keratinin yüksekliği / Kreatinin Nedir, Kaç Olmalıdır? Kreatinin Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur? - Sağlık Haberleri

Keratinin Yüksekliği

keratinin yüksekliği

Kreatinin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Neyi İfade Eder?

 

Kreatinin nedir kan tahlili için önemli bir değerdir. Kreatinin, vücutta böbrek tarafından atılan zararlı ve atık maddelerden biridir ve idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar ve kan tahlilleri ile bu değere bakılarak böbrek rahatsızlıkları ile ilgili gerekli tanı konulabilir ve takip gerçekleştirilebilir. Peki, kreatinin nedir ve kreatinin kaç olmalı?

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin testi, böbrek rahatsızlıklarının tanılanması adına kan tahlilinden yapılan testlerden biridir.

Kreatinin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Kreatinin testi nedir? Hangi rahatsızlıkların tanısı için kullanılır?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Kreatinin yüksekliği birçok nedene dayanmakla birlikte asıl olarak böbreklere etki eden bir rahatsızlık nedeniyle olur. Bu değerin yüksek çıkması kronik ya da akut böbrek hastalıklarını, protein kaçağını, böbrek enfeksiyonlarını, diyabetik böbrek hastalığını ifade edebilir. Ayrıca üretra taşları, mesane taşları ve mesane kitlesi de bu değerin yükselmesine neden olabilir.
  • Kanda kreatinin düşüklüğü de gebelik başta olmak üzere yatalak hastalarda görülür.

Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?

“Kreatinin tahlili nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu değer idrardan ya da kanda ölçülür.

Kreatinin Normal Değeri Nedir?

“Kreatinin tahlili nedir? Normal değer kaçtır?” sorusu da bu değer yaş ve cinsiyete göre değişir şeklinde yanıtlanabilir. Ortalama değer erkeklerde mg/dl, kadınlarda mg/dl değerleri arasındadır.

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda mg/dl ve erkeklerde mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir. Bu nedenle iç hastalıkları ya da nefroloji bölümüne başvurulabilir.

Kreatinin Değeri Kaç Olursa Diyalize Girilir?

Kreatinin kan testi sonucunda diyaliz gerektiren bir değer bulunmaz. Hasta için diyaliz kararının verilmesinde hem bu değerin yüksekliği hem de çeşitli belirtiler etkendir. Bu belirtiler de kusma, idrara çıkış ve bulantıdır.

Kreatinin Testi Aç Karnına mı Yapılır?

“Kreatinin testi aç karnına mı yapılır?” diye merak ediyorsanız en az 6 saat boyunca aç olmanız gerektiğini bilmelisiniz.

3 Yorum


24 Mayıs tarihindeHarun Tanrıverdi

Merhaba benim Kreatinin değeri 0,69 mg/dL çıktı normalmi ya da tehlike arzediyormu?rn

Büyük Anadolu Hastaneleri

24 Mayıs tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


26 Mart tarihindesenay yildirim

Merhaba,rnrnKreatinin , CKD-EPI değeri 9, ancak idrar çıkışı olan ve genel durumu iyi ( bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı vs olmayan) 70 yaş kadın hasta için diyaliz başlanır mı? ( 1 ay önceki kreatinin değeri , ondan bir ay önceki kreatinin değeri idi) rnrnPotasyum mmoL/L (Ref: - )rnSodyum : mmoL/L (Ref: )rnÜre : mg/dL ( Ref: )rnBUN mg/dL (Ref: - )rnrnTeşekkür seafoodplus.infoygılarımla,

Büyük Anadolu Hastaneleri

27 Mart tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


09 Ocak tarihindeNuran yılmaz

Kreatin ne kadar yüksek olursa olsun .diyalize gidilir mi. Düşük mü olması gerekir

Büyük Anadolu Hastaneleri

10 Ocak tarihinde

Diyaliz kararının alınmasında kreatinin yüksekliğinin yanı sıra hastanın idrar çıkışı, bulantı, kusma gibi eşlik eden bulguları ve bazı laboratuvar test sonuçları önem taşımaktadır.

Yorum Ekle

Kreatinin testi, böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını belirlemeye yardımcı olacak ipuçları verir. Genellikle idrar yolu şikayetlerinin nedenini veya kronik bir rahatsızlığın böbrek hastalığına sebep olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır.

 

Rezum Tedavisi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

 

Kreatinin Nedir?

Bu test, böbreklerin kanda biriken atıkları filtreleme işini ne kadar iyi yerine getirdiğinin bir ölçüsüdür. Bununla birlikte kan tahlili yapılarak bu kreatinin değeri öğrenilir. Kreatin, kaslarda enerji üreten süreçlerden oluşan kimyasal bir bileşiktir. Bununla birlikte sağlıklı böbrekler, kreatininin süzerek idrar yoluyla atık ürün olarak vücuttan çıkarır. Ancak bu değerin tetkik sonuçlarında yüksek gelmesi demek idrar yoluyla atılamadığı anlamına gelmektedir. Bu da böbreklerin fonksiyonlarını yerine getiremediğinin habercisidir.

Kreatinin Testi Neden Yapılır?

Başvurduğunuz hekim sizden aşağıdaki nedenlere bağlı olarak bir kreatin testi isteyebilir:

  • Böbrek hastalığı belirtilerinizin olması durumunda,
  • Yüksek tansiyonunuz, şeker hastalığınız veya böbrek hastalığı riskini artıran diğer durumların olması durumunda,
  • Böbrek hastalığı tedavisini takip etmek,
  • İlaçların böbrekler üzerinde yan etki yapıp yapmadığını belirleyebilmek,
  • Nakledilen bir böbreğin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek amacıyla bu test yapılabilmektedir.

Kanda Kreatinin Tahlili

Kreatinin seviyeler kan testlerinden veya idrar tahlilinden kolaylıkla kontrol edilebilmektedir. Kan testleri yardımıyla bakılan kreatinin düzeyinin ölçülmesi işlemine serum kreatin, idrardaki kreatinin düzeylerini ölçme işlemine ise kreatinin klirensi ismi verilmektedir.

Serum Kreatinin: Kan dolaşımında bulunan kreatin seviyelerini öğrenmemizi sağlamaktadır. Bu bileşiğin düzeyleri genellikle böbrek aktiviteleri hakkında bilgi vermektedir. Böbrek sağlığı hakkında fikir veren en önemli parametrelerden biri olan glomerüler filtrasyon hızını (GFR) belirlemeye yardımcı olur. GFR belirli hastalara ait bazı değerler kullanılarak yapılan bir hesaplama yöntemidir. Bu değerler yaş, cinsiyet ve kilonun yanında kreatin olarak sayılabilir.

Kas miktarına göre kreatin seviyeleri farklılaştığı için kadınlardaki kreatin düzeyleri erkeklere oranla daha düşüktür. Bunun yanında kreatin normal değeri erkeklerde mg/dL, kadınlarda mg/dL arasındadır.

Kreatinin Klirensi: Kaslarda üretilen kreatin miktarının ne kadarının böbreklerden idrar yoluyla atılıp atılmadığını anlamaya olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu tetkik sayesinde böbreklerin atıkları ne kadar düzgün şekilde filtrelediği anlaşılabilir. İdrar testi ve kan testi burada birlikte yapılabilmektedir.

Bazı durumlarda hastanın bu testleri sık aralıklarla yapması ve değerlerini düzenli olarak takip etmesi önerilir. O durumlar genel olarak şu şekildedir:

  • Diyabet hastalığı bulunan kişiler,
  • Yüksek tansiyon hastaları,
  • Akut böbrek hastalıkları,
  • Kalp-damar hastalıkları,
  • Genetik yatkınlığı olanlar,
  • Kemoterapi vb. ilaç kullanımı.

Kreatinin Yüksekliği

Kanda kreatinin yüksekliği genel olarak böbrek fonksiyonlarında bir sorun olduğu anlamına gelmektedir. Hem akut hem de kronik böbrek yetmezliklerinde bu seviye çok fazla yükselir. Bunun yanında kreatin düzeyinin 4 mg/dL üzerinde olması böbrek hastalıklarında ciddi bozukluk olduğunu gösterir. Bu testin 10 – 12 mg/dL üzerinde olması diyaliz gerektirdiğine işaret etmektedir.

Kreatin yüksekliğinin belirtileri şu şekildedir:

  • Bulantı ve kusma,
  • İştahsızlık,
  • Ödem,
  • Aşırı yorgunluk hissi,
  • Nefes güçlüğü,
  • Bilinç bulanıklığı (çok yüksek değerde)
  • Ciltte kuruluk,
  • İdrarda azalma veya artış,
  • Yüksek tansiyon.

İdrarda kreatinin yüksekliği görülmesi böbreklerin çalışma fonksiyonlarında bir sorun olduğu için vücutta oluşan atıkların böbrekler tarafından filtrelenerek idrarla atılamadığını göstermektedir. Bebeklerde kreatinin yüksek miktarlarda görülmesi bakteriye olabileceğini düşündürürken, yetişkin erkeklerde prostat kanseri veya böbrek kanseri endişesini arttırır.

Kreatinin Düşüklüğü

Bu bileşiğin vücuttaki miktarının normalin altında seyretmesi karaciğer veya kasların aktivitelerini olması gerektiği gibi gerçekleştiremediklerini gösterebilmektedir. Bununla birlikte düşük kas kütlesi, gebelik, yetersiz beslenme ve farklı karaciğer sorunları kreatinin eksikliği veya düşüklüğü olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Kanda kreatinin düşüklüğü belirtileri ise şu şekildedir:

  • Kaslarda güçsüzlük ve ağrı,
  • Egzersiz yaparken aşırı zorlanma,
  • Yorgunluk,
  • Mide bulantısı,
  • Karın ağrısı ve şişlik,
  • Karaciğerde bir sorun varsa sarılık,
  • Kanlı dışkı görülebilir.

Bunlarla birlikte doğumdan sonra anneye bağlı olarak bebekte kreatinin düşüklüğü görülmesi normaldir. Gebelik döneminde bu bileşen vücutta düşük seviyelerde seyredebilmektedir. Bu da doğumdan sonra bebekte bir süre aynı değerlerin gözlemlenmesine neden olur. Ancak zamanla kreatinin normal değerlerine döner. Sonuç olarak, mutlaka düzenli kontrollerle kreatin seviyelerinin takip edilmesi gereklidir.

Kreatin Yüksekliği ve Düşüklüğünde Tedavi

Kreatininin düzeyi normalden yüksekse, sonuçların başka bir kan veya idrar testi yapılarak onaylanması gereklidir. Eğer böbrek hasarından şüphe ediliyorsa hasara sebep olabilecek koşullar tespit edilmektedir. Diyet ve yaşam şeklinde değişiklik yapmak bu seviyelerin düşmesini sağlar, ancak altta yatan sebebe yönelik tedavi uygulamak, bu seviyelerin uzun vadede dengede kalmasının tek yoludur.

Test sonuçları düşük seviyeleri gösterdiği takdirde, kas hastalıklarının olup olmadığını anlamak için daha fazla test yapılması tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte kas hasarını belirleyebilmek için kas biyopsisi veya kas enzim testi yapılmaktadır. Tedavi seçenekleri altta yatan sebebe bağlı olarak değişebilmektedir.

  • Kas Hastalığı: Bir kas hastalığınızın olması durumunda, tedavi kas ağrısını, zayıflığı ve dejenerasyonu yok etmeye veya azaltmaya odaklanır. Seçenekler arasında kas gücünü onarmak ve arttırmak için kortikosteroidler bulunmaktadır.
  • Kas Kütlesinde Azalma: Altta yatan neden, kas kütlesindeki bir azalmadan kaynaklanıyorsa medikal tedavi gerekli olmayabilir. Ancak kas kütlesini artırmak ve seviyeyi normale döndürmek için yaşam tarzı değişiklikleri tavsiye edilmektedir. Haftada birkaç gün egzersiz yaparak fiziksel aktiviteyi arttırmak ve böylece kas kütlesini büyük oranda güçlendirmek hedeflenir. Kas kütlesinin düşük olması, yanlış beslenmeden veya aşırı kilo kaybından kaynaklanıyorsa proteinden zengin gıdaları diyetinize eklemeniz gereklidir.
  • Karaciğer Hastalığı: Düşük kreatininin sebebi karaciğer hastalığına bağlıysa, tedavi ilaç ve yaşam tarzı değişimleri ile başlar. Doğru beslenme, sigara ve alkolü bırakma bu değişikliklerden birkaçıdır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kreatinin kaç olmalıdır?

Kas miktarına göre kreatinin seviyeleri farklılaştığı için kadınlardaki kreatinin düzeyleri erkeklere oranla daha düşüktür. Kreatin normal değeri erkeklerde mg/dL, kadınlarda mg/dL arasındadır.

Kreatinin değerini düşürmek için ne yapmalı?

Bol su içmek kan kreatinin düzeyini biraz düşürebilir, ancak bu düşüş böbrekler iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın bir sonucu olarak görülür. Bununla birlikte bazı ilaçlar böbreğin süzme aktivitesini etkilemeden kreatinin düzeyini düşürebilirler.

Üre kreatin değeri kaç olmalı?

Laboratuvarlarda bakılan değerlerin normal seviyeleri üre için mg/dl ve kreatinin için mg/dl&#;dir.

 

Avicenna Hastanesi Üroloji Doktorları

Üroloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Kreatinin, kasta enerji kaynağı olarak görev yapan bir kreatin fosfat metabolitidir. Bu molekül, kas kütlesine bağlı olarak değişse de, vücutta oldukça sabit bir oranda üretilir. Erkekler daha büyük iskelet kitlesi nedeniyle kadınlardan daha yüksek kreatinin seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Peki, kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 21 Aralık Güncellenme:

Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınan daha sonrasında böbrekler tarafından filtrelenen ve idrar yolu ile vücuttan dışarı atılan kreatin hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Şimdi, kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte cevapları…

KREATİNİN NEDİR?

Kreatinin, kas metabolizmasından üretilen kimyasal bir atık moleküldür. Kreatinin, kaslarda enerji üretimi için büyük öneme sahip bir molekül olan kreatinden üretilir. Vücudun kreatininin yaklaşık % 2’si her gün kreatinine dönüşür. Kreatinin kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınır. Böbrekler kreatininin çoğunu filtreler ve idrar yoluyla vücuttan dışarı atar. Vücuttaki kas kütlesi günden güne nispeten sabit olduğundan, kreatinin üretimi normal olarak günlük olarak değişmeden kalır.

Kandaki normal kreatinin seviyeleri yetişkin erkeklerde desilitre başına (dL) yaklaşık ila miligram (mg) ve yetişkin kadınlarda desilitre başına ila miligramdır. (Metrik sistemde, bir miligram, bir gramın binde birine eşit bir ağırlık birimidir ve bir desilitre, bir litrenin onda birine eşit bir hacim birimidir.)

blood test sözcü ile ilgili görsel sonucu

KREATİNİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Kanda kreatinin yüksekliği genelde böbrekte bir sorun olduğu anlamına gelir. Hem akut hem de kronik böbrek yetmezliklerinde yükselir. Bu testin seviyesi ne kadar yüksekse böbrek fonksiyonları o kadar bozulmuştur. Bu testin 4 mg/dL seviyesinin üzerinde olması böbrek fonksiyonlarında ciddi bozukluk olduğunu gösterir. Bu testin 10 – 12 mg/dL üzernde olması diyaliz gerektiren bir duruma işaret eder.

Yüksek kreatinin belirtileri şunlardır:

– Bulantı, kusma
– İştahsızlık
– Ellerde, ayaklarda şişlik, vücudun su toplaması, ödem
– Halsizlik, yorgunluk
– Nefes darlığı
– Bilinç değişikliği
– Cilt kuruluğu
– İdrar miktarında azalma veya artma
– Tansiyonda yükselme

KREATİNİN DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Kreatinin düzeyinin normalden düşük çıkmasının hiç bir klinik önemi yoktur. Kreatinin düşüklüğü ile gelen semptomlar altta yatan duruma bağlıdır. Aşağıda belirtilen durumlar kreatinin düşüklüğüne neden olabilir:

– Kas distrofisine benzer kas hastalıkları: Herhangi bir kas hastalığının semptomları arasında kas zayıflığı, kas sertliği, kas ağrısı ve hareket kabiliyetinde sınırlılık vardır.

– Karaciğer rahatsızlıkları: Karaciğer fonksiyonunun kötü olması, kreatin üretimine engel olur, bu da düşük kreatinine neden olabilir. Semptomlar sarılık, karın ağrısı, karın şişkinliği, kanlı veya katranlı dışkıları içerir.

– Aşırı su kaybı: Hamilelik, aşırı su alımı ve bazı ilaçlar buna neden olabilir.

Yetersiz beslenme, ağır kilo kaybı ve uzun süredir devam eden hastalıkları olan kişilerde kas kütlesi zamanla azalır ve bu nedenle kreatinin düzeyi yaşları için beklenenden daha düşük olabilir.

hamileliknefes darlığı

Kanda Kreatinin Ne Demek?

Kreatinin, vücutta doğal olarak bulunan, nadir olarak bazı besinlerden alınan amino asittir. Kaslarda kreatin üretilir. Vücutta enerji amacıyla bulunur. Kandaki kreatinin seviyesi yaş, cinsiyet gibi nedenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Kaslarda enerji olarak depolanmaktadır. Kreatin bileşinin yıkım ürünü kreatinindir. Kreatin vücut tarafından kullanılmaktadır. Sonrasında ise kreatinine dönüşür ve böbreklerle dışarı atılır. Üretim ve atılımda bir denge izlenir ve kreatinin olması gereken seviyede kalır.

Normal değeri vücutta bulunan kas sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Kreatinin normal değerleri ise erkeklerde mg/dL, kadınlarda ise mg/dL arasındadır.

Kreatinin Düşüklüğü Nedir?

Test sonucuna göre normal değerlerin altında kalmasıdır. Yaşlanma, nörolojik hastalıklar. kas kütlesinde azalmaya neden olur. Buna bağlı olarak düşüklük meydana gelir. Düşüklükte görülen belirtiler düşmenin nedenine bağlı olarak değişebilir.

Düşüklük Neden Olur ?

  • Yetersiz beslenme: Bazı besinlerden de kreatinin alınmaktadır. Buna bağlı olarak düzenli beslenme önemlidir.

  • Düşük kat kütlesi: Yaş, cinsiyet gibi faktörler düşük kat kütlesine neden olabilmektedir.

  • Gebelik: İdrar üretiminin normale göre artmasıyla yaşanan susuzluk sonucu düşüklüğe neden olabilmektedir.

  • Karaciğer sorunları: Karaciğerde üretilmesine bağlı olarak karaciğerde yaşanacak sorun düşüklüğe neden olabilmektedir

  • Aşırı su kaybı: Kullanılan bazı ilaçlar su kaybına neden olabilmektedir.

  • Aşırı kilo kaybı: Ciddi düzeyde kilo kaybına bağlı olarak kas kütlesinde de azaltma yaşanır. Bu yüzden düşüklük yaşanabilir.

Düşüklüğün Belirtileri

  • Kaslarda güçsüzlük

  • Kaslarda ağrı ve hareket etmede zorluk

  • Karaciğer hastalıklarına bağlı belirtiler; yorgunluk, sarılık, mide bulantısı, karın ağrıs

  • Beslenmeye bağlı oluşan düşüklükteki belirtiler; kilo kaybı, baş dönmesi

Nasıl Yükseltilir?

Test sonuçlarına bağlı olarak düşüklük tespit edilir. Kastaki hasarı tespit etmek için kas biyopsisi veya kas enzim testi gibi testler yapılır. Tedavi için düşüklüğe neden olan faktör bulunmalıdır. Karaciğer hastalığından kaynaklıysa, ilaç veya beslenme düzeninde değişikliğiyle düzenlenmeye çalışılır. Kas hastalığına bağlı bir durumsa, ağrıyı azaltmayı amaçlayan tedavi yöntemleri uygulanır. Kas kütlesinde azalma olmuşsa beslenme, egzersiz gibi yöntemler uygulanabilir.

Kreatinin Yüksekliği Nedir?

Vücudun susuz kalması, yüksek protein alımı ya da kreatinin takviyesi alınmasına bağlı olarak yükselme görülebilir. Kreatinin yükselmesine neden olabilen bazı faktörler şu şekildedir:

  • İdrar yolu tıkanması: Böbrek taşı, prostat, tümör gibi nedelerden dolayı tıkanma yaşanabilir. İdrarda kreatinin yüksekliği idrar yolları tıkanıklığının nedenlerindendir. Sırtta ağrı, yorgunluk, ağrılı idrar gibi nedenleri vardır.

  • Kronik böbrek rahatsızlığı: Böbrek yetmezliği, enfeksiyonu, kan akımında azalma olabilir. Genellikle yükseklik böbrek yetmezliğiyle görülür. Az idrara çıkma, yorgunluk, uyku problemi gibi belirtiler görülür.

  • Su kaybı: Yüksek miktarda su kaybı yaşamak böbreklerde sorun oluşmasıdır. Buna bağlı olarak düşen kan basıncı böbrekleri olumsuz etkiler.

  • Protein tüketiminin fazla olması: Ek takviye alınması durumunda yükseklik yaşanır.

  • Bazı ilaçlar: Çeşitli antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, idrar söktürücü gibi ilaçlar böbreği yorabilir.

Kreatinin Yüksekliği Belirtileri

  • Kusma

  • Midede bulantı

  • İştahsızlık

  • Yorgunluk

  • Sıklıkla idrara çıkma

  • Ödem

  • Kanlı idrar

  • Yüksek tansiyon

  • Göğüste ağrı

  • Nefes alıp vermede sorun

  • Ciltte kuruluk

  • Kaslarda kramp

Yükseklik Nasıl Düşürülür?

Neden yükseldiği tespit edilmelidir. Buna bağlı tedavi yöntemi uygulanır. Beslenme düzeninde farklılıklar, kırmızı et tüketimini azaltmak, zorlayıcı egzersizlerin azaltılması gibi yöntemler uygulanabilir. Yüksekliğe bağlı nedenin tedavisi için doktora danışmalısınız.

Kreatinin Kaç Olursa Tehlikelidir?

Vücut ve kas kütlesine bağlı olarak kanda bulunmaktadır. Kas kütlesinin fazla olması bu miktarı arttırabilir. Kan tahlilinde bakılır. Böbrek fonksiyonlarını anlamak amacıyla yapılan testlerden birisi de kreatinin testidir. Bu test idrar veya kan yoluyla olmak üzere iki şekilde bakılır. Değerler yaş, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ortalama olarak referans alınan değerlerden yüksek ya da düşük olması tehlikelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir