kulhuvallah duası / İhlas sûresinin fazileti - Dinimiz İslam

Kulhuvallah Duası

kulhuvallah duası

Ramazan ayında İhlas suresi okumanın fazileti ve faydaları: İhlas suresi ne zaman, nerede ve neden okunur?

Ramazan ayında İhlas suresi okumanın fazileti ve faydalarını merak edenler için; İhlas Suresi Kur'an'ı Kerim'de Suredir. Bu sure 4 ayetten meydana gelmiştir. Bu sure Mekke'de indirilmiştir. İhlas kelimesi, insanların samimi olması, dinin esaslarını Allah rızası için yerine getirmesi anlamlarına gelmektedir.

İHLAS SURESİ OKUMANIN FAZİLETLERİ

İhlas Suresi, Allah'ın (cc) birlik ile yüceliği ve tüm noksan sıfatlardan münezzeh olduğunu bildiren bir Tevhid suresi olma özelliğini taşımaktadır. Bu sebeple İhlas Suresi, Tevhid inancı açısından çok önemlidir.

İhlas Suresi, müşriklerin Peygamber Efendimize (SAV) gelerek bize rabbinin sıfatlarını anlat demesinin üzerine İhlas Suresi gönderilmiştir. İhlas Suresinde Allah'ın (cc) bazı sıfatları anlatılmaktadır. Pek çok hadisi şerifte de İhlas Suresinin faziletlerinden ve öneminden bahsedilmektedir.

İhlas Suresi namaz sureleri arasında yer alır. Kısa bir sure olduğu için kolaylıkla ezberlenebilir. Bu sebeple çocuklarda bu sureyi kolay bir şekilde öğrenebilir.

Ramazan boyunca İhlas Suresi okumak dünya ve ahiretin fazileti açısından oldukça önemlidir. Ramazan boyunca her gün 7 Fatiha suresi ardından tane İhlas suresi sonrasında tekrar 7 Fatiha suresi okumak oldukça önemlidir.

Bunun dışında her gün İhlas suresi okunması da çok faziletlidir. Ramazan ayı boyunca istediğiniz gün defa İhlas Suresi okunması dünya ve ahiret açısından oldukça önemlidir.

İhlas Suresini okumak Kur'an'ın 1/3'ini okumaya denk gösterilmektedir.

Gün içerisinde 10 defa İhlas okuyan kişilere cennetten köşk verilmektedir.

Yatmadan önce defa İhlas suresinin okunması kişilerin cennete girmesine vesile olur.

Sabah namazında 11 defa İhlas suresi okunması, kişilere cennetten köşk verilmesini sağlamaktadır.

Sabah namazının ardından 12 defa İhlas Suresi okunması, kişilerin Kur'an'ı Kerim'i 4 kere hatmetmesine denk gösterilmektedir.

Sabah ve akşamları üç defa İhlas suresi okunması kişileri belalardan ve sıkıntılardan korumaktadır.

Eve girerken İhlas Suresi okunması kişilerin yoksulluktan uzak olmasına yardımcı olur.

Sürekli bir şekilde İhlas Suresi okuyan müminlere cennet vacib olmaktadır.

Arefe günü defa İhlas Suresi okunması, kişinin günahlarının affedilmesine ve ettiği tüm duaların kabul edilmesine vesile olur.

Bir Müslüman sefere çıkarken 11 defa İhlas Suresi okursa Allah (cc) kişi seferden dönene kadar onun evini korur.

Günde 50 defa İhlas Suresi okuyan kişilerin 50 yıllık günahları affedilir.

İHLAS SURESİ NE ZAMAN, NEREDE VE NEDEN OKUNUR?

İhlas Suresinin faziletleri hadislerde de belirtilmiştir. Bu sure akşamları ve sabahları okunabilir. Okunması halinde de insanların sıkıntılardan ve belalardan korunacağı bildirilmiştir.

Akşamları eve girerken İhlas Suresi okumak kişilerin evlerine yoksulluk girmesine engel olacaktır. Arefe gününde okunan İhlas Suresi, hayırlı faziletler arasında yer almaktadır. Arefe günü İhlas Suresi okuyan kişilerin günahlarının affedileceği bildirilmiştir.

Cuma Namazı esnasında İhlas Suresi okumak kişilerin kazalardan ve belalardan korunmasına yardımcı olacaktır. İhlas Suresini düzenli olarak okuyan kişilere cennetten köşk hediye edileceği söylenmiştir.

Sabah namazında 1 kere İhlas Suresi okunması cennetin kapılarını açacaktır. Sabah namazlarında 12 defa İhlas Suresi okunması Kur'an'ı Kerim'in 4 defa okunmasına denk gösterilmektedir.

Ramazan ayının son günü olan Arefe günü, sabah namazından sora teşrik tekbirlerinin getirilmesi gerekmektedir. Arefe günü günaha girmemeye dikkat edilmelidir. Bu gün kişilerin oruç tutması gerekir. Dua ve istiğfar arefe günü oldukça önemlidir. Arefe günü kere İhlas Suresi okunması Müslümanlar açısından oldukça iyidir.

İhlas Suresi okunuşu ve anlamı: İhlas Suresi Arapça yazılışı, Türkçe anlamı, meali, tefsiri ve okunuşu

İhlas Suresi Tefsiri (Kur’an Yolu)

İhlâs suresinin, İslâm’ın esası olan tevhid (Allah’ın birliği) ilkesini özlü bir şekilde ifade ettiği ve Allah Teâlâ’yı tanıttığı için ilgili kaynakların hemen tamamında geçen bir hadislerinde Hz. Peygamber tarafından Kur’an’ın üçte birine denk olduğu ifade buyurulmuştur. Sözün akışı ve konunun Allah’ın nesebini (hangi soydan geldiğini) soran müşriklere verilen cevapla ilgili olması (meselâ bk. Şevkânî, V, ) dikkate alındığında 1. ayetteki “O” diye çevirdiğimiz “hüve” zamirinin Allah’a ait olduğu açıkça anlaşılır. Allah ismi, varlığı ezelî, ebedî, zarurî ve kendinden olup her şeyi yaratan, her şeyin maliki ve mukadderatının hâkimi, her şeyi bilen ve her şeye kadir olan Yüce Mevlâ’nın öz (has) ismidir (bk. Bakara 2/).

Müfessirler bu surede ağırlıklı olarak Allah’ın birliğini ifade eden ahad terimi ile var oluş bakımından kimseye muhtaç olmadığını anlatan “samed” terimi üzerinde durmuşlardır. “Tektir” diye çevirdiğimiz “ahad” kelimesi, “birlik” anlamına gelen vahd veya vahdet kökünden türetilmiş bir isimdir (Ebû Hayyân, VIII, ); sıfat olarak Allah’a nisbet edildiğinde O’nun birliğini, tekliğini ve eşsizliğini ifade eder; bu sûrede doğrudan doğruya, Beled sûresinde (90/ 5, 7) dolaylı olarak Allah’a nisbet edilmiştir; bu anlamıyla tenzihî veya selbî (Allah’ın ne olmadığını belirten) sıfatları da içerir. Nitekim devamındaki ayetler de bu manadaki birliği vurgular. Bu sebeple “ahad” sıfatının bazı istisnalar dışında Allah’tan başkasına nisbet edilemeyeceği düşünülmüştür. Aynı kökten gelen vahid ise “bölünmesi ve sayısının artması mümkün olmayan bir, tek, yegâne varlık” anlamında Allah’ın sıfatı olmakla birlikte Allah’tan başka varlıkların sayısal anlamda birliğini ifade etmek için de kullanılmaktadır. Türkçede de “bir” (vahid) ile “tek” (ahad) arasında fark vardır. Bir, genellikle “aynı türden birçok varlığın biri” anlamında da kullanılır. “Tek” ise “türdeşi olmayan, zatında ve sıfatlarında eşi benzeri olmayan tek varlık” manasına gelir. İşte Allah, bu anlamda birdir, tektir. Ahad ile vahid sıfatları arasındaki diğer farklar ise şöyle açıklanmıştır: Ahad, Allah’ın zatı bakımından, vahid ise sıfatları bakımından bir olduğunu gösterir. Ahad ile vahidin her biri “ezeliyet ve ebediyet” manalarını da ihtiva etmekle birlikte, bazı âlimler ahadı “ezeliyet”, vahidi de “ebediyet” manasına tahsis etmişlerdir. Allah’ın sıfatı olarak her ikisi de hadislerde geçmektedir (bk. Buhârî, “Tefsîr”, ; İbn Mâce, “Duâ”, 10; Nesâî, “Cenâiz”, ; Müsned, IV, ; geniş bilgi için bk. Bekir Topaloğlu, “Ahad”, DİA, I, ; Emin Işık, “İhlâs Sûresi”, DİA, XXI, ).

İhlas Suresi Fazileti 

Hz. Peygamber İhlas Suresinin önemi ve fazileti hakkında söyle buyurmuştur: “Varlığım elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu sure Kur’an’ın üçte birine denktir” (Buhârî, “Tevhîd”, 1). Yine Hz. Peygamber, sevdiği için bu sureyi her namazda okuyan bir sahâbîye, “Onu sevmen seni cennete götürür” müjdesini vermiştir (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 11, “Tefsîr”, 93; diğer hadisler için bk. İbn Kesîr, VIII, ).

Son Güncellenme:

İhlas Suresi, Kur’an-ı Kerim’in Suresi olarak nitelendirilmektedir. Mushaf içerisinde İhlas Suresi’nin önünde ve arkasında Tebbet Suresi ve Felak Suresi yer almaktadır. İhlas Suresi, kısa bir sure olduğu için zammı sure olarak kabul edilmekte ve namaz kılarken de sık sık okunmaktadır.

İhlas Suresi, tevhid inancını en net şekilde dile getiren bir suredir. Yani, İhlas Suresi içerisinde Allah’ın birliğine işaret edilmektedir. Mekke döneminde indirilen İhlas suresi, iniş sırasına göre Nas Suresi ile Necm Suresi’nin arasında yer almaktadır. Gün içerisinde İhlas Suresi’ni zikretmenin de çok sayıda fazileti bulunduğuna inanılmaktadır. Bu bağlamda Müslümanlar tarafından en sık okunan sureler arasında İhlas Suresi de yer almaktadır. Bu surenin Arapça ve Türkçe okunuşları araştırıldığı kadar, Diyanet meali ile tefsiri de araştırılmaktadır. Bu bağlamda İhlas Suresi hakkında ihtiyaç duyulabilecek tüm detaylar aşağıdaki başlıklarda yer almaktadır.


Öneri:
Ayetel Kürsi

Haberin Devamı

İhlas Suresi Türkçe Okunuşu

Bismillâhirrahmânirrahîm.

1. Gul huvallâhu ehad.

2. Allâhu’s-samed.

3. Lem yelid ve lem yûled.

4. Ve lem yekun lehû kufuven ahad.

İhlas Suresi Dinle

İhlas Suresi Türkçe Anlamı (Diyanet Meali)

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

1. De ki: "O, Allah'tır, bir tektir."

2. "Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır; O, hiçbir şeye muhtaç değildir.)"

3. O'ndan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir)."

4. "Hiçbir şey O'na denk ve benzer değildir."

İhlas Suresi Konusu

Sûrede Allah Teâlâ’nın bazı sıfatları veciz bir şekilde ifade edilmiştir. 

İhlas Suresi Fazileti

Hz. Peygamber bu sûrenin önemi ve fazileti hakkında söyle buyurmuştur: “Varlığım elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu sûre Kur’an’ın üçte birine denktir” (Buhârî, “Tevhîd”, 1). Yine Hz. Peygamber, sevdiği için bu sûreyi her namazda okuyan bir sahâbîye, “Onu sevmen seni cennete götürür” müjdesini vermiştir (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 11, “Tefsîr”, 93; diğer hadisler için bk. İbn Kesîr, VIII, ).

Haberin Devamı

İhlas Suresi Tefsiri

İhlâs sûresi, İslâm’ın esası olan tevhid (Allah’ın birliği) ilkesini özlü bir şekilde ifade ettiği ve Allah Teâlâ’yı tanıttığı için Hz. Peygamber tarafından Kur’an’ın üçte birine denk olduğu ifade buyurulmuştur. Kelâmın akışı ve konunun Allah’ın nesebini (hangi soydan geldiğini) soranlara verilen cevapla ilgili olması dikkate alındığında 1. âyetteki “O” diye çevirdiğimiz “hüve” zamirinin Allah’a ait olduğu açıkça anlaşılır. Allah ismi, varlığı ezelî, ebedî, zarurî ve kendinden olup her şeyi yaratan, her şeyin mâliki ve mukadderatının hâkimi, her şeyi bilen ve herşeye kadir olan Yüce Mevlâ’nın öz (has) ismidir (bk. Bakara 2/).

Müfessirler bu sûrede ağırlıklı olarak Allah’ın birliğini ifade eden ahad terimi ile var oluş bakımından kimseye muhtaç olmadığını anlatan “samed” terimi üzerinde durmuşlardır. “Tektir” diye çevirdiğimiz “ahad” kelimesi, “birlik” anlamına gelen vahd veya vahdet kökünden türetilmiş bir isimdir (Ebû Hayyân, VIII, ); sıfat olarak Allah’a nisbet edildiğinde O’nun birliğini, tekliğini ve eşsizliğini ifade eder; bu sûrede doğrudan doğruya, Beled sûresinde (90/ 5, 7) dolaylı olarak Allah’a nisbet edilmiştir; bu anlamıyla tenzihî veya selbî (Allah’ın ne olmadığını belirten) sıfatları da içerir. Nitekim devamındaki âyetler de bu mânadaki birliği vurgular. Bu sebeple “ahad” sıfatının bazı istisnalar dışında Allah’tan başkasına nisbet edilemeyeceği düşünülmüştür. Aynı kökten gelen vâhid ise “bölünmesi ve sayısının artması mümkün olmayan bir, tek, yegâne varlık” anlamında Allah’ın sıfatı olmakla birlikte Allah’tan başka varlıkların sayısal anlamda birliğini ifade etmek için de kullanılmaktadır. Türkçe’de de “bir” (vâhid) ile “tek” (ahad) arasında fark vardır. Bir, genellikle “aynı türden birçok varlığın biri” anlamında da kullanılır. “Tek” ise “türdeşi olmayan, zâtında ve sıfatlarında eşi benzeri olmayan tek varlık” mânasına gelir. İşte Allah, bu anlamda birdir, tektir. Ahad ile vâhid sıfatları arasındaki diğer farklar ise şöyle açıklanmıştır: Ahad, Allah’ın zâtı bakımından, vâhid ise sıfatları bakımından bir olduğunu gösterir. Ahad ile vâhidin her biri “ezeliyet ve ebediyet” mânalarını da ihtiva etmekle birlikte, bazı âlimler ahadı “ezeliyet”, vâhidi de “ebediyet” mânasına tahsis etmişlerdir. Allah’ın sıfatı olarak her ikisi de hadislerde geçmektedir (bk. Buhârî, “Tefsîr”, ; İbn Mâce, “Duâ”, 10; Nesâî, “Cenâiz”, ; Müsned, IV, ; geniş bilgi için bk. Bekir Topaloğlu, “Ahad”, DİA, I, ; Emin Işık, “İhlâs Sûresi”, DİA, XXI, ).

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir