kedilerde çapak / Kedimin Gözünde Çapak Var? | Petlebi Sosyal

Kedilerde Çapak

kedilerde çapak

Kedilerin Gözleri Neden Akar?

Kedilerin gözlerinde akıntı genel olarak sağlıklı bir koruma kalkanı olarak değerlendirilse de bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı ortaya çıkabilir. Göz akıntılarının temel amacı gözü korumaktır. Gözyaşı filmi olarak da adlandırılan bu akıntılar gözü temizler, nemli tutar ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bunların yanı sıra göz akıntısı gözde bakteriyel enfeksiyon oluşmasına da engel olur. Normalden fazla sulanan ve akıntılı olan gözler ise farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu yazımızda kedilerin gözleri neden akar sorusuna yanıt verirken ayrıca göz akıntısı ile ilgili alınabilecek önlemlerden ve dikkat edilmesi gerekenlerden de bahsedeceğiz.

Göz Akıntısı Neden Olur?

Kedilerin gözleri neden akar? Sorusunun çok sayıda cevabı vardır. Doğru cevabı bulmak için kedinin mutlaka yakından gözlenmesi gerekir. Kedilerde göz akıntısının nedenlerine göre düzenli göz bakımı yapılması gerekmektedir. Kedi göz bakımı için kullanabileceğiniz ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yabancı Cisim

Kedilerde göze yabancı cisim batması çok sık görülen bir durumdur. Merakları ile meşhur olan patili dostlarımız oyun oynarken ya da keşif yaparken gözlerine yabancı bir cismin batmasına neden olabilir. Bu durumda göz akıntısı oluşması gözün kendini koruma mekanizmasının devreye girdiği anlamına gelir. Yabancı isim batması olduğunda gözü steril bir su ile yıkamak gerekir, yıkama işlemi yabancı cismi çıkarmak için genellikle yeterli olur. Yabancı cisim yıkama ya da su bazlı göz jelleri ile çıkarılamıyorsa veteriner hekime başvurmak gerekir. Göze yabancı cisim batması durumunda korneanın zarar görme ihtimali olduğu için veteriner hekime danışılması önemlidir. Konjonktivit - Pembe Göz Hastalığı

Kedilerin gözlerinin etrafında bulunan dokular kırmızı renkli ve iltihaplı bir görünüme sahipse konjonktivit olma ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Pembe göz hastalığı olarak da bilinen bu durum kediler arasında oldukça yaygındır. Enfeksiyon, alerji, toz gibi unsurlar sebebiyle ortaya çıkabilen bu hastalık aynı zamanda bulaşıcıdır. Feline herpes (fHV) virüsünün de konjonktivite neden olduğu bilinmektedir. Bu virüse karşı kediye aşılama yapmak önleyici olur. Yüksek bulaşıcılık oranı sebebiyle pek çok kedinin bu hastalığı geçirmesi beklenir. Konjonktivit kediler her yaşta meydana gelmesi beklenen bir sağlık sorunu olsa da genellikle gençlik döneminde ortaya çıkar. Konjonktivit genellikle tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçer. Ancak akıntı ile birlikte kedinin acı çektiğini gösteren başka işaretler varsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir. Konjonktivit nadiren de olsan ölümcül bir kedi hastalığı olan kedi enfeksiyöz peritonitine (FIP) işaret eder. Ateş, ishal ve solunum güçlüğüne neden olan bu hastalık nadir görülse de mutlaka önemsenmelidir.

mavi gözlü karşıya bakan tekir kedi

Kedi Gribi

Göz akıntısının yaygın bir nedeni de kedilerde görülen ve kedi gribi olarak da adlandırılan bir üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Kedi gribi vakalarının %90'ına neden olan kedi herpes virüsü (fHV) ve kedi kalisivirüsü (FCV) gözlerde akıntıya ve konjonktivite yol açabilir. Kedi gribinin göz akıntısı dışındaki belirtileri ise iştahsızlık, ateş, halsizlik, burun akıntısı ve hapşırma olarak ifade edilebilir. Akıntı ile birlikte bu belirtiler varsa bir veteriner hekime danışılmasında fayda vardır.

Göz Ülseri

Aşırı gözyaşı üretimi ve akıntı ile karakterize olan göz ülseri kedilerin gözleri neden akar? Sorusunun cevabı olabilir. Kedilerde göz ülseri ışığa duyarlılık, şaşılık, sık göz kırpma, patiler ile gözleri ovma ve üçüncü göz kapağının görünür olması olarak ifade edilebilir.

Epifora

Kedilerde gözyaşı drenajının tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan epifora çok fazla gözyaşı üretiminin sonucudur. Burun zarı iltihabı, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda burun bölgesinde meydana gelen şişmeye bağlı olarak gözyaşı kanalları tıkanabilir. Tıkanma sonucunda gözyaşları yüzde lekenmelere neden olabilir. İran kedisi, egzotik shorthair gibi brakisefalik (düz yüzlü/basık burunlu) olarak tanımlanan ırklarda epifora yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bu kedilerde göz kapaklarını kapatma yetisi azalmıştır ve gözleri çıkıntılıdır. Bu durum kornea iltihabına da neden olabilmektedir.

Alerji

Kedilerin gözleri neden akar? Sorusunun yaygın bir cevabı da şüphesiz ki alerjidir. Kediler polen, toz, küf alerjisine sahip olabilirler. Bazı yiyecekler ve içecekler ile kimyasallar da kedilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Kedilerin alerjisi olduğunu anlamak için göz akıntısının kontrol edilmesi, hapşırma ve kaşıntı gibi semptomların gözlemlenmesi gerekir.

Göz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde göz akıntısı tedavisinin planlanmasında akıntının nedeni belirleyicidir. Öncelikle veteriner hekim kedide göz akıntısının nedenini bulur ve planlamayı bu nedene göre yapar. Göz akıntısının her zaman tedavisi yoktur. Brakisefalik kedilerde göz akıntısı yüz yapısına bağlı meydana geldiği için tedavi edilebilir değildir. Göz akıntısı için tedavi gereksinimi olan durumlarda erken dönemde müdahale edilmesi önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana seafoodplus.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Kedilerde Göz Bakımı: Kedilerde 6 Göz Probleminin Belirlenmesi ve Önlenmesi

Kediniz sürekli size göz kırpıyor ve siz de gözlerini ovuşturduğunu fark ettiniz. Alerji mevsimi gelmiştir, bu yüzden sizin gözleriniz de yanmakta ve kaşınmaktadır. Kedinizin sadece alerjisi mi var, yoksa daha ciddi bir problem mi var? Kedilerde göz sağlığı, evcil hayvanınızın genel sağlığı açısından önemli bir faktördür ve kedilerde oluşan göz problemlerini anlamak, kedinizin görüşündeki ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Animal Eye Care her ne kadar kediler, köpekler kadar göz hastalıklarına duyarlı olmasa da kedilerde göz problemi oluştuğunda bu durumun çoğunlukla kronik olduğunu seafoodplus.infoşılaşabileceğiniz altı göz hastalığı şunlardır:

1. Konjonktivit

"Pembe göz" olarak da bilinen konjonktivit, göz küresinin dışını ve göz kapağının içini kaplayan mukoz membran iltihaplandığında görülür. İnsanlardaki pembe gözde olduğu gibi bu rahatsızlık oldukça bulaşıcıdır, ancak kediler sadece birbirlerine bulaştırabilirler.

  • Nedenleri: Cornell Üniversitesi Veteriner Fakültesi, konjonktivitin tipik olarak virüs veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklı bir üst solunum yolu hastalığının sonucu olduğunu belirtiyor.
  • Belirtileri ve semptomları: En belirgin semptom göz akıntısıdır. Göz akıntısı berrak ya da gri, sarı, yeşil ve hatta koyu, pas gibi kırmızı renkte olabilir. Gözün iç kısmı şişmiş ve/veya kızarmış görünebilir ve gözlerin biri veya her ikisi de etkilenebilir. Üst solunum yolu hastalığının hapşırma veya burun akıntısı gibi başka belirtileri de görülebilir.
  • Tedavi: Tipik olarak konjonktivit, damla veya merhem formunda topikal antibiyotiklerle tedavi edilir. Bir üst solunum yolu hastalığı varsa veteriner hekiminiz bunu da tedavi edebilir. Bu göz hastalığına neden olan bir diğer enfeksiyon türü de Kedi Herpes Virüsü olarak bilinen FHV-1'dir. Sebebin bu olduğu belirlenirse veteriner hekiminiz, bu virüsü kontrol altına almak ve gelecekte yeniden tekrarlamasını önlemek için ek tedaviler belirleyebilir.

2. Diğer Göz Enfeksiyonları

Konjonktivit, kedinizin yaşayabileceği tek göz enfeksiyonu değildir. Başka göz enfeksiyonları da kedilerde yaygın olarak görülür. Bunlar genellikle gözlere sıçrayan üst solunum yolu enfeksiyonunun bir sonucudur. Göz enfeksiyonlarının bulaşıcı olup olmadığı, enfeksiyonun altında yatan sebebe bağlıdır.

  • Nedenleri: Göz enfeksiyonlarının bakteri, viral enfeksiyon, mantar ve parazit gibi birçok nedeni olabilir.
  • Belirtileri ve semptomları: Gözlerini ovma ve kısma, kedinizde bir göz enfeksiyonu olduğunu işaret eden en sık görülen belirtilerdendir. Diğer semptomlar arasında kızarma ve şişme, göz akıntısı, ayrıca hapşırma ve burun akıntısı yer alır.
  • Tedavi: Tipik olarak veteriner hekiminiz, göz rahatsızlığına neden olan altta yatan enfeksiyonu tedavi edecektir. Hafif enfeksiyonlarda dinlenme, gözlerden akıntıyı temizleme, sağlıklı bir beslenme ve bol su içmesini sağlama yoluyla semptomları tedavi etmeye odaklanmak, sık başvurulan bir uygulamadır. Ağır enfeksiyonlar topikal merhemler veya damlalarla ve muhtemelen sistemik antibiyotiklerle de tedavi edilebilir.

3.  İrritasyon

Kediler genellikle kaşınan, sulu gözlere neden olan türde alerjiler yaşamasa da ortamlarında bulunan irrite edici unsurlar, benzer bir etki yaratabilir.

  • Nedenleri: Kedilerde gözleri tahriş eden unsurlar arasında parfüm gibi güçlü kokular, kimyasal temizliyiciler, sigara dumanı ve toz yer alır. Kedinizin gözüne kaçan her şey, irritasyona neden olabilir.
  • Belirtileri ve semptomları: Kızarıklık ve akıntının yanında göz kısma veya ovma gibi belirtilerin olup olmadığını gözlemleyin.
  • Tedavi: Kedinizde ki semptomlara irritasyonun neden olduğu açıksa ve kediniz izin veriyorsa gözlerini bir göz yıkama solüsyonuyla yıkayın. Bununla birlikte irritasyon durumundaki semptomlar, daha ciddi bir rahatsızlığın semptomlarıyla neredeyse aynı olduğundan herhangi bir göz rahatsızlığı belirtisinde veteriner hekiminize danışmanız en iyisidir. Rahatsızlığa neyin neden olduğunu anladıysanız, o irrite edici unsuru ortadan kaldırmak da iyi bir fikirdir.

Veterinary placing a few drops of eye drops cat

4. Korneal Ülserler

Potansiyel olarak ciddi bir hastalık olan korneal ülserler, gözün etkilenen kısmının bulanık görünmesine neden olan göz yüzeyindeki açık yaralardır.

  • Nedenleri: Korneal ülserler göz yaralanmalarından, kronik göz kuruluğundan veya anatomik bozukluklardan kaynaklanabilir. Bunlar, özellikle tedavi edilmeyen göz enfeksiyonlarının bir sonucu da olabilir.
  • Belirtileri ve semptomları: Etkilenen alanın bulanık görünmesine ek olarak korneal ülser belirtileri arasında gözleri ovma ve kısma, belirgin göz ağrısı, kızarıklık ve akıntı sayılabilir.
  • Tedavi: Altta yatan sebep tedavi edildiğinde hafif ülserler hemen iyileşir, yine de veteriner hekiminiz kedinizin ağrılarını hafifletmek için vereceği ilaçların yanında antibiyotik merhem veya damla da yazabilir. Gözün derinine inen ülserler, ameliyat gerektirebilir. Doğru tedavi ile korneal ülserler genellikle tedavi edilebilir hastalıklardır; ancak tedavi edilmezlerse kalıcı körlüğe ve hatta şekil bozukluğuna yol açabilirler.

5. Glokom

Bu hastalık, aşırı sıvı birikmesi sonucu gözde oluşan basınçtan kaynaklanır. Glokom, kalıcı körlüğü veya şekil bozukluğunu engellemek için en kısa sürede tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

  • Nedenleri: Birçok sebep, göz sıvısının boşalmasını engelleyip sonucunda da glokoma neden olan birikmeye yol açabilir. Buna anatomik bozukluklar, göz enfeksiyonları, inflamasyon, göz travması ve tümörler dahildir. Bazı kedilerde bu hastalığa genetik bir yatkınlık vardır, bu durumda her iki gözün de etkilenmesi olasıdır.
  • Belirtileri ve semptomları: Glokom olan kediler genellikle gözleri ovma ve kısma, insanlardan uzak durma ve acıyla miyavlama ya da ağlama gibi önemli ağrı belirtileri gösterir. Gözler bulanık, akıntılı veya kızarmış görünebilir. Ağır vakalarda göz küresi de şişmiş görünebilir.
  • Tedavi: Kedinizde glokom olduğundan şüpheleniyorsanız hemen bir veteriner kliniğine götürün. Göz basıncını hafifletmek için sıvı ne kadar çabuk boşaltılırsa, gözü kurtarma şansı da o kadar yüksektir. Hafif vakalarda altta yatan sebep giderildiğinde glokom kendi kendine ortadan kalkabilir; ancak ağır vakalarda aşırı sıvı birikimini önlemek için devamlı bir hastalık yönetimi gerekebilir. En kötü vakalarda gözü almak gerekebilir.

6. Katarakt

Katarakt, göz merceğinde oluşup ışığın gözün arkasına ulaşmasını engelleyen, bu nedenle de görüş kaybına ve bazı durumlarda körlüğe neden olan bulanık bir alandır.

  • Nedenleri: Katarakt yaşlanmanın bir sonucu olabilirken, şeker hastalığı (diabetes mellitus) veya gözün renkli iç zarının iltihaplanması yüzünden de görülebilir. Katarakt ayrıca elektrik çarpması veya radyasyona ya da toksik bir maddeye maruz kalma sonucu da oluşabilir. Bu hastalık, kalsiyum eksikliğinin bir göstergesi de olabilir.
  • Belirtileri ve semptomları: Katarakt göze bulutlu, bulanık bir görünüm verecektir. Bununla birlikte katarakt, tipik olarak görüşü bozacak kadar ilerlediğinde fark edilemez, bu noktada da kediniz nesnelere çarpma veya özellikle loş ışıkta yavaş hareket etme gibi görüş kaybı belirtileri gösterebilir. Kataraktın sebebi şeker hastalığı ise kedinizde kilo kaybı, aşırı susuzluk ve sık idrar yapma gibi semptomlar görülebilir.
  • Tedavi: Yaşla ilgili olmayan sebepleri ortadan kaldırmak, varsa bunları ayrıca tedavi etmek için veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Kataraktın tedavisinde ise kataraktı ameliyatla giderip görüşü geri kazandırmak bir seçenektir; bununla birlikte kapalı mekanda tutulduğu ve tehlikeli durumlardan uzak durduğu sürece kedinizin görüş kaybına gayet iyi uyum sağladığını fark edebilirsiniz.

Kedilerde Göz Bakımı

Kediniz, herhangi bir göz problemi yaşadığına dair belirti gösteriyorsa hemen bir veteriner kliniğini ziyaret etmeniz önemlidir. Çeşitli hastalıklar birçok ortak semptom gösterdiğinden, muayene edilmeden göz problemlerini doğru teşhis etmek imkansızdır. Sorunun ne olduğunu tahmin etmeye çalışmak veya kendi kendine geçmesini beklemek, durum ciddiyse kedinizin gözünü kurtarmada çok değerli olabilecek zaman kaybına neden olur.

Kedinizde göz problemine ait belirti görülüp görülmediğinden bağımsız olarak iyi bir göz bakımı, bu tip sorunların oluşmasını en baştan önleyebilir. Kedinizi yüksek kalitede et bazlı bir kedi mamasıyla beslemek, aşılarını ihmal etmemek, kapalı mekanda tutmak ve bulaşıcı olabilecek yabancı kedilere yaklaşmasını kısıtlamak, sadece genel sağlığını ve yaşam kalitesini değil, aynı zamanda kedinizin gözlerini korumaya da büyük katkı sağlar.

Kedilerde göz temizliği: Kedilerin gözleri nasıl temizlenir?

Alerjiler ve mevsim değişiklikleri nedeni ile kedilerin gözlerinde pislik ya da akıntılar meydana gelebilir. Özellikle sabahları kedinizin gözlerinin kenarında pislik olduğunu fark edebilir ve nasıl temizleyeceğinizi merak edebilirsiniz. Eğer kedinizin göz enfeksiyonları ya da başka herhangi bir göz rahatsızlığına yakalanmasını istemiyorsanız, bu pislikleri güvenli bir şekilde temizlemeniz oldukça önemlidir. Göz kuruluğundan kurtulmak için ılık su ve pamukları ya da poşet çayları kullanmanız mümkün. Ancak kedinizin göz enfeksiyonu ya da daha ciddi bir tıbbi sorunu olduğundan endişe ediyorsanız, kesinlikle onu veterinere götürmelisiniz. Peki kedilerde göz temizliği nasıl olur? Kedilerin gözleri nasıl temizlenir? İşte detaylar&#;

İçindekiler

Kedinizin Gözündeki Kirlilik Nasıl Temizlenir? 

Başlamadan Önce;

Öncelikle gözün çok hassas bir organ olduğunu unutmamalısınız. Kedinizin gözlerini her zaman güçlü ve sağlam bir ışık kaynağının altında inceleyin. Ancak çok güçlü ışık kaynaklarını kontrolsüz bir şekilde göze tutmak kedinizi rahatsız edebilir ve sakıncalı olabilir. En ufak bir kir, toz ya da tüy parçasının vereceği rahatsızlık oldukça büyüktür ve siz yetersiz bir ışıkta onlara bakmaya çalışırsanız göremeyebilirsiniz. Eğer kedinizin gözleri sağlıklı ise genellikle nemli ve berrak olur. Eğer gözlerinde kızarıklık veya şişlik varsa, gözlerini kısıyorsa ya da gözlerini sürekli kırpıyorsa, gözlerinde yangı oluşmuş olma olasılığı çok yüksektir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kedinizin gözlerini yakından gözlemleyin ve sorun devam ederse en kısa sürede veterinere gidin.

Ilık Su ve Pamukları Kullanmak

Göz temizliği yapılan kedi

Kedinizin gözlerini en temiz malzemeler ile temizlediğinizden emin olmak için, öncelikli olarak sterilize edilmiş suya erişmeniz gerekmektedir. Suyu ocakta ya da bir su ısıtıcısında kaynatın. Ardından oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Suyu iki küçük kaseye dökün ve rahatlıkla erişebileceğiniz yakın bir yere koyun. Ilık suyu kedinizin gözlerine uygulamak için temiz pamukları kullanın. Pamuk yerine temiz yumuşak bir havlu ya da bez de kullanabilirsiniz. Göz içine müdahelede bulunmaktan kaçının. Kullandığınız nesnenin yumuşak olduğundan ve kedinizin gözlerini çizmeyeceğinden ya da tahriş etmeyeceğinden emin olun.

Daha sonra kedinizin gözlerindeki pisliği temizlemek için kedinizin hareketsiz kalmasına dikkat etmelisiniz. Kedinizi, başı sizden uzağa bakacak şekilde kucağınıza oturtun. Ardından çenesinin altından tutun ve başını hareketsiz hale getirin. Kedinizin çok fazla hareket halinde bulunmaması adına işinizi hızlı bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Eğer bu işlemi tek başınıza yapmaktan çekiniyor ya da başaramayacağınızı düşünüyorsanız, bir arkadaşınızdan ya da eşinizden yardım isteyebilirsiniz. Aynı zamanda birçok kedi sahibi, kedilerin kafasına havlu koyarak gözlerini açıkta kalacak şekilde ayarlamanın, çok daha yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kedinizi hareketsiz bir pozisyona getirdikten sonra, pamuğu su dolu kaba batırın ve kedinizin gözlerini dikkatlice silin. Ancak kedinizin gözlerini temizlerken, pisliği gözüne sokmamaya özen gösterin. Kedinizin bir gözünü temizledikten sonra, farklı bir pamuk kullanın ve pamuğu diğer su kabına batırın. Bu taze ve ıslak pamuk ile kedinizin diğer gözünü temizleyin. Unutmadan, her göz için farklı bir pamuk kullanın! Ayrıca aynı pamuğu asla iki kez kullanmayın! Çünkü bu bakterileri yayabildiği gibi enfeksiyona da yol açabilir. Özellikle kedilerde konjonktivit vakaları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Poşet Çay Uygulaması

Siyah ve yeşil çaylar antibakteriyel özelliklere sahip oldukları için, tahriş olmuş ya da kaşınan bir gözü yatıştırmada yardımcı olabilirler. Kedinizin herhangi bir kimyasal ya da katkı maddesine maruz kalmamasını sağlamak adına organik çay kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Bunu belirttikten sonra iki çay poşetini üç ila dört dakika boyunca sıcak suda demlemeniz gerektiğini söyleyelim. Ardından çay poşetlerini çıkarın ve temiz bir kağıt havluya koyun. Bu esnada soğumasını bekleyin. Çay poşetlerinin birkaç dakika gözlerine tam oturması gerektiği için, kedinizin çok hareketsiz olması gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kedinizi kucağınıza alarak sadece gözleri açıkta kalacak şekilde başını bir havlu ile kapatabilirsiniz. Ve yine bu işlemi kendiniz yapamayacaksanız, birinden yardım isteyebilirsiniz.

Kedinizi gözleri açıkta sabit bir konuma getirdikten sonra, çay poşetlerini de gözlerinin üzerine yerleştirin. Kedinizin gözlerini yakmamak ve tahriş etmemek için, çay poşetlerinin sıcak olmadığından emin olun. Daha sonra çay poşetlerini bir ila iki dakika boyunca kedinizin gözlerinde bekletin. Eğer kedinizin göz çevresinde kabuklanma varsa, çay poşetleri bu kabuklanmayı hafifleteceği için silmeyi kolaylaştıracaktır. Kedinizin gözlerindeki pislikleri temizledikten sonra çay poşetlerini çıkarın ve kalan pislikleri temizlemek için ılık suya batırılmış temiz ve yumuşak bir bez kullanın. Çay poşetlerinin sıcaklığından dolayı yapışkanlık kolayca çıkacaktır.

Kedinizi Veterinere Götürmek

Gözü temizlenen kedi

Kedinizdeki pisliklerin gitmediğini ve gözlerinin aşırı derecede kırmızı olduğunu gözlemlerseniz, konjonktivit ya da pembe göz (cherry eye) belirtisi olabileceğinden, her ihtimale karşı kedinizi veterinere götürmeniz gerekmektedir. Öte yandan kedinizin gözlerindeki pislik yeşil veya sarı ise ya da yapışkan veya kokuyorsa, bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun işareti olabileceği için yine veterinere gitmeniz gerekmektedir. Bunların dışında kedinizin sürekli gözünü kaşıması ya da tırmalaması da veterinere götürmeniz için bir diğer sebeptir. Aynı zamanda kediniz aşırı miktarda gözyaşı dökebilir ve gözleri ışığa duyarlı olabilir. Bu belirtiler ise bir kornea ya da iç göz sorununun işaretidir.

Veterinere gittiğinizde, kedinizin gözlerinin incelenmesine izin verin. Veteriner hekiminiz enfeksiyon yapıcı etkenleri test etmek adına bir numune alabilir ve böylece kedinizin gözlerinin çok kırmızı, iltihaplı, tahriş olmuş ya da ışığa duyarlı olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Ardından veteriner hekiminiz kedinizin sahip olduğu enfeksiyon ya da soruna göre bir tedavi önerecektir. Pek çok göz sorunu, antibiyotik göz merhemi ya da damlalar ile tedavi edilebilir ve çoğunlukla doğru bir tedavi yöntemi ile kedilerin göz sorunları tamamen iyileşebilir. Eğer kedinizin konjonktivit ya da kornea bozuklukları varsa, veteriner hekiminiz antibiyotik merhem reçete edebilir ve kedinizin gözlerini düzenli olarak temiz tutmanızı isteyebilir. Eğer kedinizin tıkalı bir gözyaşı kanalı varsa, kanalı temizlemek adına sade su ya da tuzlu su kullanmanızı da önerebilir.

Gözleri Tüylerden Arındırma

Özellikle bazı uzun tüylü ırklarda göz çevresindeki kıllar gözün içine girip gözlerde sürekli irritasyon yaratabilir ve korneada hasara, enfeksiyonlara sebep olabilir. Eğer kedinizin tüyleri gözlerine girecek kadar uzadıysa, bu tüyleri dikkatli bir şekilde kestirmeniz gerekmektedir. Bu tüyler ince ve kısa olsalar bile, korneada ufak tefek çiziklerin oluşmasına neden olabilirler ve bu durum da kedinizde ciddi ağrılar oluşturarak sağlık sorunların oluşmasına yol açabilirler. Hatta çok ileri giderek kedinizin görüş kaybı yaşamasına da neden olabilirler. Bu nedenle kedinizin gözüne giren tüyleri kestirmelisiniz. Ancak bunu yaparken sadece yuvarlak başlı makas kullanmaya özen gösterin! Böylelikle kedinizin ani hareket etmesi sonucunda gözü herhangi bir şekilde yaralama riskiniz olmaz.

Irk Yatkınlıkları

Bazı kedi ırkları göz problemlerine maalesef ki daha yatkındır. Bu ırklar genellikle brakiosefalik ırklardır. Anatomik yapılarından dolayı doğuştan itibaren bu ırklarda sürekli olarak göz yaşı akıntısı görülmektedir. Bu akıntılar göz çevresinde ve burun çevresinde kuruyup birikir. Bu ortamda mayalar üreyebilir ve ara ara enfeksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Bu ırklardan birine sahipseniz, kedinizin göz çevresini veteriner hekiminizin önerdiği uygun solüsyonlarla temizlemeniz gerekmektedir.

Gözü Koruma

Kedinizi şampuanlamayı, yıkamayı ya da tıraş etmeyi düşünüyorsanız koruyucu ve steril bir göz bandı kullanabileceğinizi belirtelim. Kediniz büyük ihtimalle gözündeki bu banttan hoşlanmayacaktır ancak birkaç dakikalık mızmızlanma haftalarca sürecek ağrıdan daha iyidir. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde göz çapaklanması nasıl geçer?

Kedilerde gözler nadir olarak çapaklanır ve akar. Genel olarak bu durumun bir ya da iki gün içerisinde geçmesi beklenir. Eğer kedinizin gözlerinde akıntı ya da çapaklanma fark ederseniz, kaynamış ve ardından soğutulmuş ılık suyu pamuğa dökerek gözlerini silebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu işlemi poşet çaylar ile de yapabilirsiniz.

Kedi göz damlası günde kaç kez kullanılır?

İlk olarak veteriner hekiminiz önerdiği takdirde göz damlası kullanabileceğinizi belirtelim. Kullanılan damlaya göre  damla sayısı değişmesine rağmen günde iki kez ve en az on gün kullanmanız gerekebilir.

Kedi gözü enfeksiyonu kendi kendine geçer mi?

Kedilerde göz enfeksiyonları, en yaygın hastalıklardan biridir. Bazı enfeksiyonlar kendi kendine kolayca geçerken, bazıları ise gözün kaybedilmesine sebep olabilecek kadar ciddi bir hastalıklar olabilir.

Kedimin göz enfeksiyonu olup olmadığını nasıl anlarım?

Enfekte gözün bir kısmını kaplayan iltihaplı bir üçüncü göz kapağı, hapşırma, burun akıntısı ve diğer solunum sıkıntısı belirtileri, kırmızı gözler, aşırı göz kırpma, gözleri ovuşturmak, gözlerden gelen berrak, yeşil ve sarı akıntı gibi belirtileri kedinizde gözlemliyorsanız en kısa süre içerisinde veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Bu Makale İlginizi Çekebilir!

Yavru Kedilerde Göz Kapanması: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kediler oldukça dayanıklı canlılardır. Son derece dirençli hayvanlardan biri olan kedilerin en hassas organları mideleri ve gözleridir. Gözler bir kedinin en hassas noktasıdır. Ayrıca gözün çevresel etmenlerden çok sık etkilenmesi sebebi ile gözlerde sıklıkla rahatsızlıklar yaşanmaktadır. Bu nedenle, kediler sıklıkla göz kapanmaları ve göz hastalıkları yaşayabilmektedir. Kedilerin yaşadığı göz problemleri hafife alınmamalı ve bu duruma uygun çözüm yollarına gidilmelidir. Kedilerde göz kapanmalarını önlemek için göz temizliğine dikkat etmek ve kedinin yaşadığı herhangi bir göz probleminde derhal tedavi yöntemine başvurulmalıdır.

Kedilerde göz kapanması durumunun pek çok nedeni bulunmaktadır. Kedilerde göz kapanmasına neden olan en önemli faktör; viral enfeksiyonlara bağlı iltihaplanmalardır. Ayrıca göze darbe alınması, yabancı maddelere maruziyet ya da göze toz, kum gibi cisimlerin kaçması sonucu gözlerde kapanmalar yaşanmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında gözlerde oluşan iltihap temizlenmelidir. Gözlerde iltihap temizliği yapılırken bir veteriner hekime danışma imkânı varsa yardım alınması faydalı olacaktır. Fakat böyle bir imkân söz konusu değilse evde yapabileceğiniz basit temizleme yöntemleri ile kapanan gözler kolaylıkla açılabilir. Kendi uyguladığınız yöntemlerin fayda sağlamaması durumunda tedavi yapılması gerekecektir.

İçindekiler

Kedilerde Göz Kapanmasının Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde göz kapanması durumu oldukça sık yaşanan bir sağlık sorunu olmakla birlikte bunun birçok farklı sebebi vardır. Kedilerde göz kapanması önemli bir durumdur ve erken önlem alınmadığı takdirde farklı boyutlara ulaşabilmektedir. Kedilerde göz kapanması durumunda erken önlem almak ve gerekli tedaviyi yürütmek için öncelikle göz kapanmasına neden olan durumlar iyi bilinmelidir. Söz konusu durumlar bilindiği takdirde göz kapanmalarının önüne geçilecek ve olası bir göz kapanma sorununda atılması gereken adımlar iyi bilinecektir.

Kedilerde göz kapanması nedenleri ise şunlardır:

  • Göz kapağı iltihaplanması: Tıp dilinde konjuktivit olarak bilinen bir durumdur. Konjuktivit pek çok farklı nedenden kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Göz kapağı iltihaplanması, genellikle FHV-1 enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Kısaca viral enfeksiyonlar kedilerde göz kapanmasına yol açan nedenlerin başında gelmektedir. Yavru kedilerde göze darbe alınması durumu hariç göz kapanması yaşanıyorsa bu durum viral enfeksiyonlardan kaynaklıdır.
  • Göze alınan bir darbe: Göze alınan darbeler kedilerde göz kapanmasına neden olmaktadır.
  • Gözlerin mikrop kapması.
  • Hijyen eksikliği göz kapanmasına neden olan en önemli çevresel faktörlerden biridir. Kedilerde göz kapanmaması yaşanmaması için göz temizliğine dikkat edilmesi gereklidir.
  • Göz bakımı ve aşılama yetersizliği göz kapanmalarına neden olan faktörlerdendir. Göz kapanmalarının en önemli sebebi iltihaplanmalar çoğunlukla kirlilikten kaynaklanır. Göz temizliğinin ve göz bakımının yapılmaması durumlarında ise gözlerin enfeksiyon kapması ve gözlerde kapanma yaşaması durumu kaçınılmaz olacaktır. Özellikle yavru kedilerde göz temizliğinin yapılması oldukça önemlidir.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları, göz hastalıklarına neden olan bazı bakteri ve virüslerden kaynaklı akıntılara neden olabilmektedir. Gözlerde oluşan akıntılar göz bölgesine ulaşarak bu kısımda birikirler. Biriken bu akıntılar kuruyarak gözlerde kapanmaya neden olmaktadır.

Kedilerin Gözleri Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde Göz Kapanması Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde göz kapanması durumu ile karşılaşıldığında yapılması gereken en doğru yöntem kediyi bir veteriner hekime götürmektir. Öncelikle veteriner hekim, kedinin göz kapanmasına neden olan faktörü teşhis edecektir. Yapılan bu teşhise göre uygun bir tedavi yöntemine gidilecektir. Eğer kapanmanın altında bir göz hastalığı yatmıyorsa göz kapanmasının tedavisi oldukça basit bir şekilde yürütülecektir. Bir veteriner hekim gözetiminde ve veteriner hekim tavsiyesine uygun ilaçlar kullanılarak göz tedavisi yürütülebilir. Fakat bazı durumlarda veteriner hekime ulaşma durumu mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda eczanelerden kediler için göz damlası ya da solüsyon alabilirsiniz. Kedilerde göz kapanmasında kullanılabilecek en etkili ve en doğru yöntem göz antiseptiği ile kedinin gözlerini temizlemektir. Antiseptiğin olmadığı durumlarda çay ya da kaynatılmış ılık su da kullanabilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla hafifçe kedinin gözlerini silmeniz yeterli olacaktır. Kedinin kapalı gözleri temizlenirken bastırmamaya, nazik olmaya özen göstermelisiniz. Çünkü kedilerin gözleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir.

Yavru Kedilerin Gözleri Neden Çapaklanır?

Genellikle yavru kedilerde ve sokak kedilerinde görülen göz çapaklanması durumunun farklı birçok nedeni vardır. Yavru kedilerde göz çapaklanmaları ile sıklıkla karşılaşılır. Bunun en önemli nedeni yavru kedilerin bağışıklık sistemlerinin yeterince güçlü olmaması ve kendi gözlerini temizleyememesidir. Yavru kedilerde çapak temizliği anne kedi tarafından yapılmaktadır. Fakat yavru kedinin annesi bulunmuyorsa bu iş size düşecektir. Kedilerin yaşadığı göz çapaklanması durumu normal bir durum değildir ve bir soruna işarettir. Bu nedenle yavru bir kedide göz çapaklanması sorunu karşısında yapılması gereken en doğru adım kediyi veteriner hekime götürmektir olacaktır. Veteriner hekim, doğru bir teşhis koyup duruma uygun bir tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Yavru kedilerde göz çapaklanmasının nedenleri ise şunlardır:

Göz Hastalıkları

Kedilerde göz çapaklanması durumunun en önemli nedenlerinden biri göz hastalıkları olarak gösterilir. Doğuştan veya sonradan gelişebilen göz hastalıkları yavru kedilerin gözlerinde çapaklanmaya neden olur. Çapaklanmaya neden olan göz hastalıkları zamanında tedavi edilemezse bu durum kedide görme kayıplarına kadar gidebilir. Bir kedide göz hastalıkları olup olmadığı kedinin gözlerine bakılarak anlaşılabilir. Sağlıklı bir kedinin gözü berrak ve canlı bir yapıdadır. Göz hastalıkları yaşayan kedilerde ise birtakım semptomlar görülür. Bunlar genellikle; gözlerde akıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, gözlerde kaşıntı gibi belirtilerdir. Kedilerde göz hastalıkları, erken müdahale edilmesi açısından oldukça önemlidir. Genellikle ağrılı, acılı ve zor geçen bir durumdur.

Viral Enfeksiyonlar

Viral enfeksiyonlar, virüs kaynaklı oluşan tüm hastalıkları ifade eden bir durumdur. Aşı olmayan yavru kedilerde sıklıkla gelişebilen bir durum olarak bilinir. Viral enfeksiyonlar; ateş, öksürük, nezle, ishal, gözlerde çapaklanma, göz akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Yavru kedilerde viral enfeksiyonlar zamanında tedavi edilemediği takdirde kedinin ölümü ile karşı karşıya kalınabilir.

Kedi nezlesi viral enfeksiyonlara bağlı olarak görülen önemli hastalıklardan biridir. Yavru kedilerde ise viral enfeksiyonlara bağlı göz çapaklanmasına ek gözlemlenen iltihap ve akıntı bulunuyorsa bu durum genellikle kedi nezlesine işarettir. Bu tip bir durum söz konusu ise yapılması gereken en doğru iş kediyi bir veteriner hekime götürmektir. Geç kalındığı takdirde ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıklardan biri olduğu unutulmamalıdır. Kedide viral enfeksiyonların tedavisi yapıldığında viral enfeksiyonlarına bağlı yaşanan göz rahatsızlığı da kendiliğinden sona erecektir.

Göz İltihaplanması

Göz iltihaplanması, çoğunlukla kedinin gözünde dış etkenlerden kaynaklı oluşabilen bir durumdur. Dış etkenler olarak ifade edilen durum ise çevresel faktörler olarak da ifade edilebilir. Göz iltihaplanması kendini ilk olarak gözlerde çapaklanma olarak gösterir. Göz iltihaplanmaları yavru kedilerde ve sokak kedilerinde daha sık görülmektedir. Yavru kedilerin bağışıklık sistemlerinin zayıf olmasına ek kendilerini temizleyememeleri göz iltihaplarının en önemli nedenini oluşturur. Sokak kedilerinde ise dış etkenlere daha fazla maruz kalınması ve düzenli göz bakımlarının yapılamaması durumu göz iltihaplanması nedenleri olarak sayılabilir. Gözlerdeki iltihaplar evde temizlenemiyorsa veteriner hekime gidilmelidir. Kedilerde göz iltihaplanması ciddi bir durumdur ve tedavi edilmesi gereklidir. Eğer kedi tedavi edilmezse ya da tedaviye geç kalınırsa kedide görme kaybı, göz kaybı durumu yaşanabilir. Uygun ve doğru bir tedavi ile göz iltihaplarının önüne geçmek mümkündür. Burada unutulmaması gereken husus göz iltihaplarını ciddiye alıp mutlaka kediyi veteriner hekime götürmektir.

Ayrıca Okuyunuz: Kedilerde Göz İltihaplarının Nedenleri

Göze Yabancı Cisim Batması veya Toz Kaçması

Göze toz kaçması havanın aşırı rüzgârlı olduğu zamanlarda sıklıkla oluşabilen bir durumdur. Kedinin gözüne toz, kum kaçması durumunda göz enfeksiyon kaparak iltihaplanır, böylelikle kedinin gözünde çapaklanma, akıntı gibi durumlar gözlenir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için kendinizi aşırı rüzgârlı havalarda dışarıya çıkarmayın. Göze toz veya farklı bir cisim kaçması gözde çapaklanmaya neden olduğu gibi göze zarar vererek gözün tahriş olmasına da neden olabilir. Bu tip durumlarda veteriner hekime danışmak en doğru karar olacaktır. Bu durum genellikle sokak kedilerinde ve yavru kedilerde sıklıkla oluşabilen bir durumdur ve bu iltihapların temizlenmesi gerekir. Bu şekilde oluşan iltihapların tedavi edilememesi durumlarında durum görme kayıplarına kadar varabilmektedir.

Kedilerde göz çapaklanmasına neden olan diğer durumlar: Soğuk hava ve iç parazitlerden kaynaklı çapaklanma yaşanmasıdır. Kedilerin gözlerinin hassas bir yapıya sahip olması ve hava olaylarından kolaylıkla etkilenmesi bu durumun temel sebebi olarak gösterilebilir.

Kedilerde Göz Çapaklanması

Yavru Kedilerde Göz Çapaklanması Nasıl Tedavi Edilir?

Yavru kedilerde oluşan göz çapaklanması genellikle anne kedi tarafından yalanarak temizlenir. Fakat her kedi için bu durum söz konusu olmayabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında göz çapaklanmasının tedavi edilmesi gerekmektedir. Göz çapaklanması tedavi yöntemleri ise şunlardır:

  • Damla Kullanımı: Göz damlamaları kedilerde göz çapaklanması durumunda en çok kullanılan yöntemdir. Burada önemli olan husus uygun göz damlasının kullanımıdır. Uygun göz damlası ise veteriner hekim muayenesi sonucu kedinize tavsiye edilen damladır. Bu nedenle göz çapaklanmasında veteriner hekim muayenesi oldukça önemlidir. Veteriner hekim önce kedinizi muayene edip ondan sonra kediye uygun göz damlası yazacaktır. Bu kısımda rastgele bir damla kullanılmaması önemlidir. Bunun en önemli nedeni her göz damlasının göz çapağına iyi gelmemesidir. Ayrıca veteriner hekimler göz çapaklanmasının altında farklı bir neden olup olmadığını inceleyecek ve bu duruma uygun bir tedavi yolu izleyecektir.
  • Göz temizleme solüsyonları: Göz temizleme solüsyonları da tıpkı damlalar gibi göz çapaklanması durumunda sıkça başvurulan yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkar. Bu solüsyonlar veteriner hekim kontrolünde ve veteriner hekimin tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Göz temizleme solüsyonlarını bir pamuğa damlatarak, çapaklanma olan bölgeye nazikçe silerek temizleyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çapaklanmalar temizlenirken solüsyonun gözün iç kısmı ile temas etmemesine dikkat edilmesi önemlidir.
  • Evde kullanılabilecek yöntemler: Göz çapaklanmaları evde kolaylıkla temizlenebilir. Öncelikle bir parça pamuğa ılık su ya da çay damlatarak kedinin gözünde çapaklanma olan yeri nazikçe silebilirsiniz. Silerken fazla bastırmamalı tampon hareketlerle çapaklanmalar temizlenmelidir.
  • Kedinin gözü kapanmaya yakınsa veya çapaklanma söz konusuysa göz kapakları hafifçe aralanmalıdır. Böylelikle gözün iç kısmında biriken sıvılar dışarıya akacaktır. Kedinin gözünde çapaklanma miktarının fazla olduğu durumlarda kediyi veteriner hekime götürmek gerekecektir.

Kedilerde Göz Temizliği Yapılmadığı Takdirde

Kedilerde göz temizliği ve göz bakımı yapılması oldukça önemlidir. Kedilerin en hassas bölgelerinden biri de gözleridir. Kedilerin gözlerinin hassas bir yapıya sahip olmasından dolayı çok daha kolay enfeksiyonlara ve hastalıklara açıktır. Kedilerde göz temizliği yapılmadığı takdirde kedinin gözleri kapanabilir ve buna ek olarak kedi görme kaybı yaşayabilir. Ayrıca kornea tabakasında deformasyonlar yaşanarak kedide geri dönülemez görme sorunları ortaya çıkabilir. Bu süreç elbette kedi için kolay bir süreç değildir. Oldukça acılı ve ağrılı göz sorunları yaşanır.

Özellikle yavru kedilerde göz temizliğinin yapılması çok önemlidir. Yavru kedilerin birçoğu sıklıkla göz problemleri yaşar. Bu problemler genellikle iltihaplanma ve çapaklanma olarak karşımıza çıkar. Bu iltihap ve çapaklanmalar temizlenmezse kedinin gözlerinin kapanması söz konusudur. Kedinin gözü temizlenmediğinde oluşacak tek durum kedinin gözünün kaybedilmesi değildir. Aynı zamanda temizliği yapılmayan gözde oluşan hasar büyüyecek ve kedi tamamen kör olacaktır. Ağrılı ve acılı bir durum da söz konusu olabilir. Bu nedenle kedilerde ve özellikle yavru kedilerde göz temizliğinin düzenli yapılmasına özen gösterilmelidir.

Ayrıca Okuyunuz: Kedilerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedilerin Gözleri Neden Kapanır?

Kedilerde Göz Hastalığına Dair Belirtiler Nelerdir?

Kediler dayanıklı hayvanlar olarak bilinirler. Kedilerin en hassas yerleri ise gözleri ve mideleridir. Bu nedenle kedilerin göz bakımlarına dikkat edilmelidir. Sağlıklı bir kedinin gözü berrak ve canlı bir yapıdadır. Kedide bir göz hastalığı olması durumunda bu canlılık ve berraklık bozulur. Gözlerinde herhangi bir sorun oluştuğunda kedi veteriner hekime götürülmelidir.

Kedilerin göz sağlığını etkileyen birçok sağlık sorunu mevcuttur. Her göz hastalığının farklı belirtileri bulunur. Kedilerde göz hastalığı belirtileri ise şunlardır:

  • Gözde sulu ve sarı renkli bir akıntı görülür.
  • Göz kısıklığı, kedi sürekli ya da belirli aralıklarla gözlerini kısar.
  • Kedinin bir gözünün diğer gözden daha küçük hale gelmesidir.
  • Gözde çapaklanmalar oluşur.
  • Gözlerde iltihaplanmalar gözlemlenir.
  • Kedinin gözünün önünde perdeye benzer saydam bir tabaka oluşur.
  • Gözün içinde veya gözün altında kızarıklık oluşabilir.
  • Kedilerde üçüncü göz kapağı ortaya çıkar.
  • Göz kapaklarında farklı dokular gözlemlenebilir.
  • Göz kapağında kızarıklık ya da renk değişimi gözlemlenir.

Yavru Kedilerde Sıklıkla Görülebilen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Gözler, bir kedinin en hassas organlarından biridir. Kedilerin gözlerinin hassas olması nedeniyle gözde farklı nedenlerden kaynaklı birçok hastalık görülebilmektedir. Kedilerde görülen göz hastalıkları önemli bir sorundur ve erken tedaviyi gerektirir. Bazı göz hastalıklarının ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda sonuç görme kayıplarına kadar varabilmektedir. Bu nedenle, öncelikle kedilerde görülen göz hastalıkları iyi bilinmeli ve kedilerin göz bakımlarına ve tedavilerine önem verilmelidir. Kedilerde göz hastalıklarının ve belirtilerinin iyi bilinmesi erken tedavi imkânını sağlayacaktır.

Keratit

Kornea tabakasının iltihaplanması sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Bu hastalığın ilk belirtisi bulanık görmedir. Bir kedide keratit olması durumlarında bulanık görme belirtisine ek; ışığa karşı duyarlılık yaşanması, şişmiş ve kırmızı bir göz, sarı veya yeşil renkte olabilen göz akıntısı gibi birtakım belirtiler gözlemlenebilir. Aynı zamanda gözün kornea tabakasında bir iltihaplanma söz konusu olduğu için korneada lezyonlara da rastlanabilir. Keratit önemli göz hastalıklarından biridir ve erken tedavi gerektir. Tedavi edilemediği takdirde iltihaplanma tüm kornea tabakasını kaplayarak görme kaybına yol açar. İlaç tedavisi ile keratitin önüne geçilmektedir.

Göz Travması

Göz travması; kedilerin gözlerine aldığı darbeler sonucu oluşur. Genellikle bu durum başka kedilerle kavga esnasında ya da bir eşyanın göze çarpması sonucu oluşmaktadır. Kedilerin gözleri oldukça hassas bir yapıdadır. Bu nedenle gözlerine herhangi bir şekilde darbe alan bir kedide göz travması oluşması kaçınılmazdır. Bu durum kendini gözlerde akıntı olarak gösterir. Gözlerde akıntı oluşumuna ek kediler bir yere bakarken gözlerini kısarak bakarlar ve gözlerini sürekli kaşırlar. Göz travmaları genellikle veteriner hekimlerden alınan göz damlaları ile tedavi edilebilmektedir.

Konjonktivit (Pembe Göz)

Çoğunlukla gözlerde yaşanan iltihaplanma sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta kedinin gözünün üstünü tamamen kaplayan saydam bir doku oluşumu gözlemlenir. Konjonktivit gözün dış tabakasında göz kapaklarının üst kısmında oluşan iltihaplanmalardır. Konjonktivit belirtileri gözlerde akıntı, kaşıntı ve şaşılıktır. Kedilerde göz enfeksiyonları genellikle birbirlerinden geçmektedir. Kedi herpes virüsü (FHV) ve bir bakteri kaynaklı oluşabilmektedir. Herpes virüsü kaynaklı oluşan konjoktivit tedavisi zorken bakteri kaynaklı konjuktivitin tedavisi daha kolaydır. Bakteri kaynaklı konjuktivit çoğunlukla antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.

Glokom

Glokom, iltihaplanma ve enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan bir göz hastalığı olarak bilinir. Sağlıklı bir göz dokusunun içinde sıvı, göz merceğinin arkasından içeri ve dışarı hareket eder. Hareket eden bu sıvının tıkanması durumunda gözde olan basınç artar. İşte bu duruma glokom adı verilir. Hastalığın belirtisi gözlerde büyüme ve gözlerin aşırı bir şekilde şişmesidir. Kedilerde göz kızarıklığı, ışığa tepki vermeyen genişlemiş bir göz bebeği, gözün yaşlanması ve kornea tabakasının üzerindeki bulutsu görüntü diğer glokom belirtilerindendir. Glokom ciddi göz hastalıklarından biridir ve erken dönemde tedavi edilmesi gerekir. Tedaviye geç kalındığında ya da tedavi edilemediği durumlarda görme kayıplarına yol açmaktadır. Glokom tedavisi için öncelikle bu hastalığa sebep olan iltihaplanmalar ya da enfeksiyonların önüne geçilmelidir.

Üçüncü Göz Kapağının Açılması

Kedilerde 3 adet göz kapağı bulunur. Bunlar; alt göz kapağı, üst göz kapağı ve ince bir zar şeklinde olan üçüncü göz kapağıdır. Üçüncü göz kapağının işlevi gözün korunmasını sağlamaktır. Bu kapak gözün iç kısmından dış kısmına doğru perde gibi inerek gözü koruma işlevini yerine getirmektedir. Kedilerde üçüncü göz kapağı gözü korumak için ortaya çıkar. Bu kapağın ortaya çıkması ise bir hastalık belirtisidir. Çünkü asıl işlevi gözü korumak olan üçüncü göz kapağı bir sorun olduğunda, bir hastalık olduğunda ortaya çıkmaktadır.

Körlük

Kedilerde körlük, göz hastalılarının en son aşamasıdır. Kedilerde körlüğe neden olan birçok durum vardır. Bazı durumlarda ise doğuştan bir körlük yaşanması durumu da söz konusu olabilir. Eğer körlük sonradan oluştuysa bu durumun sebebi göz hastalıkları ve tedavisizliktir.  Körlük nedenlerinden en sık karşılaşılanı ise göz enfeksiyonlardır. Göz hastalıklarının pek çoğu tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olur. Bu nedenle kedi dostlarımızın yaşadığı göz rahatsızlıkları dikkate alınmalı ve tedavi edilmelidir. Bir kedide körlük durumu genellikle tedavi edilemez. Bazı göz hastalıklarında erken tedavi ile körlüğün önüne geçmek mümkündür. Hatta bazı basit yöntemler ile bir kedinin kör olması engellenebilir. Bir kedinin kör olmasını engellemek için düzenli göz bakımı ve göz temizliğine dikkat edilmesi gereklidir.

Kedilerde Körlük

Katarakt

Katarakt, kedilerde en nadir görülen göz hastalıklarından biridir. Çoğunlukla yaşlı kedilerde görüldüğü bilinir. Bazı kedilerde ise genetik olarak görülebilmektedir. Katarakt, kedilerde şu sorunlara yol açar: Kedinin görmesinde bulanıklaşma, görüş bozulması, gözün lens bölgesindeki yaşanan sorunlara bağlı bulanıklaşma yaşanması ve en son aşama olarak katarakta bağlı gelişen görme kayıpları yaşanması. Kedilerde görülen kataraktın tedavisi ise, ameliyatla kataraktın gözden çıkarılması sonucu yapılmaktadır.

Göz Tümörleri

Kedilerin gözlerinde ortaya çıkan göz tümörleri gözün farklı yerlerinde ya da gözün içerisinde oluşabilmektedir. Kedilerde en çok oluşan göz tipi ise iris melenomu olarak bilinir. Kedilerde göz tümörü, klinik belirtiler ve tümör bulgusu ile teşhis edilmektedir. Göz tümörleri ciddi göz hastalıklarından biridir ve bu nedenle erken önlem alınması gerekir. Bu tip durumlarda veteriner hekimin yapacağı muayene oldukça önemlidir. Bu tedavi genellikle göz küresinin çıkarılması şeklinde olur.

Progresif Retina Atrofisi

Kalıtsal ve tedavisi olmayan göz hastalıklarından biridir. Bu hastalık kedilerde nadir görülür ve zamanla ilerler. Bu hastalık gözün retina tabakasını etkileyerek ve kademeli bir şekilde ilerleyerek körlüğe kadar gidebilmektedir.

Hipertansiyon

Hipertansiyon, kedilerde ani körlüğe sebep olan durumlardan biridir. Ayrıca hipertansiyon, başta sinir sistemi olmak üzere gözler, kalp ve böbrek gibi birçok organı etkilemektedir. Hipertansiyondan kaynaklı göz hastalıkları bazı belirtilerle kendini göstermektedir. Bu belirtiler; gözlerde kanlanma ve ışığa tepki vermeyen irileşmiş göz bebekleridir. Böyle bir durumda ani gelişen bir körlük oluşabilir. Ani gelişen körlük vakalarında derhal veteriner hekime gidilmesi gerekmektedir. Kedilerde hipertansiyon tedavisi genellikle hipertansiyona neden olan sorunların tedavisi ile mümkündür ve kan basıncı düşüren ilaçlarla kontrol altına alınmaktadır.

Kornea Ülseri

Kornea ülseri gözlerde kızarıklık ve akıntı olarak kendini gösterir. Ağrılı ve acılı bir hastalıktır. Kornea ülseri hastalığının belirtileri diğer göz hastalıkları belirtileriyle benzerlik gösterir. Fakat kornea ülserinde çoğunlukla ülser olan bölgede şişlik, gözlerde kızarma ve göz kapaklarının kapanması şeklinde belirtiler yaygın olarak görülür. Fazla derinleşmemiş göz ülserinin tedavisi ilaçlarla yapılır. Derinleşen ülserde ise ameliyat yapılması gerekir. Kedinizde kornea ülserinden şüphelenmeniz durumunda geç kalmadan veteriner hekime danışmalısınız. Aynı zamanda insanlarda da görülen kornea ülseri kedilerde görme kayıplarına yol açtığı bilinmektedir.

Blefarit

Blefarit, belirli yüz kıvrımlarına sahip kedilerde görülen bir göz hastalığıdır. Bu hastalık, kedilerin göz kapaklarında iltihaplanmaya yol açar. Özellikle yüz yapısı kıvrımlı ve daha düz olan Himalayan, İran kedisi ırklarında yaygın görüldüğü bilinmektedir. Doğumdan kaynaklı anomaliler, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar, inflamuar bozukluklar, göz tümörleri gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığı tedavi etmede birçok yöntem bulunur. Tedavi yöntemleri kedinin göz kapağındaki tahrişin nedenine ve şiddetine göre değişebilmektedir. Genellikle göze sıcak kompres uygulamalar ya da durum daha ağırsa ameliyat gibi yöntemler tedavi olarak uygulanır. Eğer blefarit durumunun altında yatan başka bir sebep varsa bu sebep araştırılarak duruma uygun bir tedavi yöntemine gidilmelidir. Blefarite neden olan durum tedavi edildiğinde bu hastalık da kendiliğinden geçecektir.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

Kedilerde Göz Kapanması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gözleri tamamen kapanan bir yavru kedi için ilk yapılması gereken kapanmaya neden olan durumların araştırılmasının yapılmasıdır. Yavru kedilerde göz kapanmalarının en önemli nedeni virüs ve bakterilerden kaynaklı iltihap oluşumlarıdır. Bu tip durumlarla karşılaşıldığında yapılacak en doğru iş yavru kediyi veteriner hekime götürmektir. Veteriner hekim yavru kedi için en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Aynı zamanda veteriner hekim kedi için bazı solüsyonlar ya da göz damlaları önerebilir. Gözleri kapanan yavru kediye uygulanacak bazı tedaviler şunlardır:

  • Eczanelerden ya da veteriner kliniklerinden göz antiseptiği satın alarak düzenli olacak şekilde pamuk yardımıyla nazikçe kedinin gözleri temizlenmelidir.
  • Veteriner hekime ya da eczaneye gidilme imkânı bulunmuyorsa evde bazı yöntemleri uygulamanız yararlı olacaktır. Öncelikle bir pamuğa ılık su ya da çay damlatılmalıdır. Daha sonra hafif bir şekilde yavru kedinin gözleri temizlenmelidir.

Yavru kedilerin kapanan gözlerini yukarıdaki yöntemlerle temizlemek mümkündür. Kapanan gözler temizlendikten sonra göz kapakları açılır ve kedi tekrar görmeye başlar. Yavru kedilerin göz temizliğinin düzenli aralıklarla yapılması faydalı olacaktır. Ancak kapanmalar sürekli devam ediyorsa ve gözde oluşan iltihaplanmanın boyutu fazla ise bu durumda yavru kedinin gözlerinin veteriner hekimce değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi şarttır.

Yavru kedilerde göz iltihaplanmalarına oldukça sık rastlanılır. Yavru kedilerde göz iltihaplarına iyi gelen birçok yöntem bulunur. Öncelikle yavru kedilerde düzenli göz temizliğinin yapılması göz sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Yavru kedilerin gözlerine iyi gelen şeyler; kaynatılmış ılık su ve çay olarak bilinir. Özellikle iltihaplı bir kedinin göz temizliği için en çok kullanılan yöntem budur. Kaynatılmış ılık su veya çayı yavru kedinin gözlerini temizlemede kullanabilirsiniz. Ayrıca eczanelerden ya da veteriner kliniklerinden temin edebileceğiniz göz damlaları veya solüsyonlar da kedilerin gözlerine iyi gelmektedir. Yavru kedilerde göz temizliğinin yapılması göz iltihaplarının oluşmaması açısından oldukça önemlidir.

Yavru kedilerde göz iltihaplarının oluşmasının birçok nedeni vardır. Özellikle yavru kedilerde göz iltihaplarıyla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bunun en önemli sebebi yavru kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olmamasıdır. Ayrıca annesi olmayan yavru kediler kendilerini temizleyemezler ve bu durum sonucu da iltihaplanmalarla sıklıkla karşılaşılır. İlk olarak yeni doğan bir yavru kedide anne kedinin vajinal enfeksiyonlarından kaynaklı göz enfeksiyonları görülebilir.

Yavru kedilerde iltihaplanmaya neden olan en önemli faktör viral enfeksiyonlardır. Yavru kedilerde en sık görülen enfeksiyon türü ise konjuktivittir. Bu enfeksiyon iltihaplanmaya neden olarak gözlerde soruna neden olur. Buna bağlı göz yüzeyinde ve göz kapaklarında kızarıklıklar görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde iltihaplanmaların boyutu artarak görme kayıplarına neden olabilmektedir.

Yavru kedilerde göz iltihabına neden olan bir başka durum ise viral veya bakteriyel hastalıklardan kaynaklı enfeksiyon durumlarının yaşanmasıdır. Yavru kedilerde göz iltihaplarının temizliği çoğunlukla anne kedi tarafından yapılmaktadır. Bu temizlik yapılmadığı takdirde kirlilikten doğan bir iltihaplanma durumu söz konusu olacaktır. Kirlilik harici göz iltihaplanması kalıtsal ya da çevresel faktörlere bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Kedilerde göz iltihaplarının en önemli sebebi temizlik eksikliğidir. Kir, toz ve mikropların göze kaçması sebebi ile gözlerde iltihaplanmalar oluşmaktadır. Kedilerin gözlerinde iltihap oluşmasının pek çok nedeni bulunur. Öncelikle bir kedinin göz temizliğinin yapılması çok önemlidir. Düzenli göz temizliği yapılan bir kedide iltihap oluşumuna daha az rastlanır. Fakat bazı durumlarda kedinizde ya da sokakta karşılaştığınız bir kedinin gözünde iltihaplanma görebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk şey iltihaplı gözü temizlemektir. Göz iltihabını temizlemek için imkânınız varsa bir veteriner hekime danışmanız faydalı olacaktır. Fakat veteriner hekime ulaşma imkânı bulunmuyorsa bazı basit yöntemler kullanılarak iltihaplı kedinin gözü temizlenebilir. İltihaplı gözü temizlemek için eczaneden kediler için satılan göz temizleme solüsyonları ya da göz damlaları alabilirsiniz. Bunları bulamıyorsanız kaynatılmış ılık su ya da çay yardımıyla göz iltihabı temizliği sağlanabilir. Çay veya kaynatılmış ılık suyu bir pamuğa damlatarak hafif bir şekilde tampon hareketlerle göz temizliği yapılmalıdır. Göz temizliğine düzenli aralıklarla kedinin gözlerindeki iltihaplar tamamen temizlenene kadar devam edilmelidir.

Kedilerde göz iltihaplarının en önemli sebebi dış etkenlerdir. Burada dış etkenler olarak ifade edilen durum gözün toz, kum veya yabancı cisimlerle temas halinde olmasıdır. Sokak kedileri dış etkenlere oldukça açık bir vaziyettedir. Onlara düzenli bakan ve düzenli temizliklerini sağlayan birileri olmadığı takdirde göz iltihaplanmaları kaçınılmaz bir şekilde oluşacaktır. Sokakta gözleri iltihaplı bir kedi görüldüğünde çok basit birkaç doğru müdahale ile göz iltihapları temizlenebilir. Eğer sokakta yaşayan bir kedinin göz iltihabı temizlenmezse iltihap gözlerde kapanmalara ve görme sorunlarına yol açabilir. Öncelikle sokakta iltihaplanmış göze sahip bir kedi görmeniz durumunda kediyi veteriner hekime götürebiliyorsanız götürün. Götüremiyorsanız kaynatılmış ılık su veya çay kullanarak sokak kedisinin gözlerindeki iltihabı temizleyebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir