeksiyon bulguları
Fibroadenom
Filloid tümör
Radial Skar
Yağ nekrozu
Tüberküloz
sklerozan adenozis
İntraduktal papilloma
Atipi (Bazı durumlarda oluşumda atipi bulunması özel bir durum ortaya koyar ve bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir)

 

Meme Kanseri Saptanmış İse

 

Raporun sonunda bazen Malignite bulgusuna rastlanmadı şeklinde bir yazı olabilir. Bu inceleme sonucu kanser ile ilgili hiçbir bulgunun görülmediği anlamını taşır.

 

Eğer memede patoloji incelemesi sonucu kanser ile ilgili bir bulgu var ise bu malignite var demektir. Kanserin tıbbi adı karsinomadır ve patoloji raporunda karsinoma şeklinde bildirilir.

 

Eğer memede kanser saptanmış ise kanserin durumu ve yapısını belirten bazı terimler raporunuzda yer alır.
Normal bir süt kanalı kesiti
Süt kanalı içindeki hücreler kansere dönüşerek aşırı çoğalmaya başlıyorlar.
Kanser hücreleri kanalın içini doldurmuş ama kanalın dışına çıkmamış (Duktal karsinoma in situ DCIS)
Kanser hücreleri süt kanılının dışına taşmış (invaziv duktal karsinoma)

 

Duktal karsinoma

 

Kanser süt kanalından kaynaklanıyorsa duktal karsinoma olarak adlandırılıyor. Kanalın dışına çıkıp çıkmamasına göre 2 gruba ayrılır

 

Duktal karsinoma in situ (İntraduktal karsinoma) (DCIS)

 

Süt kanallarını döşeyen hücreler, kontrolsüz olarak çoğalmaya başladıkları zaman ilk önce kanalı dolduruyorlar. Henüz kanal dışına taşmayan bu safhaya duktal karsinoma in situ (DCIS) adı veriliyor. Bu safha meme kanserinin en erken safhası. Kanser hücreleri henüz kanal dışına çıkmadığı için, vücudun her hangi bir yerine atlamamış durumda. Sadece bu bölgenin çıkartılması ile kanser tam olarak tedavi edilebiliyor.

Duktal karsinoma in situ safhasında, tümör boyutu genellikle elle muayene ile fark edilemeyecek kadar küçüktür. Bu safhada kanser daha çok mamografi ile tespit edilebiliyor. Bu nedenle kanserin erken teşhis edilebilmesi için 40 yaşını geçen her kadının, her yıl mamografi filmini çektirmesi öneriliyor. Toplu meme kanseri taramalarının yapıldığı gelişmiş ülkelerde, meme kanserlerinin bu safhada yakalanma oranı % 25 lere kadar yükseliyor Bu taramaların yapılmadığı ülkelerde ise, kanserin bu safhada yakalanma oranı % 2 civarında

 

İnvaziv duktal karsinoma (İnfiltratif duktal karsinoma)

 

Bir süre sonra kanser hücreleri kanal dışına çıkıyorlar; bu safha invaziv (infiltratif) safha, yani kanserin memeyi istila safhası. Meme kanserleri içinde en sık invaziv duktal karsinomayı görüyoruz. Yani sütü, süt bezinden meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerden kaynaklanan ve kanal dışına çıkmış kanser.

 

Lobuler karsinoma

 

Kanser süt bezinden kaynaklanıyorsa lobuler karsinoma olarak adlandırılıyor. Süt bezinin dışına çıkıp çıkmamasına göre 2 gruba ayrılır.

 

Lobuler Karsinoma In Situ(LCIS)

 

Süt bezlerini hücrelerden kaynaklanan ve bez dışına taşmamış anlamına gelen Lobuler Karsinoma in Situ, adına rağmen kanser kabul edilmiyor. Çünkü lobuler karsinoma in situ, invaziv lobuler karsinoma’ ya dönüşmüyor, yani süt bezinin dışına çıkıp yayılmıyor. Bu nedenle kanser kabul edilmiyor; bize sadece bu memede kanser gelişme riskinin arttığını ve dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor.

 

İnvaziv lobüler karsinoma (İnfiltratif lobüler karsinoma)

 

Memede ikinci sıklıkta İnvaziv lobuler karsinoma’ yı görüyoruz. Bu da süt bezlerinden kaynaklanmış ve bez dışına çıkmış anlamına geliyor.

 

Medullar karsinoma ve Müsinöz karsinoma

 

Bunlar diğer meme kanseri tipleridir. Bunlar invaziv duktal karsinoma ve invaziv lobular karsinomadan daha iyi seyrediyorlar.

 

Tübüler karsinoma

 

Tübüler karsinoma meme kanserleri arasında en iyi seyredeni. Meme kanserlerinin % 2 sini oluşturuyorlar.

 

Enflamatuar meme kanseri

 

Enflamatuar meme kanseri, meme derisinde kızarıklık, ısı artışı ve kalınlaşma gibi bulgularla kendisini gösteriyor. Burada bir enfeksiyon söz konusu değil. Sıcak ve kızarık görüntü, kanser hücrelerinin meme derisi lenf kanallarına yayılmasıyla ortaya çıkıyor. İlk çıktığı andan itibaren ileri safha (Evre IIIB) kabul ediliyor. Enflamatuar meme kanseri terimi, kanserin hücresel kaynağı veya yapısını değil, klinik görünümüne göre yapılan bir evrelemeyi işaret etmektedir ve yukarıda bahsedilen gruplandırmanın dışında kalmaktadır.

 

Tümörünün diğer özellikleri

 

Yukarıda adı geçen terimler kanserin yapısını belirtirler. Bunun yanı sıra bazı bilgiler de verilir.

 

Tümörün çapı

 

Tümörün büyüklüğü tedavinin planlanmasında önemli bir kriter olarak kabul ediliyor. Tümörün boyutu ne kadar küçükse hastalık o kadar iyi seyirli kabul ediliyor. Günümüzde erken tanı yöntemi olan mamorafi taramaları ve toplumun meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi sonucu hastalık, tümör çapı küçükken yakalanıyor.

 

Lenf bezlerine metastaz

 

Memede süt bezi veya süt kanalı dışına çıkan kanser, ilk önce koltuk altında bulunan lenf düğümlerine geliyor. Ameliyat ile koltuk altındaki lenf düğümleri çıkartılarak inceleniyor. Kanserin kaç tane koltuk altındaki lenf düğümüne sıçramış olduğu önemli bir gösterge. Bir lenf düğümüne bile sıçrama varsa ve başka bir engel yoksa yardımcı ilaç tedavisi (adjuvant kemoterapi) uygulanması gerekiyor. Eğer koltuk altındaki lenf düğümleri, metastaz sonrası birbirlerine veya çevredeki dokulara yapışmış ise, ameliyattan önce ilaç tedavisi (neoadjuvant kemoterapi) uygulanması gerekiyor.

 

Hücresel grade (sellüler grade)

 

Hücrelerin bazı özelliklerine bakılarak bu derecelendirme yapılıyor. Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor ediliyor. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul ediliyor. Grade II ise bunların arasında kalıyor.

 

Tümörün Kanser dışı bilgileri

 

Genel olarak bir patoloji raporunda bu bilgiler yer alır, fakat kanserle ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için ek testler istenir.

 

ER ,PR (Östrojen ve Progesteron reseptörleri)
Memedeki süt bezleri ve kanalları döşeyen hücreler, östrojen (ER) ve progesteron (PR) denilen kadınlık hormonlarına duyarlı. Bu hormonlar, hücreler üzerindeki özel noktalara bağlanarak bu hücrelere etki ediyorlar. İşte bu özel noktalara reseptör (algılayıcı) deniyor. Bazı meme kanseri hücrelerinde de bu östrojen veya progesteron reseptörleri bulunuyor. Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı, kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına geliyor. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösteriyor. Genelde yaş ilerledikçe, kanserde östrojen ve progesteron reseptörü varlığı oranı artıyor. Bu reseptörlerin bulunması, hastanın tedavisinin planlanmasında da önem taşıyor.

 

HER2/neu (c-ErbB2)

 

Bazı kanser tiplerinde farklı genetik yapı ve buna bağlı bazı özel proteinlerde artış söz konusudur. Tümörde HER-2/neu (c-erbB-2) proteini artışının saptanması
(pozitif olarak bildirilir), hastalığın biraz daha saldırgan olduğunu gösteriyor.: Ayrıca ilaç tedavisinde kullanılacak ilaçlarda da değişiklik yapmayı gerektirebiliyor.

 

Ekstensiv İntraduktal Komponent

 

Tümörün süt kanalı içi boyunca yayılmış olması (ekstensiv intraduktal komponent), meme koruyucu ameliyat yapılması açısından önemli. Eğer bir tümörde intraduktal komponent, tümör kitlesinin % 25 inden fazla kısmını oluşturuyor ise, memenin tümünün alınması öneriliyor.

 

Lenfatik invazyon

 

Kanserin, çevredeki lenf damarlarını (lenfatik invazyon) işgal etmesidir. Pozitif olması, kanserin saldırgan bir karakterde olduğu yönünde bir belirtidir.

 

Vasküler invazyon

 

Kanserin, çecresindeki kan damarlarını (vasküler invazyon) işgal etmesidir. Pozitif olması, kanserin saldırgan bir karakterde olduğu yönünde bir belirtidir.

 

Tümör Nekrozu

 

Tümörü oluşturan hücrelerin bir kısmının beslenmesinin bozularak ölmesidir ( tümör nekrozu). Tümörün hızlı büyüdüğünün göstergesidir ve
Pozitif olması, kanserin saldırgan bir karakterde olduğu yönünde bir belirtidir.
Cerrahi sınırlar
Çıkartılan kanserli dokunun çevresinde bir miktar da normal doku alınır. Bu sayede geride kanserli doku bırakılmaz. Cerrahi sınırların temiz olması geride kanserli doku kalmadığını gösterir, eğer temiz değil ise geride kanserli doku kalmış demektir ve ameliyat ile yeniden kalan kanserli dokunun çıkartılması gerekir

 

Özet olarak bir patoloji raporunda bulunması gereken sonuçlar

 

Tümörün yapısı (Duktal veya Lobüler)
Tümörün kanal veya süt bezinin dışına çıkıp çıkmadığını gösteren bilgi (intraduktal) veya invaziv(infiltratif), intralobüler veya invaziv lobüler
Hücresel grade
Nekroz durumu
Tümörün çapı
lenfatik ve vasküler invazyon durumu
Farklı bir yapıda ise bilgi( tübüler karsinoma, müsinöz,karsinoma, medüller karsinoma)
Cerrahi sınırlar
ER ve PR reseptörleri
HER2/neu (c-ErbB2) durumu

Teşhis ve tedavi ne olur?

NBenign meme displazisi memede kitle. karsinom PATOLOJİK TANI 1-Mikroinvaziv karsinom 2-Florid lobuler karsinoma insitu 3-İntraduktal papillom 4-Sklerozan adenozis 5-Radiyal skar 6-Fibrokistik değişiklikler (Fibrozis, adenozis, mikrokistler) KONSULTASYON Dış merkezden konsültasyon amacıyla gönderilmiş 22 adet blok YORUM AÇIKLAMA İnvazyon bir odakta bir kaç adet hücreden oluşmaktadır. Cerrahi sınırlarda lobüler karsinoma insitu devam etmektedir. Bazı alanlarda komedo nekroz izlenmiştir. Sklerozan adenozis alanlarında lobüler karsinoma insitu görülmüştür. Kesin tanı için immünohistokimyasal olarak uygulanan E-kadherin ile lobüler karsinom insitu alanlarında boyanma kaybı izlendi, P katenin ile sitoplazmik boyanma görüldü. Dokuz farklı kesite uygulanan Kalponin ile myoepitelyal hücrelerde boyanma görüldü. Tümör dokusuna uygulanan immünohistokimyasal boyalar; ER %90 +3 PR %50 +3 Cerb B2 Negatif (ASCO ) Ayrıca Kİ 67 uygulandı. Hocam sizin görüşünüz nedir Mart ayından alınan bu kitle Aralık da patolojide seafoodplus.infoınızı bekliyorum.

Cevaplar (2)

Lobüler karsinoma in situ bir kanser değildir. Cerrahi sınırda devamlılık olması mutlaka yeni bir ameliyatı gerektirmez. Ancak hastayı görmeden kesin değerlendirme yapmak uygun olmaz. Geçmiş olsun Prof. Dr. Ömer Bender Meme ve Endokrin Cerrahisi

2 Şubat

MAKROSKOPİ 21x19x4 cmb, üzerinde 20x9 cmb deri elipsi, 3,5 cm çapında areola, 1,2 cm çapında memebaşı bulunan modifiye sol simple mastektomi materyali. Memebaşında özellik yoktur. Areola lateral meme derisi içe çökük izlendi. Areola çevresinde mavi renkli alanlar izlendi. Meme derisinde özellik yoktu insizyon izi izlendi. Santral yerleşim incelendiğinde 7,5x3,2x2,5 cm boyutunda çevreye ışınsal uzanımlar veren sert nekrotik kirli beyaz renkte tümöral oluşum / lezyon izlendi. Tümör en yakın olduğu siyah boyalı posteriora bitişik superior mavi, inferior yeşil renge boyandı seafoodplus.infoşı 4P 3K (tariflenen alan) 2.Tümöral oluşum 4K (A cerrahi sınır en yakın alan) 3.Üst dış kadran periferik 1P 1K 4.Üst dış kadran santral 1P 1K seafoodplus.info dış kadran periferik 1P 1K seafoodplus.info dış kadran santral 1P 1K 7.Üst iç kadran periferik 1P 1K 8.Üst iç kadran santral1P 1K seafoodplus.info iç kadran periferik 1P 1K Alt iç kadran santral 1P 1K *** *** ** seafoodplus.info seafoodplus.info PATOLOJİK TANI 1-İnvaziv lobüler karsinom, nükleer grade 2 2-Lobüler karsinoma insitu, nekrozlu 3-İntraduktal karsinom, kribriform ve solid tip, düşük dereceli 4-Sklerozan adenozis 5-Flat epitelyal atipi 6-Asinüslerde mikrokalsifikasyonlar 7-Fibrokistik değişiklikler (Fibrozis, apokrin metaplazisi, adenozis) 8-Olağan duktal hiperplazi YORUM AÇIKLAMA İnvaziv lobüler karsinom 0,7 cm&#; dir. Lobüler karsinoma in situ 7,5 cm uzunluğunda olup arka cerrahi sınıra 5 mm uzaklıktadır. İntraduktal karsinoma kesin tanı için uygulanan immünohistokimyasal E-kadherin boyası ile membranöz pozitif boyanma izlendi. Kalponin ile invaziv alanlarda boyanma izlenmedi. Tümör dokusuna uygulanan immünohistokimyasal boyalar; ER %90 +3 PR %40 +3 Cerb B2 negatif (ASCO ) Kİ 67 Lİ %30 MAKROSKOPİ kayıtlı:Parçalı topluca 2x1x0,3 cmb operasyon materyali T 1K kayıtlı:Parçalı topluca 1,5x1,5x0,4 cmb lenf düğümü görünümünde operasyon materyali 1PT 1K kayıtlı:Parçalı topluca 1,5x1,5x0,4 cmb lenf düğümü görünümünde operasyon materyali 1PT 1K kayıtlı:Parçalı topluca 1,2x1,5x0,4 cmb lenf düğümü görünümünde operasyon materyali 1PT 1K PATOLOJİK TANI Reaktif lenf düğümü hiperplazisi, 4 adet, sentinel aksiller lenf düğümü YORUM AÇIKLAMA Kesin tanı için 3 farklı kesite uygulanan immünohistokimyasal Pan CK boyası ile pozitif boyanan hücre izlenmedi Hocam bu sonuçlar ne demek lütfen cevaplarmısınız?

12 Şubat

Hasta kaç yaşında bilmiyorum ancak genç hastaysa memesinin alınması yazık olmuş. Cildi sağlam olan hastada memeyi almadan içi boşaltılıp silikon meme protezi konularak hastayı memesiz bırakmadan ameliyat edilebilirdi. Tümör tipi iyi. Koltuk altı temiz çıkmış. Bundan sonra kemoterapi uygulaması ile problemsiz devam eder inşallah Geçmiş olsun. Prof. Dr. Ömer Bender

8 Mart

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir