mikroskobun bulunuşu / Mikroskobun Geliştirilmesi - Mikrobiyoloji

Mikroskobun Bulunuşu

mikroskobun bulunuşu

kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Mikroskop ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.
kaynağı değiştir]

Ana madde: Atomik kuvvet mikroskobu

Atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanılarak atomik boyutta görüntüler elde edilerek yüzey çalışmaları yapılmaktadır. Radyasyon malzeme etkileşimleri açısından büyük öneme sahip olan polimerlerin ve ileri teknoloji ürünü süper iletkenlerin yapımı ve karakterizasyon çalışmaları da yapılmaktadır.

Cevher Mikroskobu[değiştir kaynağı değiştir]

Işıkların, rastladıkları partiküllerle çarpışmaları sonucu yönlerini değiştirmeleri sonucu merceklerde bir görüntü oluşur ve bu prensipte çalışır. Bu kırınıma uğrayan x ışınları, merceklerin özelliği sayesinde kaynak haline getirerek obje yansıtılır, buradan ince grenli fotoğraf plağına veya ekrana gelen görüntünün yapısal özelliği, konsantrik çizgi ve noktalardan oluşmasıdır.

Eş Odaklı Lazer Tarama mikroskobu[değiştir

Mikroskobun Hikayesi Nasıl Başlıyor?

Mikroskop adını Yunanca'dan alıyor. Micros, küçük anlamını taşırken, skopein bakmak anlamına geliyor. Mikroskop Yüzyılda çıplak gözle göremediğimiz mikroorganizmaların incelenebilmesi amacıyla ortaya çıktı. yüzyılın sonlarına gelindiğinde Campari'nin icadı mikroskoplara farklı bir boyut kazandırarak homojen maddelerin de incelenmesini sağladı.

İcatlar bununla sınırlı kalmadı. Anton Van Leeuwenhoek'in icadıyla mikroskop tek mercekli hale geldi ve ardından yılında Zacharias Janssen karmaşık yapıya sahip birmikroskop geliştirdi. Janssen'in mikroskobu icat etmesinin bir teleskobu tamir ederken gerçekleştiği söyleniyor. Bu sıralarda birçok bilim adamı da teleskobun mercek sisteminin ters olarak kullanıldığında cisimlerin büyütülebildiğini fark etmişler.

Mikroskoplar bulunduğunda maddeleri istenildiği kadar büyütemiyordu. Bu da iki ana mercek sistemine sahip daha karmaşık bir sistemin icadını doğurdu. Galileo Galilel mikroskobu daha da geliştirerek ''Casus Camı'' ismini verdiği bir hale seafoodplus.info camı sayesinde numuneler 2 bin kez büyüyordu ve bakteri, virüs incelenmesinde mükemmel bir rol oynuyorlardı yılında M. Knoli ve E. Ruska elektron mikroskobunu buldular. Berlin'de hayat bulan elektron mikroskobu, büyütme oranını 17x’den x'e çıkartarak devrim niteliğindeki bu gelişmeyi bilime entegre etmeyi başardı. Zamanla daha da pratik hale gelen elektron mikroskobu numuneleri binlerce kez büyütebiliyor. Mikroskobun hikayesinde rol oynayan karakterlerden en önemlisi ise Fransız fizikçi Louis de Broglie Elektronların dalgalar halinde havada yayılabildiğini anlayan Broglie, geleceğe elektron mikroskobunun kuramını miras bıraktı. Bu kuram sayesinde gelişen elektron mikroskopları ise günümüzde bir çok farklı teknoloji ve araştırmanın temellerinin atılmasında araştırmacılara ve çalışmalara yardımcı oluyor. Mikroskop pek çok hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılıyor. Özellikle son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde tek bir kullanım alanıyla sınırlı kalmıyor. Laboratuvarlarda kullanımın yanı sıra endüstride de önemli rol oynuyor. Petroloji ve metalurji gibi alanlarda, bitki ve hayvan hücrelerinin incelenmesinde kullanılan mikroskop, tarihin her çağında bilime önemli katkılar sağlamıştır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir