komi görevleri / Kominin Görevi Nedir? Komi Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? - Son Dakika Milliyet

Komi Görevleri

komi görevleri

Komi Ne İş Yapar? Kominin Görevleri Nelerdir, Garson İle Arasındaki Fark Nedir?

Günümüzde birçok restoranda bu tabiri duyuyoruz. Genelde yeni başlayanlara verilen bu görev, mutfak ya da servis kısmında çalışır. Aynı zamanda müşterilerle içli – dışlı bir şekilde görevini devam ettirir. Garson kominin üstüdür, komi garsona yardım eder bu da komi mi üstün garson mu sorusunun cevabı olmaktadır. Bu iş üzerine çalışmak isteyenler mutfak komi ne iş yapar sorusunun cevabını da merak etmektedir. Aşağıdaki yazımızda bu soruların hepsine cevap bulabilirsiniz. Hadi gelin komi ne iş yapar adlı yazımızı beraber inceleyelim.

Komi Ne Demek?

Komi, genellikle restoranların mutfak ya da servis kısmında çalışıp, aşçı ve garsonlara yardımcı olan kişi olarak bilinmektedir. Servis komisi ve mutfak komisi olarak iki ayrı komi çeşidi bulunmaktadır. Servis kısmında çalışan komilerin görevleri; masayı toplar ve garsonlara yardımcı eleman şeklinde ilerler. Mutfak kısmında çalışanlar komiler ise aşçıya yardım eder. Yemeğe hazırlık kısmında eksikleri, basit işlemleri yapar.

Komi Ne İş Yapar?

Komilerin görevleri çalıştığı kısma göre değişmektedir. Mutfakta çalışan kominin kendine ait görevleri vardır, servis komisinin ise kendine ait başka görevleri vardır. Bu iki kavram birbiriyle karıştırılmamalıdır. Mutfak komisi yemeğe yapılış kısmında görev alır, servis komisi ise garsona yardımcı olur. Mutfak komisin görevleri ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir:

  • Sebze, meyve, kırmızı et ve balıklarla ilgili istenen kesme ya da parçalama gibi hazırlıkları hazır hale getirmede yardımcı olma,
  • Fırın ya da ocak üstünde yer alan pişirme gereçlerinin istenen sıcaklığa getirilmesine yardımcı olmak,
  • Mutfağın temiz ve hijyen kurallarına uyan bir şekile getirilmesini yani toparlanmasını sağlar.

Servis kısmında görev alan komilerin sorumlulukları şöyle sıralanabilir:

  • Garsonların sunulacak ürünleri almasında yardımcı rol oynamak,
  • Siparişlerin takibini gerçekleştirmek ve de garsonları bu konu hakkında bilgilendirmek,
  • Müşterilerin kirli tabak, çatal ya da bıçaklarını masadan kaldırıp, masayı silmek görevlerinden bir tanesidir.

Kominin Garson İle Farkı Nedir?

Garsonlar ile komiler sıkça karıştırılan iki kavram olarak gündeme gelmektedir. Görev tanımları oldukça birbirine benzer fakat bu iki meslek arasında bir takım farklılıklar da bulunmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse; komiler, servis öncesinde masanın düzenini kontrol eder, kirli tabakları, çatalları kaldırır ve masayı siler. Garsonlar ise servis öncesinde müşterilerden sipariş alarak çalışan komi arkadaşa iletirler. Yani müşterilerle karşılıklı iletişime geçen kişi garson çalışanıdır. Komiler sadece siparişi mutfağa iletir ve çıkan siparişi mutfaktan getirmekle yükümlüdür. Komiler bir nevi garsona bağlıdırlar. Garson olmadan sipariş alamazlar. Müşteriyle iletişime geçemezler fakat müşteriler su, ekmek, peçete gibi şeyler istediklerinde komiler bu istekleri yerine getirebilme yetkisine sahiptir. Yani kısaca komi garsona yardımcı olmakla mükelleftir. Garson kominin bir üst mertebesi olarak geçer ve garson komiyi yönlendirir.

Komilerde Olması Gereken Özellikler

  • Temizliğe, hijyene ve kıyafet düzenine önem vermeli,
  • Müşterilere karşı düzgün diksiyon ve etkili bir hitap şekline sahip olmalı,
  • Ekip çalışması için uygun kriterleri yerine getirmeli,
  • Uzun saatler boyunca ayakları üzerinde kalabilecek kadar güçlü mental ve fiziksel güce sahip olmalı,
  • Müşterilere karşı güler yüzlü olmalı ve öğrenmeye istekli olmalı,
  • Hizmet sektöründe kendisine kariyer kurma düşüncesiyle yer almalıdır.

İş ilanlarında en çok karşımıza çıkan meslek kollarından biri komidir. Bundan dolayı “Komi nedir” ve “Komi ne iş yapar” soruları sıklıkla iş arayanlar arasında yaygın hale gelir. Komi; restoranların mutfak ya da servis bölümlerinde çalışarak, aşçı ve garsonlara yardımcı olan bir ara elemandır. İş ilanlarında mutfak ve servis komileri için farklı ilanlar verilir. Her ikisinin de görevleri ve sorumlulukları farklıdır.

Komi Ne İş Yapar?

“Komi kime denir” sorusunu cevaplamanın en basit yollarından biri komi sorumlulukları ve görevlerini sıralamaktır. Komilerin görevleri çalıştıkları yere göre değişiklik gösterir. Aşçılara yardımcı olmakla görevli olan mutfak komilerinin görevleri;

  • Kesme ya da parçalama işlemleri yapmak,
  • Fırın ya da ocağı aşçı için hazırlamak,
  • Mutfağın düzenini ve temizliği sağlamaktır.
  • Servis bölümünde garson ile çalışan komi ne demek sorusuna ise şu cevaplar verilebilir;
  • Misafire servis yaparken garsona yardım eden,
  • Sipariş takibi yapan,
  • Garsonu bilgilendiren,
  • Kirli çatal, tabak ya da bıçakları toplayandır.

Komi Nasıl Olunur?

Bu meslek kolunun görev ve sorumluluklarına uyabileceğini düşünen iş arayanlar tarafından komi nasıl olunur sorusunun cevabı merak edilir. Komi olabilmek için birkaç restoranda komi olarak işi girip, kendinizi geliştirme imkanınız mevcuttur. Bunun yanı sır üniversitelerin Gastronomi, Turizm ve Otelcilik bölümlerinden 2 yıllık önlisans ile mezun olan kişiler de kolaylıkla komi iş ilanlarına başvuru yapabilir.

Komi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

İş ilanlarına başvuru oluşturmak için işverenler tarafından belirlenen komi olmak için gerekenler sağlanmalıdır. Bir kominin sahip olması gereken özellikler şu şekilde sayılır;

  • Hijyene ve kıyafete önem vermek,
  • Düzgün bir diksiyona ve kuvvetli bir iletişim becerisine sahip olmak,
  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek,
  • Uzun süre ayakta durmaya dayanıklı olmak,
  • Müşteri memnuniyeti adına güler yüzlü olmak,
  • Kendini geliştirmeye açık olmak.

İşverenler tarafından bu özellikleri barındırmak komi olmak için gereken şartlar arasında sayılır.

Komi Çalışma Koşulları Nasıldır?

Bir kominin çalışma koşullarının belirlenmesi için öncelikle kişinin komi nerede çalışır sorusunun cevaplanması gereklidir. Çünkü kişinin çalıştığı yere göre elde ettiği avantajlar ve koşullar değişiklik gösterir. Komiler genellikle 8 saatten 12 saate kadar çalışma sürelerine sahiptirler. Aynı zamanda haftanın bir günü izin kullanma haklarına sahiplerdir. Dileyen kişiler için part time komilik ilanları da mevcuttur. Komi kimdir ve ne iş yapar sorusunun cevapları sizin için uygunsa hemen dilediğiniz sektöre başvuru yapmanız mümkündür.

Komi Nedir? Ne İş Yapar?

Komi Nedir? Ne İş Yapar?

Komi, restoran ve otellerde görev yapan, servis öncesi ve sonrasında servis elemanlarına yardım eden kişilere denmektedir. Yani garson ile birlikte çalışan ve servis yapma sürecinde garsona yardımcı olan restoran ve otel personeli komidir. Genellikle garsonun sağ kolu olarak görev yapan komiler, hizmet sektöründe çalışmaya yeni başlayan genç insanlardan oluşmaktadır. Bu görevinin dışında aşçılara da yardımcı olabilmektedirler. Komilik görevi yapan kişi, belirlenen kurallar ve standartlar doğrultusunda kendilerine verilen görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Ayrıca komilerin çalışma saatleri vardiyalı olabilmektedir.

Komilerin Görevleri

Komilik, hizmet sektörü için son derece önemli bir meslektir. Restoran içerisindeki işleyişin devam edebilmesinde komilere önemli görevler düşmektedir. Masanın servise hazırlanması ve müşterilerin isteklerinin karşılanması gibi talepleri karşılamakla sorumludurlar. Rütbe olarak sıralama yapıldığında en alt rütbede yer alan komiler, kendilerinin üstünde görev alan garsonların ve şef garsonların emirlerine uygun hareket etmek zorundadırlar. Restorandan restorana farklı görevleri bulunmaktadır. Bu nedenle görev tanımlarında sınırlamalar yapmak pek doğru değildir. Fakat genel olarak komilerin görevleri aşağıdaki şekildedir:

  • Komilerin başlıca görevi; müşteriler gelmeden önce masayı temizlemek ve masayı servise hazır hale getirmektir. Eğer masa örtüleri kirlenmişse ve yıkanması gerekiyorsa onları çamaşırhaneye götürmekle de sorumludur.
  • Restoran açılmadan önce etrafı temizlemek ve düzenlemek de komilerin görevleri arasındadır. Yani restoranın genel temizliğiyle komiler ilgilenmektedir.
  • Komiler, restoran temizliğinden sonra masa örtülerini örterler. Tuz, karabiber, şeker, peçete, küllük, kürdan gibi eksikliklerin giderilmesini sağlarlar. Servis tabağı, kaşık, çatal, bıçak ve bardakların da temiz ve eksiksiz olması komilerin sorumluluğundadır.
  • Ana yemek öncesinde getirilecek olan ekmek, su, salata gibi ihtiyaçların servisini komiler yapmaktadır.
  • Yemekleri mutfaktan masaya kadar komiler taşımaktadır. Garsonun arkasında durarak onun emirlerine uygun hareket eden komiler, mutfağa gidip yiyecekleri ve içecekleri tepsiyle alarak garsona götürür ve garsona serviste yardım eder. Fakat komiler, servis işini tek başına yapmaz. Mutlaka bir garsonun yardımcısı olarak servis yaparlar. Sadece zorunlu kalınan durumlarda servis yapabilirler.
  • Yemekler yendikten sonra komiler, boş tabak ve bardakları toplayarak mutfağa götürürler. Masanın temizliğini yaparak bir sonraki servis için uygun hale getirirler.
  • Restorandaki tüm servisler bittikten sonra komiler, restoran temizliğini yaparak restoranı bir sonraki güne hazır hale getirmekle de görevlidirler. Kirlenmiş masa örtülerini çamaşırhaneye, kirlenmiş bulaşıkları da bulaşıkhaneye götürürler.
  • Düğün, nişan, doğum günü gibi özel etkinliklerde mekânın ve masaların süslenmesini de komiler yapmaktadır.
  • Restoranın genel olarak düzeniyle ve masaların düzeniyle tamamen komiler ilgilenmektedir. Komiler restoran şefi ile garsona bağlı olarak çalışır. Bu nedenle onların emirlerine uygun hareket ederler.

Komi ve Garsonun Görev Olarak Farkları

Komilik ve garsonluk sıkça karıştırılan iki meslektir. Görev tanımları birbirlerine oldukça benzer olan bu mesleklerin arasında bir takım farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin; komiler, servis öncesinde masanın düzeniyle ilgilenirler. Garsonlar, servis öncesi müşterilerden siparişi alarak komiye iletirler. Yani müşterilerle bire bir muhatap olan taraf garsondur. Komiler sadece siparişi mutfağa iletmekle ve mutfaktan getirmekle yükümlüdür. Komiler, garsonlar olmadan sipariş alamazlar fakat müşterilerin su, ekmek, peçete gibi isteklerini yerine getirebilirler.

Komilerin Sahip Olması Gereken Nitelikler

  • Komilerin, müşterilerle iletişim içerisinde olmasalar bile düzgün bir diksiyona sahip olmaları gerekmektedir. Restoranın izlenimi açısından bu oldukça önemli bir niteliktir.
  • Müşterilere karşı güler yüzlü olmak çok önemlidir. Bu nedenle komiler, müşteri memnuniyetinin sağlanabilmesi için insan ilişkilerinde başarılı kişilerden seçilmektedir.
  • Restoranlar oldukça hareketli ve yüksek tempolu mekânlardır. Sürekli bir müşteri sirkülâsyonu vardır. Bu nedenle komilerin de hareketli ve yüksek tempoya ayak uydurabilecek yapıda olmaları gerekmektedir. Bu tempoda çalışabilmek için genç ve dinamik de olmak gerekir. Dolayısıyla komiler genellikle gençlerden seçilmektedir.
  • Öğrenmeye istekli olması ve ekip çalışmasına uyum sağlayabilen karakterde olması, komiler için aranan niteliklerden biridir.
  • Komilerin dış görünümlerine özen göstermesi, kişisel bakımlarına dikkat etmesi de önemli bir detaydır. Restoran içerisinde kendisine verilen kıyafetleri giymeleri ve kılık kıyafet kurallarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • İş disiplini ve işini ciddiye alarak çalışmak, her meslek dalında olduğu gibi komilikte de sahip olunması gereken başlıca önemli niteliklerdendir.
  • Müşteri memnuniyetini artırmak ve servis kalitesinin iyi olması için komilerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz bir biçimde yerine getirmeleri ve garsonlar ile koordine olacak bir biçimde çalışmaları gerekmektedir. Bu nedenle komilerin uyumlu ve bilinçli bir karaktere sahip olmaları aranan bir niteliktir.
  • Turistik bölgelerdeki restoran ve otellerde çalışan komiler için yabancı dil bilgisine sahip olmak aranan bir niteliktir. Bu bölgelerdeki restoranlar genellikle yabancı turistlerin sıklıkla uğradığı yerlerdir. Bu nedenle komilerin de yabancı dil bilmeleri büyük bir avantaj oluşturmaktadır.
  • Diğer meslek dallarının aksine komilik mesleğinde tecrübe sahibi olmak çok fazla aranan bir nitelik değildir. Yukarıdaki niteliklere sahip olan komiler, işlerinde kolaylıkla yükselebilmektedirler.

FacebookTwitter

Bugünlerde sıklıkla herkesin aklına takılan soru komi nedir? Garson ile birlikte çalışan, garsona servis sürecinde yardımcı olan personele komi denir. Komi, yönetim kademesinde kendisinin bir üstünde yer alan garsona bağlı olarak çalışır.

Kominin Görevleri Nelerdir?

Komi ne demek biraz daha ayrıntılı olarak incelemek için, yeme-içme işletmelerinde ne gibi görevler üstlenir kısaca listelersek:

  • Masaları servise hazır hale getirmek için masa temizliği yapmak.
  • Kirlenmiş servis malzemelerini mutfak bölümüne taşımak
  • Masaların temizlik sonrası servise hazır hale getirilmesi için servis malzemelerini masalara yerleştirmek
  • Garsonlardan veya üstlerinden kendilerine verilen görevleri yerine getirmek
  • Restaurantın genel temizliği ile ilgilenmek
  • Kirlenmiş örtü vb. malzemeleri çamaşırhaneye taşımak
  • Restaurantın genel tertip ve düzeni ile ilgilenmek

Komi ve Garson Arasındaki Farklar

Komi ne iş yapar daha net ortaya koymak için, bir üstü olan garson ile farklarına bir göz atalım.

  • Komiler her ne kadar servis esnasında etkin rol oynasa da garson gibi sipariş alamaz.
  • Komilik pozisyonunda çalışan personeller müşteriler ile iletişim kurmaz, bu görevi garsonlar yerine getirir.

Komilerde Aranılan Nitelikler Nelerdir?

  • Her ne kadar müşteriler ile nadiren iletişim kursalar da özellikle turizm bölgelerinde en az bir yabancı dil bilmek
  • Yoğun iş temposuna ayak uydurabilmek adına genç ve dinamik olabilmek
  • Komilik pozisyonunda çalışmak için başvuran kişilerde genellikle tecrübe aranmaz.

Sonuç olarak servis kalitesinin arttırılmasında etkin rol oynayan komiler servis departmanında çalışan sessiz kahramanlardır. Müşteri memnuniyetini arttırmak için bu sessiz kahramanların görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeleri ve garsonlarla koordine bir şekilde çalışmaları gerekmektedir.

Komi nedir ne iş yapar sorusuna yanıt aradığımız bu yazımızla ilgili, sizde kendi tecrübe, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir