misvak tutuşu / Banat Türkiye (@banatturkiye) på Instagram

Misvak Tutuşu

misvak tutuşu


Sual: Misvakın önemi nedir? Misvak kullanırken dikkat edeceğimiz hususlar nelerdir?
CEVAP
Bugün, modern tıbbın diş sağlığı konusunda ortaya koymaya yeni başladığı tedavi usullerini, İslamiyet 14 asır önce öğretmiştir. Diş sağlığına büyük bir fayda temin eden misvak, gayet basit ve en iyi diş temizleme vasıtasıdır. Dişlerin çürümesini önlemek için misvak kullanmak çok faydalıdır. Larousse İllustre Medical isimli tıp kitabında diyor ki:
(Bütün diş macunları ve tozları, dişlere zarar verir. En iyisi, sert bir fırçadır. Önce, dişleri kanatırsa da, korkmamalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve artık kanamaz.)

Bu şekildeki diş temizliğini sağlayan en iyi vasıta misvaktır. Diş macunları, ağızdaki faydalı ve zararlı bütün mikropları öldürürken, misvak sadece zararlı mikropları öldürür. Misvak abdestin sünnetidir, Şafii’de namazın sünnetidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Misvak kullanarak kılınan namaz, misvaksız kılınan namazdan 70 kat üstündür.) [İ. Neccar]

(Cebrail aleyhisselam, misvak kullanmayı o kadar tavsiye etti ki, misvakın farz olacağından korktum.) [İbni Mace]

(Eğer ümmetime güçlük vermeyeceğini bilseydim, her namaz için abdest almalarını ve her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim.) [Buhari, Müslim]

(Gece namazı için kalkınca, ağzınızı misvakla temizleyin! Çünkü bir melek, namazda Kur’an okuyanın ağzına yaklaşarak dinler.) [Deylemi]

(Ağzınız Kur’an yoludur, misvakla temizleyin.) [Ebu Nuaym]

(Peygamberlerin beş sünneti: Hayâ, hilm, hacamat, misvak, güzel koku.) [Taberani]

(Misvak erkeğin fesahatini [konuşma güzelliğini] artırır.) [İ. Adiy, Hatib]

(Misvak; ağzı temizler, görmeyi keskinleştirir, diş etlerini güçlendirir, dişleri beyazlaştırır ve çürümeyi önler, hazmı kolaylaştırır, mideye sıhhat verir, balgamı keser, hasenatı artırır. Misvak kullanan, Allahü teâlâyı razı eder, melekleri sevindirir.) [Ebu Nuaym]

Misvakın faydaları 30dan fazladır. En aşağısı sıkıntıyı giderir, en iyisi de ölürken şehadet getirmeyi hatırlatır. Misvak, ölümden başka her derde şifadır. Sırat üzerinde yürümeyi de kolaylaştırır, yaşlanmayı da yavaşlatır.

Misvak ağzı temizler, gözü cilalandırır, ağız kokusunu ve kirini giderir, dişleri beyazlatır. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yemeği hazmettirir, balgamı keser. Namazın sevabını artırır. Kur'an-ı kerim yolu olan ağzı temizler. Ağız kokusunu güzelleştirir, fesahati artırır, mideyi takviye eder, şeytanı perişan eder, sevabları çoğaltır, safrayı keser. Baş damarlarını yatıştırır, ağrısını dindirir ve ruhun çıkmasını kolaylaştırır.

Peygamber efendimiz, her zaman yanında ayna, tarak ve misvak taşırdı. Eshab-ı kiram, savaşlarda bile misvaklarını kullanmayı ihmal etmezlerdi. Misvak; dişler sararınca, ağzın kokusu değişince, uykudan uyanınca, namaza kalkınca, eve girince, toplantılara giderken, Kur’an okumaya başlarken ve bir de abdest alırken kullanmak müstehabdır.

İmam-ı a’zam hazretleri, (Misvak kullanmak, dinin sünnetlerindendir) buyurdu. Misvakı kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kısımları ovuşturulur. Misvakı sağ elle kullanmalıdır. Misvakı avucunun içine almamalı ve emmemeli. Misvak, sağ elin küçük ve başparmağı altta, diğer üç parmak üstte olarak tutulur.

Misvaka başladığında ağızdaki yaşlığı yutmak bazı hastalıklara faydalıdır. Daha sonraki yaşlıklar yutulmaz. Yutulursa vesveseye sebep olur. Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Yıkanmazsa şeytan kullanır. Misvakı yere yatırmamalı, ağız kısmı aşağıya gelecek şekilde dikine koymalı. Misvak, çok yaş, çok kuru ve bir karıştan uzun olmamalı! Kalınlığı küçük parmak kalınlığında olmalı. (Reddül muhtar)

Erak ağacı
Sual:
Misvak erak ağacından oluyor. Bu ağaç Türkiye’de yoktur. Başka ağaçtan misvak yapılamaz mı?
CEVAP
Erak ağacından yapılan misvak diğerlerine tercih edilir. Erak ağacı bulunmadığı zaman zeytinden de yapılır. Nar dalından misvak olmaz.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mübarek bir ağaç olan zeytinden yapılan misvak ne güzeldir. O benim ve benden önceki Peygamberlerin misvakıdır.) [Taberani]

Zeytinden de olsa, misvak kullanmayı ihmal etmemelidir. Çünkü misvak, yaşlanmayı yavaşlatır, gözün görmesini kuvvetlendirir, ağız kokusunu giderir. Daha birçok faydası vardır. (Redd-ül-muhtar)

Dişleri temizlemek
Sual:
Namaz kitabında, abdest alırken dişleri misvak ile temizlemek müstehabdır denirken, abdestin sünnetleri bahsinde ise, misvak önemli sünnet deniyor. Burada bir çelişki yok mu?
CEVAP
Abdest alırken dişleri temizlemek, fırçalamak sünnettir. Bunu misvak ile yapmak müstehabdır, daha iyidir. Yani misvak kullanılınca hem sünnet yerine geliyor hem müstehab, parmakla veya diş fırçası ile dişler temizlenirse sadece sünnet yerine gelir. Bu sünnet misvakla yapılınca ayrıca müstehab sevabı da alınıyor.

Tel haline getirmek için
Sual:
Misvakların ucunu yumuşatırken tel tel haline getiremiyorum. Ne kadar kullansam da tahta parçası gibidir. Kıl haline getiremiyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Yeni alınan misvakın ucu hafifçe çekiçle dövülünce tel tel ayrılır. Suya koymak gerekmez.

Her zaman kullanılır
Sual:
Misvak sadece abdestte mi sünnettir?
CEVAP
Misvak her zaman kullanılır. Bilhassa yataktan kalkınca namaza dururken, yemek yedikten sonra ve abdeste başlarken, daha çok kullanılır.

Ne zaman kullanılır?
Sual:
Abdest alırken misvak ne zaman kullanılır?
CEVAP
Abdeste başlarken.

Üçten fazla sürmek
Sual:
Misvak, dişlere üçten fazla sürülse sünnete aykırı olur mu?
CEVAP
Hayır, olmaz.

Takma diş
Sual:
Takma dişe misvak sürmekle sünnet ifa edilmiş olur mu?
CEVAP
Evet olur.

Dişi olmayan
Sual:
Dişsiz kişi, misvakı damağına sürse, sünnet sevabı alır mı?
CEVAP
Evet, alır.

Kısalınca
Sual:
Misvak, kısalınca da kullanılır mı?
CEVAP
Evet, kullanılır.

Misvak yerine sakız
Sual:
Kadınların misvak kullanmaları caiz mi?
CEVAP
Evet. Sakız çiğnemeleri misvak yerine geçer.

Misvak yoksa
Sual:
Abdest alırken, misvak yoksa ne yapmak gerekir?
CEVAP
Dişleri, yemekten sonra ve abdest alırken temizlemek sünnettir. Bu sünneti, misvak ile yapmak ayrıca müstehabdır. Misvak bulunmazsa, fırça ile, fırça da bulunmazsa parmaklar ile temizlemelidir. Sağ elin başparmağı, sağ yandaki dişler üzerine; ikinci küçük parmağı, yani işaret parmağı da, sol dişler üzerine üç defa sürerek temizlenir. (S. Ebediyye)

Misvak parçaları
Sual:
Misvak parçalarını yutmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
İsteyerek yutulmaz. İstemeden yutulursa mahzuru olmaz.

Misvak kullanmak
Sual:
Misvak kullanmanın, birçok faydasının olduğunu duydum. Bir de, ölürken kelime-i şehadeti hatırlamaya sebep olduğu doğru mudur?
CEVAP
Evet, ölürken kelime-i şehadeti hatırlamaya, imanla ölmeye sebep olur. (Dürr-ül-muhtar, Merakıl-felah haşiyesi, Siracül-vehhac, Miftah-ul-Cennet)

Misvak ve diş macunu
Sual:
Tam İlmihâl kitabında, (Herkese uyarak macun kullanıyordum, iki dişim çürümeye başladı. Fransızca tıp kitabını okuyunca, misvak kullanmaya başladım, dişlerimin çürümesi durdu) deniyor. Bu çok yanlıştır. Yani Fransızlar misvak kullanılsın mı diyorlar?
CEVAP
Kitaptan bir cümle alıp, paragrafın tamamı alınmayınca böyle yanlış anlaşılır. O paragraf şöyledir:
(Dişleri çürütmemelidir. Bunun için de dişlere, dinimizin emrettiği gibi bakmalı ve misvak kullanmalıdır. (Larousse İllustré Medical) ismindeki Fransa’nın kıymetli tıp kitabı, ağız temizliği hususunda diyor ki, (Bütün diş macunları ve tozları ve suları, dişlere zarar verir. En iyi diş temizleme vasıtası, sert bir fırçadır. Önce, dişleri kanatırsa da, korkmamalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve artık kanamaz.) Herkese uyarak, macun kullanıyordum. İki dişim çürümeğe başladı. Fransızca kitabı okuyunca, [macunu bırakıp] misvak kullanmaya başladım. Dişlerimin çürümesi durdu. Altmış seneyi geçti, dişlerimden ve midemden hiç şikâyetim olmadı.)

Fransızca tıp kitabında diş macunlarının zararı anlatılıyor. (Sert fırça tavsiye ediliyor) deniyor. (Misvak, Fransızlar tarafından tavsiye ediliyor) denmiyor. Aksine, (Dinimizin emrettiği gibi dişlere bakmalı ve misvak kullanmalıdır) deniyor. Bu şekilde, paragraftan bir cümle almak ve kitabı suçlamak doğru olmaz, kitaba iftira olur.

Eğe Üniversitesinde yapılan bir araştırmada liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik bitki kristallerinin olduğu anlaşılmıştır. Bunun ise mekanik temizliğe tesiri büyüktür.

 

MİSVAK 

 

Buhârî ve Müslim'in Sahîhleri'nde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'den şu hadis rivayet edilir: "Ümmetime güçlük çıkarmak korkusu olmasaydı, kendilerine her namaz vaktinde misvak kullanmayı emrederdim" (Tecrid-i Sarih. c1 s20l; c3 s) 

 

Yine Buhâri ve Müslim'in Sahîh'lerinde şöyle anlatılır: "Peygamber efendimiz gece namaza kalktığında ağzını misvak­la fırçalardı." 

 

"Misvak, ağzı temizler, Allah'ın hoşnutluğunu kazandırır". Müslim'in Sahîh'inde de şu bilgiye rastlanır; 

 

"Peygamber efendimiz evine girdiğinde ilk işi dişlerini misvaklamak olurdu". Misvak konusundaki hadisler oldukça çoktur. 

 

Peygamber efendimizin ölüm döşeğindeyken bile dişini fırçaladığı doğru olduğu gibi: "Ben sizden daha fazla misvak kullanırım" dediği de doğrudur. 

 

 

Misvak yapılan ağaçların en sağlıklısı "Erak" ağacı vb.'dir. Bilinmeyen bir ağaçtan misvak yapmamak gerekir. Zîrâ bazen zehirle­yici olabilir. Misvak kullanmakta kararlı ve ısrarlı olmak gerekir. 

 

Kullanılan misvakların en iyisi gül suyuyla ıslatılanıdır. En faydalı olanlarından biri de badem kökleridir. 

 

Teysir sahibi der ki: İddia ettiklerine göre; misvak kullanan kimse haftanın her Perşembe günü misvak kullanırsa, kafayı dinlendirir, duyuları netleştirir ve zekâyı keskinleştirir. 

 

 

 

MİSVAK'IN YARARLARI: 

 

Misvakta birçok faydalar vardır. 

 

Misvakla ağzı fazlaca fırçalamak, ağızdaki yemek artıklarını ve dişlerin pasını giderir. 

 

Dişleri mîdeden yükselecek gaz ve kirleri kabul etmeye hazırlar. 

 

Normal şekilde fırçalanırsa dişleri parlatır. 

 

Damağı güçlendi­rir. 

 

Anti Septik (Mikrop kırıcı) özelliği vardır. 

 

Dili çözer, sözün akışını kolaylaştırır. 

 

Diş köklerindeki çürümeyi giderir, 

 

Ağız kokusunu güzelleştirir. 

 

Zekâyı berraklaştırır 

 

Yemeğe karşı iştahı artırır. 

 

Kokusu tükürük salgısını artırdığından dişetlerinin kurumasını önler. Diş etlerini sertleştirir. 

 

Balgamı keser. 

 

Görüşü güçlendirir. 

 

Mîdeyi sağlamlaştırır 

 

Sesi berraklaştırır. 

 

Yemeğin sindirimine yardım eder. 

 

Okumayı, zikir ve namazı canlandırır. 

 

Uykuyu uzaklaştırır. 

 

Rabbin hoşnutluğunu kazan­dırır. 

 

Melekleri sevindirir ve sevapların sayısını artırır. 

 

Bedenin rutubetini keser.

 

Veremi engeller.

 

Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılır. Kökleri kaynatılıp içilirse gonoreyi (bel soğukluğunu) önler. Dalak bölgesi ağrıları için çorba kıvamında içmek gerekir. 

 

Diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar. Ancak bu nebati fırçanın (misvak) aktif kısmı haftada bir değiştirilerek yeni bir fırça kullanma avantajını sağlar. Misvakta ise yüksek konsantrasyonlarda asit veya bazik tabiatta maddeler yoktur. 

 

Ege Üniversitesinde yapılan bir araştırmada liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik bitki kristallerinin olduğu anlaşılmıştır. Bunun ise mekanik temizliğe tesiri büyüktür. 

 

Bütün fırçalama metodlarına uygulanabilmesi, ağaçtan elde edildiğinden, istenilen boy, kalınlık ve şekilde temini, fırçalama anında liflerinin elektrikli diş fırçalarında olduğu gibi rotasyon yapması, kuvvet fırçaya dik uygulandığından mumlu diş iplikleriyle yapılan temizliğin eldesi, onu kıyas yapılamaz bir üstünlüğe eriştirir. 

 

Misvak her zaman müstehabtır ancak namaz, abdest, uykudan uyanma ve ağız kokusunun değişmesi sıralarında müstehablığı daha da pekişir. Oruçluya da oruçlu olmayana da her zaman misvak kul­lanmak müstehaptır, çünkü misvak konusundaki hadisler geneldir. Oruçlunun misvak kullanmaya ihtiyacı vardır ve Rabbın hoşnutluğu­nu kazanmaya vesîledir. Rabbin hoşnutluğu da oruç tutulduğu za­man, tutulmadığı zamanlardan daha fazla istenir. Aynı zamanda mis­vak ağzı temizler, temizlik ise oruçlunun en üstün işlerindendir.

 

Sünen'de Âmir İbn-i Râbia'dan şöyle dediği rivayet edilir: "Ben Rasülullah s.a.v. oruçlu olduğu hal­de misvak kullanırken, sayılamayacak kadar çok gördüm".

Buhârî dedi ki; İbn-i Ömer şöyle der: "Peygamber efendimiz sabah akşam misvak kullanırdı". 

 

 

Bilginlerin icmâ'ı: Oruçlu kimse vacip ve müstehap olarak ağzı­nı suyla çalkalar, ağzı çalkalamak ise (suyun boğaza ve ağzın içinde­ki her noktaya ulaşması bakımından) misvaktan daha kuvvetlidir, şeklindedir. Allah, kendisine kötü kokuyla yaklaşılmasını arzu etmez, bununla beraber misvak, Cenab-ı Hak c.c.'in kendisiyle ibadeti meşru kıldığı şeyler cinsinden de değildir (Yani Kullanmamak azabı gerektirmediği gibi kullanmak da ibadetin farzlarından değildir). Kıyamet gününde oruçlunun ağız kokusunun güzel olacağından bahsedilmesi, oruç tutmaya özen­dirme bakımındandır, yoksa kokunun kalıcı olması yönünden değil­dir, üstelik oruçlu kimsenin misvak kullanmaya duyduğu ihtiyaç oruçlu olmayandan daha fazladır. 

 

Ayrıca Cenab-ı Hak c.c.'in hoşnutluğunu kazanmak, oruçlunun ağız kokusunu güzelleştirme arzusundan daha önemlidir. Yüce Allah c.c.'in misvak'a olan sevgisi oruçlunun ağız ko­kusunun olduğu gibi kalmasına olan sevgisinden daha büyüktür. Misvak, kıyamet gününde Allah'ın katında ağzın güzel kokmasına -ki bu kokuyu misvak gidermişti- engel olmuyor, üstelik oruçlu kimse ağız kokusunu misvakla gidermiş bile olsa kıyamet gü­nünde, oruçlu olduğunun belirtisi olarak ağzının kokusu miskten daha güzel olduğu halde geliyor. Tıpkı yaralı bir kimsenin dünyadayken yarasının kanını gidermekle emrolunmasına rağmen, kıyamet günün­de yarasının kanı kan renginde, kokusu misk kokusuna benzer halde geldiği gibi. 

 

Daha doğrusu oruçlunun ağız kokusu misvakla kaybolmaz, bu­nun sebebi bellidir. O da midenin yemekten boşalmasıdır. Kaybolan, sâdece etkisidir. Dişlerin ve diş etlerinin üzerindeki katılaşma da aynı nedene bağlıdır. 

 

Yine Peygamber efendimiz, oruçluyken müstehab ve mekruh olan şeyleri ümmetine öğretmiş, misvak kullandıklarını bile bile mis­vak kullanmayı mekruh olan şeyler sınıfından saymamış, üstelik en kapsamlı ve en geniş anlamlı sözlerle ümmetini misvak kullanmaya teşvik etmiş, ümmeti de O'nu oruçlu olduğu halde sayılamayacak kadar çok kez misvak kullanırken gözlemişlerdir. Ümmetinin, kendi­sine uyduklarını biliyordu, buna rağmen hayatında bir kez olsun, öğ­leden sonra misvak kullanmayınız dememiştir. Açıklamayı ihtiyaç duyulduğu zamandan sonraya bırakmak mümkün değildir. Allah her şeyi daha iyi bilendir. 

 

MİSVAK AĞACININ MEYVESİ: 

 

Buhârî ve Müslim'in Sahîh'lerinde Câbir İbn-i Abdillah seafoodplus.info rivayet ettiği hadislerdendir- rivayet edildiğine göre Câbir şöyle dedi: "Biz Peygamber efendimizle birlikte misvak ağacının meyvesini topluyorduk, Peygamber efendimiz orada bulunanlara: "Siz bu yabanî yemişin kararanlarını tercih ediniz! Çünkü onun siyahı en lezzetlisidir" buyurdu". (Kebâs, erak (misvak ağacı)'nın meyvesidir.) 

 

Bu meyve hicaz toprağında yetişir, yapısı sıcak ve kurudur. Faydaları ağacının faydalarına benzer. Mîdeyi güçlendirir, sindirimi rahat hâle getirir, bal­gamı temizler, sırt ağrılarına ve dertlerin çoğuna fayda verir. 

 

İbn-i Cülcül der ki: "Bu meyve kaynatılıp suyu içilirse idrarı çoğaltır ve mesaneyi te­mizler." 

 

İbn-i Rıdvan da der ki: "Bu meyve mîdeyi kuvvetlendirir." 

 

NASIL KULLANILMALIDIR? 

 

Bir karış uzunluğundaki Misvak'ın bir ucunu ilk kullanımdan önce yumuşaması için suda (mümkünse gül suyunda) bekletiniz. 

 

Çapı arasında olmalı. 

 

Yumuşattığınız ucun alttan santimlik kısmının dışındaki sert tabakayı bıçakla kazıyın. İç kısımdaki lifler yumuşamaya başlamış olacak. 

 

Yumuşamadıysa dişleriniz arasında ezerek yumuşatın. Lif lif ayrılmış bir fırçanız olacak. 

 

Her kullanımdan önce Misvak'ı hafifçe dişinizle ezerek yumuşatın. Suya sokmadan, dişlerinize sürterek kullanın. İçinden gelen öz hem dişlerinizi beyazlatacak, hem de ağız kokusunu önleyecek. 

 

Kullandıktan sonra yıkayıp ucu yukarıda kalacak şekilde dik olarak saklayın. Kullandığınız uç kısımdaki lifler "doğal olarak" eskiyip koptukça bu kısmı tamamen kesin. 

 

Açma işini tekrarlayınız. 

 

Misvak'ın uzunluğu bir karış, kalınlığı bir parmak kadar olmalı. 

 

Misvak'ı tutuş şeklimiz ise sağ elimizin baş ve küçük parmağımız Misvak'ın altında diğer üç parmağımız üzerinde olacak şekilde olmalıdır. 

 

Misvak'ı kullanırken fazla baskı yapmadan enine doğru kullanmalıdır. 

 

Misvak Kullanımı

Misvak Kullanımı
Misvak kullanımı,Peygamberimiz (s. A. V.) şöyle buyurmuştur; misvak kullanmanız gerekir, çünkü misvakta on güzellik vardır. Bunlar ise, ağzı temizlemesi, melekleri sevindirmesi, Rabbi razı etmesi, dişleri beyazlatması, gözü parlatması, diş etlerini pekleştirmesi, diş kirini gidermesi, yemeği hazmettirmesi, balgamı kesmesi, namaza katınca sevap getirmesidir. Bu faydalı etkileri nedeniyle misvak kullanımı dinimizde tavsiye edilmektedir. Misvak Müslümanlar için kullanımı sünnet kabul edilen, diş temizliğinde önemli bir yeri bulunan araçtır.
Misvak kullanımı nasıl olmalı?

Misvakın taze olduğu açık kahverengi renginden anlaşılır. Bunun kullanımı direkt olarak dişlere sürtmekle olur. Kuru misvak kullanımı ise, misvakın bir gün suda bekletilmesinden sonra olur. 24 saatte bir misvakın ucu kesilmelidir. Eğer misvak kullanımı uygulama için yeteri kadar zaman ayrılırsa, oldukça olumlu sonuçlara neden olur. Etkili bir diş temizliği için en az 5 dakika temizleme hareketlerini yapmaya devam etmek gerekir. Başka işlerle uğraşırken, misvakın ağzın içinde tutulması ya da çiğnenmesi oldukça hatalıdır.

Misvakın en makbul olanı kalınlığı küçük parmağı geçmeyecek kadar olanı, uzunluğu da bir karış kadar olanıdır. Lifleri yumuşadıkça kesilebilir ve defalarca kullanılabilir. Misvakın sağ elle küçük parmak altta olacak şekilde, kalan üç parmak üste kalacak şekilde, baş kısmı baş parmağa dayanacak şekilde tutulması sünnete uygun olur. Misvaklanmak ise, dişlerin iç kısmını, dıl kısmını, alt ve üst kısmını, ön dişlerin kökleriyle, diş aralarını ovuşturmakla olur.

Misvak kullanımında hatalı kullanımdan kaçınmak gerekir

  • Misvaklama işlemi yatar vaziyette yapılmamalıdır. Bu şekilde kullanım dalakta büyüme neden olur.
  • Misvakın avuç içine alınmaması gerekir. Bu tutuş şekli basur rahatsızlığına neden olur.
  • Misvakın emilmesi son derece sakıncalıdır. Bu durum körlüğe neden olur.
  • Kullanımdan sonra misvakın yıkanması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde şeytan onunla misvaklanır. Misvakın kullanım sonrasında yere yatırılmaması, dikine koyulması gerekir.
Misvak kullanım zamanları

Misvak kullanımı abdest alma sırasında ağza su verilmeden önce olabilir. Aynı zamanda ağız kokusu değiştiğinde, uykudan kalkınca, kanatmayacağından emin olunursa namaza durulacağı zaman, eve girerken, toplantıya girerken, Kuran-ı Kerim okunacağı zamanda misvak kullanımı sünnetten sayılır.

İnsanlar uykuda olduğunda ağzını kapattığından, hareket ettiremez. Bu durumda mikropların üremesi başlar ve plazma hareketlenir. Ağızda oluşan diş çürüklerinin büyük çoğunluğu uyurken meydana gelir. Uzmanların görüşüne göre dişler yatmadan önce temizlenmelidir. Peygamber Efendimiz (s. A. V.) bu durumun önemini sene önce anlatmıştır. Uzmanlar misvak kullanımı için, bakterilerin şekeri aside döndürmesini engellemek için yemek öncesi ya da yemek sonrası kullanılmasını yararlı görmüşlerdir.

Misvak kullanımı günde en az 5 defa olmalı

Her gün en az 5 defa misvak kullanımı dişlerde plak birikimini, diş etinde iltihaplanma riskini önemli oranda azaltır. Eğer misvak kullanımı bu sayıda olursa, sizlerde misvakın yararlı etkilerinden de faydalanmış olursunuz. Müslümanlar için sünnet kılınan misvak kullanımı işte böyle yararlı bir uygulamadır.

Son Güncelleme :

Misvak Kullanımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Misvak Kullanımı"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Misvak Diş Beyazlatır Mı
Misvak Diş Beyazlatır Mı
Misvak diş beyazlatır mı, yeni misvak kullananlar ve kullanmaya başlamak isteyenler arasında bu konu oldukça yaygındır. Misvak Arabistan'da yetişen erak adlı bir ağacın dallarından kesilerek elde edilmektedir. Dışında kabuk içindede lifli bir yapı va
Misvak Tozu
Misvak Tozu
Miskak tozu, halk arasında " Erak ağacı "olarak bilinen misvak, Avrupalılarca "Şecere-i Muhammedi " olarak dillenmiştir. Hoş kokulu meyvesi yenen bu bitki, Doğu Afrika' dan Hindistan'a doğru uzanan bölgelerde yetişir. Tıpkı bir kalem gibi kolayca taş
Misvak Hangi Ağaçtan Yapılır
Misvak Hangi Ağaçtan Yapılır
Misvak Hangi Ağaçtan Yapılır, Misvak ağacı (salvadora persica) Salvadoraceae familyasında olan bir bitki türüdür ve şekil olarak odunsu ve bol lifli bir ağaç türüdür. Misvak Erak ağacı Doğu Afrika ve Hindistan’a kadar uzanan bölgelerde yetişir ve
Misvak Ağacı
Misvak Ağacı
Misvak Ağacı, Misvak ağacının kökeni yaklaşık yıl öncesine dayanır ve ilk önceleri Babiller tarafından kullanılmış, daha sonra Yunan ve Mısır uygarlıkları tarafından kullanılmıştır. Arabistan’da bu ağaç “erak ağacı” olarak bilinmektedir. Erak a
Rüyada Misvak Görmek
Rüyada Misvak Görmek
Rüyada Misvak Görmek, bir anlamı ile dinine dahada düşkün olacağını istediğin bir şeyin hayır ile olması için secdeye yatacağına dua edeceğine işaret eder. Diğer bir anlamıyla ise hane çerisinde hayırsız kötü şer olan bir insana ve bu insanın sizi zo
Oruçluyken Misvak
Oruçluyken Misvak
Oruçluyken misvak, oruçlu olan kimsenin yapacağı her şeye dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü yapacağı yanlış olacak bazı şeylerin orucu bozacağını iyi bilmektedir. Oruç tutan kimsenin misvak kullanması orucun bozulmasına sebep olmaz. Yani gönül rahat
Misvak Suyu
Misvak Suyu
Misvak suyu, arak, peelu olarak adlandırılan ufak ağaçlardan elde edilir ve daha çok Müslüman ülkelerde Müslümanlar tarafından diş temizlemek için yaygın olarak kullanılır. Peygamber efendimiz tarafından önerilen ve sünnet olan misvakla dişleri fırça
Misvak Diş Eti Çekilmesi
Misvak Diş Eti Çekilmesi
Misvak diş eti çekilmesi, Diş etlerinin çekilmesi insanlar için özellikle önemli bir sağlık sorunudur. Diş eti kanamaları ile başlayan ve müdahale edilmez ise dişlerin dökülmesine kadar varabilecek diş eti çekilmeleri meydana gelir sağlıklı her birey
Misvak Nasıl Kullanılır
Misvak Nasıl Kullanılır
Misvak Nasıl Kullanılır, Misvak doğal diş temizleme elemanıdır. Misvak özellikle Müslüman ülkelerde çok sık kullanılan bir diş temizleme aracıdır. Misvak Latince Salvadora persica ağacından üretilen bir maddedir. Misvakın yetiştiği yerler arasında Su
Misvak Hadisleri
Misvak Hadisleri
Misvak Hadisleri, Misvak özellikle de diş ve ağız sağlığı için oldukça temizleyici bir malzemedir. Ayrıca misvak kullanım işi Yüce Allah'ın rızasını kazandırabilecek işlerden bir tanesidir. ''Nesai Taharet Cebrail aleyhisselam misvak kullanmayı o kad
Zeytin Ağacından Misvak
Zeytin Ağacından Misvak
Zeytin ağacından misvak, misvak ağız temizliğinde kullanılan doğal diş fırçası diye tanımlanır. Misvak dünyada farklı yerlerde uygun ağaçlardan elde edilir. Misvak kullanımı Babillere kadar inmektedir. Tarihte Romalıların, Yunanlıların, Mısırlıların,
Misvak
Misvak
Misvak, Salvadora Persika ismi verilen, halk arasında Erak ağacı olarak söylenen, bilinen ve Avrupalılarca Şecere-i Muhammedi olarak nitelendirilen, İslam’da da misvak denilen ağaçtır. Eski devirlerden bu yana insanlarca kullanılmakta olan bu fırç

 

Misvak Kullanımı
Misvak Diş Beyazlatır Mı
Misvak Tozu
Misvak Hangi Ağaçtan Yapılır
Misvak Ağacı
Rüyada Misvak Görmek
Oruçluyken Misvak
Misvak Suyu
Misvak Diş Eti Çekilmesi
Misvak Nasıl Kullanılır
Misvak Hadisleri
Zeytin Ağacından Misvak
Misvak
Misvak Faydaları
Kadınlar Misvak Kullanabilir Mi
Misvak Kullanmak Orucu Bozar Mı

Popüler İçerik

Misvak Faydaları

Misvak Faydaları

Misvak faydaları, Misvak, Peelu, arak ya da Salvadora persica diye tanımlanan ufak ağaçlardan elde edilen, Müslüman ülkelerde diş fırçalamak ya da tem

Kadınlar Misvak Kullanabilir Mi

Kadınlar Misvak Kullanabilir Mi

Kadınlar Misvak Kullanabilir Mi, Misvak kullanımı yalnızca erkeklere değil kadınlara da sünnettir. Bazı alimlerin kadınlar dişlerini misvak yerine sak

Misvak Kullanmak Orucu Bozar Mı

Misvak Kullanmak Orucu Bozar Mı

Misvak kullanmak orucu bozar mı, Misvak kullanımı orucu bozmaz. Oruçlu günün başında ve sonunda misvak kullanılabilir. Oruçlu olanın su ile ıslatılmış

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir