kavunun faydaları / Kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi geliyor? - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Kavunun Faydaları

kavunun faydaları

Kavunun 7 &#;nemli faydası

Kavun düşük kalorili ve oldukça lifli bir meyvedir. gramında yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. Kavunun gramı tat ve su durumuna göre kilokalori (kcal) içerir. Çok miktarda sarı ve turuncu meyve beta karoteni açısından zengindir. Lif içeriği yüksek olan kavun bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur. İçeriğinde türüne göre değişebilen çok sayıda önemli mineral ve vitamin vardır. A, C, B1, B2, B5 vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır. Bir porsiyon kavunda 11,84 karbonhidrat (g), 2,00 protein (g), 0,18 yağ(g), 1,62 lif (g), 16,20 sodyum (mg), ,60 potasyum (mg) ve 19,80 kalsiyum (mg), 0,61 vardır. Kavun, vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan özellikle yüksek bir E vitamini içeriğine sahiptir. Bu fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarını önler. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. Cildi ve saçı esnek tutar, göz sağlığı için önemlidir. Ayrıca kavun çekirdekleri; A, B ve C vitaminleri ile magnezyum içermektedir. İçeriğinde demir, kalsiyum ve değerli yağlar bulunmaktadır. Kavun çekirdekleri bütün olarak yutulmamalı, çiğnenmeli, öğütülmeli veya doğranarak tüketilmelidir. Olgun tatlı bir kavunda % 10 oranında şeker vardır. Bu nedenle gram posa başına yaklaşık 55 kilokaloriyle önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda potasyum ve provitaminin yanı sıra A vitamini ile değerli kalsiyum, C, B1 ve B2 vitamini, fosfor ve demir değerleriyle dikkat çeker. Kavunun ana kısmı yaklaşık % 85’i sudan oluşur. Özellikle spor aktivitelerinden sonra veya aralarda harika bir susuzluk gidericidir.

KAVUNUN EN ÇOK BİLİNEN FAYDALARI ŞÖYLE SIRALANMAKTADIR:

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki potasyum ve C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklık sistemi güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücut direnci sağlar.
2. Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir. Zengin besin değerleri nedeniyle kansızlık sorunu olanlarda etkilidir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürür. Kalp damar sorunu olanların özellikle yaz aylarında kavunu düzenli olarak tüketmeleri önerilir.
3. Böbrek taşları ve kumlarının düşmesine yardımcı olur.
4. Yatıştırıcı etkisi nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uyku sorunu olanlara iyi gelir. 5. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kabızlığa iyi gelir.
6. Cildi nemlendirir, romatizma ağrılarını hafifletir.
7. Sindirilmesi kolay olan meyveler arasında yer alan kavun, kilo vermek isteyen ancak metabolizma hızı yavaş olanlara önerilir. Diyet programlarında yer alan kavun hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlamakta ve metabolizmayı da hızlandırmaktadır.

KAVUN ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Olgunlaşması uzun süren kavunu alırken bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle olgun olanları tercih edilmelidir. Ancak kabuğu nedeniyle olgunluk derecesi belirlenememektedir. Ancak koku ve kabuğu olgunluğu konusunda ipuçları vermektedir. Bu nedenle kavun alırken kabuğu çok sert olmayan, kabuğunda çatlak veya ezik bulunmayan, hoş ve tatlı kokulu olanları tercih edilmelidir. Kabuğa bastırıldığında hissedilen yumuşaklık olgunluk derecesini belirtmektedir. Olgun kavunlar aromatiktir. Bu nedenle satın alırken yoğun bir koku yayanlar belirlenip alınmalıdır.

KAVUNU İKİYE BÖLÜP STREÇLEYEREK MUHAFAZA EDİN

Kabuğu sağlam olarak dilimlenmemiş kavun, serin bir yerde bir hafta saklanabilir. Dilimlenmiş kavunlar yakından incelenmeli ve küf kontrolü yapılmalıdır. Küçük ebatta dilimlenen kavunlar çok çabuk bozulur. İkiye kesilmiş kavun buzdolabında sorunsuz bir şekilde saklanabilir ancak streç film ile kaplanmalıdır. Çabuk bozulmaması için dilimleme sırasında kavunun çekirdekleri tamamen çıkarılmalıdır. Kavunlar, üretim sırasında ya da sonrasında kötü hijyen koşullarında patojenlerle temas edebilir. Ayrıca, enfekte kişiler, uygun şekilde hijyenik değillerse patojenleri doğrudan kavuna bulaştırabilir. Patojenler eller yoluyla veya kontamine mutfak eşyaları (bıçaklar, tahtalar) yoluyla insanlara bulaşabilir. Gıda enfeksiyonu riskini en aza indirmek için, kavun dilimlerken genel mutfak hijyeni kurallarına uyulması önemlidir: Ellerin yıkanması, temiz bıçak ve kesme tahtaları kullanılması çapraz bulaşmayı önleyecektir. Bu kurallar toplu yemek yapan işletmelerde de kesinlikle uygulanmalıdır.

ÇOCUKLAR İÇİN DE ÇOK YARARLI

Aşırıya kaçmamak şartıyla kavun her öğün tüketilebilir. Kavun kahvaltıda tüketilebileceği gibi yemeklerden sonra ve tokluk hissi vermesi nedeniyle ara öğün olarak tercih edilebilir. A ve C vitamini açısından zengin olan kavun, potasyum ve kalsiyum içeriği nedeniyle çocukların kesinlikle tüketmesi gereken bir besindir. Kolay yenebilir olması, tadı ve kokusu nedeniyle çocuklar tarafından da tercih edilmektedir. aylık bebeklerde diğer meyveler gibi ezildikten sonra az miktarda verilmelidir. Çocukların kavuna karşı herhangi bir alerjisi yoksa tüketmeleri kesinlikle önerilmektedir.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT ETMELİ

Şeker içeriği yüksek olan kavunun aşırı tüketimi bazı sorunlara neden olabilir. Şeker hastaları fazla tüketmemeli, en azından ne kadar tüketeceği uzman doktor ve diyetisyenler tarafından belirlenmelidir. Kavun alerjisi olanlar bu meyveden uzak durmalıdır. Kavuna karşı aşırı seviyede alerjisi olanlarda ‘anafilaksi’ olarak bilinen şiddetli bir reaksiyon ortaya çıkabilmektedir.

Yaz&#;n Beklenen &#;smi Kavun ve Ferahlatan Özellikleri

Kabakgiller familyas&#;n&#;n kraliçesi kavun, alt&#;n sar&#;s&#; rengi ve keskin mis kokusu ile yaz aylar&#;n&#;n vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Deniz sonras&#; ö&#;le ö&#;ünü veya ak&#;am yeme&#;inden sonra yenen sa&#;l&#;kl&#; kavun, rak&#;n&#;n da en yak&#;n dostu ve baz&#; tatl&#;lar&#;n ana maddesidir. Çocuklu&#;umuzun bakkallar&#;nda sat&#;lan kavunlu sak&#;zlar ve kavun aromas&#; ile haz&#;rlanan &#;ekerlemelerin tad&#; hala damaklardad&#;r.

Kavun yararlar&#; saymakla bitmez. Cilde ve metabolizmaya pek çok faydas&#; vard&#;r. Kavunla yap&#;lan tatl&#;lar, kavunlu dondurma lezzetleri de bir ba&#;kad&#;r. Ayr&#;ca ülkemizde zaman zaman pek çok ilde kavun festivali düzenlenir. Bu festivallerde kavun tar&#;m&#;, kavun bahçesi ve kavun tarlas&#; hakk&#;nda bilgiler verilerek yar&#;&#;malar yap&#;l&#;r ve ödüller da&#;&#;t&#;l&#;r. Kavun fiyatlar&#; kavunun cinsine, kavun kilosu ve a&#;&#;rl&#;&#;&#;na, sat&#;&#;ta oldu&#;u mevsime göre de&#;i&#;kenlik gösterir. Kavun fiyat&#; kavunun kilosu tart&#;larak belirlenir ve 3 liradan 10 liraya kadar cinsine, mevsimine göre de&#;i&#;ebilir.

Kavunun özellikleri nedir, kavun bak&#;m&#; ve kavun k&#;&#;a nas&#;l saklan&#;r gibi di&#;er bilgileri merak edenler ise makalemizde bunlara da yan&#;t bulabilirler.

kavun

Kavun Nedir?

Kavun, &#;l&#;man ve tropikal iklim bölgelerde rahatl&#;kla yeti&#;tirilebilen bir meyvedir. Kavun bitkisi çiçeklidir. Meyvenin aromatik ve keskin bir kokusu vard&#;r. Bünyesinde güçlü miktarda A, B ve C vitaminleri bar&#;nd&#;r&#;r. Ham haline kelek denir. Kavun üretimi do&#;rudan kavun tohumu ekimi ile gerçekle&#;tirilebildi&#;i gibi kavun fidan&#; ile de sa&#;lanabilir. Kavun fidesi bak&#;m&#;nda sulama ve gübreleme yöntemleri uygulan&#;r. Kavun ekimi emek isteyen bir süreçtir.

K&#;&#;a kavun saklamak istiyorsan&#;z kavunlar&#;n çekirdeklerini temizleyerek, derin dondurucuya buzdolab&#; po&#;etlerinin içinde koyabilirsiniz. Tüketilmek istenilen zamanda d&#;&#;ar&#;ya ç&#;kart&#;lan kavun, çözüldükten sonra ilk günkü tazeli&#;ini korudu&#;undan gönül rahatl&#;&#;&#;yla yenilebilir.

Kavun Çe&#;itleri Nelerdir?

Kavunun iklimlere göre de&#;i&#;kenlik gösterdi&#;i çe&#;itleri vard&#;r. Ülkemizde yeti&#;tirilen ba&#;l&#;ca ka­vun türü; Topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve Alt&#;nba&#; kavunudur. Bunlar d&#;&#;&#;nda; K&#;rka&#;aç, Yuva, Casaba, Honeydew, Galia gibi pek çok çe&#;idi vard&#;r.

Kavunun özellikleri çoktur. Yass&#; veya yuvarlak &#;ekilde bulabilece&#;iniz kavunun, sulu ve etli bir yap&#;s&#; vard&#;r. Kan inceltmeye yard&#;mc&#; olan maddeleri içerdi&#;inden kalp sa&#;l&#;&#;&#; için faydas&#; da büyüktür. Ayn&#; zamanda içeri&#;inde hipertansiyonu engelleyen sodyum bulunur. Kavundan yap&#;lan kavun sirkesi ve at&#;&#;t&#;rmal&#;k sa&#;l&#;kl&#; kavun kurusu da vard&#;r.

kavun faydalar&#;

Kavunun Kalori ve Besin De&#;erleri

Ortalama gram kavunun kalori de&#;eri 28 kcal iken 1 porsiyon yani gram kavun kalori de&#;eri kcal &#;eklindedir. Kalorisinin büyük bir k&#;sm&#; karbonhidrattan gelir ve lif oran&#; hayli dü&#;üktür. Kavun &#;eker oran&#; yüksek oldu&#;undan meyvenin kan &#;ekerini h&#;zl&#; yükseltme özelli&#;i vard&#;r. Kavun &#;eker hastalar&#;na zararlar&#; ile bilindi&#;inden çok fazla önerilmez ve kavun zay&#;flat&#;r m&#; sorusuna cevap ne yaz&#;k ki olumsuzdur, yani kilo ald&#;r&#;r.

Kavun besin de&#;erleri aç&#;s&#;ndan oldukça güçlü bir meyvedir. Kavun vitamin bak&#;m&#;ndan da zengin olmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra: sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bak&#;r ve alfa-beta karotenleri içerir.

Detayl&#; bilgi için: Kavun Kaç Kalori? 1 Dilim Kavun Kaç Kalori? Kilo Yapar M&#;?

Kavunun Faydalar&#; Nelerdir?

  • Kavun faydalar&#; aras&#;nda ilk s&#;ray&#; ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirici özelli&#;inin olmas&#; al&#;r.
  • &#;çeri&#;indeki C vitamini çocuklar&#;n geli&#;iminde önemli olmas&#;yla beraber so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; gibi rahats&#;zl&#;klara da kalkan görevi görür.
  • Potasyumdan sebeple kalp & damar rahats&#;zl&#;&#;&#; olanlara iyi gelir ve bu tip hastal&#;klara yakalanma riskini azalt&#;r.
  • Kalp ritmini dengeleyerek stres ve heyecan benzeri duygular&#; da etkileyen kavun vitamin de&#;eri bak&#;m&#;ndan göz ve cilt sa&#;l&#;&#;&#;na iyi gelen mineralleri de içerir.
  • Kavun uyku kaç&#;r&#;r m&#; diye dü&#;ünenlerin aksine ço&#;unlu&#;u su oldu&#;undan rahat bir uyku çekilmesine imkan tan&#;r.
  • Kavun gaz yapar m&#; konusu tamamen ki&#;inin metabolizmas&#;na göre de&#;i&#;kenlik gösteren bir husustur.

kavun besin de&#;erleri

Kavun Çekirde&#;inin Faydalar&#; Nelerdir?

  • Kavun ya&#;&#; cildi nemlendirip beslemeye yard&#;mc&#; olurken, kavun çekirde&#;i suyu anemi hastal&#;&#;&#;na iyi gelir ve mide rahats&#;zlanmalar&#;na birebirdir.
  • Kavun suyu midedeki asidi dengeler.
  • Kavun yapra&#;&#; ve kavun çiçe&#;i de ayn&#; çekirde&#;i gibi faydal&#; do&#;al harikalard&#;r. Yaprak ve kabuklardan do&#;al oda kokusu, kavun esans&#; yap&#;labildi&#;i gibi &#;erbet ve zeytinya&#;l&#; tariflerde de kullan&#;labilir. Etli yemeklerde tencere içine at&#;lan kavun kabu&#;u etlerin kolay pi&#;mesini sa&#;lar.

Kavunun Cilde Faydalar&#; Nelerdir?

  • Kavun çekirde&#;inin cildi beyazlat&#;c&#;, leke giderici, nemlendirirken onar&#;c&#; özellikleri vard&#;r. Kavun çekirde&#;i ya&#;&#; ile cilde masaj yaparak cildinizi temizleyebilirsiniz. Ayn&#; zamanda kavun maskesi gibi kürler de cildin rengini açarak gözeneklerin nefes almas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • Sadece cilde de&#;il saça da etkisi büyük olan kavun, saç dökülmesini önleyerek saçlar&#;n daha sa&#;l&#;kl&#; ve gür uzamalar&#;na olanak tan&#;r.

Kavun Kabu&#;unun Faydalar&#; Nelerdir?

Kavun kabu&#;u da kavunun tüm di&#;er bölümleri gibi çok faydal&#;d&#;r. Kabu&#;un di&#; a&#;r&#;lar&#;na etkileri vard&#;r. Kabuk dilimlenip kaynat&#;larak so&#;umaya b&#;rak&#;l&#;r. So&#;udu&#;unda gargara yap&#;l&#;r. Bu uygulama di&#; a&#;r&#;s&#;n&#; azaltt&#;&#;&#; gibi di&#; eti sa&#;l&#;&#;&#;na da iyi gelir.

Kavun Nas&#;l Kesilir?

Kavunun ilk önce alt ve üst bölümleri &#;apka gibi kesilerek ç&#;kart&#;l&#;r. Ard&#;ndan meyve ikiye bölünür. Bir ka&#;&#;k yard&#;m&#;yla çekirdekler ç&#;kart&#;l&#;r ve kavun tekrar (bu sefer boyuna dilimler olacak &#;ekilde) dilimlere ayr&#;l&#;r.

Her dilim kabu&#;undan kesilerek, olu&#;an ay &#;eklindeki dilim de küçük kare dilimlere kesilir. So&#;umaya b&#;rak&#;lan kavun sunumu güzelce yap&#;larak afiyetle yenir. Yaln&#;z burada önemli olan nokta; kullan&#;lan b&#;ça&#;&#;n büyük, t&#;rt&#;ks&#;z ve güçlü olmas&#; gerekti&#;idir.

Ferahlat&#;c&#; ve Nefis! 10 Pratik Kavunlu Tarif

1) Kavun Sorbe ile Yaza Merhaba

S&#;caktan bunalanlara özel olarak haz&#;rlanm&#;&#; buz gibi kavunlu bir tarif denemek isteyenler buraya. Yaln&#;z dikkat! Bu tarifi bir kere tadanlar sonras&#;nda müptelas&#; olabilir deniyor. Kavun Sorbe

2) Üzümle Taçland&#;r&#;lan Yaz Tarifi Özel Günlerinizi Süslüyor

Do&#;um günlerinde, kutlamalarda ve farkl&#; organizasyonlarda süslü görünümüyle sofran&#;z&#; renklendirecek olan bu tarif, haz&#;rlan&#;&#;&#; bak&#;m&#;ndan da epey kolay. Üzümle Taçland&#;r&#;lan Yaz Kavunu

3) Kavun Reçeli De&#;i&#;iklik Arayan Han&#;mlar &#;çin Geliyor

Klasik reçel tarifleri d&#;&#;&#;nda farkl&#; lezzetler arayan han&#;mlar&#;n ilgisini çekecek olan kavun reçeli, hem basit hem de dev leziz bir tatla kalbinizi mest ediyor. K&#;&#; aylar&#;nda kavunun tad&#;n&#; kokusunu özleyenler bu tarif ile mutlu oluyor. Kavun Reçeli

4) 3 Malzemeli Kavun Dondurmas&#; Diyet Yapanlar &#;çin &#;ekersiz

Sadece üç malzemeyle evinizde haz&#;rlayabilece&#;iniz bu do&#;al dondurma hem sa&#;l&#;kl&#; hem de &#;ekersiz olmas&#; bak&#;m&#;ndan dikkat çekiyor. K&#;sa sürede yap&#;lan kavunlu dondurma çocuklar için de besleyici ve ilgi çekici görünüyor. 3 Malzemeli Kavun Dondurmas&#;

5) Kavunlu Pelte Güzeli

Reçel ve dondurman&#;n ard&#;ndan peltesiz bir yaz dü&#;ünemeyenler için gelen bu tarif, süsleri aç&#;s&#;ndan da buzdolab&#;n&#;n ve sofralar&#;n güzeli seçiliyor! Kavunlu Pelte

6) Kavun Sorbe ile Kelek Kavunlar De&#;erleniyor

Her tür kavun meyvesi ile haz&#;rlayabilece&#;iniz bu tarif, özellikle kelek ç&#;kan kavunlar&#;n de&#;erlendirilmesi için kula&#;a gayet keyifli geliyor. So&#;uk ve &#;ekersiz, leziz mi leziz kavun sorbe, k&#;sa sürede haz&#;rlanabiliyor. Kavun Sorbe

7) Kavunlu Dondurma Kalbinizi Çal&#;yor

S&#;cak yaz aylar&#;n&#;n göz bebe&#;i dondurma her tür meyveden elde edilebiliyor. Evde haz&#;rlanan do&#;al dondurmalar&#;n ise tad&#; bir ba&#;ka oluyor. Kavunlu dondurma hem pratik hem de lezzetiyle kalbinizi çal&#;yor. Kavunlu Dondurma

8) Kavunlu Smoothie &#;çerek Ferahlay&#;n

Smoothie’siz yaz olur mu? Olmaz! Kavunun aromatik kokusu ve keskin lezzetinden ilham al&#;narak haz&#;rlanan kavunlu smoothie içerek ferahlay&#;n. Kavunlu Smoothie

9) Kavunlu Limonata Çocuklar&#;n Ne&#;esi

Çocuklar&#;n en sevdi&#;i içeceklerden biri olan limonata, limon gibi aynen bire bir kavunla da haz&#;rlanabiliyor. Kavunlu limonata çocuklar&#;n ne&#;esi ve s&#;cak günlerin serinleticisi oluyor. Kavunlu Limonata

10) Kavun Suyu &#;ifa Niyetine &#;çiliyor

Bal ve limonla sadece birkaç dakikan&#;z&#; ay&#;r&#;p haz&#;rlayabilece&#;iniz kavun suyu, &#;ifa niyetine içiliyor. Kendi damak zevkinize göre içeri&#;inde oynamalar yapabilece&#;iniz tarif lezzetini kavundan al&#;yor. Kavun Suyu

Kavun ile haz&#;rlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yaz mevsiminin favorilerinden: Kavunun faydaları nelerdir?

Güzel tadı, hoş kokusu ve ağızda bıraktığı aroması ile yaz ve sonbahar aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan kavun, zengin besin içeriğiyle ön plana çıkıyor. Kavun, lifli ve sulu yapısı ile kilo vermeye yardımcı olurken, pek çok sağlık sorunun önlenmesi sürecine de katkıda bulunuyor.

Diyetisyen Merve Sır, kavunun faydalarını sıraladı.

KALORİSİ DÜŞÜK AMA VİTAMİN DEPOSU

Kavun düşük kalorili ve oldukça lifli bir meyvedir. gramında yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. Kavunun gramı tat ve su durumuna göre kilokalori (kcal) içerir. Çok miktarda sarı ve turuncu meyve beta karoteni açısından zengindir. Lif içeriği yüksek olan kavun bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur. 

İçeriğinde türüne göre değişebilen çok sayıda önemli mineral ve vitamin vardır. A, C, B1, B2, B5 vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır.

Bir porsiyon kavunda 11,84 karbonhidrat (g), 2,00 protein (g), 0,18 yağ(g), 1,62 lif (g), 16,20 sodyum (mg), ,60 potasyum (mg) ve 19,80 kalsiyum (mg), 0,61 vardır.

Kavun, vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan özellikle yüksek bir E vitamini içeriğine sahiptir. Bu fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarını önler. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. Cildi ve saçı esnek tutar, göz sağlığı için önemlidir.

ÇEKİRDEĞİ BİLE FAYDALI

Ayrıca kavun çekirdekleri, A, B ve C vitaminleri ile magnezyum içermektedir. İçeriğinde demir, kalsiyum ve değerli yağlar bulunmaktadır. Kavun çekirdekleri bütün olarak yutulmamalı, çiğnenmeli, öğütülmeli veya doğranarak tüketilmelidir.

Olgun tatlı bir kavunda yüzde 10 oranında şeker vardır. Bu nedenle gram posa başına yaklaşık 55 kilokaloriyle önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda potasyum ve provitaminin yanı sıra A vitamini ile değerli kalsiyum, C, B1 ve B2 vitamini, fosfor ve demir değerleriyle dikkat çeker. Kavunun ana kısmı yaklaşık yüzde 85’i sudan oluşur.

Özellikle spor aktivitelerinden sonra veya aralarda harika bir susuzluk gidericidir.

Kavunun en çok bilinen faydaları şöyle sıralanabilir:

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki potasyum ve C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklık sistemi güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücut direnci sağlar. 

- Damar tıkanıklığını önlemede etkilidir. Kalbe ve kansızlığa iyi gelir, tansiyonu düzenler. Kavunu aşırıya kaçmamak şartıyla kalp hastalarının tüketmesi gerekir. Zengin besin değerleri nedeniyle kansızlık sorunu olanlarda etkilidir. Ayrıca kalp krizi riskini düşürür.  Kalp damar sorunu olanların özellikle yaz aylarında kavunu düzenli olarak tüketmeleri önerilir.

- Böbrek taşları ve kumlarının düşmesine yardımcı olur. 

- Yatıştırıcı etkisi nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uyku sorunu olanlara iyi gelir.

- İdrar söktürücü özelliği vardır. Kabızlığa iyi gelir.

- Cildi nemlendirir, romatizma ağrılarını hafifletir.

- Sindirilmesi kolay olan meyveler arasında yer alan kavun, kilo vermek isteyen ancak metabolizma hızı yavaş olanlara önerilir. Diyet programlarında yer alan kavun hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlamakta ve metabolizmayı da hızlandırmaktadır. 


Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Yaz meyvelerinin en sevilenlerinden olan kavunun faydaları saymakla bitmiyor. Lezzetinin yanı sıra şifa da dağıtan kavunun faydaları arasında en çok bilineni vücuttaki su oranını arttırmasıdır. Yazın bol bol tüketilmesi tavsiye edilen kavun aynı zamanda lezzetli bir besin kaynağıdır. Kavunun faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için sade olarak tüketilmesi önerilir. Kavundan tatlı veya çeşitli yemeklerde yapılabilir. Her sabah düzenli olarak tüketilen limon ve kavun karışımı ise bakın hangi hastalığa iyi geliyor İşte mucize besin kavunun faydaları ve limonlu kavun karışımının vücuda etkileri

Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!

KAVUNUN FAYDALARI

Kavun, vücudu soğutucu ve yatıştırıcı etkisinin yanında sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Gelin kavunun faydalarını hep birlikte inceleyelim. İşte sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz kavunun faydaları…

1. Anti-Kanser Özellikleri

Kavun meyvesindeki yüksek karotenoid içeriği, kanseri önleyebilir ve akciğer kanseri riskini azaltabilir. Bu meyvenin düzenli tüketimi, vücudunuzu istila eden kanser hücrelerinin önlenmesinde ve öldürülmesinde etkilidir. Bu yüzden bu ölümcül hastalığı önlemek için diyetinize kavun ekleyin.

Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!

2. Kalp Sağlığı

Kavun meyvesinde bulunan adenosin adı verilen bir antikoagülan, inme veya kalp hastalığına neden olan kan hücrelerinin pıhtılaşmasını durdurabilir. Kavunlar vücuttaki kanı düzleştirerek kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca, kavun içindeki yüksek su içeriği, mide ekşimesini hafifletmeye yardımcı olan rahatlatıcı bir etki sağlar.

Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!

3. Böbrek hastalığını tedavi eder

Kavunun mükemmel diüretik özellikleri, böbrek hastalığını iyileştirmede yararlıdır. Kavun ve limonun kombinasyonu gut hastalığının iyileştirilmesinde etkilidir. Böylece, sabahları her gün düzenli olarak kavun tüketimi böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur.

4. Sindirim Sağlığı

Sindirim problemleriniz varsa, yumuşak ve kolay bağırsak hareketini kolaylaştırmak için kavun yemeyi deneyebilirsiniz. Kavunlardaki yüksek su içeriği, özellikle mide de sindirimde zorluğa neden olan asitliği ortadan kaldırırken, sindirimi başlatmak için sindirim açısından harikadır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!

SON DAKİKA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir