kobi nedir / KOBİ Nedir & KOBİ Destek Kredisi Ne Demek? | AXA Sigorta

Kobi Nedir

kobi nedir

KOBİ Nedir? KOBİ – Matbaa İlişkisi

KOBİ, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kısaltılması olarak kullanılan ve bugünlerde sıklıkla duyduğumuz bir kısaltmadır. KOBİ kavramı çalışılan sektörden bağımsız olarak, yıllık net satış, yıllık mali bilanço ve çalışan sayısı gibi faktörler göz önünde bulundurularak ortaya çıkarılan bir sınıflandırmadır. Bu kavram kendi içerisinde 3 farklı kategoriye ayrılır; mikro ölçekli işletmeler, küçük ölçekli işletmeler ve orta ölçekli işletmeler. Bu kategoriler ise tamamen firmanın mali konumu ve çalışan sayısına göre belirlenmektedir.

KOBİ kavramı sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde kullanılan bir kavramdır. Ancak, bu işlemelerin ciro ve çalışan sayısı sınırları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi de ülkelerin ekonomik şartlarının farklılık gösteriyor olmasıdır. Türkiye’de KOBİ’lere dair tanımlamalar ve sınırlamalar KOSGEB tarafından, ülke şartları göz önünde bulundurarak yapılır. KOSGEB aynı zamanda stratejiler geliştirmek ve hibe / faizsiz kredi vermek gibi görevleri de üstlenerek, KOBİ’lerin dolayısıyla da ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlar.

KOBİ Çeşitleri ve Ciro Sınırları Nelerdir?

KOBİ’ler yukarıda da belirttiğimiz gibi cirolarına ve çalışan sayılarına göre 3 ayrı sınıfa ayrılırlar; mikro ölçekli işletmeler, küçük ölçekli işletmeler ve orta ölçekli işletmeler. Bu ayrımın yapılmasının sebebi, firmaları daha iyi anlayarak çok daha doğru konumlandırmalar ve strateji planlamalarının yapılabilmesidir. Bu ayrım hem firma hem de KOBİ’lerin bağlı olduğu KOSGEB açısından oldukça önemlidir. Firmalar bu sınıflandırma sayesinde kendilerini çok daha iyi anlayabilir, ileri dönem stratejilerini çok daha doğru şekilde yapabilirler. KOSGEB için ise stratejiler geliştirmek, ölçeğe göre hibe programları hazırlamak ve ülke ekonomisinde KOBİ’lerin yerini anlayabilmek açısından önemlidir. KOSGEB’in bu sınıflandırma sayesinde elde ettiği bu faydalar da dolaylı yoldan firmalara büyük katkılar sağlar.

KOBİ’ler arasındaki sınıflandırmanın koşullarına gelecek olursak; mikro ölçekli firmalar, çalışan sayısı 10’un altında ve yıllık cirosu 1 Milyon TL’nin altında olan firmalar olarak tanımlanabilir. Küçük ölçekli firmalar ise çalışan sayısı 50’den az ve cirosu 8 Milyon TL’den az firmalardır. Orta ölçekli firmalar da çalışan sayısı ’nin altında ve 40 Milyon TL’den az cirosu olan firmalardır. Cirosu 40 Milyon TL’nin üzerinde veya çalışan sayısı ’nin üzerinde olan firmalar ise KOBİ sınıfına girmez ve genel itibariyle büyük ölçekli işletmeler olarak düşünülebilirler. Bu sınırlamaların, dönem dönem ülkenin ekonomik atmosferine bağlı olarak KOSGEB tarafından değiştirilerek güncellendiğini de belirtmekte fayda var.

Belirleyici Kriter

Mikro Ölçekli İşletmeler

Küçük Ölçekli İşletmeler

Orta Ölçekli İşletmeler

Çalışan Sayısı

< 10

< 50

<

Yıllık Satış Hasılatı

< 1 Milyon TL

< 8 Milyon TL

< 40 Milyon TL

Yıllık Mali Bilanço Toplamı

< 1 Milyon TL

< 8 Milyon TL

< 40 Milyon TL

 

KOBİ – Matbaa İlişkisi

KOBİ’ler ülke ekonomisinde en büyük role sahip işletme türleridir. Şöyle ki; Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,77’si KOBİ’lerden oluşuyor ve bu KOBİ’ler toplam istihdamın yüzde 78’ini, toplam ihracatın yüzde 60,1’ini ve toplam katma değerin yüzde 55’ini oluşturuyor. Ülke ekonomisinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olan KOBİ’lerin arasındaki rekabet ve pazarda tutunma mücadelesi de bir o kadar büyük. Bu mücadelede doğru pazarlamanın yapılması, promosyon ürünlerinin kullanması ve doğru kurumsal kimlik algısının oturtulması oldukça önemlidir. Bu aşamaların hepsinde de matbaanın yeri oldukça büyüktür. KOBİ’ler kartvizit, el ilanı, broşür, roll-up, antetli kağıt gibi daha onlarca ürüne pazarlama, marka imajı, promosyon ve reklam gibi amaçlarla ihtiyaç duyarlar. Tüm bu ihtiyaçları da matbaa vasıtasıyla çözerek başarıya ulaşırlar.

KOBİ’ler için maliyetlerin ve zamanın doğru yönetimi kar etmek için oldukça önemli iki anahtardır. Bu nedenle de gereksiz harcamalardan kısmak ve zamanı doğru yönetmenin yolunu bulmak pek çok KOBİ için büyümenin yolunu açar. Sektörden bağımsız olarak pek çok firma için baskı ihtiyaçlarını karşılamak ve bu ihtiyaçları en uygun fiyatlarla ve kolayca karşılamak zor süreç olarak algılanır. Bunun nedeni yıllardır oturmuş olan geleneksel matbaa düzeninin sektörün bu ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır. Günümüzde ise bu düzen online matbaanın getirdiği kolaylıklarla tarih oluyor.

KOBİ’ler İçin Online Matbaanın Avantajları

Türkiye’nin en büyük online matbaası Bidolubaskı kurulduğu ilk günden beri geleneksel matbaanın firmalar için yaratığı problemleri ortadan kaldırarak, KOBİ’lere kusursuz bir hizmet sunmayı amaçlıyor ve bunun için çalışıyor. Bidolubaskı, ’den fazla ürün seçeneği ile firmaların matbaa matbaa dolaşmasına gerek kalmadan uygun fiyatlı ve online olarak sipariş verme kolaylığı sağlar. Bu da firmaların hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf etmesini sağlayarak, KOBİ’lerin büyümesinin önünü açar.

Bidolubaskı’dan vereceğiniz siparişlerde pek çok farklı avantaj da sizleri bekliyor. Bidolubaskı’da siparişlerinizi kredi kartı ile 6 taksit ile verebilir, ücretsiz kargo ile kapınıza kadar ücretsiz olarak teslim alabilirsiniz. Ürünleri beğenmediğinizde ise iade garantisi kapsamında iade edebilir, müşteri odaklı çalışan Bidolubaskı ile yüksek müşteri memnuniyetinin keyfini çıkarabilirsiniz. Siz de büyüme yolunda emin adımlar atmak isterseniz, işe Bidolubaskı’yı deneyerek başlayabilirsiniz!

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tespitinde kullanılan kriterler güncellendi. Artık çok daha fazla işletme KOBİ sınıfına girecek

KOBÄ° olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, milyon TL’den milyon TL’ye çıkartıldı. Düzenlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ile birlikte işletmelerin de büyüdüğünü ifade ederek “İşletmelerimizin iş hacimleri genişledi. Ciro ve bilançoları arttı. Daha fazla işletmeyi destek kapsamına almak için bu değişikliğe gittik. Bu revizyon, tüm KOBÄ°’lerimize hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

Yönetmelik Yürürlükte

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişiklik yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile KOBÄ° tanımında kullanılan kriterler güncellendi.

Milyondan Milyona Çıktı

Buna göre; kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBÄ° olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBÄ° sınıfına girmek için üst limit, milyon liraydı.

Mikro 5, Küçük 50 Milyon Oldu

Yönetmelikle ayrıca, 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyon liradan 5 milyon liraya çıkartıldı. Yine 50 kişiden az personeli olan küçük işletmeler için limit, 25 milyon liradan 50 milyon liraya yükseltildi. Düzenleme ile ’den az çalışanı olan orta büyüklükteki işletmeler için üst limit milyon lirayken 2 katına çıkartıldı yani milyon lira oldu.

Ciro ve Bilançolar Arttı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBÄ° tanımındaki mali kriterlerin değiştirilmesi ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak “Türkiye ile birlikte işletmelerimiz de büyüyor. İşletmelerimizin iş hacimleri genişledi. Ciro ve bilançoları arttı. Buna bağlı olarak paydaşlarımızdan da KOBÄ° tanımındaki mali kriterlerin güncellenmesi yönünde talepler geldi.” dedi.

KOSGEB Desteklerinden de Yararlanacaklar

Yönetmelik değişikliğiyle KOBÄ° olan işletmelerin daha nitelikli, verimliliği yüksek, teknoloji odaklı, cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak projeler üreteceğine inandığını kaydeden Bakan Varank, “Daha fazla işletmeyi destek kapsamına almak için bu değişikliğe gittik. Günümüz koşullarına göre düzenlenen yeni KOBÄ° tanımıyla daha çok işletme KOSGEB desteklerinde olduğu gibi devletin diğer teşviklerinden de yararlanabilecek. Bu revizyon, tüm KOBÄ°’lerimize hayırlı ve uğurlu olsun.” diye konuştu.

10 Yılda 10 Kat

KOBÄ° tanımında mali kısıtlar, yılında 25 milyon liradan 40 milyon liraya, ’de de milyon liraya çıkartılmıştı. 10 yılın ardından bu üst limit 10 kat artmış oldu.

2 Bin 44 İşletme KOBİ Oldu

TÜÄ°K’in yılında yayınladığı KOBÄ° istatistiklerine göre Türkiye’de 3 milyon bin işletme bulunuyor. 3 milyon bin olan KOBÄ° sayısı, yapılan düzenleme ile 3 milyon bin ’ye çıkacak. Yani, 2 bin 44 işletme KOBÄ° sınıfına dahil olarak devletin KOBÄ°’lere yönelik verdiği destek ve teşviklerden yararlanabilecek.

Yeni düzenleme ile oluşan KOBÄ° sınıflaması şöyle:

KOBÄ°     

ÇALIŞAN SAYISI

MALÄ° KRÄ°TER

MİKRO İŞLETME:

10’dan az çalışan

5 milyon TL

KÜÇÜK İŞLETME:

50’den az çalışan

50 milyon TL

ORTA BÜYÜKLÜKTEKÄ° İŞLETME:

’den az çalışan

milyon TL

 

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart

KOBİ Nedir? KOSGEB Ne Demek?

KOBİ Nedir?

KOBİ, Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler için kullanılan kısaltmadır. kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net cirosu veya bilançosu milyon Türk Lirasını aşmayan çeşitli büyüklükteki işletmeler KOBİ olarak tanımlanmaktadır.

KOBİ’lerin yıllık cirolarına ilişkin kriterler, tarihli Resmi Gazete’de yayımlananan / sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik" ile revize edilmiştir. 

KOBİ Özellikleri Nedir?

Yukarıda verilen KOBİ tanımına uyan, tüm sektörlerde faaliyet gösteren ve göreceli olarak küçük ölçekli olan işletmeler KOBİ sayılmaktadır. Ülkemizdeki işletmelerin büyük bölümünü oluşturan, istihdamın ve yatırımların artmasına ve ekonomik büyümeye en fazla katkıda bulunan KOBİ’ler ekonominin can damarını oluşturan işletmelerdir. 

KOBİ İşletme Türleri Nelerdir?

KOBİ'ler, mali yapıları ve diğer işletmelerdeki hisseleri veya oy haklarına göre 3’e ayrılır: Bağımsız İşletmeler, Ortak İşletmeler ve Bağlı İşletmeler.

KOBİ işletme türleri:

Gerçek ve tüzel kişilerin sahip olduğu, ortak veya bağımlı işletme statüsüne sahip olmayan işletmelerdir. Buna göre:

  1. Başka bir işletmenin % 25 veya daha fazla hissesine sahip olmayan,
  2. Hisselerinin % 25 veya daha fazlasına, herhangi bir tüzel kişi veya kamu kurum ve kuruluşu veya birkaç bağlı işletmenin tek başına veya müştereken sahip olmadığı, 
  3. Konsolide hesaplar düzenlemeyen, başka bir işletmenin konsolide hesaplarında yer almayan işletmeler bağımsız işletme kabul edilir.

Ortak işletmeler sermaye payları ve oy hakkına göre belirlenir. 

  1. Tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte hakim etki yaratmayacak şekilde, başka bir işletmede %25 den fazla ve %50’den az oy hakkı veya sermayeye sahip olan, 
  2. Başka bir işletmenin, hakim etki yaratmayacak şekilde, kendisinin oy hakları veya sermayesinin %25’inden fazlası ve %50’sinden azına sahip olduğu işletmeler ortak işletme kabul edilir. 

Aşağıda belirtilen şartlardan en az birini taşıyan işletmeler bağlı işletme olarak değerlendirilir.

  1. Başka bir işletmenin sermaye veya oy haklarının çoğunluğuna sahip olan,
  2. Başka bir işletmenin yönetim, yürütme veya denetim kurulu üyelerinin çoğunluğunu atama veya azletme yetkisine sahip olan,
  3. Başka bir işletmenin hissedarı veya ortağı olup, bu işletmenin diğer hissedarları veya ortaklarıyla yaptığı anlaşma ile bunların oy haklarının çoğunluğunu tek başına kontrol etme hakkına sahip olan işletmeler. 

KOBİ Kredileri Nasıl Alınır?

Bankalar ve KOSGEB başta olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, ülke ekonomisinin temel taşı olan KOBİ’lerin finansman ihtiyacını karşılamak üzere uygun şartlarla çok çeşitli adlar altında ticari krediler, finansal destekler ve hibeleri KOBİ Destek Kredileri kapsamında sağlamaktadır. En az altı aydır faaliyette bulunan işletmeler KOBİ Destek Kredisi veren bankalara son 2 yıla ait mali tabloları ve ticaret sicil kayıtları ile birlikte ticari kredi başvurusunda bulunabilirler. Bankalar KOBİ destek kredisi başvurularını çeşitli kriterlere göre değerlendirerek, kredi notu ve kredi sicili uygun olan işletmelere KOBİ kredisi vermektedirler. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı), bankalar haricinde en yaygın devlet destekli KOBİ kredisi veren kurumdur. İşletmeler KOSGEB’in resmi web sitesinden veri tabanına kayıt olduktan sonra kurumun web sitesinde yer alan formları doldurarak KOBİ kredisi almak için başvuruda bulunabilirler. KOSGEB bilgi sistemi üzerinden gönderilen başvuru formlarının onaylanmasından sonra kredi başvuruları yapılabilmektedir. 

KOBİ Değer Kredisi Nedir?

Tüm sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin gelişmesi ve büyümesine katkıda bulunmak amacıyla uygun koşullarda finansman sağlamak amacıyla yılı başında uygulamaya konulan KOBİ Değer Kredisi paketi , aralarında TC Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, QNB Finansbank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Şekerbank, Alternatif Bank, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası’nın bulunduğu 14 banka aracılığıyla uygulamaya koyuldu. KOBİ Değer Kredisinin faiz oranı kredi kullandırım tarıhindeki yıllık TÜFE oranına göre belirleniyor ve her altı ayda bir TÜFE oranlarına göre güncelleniyor. KOBİ Değer Kredisi paketi kapsamında başvuru için gerekli kriterlere sahip olan ve başvuruşu onaylanan yaklaşık KOBİ’ye toplam 25 milyar TL tutarında finansman sağlandı. KOBİ Değer Kredileri Kredi Garanti Fonu kefaleti ile 36 ay vadeli, ilk 6 ay anapara ödemesiz ve aylık % ve yıllık % faiz oranı üzerinden sağlandı. 

Yıllık cirosu milyon TL’nin altında olan Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin başvurabildiği ve ihracat yapan ya da imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere öncelik tanınan KOBİ Değer Kredisi kapsamında imalat sektöründe faaliyet gösteren veya ihracat yapan KOBİ’lere 1 milyon TL’ye, diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere ise bin TL’ye kadar olmak üzere uygun görülen tutarlarda kredi ve finansman desteği sağlandı. 

KOBİ’ler tarafından ilgi gören KOBİ değer kredisinin kapsamı genişletilerek KOBİ Değer Kredisi - 2 adı altında Mart ’da yeniden uygulamaya konuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 20 milyar TL’lik kefaleti ile toplam 25 milyar TL tutarında yeni bir kredi paketi hazırlandı. KOBİ Değer Kredisi – 2 uygulaması 17 banka aracılığyla Mart ’dan itibaren KOBİ’lere kullandırılmaya başlandı. KOBİ Değer Kredisi – 2’de, daha önce devreye sokulan KOBİ Değer Kredisinden farklı olarak sektör kısıtı bulunmuyor ve ciro ve faaliyet alanına göre değişmek üzere kredi tutarı azami milyon TL’ye kadar çıkabiliyor. milyon TL’ye kadar cirosu olan KOBİ niteliğine sahip işletmeler KOBİ Değer Kredisi – 2’ye başvurabiliyorlar. 

Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile sağlanan bu krediler de ilk KOBİ Değer Kredisinde olduğu gibi ilk 6 ayı anapara ödemesiz olmak üzere, toplam 36 ay vadeli ve aylık %1,54, yıllık %18,48 faiz oranı üzerinden verilmektedir. 

KOBİ Kredisi Veren Bankalar

KOBİ kredisi veren bankalar: TC Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Garanti BBVA Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, QNB Finansbank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, ING Bank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Şekerbank, Eximbank, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası

Kimler KOBİ Sayılır?

Temel olarak kişiden az çalışanı olan ve yıllık cirosu milyon TL’nin altında olan işletmeler KOBİ sayılmaktadır. Ancak KOBİ’lere devlet destekli kredi sağlayan KOSGEB gibi kuruluşlardan destek alabilmek için yönetmelikte belirtilen KOBİ tanımına uyan işletmelerin KOBİ vasfı taşıyıp taşımadıklarını tespit ettirmek için elektronik ortamda KOBİ beyannamesi doldurmaları ve kaşeli ve imzalı beyanname çıktısını istenilen belgelerle birlikte ilgili KOSGEB birimine iletmeleri gereklidir. 

KOBİ’ler Nasıl Sınıflandırılır?

KOBİ’ler ilgili yönetmeliğe göre mikro ölçekli, küçük ölçekli ve orta ölçekli olarak 3 sınıfa ayrılır. / sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren yeni yönetmelikle azami yıllık ciro tutarı milyon TL’ye yükseltildi.

Mikro Ölçekli KOBİLER:

Çalışan sayısının 10 kişiden az olduğu, Yıllık Net Satış Hasılatı veya Yıllık Bilançosu 3 Milyon TL’ye kadar olan işletmeler 

Küçük Ölçekli KOBİLER:

Çalışan sayısının 50 kişiden az olduğu Yıllık Net Satış Hasılatı veya Yıllık Bilançosu 25 Milyon TL’ye kadar olan işletmeler

Orta Ölçekli KOBİLER:

Çalışan sayısının ’den az olduğu, Yıllık Net Satış Hasılatı veya Yıllık Bilançosu Milyon TL’ye kadar olan işletmeler

KOSGEB Kredisi Nedir?

KOBİ’ler kredi almak için KOBİ destek kredisi veren bankalara başvurabildikleri gibi devlet destekli ve daha uygun koşullarla kredi veren bir kamu kuruluşu olan KOSGEB’e de başvurabilmektedir. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), yılında Sayılı Kanun ile İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomideki yerlerinin geliştirilmesi amacıyla kuruldu. 18 Eylül tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan / sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla imalat sanayi dışında yer alan sektörlerdeki KOBİ’lerin de geliştirilmesi görevini üstlenen KOSGEB’in, geliştirilmesinden sorumlu olduğu sektörlerin sayısı artırılmış ve imalat sanayinin yansıra hizmet sektöründe yer alan işletmeler de KOSGEB destek kredileri kapsamına alınmıştır. 

KOSGEB, çeşitli destek programları kapsamında işletmelere uygun şartlarla finansman desteği, kredi ve hibe sağlamaktadır. KOSGEB kredileri, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı, AR-GE Teknolojik Üretim ve Yerleştirme Destekleri, işletme Büyütme, Geliştirme ve Uluslararasılaştırma Desekleri ve KOBİ Finansman Destekleri adı altında verilmektedir. 

KOSGEB kredisi almak isteyen işletmelerin öncelikle KOSGEB veri tabanına kayıt olmaları gereklidir.

KOSGEB’e Kimler Başvurabilir?

KOSGEB’e, KOSGEB tarafından sağlanan finansman destekleri, kredi ve hibelerden yararlanmak isteyen KOBİ statüsündeki olan ve ticaret siciline kayıtlı tüm işletmeler ve girişimci olmak isteyen herkes başvurabilir. 

KOSGEB’e Nasıl Başvurulur?

Devlet destekli KOBİ kredisi veren KOSGEB’e başvurmak için önce KOSGEB veri tabanına kayıt olunması gerekmektedir. Başvuruda bulunmak isteyenler önce KOSGEB’in resmi web sitesi “seafoodplus.info“ adresinde bulunan e-hizmetler menüsünden ilk kayıtlarını yaptırarak işe başlayabilirler. Daha sonra işletmenin KOBİ vasfını taşıyıp taşımadığının tespit edilmesi için KOBİ beyannamesi formunun elektronik ortamda doldurulması gereklidir. Beyanname KOSGEB uzmanları tarafından incelenir. İşletmenin KOBİ olduğunun belirlenmesi durumunda başvuru sahibi KOSGEB uzmanlarından yardım alarak hangi desteklere başvurabileceğini öğrenebilir ve buna göre başvurularını yapabilir.

Yeni iş kuracakların KOSGEB’den girişimci kredisi veya hibe alabilmek için KOSGEB tarafından ücretsiz olarak verilen 70 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak sertifika almaları zorunludur. 

KOSGEB’den girişimcilik kredisi desteği almak isteyenlerin ayrıca detaylı bir iş planının hazırlanması seafoodplus.info aşamalardan sonra girişimciler KOSGEB’e kredi başvurusunda bulunabilirler. KOSGEB, belgeleri belirli kriterlere göre değerlendirerek başvuruyu onaylama veya reddetme yetkisine sahiptir. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir