kostak oyunu / Bayan Kostak Ve Kuzgun | biletinial

Kostak Oyunu

kostak oyunu

kaynağı değiştir]

Ana madde: Zeybek

Osmanlı döneminde efelik kurumu için yörükler oldukça önemliydi. Dağlarda göç hayatı yaşayanlar, efeler ile anlaşmakta ve güvenliklerini efeler aracılığıyla sağlamaktaydılar. Zira pek çok efe yörük obaları içinden çıkmaktaydı. Düzene başkaldıran efeler ise yörükler sayesinde hayatta kalabiliyorlardı. Öte yandan yerleşik Türkmen köylerinin bir kısmında zeybekler sevilmekte, bir kısmında ise düşman olarak görülmekteydi. Merkezi hükümetin zayıf olduğu zamanlarda zeybekler yörede kontrolü ele geçirmekteydi.

Kronotop Tiyatro’nun Çocuk Oyunu “Bayan Kostak ve Kuzgun” Bursa&#;da

Kronotop Tiyatro’nun  Edgar Allan Poe’nun ‘Kuzgun’ şiirinden ilhamla oyunlaştırdığı “Bayan Kostak ve Kuzgun” adlı çocuk oyunu Bursa&#;da seyircisiyle buluşuyor.

OYUN HAKKINDA:

Yeni kitabını bir türlü bitiremeyen Bayan Kostak bir gün kütüphaneden döndükten sonra evine davetsiz gelen bir kuzgun ile karşı karşıya kalır. Acaba bu esrarengiz kuş Bayan Kostak’ın evinde kendine nasıl bir yer bulacaktır?

Bir yarasa, iki örümcek, bir fikir kuyusu hatta bir kitap kurdu! İşte Bayan Kostak’ın dostları ve onun tuhaf dünyası!

5 yaş üstü her yaştan seyirciye hitap eden oyun, bir birlikte üretim ve dostluk öyküsü barındırmaktadır: Bayan Kostak, eserlerini yaratırken ona ilham kaynağı olan arkadaşı Lenore uzaklara gidince yeni kitabını yazmayı bir türlü bitiremez. Bir akşam penceresinden bir kuzgun içeri giriverir ve odasındaki büste konar. Bayan Kostak tüm çabalarına rağmen bu esrarengiz kuştan kurtulamaz. Halbuki Bayan Kostak’ın pek hoşlanmadığı bu davetsiz misafir arkadaşı Lenore’un gidişinden bu yana tamamlayamadığı kitabını yazması için ona ilham kaynağı olacaktır.

Müzik ve kukla kullanımının öne çıktığı oyun için Edgar Allan Poe’nun Kuzgun şiiri bestelenmiş ve bir kuzgun kuklası yapılmıştır. Oyunun müzikleri opera ve müzikal sanatçısı, aranjör ve akademisyen Çelik Kasapoğlu’na, kukla tasarımı Mimar Sinan Üniversitesi Dekor Tasarım Bölümü mezunu kukla tasarımcısı Anna Karayorgi’ye, koreografi ise yine Mimar Sinan Üniversitesi Modern Dans lisans ve yüksek lisans mezunu Pınar Akyüz’e aittir.

yılları arasında yaşayan ünlü yazar Edgar Allan Poe, yazdıklarıyla dedektiflik öykülerine, gotik estetiğe, günümüzün popüler korku edebiyatı ve sinemasına ilham kaynağı olmuştur. Tüm dünyada Edgar Allan Poe’nun dünyası yetişkinlere olduğu kadar çocuklara da hitap etmekte, çocuklar için Poe’nun öyküleri uyarlanmakta ve çeşitli yaş gruplarına ulaşmaktadır.

Kronotop, Amerikan edebiyatının yapı taşlarından biri olan “Kuzgun” şiirinden hareketle tasarladığı bu oyunda çocukların farklı olanın estetiğiyle buluşmasını hedeflemektedir.

EKİP HAKKINDA:

Kronotop, Cemre Buğra Ün ile Ülkü Şahin tarafından yılında kurulmuş bir tiyatro topluluğudur.

Var olan oyunculuk eğitimlerinin yanı sıra yılı mezunu oldukları Fiziksel Tiyatro ve Komedi Okulu programında yer alan maske oyunculuğu, grotesk oyunculuk, bufon, clown gibi tekniklerle ve “ozan oyuncu” kavramıyla tanıştıktan sonra çalışmalarını daha bedensel ve şiirsel olana yönelten ikili ilk projelerinde grotesk üzerinden bir araştırma yaparak ve ‘İlerici Kırk Yaş Altı Tek Eserli Kadın Yazarlar Derneği’ adlı oyunlarını sahneye koymuştur. Metin ve konsepti Cemre Buğra Ün ve Ülkü Şahin’e ait olan oyunda bir “dernekler dünyası”nda yaşayan edebiyat insanları konu alınmıştır. Hem oyunculuk tekniğinde hem de karakterlerin tasarımlarında farklı bir üslup araştırılarak yaratılan oyunda 5 kadın oyuncu 13 farklı karakteri oynamıştır. İkinci projeleri olarak Edgar Allan Poe’nun dünyası ve Kuzgun şiirinden ilhamla yazdıkları “Bayan Kostak ve Kuzgun” oyunu müzik ve kukla kullanımının öne çıktığı 5 yaş üzeri her yaştan seyirciye hitap eden bir oyundur.

Cemre Buğra Ün ve Ülkü Şahin alandaki çalışmalarına oyuncu olarak devam etmekte, aynı zamanda kendi ekiplerinde üretim ve araştırmalarını sürdürmektedirler.

BAYAN KOSTAK VE KUZGUN OYUN KÜNYESİ

Metin ve Konsept: Cemre Buğra Ün, Ülkü Şahin

Yönetmen: Ülkü Şahin

Müzik: Çelik Kasapoğlu

Kukla tasarımı ve uygulama: Anna Karayorgi

Koreografi ve Hareket Düzeni: Pınar Akyüz

Işık Tasarımı: Ersin Yaşar

Dekor: Cemre Buğra Ün

Hareket Düzeni:Pınar Akyüz

Kostüm ve Makyaj Tasarımı: Ülkü Şahin

Oynayanlar: Cemre Buğra Ün, Özgür Doğa Görürgöz

Vokal: Metin Bahtiyar

Seslendirme: Cemre Buğra Ün, Çelik Kasapoğlu, Özgür Doğa Görürgöz, Ülkü Şahin

OYUN TARİHLERİ:

1 Mart , , Podyum Sanat Mahal, Bursa

29 Mart , , Kadıköy Boa Sahne

İzmir yöresi halk oyunları

Kostak Ali oyunu oynanırken

İzmir yöresi halk oyunları, İzmir ili ve çevresinde halk tarafından oynanan kendine özgü karakteristik yapısı olan oyunlar.

İzmir Ege Bölgesi'nin batı ucunda bulunan bir şehirdir. Yörede oynanan oyunlar zeybek türünün ağır zeybek bölümüne girmektedir. İzmir ve köylerinde ağır ağdalı zeybek figürlerine ve zeybek türkülerine rastlanır.

İzmir'i halk oyunlarında ayrıcalıklı kılan ise İzmir yöresi halk oyunlarının kurumsallaşmış olmasıdır. Bunda da en büyük rolü ilde bulunan konservatuvar oynamıştır. Halk oyunları konservatuvarı sayesinde yöre halk oyunları istenilen düzeye ve kaliteye ulaştırılabilmiştir.

Halk oyunları açısından; Türkiye'nin en gelişmiş halk oyunları alt yapısına ve sahne yapısına sahip, kendi oyunlarını en güzel sunabilen, birçok farklı kostümünü derleyen Türkiye genelinde ekol olmuş, birçok başarılara imza atmış öncü yöredir.

Yöre oyunları hakkında bilgi[değiştir kaynağı değiştir]

İki Parmak(Cumaovası,Ödemiş), Kostak ali, Sürmene, Ötme Bülbül(Seferihisar,Cumaovası), Sebaye, Kırmızı buğday, Soğuk kuyu, Gökçen efe, Sinan ağa, Zahide molla, Karyolamın Demiri, Gündoğdu, Baylan Cemile, Bergama Konakları, Entarisi Mavili, Fındık Sıdıkam, Al Basma, Kız Harmandalısı, Ey Yüceler, Bergama Zeybeği, Harmandalı, Bergama Bengisi, Güvende, Somalı, Yalabı, Dağlı, Arpazlı, Çekirdeksiz Bağlarım, İsmailli, Jandarma, Yunddağı, Sebai, Nacakoğlu, Baylan Cemile,Armutlu Bom Zeybeği,Koca Solak. Oyunlar çoğunlukla 9/8 ve 9/4 lük ritmlerle oynanır.

İzmir ilinde kaynak kişilere örnek olarak Vehbi Yazıcıoğlu, İsmail Özboyacı, Aliihsan Güngül, Zilli Musa ,Sandık Efe, Feyzullah Çakı ve Hasan Türken gösterilebilir.

Yörede Bergama ilçesinin ağırlığı hissedilmektedir. Bunun sebebi ilçede bulunan Kozak yöresinin kültürel derinliğe sahip olmasıdır. Menemen ve Ödemiş köyleri oyunların derlendiği diğer yörelerdir. Son yıllarda Kemalpaşa, Menderes, Mordoğan ve Selçuk ilçelerinde de derleme çalışmaları yapılarak birçok oyun derlemesi yapılmıştır.

Ege üniversitesi konservatuvarı Türk halk oyunları bölümünün; Bergama belediyesi konservatuvarı halk oyunları bölümünün; Bergama Halk eğitim merkezinin; Bergamayı sevenler Turizm derneğinin ve Bergama kültür sanat vakfının derleme çalışmaları halen alanda devam etmektedir.

Zeybek[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir