muharrem efendi / Hattat Ahmed Muharrem Efendi kimdir? Ahmed Muharrem Efendi hayatı ve eserleri - Ketebe

Muharrem Efendi

muharrem efendi

Şehit Uzman &#;avuş Muharrem Efendi D&#;ndar son yolculuğuna uğurlandı

Adana İl Jandarma Komutanlığında düzenlenen törenin ardından cenazesi helikopterle Yerköy ilçesine getirilen 27 yaşındaki Dündar için Molla Hüsrev Camisi'nde ikindi vakti cenaze töreni yapıldı.

Törende şehidin eşi Kübra, annesi Sultan ve Babası Mustafa Dündar ile yakınları tabuta sarılarak gözyaşı döktü.

İl Müftüsü Ali Gülden tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından şehidin naaşı Yerköy Şehitliği'ne defnedildi.

Törene şehidin ailesi ve yakınları, Yozgat Valisi Ziya Polat, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Halis Zafer Koç, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademi Başkanı Tuğgeneral Murat Bulut, Belediye Başkanı Celal Köse, askeri personel ve vatandaşlar katıldı.

Kazada 2 asker şehit olmuş, 3 asker yaralanmıştı

Kozan ilçesinde 9 Nisan'daki kazada, Jandarma Astsubay Çavuş Burak Şahin ve Uzman Çavuş Yusuf Avan şehit olmuş, 3 asker yaralanmıştı. Yaralılardan 2'si tedavilerinin ardından taburcu edilmişti. Kazaya karışan otomobilin sürücüsü Mustafa Ç. tutuklanmıştı.

Yoğun bakıma alınan Jandarma Uzman Çavuş Muharrem Efendi Dündar, bu sabah saatlerinde şehit olmuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
Tez NoİndirmeTez KünyeDurumu
Tokat Zileli Muharrem Efendi'nin Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfiyâ Adlı eserinin incelenmesi ve değerlendirilmesi / The study and analyzies of his work named Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfiyâ by Muharrem Efendi from Zile in Tokat
Yazar:NECDET AYHAN
Danışman: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL GÖZTEPE
Yer Bilgisi: Cumhuriyet Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı / Tasavvuf Bilim Dalı
Konu:Din = Religion
Dizin:Künuzü'l-Evliya = Kunuzu'l-Evliya ; Menakıbname = Menagip ; Menkıbe = Menkıbe ; Muharrem Efendi = Muharrem Efendi ; Rumuzü'l-Asfıya = Rumuzu'l-Asfıya ; Tasavvuf = Mystic Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

s. Muharrem Efendi (ö), Osmanlı döneminde Tokat Zile'de yaşamış olan bir Halvetî şeyhi, müellif ve bilim insanıdır. Muharrem Efendi, Osmanlı tasavvuf kültürünü derinden etkileyen ve Sivâsîler diye meşhur olan bir akımı temsil eden ailenin en büyüğü olması bakımından önemli bir isimdir. Bu çalışmamızda, Muharrem Efendi'nin eserleri arasında şu ana kadar yapılan akademik çalışmalara göre onun en önemli tasavvufî eseri olan ve çoğunluğu İslam'ın ilk dönem sûfîleriyle ilgili menkabeleri anlatan Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ adlı eserinin değerlendirmesini yaparak eserin önemine dikkat çekmek istiyoruz. Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ adlı eser, halvetî olan Muharrem Efendi tarafından on altıncı yüzyılda yazılmıştır. Bu sûfî tabakâtı ve menâkıbnâme eseri, Muharrem Efendi'nin kullandığı tasavvufî kavramlar ve onun tasavvufî düşüncesi hakkında bilgi vermesi bakımından İslam tasavvuf tarihi ve kültürü konusunda önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Muharrem Efendi'nin Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ adlı eseri incelenerek eserin değerlendirmesi yapılmıştır. Yetmiş tane sûfînin hayatı ve menkabeleri, bu sûfîlerin olağanüstü hayat hikayeleri ile ilgili olan tasavvufî kavramlar ele alınmıştır. Anahtar Sözcükler: Menkabe, Menâkıbnâme, Sûfî Tabakâtı, Muharrem Efendi, "Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ", Tasavvuf, Sûfî, Evliyâ. Muharrem Efendi (died ), who lived in Zile in Tokat in the Ottoman period, was a Halvetî sheikh and writer and scholar. Muharrem Efendi is an important name in terms of being the largest member of a family which represents a famous current as known Sivâsî that deeply affected the Ottoman sûfîsm culture. In this study by doing analysies we want to call attention to importance of Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ which Muharrem Efendi's the most important mystical work among his works according to academic studies until now and tells the legends about a large number of sûfîes in the early periods of Islam. Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ was written by Halvetî Muharrem Efendi in the 16th century. This work of sûfî ranks and categories, menakıbnâme has a certain place in islamic mysticism history and culture since it gives information about his mystical thoughts and mystical terminologies which Muharrem Efendi used. In this study the evaluation of the work has been made by analysing Muharrem Efendi's work called Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ. Seventy sûfîes' biographies and their legends, mystical terminologies about extraordinary life stories of these saints in Künûz were discussed. Key Words: Legend, Menâkıbnâme, Sûfî Ranks and Categories (Generations), Muharrem Efendi, "Künûzü'l-Evliyâ ve Rumûzü'l-Asfıyâ", Sûfîsm, Mysticism, Sûfî, Saint.

About Artist

Kasımpaşalı Dâyezâde Hüseyin Efendi’nin oğlu olup orada doğdu. Genç yaşta Kur‘ân-ı Kerîm’i hıfzederek hâfız olmuştur. Hüsn-i hattı evvelâ Ramazân bin İsmâil’den meşketmiş, vefâtı üzerine bir müddet de tilmizlerinden Hâfız Halîl Efendi’ye devam ederek icâzetini ondan almıştır. Bşlarda hocalarının izinden gitmişse de, daha sonra Hafız Osman tarzına yönelmiş ve ömrünü mushâf- şerîf yazarak geçirmiş olan Ahmed Muhârrem Efendi, H. /M. senesi Zi'l-hicce'sinde vefât etmiş ve Kasımpaşa’daki Seyyid Osman Efendi Tekkesi civârına defnedilmiştir. Ancak bugün mezarı mevcut değildir.

seafoodplus.infoİsmail Orman

Sülüs ve nesihte mâhir, bilhassa mushâf tahrîrinde fevkalade bir hattat olan Ahmed Muhârrem Efendi'nin H. /M. tarihli Kur‘ân-ı Kerîm’i görülmüştür. 

M&#;stakimz&#;de S&#;leyman S&#;deddin, Tuhfe-i Hattatin

Kasımpaşa’da Seyyid Osmân Efendi Hânkâhı civârında temeskün ü temekkün eylemiş, Hâfız Ahmed demekle zebân-zeddir. Hâfız Halil Efendi’den telemmüz edip hutût-ı gûn-â-gûnda husûsâ kalem-i nesh-i meymenet-nümûnda Muharrem Hattat diye be-nâm idi. Hıfz-ı kelâm-ı kadîmi tahsil ve ismini tebdil edip Hafız Ahmed oldu.
Sabr kun Hâfız be-sahtî rûz u şeb
Ey Hafız, gece gündüz sıkıntılara sabret.
diyerek germ ü serd-i dehre tahammül ile vâsıl-ı rağbet ü i’tibâr olup mesâhif-i adîde kitabet ve temellük-i hattı meymenetle şöhret buldu. “Azîmet-i hicret” () târihi Zi’l-hicce’sinde rıhlet eyledi.
Zi’l-hicce’de Ahmed-i Muharrem göçdi” ()
dahi târih olmuştur. Hânkâh-ı mezbûrun mukabilinde vâki’ çemen-suffe ittisalinde vedî’a-i hâk-i pâk kılındı.
Made with Love in İstanbulAlbayrak

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir