kobra çeşitleri / Kobra Yılanı Türleri ve Özellikleri

Kobra Çeşitleri

kobra çeşitleri

Kobra yılanıyla ilgili bilinmesi gerekenler

Kobra, Elapidae familyasında yer alan çeşitli yılan türlerinin ortak adı. Genellikle Asya, Avustralya ve Afrika’nın çölleri ve tropik bölgelerinde yaşıyorlar.

Uzunlukları 1 ile 6 metre arasında değişiyor. Zehri öldürücü olan bu yılan, yaygın görüldüğü Hindistan’da binlerce insanın ölümüne neden oluyor. Bu yılanlar genellikle kızıl, esmer ve sarı renkte oluyor.

Av olarak kurbağa, kuş, kertenkele, balık ve küçük memelileri seçiyorlar. Avlarını zehirleyip öyle yiyorlar. 

Toprak altı, ağaç, suda yaşayabilen kobralar, 180 kadar türe sahip. Bir kobra bir insana sadece tehdit durumunda saldırıyor. 

Kobra yılanıyla ilgili bilinmesi gerekenler

Kobra zehri nelere yol açıyor?

Yılanın zehri protein ve polipeptitlerden oluşuyor. Zehir, yılanın gözlerinin arkasında bulunan tükürük bezlerinde ortaya çıkıyor. 

Kobra, avını ısırdığında 8-10 milimetre olan dişleriyle bir yara açıyor ve bu yaradan zehri enjekte ediyor. Kobranın zehri, sinir sistemini etkiliyor. Hızlıca şiddetli bir acı başlıyor. Görüşte bulanıklılık yaşanıyor. Zehir, uyku hali ve hatta felce yol açıyor.

Ayrıca, yılan zehriyle temas edildiğinde akut böbrek yetmezliği ortaya çıkabiliyor. Zehir, anemi, lökositoz, trombositopeni, hipofibrojenemi, koagülasyon testlerinde bozukluk, proteinüri, azotemiye neden olabiliyor.

Kobranın ısırdığı kişi genellikle ileri bir seviyeye ulaştığında komaya giriyor. Son olarak da solunum yetmezliği ölümü beraberinde getiriyor.

İnsanı kısa sürede öldürebilecek bu zehir, sağlık alanlarında da kullanılıyor. Zehir öldürücü bir etkiye sahip olsa da kanser tedavisinde kullanılan etken maddelerden biri.

Kobra yılanıyla ilgili bilinmesi gerekenler

Panzehir nereden bulunabiliyor?

Türkiye'de 41 tür yılan var. Bunlardan 28'i zehirsiz, 13'ü ise zehirli. 

Yılan ısırığından sonra vücutta oluşan yaranın derinliği, enjekte edilen zehir miktarına göre sepmtomlar değişiyor. 

Türkiye'de kobra yılanı saldırılarına karşı herhangi bir panzehir yok. Çoğunlukla Mısır ve Fransa'da bulunan bu panzehirler, çeşitli aşamalardan geçerek üretiliyor.

Yılan zehrine karşı panzehir elde etmek için öncelikle yılandan bir miktar panzehir alınıyor. Daha sonra bir atın kanına her gün bir miktar yılan zehri enjekte ediliyor. Atın bağışıklık sistemi yılan zehrina karşı antikor üretmeye başlıyor. Kanda yeterli antikor birikince, makine yardımıyla antikor alınıyor ve bir şişede bekletiliyor. Böylece yılan zehrine karşı panzehir elde ediliyor.

Kaynak: TRT Haber

Kobra Yılanı

Kobra Yılanı

Kobra yılanı, Hindistan, Güney Asya ve Afrika gibi sıcak iklimin hüküm sürdüğü yerlerde yaşar. Kobragiller familyasına ait olan ve en fazla bilinen kobra yılanları kral kobra, Asya kobrası, tüküren kobra ve Mısır kobrasıdır. Bu yılan türlerinin en bilinen özellikleri boyunlarını dikerek yayvan hale getirmeleri ve kandil şeklini almalarıdır. Genellikle 1,6-3 metre kadar boyları olur. Oldukça zehirli olan yılanların çenelerinin ön tarafında kısa boylu zehir dişleri olur. Zehir etkisi sinir sistemini felç ederek etkili olur. Kurbanının ölümü kalbin atışını ya da diyaframın hareketlerini kontrol eden sinirlerin felç olmasıyla olur. Bu yılanların insanlar tarafından rahatsız edilmesi halinde, ilk hareketleri kaçmak olur. Fakat sıkıştırıldıklarında kendilerini savunmaya geçerek saldırırlar. Kendilerine has şekli aldıklarında, ön kaburga kemikleri şemsiye gibi yukarıya ve öne doğru açılır, boynunun alt kısmındaki deri iyice gerilir. Bu şekilde boynunun alt kısmını genişleten tüm Afrika ve Asya yılanlarına kobra denilmesine rağmen, gerçek kobra yılanı "naja" cinsi olanlardır. Bugüne kadar bilinen Ortadoğu bölgesinde 2 adet, Asya'nın güneydoğusunda 1 adet ve Afrika'da 5 adet kobra türü vardır.

Kobra yılanının beslenmesi ve üremesi

Bu yılan türleri besinlerini fare, kertenkele, kuş yavruları ve yumurtalardan tercih eder. Çok ustaca diğer yılan türlerini de avlayabilirler. Özellikle Afrika'da yaşayan kap kobrası beslenme tercihinde yılan avlar. Bunun dışında nadiren başka besin tercih eder. Kobra yılanları genellikle geceleri aktif olur. Gündüz güneşlenmeyi tercih ederler.

Üreme döneminde dişi kobralar yaklaşık 12-15 arası yumurtayı güneş görecek güvenli bir yere bırakır. Yumurtalar kuluçka dönemini güneş ışığıyla geçirir. Bazı kobraların 40-60 gün kadar yumurtaların başında nöbet tuttuğu da bilinir. Kobra yavruları yumurtadan ilk çıktığında 25-30 cm kadar olur.

En bilinen kobra yılanı türleri

Asya kobrası (Naja naja): Bu kobralar gözlüklü kobra ve Hint kobrası olarak da tanınır. Daha çok Filipinlerde, Hindistan, Tayvan, Güney Çin ve Güneydoğu Asya bölgelerinde yaşam sürerler. Büyüdüklerinde 1,3-1,6 metre uzunluğunda olurlar. Renkleri bölgesel olarak farklılık gösterebilir. Bazı bölgelerde daha koyu renkte kobralar, bazı yerlerde çizgili, benekli ve açık renkli olabilir. Kemirgenlerle beslenen Asya kobrası, genellikle farelerin bulunduğu yaşam alanlarında görülür. Bu nedenle diğer türlere göre daha fazla ölüme neden olurlar. Bu bölgelerde yaşayan insanlar kobranın tehlikeli zehrine maruz kalırlar. Yılan oynatan kişiler daha çok bu kobra türünü tercih ederler.

Kral kobra (Naja hannatı): Bu kobralar genellikle 5,5 metre boyunda, 9 kg ağırlığında olur. Yılan türleri arasında yuva yapan tek tür kral kobradır. Dişiler yaklaşık 46 cm yüksekliği olan, yaprak ve otlarla iki katlı yuva yapar. Bunun alt katına yumurtalarını bırakır. Kuluçka dönemi olduğunda, üst katta bizzat dişi kobra bekçilik yapar. Bu kobra türü de yılan yer. Kobralar halka açık yerlerde fazla yaşamadığından, genellikle insanları ısırmazlar. Ancak herhangi bir ısırma halinde panzehir verilmediğinde, kurban bir saat bile hayatta kalamaz.

Mısır kobrası (Naja haje): Bu kobralar kurak tropikal iklimlerde yaşarlar. Boyları 2,6 metre kadar olabilir. Renkleri açık kahverengi ve siyah tonlarında olur. Sırt bölgesinde sarı renk bulunan bu kobraların zehirleri oldukça kuvvetlidir. Isırdığı kurbanını 10 dakika içinde öldürebilir. Bunlar eskiden Mısırlıların kutsal yılanı olarak ünlenmiştir.

Tüküren kobra (Naja nigricdlis): Bu kobralar Afrika kıtasında kurak yerlerde yaşar. Boyları 2-2,3 metre kadar olabilir. Bu türler düşmanlarını genellikle savunma amacıyla ısırmaz. Düşmanlarına oluklu zehir dişleriyle zehrini fışkırtır. Bunu 2-3 metre uzağa kadar atabilir. Bu yılanların zehir kesecikleri ile zehir dişleri arasındaki açıklık diğer kobralara göre daha fazla olur. Zehrini belirli bir basınçla karşısındakinin gözlerine doğru fışkırtır. Arka arkaya 12-20 defa zehir atabilir. Bu insanların cildine zarar vermese de gözlere geldiğinde su ya da sütle yıkanmalıdır. Aksi halde körlük gibi ciddi etkiler yapar. Fare gibi canlıları öldürmeye yeterli olur. Köpekler ise kısmen körlük yaşayabilir.

Son Güncelleme : 25.06.2023 05:47:36

Kobra Yılanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Kobra Yılanı"

Şey Nerede görüldü diye yazarmısınız
Asya Nur . 13.11.2016

2 YANITI GÖRÜNTÜLE

Davut : Bizim bölğede bu türe rasladık. Sumbas/ osmaniye. Tehlikeli bir tür mü bunlar. İnsanı zehiri öldürür mü? Saldırğan mı? Nasıl tetbir alırız?Nasıl uzaklaştırırız? Cansız ne yer? Etle beslenir mi? Nasıl bir ilaç kullansak insanlardan uzak durması için.
20.05.2019 05:09:58

Kobra : HAH 2015 TEN BERİ LAKABIM Kobra AHAHAH EGO KASMAK BENM İŞİM
07.06.2018 19:06:15

Kara Yılan
Kara Yılan
Kara yılan, coluber jugularis lınnaeus (Dolichophis jugularis) bilimsel adıyla bilinen bir yılan türüdür. Ülkemizde bilinen yılan türleri içinde en irisidir. Genç yılanların sırtı gri kahverengi, üzerleri koyu lekelidir. Ergen yılanlarda sırt rengi d...
Yılanlar Kaç Yıl Yaşar
Yılanlar Kaç Yıl Yaşar
Yılanlar kaç yıl yaşar, yılanların yaşam süreleri türlerine göre değişiklikler göstermektedir. Anakonda adı verilen yılan 30 yıl yaşadığı biliniyor. Zehirli yılanlar 20 yıl yaşarken, anakonda gibi zehri olmayan bir yılan 30 yıl yaşayabiliyor. Doğada ...
Yılanlar Nasıl Ürer
Yılanlar Nasıl Ürer
Yılanlar nasıl ürer, Yılanlar türlerine göre farklı şekillerde ürerler ve farklı şekillerde çoğalırlar. Yılanlar da döllenmenin olabilmesi için bir dişi yılana ve bir erkek yılana ihtiyaç vardır. Dişi yılan ve erkek yılan birbirlerine sarılarak yani ...
Siyah Yılan
Siyah Yılan
Siyah yılan, (Coluber jugularis) Coluber familyasından olan siyah yılanlar, genellikle Türkiye, Kıbrıs, İsrail, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan bölgelerde yaşamaktadır. Düz ovalarda yaşasalar da bazen denizden 1000 metre yükseklikte de görülebilir. Yıl...
Boz Yılan
Boz Yılan
Boz yılan, halk arasında boz yılan olarak adlandırılan Hazer yılanı (Coluber caspius) ince yapılı ve hızlı hareket eden yılan türlerindendir. Oldukça yaygın bir yerleşim gösteren bu yılanlar ülkemizde de yaşar. Farklı habitatlarda değişik davranışlar...
Kör Yılan
Kör Yılan
Kör Yılan, yılan türleri arasında en tehlikesizi ve deyim yerinde ise en masumudur. Aslında yılan değil bir kertenkele türüdür. Dünyanın birçok bölgesinde yaşayan bu tür ülkemizde de bulunmaktadır. Solucana çok benzeyen bu türün kafası ve kuyruğu ner...
Su Yılanı
Su Yılanı
Su Yılanı, hayatlarının tamamını veya çoğunu denizde geçiren yılan türüdür. Karasal atalarından evrimleşmiş olmalarına rağmen, çoğu geniş ölçüde tamamen su yaşamına adapte olmuştur ve hatta karada hareket edebilme yeteneğini tamamen kaybetmişlerdir. ...
Zehirsiz Yılanlar
Zehirsiz Yılanlar
Zehirsiz yılanlar, yılanların zehirli ya da zehirsiz olduğunun belirlenmesi gerçekte uzmanlık isteyen bir konudur. Günümüzde sürüngenler arasından, kertenkelelerin ardından gelen grubu oluşturan yılanlar 10-13 aileye, 2700 kadar türe ayrılır. Bunları...
Yılanlar Nerede Yaşar
Yılanlar Nerede Yaşar
Yılanlar nerede yaşar, yılanlar genel olarak sıcak iklimi severler. Bu nedenle sıcak iklimlerde yılan türlerine daha fazla rastlanır. Bazıları karada yaşam sürerken, bazıları ise suda yaşarlar. Sıcak dönemlerde aktif olurken, soğuk kış aylarında yuva...
Yılanlar Nasıl Çiftleşir
Yılanlar Nasıl Çiftleşir
Yılanlar nasıl çiftleşir, yılanlar vücutlarını kaplayan boynuzlu tabakanın kalınlaşmasıyla pulları olan canlılardır. Bununla vücutlarında olan suyun buharlaşması önlenmiş olur. Yılanlarda salgı bezleri olmadığından, derileri sürekli kuru olur. Bu ned...
Yılan Ne Yer
Yılan Ne Yer
Yılan Ne Yer, yılanlar dünyanın hemen her kıtasında yaşamını devam ettiren, boyları türlerine göre çeşitlilik gösteren bir sürüngen çeşididir. Özellikle sıcak iklimlerde yaşamayı severler, kış mevsiminde kış uykusuna yatarlar ve sıcak havalarda aktif...
Engerek Yılanı
Engerek Yılanı
Engerek Yılanı, engerekgiller ailesinden Vipera türünü oluşturan zehirli yılan çeşidine verilen genel bir addır. Engerekler Avrupa, Asya ve Afrika'nın Eskidünya'nın en zehirli yılanlarıdır. Aynı aileden Viperidae akrabaları olan ve Yenidünya'da yaşay...

 

Kara Yılan
Yılanlar Kaç Yıl Yaşar
Yılanlar Nasıl Ürer
Siyah Yılan
Boz Yılan
Kör Yılan
Su Yılanı
Zehirsiz Yılanlar
Yılanlar Nerede Yaşar
Yılanlar Nasıl Çiftleşir
Yılan Ne Yer
Kobra Yılanı
Engerek Yılanı
Evde Yılan Görmek
Yılan Yumurtası
Yılan Zehri
Sarı Yılan
Dünyanın En Zehirli Yılanı
Yılan Taşı
Deniz Yılanı
Kara Mamba Yılanı
Yılan Sesi
Anakonda Yılanı
Yılan Yavrusu
Boynuzlu Yılan
Yılanlar
Yılan Sokması
Çıngıraklı Yılan
Renkli Yılanlar
Beyaz Yılan

Popüler İçerik

Evde Yılan Görmek

Evde Yılan Görmek

Evde yılan görmek, yılanlar kendilerinin tehlikeli bir durumda olduklarını hissettikleri zaman ya da tehlikenin varlığını hissettikleri zaman mutlaka ...

Yılan Yumurtası

Yılan Yumurtası

Yılan yumurtası, sürüngen familyasından olan yılanlar çoğalmak için yumurtlamaları gerekmektedir. Yeryüzünde 3000 civarında bulunan yılan türlerinin b...

Yılan Zehri

Yılan Zehri

Yılan zehri, zehirli olan yılanlarında ağzında avların ıslatılması ve kayganlaştırılmasını sağlayan tükürük bezleri dışında, temel görevi zehirli sıvı...

Sarı Yılan

Sarı Yılan

Sarı yılan, ( Elaphe sauromates ) Bu yılan türlerinin sırt bölgesindeki renkler sarımsı gri tonlarında olur. Sırtındaki bir ya da iki sıralı olan bene...

Dünyanın En Zehirli Yılanı

Dünyanın En Zehirli Yılanı

Dünyanın en zehirli yılanı, belki de yeryüzünde en çok insanları ürküten hayvanlar arasında yılanlar gelmektedir. Yılanlar varoluşları nedeniyle evcil...

Yılan Taşı

Yılan Taşı

Yılan taşı, yılan derisine benzeyen bir taş olduğundan bu şekilde anılmaktadır. Bunun başka bir adı da serpantin taşıdır. Bu doğal taş çok sayıdaki mi...

Deniz Yılanı

Deniz Yılanı

Deniz yılanı; hayatının tamamını ya da hayatının çoğunu denizde geçiren elapidae adı verilen aileye dahil olan zehirli yılan türlerindendir. Karasal a...

Kobra

Kobra Familyası: Kobragiller (Elapidae). Yaşadığı yerler: Afrika, Güney Asya ve Hindistan gibi sıcak bölgelerde yaşar. Özellikleri: Kobralar boyunlarını dikip yayvanlaştırdıkları zaman kandil şeklini alırlar. Boyları 1,6 ile 3 m arasında değişir. Çok zehirli olup çenelerinin ön ucunda boyları kısa zehir dişleri vardır. Çeşitleri Asya kobrası, kral kobra, Mısır kobrası, tüküren kobra Ünlülarıdır.

Sürüngenler sınıfının, kobragiller familyasından olan zehirli bir yılan. Kobraların boyları 1,6 ile 3 m arasında değişir. Üst çene kemiklerinin ön ucunda kısa iki zehir dişi vardır. Zehirlerinin etkisi sinir sistemi üzerinde görülür.Kobra ısırmasına maruz kalan canlının ölümü, kalb vuruşunu veya diaframın hareketini kontrol eden sinirlerin zehirden etkilenmesinden olur. Ölüm sebebi boğulma veya kalb yetmezliğidir. Zehirin vücudun diğer sistemleri üzerinde de aynı şekilde etkisi vardır. İnsan tarafından rahatsız edilen kobralar diğer yılanlar gibi çoğunlukla kaçmayı tercih ederler. Ancak sıkıştırıldıklarında savunma ve saldırıya geçerler. Kobraların kendilerine ait en tipik hususiyetleri, boyunlarını dikip yayvanlaştırdıkları zaman kandil şeklini almalarıdır. Bu durum, ön kaburga kemiklerinin bir şemsiye gibi yukarı ve öne doğru açılarak boynun alt kısmında kalan deriyi germesi ile meydana gelir. Boyun derilerini gererek genişletebilen bütün Asya ve Afrika yılanlarına da zamanımızda kobra denilmekle beraber, gerçek kobralar “Naja” cinsinden yılanlardır. Günümüzde Asya’nın güneydoğusunda 1, Ortadoğuda 2, Afrika’da 5 kobra türü bilinmektedir.

Besinleri, çoğunlukla kurbağa, kertenkele, fare, yumurta ve kuş yavrularıdır. Ayrıca bu ailenin bireyleri usta yılan avcılarıdır. Afrika’nın “Kap kobrası” çoğunlukla yılan avlayarak beslenir. Çok nadir olarak başka bir şey yer. Genelde kobralar gece aktiftir. Gündüzleri vakitlerinin çoğunu güneşlenerek geçirirler. Dişi kobra sayıları 12-15 arasında değişen yumurtalarını güneş ışığı gören emniyetli bir yere bırakır. Kuluçka devresi güneş ışığıyla gerçekleşir. Bazı türlerinin ilk 40-60 günlük kuluçka devresinde yumurtalar başında nöbet tuttuğu zannedilmektedir. Yumurtadan çıkan yavrular 25-30 cm uzunluğunda olur. En Ünlü kobra türleri şunlardır:

Asya kobrası (Naja naja): Hind kobrası ve gözlüklü kobra olarak da bilinmektedir. Bu kobra Filipinler, Tayvan ve Güney Çin’den Doğu Hindistan ve Güneydoğu Asya Hattı dahil batıya doğru Irak ve İran’a kadar geniş bir bölgede bulunur. Yetişkinlerinin boyu 1,3 ile 1,6 m arasındadır. Rengi bulunduğu bölgeye göre değişir. Mesela Filipin kobrası, Asya kobrasının coğrafik bir türü olup koyu kahverengi bir yılandır. Fakat bölgenin diğer kesimlerinde, Asya kobrası açık renkli, benekli, çizgili veya simsiyah olabilir. Asya kobrası kemirgenlerle beslendiğinden, farelerin bol olduğu köy ve kasaba kenarlarında yaşar. Özellikle saldırgan olmamakla beraber iskan bölgelerinde bulunduğundan, diğer bütün yılanlara nazaran daha çok can kaybına sebeb olur. Güneydoğu Asya’da yılan ısırmasından ve özellikle kobranın ısırmasından ölen insan sayısı tahminen her sene 20.000 ila 40.000 arasındadır. Orta büyüklükte bir kobranın 10 kişiyi öldürmeye kafi gelecek kadar çok tehlikeli zehiri vardır.

Yalnız, kobra tarafından ısırılmış olup da hayatta kalanlar da mevcuttur. Yılan oynatıcıları genellikle Asya kobrasını oynatırlar.

Kral kobra (Naja hannatı): Bütün yılanların en etkileyicisi olup 5,5 m uzunluğunda 9 kg ağırlığındadır. Yılanlar arasında yuva yapan tek yılan kral kobradır. Dişi, 46 cm yüksekliğinde ot ve yapraklardan iki katlı yuva inşaa eder. Alt katta yumurtalar bulunur. Yumurtaların kuluçka dönemlerinde dişi üstte bekçilik yapar. Kral kobra yılan yiyen bir kobradır. Asya kobrasından farklı olarak meskun bölgelerde yaşamadığından, kral kobra ısırması vak’alarına çok az rastlanır. Ama ısırılanlar derhal panzehirle tedavi edilmedikçe belki bir saat bile yaşayamazlar.

Mısır kobrası (Naja haje): Arap Yarımadasından Afrika’ya kadar tropikal kurak bölgelerde bulunan bir kobra türüdür. Uzunluğu 2,6 m’ye kadar ulaşır. Açık kahverenginden siyaha kadar birçok renkte olanları mevcuttur.Sırtları sarı renkte olan bu kobraların zehiri çok kuvvetlidir. Mısır kobrası tarafından ısırılan bir canlı on dakika içinde ölür. Bu yılan eski Mısırlıların kutsal yılanı olarak bilinmektedir.

Tüküren kobra (Naja nigricdlis): Afrika’nın kurak bölgelerinde yaşayan bir kobra türüdür. Boyu 2 ile 2,3 m arasındadır. Normalde bu yılan kendisini savunmak için ısırmaz, fakat muhtemel bir düşmana karşı oluklu zehir dişlerinden iki fiskiye şeklinde karşısındakinin gözlerine zehir fışkırtır. Zehirini 2-3 m uzağa püskürtebilir.

Tüküren kobranın zehir keseciklerinin zehir dişlerinin önündeki açıklığı diğer kobralara nazaran daha fazladır. Zehir belli bir basınçla dışarıya atılır.Kısa aralıklarla arka arkaya 12-20 defa zehir fışkırtabilir. Zehir insan derisine zarar vermez ama gözleri isabet alırsa derhal su veya sütle, yıkanmadığı takdirde körlüğe kadar varan zararlara sebeb olabilir. Farenin gözüne isabet eden tek damla zehir, hayvanı öldürmeye kafidir. Arazide tüküren kobra ile karşılaşan köpekler, gözleri kısmen kör olarak eve dönerler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir