lym yüksekliği / LYM (Lenfosit) Nedir? LYM Düşüklüğü & Yüksekliği - Acıbadem Hayat

Lym Yüksekliği

lym yüksekliği

Lym Nedir? Kan Tahlili Sonu&#;larında Lym D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Ve Y&#;ksekliği Ne İfade Eder?


Lenfositler; beyaz kan hücrelerinin bir çeşidi olup, kemik iliğinde üretilmektedir. Lenfositler, insan vücudunu rahatsızlıklara karşı koruyarak, antikor üretirler. Bununla beraber diğer hücreleri tehlikelere karşı uyarmak adına bazı kimyasallar gönderirler. Kimi zaman kandaki lenfosit oranı, normal değerlerin altına düşebilir, kimi zaman da yükselebilir. Genelde her iki halde de kanda yer alan anormal sayıdaki lenfosit geçicidir. Fakat bu durumun uzun sürmesi; lösemi gibi pek çok ciddi hastalığa neden olabilir. Sigara içmek, yetersiz beslenme, birçok enfeksiyon, aşırı stres gibi durumlar lenfosit sayılarında değişime sebep olabilmektedir. Bu durum, bağışıklığı olumsuz etkilemektedir.

LYM Nedir?

Lenfositler; beyaz kan hücrelerine verilen isimdir. Vücudun mikroplara kaşı korunması için görev alan lenfositler, kemik iliğinde üretilir. Rutin sağlık kontrollerinde yapılan tahlillerde hemogram ismi verilen kan sayımında lenfositler, incelenen parametrelerden birisidir. Tahlil sonuçlarında lenfositler şeklinde belirtilen lenfosit seviyeleri, türlü sebeplerle normal değer aralığının altına ya da üzerine çıkabilmektedir.

Kan Tahlili Sonuçlarında LYM Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne İfade Eder?

Lenfosit yüksekliği; kanda bulunan lenfosit seviyesinin referans değerlerinin üzerinde olması durumu olarak tanımlanabilir. Bu durum genel olarak bir enfeksiyon rahatsızlığının ardından gerçekleşmektedir. Çoğu zaman geçici ve zararsızdır. Bununla beraber herhangi bir medikal tedaviye gerek olmaz. Ancak lenfosit seviyelerinin daha yüksek olduğu lenfositoz; kan kanseri, kimi kronik hastalıklar, inflamatuar bağırsak rahatsızlıkları gibi değişik hastalık çeşitlerinin belirtileri olmaktadır. Bunun dışında; suçiçeği türündeki viral enfeksiyonlar, boğmaca, tüberküloz gibi rahatsızlıklar, HIV ve AIDS, toksoplazma, brusella ve vaskülit gibi rahatsızlıklar lenfosit seviyesinde yükselişe sebep olur.

LYM düşüklüğü; insan vücudunun yeteri kadar lenfosit üretememesi, lenfositler toksinler açısından imha edilmemesi ya da bir hastalıktan ötürü lenfositlerin lenf bezlerinde veya dalaklarda tutulmasıdır. Bunun dışında; çinko eksikliği, yetersiz beslenme, HIV ve AIDS, grip gibi hastalıklar, Lupus, myastenia Gravis, romatoid artrit, lenfoma, lenfositik anemi, Hodgin hastalığı gibi hastalıklar, radyasyon tedavisi, kortizon kullanımı, kemoterapi ilaçları gibi bağışıklığın etkilenmesini sağlayan ilaçlar, çölyak, crohn gibi bağırsak hastalıkları, kronik böbrek rahatsızlıkları, alkol, sigara tüketimi, stres gibi durumlar lenfosit düşüklüğüne sebep olabilir.

Lenfositin Normal Değerleri Ne Olmalı?

Hemogram yapılıp, lenfositlerin kanda olan değeri ölçülmektedir. Lenfositlerin normal değeri; – µl (mikrolitre) şeklindedir. Lenfositlerin bu değerlerin, altında ya da üstünde olmaması oldukça önemlidir. Değerler, bu değerlerin altındaysa lenfosit düşüklüğü şeklinde isimlendirilir ve vücudun bağışıklığının düşmesine sebep olur. Bir başka taraftan yakın dönemde geçirilen bir rahatsızlığın sonrasında lenfosit yüksekliği şeklinde isimlendirilen durum da meydana gelebilir.

Lenfositlerin Düşüklüğünün veya Yüksekliğinin Tedavisi

Lenfosit yüksekliğinden ötürü, kişinin hekimi bağlı olan nedene bağlı şekilde antibiyotik tedavisi verebilir. Bunun yanı sıra kanser sebebiyle yükseklik varsa, ışın veya kemoterapi gibi kanser tedavileri uygulanabilir. Bunların dışında kişi kendi kendine de lenfosit değerlerini düşürebilir. Doğal metotlarla lenfosit değerleri düşürülebilir. Düzenli spor, D ve C vitamini alımının arttırılması, şekerli gıdalardan uzak durmak, omega- 3 tüketiminin arttırılması, strese sebep olacak vaziyetlerden uzak durmak bu konu için önemli olacaktır. Lenfositlerin düşüklüğünün tedavisi ise, doktorun belirlediği duruma bağlı şekilde tedavisi de farklı olacaktır. Lenfosit düşüklüğünün tedavisi, farklı şekillerde olabilir.

LYM (Lenfosit) nedir? Kan tahlili sonuçlarında LYM düşüklüğü ve yüksekliği ne ifade eder?

LYM (LENFOSİT) NEDİR?

Kanın bileşiminde yer alan beyaz renkli hücreler, lenfositler (LYM) olarak adlandırılır ve vücudun mikroplara karşı korunmasında görev yapar.

Kemik iliğinde üretilen beyaz kan hücreleri kanda ve lenf dokularında yer alır. Rutin sağlık kontrollerinde veya herhangi bir nedene yönelik yapılan tahlillerde hemogram adı da verilen kan sayımında lenfositler, araştırılan parametrelerden bir tanesidir.

Tahlil sonucunda LYM olarak belirtilen lenfosit düzeyleri, çeşitli nedenlerle normal değer aralığının altında veya üzerinde çıkabilmektedir.

KANDAKİ LYM DEĞERİ NE OLMALI?

İnsan vücudunda bulunması gereken normal lenfosit sayısı yaşa göre değişkenlik gösterir.

Yapılan testlerde ölçüm birimi mikrolitre olarak kullanılır. Yetişkin bir insanda mikrolitre başına arasında beyaz kan hücresi vardır.

Lenfosit değerlerinde bazı değişkenler bulunur. Irk, cinsiyet, alışkanlıklar bu değer üzerinde etkilidir.

Yetişkin ve sağlıklı bir insanda her bir mikrolitre kanda mikrolitre arası LYM yani lenfosit değeri hücresi olmalıdır. Sağlıklı çocuklarda ise bir mikrolitre kanda bu değer gibi biraz daha yüksek olabilir. arasında lenfosit bulunmalıdır.

Yetişkinler için normal beyaz kan hücresi aralığı toplam kan hacminin yüzde 1'i kadar olmalıdır. mikrolitre alt sınırı belirlerken beyaz kan hücreleri için üst seviye mikrolitrenin üstüdür.

LYM (LENFOSİT) DÜŞÜKLÜĞÜ

Yetişkinlerde lenfosit düşüklüğünden bahsedebilmek mikrolitrenin altında bir değer ölçülmelidir. Çocuklarda 'in altındaki değer lenfosit düşüklüğü olarak adlandırılır. 

LYM (LENFOSİT) YÜKSEKLİĞİ
 
Yetişkin bir bireyde ölçüm sonucunun mikrolitreden fazla lenfosit ölçümü lenfosit yüksekliği anlamına gelir. Çocuklarda ise mikrolitre üzerindeki bir değer yüksek lenfosit miktarına işaret eder.

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bu değerlerin daha yüksek ya da daha düşük olması bir sağlık sorununa işaret eder.

LENFOSİTLERİN DÜŞÜKLÜĞÜNÜN VEYA YÜKSEKLİĞİNİN TEDAVİSİ

Lenfosit yüksekliğinden ötürü, kişinin hekimi bağlı olan nedene bağlı şekilde antibiyotik tedavisi verebilir. Bunun yanı sıra kanser sebebiyle yükseklik varsa, ışın veya kemoterapi gibi kanser tedavileri uygulanabilir.

Bunların dışında kişi kendi kendine de lenfosit değerlerini düşürebilir. Doğal metotlarla lenfosit değerleri düşürülebilir.

Düzenli spor, D ve C vitamini alımının arttırılması, şekerli gıdalardan uzak durmak, omega-3 tüketiminin arttırılması, strese sebep olacak vaziyetlerden uzak durmak bu konu için önemlidir.

Lenfosit düşüklüğünün tedavisi ise, doktorun belirlediği duruma bağlı olarak farklı şekillerde olabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Lenfosit (LYM) kan değeri ka&#; olmalıdır? LYM y&#;ksekliği ve d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; neyi ifade eder?

Vücudu önemli ölçüde tehdit eden bakteri, mantar, parazit ve virüsler sonucunda meydana gelebilecek enfeksiyonlara karşı önemli ölçüde koruma sağlayan LYM; dalak, lenf bezleri ve kemik iliğinde de üretilir. LYM değerlerinin düşük ve yüksek olması bazı önemli sorunlara neden olabilir.

LENFOSİT (LYM) NEDİR?

Bir akyuvar çeşidi olan lenfositler, kanda gezen lökositlerin yarısını meydana getirir. Pluripotansiyel kök hücreler tarafından üreyen lenfositler ise, genellikle kanda dolaşır. Alyuvarlardan biraz daha büyüktürler. Ama buna rağmen genellikle küçük hücre grubuna girerler. Bunun yanı sıra Lefosit bir bağ doku hücresidir. Perifer dolaşımda olan alt grupları kabaca B, T ve NK hücreler şeklinde de sınıflandırılabilir.

Kanda gezen lenfositlerin ortalama olarak %80’ini T hücre’unu B hücre ve geri kalan 20'si ise NK hücreler tarafından oluşur. Bu oranlar ise, hücrelerin alındığı çeşitli dokuya göre değişebilir. Timusta hücrelerin yaklaşık nerede ise %90’ı T hücreyken lenf düğümü ve dalakta % oranında T hücre görülür. Aynı zamanda, B hücreler ise, daha baskın oranda (%) izlenir.

LENFOSİT (LYM) KAN DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?

Kan testlerinde LYM şeklinde kısaltma olarak belirtiren lenfosit düzeyinin her yaştaki değeri farklılık gösterir. Gebelik döneminde de lenfosit değerleri farklı hale gelir. Yetişkinlerde normal lenfosit (LYM) değeri mcL, çocuklarda ise mcL aralığında olması gerektiği belirtilir. 

LYM YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NEYİ İFADE EDER?

Kanın bileşiminde bulunan beyaz renkli hücreler yani lenfositler de (LYM) şeklinde bilinir. Vücudun mikroplara karşı korunma görevini üstlenir. Kemik iliğinde sıkça üretilen beyaz kan hücreleri ise, kanda ve lenf dokularında bulunur. lenfositler, rutin sağlık kontrollerinde ya da herhangi bir nedene yönelik yapılmış olan tahlillerde hemogram ismi ile bilinen kan sayımında araştırılan parametrelerden birisidir. Tahlil sonucunda ise, LYM olarak da belirtilen lenfosit düzeyleri, bazı nedenlerden dolayı normal değer aralığının altında ya da üzerine çıkabilir.

Kan testlerinde sık sık araştırılan konulardan birisi olan LYM, en önemli parametrelerden birisi olan lenfosit (LYM) düzeyleri bazı etkenlere bağlı olarak da değişebilir. İnsanlar arasında ırk, yaşam tarzı, cinsiyet, yaşanılan bölge gibi faktörlere bağlı olarak lenfosit değerleri de farklılık gösterebilir. Aynı zamanda kronik ya da akut herhangi bir hastalık, lenfosit düzeylerinde kalıcı ya da geçici bir düşüşe ya da yükselişe yol açabilir. Bunların yanında kan testini uygulayan laboratuvarlar içinde de normal olarak kabul edilmesi gereken değer aralıkları kendi aralarında farklılık arz edebilir.

Normalde sağlıklı kişilerde kandaki lenfosit düzeyi yetişkin kişilerde mcl, çocuklarda ise, mcl aralığında olması gerekir. Aynı zamanda bu değerler, LYM referans aralığı şeklinde de bilinir. Bebeklerde bağışıklık sistemi daha yeni olarak geliştiği için lenfosit düzeyleri ise, mcl seviyelerine kadar ulaşabilir. Ortalama olarak da belirtilen bu değer aralıkları çeşitli nedenlerden dolayı değişebileceğinden test sonuçları, tahlili isteyen hekim tarafından testin yapıldığı laboratuvarın referans aralıklarına bakılarak değerlendirilmesi gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir