metabolizma hızlandırma / Metabolizmayı hızlandırmanın 10 basit yolu - Acıbadem Hayat

Metabolizma Hızlandırma

metabolizma hızlandırma

Metabolizma Hızınızı Artıracak 11 Öneri

Beslenme ve Diyet

Kış aylarında fiziksel aktivitelerimizin de azalması ile birlikte metabolizmamız da yavaşlıyor. Bu durumda kilo alımı ve bölgesel yağlanmalar kaçınılmaz hale gelebiliyor. Özellikle bahar aylarında metabolizmayı canlandırmak büyük önem taşıyor. Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklerle kışın yavaşlayan metabolizmanın canlandırılması ve ideal kiloya ulaşıp sağlıklı kalmak mümkün olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, metabolizma hızı ölçümü hakkında bilgi verdi.

İdeal bir şekilde ağırlık kaybı sağlayabilmek için bireyin bazal metabolizma hızına (BMH) göre beslenmesinin planlanması gerekir. Bazal metabolizma hızı; bazal koşullar altında solunum, dolaşım, gastrointestinal faaliyetler, kas tonusu, vücut sıcaklığının korunması gibi temel metabolik olayların sürdürülmesi ve böbrek, karaciğer gibi organlar ve endokrin bezlerin fonksiyonlarının devam ettirmesi için harcanan enerji anlamına gelmektedir. Eğer kişi BMH’nin altında besleniyorsa, ideal yağ kaybı yerine su ve kas kaybı oluşmakta, bu da kişinin sağlıksız bir şekilde kilo vermesine neden olarak günden güne yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu şekilde zayıflayan kişilerde tekrar kilo alımı kaçınılmazdır.

Metabolizma hızı ölçümünde doğru merkez çok önemli

Kilo veremediği için ‘Su içsem yarıyor’ diyen kişilerde büyük olasılıkla metabolizma hızı yavaştır. Her bireyin metabolizması farklıdır. Metabolizma hızını belirleyen faktörler arasında; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, vücut cüssesi ve kompozisyonu, hormonlar, hastalıklar, menopoz, kullanılan çeşitli ilaçlar, diyet ve fiziksel aktivite büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla kişi kilo vermeden önce mutlaka metabolizma hızını ölçtürmelidir. Birçok merkezde metabolizma hızı vücut analiz cihazlarında formülize edilerek hesaplanmaktadır. Ancak bu tam olarak metabolizma hızını göstermeyebilir. kaloriye kadar varabilecek hesaplama hatası olabilir. Hastanemizde kişinin gerçek metabolizma hızı en son teknoloji uygulanarak hatasız bir biçimde ölçülmektedir. Kişi metabolizmasına uygun beslendiği takdirde; kas ve su yerine yağ kaybeder, ideal kilosuna kavuşur, vücut fonksiyonlarının daha da iyi olmasını sağlayarak yaşam kalitesini mükemmele yaklaştırır.

Metabolizmanız yavaşsa vakit kaybetmeden önlem alın

Bazal metabolizma hızı ölçülecek hasta, en az 8 saat her hangi bir şey yiyip içmemeli ve rahat kıyafetler giymelidir. Ölçüme başlamadan önce kişi, rahat bir yatağa uzanarak 10 dakika dinlendirilir. Bu süre sonunda kalp atışları yavaşlayarak kendini dinlenmeye alır. Özel bir maske takıldıktan sonra 15 dakika boyunca kişinin normal soluk alıp vermesi istenir. Kişinin ortalama oksijen tüketimi, nefes miktarı, nefes sıklığı ve ortalama oksijen yoğunluğuna bağlı olarak metabolizma hızı en doğru şekilde ölçülür. Böylelikle kişinin metabolizmasının hızlı mı yavaş mı çalıştığı öğrenilir. Çıkan metabolizma hızına göre, kişinin beslenme programı ayarlanır. Metabolizma hızı yavaş ise hızlandırıcı metotlar önerilir. Beslenme ve fiziksel aktivite durumunuz yeniden düzenlenir. Kişi hazırlanan beslenme programına uyduğu takdirde ideal kilosuna kısa sürede kavuşabilmektedir.

Metabolizma hızınızı artırmak için;

  • Güne uyanır uyanmaz 1 bardak su içerek başlayın.
  • Uyandıktan sonra kahvaltınızı ilk yarım saat içerisinde yapmaya özen gösterin. Bu şekilde metabolizmanız hızlanacaktır.
  • Metabolizmayı hızlandırma için, susamasanız bile günde ,5 litreye yakın su tüketin.
  • 2, saatte bir beslenerek, metabolizmanızın düzenli çalışmasını sağlayın.
  • Eğer kişinin herhangi bir problemi yoksa, gün içerisinde 2 fincan yeşil çay, 2 fincan kahve içebilir.
  • Hamur işleri metabolizmanızı ağırlaştırır, o nedenle tüketmekten kaçının.
  • Et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi protein ağırlıklı beslenme metabolizmanızı hızlandırır. Ancak protein miktarının günlük gereksiniminize göre ayarlanması çok önemlidir.
  • Kışın vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürmektedir. Bu nedenle metabolizmanın canlandırılması için fiziksel aktiviteler artırılmalıdır. Haftanın 2 günü orta tempolu 45 dklık yürüyüşler iyi gelecektir
  • Özellikle lifli besinler tercih edilmelidir.
  • Zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi baharatlar metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. Her akşam 1 kase yoğurdun içerisine 1 çay kaşığı bu baharat karışımını ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Eğer tiroit ve hipertansiyon hastalığınız yoksa, sabahları aç karnına 1 çay kaşığı tere tohumunu çok az balla karıştırarak tüketebilirsiniz.

Metabolizmayı Hızlandırmanın 10 Doğal Yolu

İnsan vücudunda besinlerin enerjiye dönüşmesini sağlayan kimyasal reaksiyon, metabolizma olarak tanımlanır. Metabolizma hızı, bu enerjinin doğru elde edilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle kilo vermek ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler metabolizma hızına dikkat etmelidir.

Kilo kontrolünün hastalıklar üzerindeki etkisi uzun yıllardır paylaşılıyor. Bu nedenle metabolizma hızının öneminin daha çok öne çıktığını söyleyebiliriz. Metabolizma hızı nasıl olmalı sorusuna gelindiğinde ise vücut kitle indeksi hesaplamalarına dikkat edilmesi önerilir. Vücut kitle indeksi ile kişiler kilo durumlarını değerlendirebilir ve metabolizma hızını arttırmak için çözüm arayabilir.

Metabolizmayı etkileyen birçok faktör bulunur. Bu yüzden metabolizmayı hızlandırmanın doğal yolları, uzun vadede kalıcı bir sağlığa sahip olmak için önemlidir. Biz de yazımızda metabolizmayı hızlandırmak mümkün müdür, metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz sorularının yanıtlarını araştırdık. Sizin için detayları paylaşıyoruz.

Metabolizmayı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Metabolizma, aslında insan vücudunda gerçekleşen yapım ve yıkım işlemidir. Vücudumuzun bu şekilde elde ettiği enerji, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için gereklidir. Metabolizmanın kapsamı içinde yer alan bu faaliyetler solunum, sindirim, yağ depolama ve protein oluşturma gibi vücut için gerekli olan faaliyetlerdir. Bu yüzden metabolizmayı etkileyen bütün unsurlar vücut sağlığını da etkilemektedir.

Metabolizmayı hızlandırmak için öncelikle metabolizmayı etkileyen faktörleri tanımanın faydası vardır. Metabolizmanın yavaş ya da hızlı olmasını etkileyen faktörleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Genetik faktörler: Kişinin aile öyküsünde metabolizmanın yavaş ya da hızlı oluşu genetik faktörleri işaret eder.
  • Yaş: Çocuklarda metabolizma oldukça hızlı iken yaş ilerledikçe metabolizma hızı yavaşlar.
  • Sıcaklık: Metabolizma hızını etkileyen faktörler arasındadır. Soğuk havalarda vücut, ısısını korumak için metabolizma hızını yavaşlatır. 
  • Cinsiyet: Erkeklerde metabolizma hızı kadınlara oranla daha yüksektir.
  • Beslenme: Metabolizma hızı üzerinde tüketilen gıdaların etkisi bulunur. Karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmenin yanı sıra spor, metabolizma hızı üzerinde etkilidir.
  • Diyet programı: Metabolizma hızı kişiye göre değişiklik gösterir. Bu yüzden kişiye özel diyet programları ile metabolizma hızı arttırılabilir.

Metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı, bunun için metabolizma hızını arttırmada etkili olan yöntemlere başvurulabilir. Beslenme, doğru diyet ve egzersiz metabolizmayı hızlandırmak isteyenler için öncelikli dikkat edilmesi gereken konulardır. 

Metabolizmayı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Fire SuCo - ml ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları

Metabolizma hızını etkileyen faktörler arasında yaş ve cinsiyet gibi unsurlar, kişinin müdahalesi dışındadır. Metabolizmayı hızlandırmak isteyenler için öncelikli adım bir doktor rehberliğinde sağlık kontrolünden geçmektir. Bununla birlikte diğer faktörler değerlendirildiğinde günlük yaşantıda yapılabilecek birkaç küçük değişiklik metabolizma hızında önemli etki gösterebilir. Metabolizmayı hızlandırma yolları arasında size yardımcı olabilecek 10 önemli ipucu paylaşıyoruz. 

Öğünleriniz Düzenli Olmalı

Düzensiz beslenme alışkanlığı metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden özellikle ana öğünlerin düzenli bir şekilde tüketilmesi, vücudun yağ depolamasını önler. Gerekli enerjiyi vücuda sağlar ve metabolizmanın yavaşlamasını engeller. İki öğün arasındaki sürenin saat aralıklı olmasının metabolizma hızını arttırmada etkili olduğu bilinmektedir. 

Öğünlerinizde Protein Miktarını Arttırabilirsiniz

Protein ağırlıklı besinlerin metabolizma üzerindeki etkisi, karbonhidrat ve yağlara göre daha fazladır. Proteinin sindirimi için vücut daha çok kalori harcar, böylelikle proteinlerin metabolizma hızını artırıcı etkisi görülür. Protein değeri yüksek besinler için hindi, balık, tavuk, fındık, yumurta, süt ve süt ürünleri tercih edilebilir. 

Uyanınca Hemen Kahvaltıya Oturmayın

Kilo artışı ve metabolizma hızını etkileyen önemli unsurlardan biri insülin artışıdır. Uyanır uyanmaz yapılan kahvaltının gün içinde daha çok atıştırma ihtiyacına sebep olduğu vurgulanmaktadır. Uyandıktan sonra daha geç kahvaltı yapmak ise insülin artışını durdurur. Ancak gün içinde iştahı baskılamak ve metabolizmayı hızlandırmak gerektiğinde doğru beslenme çok önemlidir. Kahvaltıda rafine şeker ve karbonhidrat ağırlıklı besinler yerine protein ağırlıklı sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir.

Meyve Yiyin

Meyveler şeker içeriği yüksek besinlerdir. Ancak içerdiği vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin bir parçasıdır. Düzenli egzersiz ve yeterli düzeyde meyve tüketimi metabolizma hızını arttırmada katkı sağlar. Meyvelerin lif içeriğinin yüksek olması sindirim sisteminin doğru çalışmasını etkileyerek metabolizma hızını arttırır. 

Turunçgiller grubunda limon, greyfurt, mandalina, kivi gibi meyvelerin metabolizma hızını artırıcı etkisi vardır. Ayrıca elma, armut ve ananas da metabolizma hızı üzerinde olumlu etkileri olan meyvelerdir. Bununla birlikte meyve tüketiminde porsiyona ve gece geç saatlerde tüketilmemesine dikkat edilmelidir. 

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları

STW SuCo - ml ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Metabolizma Hızlandırıcı Sıvılar Tüketin

Metabolizmayı hızlandırmak konusunda yeterli sıvı tüketimi çok önemlidir. Özellikle efor gerektiren işler sonrası terleme ile kaybedilen sıvının yerine konması gerekir. Sıvı tüketirken metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olan içeceklerden faydalanmak mümkündür. Kafein içeren kahve, yeşil çay metabolizmayı hızlandıran içecekler arasındadır. 

Tarçın ya da biberiye gibi bitkilerden faydalanabilirsiniz. Limon, çilek gibi meyvelerle naneyi birleştirerek metabolizma hızını artıran detoks suları elde edebilirsiniz. Bu tarz içecekleri yanınızda taşımak zahmetli gibi görünebilir. Ancak doğa dostu ve sürdürülebilir malzemelerle üretilmiş SuCo mataraları ile içeceklerinizi yanınızda taşıyabilirsiniz.

Su Tüketimini Artırın

Metabolizma hızını arttıran en güçlü sıvı sudur. Çünkü insan vücudunun %90’ı sudan oluşur. Vücut fonksiyonlarının doğru çalışması için su çok önemlidir. Yeterli su tüketimi sağlandığında metabolizma hızı da artar. Günlük litre su içmek metabolizma hızını arttırmada büyük rol oynar. 

Su tüketimini arttırmak için en pratik yollardan biri matara kullanmaktır. Matara kullanarak hem sağlıklı materyallerle suyunuzu saklayabilir hem de istediğiniz zaman su içebilirsiniz. Suyunu matara ile taşımak isteyenler için SuCo katlanabilir su mataraları oldukça işlevseldir. 

Düzenli Egzersiz Alışkanlığı Kazanın

Metabolizma hızını artırmada beslenme tek başına yeterli değildir. Aktif bir yaşam sürdürmek, yaş ilerlediğinde de metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Haftada en az 3 gün dakika egzersiz önemlidir. Bununla birlikte spor yapılamıyorsa gerektiğinde merdiven kullanmak, yürüyüş mesafelerinde araç yerine yürüyüşü tercih etmek metabolizma hızı üzerinde etkilidir. 

Kas Kütlenizi Arttıran Ağırlık Antrenmanlarına Zaman Ayırın 

Spor aktivitelerine zaman ayırmak isteyenler için metabolizmayı hızlandıran aktiviteler daha çok merak ediliyor. Metabolizmayı hızlandırmak birçok aktivite ile mümkün. Ancak kas kütlesinin artışı metabolizma hızı üzerinde oldukça fazla etkilidir. Bu yüzden ağırlık antrenmanları kas kütlesinin artışını sağlar ve böylelikle çalışan kaslar metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Eğer spor yaparak metabolizmanızı hızlandırmak isterseniz ağırlık antrenmanlarına daha çok yer verebilirsiniz.

Kaliteli Uyku Uyumaya Özen Gösterin

Uyku kalitesinin düşük olması ve yetersiz uyku, insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelir. Baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, halsizlik gibi birçok etkisi olan yetersiz uyku metabolizma hızı için de önemlidir. Kaliteli uyku ve yeterli gece uykusu uyuyanlar metabolizmayı hızlandırmak konusunda daha verimli sonuç alabilirler. Yetersiz uyku uyuyanlar için obezite riski daha yüksektir.

Stresten Uzak Durmaya Çalışın

Metabolizmayı etkileyen unsurlar arasında duygusal durumun önemi de vurgulanıyor. Çünkü olumsuz duygu değişimi ve stres, vücudu yaşadığı duruma uygun hale getirmeye çalışır. Kalori yakımı, sindirim sistemi yavaşlar. Tüm bu değişim süreci metabolizma hızını da yavaşlatır. Bu yüzden metabolizmayı hızlandırmak isteyenler için stresten uzak durmak çok önemlidir.

Kalabalıklaşan metropol şehirlerde günlük hayatın koşuşturmacasına ayak uydurmaya çalışmak zamanla stresi arttırabilir. Gelişen teknoloji kolaylık sağlıyor gibi görünse de küresel ısınma ile gelen çevre kirliliği hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkili olmaktadır. Bu yüzden stresi azaltacak aktivitelere yönelmek, dengeli beslenmek metabolizma hızı için oldukça faydalıdır. 

Bu amaçla SuCo da size strese karşı esnek yaşamanın önemini hatırlatacak ürünler sunar. Siz de SuCo Şehirde koleksiyonunu inceleyerek size uygun olan matara ve ürünleri tercih edebilirsiniz. Tek kullanımlık plastik atıkların önlenmesini amaçlayan SuCo ürünleri ile sürdürülebilir bir yaşam için katkı sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte metabolizmayı hızlandırmak üzere yaşantınızı planlarken SuCo ürünlerini güvenle kullanabilirsiniz.

Önceki yazımıza seafoodplus.info linkinden ulaşabilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandırmanın en kolay yolları

METABOLİZMA HIZLANDIRICI İÇECEKLER

Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa gün içerisinde 2 fincan yeşil çay, 2 fincan kahve içebilirsiniz. Yeşil çayın içerisinde bulunan kafein ve ‘epiogallocatechingallat’ adındaki bileşen sinir sistemi ile beyni etkileyerek kalp atış hızını ve metabolizmayı hızlandırır. İçerisindeki polinefol bileşenleri de iştahın baskılanmasına yardımcı olur. Ancak yeşil çayın bu etkileri için onu doğru demlemek gerekir. Yeşil çayı kesinlikle kaynatmayın. Bir kupa kaynamış suyu ocaktan aldıktan sonra içine 1 çay kaşığı kadar yeşil çay ilave edip dakika kadar demleyin, ardından süzün.

Zencefil ve tarçın vücut sıcaklığını yükselterek metabolizma hızını arttırır. Bunların yanına bir de C vitamininden zengin olan limonu eklediğinizde hem metabolizmanızı hızlandırmış hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olursunuz. 1 büyük bardak kaynamış suya 1 dilim taze zencefil, 1 tane çubuk tarçın, 2 dilim limon ilave edip karışımı 10 dakika kadar demlenmeye bırakarak çayınızı hazırlayabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir