memurlarda sakal / Memurun sakal uzatması ‘resmen’ serbest oldu: O ibare kaldırılıyor

Memurlarda Sakal

memurlarda sakal

Devlet memuru sakal bırakabilir mi?

SORU: Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastanede çalışıyorum. sakal bırakan arkadaşlar var. Sakal serbest mi?

CEVAP: 25/10/ tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin b bendi aşağıdaki şekildedir.

"b. Erkekler; Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir"

sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller" başlıklı Maddesinin uyarma cezasını gerektiren fiillerin düzenlendiği (A) bendinin (g) fıkrası aşağıdaki şekildedir.

"g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak,"

sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kıyafet mecburiyeti" başlıklı "Ek Madde 19" maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Devlet memurları, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler."

DEĞERLENDİRME

Mevzuatta açık bir şekilde devlet memurlarının sakal bırakmaları yasaklanmış olup, sakal bırakan memura disiplin cezası verilmesi öngörülmüştür.

Ancak, bazı memur sendikaları sivil itaatsizlik veya başka isimlerle söz konusu yasağa uyulmaması yönünde eylem kararı almıştır. Ancak sendikaların eylem kararı alması ya da bazı üst düzey kamu görevlilerinin sakal bırakmaları memur için hukuki bir güvence sağlamaz. Disiplin amirinin soruşturma açması ve disiplin cezası vermesi durumunda sakal bırakan devlet memuru korunmasız durumdadır. İlgili yönetmelik hükümlerinde değişiklik olmadığı müddetçe devlet memurlarının sakal bırakması disiplin suçudur.

Diğer taraftan uygulamada, mahkemeler, sendikaların aldığı kararları gerekçe göstererek, sakal bırakan personele verilen disiplin cezalarını iptal edebilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Kamuda çalışan memurlar artık sakal bırakabilecek

Danıştay Dairesince verilen kararla, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde (erkek personel için) yer alan "Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz" ibaresinin iptaline dair karar verilerek kamu kurumlarında erkek memurların sakal kesme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştı.

MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİNE İŞLENDİ

Kamuda erkek memurlara sakal bırakma serbestliğine ilişkin Danıştay Dairesinin tarihli ve / esas, / nolu kararı Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğünce hazırlanan Mevzuat Bilgi Sistemi'ne işlendi.

MEMURLAR SAKAL BIRAKABİLECEK

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5/b maddesinden de anlaşılacağı üzere kamuda erkek memurlara sakal bırakma serbestliğine ilişkin Danıştay Dairesinin iptal kararına Yönetmelik metninde yer verildi. Atılan bu adım sonrası kamudaki erkek memurlara sakal bırakmak serbest hale geldi.

seafoodplus.info - Güncel

MemurGüncelHaberler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir