küncü bitkisi / Küncü nedir, ne demek? Küncü ve susam arasında fark var mı? - Mutfak Tüyoları

Küncü Bitkisi

küncü bitkisi

Küncü g

Küncü Genel Bilgiler:

Küncü aynı zamanda Kahverengi Susam olarakta bilinir.

Susam bitkisi, susam dik olarak büyüyen, santim boylanabilen, bir yıllık bir bitkidir. Küncü gövde kısmı boylamasına oluklu ve tüylü bir yapıdadır. Ülkemizde yağ elde edilen bitkiler içerisinde önemli yeri vardır. Susamın tohumları yaklaşık % oranında yağ içerir. Aynı zamanda içeriğinde %25 protein barındırmaktadır. Susam bitkisinin besleyici değeri yüksek, lezzet bakımından çok tüketilen bitkiler arasındadır.

Sıcağı oldukça seven, ılıman iklim şartlarında yetiştirilen kincü, kahverengi susam bitkisi gelişimini yaklaşık 4 ayda tamamlar. Dört aylık bu süre içinde sıcaklığın 20 dereceyi düşmemesi gerekir. Tohumlarının çimlenmesi esnasında ise sıcaklığın 20 derece ve daha üstü olması gerekir. Susam bitkisi toprak bakımından çok seçici olmayan bir bitkidir. Neredeyse tüm toprak şartlarında üretimi gerçekleştirilebilse de susam bitkisi için en iyi toprak tercihi kumlu-killi topraktır.

 

  • Tüm ürünlerimiz Orjinaldir ve Fatura ile birlikte gönderilir.
  • Tüm ürünlerimizde 7 gün koşulsuz iade hakkı vardır. Müşterilerimiz ürün ellerine ulaştıktan sonra 7 gün içerisinde para iadesi yada ürün değişimi talebinde bulunabilir. İade işlemlerinde form doldurmadan koşulsuz ve sorunsuz iade işlemi gerçekleştirilir.
  • Kargo hazırlık ve kargo teslim süreleri ürün detay bilgilerinden aksi bildirim olmadığı sürece “Teslimat ve İade Koşulları” sayfasında bildirildiği şekildedir.
  • Siparişler kargoya teslim edildiğinde müşterilerimiz SMS ile bilgilendirilir. Kargo takip no ve teslim süresi SMS bilgisinde yer almaktadır.
  • TL üzeri siparişlerde kargo ücretsizdir.
  • Tüm ürünlerde toplam ,00 TL üzeri siparişlerde %15 indirim uygulanır.
  • Kapıda ödemelerde kargo ücretine ek olarak 8,00 TL kapıda ödeme farkı alınır.
  • Kargoya ödeme yapmadan görevliden kargo belgesini isteyiniz ve ödeme tutarını kontrol ediniz.
  • Kargonuzu Kargo görevlisi gitmeden mutlaka açıp kontrol ediniz. Ürün hasarlı yada eksikse mutlaka kargo görevlisinden tutanak tutmasını isteyiniz.
  • Hasar görmüş ambalajlı ürünleri teslim almayınız ve bizleri 16 91 nolu telefondan bilgilendiriniz.

Sadece bu ürünü satın almış olan müşteriler yorum yapabilir.

Pinoa yerli çiğ susam küncü tahini üretimi ile geleneksel lezzetleri canlandırıyor. Yerli üretimi yaygınlaştırıp taze ve kontrollü bitkiler yetiştirebilmek için Şanlıurfa’da kurulan Pinoa ilaçsız üretim yapıyor.

Pinoa yerli çiğ susam küncü tahin

Pinoa, ülkemize ithal edilen gıdalardan kendi tohumunu üretip organik üretime uygun olanları yerli üretim ile yaygınlaştırmak için Şanlıurfa’da yola çıktı. İlk olarak kinoa üretimi ile başladı. Sonrasında üretim alanını genişleterek karabuğday bitkisini de ekledi.

İthal gıdaları yerlileştirmek için çalışan Pinoa, ülkemizin değerli besinlerinin sürdürülebilirliği için de üretim yapıyor. Anavatanı Türkiye olan ancak artık ithal etmek zorunda kaldığımız tohumlarımıza sahip çıkıyor. Nohut, kum mercimeği ve karacadağ pirinci gibi besleyici gıdalar üretiyor.

Bereketli Anadolu topraklarında doğaya saygılı üretim

Hukuk eğitimi alan Pınar Polat Güven&#;in kurduğu Pinoa, kimyasallarla doğaya ve insan sağlığına zarar veren tüm süreçlerin önlenmesi için zorlu bir mücadele veriyor.

Pinoa, yıllık geçmişiyle Göbeklitepe ile onun kardeşi Karahantepe arasındaki arazide doğdu. İnsanlığın sıfır noktası kabul edilen topraklarda, tarımın bir kadının sevgi dolu ve doğaya saygılı eliyle nasıl değişebileceğini gösterdi.

Pinoa yerli çiğ susam küncü tahin

Pinoa yerli susamın yağı da, kokusu da başka

Türkiye&#;nin farklı bölgelerinde kinoa, karabuğday, nohut, pirinç, mercimek, bezelye üreten Pinoa, ürün yelpazesine iki geleneksel lezzetimizi daha ekledi: Kabuklu Çiğ Susam Küncü ve Küncü Tahini.

Pinoa’nın kurucusu Pınar Polat Güven yerli tohum susam üretim sürecini şöyle anlatıyor:

&#;Ülkemizde bazı konularda yöreler arasında imkan eşitsizliği var. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki şehirlerin arasında bile çok fark var. Şanlıurfa&#;da yetiştireceğimiz bezelyeyi hasat olanağımız olmayınca, o toprağa uygun ve toprağı besleyecek başka bir ürün aradık.

Orada yaşayan dedemize ve akrabalarımıza, toprak döngüsüne en faydalı olabilecek bitkinin ne olduğunu sorduk. &#;Susam&#; cevabını aldık.

Susam cevabını duyunca mutlu olduk, çünkü susam ülkemizde çoğunlukla ithal ediliyor. Tohumunun yerli olması ve besleyici, yüksek yağ oranı içermesi bizim için çok önemliydi.

Akrabalarımız, akademisyenler, dostlarımız, ziraat mühendisimiz ve kadim bilgilere sahip büyüklerimize danıştık. Rengine ve cinsine bakarak doğru tohumu nasıl uygulayacağımızı araştırdık.

Ve tohumlarımızı &#;de toprağımızla buluşturduk. Doğuda böyle koyu renkli, kabuklu, yağlı ve lezzetli susama &#;küncü&#; denir. Biz de onu göbek adı ile kullanıcılarımıza sunduk.

Küncü tahinimiz ise, Urfa’nın en eski helvacılarından biri ile babamın arkadaşlığı sayesinde ortaya açıktı. Az miktardaki küncümüzü, değirmenini önden temizleyerek tahine çevirebilecek bir yer bulmuş olduk.

Pinoa yerli çiğ susam küncü tahin

Mersin limanından ülkemize gelen tonlarca ithal susamın yanında bir avuç kalan küncümüzü tahine çevirmek için sıraya girmemiz gerekti.

Özellikle pastanelerde ve simitlerde kullanılan, çoğunlukla Sudan, Afganistan, Çin&#;den gelen yüzlerce ton susamın işlenmesi için çok önceden planlama yapılıyormuş.

Tesisin hattı bizim için duramayacağından, istediğimiz kriterleri koruyabilmek için &#;Tamam, biz durur bekleriz.&#; dedik.

Değirmende küncü susamlarımızı öğüten Hüseyin Abi’nin şu cümlesini aktaralım:

&#;Ablam, yerli susamın yağı da, kokusu da başka, inan altın suyu gibi aktı&#;

Pinoa olarak toprağa ve doğanın döngüsüne saygıyla üretim yapmaya, unutulan tohumlarımızı yaşatmaya, kendi toprağımızda ilaçsız ve tertemiz üretim yapmaya devam edeceğiz.&#;

Böyle çılgın ve cesur insanlar ile dünyamız, ülkemiz daha da güzel. Bunca çaba ve emek verilen ürünleri tercih ederek biz de destek olalım. Çorbada bizim de tuzumuz olsun.

İlgili

Editör

Sürdürülebilir yaşam için Çevre, Sağlık, Beslenme, Eğitim konularında yenilikleri, etkinlikleri, duyuruları paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Paylaşmak istediğiniz bir haberiniz varsa bize iletişim e-posta adresimiz ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

Esmer Küncü GR

Bemzer Ürünler

Aktar Ürünleri, Baharat Çeşitleri

Limon Tuzu Topak GR

Limon Tuzu Topak GR

Sitrik asit (İngilizce citric acid) metal temizleme işlerinde, gıdaların ve çeşitli organik maddelerin dayanıklılığını arttırmak için ve bazı alkolsüz içeceklere tat vermek için kullanılır. Şekerleme ve ilaç yapımında da yararlanılır.

Aktar Ürünleri, Baharat Çeşitleri, Bitki Çayları

Toz Tarçın GR

Toz Tarçın GR

Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılıseafoodplus.infota Kullanılışı Kuzu eti, tas kebabı, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı kekler, tartlar, punç, sıcak şarap, çay vb.

Aktar Ürünleri, Baharat Çeşitleri

Tatlı Pul Biber GR

Tatlı Pul Biber GR

Kullanım Alanları;
Tatlı pul biber başta renk özelliğinden dolayı kullanılır. Mutfakta her türlü yemekte, özellikle de kırmızı rengin istendiği çok sayıdaki özel yemeklerde kullanılır.

Yumurta, peynir, deniz mahsulü, sebze, tavuk, çeşitli soslar, et, çorba, turşu, pilav, çoban salatası, sebze, tahıl, ve benzeri yemeklerde kullanılır

Baharat Çeşitleri

Acı Toz Biber GR

Acı Toz Biber GR

Kullanım Alanları;
Acı toz biber başta renk özelliğinden dolayı kullanılır. Mutfakta her türlü yemekte, özellikle de kırmızı rengin istendiği çok sayıdaki özel yemeklerde kullanılır.

Yumurta, peynir, deniz mahsulü, sebze, tavuk, çeşitli soslar, et, çorba, turşu, pilav, çoban salatası, sebze, tahıl, ve benzeri yemeklerde kullanılır

Tarım Kütüphanesi

SUSAM YETİŞTİRİCİLİĞİ

1. TANIMI VE öNEMİ

Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri olan susam, tohumlarında % yağ içeren yazlık ve otsu bir bitkidir. Bileşiminde ayrıca %25 protein bulunmaktadır. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilir. GAP'ın devreye girmesiyle bölgemizde sulanabilir yılında GAP bölgesinde susamın ekiliş alanı 40, ha olup,bu üretim alanından 9, ton susam elde edilmiştir.

2. İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ

İklim İsteği

Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. Tropik, suptropik ve ılıman iklim kuşağının sıcak bölgelerinde yetiştirilen susam, günde gelişme devresini tamamlar. Bu devre içinde aylık ısı ortalamasının 20 ºC den aşağı düşmemesi ve tohumların çimlenmesi esnasında toprak sıcaklığının 15 ºC- 20 ºC ve daha yukarı ısılarda olması gereklidir. Gelişme süresinin ºC lik ısı toplamına gereksinimi vardır.

Toprak İsteği

Susam toprak isteği bakımından fazla seçici değildir, her toprak koşullarında yetiştirilebilirse de, en iyi şekilde kumlu-killi allüviyal topraklarda yetişir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşın fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmez. Yeni tarıma açılan fundalık arazilerde de susam, iyi gelişebilen bir bitkidir.

3. YETiŞTİRME TEKNİĞİ

Ekim Nöbeti

Susam yetiştirme süresinin kısalığı yönünden, hemen hemen her kültür bitkisi ile ekim nöbetine girebilir. Ayçiçeği, mısır, pamuk ve yerfıstığı ile karışık tarımı yapılabilir. Çapa bitkileri ve baklagillerden sonraki ekilişlerde verimli olup, aynı yere arka arkaya ekilebilir. Bölgemizde mercimek ve hububat hasadından sonra yaygın bir şekilde ikinci bir ürün olarak tarımı yapılmaktadır. Genel olarak pamuk-buğday -susam şeklinde üçlü münavebe, en çok yapılan münavebe şeklidir.

Çeşit

Araştırma kuruluşlarınca GAP Bölgesinde özberk çeşidi tavsiye edilmektedir.

Toprak Hazırlığı

Susam tohumu çimlenme gücü yüksek, tohumlarının küçük olmasından dolayı ise çıkış gücü zayıftır. Bu yüzden susam ekilecek toprağın çok iyi hazırlanması gereklidir. Ana ürün ekilişleri için toprak, sonbahar ve kış aylarında sürülür, daha sonra , ilkbaharda toprak tavında iken, ikileme yapılır. Diskaro çekildikten ve son diskaro altına gerekli görülen gübre miktarı atıldıktan sonra toprak tavının kaçmaması için sürgü = tapan çekilerek toprak ekime hazırlanır.

İkinci ürün susam tarımından, ana ürün hasadından sonra genellikle toprakta yeteri kadar tav bulunmaz. Ekimden sonra tarladaki nemin hızla kaybolmasına neden olan anız, tav suyu verilmeden önce iyice temizlenmelidir. Bundan sonra toprağa gerekli tav suyu verilir.

gün sonra da tava gelen toprak pulluk derinliğinde sürülür. Keseklerin parçalanması için kat diskaro çekilir, son diskaro altına gerekli gübre miktarı atıldıktan sonra, sürgü çekilerek toprak ekime hazırlanır.

Ekim

Susam çimlenme gücü yüksek, çıkış gücü ise zayıf bir bitki olduğundan, ekimin mutlaka tavlı toprağa yapılması gereklidir. Susam tohumları küçük ve hafif olduğundan, dekara atılacak tohumluk miktarının ayarlanması çok önemlidir. Serpme ekimde dekara gr, mibzerfle sıraya ekimde gr tohum yeterlidir. Genelde ekim iki şekilde yapılır.

Serpme Ekim

İyi bir tohum yatağının hazırlanmasından sonra tohum dere kumu ile karıştırılarak, usta ekicilere yaptırılmalı, tohumun tavlı toprağa düşmesi için hafif bir diskaro ve sürgü çekilmelidir.

Mibzerle (sıraya) Ekim

Mibzerle sıraya ekimde, sıra arası cm, sıra üzeri cm olmalıdır. Sıra üzeri mesafeler ekimden gün sonra tekleme esnasında ayarlanır. Susam ekiminde en iyi sonuç mibzerle yapılan ekimden alınır.

• Susam ekim derinliği cm olmalı,

• Sıcak, kuru ve rüzgarlı havada ekim yapılmalıdır.

Gübreleme

Susamın gelişme süresinin kısalığı nedeni ile gerekli görülen gübrenin tamamının ekimden önce son diskaro altına atılması zorunludur. Verilecek gübre miktarı; bölgenin iklim ve toprak koşullarında, ekilecek çeşide, tarımın sulu ve kuru olarak yapılmasına bağlıdır. İyi bir verim için dekara saf madde olarak 7 kg azot, 5 kg fosfor ve kg potasyum verilmelidir. Gübre çeşitleri ve bir dekara verilecek miktar olarak aşağıdaki seçeneklerden biri kullanılmalıdır.

• % 21 Amonyum sülfat 35 kg

• % 16 Süper fosfat kg

• % Potasyum sülfat kg

• Kompoze gübre () kg

Sulama

Susam su isteği aşırı olamayan bir bitkidir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi arttıracağı bilinmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilirse de, ikinci ürün ekilişlerinde mutlaka sulama yapılmalıdır. 2. ürün ekilişlerinde ekimden önce tarlada yeterli rutubeti sağlamak için tav suyu verilir. Olgunlaşma sürecince defa sulama yapılabilir. Ancak sulamada çok dikkatli olunmalı göllenme yapılmalıdır.

Bakım

Susamda ilk gelişme çok yavaş olup, çiçeklenme ile birlikte büyüme hızlandığından bitkiler cm oluncaya kadar tarlaya girilmemelidir. Daha sonra tarlanın otlanma durumuna göre el çapası veya mibzerle sıraya ekim yapılmış ise, traktör ara çapası geçirilir, sık olan yerlere seyreltme yapılır. Susamda ilk çiçeklenme gün sayısı gün kadardır. Çiçeklenme başlangıcı ile beraber bitkiler boylanmaya başlar.

Sulamalardan sonra el çapası, mibzerle ekimde traktörle ara sürüm yapılır. Bitkiler cm boylandıktan sonra çiçeklerin döllenmeden dökülmelerine neden olmamak için tarla içine girilmemelidir.

Hastalık, Zararlıları ve Mücadelesi

Ekimden sonra bozkurt (Agrosit spp) ve fide devresinde görülebilen susam güvesi (Antigastra catalaunalist) ve çiçeklenmeden itibaren görülen beyaz sinek (Bemisia tabacil) zararlısına karşı uygun ilaçlarla mücadele yapılmalıdır. Susam bitkisinde en çok görülen hastalıklar; solgunluk hastalığı, susam bakteri solgunluğu, yaprak leke hastalığı, susam alternaryasıdır. Bu hastalıklara karşı ekimden önce tohumlar, pazarda hazır bulunan tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanır.

Hasat, Harman ve Depolanması

Bitkilerin yaprak ve kapsüllerinin sararması, yaprakların kısmen dökülmesi, çiçeklenmenin durması, alt kapsüller elle kırıldığı zaman tohum renklerinin beyaz tanelilerde koyu sarı, kahverengi tanelilerde açık kahverengiye dönüşmesi bitkinin söküme geldiğini gösterir. Söküm elle yapılır. Elle sökülen bitkiler gelişmelerin bir süre daha devam ettireceği için bitki bir arada bağlanarak, tabanı düz ve temiz bir yerde, kök kısımları dışarı ve baş kısımları iç tarafa gelmek üzere baskıya alınır. Baskıdan çıkarılan demetler, beton veya düz bir zemin üzerinde, demet bir arada olmak üzere, konulur ve tepe kısmından ip veya otlarla bağlanır. Daha sonra elde edilen tohumlar uygun harman makinalarında vantilatör vasıtasıyla savrularak temizlenir, çuvallanır.

Susam yağlı tohum olduğundan iyi muhafaza edilmesi gerekir. Hava sirkülasyonunun bulunduğu serin, kuru bir yerde veya depolarda muhafazaya alınmalıdır.

4. VERİM

Verim

Susamın normal şartlarda v erimi kg/da dır. İyi tohumluk yeterli gübre, sulama ve kültürel işlemler ise verimi oldukça yükseltir. Genelde bölgemizde kuru tarım alanlarında yapılan susam ziraatında normal olarak verim kg dır.

Facebook'ta Yayınla>
Sorular / Yorumlar
Yazılış Tarihi :
  En uygun fiyatdan susam yagi/ Turkmenistan

% Dogal.
% susamdan alınmış
Soğuk pres susam yagı
En uygun fiyatdan satış yapmaktayız
DAT (Incoterms )
Teslimat havayolları araılıgıyla yapılacaktır.
Istanbul gümrüğıne teslim edilecektirç

İletişim: [email protected] / + 61 Telegram, Whatsapp

Yazılış Tarihi :
  40 dönümlük bir yere ekmeyi düşünüseafoodplus.info ile ekmeyeceğseafoodplus.info kumu ile karıştırp ekeceğim yaklaşık kaç kg susam gerekir ve bakımı hakkında bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
Copyright - Tarım Kütüphanesi -

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir