kronoloji ornegi / cvlogin the best Resume Templates- cvlogin Blog | Maintenance Mode

Kronoloji Ornegi

kronoloji ornegi

Kronoloji Nedir, Neyi İnceler? Kronoloji Biliminin Sağladığı Faydalar ve Tarih Bilimine Katkıları

Dünya üzerinde meydana gelmiş tüm olayları, spesifik yahut genel olarak bir zaman çizelgesi içerisine oturtmayı amaçlayan bilim dalına kronoloji denmektedir. Kronoloji, tarihe yardımcı bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır. Olayların kronolojisi yapılabileceği gibi, insan hayatlarının da kronolojik sıralaması yapılabilmektedir. Bu açıdan kronoloji oldukça geniş bir işleve sahiptir.

KRONOLOJİ NEDİR?

Kronoloji, olayların tarihsel sıralanması ile ilgilenen, tarih bilimi ile birlikte çalışan bilim dalına verilen isimdir. Kronoloji kelimesinin kökeni Fransızcaya dayanmaktadır. Chronos ve logos kelimelerinin bir araya gelmesi oluşan kronoloji kelimesi zaman bilimi olarak anılmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre kronoloji; zaman bilimi, zaman dizini olarak ifade edilmektedir. Kronoloji aslında başta tarih olmak üzere, antropoloji ve arkeoloji gibi sosyal bilimlerin bir alt dalıdır.

Kronoloji tarihsel süreci bölümlere ayırarak, onları olayların tarihsel olarak meydana geliş sıralarına göre sıralamaktadır. Bu şekilde de geçmişin zamansal tayinini yapmakla görevlidir. Kronolojik çalışmalarda, bir olayın tüm zamanları incelenmektedir. Yani bir olayın öncesi, sonrası ve gerçekleşme süreci, tarih aralıkları ile birlikte kalem altına alınmaktadır. Kronoloji nedir sorusunun cevabı bu şekilde özetlenebilmektedir.

Kronoloji tek bir kaynakla yetinmemekte, konu ile ilgili tüm kaynakları değerlendirmektedir. Zira ancak bu sayede gerçek bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Kronolojik araştırmalarda, tarihi ve kaynağı belirlenemeyen yahut gerçekleştiği şüpheli olaylara yer verilmemektedir. Kronoloji çalışmaları, sağlam kaynaklar kullanılarak, objektif olarak yapılmaktadır. Yorum yahut kişisel görüş kullanmak kesin olarak yasaktır.

KRONOLOJİ NEYİ İNCELER?

Kronoloji neyi inceler sorusunu cevaplamak gerekirse; en kısa ve öz hali ile kronoloji, yaşanan olayların tarih çizelgesindeki yerini incelemekte ve sıralamaktadır. Kronoloji bilimi, tarih boyunca yaşanmış olan olayları, belirlenen zaman aralıklarındaki sıralarına gerçekleştikleri tarihe göre yerleştirmekle görevlidir. Böylece de tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de, doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca kronoloji kişilerin hayatının incelenmesinde de görev almaktadır. Bir biyografi oluşturmak için kronoloji bilimi kullanılmaktadır. Kişinin doğum anından itibaren başından geçen önemli olayların ve ölüm anının tarihlerine göre sıralanmasında kronoloji bilimi etkilidir.

Kronolojik araştırmanın konusu ister bir olay olsun, isterse bir kişi doğru kaynakların kullanılmasında önem vardır. Zira aksi halde yapılan kronolojik sıralamada hatalar meydana gelebilmektedir. Birincil el kaynakların tercih edilmesi bu açıdan oldukça önemli bir role sahiptir.

KRONOLOJİ BİLİMİNİN SAĞLADIĞI FAYDALAR

Kronoloji biliminin sağladığı faydalar arasında başta tarih bilimine olan faydaları gelmektedir. Zira kronoloji bilimi tarihi olayları, gerçek sırasına koymakla görevlidir. Tarihi bir olayı anlamak için önce onun hangi zaman çizelgesinde yer aldığını bilmek gerekmektedir. İşte burada da devreye kronoloji bilimi girmektedir.

Tarih haricinde arkeoloji bilimi açısından da kronoloji oldukça önemlidir. Zira yapılan arkeolojik kazılar neticesinde bulunan arkeolojik eserlerin hangi döneme ait olduğunun tespit edilmesi ancak kronoloji biliminin varlığı ile mümkün olmaktadır. Aksi halde eserler farklı topluluklara yahut farklı zaman dilimlerine de ait olarak gözükebilmektedir.

KRONOLOJİK SIRALAMA NEDİR?

Kronolojik sıralama; dünya üzerinde geçmişten günümüze yaşanan tüm olayları sıralamak yahut spesifik bir olayın gelişimini anlatmak için kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde bir olayın oluşumu, gelişimi ve neticesi sırasıyla listelenmektedir. Kronolojik sıralama her olay için yapılabilmektedir. Kronolojik sıralama nedir sorusunu bir örnekle anlatmak gerekirse, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kronolojik olarak sıralamak mümkündür. Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar yaptığı tüm olaylar tarihlerine göre sıralandığında ortaya kronolojik sıralama çıkmaktadır.

KRONOLOJİ ÖRNEKLERİ

Kronoloji örneklerinin başında Eski Mısır Kronolojisi gelmektedir. Eski Mısır kronolojisi, kralların yaşadığı dönemler baz alınarak oluşturulmuştur. Lakin bu kronolojide bazı kralların isimleri ve yaşadıkları tarih aralıkları yer almamaktadır. Bu açıdan eksik bir kronolojidir. Bir diğer bilinen kronoloji örneği ise Babil Kronolojisidir. Bu kronoloji Hammurabi'nin hükümdarlık tarihi esas alınarak oluşturulmuştur. Yani tüm Babil hükümdarlığını değil, sadece belirli bir döneme ilişkin yapılan bir kronolojidir.

Kronolojik CV Nedir? Nasıl Hazırlanır?

CV Hazırla Beyza Nur Bayrak

Yeni CV örneklerini incele

Özgeçmişini düzgün bir şekilde düzenlemiyorsan, saçma görünmesi çok normal. Tüm kelimeler ve sayılar büyük bir karmaşa içinde olduğunda bir işe alım profesyonelinin seni görüşme için getirdiği noktayı görmesini zorlaştırırsın. Kronolojik CV formatının geldiği yer de burasıdır.

Online Sertifika al, CV'ini güçlendir!

Kronolojik CV nedir?

Özgeçmişin ne olduğunu biliyorsun değil mi? İş deneyimini, eğitimini, becerilerini ve ders dışı çalışmalarını belgeleyen bir sayfadır. Yani, senin değerli bir çalışan ve yetenek olduğuna dair net bir resim çizer.

Kronolojik bir CV işini ve diğer deneyimlerini ters kronolojik sıraya göre listeleyerek en son işlerin özgeçmişin en üstünde ve en yeni işlerin de özgeçmişin en aşağısında olduğu anlamına gelir. Bu yüzden bazen ters kronolojik CV olarak adlandırılır. Bu, yaptığın her şeyin tam tersi sırayla listelendiği anlamına gelmez. Örneğin, belirli bir zaman diliminde çakışan işlerin varsa ne zaman başladığından bağımsız olarak ilk önce başvurduğun rolle en alakalı olan işi listelemeye başlayabilirsin.

Eğitim ve aktiviteleri iş deneyimine karıştırmak yerine kendi bölümüne yerleştirmek de oldukça yaygındır. Eğer lisans eğitimi veya çoklu eğitim aldıysan, tutarlılık için eğitim bölümünü ters kronolojik sıraya göre sıralayabilirsin.

Kronolojik CV'yi kim kullanmalı?

Kronolojik CV düzeninin güzelliği, hemen hemen her iş arayan insanın işine yaramasıdır. Öğrenciler ve yeni mezunlar bu formatı kullanma eğilimindedir çünkü sınırlı iş deneyimlerini düzenlemenin en kolay yolu budur. Aynı şey tutarlı bir kariyer geçmişine sahip herhangi bir seviyedeki profesyoneller için de geçerlidir.

Bir kronolojik format da işe alım profesyonellerinin gördüğü en popüler düzendir. Eğer bu formatı kullanırsan özgeçmişin başvuruda bulunduğun şirketler ve o şirketin işe alım profesyonelleri tarafından kolayca anlaşılır.

Kronolojik CV ne içerir? Kronolojik CV'nin diğer özgeçmişlerden farkı nedir?

Bir kronolojik CV aşağıdakileri içerir:

• İsmini ve iletişim bilgilerini (başlık olarak sayfanın üstünde)

• Sorumluluklarını ve başarılarını içeren iş deneyimini (bunu ya ‘iş deneyimi’ başlığı altına koyabilir ya da ‘ilgili iş deneyimi’ ve ‘ek iş deneyimi’ başlıkları altında ikiye bölebilirsin)

• Eğitim bilgilerin ve sertifikaların

• Yeteneklerin ve hobilerin

• Aktivitelerin ve gönüllü deneyimlerin

• Özet beyan (bu isteğe bağlıdır ve daha üst düzey bir yönetici veya kariyer değiştiren biri değilsen, genellikle gerekli değildir)

Bu ögelerin düzenlenme şekli basittir: Çalışma geçmişin üste doğru gider -çünkü ana odak noktasıdır- her rol ters kronolojik sırada listelenmeli. Eğitimin, becerilerin ve faaliyetlerin sayfanın yanına ya da en altına düşer fakat eğer yeni mezunsan, bu durumda eğitim bilgilerini en üstte listeleyebilirsin.

Fonksiyonel CV veya kombinasyon CV gibi diğer formatlar da aynı ögeleri ancak farklı bir düzende içerir. Fonksiyonel bir CV deneyimini ve sorumluluklarını rollere göre değil, beceriye göre gruplandırır ve iş deneyimlerini, eğitim bilgilerini en altta listeler. Öte yandan kombinasyon CV hem becerilerini hem de deneyimlerini eşit ölçüde vurgulayarak fonksiyonel ve kronolojik CV arasındaki bir karışımdır.

Bu düzenlerin her ikisi de kronolojik bir özgeçmişten daha az yaygındır ve kariyer yolunu sıklıkla değiştirenler, benzersiz kariyer yollarına sahip kişiler ve işler arasında uzun süre ara verenler tarafından kullanılır.

Kronolojik CV nasıl hazırlanır?

Kronolojik CV hazırlamak için en iyi eylem, bir taslakla başlamak (veya bir şablon kullanmak). Kafanda veya kâğıt üzerinde yaşadığın her işle ilgili deneyimi listele. Bu bilgilere dayanarak elde olan bilgiyi nasıl sınıflandırmak istediğine ve özgeçmişinin kaç bölümden oluşacağına karar ver. Büyük olasılıkla yukarıdaki saydığımız maddelerde listelenen bölümlerin birkaçını veya tümünü özgeçmişin içeriyor olacak.

Düzeni öğrendikten sonra unvanını, şirketini, çalışma tarihlerini, o pozisyonda kazandığın becerileri ve başardığın şeyi açıklayan üç ila beş madde dahil olmak üzere bilgilerini ters kronolojik sırayla eklemeye başla. Eğer daha önce hiç özgeçmiş yazmadıysan, seafoodplus.info CV Hazırlama Programı ile kolayca kronolojik bir CV hazırlayabilirsin.

Kronolojik CV nasıl görünür?

Tamam, tüm bunlar kulağa hoş geliyor ama pratikte bunun nasıl göründüğünden tam olarak emin olamazsın. Endişelenme, aşağıda kendin için referans olarak kullanabileceğin örnek bir kronolojik CV bulunuyor.

Özgeçmişini nasıl biçimlendirdiğin mücadelenin sadece yarısıdır. Diğer yarısı, içeriğin en iyi durumda olduğundan emin olmakla alakalıdır çünkü işe alım profesyonellerinin okudukları şey budur. Bu önemli noktalarının güçlü eylemler ile başlaması ve sadece görevlerin yerine başarılarını sergilemesi gerektiği anlamına gelir.

Özgeçmişini başvurduğun role göre uyarlamayı unutma! Önemli noktaların iş tanımındaki nitelik ve sorumluluklarla eşleştiğinden ve şirketin başvuru izleme sistemi ile ilgili anahtar kelimeler eklediğinden emin ol. Ve tabii ki yazım ve dil bilgisi hataları için bilgilerini (en az iki kez) kontrol et.

Bir not daha: kariyerinde en az on yıl geçirmedikçe özgeçmişini 1 sayfada tutmaya çalış. İşe alım yöneticileri özgeçmişi incelemekten çok hoşlanırlar ve uzun olanlar buna izin vermez. Özgeçmişine sığmayan küçük detayları önyazı ve iş görüşmesine saklayabilirsin.


CV hazırlama hiç bu kadar kolay olmamıştı. 
seafoodplus.info’nun sunduğu online cv hazırlama programı ile cv hazırla. 
3 adımda kolayca CV oluştur! CV hazırlama formu ile bilgilerini doldur, hazır CV örnekleri arasından birini seç ve pdf harika bir CV indir! 
Üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunuysan CV nasıl hazırlanır hiç düşünme! Burada birçok hazır özgeçmiş örneği, örnek CV var! 
En güzel CV örnekleri ile seafoodplus.info CV hazırlama sitesi tam sana göre! 

Durma hemen yeni bir CV oluştur!

En iyi yeteneklerin kariyer platformu seafoodplus.info'ya üye ol, Türkiye'nin ve dünyanın en iyi şirketlerinin iş, staj ve kariyer fırsatlarını keşfet.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir