mezgit balığı / Uçan Balıkçılık - Balıklar MEZGİT

Mezgit Balığı

mezgit balığı

Kafası gövdesine orantılı büyüklükte olan Mezgitin ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri dişler bulunur. Alt çenelerinde daima kısa bir bıyığı vardır. Gözleri iridir. Yanal çizgisi belirgin olup, kuyruğa doğru uzanır. Karın yüzgeci, göğüs yüzgeçlerinin bir parça önündedir. Bu balığın en önemli karakteristik özelliği üç adet sırt yüzgeci ile iki adet anal yüzgecinin bulunmasıdır. Başı, sırtı ve yan taraflarının üst kısmı boz-mavi veya sarı kurşunidir. Karnı gümüşi, parlak ve beyazdır. Göğüs yüzgeçlerinin kaidesi üzerinde yuvarlak siyah leke bulunur. Maksimum uzunluğu 70 cm olup, Karadeniz’de ise 40 cm’dir. Ortalama uzunluğu 30-40 cm arasındadır. Karadeniz’de ise ortalama uzunluk 16 cm olup; ortalama ağırlığı 40 gr’dır.

ÜREME DÖNEMİ :Demersal balıklar içerisinde en fazla avı veren türün mezgit olduğu görülecektir. Bunun nedenleri; mezgitin yazın oluşan termoklin tabakasının altındaki büyük bir sahayı kullanabilmesi, fekonditesinin yüksek olması ve yıl boyunca üreme özelliğidir. Yapılan çalışmalarda mezgit balığının dişisinin yaklaşık 2 yaşında ortalama 15 cm boyunda üremeye başladığı tespit edilmiştir. Üreme, sonbahar ve ilkbahar aylarında çok yoğun olmak üzere yıl boyunca sürer. Yazın minimum seviyeye düşer. Üreme sıcaklığı 7-15 °C arasında değişir.
AV YASAĞI:
Minimum av boyu 13 cm’dir. 1 Mayıs-1 Eylül arası genel av yasakları uygulanır.

TÜR / AYOCKŞUBMARTNSNMAYHAZTEMAĞUEYLEKMKSMARLK
Mezgit            

TÜKETİM ŞEKLİ :Tava, buğulama, haşlama olarak tüketilir.
MEZGİT TAVA

Malzemeler
1 kg mezgit
2 adet yumurta
1 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartma yağı

Hazırlanışı
Mezgitlerin filetosu çıkarılır. Un tuzla karıştırılır. Filetolar önce una batırılır sonra çırpılmış yumurtaya bulanır. Teflon tavada sığ yağda kızartılır.
/

Karadeniz ve Marmara Denizi’nde çok yaygın olarak bulunan mezgite, diğer denizlerimizde
az rastlanıyor. Türkiye’de genellikle taze olarak tüketilen bu balık, Avrupa’da daha çok
konserve ve tuzlanmış olarak tercih ediliyor.

mezgit balığı

Tadı tavuk etine benzediği için tavuk balığı olarak da adlandırılan mezgit balığı, ortalama 20-40 cm boyunda oluyor. Eti çok lezzetli olan bu dip balığı, sonbahara özgü olsa da yıl boyunca avlanabiliyor. Peki, mezgit balığı faydaları nelerdir? Gelin yakından bakalım…

MEZGİT BALIĞININ FAYDALARI

  • Hafıza kuvvetlendirir
  • Yorgunluğu giderir
  • Kalp hastalıkları karşı korur
  • Diyabete iyi gelir
  • Ospeoporoza karşı korur
  • Bağışıklık sistemini korur
  • Kemik sağlığına iyi gelir

Mezgit, içeriğindeki yoğun B Vitamini sayesinde hafızanın kuvvetlenmesine ve yorgunluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Folik asitten zengin bu balık, vücudun homosistein seviyesini düşürerek kalp hastalıkları, diyabet ve osteoporoza karşı koruma sağlıyor. Ayrıca çinko içeriğiyle bağışıklık sistemine, kalsiyumla da kemik sağlığına yardımcı oluyor.

MEZGİT BALIĞININ BESİN TABLOSU VE KALORİSİ

BALIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

  • Taze balıkların gözleri parlak, dışa bombeli, dolgun ve şişkin olmalı.
  • Derisi gergin ve parlak görünmeli.
  • Eti sıkı ve esnek durmalı.
  • Solungaçları canlı kırmızı renkte olmalı.
  • Taze balık suya bırakıldığında dibe çökmeli.

BALIĞIN ÜSTÜNE LİMON SIKILIR MI? SIKILMAZ MI?

Beynin gıdası olarak görülen balık yağı, sağlığımız için önemli bir besin takviyesi. Omega-3 olarak da bilinen besin kaynağı, balık yiyerek alındığı gibi kapsül şeklinde hazırlanan ilaçlardan ya da sıvı halde de tüketilebiliyor.

Balık yağının kalitesini, kurşun ve civa oranının sıfır oluşuna bağlayan Dr. Ali Fuat Aytekin, Antartika’da yaşayanların kalp krizi riskinin Avrupa’da yaşayanlara oranla çok düşük olduğuna dikkat çekiyor.

“Omega-3, hem kanı sulandırıyor hem de antikolajen gibi bir sürü özelliği var. Ancak halk arasında doğru bilinen bir yanlış var; balığın üstüne limon sıkılmaz! Çünkü limon, Omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozarak, etkisini yitirmesine neden oluyor.”

BALIK ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler (4 kişilik)

  • 400 gr balık filetosu
  • 20 gr tereyağı
  • 1 adet arpacık soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı kırmızı biber
  • 500 ml sıcak su
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 100 ml çiğ krema
  • 50 gr ançuez krem
  • tuz, karabiber
  • limon suyu

Hazırlanışı

Arpacık soğanını küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları temizleyip, kıyın. Havuç ve kabağı ince ince dilimleyin. Balık filetolarını küçük parçalar halinde kesin. Tereyağını tencerede eritip, arpacık soğanını, zar şeklinde doğranmış biberi ve ince kıyılmış sarımsakları kavurun. Sıcak suyu tencereye dökün, bir taşım kaynatıp, sebzelere (kabak, havuç) ekleyin. 4-5 dakika pişirdikten sonra sebzeleri kepçeyle tencereden alın. Çiğ krema ve ançuez kremini balık suyuna ilave ettikten sonra mikser yardımıyla köpürtün. Balık parçalarını çorbaya ilave edin ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin. Sebzeleri tekrar çorbaya kattıktan sonra tüm malzemeyi tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırın. 10 dakika daha pişirip, sıcak servise sunun.

1 Porsiyon: 515 kalori, 40 gr yağ

Hazırlama süresi: 25 dakika

İLGİLİ İÇERİKLER

Formsanté

Mezgit balığı en kolay nasıl pişirilir? Fırında ve tavaya yapışmayan mezgit balığı tarifi

Mezgit balığı en kolay nasıl pişirilir? Fırında ve tavaya yapışmayan mezgit balığı tarifi

Sağlığı korumak için haftada üç kez balık yemek gerektiğini herkes bilir ve mezgit, yapılacak yemekler için en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Peki mezgit balığı en kolay nasıl pişirilir, biliyor musunuz? İşte tam bir besin deposu olan mezgiti temizlenin ve pişirmenin incelikleri…

Mezgit, lezzeti ve kılçıksız yapısı nedeniyle “tavuk balığı” olarak da bilinen bir tür dip balığıdır. Karadeniz ve Marmara’da bolca avlanan mezgit, kış aylarında sık sık tezgahlarda karşımıza çıkar.  Küçük deniz canlılarıyla beslenen mezgitler, besinlerini denizin diplerinde, kumlu yerlerde ararlar. Türkiye’de hemen her denizde bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında meydana gelen akıntılar sayesinde Marmara Denizi mezgit ile dolar taşar. İçeriğinde bol miktarda B vitamini bulunması nedeniyle yorgunluğa birebir olan mezgit balığı, kalp hastalıkları için iyi gelir. Bunun yanında diyabet hastaları için de sıkça önerilmektedir.

İçeriğinde yer alan iyot, tiroid hormonlarınızı düzenlemeye yardımcıdır. Tiroidlerde üretim ve sağlıklı çalışabilirlik açısından mezgit balığı oldukça önemlidir.

Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi! İLİŞKİLİ HABERÇipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi!

mezit balığı

mezit balığı

PEKİ MEZGİT NASIL PİŞİRİLİR?

Mezgit balığını sağlıklı bir şekilde pişirmek isterseniz kullanacağınız malzemeler içinde yağ olmamalıdır. Buğulama ya da ızgarada pişirmek tavada pişirmekten çok daha sağlıklıdır. Bununla beraber mezgiti pişirmenin bir diğer yöntemi de saçtır. Balıkları temizleyip tuzladıktan sonra orta boy ocak sacına yağlı kağıt serin.

Barbun balığı en kolay nasıl pişer? Barbun balığını pişirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERBarbun balığı en kolay nasıl pişer? Barbun balığını pişirmenin püf noktaları

mezgit balığı kızartması

mezgit balığı kızartması

Üzerine tüm balıkları güzelce sıralayın. Sonra yine yağlı kağıt yardımıyla üzerini kapatın. Kenarlarını da güzelce içe doğru kıvırın. Yaklaşık 15 dakika içinde tüm balıklarınız pişmiş olacaktır. Yağ kullanmadan, lezzetli ve sağlıklı balık pişirmek bu kadar kolay. Üstelik sadece 15 dakikanızı alır.

MEZGİT TAVA TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilo mezgit
2 su bardağı mısır unu
2 su bardağı buğday unu
3 adet yumurta sarısı
Kızartmak için sıvıyağ (isteğe göre 1-2 yemek kaşığı tereyağı)
Tuz, biber

fırında mezgit balığı

fırında mezgit balığı

Tekir balığı nasıl pişer? Fırında tekir nasıl pişirilir? En kolay tekir balığı pişirmeİLİŞKİLİ HABERTekir balığı nasıl pişer? Fırında tekir nasıl pişirilir? En kolay tekir balığı pişirme

YAPILIŞI

Balıklarınızı ayıklayın,(isteğe göre filosunu çıkartabilirsiniz). Balık nasıl ayıklanır fotoğraflı anlatımına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayıkladığınız balıkları iyice yıkayın ve süzülmesi için süzgece alın. 2 ayrı tabağa buğday ve mısır ununu alın. Buğday ununun içine tuz koyarak iyice karıştırın.

Yumurta sarılarını bir kapta iyice çırpın. Balıkları önce buğday ununa sonra yumurtaya bulayın, en son mısır ununa bulayarak tereyağı katılmış kızgın yağda kızartın.

ızgarada mezgit balığı

ızgarada mezgit balığı

IZGARADA MEZGİT TARİFİ:

  • Izgarada mezgit pişirecekseniz, tuz, karabiber, zeytinyağı ve taze kekik yapraklarından bir marine sosu hazırlayın.
  • Balıklarınızı bu sosa yatırarak 15-20 dakika kadar lezzetlenmesi için bekletin. Ardından balıkların her iki tarafını da ızgarada 4-5 dakika civarında pişirin.
  • Balıklar pişince üzerine bir fırça yardımıyla erimiş tereyağı sürmek lezzetini daha da artıracaktır.

Afiyet olsun...

Mezgit balığı nasıl pişirilir? Tavada ve ızgarada mezgit balığı pişirme

Sıkı ve beyaz ete sahip olan mezgit balığı, tavuk etiyle benzerlik göstermektedir. Enerjik olunmasını ve genç kalınmasını sağlayan mezgit balığı, taze olarak tüketilmelidir. İri olan mezgit balığının bir tanesinden bile bolca et çıkmaktadır.

Mezgit balığında bolca B vitamini bulunmakta olup kronik yorgun çekenlerin tüketmesi önerilmektedir. Mezgit pişirmeden önce temizliğini iyi bir şekilde yapmak gerekmektedir.

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir?

Mezgit balığı temizlendikten sonra yapılacak olan yönteme göre parçalara bölünmelidir. Klasik pişirme yöntemlerini tercih edenler, mezgit balığını tavada pişirmektedir. Mısır unu ile harmanlanan mezgit balığı, baharatla tatlandırılabilmektedir. Mezgit balığının baharat ile tatlandırılması gibi bir durum söz konusuysa, sofraya meze olarak gelir.

Kısa süre içerisinde kızartılan mezgit balığı, ağızlara layık bir lezzet halindedir. Tavada yapılan mezgit balığına, rokalı bir salata eşlik etmelidir. Türkiye mezgit balığı açısından son derece zengin olduğundan, sofraların vazgeçilmezidir.

Mezgit balığının besin değerinden faydalanmak için taze olmasına önem gösterilmelidir. Mezgit balığı tavada yapılırsa, yağ kullanılmasına gerek yoktur. Yağ kullanılmaması, mezgit balığının kokusunun ve lezzetinin korunmasını sağlamaktadır.

Tavada ve Izgarada Mezgit Balığı Pişirme

Izgara yapılan mezgit balıkları arasına defneyaprağı konulması, balığın aromasına lezzet katmaktadır.

Güzel temizlenen mezgit balığına tuz konularak ovulur. Hazırlanan marine sosuna batırılan mezgit balığı, ızgarada 4-5 dakika içerisinde pişmektedir. Balıklar pişince üzerine tereyağı sürülerek lezzeti artırılabilmektedir.

Beyaz etiyle diğer balıklara oranla farklı olan mezgit, ne şekilde pişirilirse pişirilsin sofraya yakışmaktadır. Mezgit balığı fileto şeklinde kesilirse, her bölge aynı zaman diliminde eşit olarak pişmektedir.

Kuru bir balık olmasından dolayı ızgara yerine daha çok tavada pişirilmesi tercih edilmektedir. Mezgit balığının kızartma yağında tereyağı kullanılması, daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Pişirme yöntemi kadar mezgitin mevsiminin olması da önemlidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir