muşmula tohumu / Muşmulanın Faydaları Nelerdir? Muşmula Çekirdeği Ve Yaprağı Neye İyi Gelir? - Sağlık Haberleri

Muşmula Tohumu

muşmula tohumu

Muşmula ya da döngel tohumlar (Mespilus germanica)

Muşmula ya da döngel tohumlar (Mespilus germanica)

10 tohum paketi için fiyat.

Muşmula ya da döngelbeşbıyıkezgil (Mespilus germanica), gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.

Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.

Tam olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyvenin olgunluk aşamasından sonra suda bekletilerek uzun süre dayanıklı kalması ve ballanarak yenmesi mümkündür.

Mespilus germanica 6 metre kadar büyüyebilir ancak genelde daha kısa ve çalı formunda kalır. Azami 50 yıl yaşar. Kabuk grimsi kahverengidir. Yapraklar koyu yeşil ve eliptik’tir. Yapraklar pubescenttir ve sonbaharda dökülmeden önce kırmızıya döner. Çiçekler geniş ovat ve beş petal’lidir. Çiçekler hermafrodit’tir. Meyveler 5 adet sert tohum barındırır. Tohumlar Kasım ayında olgunlaşır. Sıcak bir yaz ve çok sert olmayan bir kışın yaşandığı iklimi tercih eder. Güneş alan kuru yerleri ve hafif asitli toprakları sever. 50 yıl yaşayan örnekleri rapor edilmiştir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar.

Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Olgunlaşmadan yenmemelidir. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. İncebağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi giderir. Kan dolaşımını düzenler. Sinirleri güçlendirir. Mide hastalıklarında faydalıdır. Aşırı tüketimi sindirim sistem’ine zararlıdır. Tohumlar toksik hidrosiyanik asit içerir ve fazla tüketilmemelidir. Astrenjan ve laksatiftir. Meyvenin pulpası laksatiftir. Tohumlar taşı dağıtıcı veya eriticidir.

Meyvesi yenilebilir. Hasat edildikten sonra ‘çürümeye’ bırakılır, meyvenin iç kısmı beyazdan kahverengiye döndüğünde yumuşak ve tropik meyveleri andıran lezzetli bir tada sahip olur.

Çalı formundaki bir bitki için oldukça geniş bir alana yayılır. Kökleri çok sağlamdır ve derine iner, bu nedenle onu yerinden sökmek kolay değildir. Cato’nun devrine kadar bu bitki İtalya’da mevcut değildi.

Sowing Instructions

Propagation:

Seeds

Pretreat - Scarification:

Seeds previously with sandpaper roughen then kept in water for 24 hours.

Stratification:

1. Keep Sowed seeds 2 weeks at room temperature ( ˚ C).
2. Then let for 2 months in the refrigerator (at approximately 4 ˚ C).
3. After removing from the refrigerator, let in a very bright (no direct sunlight) and temperatures between 20 and 25 ˚ C.

Sowing Time:

all year round

Sowing Depth:

mm / Requires light for germination.

Sowing Mix:

Coir or sowing mix + sand or perlite

Germination temperature:

° C

Location:

bright + keep constantly moist not wet

Germination Time:

weeks - few Months.

Watering:

Water regularly during the growing season


Copyright © Seeds Gallery - Saatgut Galerie - Galerija semena. All Rights Reserved.

Muşmula Fidan&#x; DÖNGEL Mespilus germanica, + cm, Saks&#x;da

*MUŞMULA YETİŞTİRİCİLİĞİ :

 Muhtelif kaynaklarda bu çeşidin orijininin Güney-Batı Asya ve Güney-Doğu Avrupa olarak gösterilmesinin yanı sıra; Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde yetiştiriciliğinin yapıldığı da aktarılan bilgiler arasındadır. Bu cinsin bazı türleri ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Yunancada Mousmoulia ismiyle adlandırılmaktadır.

Ağaç Özellikleri

Orta verimlidir. Her yıl ürün verir. Yetişkin bir muşmula ağacı yaklaşık 8 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Yaprakları koyu yeşil ve ovaldir.

Meyve Özellikleri

Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. 

Hasat Zamanı

Ekim 25 ile Kasım 15 arası hasat edilir.

Tozlayıcılar

Kendine verimlidir.

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil (Mespilus germanica), gülgillerin bir altfamilyası olan Maloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.

Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.

Tam olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyvenin olgunluk aşamasından sonra suda bekeletilerek uzun süre dayanıklı kalması ve ballanarak yenmesi mümkündür

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir