literatur nedir / Literatür Taraması Nasıl Yazılır?

Literatur Nedir

literatur nedir

Literatür Ne Demek?

Literatür kelimesi Türkçe'de "1. edebiyat, 2. bir konuyla ilgili yazılı kaynakların tümü" anlamına gelir.

Fransızca littérature "1. edebiyat, 2. bir konuyla ilgili yazılı kaynakların tümü" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince litteratura "yazılı evrak, belgeler" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince littera "harf, yazı" sözcüğünden +tura sonekiyle türetilmiştir. Latince sözcük Etrüskçe bir sözcükten alıntıdır.

Literatür kelimesi tarihte bilinen ilk kez c () : his yolundan, literatür yolundan, yukarıda saydığım vasıfları kullanmak doğru ve layık değildir. eserinde yer almıştır.

Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Literatür kelime kökenini göstermek için tıklayın.

Dip Notlar

Latince sözcük için E-M

Benzer Aramalar

Bu kelimeye benzer bazı kelimelere göz atın; literatür, aliterasyon, transliterasyon, korpus, literal, homongolos

Veya Literatür kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.

Rastgele kelime göster

Literatür Nedir? Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Literatür taraması nedir

Literatür taraması, var olan kaynaklar içerisinde belirli bir konunun detaylı biçimde araştırılması ve o konuya ait verilerin sistemli biçimde toplanması sürecidir. Bu çalışmalar toplamında yapılacak olan araştırmanızın büyük oranda iskeletine de ulaşmış olacaksınız.

Yapılacak olan tarama (araştırma) neticesinde böylelikle sizden önce bu konuda çalışmış olan kişilerin de kaynaklarına erişmiş olacaksınız. Eriştiğiniz kaynaklar içerisinde toplanılan bilgileri de sistemli bir şekilde konunuzun içeriğine göre sıralar ve tasinflendirirseniz yükünüz belli oranda hafiflemiş olacaktır.

Literatür Taramasının Önemi Nedir

Bazen lisans eğitiminiz süresinde bazen de lisans tamamlama tezi (bitirme tezi/projesi) sürecinde karşılaşılan literatür taraması birçok kişi tarafından sağlıklı yürütülememektedir. Çünkü iyi bir tarama yapılmadığı taktirde araştırılacak (çalışılacak) olan konunun eksik kısımları muhakkak kalacaktır.

 

Eksik kısımların atlandığı yerlerde ise daha önce çalışılmış olan konunun sizden önceki çalışanına erişmediğiniz için o kişiyi gözden çıkarmış olacaksınız.

Bu durum akademik camiada etik olarak doğru görülmemekle birlikte nitelikli intihalin de yolunu açan kötü bir seçenek olarak karşılanır. Öyle ki, nitelikli bir hakemli dergi için yazı yazıyor iseniz hakem heyeti tarafından bu yazı intihal içerdiği veya eksik bilgiler içerdiği gerekçesiyle geri çevrilmesi mümkün bir seçenektir.

Henüz lisans düzeyinde yaptığınız araştırmalarda bu konu öğrenciler tarafından çok dikkat edilmezken bazı üniversitelerin bazı bölüm hocaları tarafından önemle dikkate alınmaktadır.

Lisansüstü Eğitimde Literatür Taraması 

Lisans eğitimini tamamlamış bir öğrenci eksikleriyle de olsa Tezli yahut Tezsiz Yüksek Lisans eğitime başladığı taktirde ilk olarak öğretilen şeylerden birisi de genel itibariyle Literatür taraması nedir, nasıl yapılır, literatür taraması adımları nelerdir, literatür taraması neden önemlidir gibi alt başlıklar olmaktadır.

 

Yüksek Lisans seviyesinde bir öğrenciden artık iyi bir literatür taraması yapılması beklenir. Çünkü akademik olarak yayınlanacak veya bilimsel olarak çalışılacak konunun detaylarına haiz olması ondan istenen en önemli şeylerden birisidir.

Bu süreçten sonra akademik olarak yoluna devam etmeyi talep eden bir kişi doktora seviyesinde eğitim almak istiyorsa zaten literatür taraması nedir, nasıl yapılır çok iyi bir şekilde bilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bu seviyede bir eğitim almanız ve tamamlanmanız beklenemez.

Literatür Taraması Nedir? Neden Önemlidir?

Literatür taraması bilimsel çalışmalara adım atmanın ilk kuralı olduğu için aslında çok önemli bir gerekliliktir. Şayet lisans düzeyinde bir ödev yapmıyorsanız -ki bu durum bile mazur görülemez- literatür taraması bir araştırmanın olmazsa olmazıdır.

 

Yapmakta olduğunuz bir araştırmada intihal suçlamasından kaçınmak için, akademik camiada eleştirilere tutulmamak için veya yazınızın yayından kaldırılmaması için literatür taraması nedir çok iyi biliyor olmanız gerekmektedir.

Literatür Taraması İyi Yapılmazsa Ne Olur?

İyi bir literatür taraması yapılmadan girişilen her araştırma ve çalışma kusurlu sayılacaktır. 

Kökeni Fransızcadan türemiş olup dilimize geçen literatür kelimesi, “belirli alanlarda basılmış akademik yayın ya da kitaplar bütünü” olarak açıklanmıştır. Bu yüzden siz de yayın ve kitaplar dizisinin bütününe bakmakla sorumlusunuz.

 

İyi yapılmayan her çalışma ise bir takım sorunlar çıkaracaktır. Bunları basitçe sıralandırmak istersek iyi yapılmayan bir taramada şunlar gerçekleşir;

  • Sizden önce çalışılan konuyu farkında olmaksızın yeniden çalışırsınız. (büyük bir zaman kaybına yol açar)
  • Yazınızı gönderdiğiniz dergiden red cevabı alırsınız. (bu durum diğer yazılarınız için güveni sarsar)
  • Lisansüstü eğitim öğrencisi iseniz tez/projenizden kalma ihtimaliniz ortaya çıkar
  • Bilimsel çalışmalar yapan akademik camiadan uzaklaşmış olarak mesleki veya kariyer durumunuzu tehlikeye atarsınız

Bu sıralanan olumsuz sonuçlar en basitinden birkaç örnektir. Yurt dışında veya ülkemizde daha önce benzeri durumlar nedeniyle fikir hakları kapsamında davalar bile açıldığı görülmüştür. 

İyi Bir Literatür Çalışmasının Araştırmanıza Katkısı Nedir?

İyi bir kaynak taraması yapmanın avantajları elbette azımsanamayacak kadar çoktur. İyi bir literatür çalışmasının katkısı nedir birkaç maddeyle sıralamak istersek şöyle diyebiliriz;

 

  • O konuda yapılmış tüm çalışmalardan haberiniz olur.
  • ‘Bilim takımı’nın bir üyesi olmuş olursunuz.
  • Artık literatüre tam olarak hakimsinizdir ve geliştirme yapılması gereken yerleri, zayıf noktaları ve güçlü noktaları biliyorsunuzdur. Bu da size nereye yöneleceğiniz konusunda fikir verir.
  • Konuya her yönüyle hakim olduğunuz için kendinize güveniniz olur, artık o konuyu verimli bir biçimde çalışmaya başlayabilirsiniz.

İşte tüm bu nedenlerle kapsamlı bir literatür taraması (yazım taraması/kaynak taraması) yapmak gerekir.

Literatür Taraması ve İntihal Sorunu

En az literatür taraması kadar önemli olan bir kavram da elbette intihal kavramıdır. Yaptığınız literatür çalışması sonucu kendi çalışmanıza başladığınızda size ait olmayan bütün çalışmalara atıf yaparak intihalden uzak durmak gerekir.

İntihal kavramı ayrı bir başlıkta incelenecek kadar geniş kapsamlı bir konu olduğu için burada üzerinde durulmayacaktır. Ancak en genel anlamda intihal başkalarına ait bir bilginin/verinin izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanımı olarak düşünülebilir ve bilim dünyasında en ciddi suçtur.

 

İyi yapılmayan bir literatür taraması (yazım taraması) sonucunda ise çalışmanızda siz istemeden de olsa intihal yapmış olduğunuz düşünülecektir. Bu durum da tüm çalışmanızı sıkıntıya sokacaktır.

Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Literatür taraması maalesef günümüzde sadece internet üzerinden yapılan bir çalışmaymış gibi görülmektedir fakat işin aslı öyle değildir. Literatür taraması nasıl yapılır sizler için şöyle maddeledik;

  • Hakemli dergilerin taranması: Bu tarama işlemi için günümüzde hakemli dergilerin en çok barındırıldığı sciencedirect, scopus, wiley online library, springer, google akademik, ulakbim gibi siteler incelenebilir. 
  • Kitapların taranması: Bu tarama işlemi için kütüphane veri tabanlarının incelenmesi ve söz konusu kitabın bulunduğu kütüphane tespit edildikten sonra kütüphaneden ilgili kitapların ya da kitap bölümlerinin edinilerek okunması uygun bir yol olur.
  • Hakemsiz dergilerin/gazetelerin broşürlerin vs. taranması: Bu kaynaklara çok zorda kalmadıkça bilimsel yayınlarda atıf vermemek uygun olacaktır. Zira önceden kontrolü yapılmamış bir bilginin doğruluğundan da emin olunamaz. Doğruluğundan emin olunamayan bir kaynağın da bilimsel bir çalışmada kullanılması çeşitli problemlere sebep olabilir.
  • Uzman Görüşlerinin Alınması: (Gerektiği Zaman) Bazen çalışmalar için anketler yoluyla ya da başka bir takım yöntemlerle uzman görüşleri alınıp başlangıç verisi olarak kullanılabilir. Uzmanların verdiği bilgilerin tutarlı olup olmadığını belirlemek için de çeşitli analiz yöntemleri vardır. Gerektiği zaman bu yöntemlerle uzman görüşlerinin tutarlılığı teyit edilebilir.

Literatür Taraması Yapılacak Siteler / Kaynak Taraması İçin Faydalı Linkler

Literatür taraması diğer adıyla kaynak taraması (yazım taraması) önemine dair bilgileri sıraladık. Peki bu taramaların yapılacağı online adresler nereler? Literatür taraması yapmak için faydalı kaynaklara en kolay nasıl ulaşırsın? Yazımızın bu bölümünde ise bunları ele alacağız.

 

Öncelikle basılı yayınlar için yapmanız gereken kütüphaneler ve kitapçılar ilk adresiniz. Peki dijital çağda bunun bir alternatifi yok mu? Elbette var. Günümüzde basılı yayında olan bilgilerin neredeyse tamamı internette de mevcut. Bunlar bazen PDF formatında kitaplar bazen de dergilerin -E formatındaki halleridir.

Literatür taraması yapmanız için derlediğimiz o siteler;

Yukarıda bahsettiğimiz kaynaklar şüphesiz ilk olarak başvurulan siteler olacaktır ama kapsamlı bir çalışma için yeterli değildir. Araştırmanızı daha derinleştirmek için göz atmanızda fayda olacak diğer siteler ise;

 

Bu siteler araştırmanızın ana iskeletini oluşturmakta büyük fayda sağlayacak linklerdir. Ancak dediğimiz gibi ne kadar daha derine inerseniz o kadar iyi. Bu yüzden internet üzerinden araştırmanıza katkı sağlayacak tüm siteleri taramalısınız.

"LİTERATÜR TARAMASI ÜZERİNE NOTLAR VE BİR TARAMA TEKNİĞİ" makaleseine ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirisiniz. 

seafoodplus.info 

Literatür nedir? Literatür, en geniş anlamıyla, herhangi bir yazılı eserdir. Etimolojik olarak, terim Latince &#;harflerle oluşturulmuş yazı&#; anlamına gelen &#;litaritura&#; kelimesinden türemiştir. Daha fazla kısaltmak gerekirse literatür edebi değeri olan yazı anlamına gelir.

Literatür, kurgu olup olmadığına ve şiir mi yoksa düzyazı mı olduğuna göre sınıflandırılabilir. Roman, kısa öykü ve drama gibi ana biçimlere göre daha fazla ayırt edilebilir ve eserler genellikle tarihsel dönemlere veya belirli estetik özelliklere veya beklentilere göre sınıflandırılır.

Literatür nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, literatür bir dilin veya bir halkın kültürünü ve geleneğini temsil eder. Birçoğu denemiş olsa bile kavramın tam olarak tanımlanması kolay değildir. Literatürün kabul edilen tanımının sürekli değiştiği ve geliştiği bilinen bir gerçektir.

Çoğu insan için literatür kelimesi daha yüksek bir sanat biçimini önerir. Sadece bir sayfaya kelime koymak, mutlaka edebiyat yaratmakla eşdeğer değildir. Bazı literatür eserleri ise belirli bir türün (şiir, düzyazı ve drama) kültürel olarak temsilcisi olarak kabul edilir.

Literatür neden önemlidir?

Literatür eserleri, en iyi haliyle insan toplumunun bir tür taslağını sunarlar. Mısır ve Çin gibi eski uygarlıkların yazılarından Yunan felsefesi ve şirine, Homeros destanlarından William Shakespeare&#;in oyunlarına kadar tüm literatür eserleri tüm toplumlara bağlam kazandırır.

Buna rağmen literatür olarak gördüğümüz şey bir nesilden diğerine değişkenlik gösterebilir. Örneğin, Herman Melville tarafından yazılmış Moby Dick eseri çağdaşları tarafından başarısızlık olarak görülmüştür. Şimdilerde ise Batı edebiyatının en iyi eserlerinden biri olarak kabul edilir.

Diğer taraftan, literatür kelimesi sıklıkla edebiyat kelimesinin yerine kullanılır. Birazdan söz edeceğim gibi yazılı olan her şeyi edebiyatla sınırlamak mümkün değildir. Bu nedenle literatürü kurgusal ve kurgusal olmayan şeklinde ele almak gerekir.

1. Literatür stres gidericidir

Literatür aslında edebiyatın bir başka adıdır. Bu nedenle onu bu şekilde ele aldığımız zaman edebiyatın faydalarından bahsetmemiz gerekebilir. Gün içinde arkana yaslanıp iyi bir kitapta kaybolmak için zaman ayırmak stresli bir zihin için haritalar yaratılması anlamına gelir.

Araştırmalar edebiyatın, yaygın bir endişe belirtisi olan hızlı kalp atışını yavaşlattığını ve okuyucunun zihnini yarışan düşüncelerden uzaklaştırdığını gösterir. Sadece 6 dakikalık okuma bile stresi %60 oranında azaltma potansiyeline sahiptir.

2. Hayal gücünü besler

World Literacy Foundation&#;a göre okumak, güçlü bir hayal gücü geliştirmenin en iyi yollarından biridir. Film izlemekle ilgili çok az zihinsel çalışma olsa bile bir sayfadan kelimeler okumak, okuyucuların sahneyi akıllarında oluşturmasını gerektirir.

Söz konusu imgeleme çalışması beynin egzersiz yapması anlamına gelir. Beynin yaratıcı kısımlarını güçlendirerek yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eder. Literatürün bu şekilde önemli bir yanı vardır. Dolayısıyla her insanın literatür içerisinden bir şeyle faydalanması çok daha doğru olacaktır.

3. Konsantrasyonu ve odaklanmayı geliştirir

Bir kişinin kısa bir dikkat süresi varsa ve bundan yakınıyorsa okumak iyi gelecektir. Okumak bu işlevi geliştirmeye yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, beynin diğer medya türlerine göre okurken daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu ortaya koymuştur.

Okurken çalışacak daha az şey vardır. Sadece kelimelerle meşgul olursun. Böylece beyin daha çok çalışır. Bir kitap daha karmaşık veya zorlayıcı hale geldikçe, odaklanma ihtiyacı artar. Bir okuyucu literatürle ne kadar ilgilenirse odak noktası bir o kadar büyür.

4. Beyni aktif ve sağlıklı tutar

Okumanın beyin sağlığı üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir. Hayal gücünü esnetmek ve konsantrasyonu artırmak zihinsel uyarımın birer örnekleridirler. Beyin bir kastır ve onu çalıştırmak için zaman ayırarak kişi onu aktif ve sağlıklı tutar.

Buna ek olarak, literatür hafif okumalara göre daha zorlayıcı sözcükler içerir. Özellikle eski kitaplar, birçok okuyucunun aşina olmadığı bir dil içerebilir. Bir kişi, çeşitli edebiyatla etkileşime girerek yeni kelimeler ve ifadeler hakkındaki bilgilerini genişletir.

5. Okumak yazma ve iletişim becerilerini geliştirir

Yazma becerilerini genişletmek isteyen biriysen bu durumda bol bol okuma yapman gerektiğini bilmelisin. Neredeyse başarılı yazarların pek çoğu başarılarını okumaya borçludurlar. Literatür okumak sadece hayal gücünü beslemek ve kelime dağarcığın genişletmekle kalan bir şey değildir.

Kişi okuma yaparken aynı zamanda genel iletişim becerilerini zenginleştirir. Bu, yazmanın ötesine geçip normal konuşmalara ve etkileşimlere kadar uzanan bir şeydir. Kariyer veya ilişkiler gibi yaşamın her alanında iyi iletişimin temel anahtar olduğunu unutmaman gerekir.

6. Eleştirel düşünmeyi teşvik eder

Eleştirel düşünme yaşam için çok önemlidir. İnsanların sorunlar üzerinde çalışmasına ve neyin doğru olduğunu belirlemesine olanak tanır. Literatür okumak, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için mükemmel bir fırsat sağlar.

Bir okuyucunun ayrıntıları kavraması, bağlantılar kurması ve kitapta neler olup bittiğine dair kendi fikirlerini oluşturması gerekir. Bu yüzden öğretmenler, öğrencilerinin güçlü eleştirel düşünme geliştirmelerine yardımcı olmak için sık sık literatürü kullanırlar.

7. Literatür tarihi öğretir

Geçmişi öğrenmemek bir şeyleri tekrar etmeye mahkum olmak anlamına gelebilir. Literatür merceğinden, bir okuyucu tarihle benzersiz bir şekilde ilgilenebilir. Bir zaman çizelgesini incelemekten ve gerçekleri ezberlemekten çok daha ilginçtir.

Kitap kurgusal olsa ve belirli bir olaya odaklanmasa bile, okuyucu, metnin oluşturduğu andan itibaren bakış açılarına maruz kalır. Eski Çin&#;den gelen edebiyat eserlerinin günümüz eserlerinden çok daha farklı gerçekleri ortaya çıkaracağı bilinmesi gereken bir gerçektir.

8. Literatür empatiyi teşvik eder

Her toplumun empatiye ihtiyacı vardır. Aksi durumda herkesi inciten bir cadı avı kaçınılmaz olacaktır. Araştırmalar, edebiyat okumanın okuyucudaki empati duygularını besleyebileceğini göstermiştir. Edebi kurgu, empatiyi teşvik etmede özellikle etkilidir.

Bir okuyucunun daha karmaşık karakterlerin zihnine girmesi söz konusudur. Bu nedenle düzenli olarak kurgusal bir şeyler okuyan insanların başkalarının ne düşündüğünü ve hissettiğini ayırt etmede daha becerikli olması söz konusudur.

Literatür taraması nedir?

Literatür kelimesini edebiyat ile eşleştirmek yerine onu tüm yazınları tanımlamak için kullanırsak özellikle üniversite yıllarında karşımıza çıkan &#;literatür taraması&#; ile baş başa kalabiliriz. Literatür taraması gerçekleştirmek için önce onun ne olduğunu anlamak gerekir.

Bir lisans tezi yazman gerekiyorsa, bir literatür taraması yazarak başlaman gerekebilir. Literatür taraması, seçtiğin konu alanındaki mevcut literatür araştırılması ve değerlendirilmesi anlamına gelir. Bir başka ifadeyle yazdığın konuyla ilgili en son durumu belgelemek anlamına gelir.

Bir literatür taraması, okuyucularına konun hakkında derinlemesine bir kavrayışa sahip olduğunu gösterir. Kendi araştırmanın nerede uyduğunu ve var olan bir kararlaştırılmış bilgi birikimine katkıda bulunduğunu görmüş olursun.

Literatür taraması nasıl yapılır?

Çalışmak istediğin bir araştırma alanına karar verdikten ve bir araştırma sorusu oluşturduktan sonra o konuyla ilgili literatürü gözden geçirmen gerekir. Bir literatür taraması, belirli bir konuda yayınlanan tüm eserlerin eleştirel bir özetidir. Peki, literatür taraması nasıl yapılır?

1. Arama alanını genişletmelisin

Günlerdir ve belki haftalardır araştırma sorununu düşünüyor olabilirsin. Bu yüzden düşüncenin fazla kısıtlanmış olması mümkündür. Araştırma sorunun etrafına çok sıkı bir zihinsel sınırlar çizmiş olabilirsin. Sonuç olarak, diğer araştırma alanlarını fark edemeyebilirsin.

Arama alanını genişletmen durumunda literatür konusunda daha geniş kaynaklara ulaşma fırsatı elde edersin. Bu sayede doğrudan araştırma sorunla ilgili olmasa bile kesinlikle üzerine inşa etmen için sağlam bir zaman elde etmiş olursun.

2. Doğru anahtar kelimeleri kullanmalısın

Alakalı kaynaklar için aramandaki sorunlardan biri alakasız olabilir. Anahtar kelimen iyi tanımlanmalıdır. Araştırma sorunu aldıktan sonra, ana kavramlarını belirlemelisin ve ardından her bir kavram için sözcük tanımlamalısın.

Aramanı önce Google&#;da yapıyorsan ve aramayı daha spesifik hale getirmek istiyorsan, anahtar kelimelerini veya anahtar kelime öbeklerini çift tırnak içine almalısın. Bu, yalnızca senin belirlediğin sırada anahtar terimlerini içeren sayfaları bulmana yardımcı olacaktır.

Aramanı daha odaklı hale getirmek istiyor musun? Bu durumda kendi tezinde veya makalende kullanmayı düşündüğün anahtar kelimeleri kullanmalısın. Bu, bu terimlerin alanındaki alaka düzeyini gösterecektir. Anahtar kelimeler araştırma yolculuğunda sana eşlik edecektir.

3. İlgili kaynakları araştırmalısın

Sınırlı sayıda referansa sahip olmak senin yararına olabilir. Ayrıntılı olarak keşfedebileceğin kısa ama kapsamlı bir kaynak listesiyle karşılaşırsın. Her bir makalenin ayrıntıları üzerinde düşünerek zaman geçirebilirsin. Çünkü üzerinden geçmen gereken kapsamlı referans listesi yoktur.

Ayrıca araştırma alanında çok az kaynak varsa pek çok temel sorunun henüz ele alınmamış ve yanıtlanmamış olması mümkündür. Durum buysa, mevcut literatürde sınırlamalar bulabilir. Bunları kendi araştırma sorunu oluşturmak ve geliştirmek için kullanabilirsin.

4. Alıntıları takip etmelisin

Alıntılar, okuyucuları belirli bir alandaki önceki ilgili araştırmalara yönlendirir. Bir referans veya alıntı ekleyerek, kaynak olarak kullandığın diğer makaleleri ve tezleri kabul etmiş olursun. En önemlisi kendine yeni araştırma alanları keşfetmiş olursun.

İleri doğru veya geriye doğru arama yapabilirsin. Birkaç alakalı makale/tez bulmayı başarırsan, bu kaynakların referans listelerine bakabilirsin. Bu, araştırma alanınla ilgili daha alakalı makaleler bulmanın bir yoludur. Buna geriye dönük arama adı verilir.

Alternatif olarak, başlangıçta bulduğun makalelere atıfta bulunan makaleleri kontrol edebilirsin. Bu ileriye doğru arama olarak bilinir. Anahtar kelime araman yoluyla erişilemeyen makaleleri bulmana yardımcı olabilecek bir yöntemdir.

Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir