kuvvetli baz / Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Kuvvetli Baz

kuvvetli baz

kaynağı değiştir]

Sodyum hidroksit (NaOH) sabun yapımında kullanılıseafoodplus.info yüzden sabun ağzımıza ve gözümüze değdiğinde acı verir.

Diş macunu ve şampuanlarda da baz olduğu için acı tat verir.

Amonyaklı sıvı maddeler, yağ ve kireç sökücü olarak ev temizleyicilerinde kullanılır.

Yemek sodası olarak bilinen kabartma tozu, bir çeşit baz olan sodyum bikarbonat içerir.

Kireç suyu bir çeşit bazdır.

Potasyum hidroksit, KOH Arap sabunu yapımında kullanılır.

Bazlar ve asitler tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur.

Baz + Asit = Tuz + Su (Nötralleşme Tepkimesi)

Amfoter metallerle tepkime verirler

Genel özellikleri[değiştir

Baz

Baz, suda iyonlaştıklarında ortama OH (hidroksit) iyonu ve elektron çifti verebilen maddelerdir. Bazlar da, asitler gibi tehlikeli maddelerdir. Suda iyonlaştıklarında hidroksit (OH) iyonu derişimini arttıran maddelere baz denir. Bilinen en güçlü baz Sezyum hidroksit (CsOH)'tir.

Bazı bazların sulu çözeltilerinde iyonlarına ayrışması yukarıdaki gibidir. Fakat amonyak (NH3) hidroksit iyonu bulundurmamasına rağmen bazik özellik gösterir. Çünkü sulu çözeltisinde OH iyonları derişiminin artışına sebep olur. NH3 + H2O → NH4+ + OH

  • Bazlar ele kayganlık hissi verir. Kuvvetli bazlar yakıcı ve tahriş edici özelliktedir. Bazlar acı tattadıseafoodplus.info bazı çeşit bazlar zehirlidir. Bu yüzden tadına bakmamak gerekir.
  • Bazlar da asitler gibi turnusol kâğıdı ile ayırt edilebilir. (Turnusol maddesi likenden elde edilir.)Bazlar kırmızı turnusol kâğıdını maviye dönüştürür.
  • Bundan başka bazlar Fenolftalein çözeltisi yardımıyla da ayırt edilebilir. Baz içine Fenolftalein çözeltisi damlatıldığında baz pembe renk alır. Fenolftalein asit içine konulduğunda asitin rengini değiştirmez. Bazlar da asitler gibi suda iyonlarına ayrıştıkları için elektrik akımını iletir.
  • NaOH ve KOH kuvvetli bazlardır. Kuvvetli bazlar metallere aşındırıcı ve dokulara tahriş edici etki seafoodplus.infoğın buharı göze, burna ve solunum yoluna zarar verir.

Bazların Kullanım Alanları[değiştir

Asit ve Baz Nedir?

BlackMagic / iStock

Asitler ve bazlar hayatımızın her alanında karşılaştığımız maddeler. Örneğin asit yağmurları önemli bir çevre sorunudur. Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinde önemli rolü olan mide öz suyu asittir. Çamaşırları ve bulaşıkları yıkarken kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir. 

Asit ekşi anlamına gelir.

D-Keine / iStock

Asit, ekşi anlamına gelen Latince acidus kelimesinden türetilmiş. Bu nedenle ekşi tadı olan yiyecekler çoğunlukla asit özelliği gösterir. 

Asit ve baz kavramları maddelerin kimyasal tepkimelerde nasıl davranacağı hakkında bilgi verir. İlk olarak “Asit ve baz nedir?” sorusunu cevaplayalım.

Asit ve Baz Nedir?

Bu kavramlar için yapılan birden fazla tanım var. Bunlar arasında en yaygın kullanılanlardan biri İsveçli bilim insanı Svante Arrhenius tarafından yapılan Arrhenius asit-baz tanımı. Buna göre suda çözündüğünde çözeltiye hidronyum (H3O+) veren maddelere asit, hidroksil (OH-) iyonu veren maddeler baz denir.

Hidrojen iyonu

pikepicture / iStock

Bir proton ve bir elektrona sahip hidrojen atomu bir elektron verdiğinde artı yüklü hidrojen iyonu oluşur.

Hidronyum iyonu

UC Davis - CC BY

Tepkimeye girme istediği son derece yüksek olan artı yüklü hidrojen, çevredeki su (H2O) molekülleri ile tepkimeye girerek hidronyum (H3O+) iyonunu oluşturur.

Asitlerin ve Bazların Özellikleri Özellikleri

  • Asitlerin tadı ekşidir.
  • Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir.
  • Asitler bazlarla tepkimeye girdiğinde sonuçta tuz bileşiği ve su oluşur.
  • Bazlar kayganlık hissi verir. 

pH Skalası Nedir?

Asitlik derecesi ise pH değeri ile ölçülür. pH değeri 7’nin altında olan çözeltiler asidik, 7’nin üzerinde olan çözeltiler bazik olarak tanımlanır. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür.

pH Skalası

PytyCzech / iStock

pH, çözeltinin birim hacmindeki artı yüklü hidrojen iyonlarının mol sayısının logaritmasının eksi değeri alınarak hesaplanır. Bir çözeltinin asidik mi, bazik mi olduğu suya göre kıyaslanarak belirlenir. Bu nedenle saf suyun pH değeri 7’ye eşittir yani su nötr bir çözeltidir.

pH=7 Değeri Neden Nötr Kabul Edilir?

Saf su iyonlaşarak artı yüklü hidrojen iyonlarına ve eksi yüklü hidroksil iyonlarına ayrışır.

Suyun iyonlaşması

Ancak su moleküllerinin çok küçük bir kısmı ayrışır. Örneğin bir litre suda 1x10-7 mol artı yüklü hidrojen iyonu ve 1x10-7 mol eksi yüklü hidroksil iyonu bulunur. pH değerini hesaplamak için kullanılan formülde hidrojen iyonu derişimi yerine bu değeri koyarak hesaplama yaparsanız pH değerinin 7 olduğunu görebilirsiniz.

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Nedir?

Kuvvetli asitler suda neredeyse tamamen iyonlaşan asitlerdir. Sülfürik asit (H2SO4), hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3), perklorik asit (HClO4) en yaygın bilinen kuvvetli asitlerden bazılarıdır.

Kuvvetli bazlar suda neredeyse tamamen iyonlaşan bazlardır. Sodyum hidroksit en bilinen kuvvetli bazdır.

Zayıf Asit ve Zayıf Baz Nedir?

Zayıf asitler suda kısmen iyonlaşan asitlerdir. Bu nedenle suda çözündüklerinde çözeltiye verdikleri artı yüklü hidrojen iyonu (H3O+) miktarı düşüktür. Sirke asiti olarak bilinen asetik asit, karıncaların ısırdıkları yerin acımasına neden olan formik asit, gazlı içeceklerde bulunan karbonik asit, portakala ekşi tadını veren sitrik asit en bilinen zayıf asitlerden bazılarıdır.

Zayıf bazlar suda kısmen iyonlaşan bazlardır. Bu nedenle suda çözündüklerinde çözeltiye verdikleri eksi yüklü hidroksil (OH-) iyonu miktarı düşüktür. Amonyak en yaygın bilinen zayıf bazlardan biridir.

Kaynaklar:


paylaş

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.