konveksiyonel nedir / Konveksiyon Nedir? | TÜBİTAK Bilim Genç

Konveksiyonel Nedir

konveksiyonel nedir

konveksiyonel ne demek?

Konveksiyon, bir maddenin hareket ederek ısı ve enerji transferini gerçekleştirdiği bir transfer mekanizmasıdır. Bir sıvı veya gazın çevresindeki sıcaklığı farklı olan bölgelerindeki yoğunluğu farklıdır. Bu farklı yoğunluklar hareketi teşvik eder ve sıcak bölgeden soğuk bölgeye doğru hareket eder. Bu hareket, maddenin kinetik enerjisini ısı enerjisine dönüştürür ve ısının dağılmasına neden olur. Bu sürece konveksiyon denir.

Konveksiyon, birçok doğal olayın arkasındaki itici güçtür. Okyanus akıntıları, rüzgarlar, göl akıntıları, bulut oluşumu, volkanik patlamalar, sıcak hava balonları, termal enerji üretimi vb. konveksiyon ile gerçekleşir.

Sıcaklık farkı arttıkça konveksiyonel hareket de artar. Isı transferi, sıvıların ve gazların düşük yoğunluklu bölgelerinden yüksek yoğunluklu bölgelere doğru hareket etmesiyle gerçekleşir. Bu, daha hızlı hareket eden sıcak maddenin diğer maddelere daha fazla ısı transfer etmesine neden olur.

Konveksiyon, endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılır. Örneğin, fırınlar, ocaklar, ısıtma sistemleri ve havalandırma sistemleri, konveksiyon prensibine dayanır. Kendiliğinden hava soğutma sistemleri ve hidrolik fren sistemleri de konveksiyondan yararlanır.

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz? patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/2023 11:37:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/567

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. Konveksiyon Akıntısı Nedir? Dünya Yüzeyini Oluşturan Levhalar (Plakalar) Nasıl Hareket Eder?. (5 Haziran 2012). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/567

Bakırcı, Ç. M. (2012, June 05). Konveksiyon Akıntısı Nedir? Dünya Yüzeyini Oluşturan Levhalar (Plakalar) Nasıl Hareket Eder?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, 2023. from https://evrimagaci.org/s/567

Ç. M. Bakırcı. “Konveksiyon Akıntısı Nedir? Dünya Yüzeyini Oluşturan Levhalar (Plakalar) Nasıl Hareket Eder?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Jun. 2012, https://evrimagaci.org/s/567.

Bakırcı, Çağrı Mert. “Konveksiyon Akıntısı Nedir? Dünya Yüzeyini Oluşturan Levhalar (Plakalar) Nasıl Hareket Eder?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 05, 2012. https://evrimagaci.org/s/567.

2023'te bilimi Türkiye'nin her yanına götürmemize yardım etmek ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 2023'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Her kim olursa olsun, hayatında iyi bir romanın tadına hiç varmamış biri, dayanılmaz derecede aptal olmalıdır.”
Jane Austen

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Konveksiyonel Nedir?

Güneşli güzel bir günün birkaç dakika içinde uğursuz bir tufana dönüştüğünü görmek şaşırtıcı değil mi? Gökyüzünde tembelce dolaşan büyük kabarık bulutların, enerjiyle çatırdayan korkunç, kaynayan bulutlara dönüştüğünü hiç izlediniz mi? Bu tür fırtınalara, üst atmosferde karışan iki farklı hava sıcaklığının konveksiyonel ısınmaya neden olarak büyük yağış getiren canavar fırtınalar yaratması neden olur.

Konveksiyon, soğuk havadan daha az yoğun olan sıcak havanın, soğuk hava alçaldıkça atmosfere yükselmeye zorlanması işlemidir. Güneş yeryüzünü ısıttığında, nem buharlaşır ve yükselen sıcak havanın akımları ile atmosfere yükselir. Sahada bu sürecin etkilerini hissediyoruz; Nem olarak bilinir. Ilık, nemli hava yükseldikçe yoğuşma noktasına gelinceye kadar yükseldikçe soğumaya başlar. Yoğuşma noktası, su buharının tekrar sıvı hale dönüşerek bulutların oluşmasına neden olduğu noktadır. Sıcak hava atmosfere doğru yükselmeye devam ettikçe, bulutlar büyümeye ve yağmurla dolu ağırlaşmaya başlar.

Bulutlar 10 ila 20 km yüksekliğe ulaştıklarında kümülonimbus bulutları olarak bilinirler. Bunlar, su damlacıkları ile dolu yükselen, önceden haber veren bulutlardır. Bu yükseklikte su damlacıkları donmaya başlar. Kümülonimbus bulutunun içindeki kaotik atmosfer nedeniyle donmuş peletler ve donmamış su damlacıkları çarpışmaya başladığında, hava elektriksel olarak yüklenir ve ardından aydınlatma oluşur. Bu inşa süreci hızlı olabilir veya saatler hatta günler sürebilir. Genel olarak, konveksiyon sürecinin buharlaşma kısmına ne kadar çok zaman verilirse, fırtınanın gücü o kadar büyük olur.

Konveksiyonel yağış, muhtemelen dünyadaki en yaygın yağış şeklidir. Konveksiyon fırtınalarının en şiddetli örnekleri, bol su ve sıcak havanın bulunduğu tropik bölgelerde bulunabilir. Kasırgalar ve tayfunların her ikisi de havanın günler veya haftalar boyunca konveksiyonla ısınmasından kaynaklanır. Bu fırtınaların oluşması için gereken süre nedeniyle, atmosfere büyük miktarda su çekilir ve bu tür fırtınalarla ilişkili yıkıcı tufanlara neden olur.

Konveksiyonla ısıtmanın yarattığı fırtınalara hava kütlesi fırtınaları denir. Bunlar bölgesel alanlarda meydana gelen pop-up fırtınalardır. Geniş bölgeleri kapsayabilen orografik veya önden gök gürültülü fırtınaların aksine, konveksiyon fırtınaları genellikle yalnızca belirli bir alanı kapsar. Tornado yumurtlayan süper hücreler, konveksiyon sürecinden kaynaklanır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir