karamık otu / Karamuk bitkisinin faydaları - Güncel Haberler Milliyet

Karamık Otu

karamık otu

Karamuk bitkisinin faydaları nelerdir? Karamuk bitkisinden çay nasıl yapılır?

Karamuk bitkisinin faydaları nelerdir? Karamuk bitkisinden çay nasıl yapılır?

Latice adı Berberis Vulgaris olan karamuk bitkisi, sarı ya da turuncu çiçekli bir bitkidir. Tohumlar olgunlaştıkça kırmızı ve mor meyveler ortaya çıkar. Bazı kitaplarda kadın tuzluğu olarak geçen karamuk meyvesindeki asit, limon ve elmada bulunanlarla aynıdır. Bu yüzden antioksidan bakımından oldukça güçlüdür. Karamuk bitkisinin faydaları nelerdir?Karamuk bitkisinden çay nasıl yapılır?

Ülkemizde Doğu Anadolu'da sıklıkla rastlanan karamuk bitkisi güneşli alanlarda iyi yetişir. Kışın yaprak döken bu bitki ilk keşfedildiği zamanlarda soğuk algınlığına ilaç olarak kullanılırdı. Kan şekerini düşürmede etkili olan berberin maddesi bakımından oldukça zengindir. Yüzde 5 şeker ve yüzde 6 organik yağ içerir. Haziran ayında toplanıp kullanılır.  Karanfil ailesine ait olan bitki büyüdükçe çalı şeklinde olur. Hoş bir kokusu olan karamur çay olarak tüketildiğinde mayhoş bir tadı var. Reyhan şerbetinin tadı ile benzerlik gösterir. Tohumları zehirli olan karamurun meyvesi tüketilir. Mor, kırmızı ve pembe renkleri mevcuttur. 

  • gramında vücudun ihtiyacı olan E vitamini sağlayan karamuk bitkisi çok az kişi tarafından faydası biliniyor.
  • İçeriğinde pektin, selüloz, kül ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca flavonoidler içerdiğinden güçlü bir vücut temizleyicidir.
  • Kaynatılarak elde edilen şurubu soğuk algınlığına doğal ilaçtır. 

Kirazın faydaları nelerdir? Kiraz sapı ne işe yarar? Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERKirazın faydaları nelerdir? Kiraz sapı ne işe yarar? Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?

karamuk bitkisinin faydaları

karamuk bitkisinin faydaları

KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kaynatılıp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde kan akışını düzenler. Kanı temizler damar tıkanıklığını önler. Uzmanlar bu yüzden özellikle kalp rahatsızlığı olanların tüketebileceğini öneriyor.
  • Bağırsak hastalıkları arasında yaygın olan ishal vücudun aşırı sıvı kaybetmesine neden olur. Altermatif tıp uzmanları karamuku kaynatıp içine limon sıkılarak tüketildiğinde bağırsak florasının dengelendiğini ve ishal gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını önlediğini vurguluyor. 
  • Mevsim geçişlerinde artan soğuk algınlığı hastalıkları için karamuk çayı önerilir. Karamuk sinüsleri ve boğazı temizler. Aynı zamanda yemek borusu, mide ve bağırsaklarda biriken besin atıklarını atmada yardımcı olur. 
  • İştahsız çocuklar için doğal ilaç olan karamuk, iştahı açarken bağışıklığı da güçlendirir. Hastalıklara karşı kalkan oluşturur.
  • Bağışıklık sistemini temizlediğinden vücudun ısısını kontrol altına alır. Ani ateşlenmeyi düşürür. Ter bezlerinin daha doğal işlemesini destekler.
  • Fonksiyonu azalan karaciğerin sağlığını olumlu etkiler. Toksinlenmesini engeller. Bu sayede vücudun yağ tutmasını önler. Cilt altı derinin bakteri kapmasınının önüne geçer. Dolaylı yoldan sivilcelenme ve akne gibi cilt sorunlarının yaşanmamasını sağlar. 
  • Menopoz ve adet dönemlerinde yaşanan şikayetleri azaltır. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen varis problemlerine de iyi gelir.

karamukun faydaları

karamukun faydaları

KARAMUK BİTKİSİNDEN ÇAY NASIL YAPILIR?

Tohumları zehirli olan karamur bitkisinin meyvelerinden elde edilen çay tüketilir. 4 su bardağı kaynamış suya 15 gram karamuk dikeni, kökü ve meyvesi eklenir. 5 dakika demlendikten sonra yemeklerden önce bir iki bardak tüketilebilir. Aynı zamanda bu su tonik olarak da kullanılabilir. 

karamuk aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir

karamuk aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir

KARAMUK ZARARLARI NELER?

Tohum kısmı zehirli olan karamuk meyvesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden uzmanların tüketmeden bilinen bir kişi tarafından toplanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca hamile olanların kesinlikle tüketmemesi gerektiğini belirten uzmanlar aynı zamanda aşırı tüketenlerde de kusma, ishal, böbrek yetmezliği ve bel ağrısı gibi olumsuz durumlara neden olabileceğinin altını çizdi. Özellikle kronik ilaç kullananlarının doktorlarına danışmasında fayda olduğunu söyler. 

Alerjik rinit nedir? Alerjik rinit belirtileri nelerdir? Alerjlk rinitin tedavisi var mı?

İLİŞKİLİ HABER

Alerjik rinit nedir? Alerjik rinit belirtileri nelerdir? Alerjlk rinitin tedavisi var mı?

Karamuk bitkisi faydaları nelerdir?

Haberin Devamı

Karamuk bitkisi faydaları ile özellikle alternatif tıpa ilgili ev hanımlarının araştırdığı konular arasında yer alıyor. Ateş, soğuk algınlığı, grip gibi geçici rahatsızlıklara etkisi olduğu gibi karaciğeri güçlendirme ve yüksek tansiyon şikayetlerini de gideren Karamuk bitkisi, faydaları ile birçok kişinin merak ettiği bitki oldu. İşte, Karamuk bitkisi faydaları ve kullanım şekliyle ilgili detaylı bilgiler

KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Soğuk algınlığını ve gribi giderir. Vücudu rahatlatır. İştah açıcı ve güçlendiricidir. Ateş düşürür. Damar daraltıcıdır. Kusmayı önler. Safrayı artırır. Kabızlığı giderir. Karaciğeri güçlendirir. Yüksek tansiyon, menopoz, adet ve varis şikayetlerini giderir.

Karamuk bitkisi NASIL KULLANILIR?

Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak kullanıldığı gibi meyveleri de taze veya kurutularak kullanılır.

Haberin Devamı

1-) Meyvelerinden tatlı, şurup ve hoşaf yapılır.

2-) Yaprakları tat vermesi için çorba ve bulgur pilavına konur.

3-) Bir litre kaynar suya, 20 gram kök ve kabuk karışımı konarak, dakika demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra günde 3 kez birer bardak içilir.

4-) 4 bardak kaynar suya, 20 gram yaprak konur, bir kaç dakika kaynatılır. Günde 3 kez 1 er çorba kaşığı içilir.

5-) 2 bardak suya, 20 gram kabuk, kök, yaprak veya meyve konarak haşlanır Günde 3 kez 1 er bardak içilir.

6-) Bir tatlı kaşığı kurumuş kabuk, 1 bardak suya konur, kaynama derecesine kadar ısıtılır. dakika soğumaya bırakılır. Günde 3 kez birer bardak içilir.

Karamuk bitkisinin faydaları

Haberin Devamı

Kamuk bitkisi küçük ve koyu renkli yapısıyla üzüm, erik ya da yabani bir yemişe benzetilebilir. Yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Çekirdekleri zehirli olabilir, tüketilmemesi önerilir. Türkiye’de de yetişir, hububat tarlalarında kendini gösterir.

Ne olduğunu çoğu kişi bilmez

Diken üzümü, ekşimen, karamık, kazımık, sarı çalı diyen kişiler oldukça fazladır. Daha çok karamuk bitkisi adı ile anılır. Kimse tarafından pek bilinmeyen bu bitki, herkes tarafından farklı isimlerle anılmaktadır. Meyvesinin yanı sıra yaprakları, kökü, gövdesi hatta kabukları bile kullanılır.

En büyük faydası; soğuk algınlığına karşı

Koyu renkli meyvelerin soğuk algınlığıyla savaştığı gerçeği bu meyve için de geçerlidir. Her ne kadar soğuk algınlığı tedavisi için daha çok kullanılıyor olsa da birçok farklı faydası da mevcuttur. Soğuk algınlığı belirtilerinden olan ateşe, halsizliğe, iştahsızlığa da iyi gelir. Yorgunluğu da giderir. Safrayı artırır, kusmayı önler, damar daraltıcıdır, kabızlığa iyi gelir, yüksek tansiyona iyi gelir, karaciğeri yeniler ve güçlendirir, varise iyi gelir, kadınsal hastalıklardan âdet ve menapoza iyi gelir. Antikor sayısını artırarak bağışıklık sistemini güçlendir ve dirençlik sağlar. Antikor sayısı arttıkça vücut, hastalıklarla daha kolay savaşabilir hale gelir.

Haberin Devamı

Farklı şekillerde tüketilebilir

Meyvesinin yanında diğer bileşenlerini de tüketebileceğimiz gibi en çok meyve kısmından tatlı, hoşaf, şurup yapılır ve o şekilde tüketilir. Karamuk bitkisinin tat ve renk veren bir yapısı vardır. Hatta çorbaya ve bulgur pilavına da konur. Kök, yaprak, gövde, kabuk veya kendisinin kaynamış suda bekletilmiş hâli demlenerek içilebilir.

Karamık Sazlığı

EGEKaramık Sazlığı-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : Acil

Alanın Değişimi    : Gerileme (-1)

Yüzölçümü : ha            Yükseklik : m &#; m

Boylam        : 30,84ºD            İl(ler)         : Afyon

Enlem          : 38,44ºK             İlçe(ler)    : Çay

Koruma Statüleri : Doğal sit alanı

 

Alanın Tanımı: Karamık Sazlığı, Akarçay kapalı havzasında, Sultan Dağları’nın kuzeybatı eteklerinde yer alır. Alanın batısından Bolvadin ve Çay ilçeleri tarafından gelip Dinar’a giden anayol geçer. Büyük bir bölümü yoğun sazlık ve hasır otu toplulukları ile örtülü bir tatlı su gölüdür. Ortalama derinliği metre olan göl, yüzey sularıyla beslenir ve güneyindeki karstik bölgede yer alan düdenlerle boşalır.

Habitatlar: Sulak alan, sazlık ve hasır otu toplulukları ile kaplıdır. Sazlık alanın içinde yer yer küçük göl aynaları bulunur. Gölün kuzey ve kuzeydoğusunda kavaklıklar vardır. Diğer bölgeler tarım alanları ve meralarla çevrilidir.

Türler: Alan su kuşları için önemli üreme alanıdır. Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan dikkuyruğun (Oxyura leucocephala) yanı sıra alaca balıkçıl (Ardea ralloides), küçük balaban (Ixobrychus minutus), pasbaş patka (Aythya nyroca), turna (Grus grus) ve bıyıklı sumru (Chlidonias hybridus) gibi diğer nadir su kuşları da ÖDA’da üremektedir.

Alan, bir kız böceği türü olan Leucorrhinia pectoralis için bölgesel ölçekte önemlidir.

Alan Kullanımı:Bölgedeki en önemli insan etkinliği saz kesimidir. Bunun dışında alanı çevreleyen tarlalarda şeker pancarı ve tahıl tarımı yapılır. Çevredeki meralarda inek ve manda yetiştirilir. Bölgede yaygın olarak kavakçılık da yapılır. Kavak ve sazlar bölgede kurulmuş olan SEKA kağıt fabrikasında hammadde olarak kullanılır.

ÖDA’ da yoğun olarak balık ve kara avcılığı yapılmaktadır. Alandan toplanan sülük ve kurbağalar yurt dışına ihraç edilmektedir.

Tehditler: Devlet Su İşleri (DSİ), ’lerde alanın kotunu sabitlemek ve taşkınları kontrol etmek amacıyla düdenlerin ağzına savaklar inşa etmiştir. DSİ’nin işletme kurallarını sazlık alanın özellikle güney kısmını kurutmayacak şekilde düzenlemesi gerekmektedir.

SEKA kağıt fabrikasının gölde sebep olduğu kirlilik, yoğun balık ve kara avcılığı ÖDA’daki diğer tehditlerdir.

Göl suyunun Haziran ayına kadar yüksek seviyede tutulması sazlık ve mevsimsel bataklık gibi kuşların üremesine ve beslenmesine olanak sağlayan yaşam alanlarının oluşmasını zorlaştırmaktadır.

Koruma Çalışmaları: Bilinen bir çalışma yoktur.

Yerel İlgi Sahipleri: Afyon İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Çay Belediye Başkanlığı; Karamık Belediye Başkanlığı.

 

Süreyya İsfendiyaroğlu, Yıldıray Lise

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir