köroğlu nedir / Köroğlu Kimdir? Köroğlu'nun Hayatı Hakkında Bilgiler! - Dinler Tarihi Haberleri

Köroğlu Nedir

köroğlu nedir

kaynağı değiştir]

Ana madde: Köroğlu Destanı

Köroğlu aslında eski bir asker ve sonradan dağa çıkan bir Celali eşkiyasıdır. Bu adı (belki de bir mahlas olarak) eski Türk destanlarındaki bir kahramandan almıştır. Asıl adı Ruşen'dir. Köroğlu; yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir insan profilidir. Azerbaycan'da çok yaygın olan "Koroğlu Efsanesi" ("Kor", Azeri dilinde kör demektir) ile büyük oranda benzeşir.

Bu destana göre Köroğlu'nun asıl adı Ruşen Ali'dir. Babası Yusuf, Bolu Beyi'nin seyisidir. At meraklısı olan Bolu Beyi, seyisi Yusuf'u cins bir at almaya gönderir; fakat Yusuf'un getirdiği tayı beğenmez, adamın gözlerine mil çektirir. Yusuf tayı ve oğlunu alıp memleketten çıkar. Ruşen Ali, babasının tarif ettiği tarzda, tayı karanlık bir ahırda besler. Tay, belli bir zaman sonra kanatlanır, eşsiz bir küheylan olur. Yusuf ile Ruşen Ali, Aras ırmağına gider, orada Bingöl'den inecek olan üç sihirli köpüğü beklerler. Yusuf, köpükleri içince, tekrar görmeye başlayacak, gençleşecek ve Bolu Beyi'nden intikamını alacaktır. Fakat, Ruşen Ali köpükleri kendisi içer, babasına köpüksüz su verir. Yusuf buna bir yandan üzülür, bir yandan da, oğlu intikamını alacak bir yiğit olacağı için sevinir.

Bu sihirli üç köpükten biri Köroğlu'na ebedi hayat, biri yiğitlik, biri de şairlik sağlar. Yusuf, oğluna intikamını almasını tavsiye ettikten sonra ölür. Ruşen Ali Kır-Atı ile birlikte dağa çıkar. Köroğlu diye ün alır, bir derebeyi gibi yaşamaya başlar, her savaşta üstün gelir; tüccarlardan, beylerden, paşalardan aldıklarını yoksullara dağıtır. Delikli demir (tüfek) icat olunup da eski yiğitlik gelenekleri bozulunca, arkadaşlarına dağılmalarını tavsiye eder, "sır olur", kırklara karışır.

Bu destan Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi yapıtında günümüz edebiyatına aktarılmıştır.

Örnek Türküler[değiştir

Efsanelere konu olmuştu: Görenin aklı kalıyor

Köroğlu'nun mağarada etraf köylerden vatandaşların getirdiği koyun, kuzu benzeri çeşitli hediyelerle hayatını sürdürdüğü belirtiliyor.

Sivas il merkezine 6 kilometre mesafede yer alan Paşabahçe mesire alanı yakınlarındaki Köroğlu Mağaraları gören vatandaşların ilgisini topluyor. Senelerce efsanelere konu olan mağara turizme kazandırılmayı bekliyor.

Köroğlu'nun mağarada etraf köylerden vatandaşların getirdiği koyun, kuzu benzeri çeşitli hediyelerle hayatını sürdürdüğü belirtiliyor.

Yol üzerinden geçen vatandaşlarda da merak uyandıran Paşabahçe mesire alanı yakınlarındaki Köroğlu Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor..

"EFSANEYE GÖRE…"

Sanat tarihçisi Yunus Budaktaş, Köroğlu'nun pek çok halk hikayesine konu olduğunu belirterek, "Efsanelere konu olan Köroğlu Mağaraları'nın önündeyiz. Köroğlu Mağaraları Sivas şehir merkezine yaklaşık 6 kilometre mesafede bulunan Paşa Fabrikası bölgesinde bulunmaktadır. Köroğlu, Türkistan'dan Balkanlara, Anadolu'dan Sibirya'ya kadar Türk halklarının yaşamış olduğu bölgelerde pek çok halk hikayesine ve efsaneye konu olmuş tarihi bir kişiliktir. Burada da efsaneye göre Köroğlu, Bolu beyinden intikamını aldıktan sonra annesi Mihr-i Vefa ile birlikte Sivas'a gelerek gözlerden ırak olan mağaralara yerleşmiş. Ömrünün kalan kısmını burada geçirmiştir.

Köroğlu'nun buraya gelip yerleştiğini duyan çevre köylerdeki vatandaşlar Köroğlu'na her yıl çeşitli hediyeler getirmişler ve Köroğlu yaşamını böyle devam ettirmiş'' dedi.

"ŞEHRİN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Budaktaş, mağaranın tanıtımının yapılmasının şehrin kültür ve tarihi açısından önemli olduğunu söyleyerek, "Bölge aslında Sivas halkı tarafından bilinen bir bölge. Bulunduğumuz alan aslında Sivas halkının sürekli piknik ve eğlenceye gelmiş olduğu Paşabahçe bölgesi.

Ancak Köroğlu Mağaraları Sivas kamuoyu tarafından çok fazla bilinmemekle birlikte ciddi bir tanıtım eksikliği bulunmakta. İlgililerin ve yetkililerin gerekli çalışmayı yaptıktan sonra buranın hem halk kültürü anlamında daha çok tanıtımının yapılması, şehir kültür ve tarihi açısından büyük önem arz edecektir'' şeklinde konuştu.

#sivas

#köroğlu mağaraları

#köroğlu efsanesi

#köroğlu

Koşma

Çıktım şu âlemi seyran eyledim

Açılmış baharı gülü dağların

Sökülmüş bendleri cuşu yenilmez

Çağlayuban akar seli dağların

Yiğit atına binmese yakınur

Yüreğinde olan elbet çekinür

Kar yağar da dört köşesi yekinür

Yol vermez aşmaya yeli dağların

Aslanı kaplanı yanar yolunur

Şikar almış alçağına dolanur

Yel estükçe safasından salınur

Âheste âheste dalı dağların

Ben kâmilim zerresine ermişim

Baharında gonca gülün dermişim

Mürvetsiz beylerden eyi görmüşüm

Yiğidi yaldırır ah dağların

Köroğlu eydür sende tasa olmaz

Yüreğinde aşkı olan yenilmez

Çok dövüşler olur kimseler bilmez

Söylemeye yoktur dili dağların 

Sakaoğlu, Saim (). “Türk Saz Şiiri”, Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı III (Halk Şiiri). 

Semai

Gel ey nâzik beden dilber

Öpül koçul huzur ile

Ömrümün hâsılı dilber

Öpül koçul huzur ile

Öpülmekten zarar gelmez

Koçulmaktan adam ölmez

Bu güzellik sana kalmaz

Öpül koçul huzur ile

Öpülmek eski âdettir

Koçulmak hûb saadettir

Hatır yapmak ibadettir

Öpül koçul huzur ile

Kara’na yağmadan ağ’ın

Benefşem solmadan bağın

Güzelsin geçmeden çağın

Öpül koçul huzur ile

Köroğlu der gamzen oktur

Derdim hiç kimsede yoktur

Koçulmamış dilber yoktur

Öpül koçul huzur ile 

Sakaoğlu, Saim (). “Türk Saz Şiiri”, Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı III (Halk Şiiri). 

 

Koçaklama

Osman Paşa eydür: Devletlü Hünkâr

İnşallah Sultanım Şirvan bizimdir

Sen himmetin eyle inâyet Allah’tan

Mürvet Ali'nindir meydan bizimdir

Demirkapı'dan Şirvan'a geçildi

Anca savaş oldu kanlar saçıldı

Kırdık biz yezidi yollar açıldı

Giden ipek yüklü kervan bizimdir

Şirvan ilinden Tebriz'e ulaştık

Anca başlar kestik kana bulaştık

Acem evlerin seyrettik dolaştık

Vilâyet Hünkârın seyran bizimdir

Osman Paşa eydür: Gelin varılsın

Tedbir tedârik nenindir görülsün

Baş alan yiğide mansıb verilsin

Kendi kulunuzdur ihsan bizimdir

Köroğlu eydür gülbangı yetirdik

Erenlerin sancağını götürdük

Katar katar mayaların getirdik

Giden ordu senin Şirvan bizimdir 

Sakaoğlu, Saim (). “Türk Saz Şiiri”, Türk Dili Türk Şiiri Özel Sayısı III (Halk Şiiri). 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir