mulakat özellikleri / Mülakat Talep Edilen Grubun Özellikleri | İnsan Hakları Hukukunda Güncel Tartışmalar

Mulakat Özellikleri

mulakat özellikleri

M&#;lakat ne demek? M&#;lakat nasıl yapılır, &#;zellikleri nelerdir?

Mülakat herhangi bir konu üzerinde konusunda uzman kişiler tarafından genellikle soru cevap şeklinde yapılmaktadır.

Mülakat Ne Demek?

Bir konu veya bir problem üzerinde yapılan fikir ve bilgi alışverişi olarak tanımlanan mülakat, genellikle iş görüşmelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Mülakat görüşmesi karşılıklı görüşme olarak bilinse de mülakat görüşmelerinin de dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bulunmaktadır.

Mülakat ne demek Mülakat nasıl yapılır, özellikleri nelerdir

Mülakat Nasıl Yapılır?

Kurumsal firmalar genellikle 3. aşama olarak mülakat görüşmeleri yapmaktadırlar. Buna göre mülakata çağırılan bir çalışan adayının mülakatın nasıl yapıldığı konusunda öncesinde bilmesi gereken bir takım noktaları bilerek görüşmeye katılması oldukça önemlidir. Mülakat nasıl yapıldığı konusundaki detaylara bakılacak olursa;

- Kurumlar öncelikle genel yetenek veya iş başvurusunun ilk aşamasında özgeçmişleri incelemekte ve uygun görülen adayları 2. aşamasında sınav uygulamaktadır.

- Mülakat aşaması İş görüşmelerinde son aşama olarak uygulanmaktadır. İnsan kaynakları birimi uzmanı ile birlikte çalışana ihtiyaç duyan birim yöneticisi ve çalışan adayı birlikte yüz yüze bir görüşme yapmaktadırlar. Bu görüşmede çalışan adayının, özgeçmişteki bilgilerine göre yetkinliklerini sözel olarak aktarılması istenmektedir.

Yönetici ve insan kaynakları uzmanı ise kurumun çalışma adayından nasıl bir performans bekledikleri aktarılarak yetkinliklerini ölçmek amacıyla mülakatı yapmaktadırlar.

Mülakat Özellikleri Nelerdir?

Mülakat yapan kişinin özellikleri ile mülakat yapılan çalışma adayının özellikleri ayrı ayrı incelenmelidir. Mülakat yapan kişi özelliklerine bakılacak olursa;

- Mülakata giren yetkin kişi kurum misyon ve vizyonunu bilen kurum kültürünü almış ve çalışma adayının bu kurum kültürünü taşıyıp taşıyamayacağını tartmak amacıyla değerler üzerinde bilgi aktarımı yaparlar.

- Mülakat yapan kişinin ses tonu oldukça ciddi, sorularını net soran ve yanıtları net isteyen bir yapıya sahip olmalıdır.

- Konunun dağılmasını önlemeye çalışır ve ana temadan uzaklaşılmasına izin vermemektedir.

Çalışma adayının mülakat sürecinde başarılı olması için gereken özelliklere bakılacak olursa;

- Sorulara öncelikle doğru yanıtlar vermesi, samimi olması, saygı çerçevesinden çıkmaması ve ciddi bir görüşme yapılması beklenmektedir.

- Çalışma adayının sorulara verilecek yanıtların ana fikirden uzaklaşmadan yanıtlanması oldukça önemlidir.

- Mülakatın en önemli özelliği hem çalışma adayının hem de kurumun birbirini değerlendirilmesi ve uygun olup olmamasını belirlemektedir. Bu anlamda rahat ve her iki tarafında saygı çerçevesinde sürecin tamamlanması sağlanmaktadır.

M&#;lakat &#;zellikleri Nelerdir? M&#;lakat T&#;rleri Ve &#;eşitleri Nelerdir?

 Mülakat Özellikleri Nelerdir?

 Mülakatlar, herhangi bir konuda, tanınan bir kişiye soru sorup cevap yapmaya bağlı olarak ilerleyen öğretici bir edebi türdür. Mülakatın amacı ise, okuyucuyu bilgilendirmektir. Mülakatın özellikleri ise şunlardır;

Görüşmenin konusu ilgi çekici ve toplumsal açıdan önemli olmalıdır.

Hangi konuda ya da alanda görüşme yapılacaksa, o alanın ya da konunun uzmanları seçilmesi gerekir. Görüşme için, mümkün olduğunca birinci kaynak olarak kişi ya da kişiler tercih edilmelidir.

Görüşmeye katılacak olan kişi ya da kişilerle öncelikle bir ön görüşme yapılması gerekir. Bu ön görüşmede ise, (telefon ya da mektupla da olabilir.) Aynı zamanda görüşmenin özellikleri ve amacının belirtilmesi gerekir. Özellikle de, görüşmeye katılacak olan kişiye nerede, ne zaman görüşme yapılacağı hakkında detaylı bir bilgi verilmelidir.

Görüşmeyi yapan kişinin, görüşme başında nazik bir şekilde konuya giriş yapmadı gerekir. Örnek: "Sizi ya da sizleri, buraya kadar gördüğüm ve kıymetli zamanınızı aldığım için özür dilerim. Şimdiden vereceğiniz bilgiler için size veya sizlere çok teşekkür ederim." gibi cümleler sarf etmeniz gerekir.

Görüşmeyi düzenleyen karşısındaki kişiye, soracağı soruları önceden planlaması gerekir. Konunun ya da olayın tüm boyutlarını yansıtacak bir şekilde sorularını özenle seçmesi gerekir.

Görüşmeye katılan kişi ya da kişilerin duygu ve düşüncelerini olduğu gibi yazıya geçirilmesi gerekir. Bu nedenle de, görüşme video ya da teyp kasetine alınmalıdır. Daha sonra da kasetteki ifadeler yazıya çevrilmelidir.

Mülakat Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

 Herhangi bir iş görüşmesi farklı pek çok şekilde uygulanabilir. Görüşmeciler ise, farklı görüşme yöntemlerini uygulayarak bu pozisyon için en uygun adayı belirlemeye çalışır. Görüşmenin çeşidine göre, sorulacak sorular, görüşmenin yapısı ve ölçülmek istenen yetkinlikler ve nitelikler de farklılık gösterebilir. Mülakat türlerinden bazıları ise şunlardır;

Birebir Görüşmeler: Adaylar ile tüm görüşmeler bire bir ve yalnız gerçekleştirilir.

Panel Görüşmeler: İkiden fazla görüşmecinin ya da yöneticinin, birlikte, tek bir aday ile gerçekleştirdikleri görüşmelerdir.

Sıralı Görüşmeler: Sıralı görüşmelerde birebir ama birbirinin ardından yapılan birkaç görüşme söz konusu olur.

Çalışma Arkadaşları Grubu

Telefon Görüşmeleri

Değerlendirme Merkezi

Son Güncellenme:

Mülakat sözcüğü, firma yetkililerin iş başvurusu yapan kişilerle tanışmak için yaptığı iş görüşmesidir. Mülakatlarda farklı yöntemler uygulanabiliyor. Her firmanın mülakat türü farklı olabiliyor.

Mülakat Nedir? Nasıl Yapılır?

Mülakatlar yapılırken, başvuran adayın birçok detayı incelenir. Eğitim geçmişleri, çalışma şartları ve başvuran kişinin tecrübeleri incelenen detaylar arasında yer alıyor. İnsan kaynakları ya da firma yetkilileri, adayların konuşma tarzını ve verdiği yanıtları değerlendirmeye alır. Karşılıklı olarak uygun görülme durumunda, işe alım işlemleri gerçekleştirilir. Mülakatların farklı çeşitleri vardır. Firmalar uygun gördüğü mülakat çeşitlerini uygulayarak, iş başvurusu yapan bireyleri farklı bir mülakat içerisine alabilir.

Mülakat türlerinden birisi de, stres mülakatıdır. Mülakat esnasında, işverenin hazırladığı özel sorular iş başvurusu yapan bireylere sorulur. Başvuru yapılan iş stres yönetimiyle alakalı ise, kişilerin stres altında nasıl hareketler sergileyeceği değerlendiriliyor. Mülakatlar esnasında kriz yönetimi testleri de yapılabiliyor. Adayların göstermiş olduğu tepkiler, işveren tarafından incelenerek değerlendirmeye alınıyor.

Mülakat sırasında, iş başvurusu yapan bireylerin tüm testlerde sakin kalması ve heyecan yapmaması önemli bir detaydır. İş başvurusu yapan bireylere yönetilen sorulara, sakin ve çözümcü cevaplar vermek gerekir. Mülakat sırasında sorulan sorular firma yetkilileri tarafından özenli olarak hazırlanır. Sorulan sorular her firmada farklı olarak ele alınabilir. Her işin kendine göre farklı zorlukları olmasından kaynaklı olarak, kişilere farklı stres testleri uygulanabiliyor.

Mülakat Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

İşveren ve iş başvurusu yapan bireylerin yaptıkları görüşmeye mülakat deniliyor. Mülakatların farklı türleri bulunuyor. Mülakat esnasında kişilere sorulacak sorular bazen doğaçlama, bazen de mülakat öncesi hazırlanıyor. Mülakat türlerinden biri de, stres yönetimidir. İş başvurusu yapan bireyleri stres altına almak ve streslere karşı nasıl bir tepkime gösterdiğini öğrenmek için uygulanabilir. Kriz yönetimi de mülakatların içeriğinde olan bir durumdur.

Başvurulan işin detayları, kişilere uygulanacak olan mülakat türüne etki edebiliyor. Yoğun stres altında çalışılacak bir pozisyon ise, kişilere stres yönetimi başlığı altında mülakatlar yapılabiliyor. İş başvurusu yapan bireylere farklı ve karmaşık sorular yönelterek, başvuru yapan bireylerin stres yaşaması sağlanıyor. Mülakatlar bir veya birden fazla olabiliyor. İlk mülakatta firmalar iş başvurusu yapan bireyleri sadece tanımak isteyebilir.

Bu proje kapsamında, öncelikle anayasa hukuku ve insan hakları hukuku alanında çalışan akademisyen ve araştırmacılar mülakat grubu olarak seçilmiştir. Ancak, akademisyenlerin belirlenmesi aşamasında yaşanılan sıkıntılardan dolayı insan haklarından anayasa hukukuna ve uluslararası hukuka geniş bir yelpazede çalışmalarını yürüten akademisyenlere ulaşılmaya çalışılmıştır. Özellikle İslam coğrafyasında bu mülakat talebimize çok fazla karşılık bulunamaması nedeniyle Prof. Dr. Enver Arpa’nın önerisi üzere sadece hukukçular değil İlahiyat ve Siyaset Bilimi alanındaki akademisyenlere de ulaşılması kararlaştırılmıştır.

Mülakat dili esasen İngilizce olmakla birlikte, Arap coğrafyasında ayrıca Arapça dilinde de çalışma yürütülmüştür. Gelen cevapların İngilizce olması beklenmiş, fakat bunun yanında cevap veren akademisyen açısından ciddi sıkıntı yaratması halinde kendi anadilinde de cevap verebileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, her ne kadar proje çalışmalarında başvurulan dil İngilizce ise de bu dilin yanında Arapça, İspanyolca, Portekizce gibi dillerde de mülakatlar gerçekleştirilmiştir. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir