ketojenik börek / börekler panosundaki Pin

Ketojenik Börek

ketojenik börek

Ketojenik borek tarifi. Eger saglikli beslenme icin ketojenik diyeti sectiyseniz, bu tarifler umarız hayatinizi bir nebze kolaylastirir. Paylasmaya calistigimiz tarifler genellikle son derece basit ve yoruma acik tarifler. Yani biz bunu ıspanaklı yapiyoruz fakat siz kara lahanalı yapabilirsiniz; biz bunu etli yapiyoruz ama siz kıymalı da deneyebilirsiniz seklinde. Cesniler ve baharatlarımız bizim secimimiz fakat siz kesinlikle kendi damak zevkinize gore oynayabilirsiniz. Ketojenik tariflerde amacimiz herseyden once elbette malzemelerin keto ya uyması ve çıkan son urunun ketojenik olması. Ama bunun ötesinde ilk birkac aydan sonra özlediğiniz lezzetleri de yakalayabilmeniz. Bu haftaki Yildiz tahin ve sebze ile kolay ketojenik borek. Var mi dahasi? Tarif asagida. Lutfen kendi ketojenik borek harcinizi, hamurda almak istediğiniz tuz oranını, uzerine serpiştirmek icin susam, corekotu vs gibi malzemeleri siz secin. Afiyet ve keton olmasını diliyoruz!

(Firininizi C ye isitin)

Borek Hamur Harci

  • gram tahin 4 yumurta (oda isisinda)
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 yemek kasigi krem peynir
  • 3 corba kasigi eksi krema (veya ev yoğurdu)
  • 50 ml su Tuz (Sarmisak tozu, soğan tozu, paprika, veya hamurda almayı tercih edeceğiniz istediğiniz baharatlar; tamamen damak tadınıza kalmış!)

Borek Ic Harc

  • 5 su bardağı dolusu yeşillik (ıspanak, salgam yaprakları, kara lahana, pazı, veya borek harfi olarak sevdiğiniz herhangi bir yeşillik)
  • gram kuru soğan (veya kirimizi soğan, veya taze soğan; her zamanki gibi damak tadınıza gore)
  • Istediginiz çeşit peynir (Biz 5 çorba kasigi krem peynir kullandık, fakat damak tadınıza gore baska yumuşak peynir, keci peyniri, veya mozarella tipi peynir rende de kullanabilirsiniz. Tekrar tekrar : damak zevkiniz!)
  • Tuz + karabiber + arzu ederseniz pul biber ve diger baharatlar.

Once boregin hamur harcını karistirin. Akiskan, boza kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Bir tart kalıbına veya fırına dayanıklı cam borek kabınıza hamurun yarisini dokun (lutfen alt ve ust harc icin karisiminizi eşit bölmeye calisin). derece fırına alıp dakika kadar pişirin. Ilk denemeniz icin gozunuz fırında olsun, uzerine hafif kızarınca çıkarabilirsiniz).

Sonra alt taban fırında iken, ic harc olarak kullanacaginiz yeşillikleri peynir ve soğan ve baharatlarla iyice karistirin. Yesillikleri mumkun oldugunca ezerek yumuşatın. Bu arada bu böreği kıymalı, beyaz peynirli ve maydanozlu, hatta daha oncesinden sotelenmiş pırasalı bile yapabilirsiniz. Ancak pırasanın karbonhidrat degerlerinin diger sebzelere nazaran cok daha yuksek oldugunu hatırlatalım! Ic harci derece fırında pismis tabanin uzerine dokun ve spatula yardimi ile duzeltin. Akiskan kıvamdaki ust hamuru da bu harcin uzerine yayarak dokun ve spatula yardimi ile yeşilliklerin uzerini mumkun oldugunca örtmeye calisin. Tekrar derece fırına alarak yaklaşık yarim saat pişirin. Firininizin isi kalitesine gore bazı fırınlarda 25 bazı fırınlarda 35 dakika sürebilir. Olcunuz “Uzeri nar gibi kızardı” olsun 😉
AFIYET OLSUN!

Diger tariflerimize bu linkten ulasabilirsiniz.

Ketojenik diyet, yeni ismi ile ketojenik metabolik terapi, dirençli epileptik nöbetleri tedavi etmek için kullanılan düşük karbonhidrat, yeterli protein ve yüksek yağ içerikli , VÜCUDUN METABOLİZMASINI DEĞİŞTİREN bir tedavidir.

Ketojenik Diyet; şeker, ekmek, kek, börek, pirinç ve makarna gibi yüksek karbonhidrat içerikli yiyeceklerin tüketimine izin vermez.

KETON vücudumuzun diğer yakıtıdır. Bunun kullanılabilmesi için ketojenik diyet tedavisinde kullanılan bütün yiyeceklerin yani menü içine giren gıdaların matematiksel formüller ile hesaplanması ve gram bazında tartılıp dikkatle hazırlanması gerekir. Diyetin etkili olması için, her oğün bütünüyle yenmelidir.

Diyet epilepsi tedavisinde, ilk defa 'lerde kullanılmış ama yeni anti-epileptik ilaçların gelişimiyle yıllarca kullanım dışı kalmıştır. Fakat şu anda özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da en prestijli üniversitelerde yaygın olarak uygulanmaktadır. Başta dirençli epilepsi tedavisi ve santral sinir sistemini ilgilendiren bir çok hastalıkta kullanılmaktadır.

Freeze Dried (Dondurularak Kurutulmuş) MANDALINA günlük ihtiyacınız olan vitamin ve mineraller ile enerjinizi ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Sizi gün boyu enerjik kılacaktır.

İyi tarım uygulama ürünüdür. Menşei Türkiye

Gümüldür

 

 

Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?

Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?

Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklidir. Vücut enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar. Beyin, hücreler ve vücuttaki birçok organ glikoz ile beslenir. Glikoz denilen madde karbonhidratlarda bulunur. Bunlar; ekmek, pirinç, buğday, bulgur, yulaf, şeker, tatlı, meyve, kuru baklagiller, kek, börek, patates gibi yiyecekler karbonhidratlara örnektir.

Vücutta glikoz bulunmazsa ne olur?

Vücutta glikoz bulunmadığı durumlarda vücudun savunma sistemi devreye girer. Bedenimiz beslenmek ve enerji üretmek için vücuttaki yağları yakarak keton cisimlere dönüştürür. Böylece beslenmek için glikoz yerine ketonları kullanmaya başlar. Kısaca belirtmek gerekirse yağlardan enerji üretmeye başlar.

Vücut keton üretmeye nasıl başlar?

Vücudun keton üretmeye başlaması için diyetinizin enerjisinin karbonhidratlardan gelen kısmı % 5’i geçmemesi gerekir. Enerjinin çoğu yani yaklaşık olarak % 75’i yağlardan ve kalan % 20’si de proteinden gelmelidir. Tahıl ve meyve grubu hemen hemen hiç tüketilmez iken diyette yağ ve et tüketimi serbesttir. Vücut diyete başlamadan önce aldığı karbonhidratların fazlasını karaciğerde glikojen olarak depolar. Diyete başlandığında vücuttaki deponun bitmesine bağlı olarak 2–3 içinde vücut keton kullanmaya başlayacaktır.

Ketojenik diyet sağlıklı mıdır?

Sağlıklı bireyler ketojenik diyeti uygulayabilir.  Özellikle çok fazla karbonhidrat tüketen kişilerin sağlıklarında iyileşme görülür. Fakat diyet vitamin ve minerallerden yetersizdir. Ketonejik diyeti uygularken mutlaka vitamin ve mineral takviyesi alınması gerekir. Keton üretimi vücudun yaşama devam etmesi için uyguladığı bir savunma sistemidir. Vücudun yağ yakımı hızlanır. Fakat metabolizma hızı, büyüme ve gelişme yavaşlayabilir.

Ketojenik diyetin yan etkileri

Ketojenik diyetin yan etkilerinden biri kabızlıktır. Bu etkiyi azaltmak için diyette bol bol sebze tüketilmesi gerekir. Diyet ile birlikte kolesterol seviyesi yükselebilir. Her ne kadar et, yumurta, tereyağı gibi yiyecekler serbest olsa da hayvansal yağ yerine badem, fındık ve zeytin yağ gibi bitkisel kaynaklı sağlıklı yağlara yer verilmelidir. Bu gibi etkilerin olmaması ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak adına ketojenik diyetin mutlaka uzman bir diyetisyen tarafından kontrollü bir şekilde takip edilmesi gerekir.

Benzer Yazılar

Sağlıklı, Yeterli ve Dengeli Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?
Sağlıklı, Yeterli ve Dengeli Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?

Okul dönemi başladı! Peki, okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıkları nasıl olmalı? Okulların açılmasıyla birlikte farklı bir düzene dönüşebilen beslenme dönemi ile ilgili İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, anlattı.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri
Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri

Akut veya kronik hastalıklara sahip olan insanlar için oruç ibadeti sakıncalı olabilecekken kronik rahatsızlığı bulunan bazı bireyler yine de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sağlık takiplerini yapan hekimlerin ve diyetisyenlerin önerilerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir.

Devamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir