munzur irmağı / MUNZUR SUYU VADİSİ | Kültür Portalı

Munzur Irmağı

munzur irmağı

Munzur Çayı Su Sıcaklık Derecesi


İLETİŞİM / FOR DETAILED INFORMATİON & RESERVATION:

(+90) 534 820 1169

(+90) 501 337 9907

(+90) 538 708 80 50

(+90) 242 502 8050


FOR ENGLİSH & RUSSİAN CONTACT:

(+90) 555 059 9907


Antalya'da rafting turu, Köprülü kanyon rafting, enAntalya Rafting Tours, Koprulu canyon rafting tours, BAntalya rafting tour koprulu canyon-rafting-beskonak-rAntalya tour, Alanya Tour, Kemer Tour, Rafting, Buggy Antalya rafting tours, Koprulu canyon rafting toursAntalya Tour Trips, Antalya rafting Tour, Antalya ActiAntalyaTour,Rafting Tour, Atv Quad safari Tour, Scuba

antalya-rafting-buggy-safari-tour-yacht-tour-scuba-div(+90) 534 820 11 69

Antalya tours, rafting tour, transportation, lunch inc(+90) 534 820 11 69

antalya-rafting-tour-trips-sms-call(+90) 534 820 11 69

Antalya rafting Tour Contact, Rafting tour mesaj, Alan

(+90) 534 820 11 69

Antalya tour facebook messenger contact, Antalya rafti Messenger


Antalya Tour E mail contact, Tour & Trip svg


HIZLI ERİŞİM

Rafting, Rafting Turları, Antalya'da Rafting, Köprülü Kanyon, Beşkonak, Tazı Kanyonu, Rafting ücretleri, Manavgat Rafting, Ulaşım, Antalya Rafting Bölgesi, Rafting Harita, Rafting Parkur Uzunluğu, Kampanyalar, Yemek dahil fiyatlar, Rafting kıyafetleri, Rafting İletişim, Kanyoning Turları, Zipline Antalya, Zipline Turları, Köprü Çay,Çadır Kamp, Antalya kamp alanları, Rafting Antalya, Rafting Turu, Jeep safari, offroad, Extreme Sporlar, Macera Sporları,


KVKK Gizlilik Politikası /Çerezler politikası / Yasal Bilgi / Kullanım Sözleşmesi / Mesafeli Satış Sözleşmesi


Rafting spor, Antalya rafting tour raftingo ToursRafting Tour, Koprulu canyon rafting tours & Trips exuAntalya_rafting_turu_ve_rafting_sporu_Akdeniz bölgesiAntalyaspor_rafting_ToursAntalya Adventure tour trips exursion

Antalya_Rafting_tour güvenli_rafting_turları ve gezi

antalya rafting turu ödeme yöntemleri, Kredi kartı

Turaxus tour

Turaxus Tour & Trips


©2023 TURAXUS TRAVEL Her Hakkı Saklıdır.

Mercan (Munzur) Dağları

DOG008-Munzur Dağları-Önemli Doğa Alanları Kitabı

Koruma Önceliği  : Çok Acil

Alanın Değişimi    : Gerileme (-1)

Yüzölçümü    : 585044 ha     Yükseklik      : 820 m – 3462 m

Boylam           : 39,26ºD        İl(ler)               : Tunceli, Erzincan, Bingöl

Enlem             : 39,38ºK        İlçe(ler)           : Erzincan merkez, Kemah, İliç, Divriği, Pülümür, Ovacık, Kemaliye, Nazımiye, Tunceli merkez, Yayladere, Hozat, Çemişgezek

Koruma Statüleri     : Milli park, yaban hayatı geliştirme sahası

 

Alanın Tanımı: ÖDA, Erzincan’ın güneyi ve Tunceli’nin kuzeyini kapsayan ve Bingöl il sınırında son bulan dağ silsilesinin tamamını kapsar. Engebeli arazi yüzünden ulaşım çok sınırlıdır. Erzincan’ın güney illere bağlantısı batıda Fırat Nehri’nin kolu olan Karasu Irmağı’nın ve doğuda Pülümür Çayı’nın açtığı vadiler boyunda ilerleyen karayolları ile sağlanır.

Kireçtaşı ve volkanik kayalardan oluşmuş Munzur Dağları 3000 metreyi aşan on ayrı zirvesiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı yarısındaki en yüksek noktaları içerir. Alanın güneybatı ucundan doğuya ve kuzeye doğru rakım hızla artar. Akarsuların açtığı vadiler dışında geçit vermeyen dik duvarlar alanın zirvelerine dek devam eder. İnsan etkisinden uzak kalabilmiş bu geniş bölge yüksek rakımlarda moren ve buzul gölleri içerir. Çok farklı bikri örtüsü türünü aynı anda içeren ÖDA’da; yüksek dağ çayırları, kalıntı sarıçam (Pinus sylvestris) toplulukları, kuzeydoğusunda ve güneyinde sık meşe (Quercus sp.) ormanları ve sarp kayalıklar bulunur. Zengin yaşam ortamları nedeniyle Munzur Dağları şüphesiz ki ülkemizin en önemli doğal alanlarından birisidir.

Habitatlar: Alanın topografik yapısındaki farklılıklar ÖDA’da değişik habitat tiplerinin bulunmasına neden olmuştur. Yüksek irtifadaki bölgeler, yılın büyük kısmında kar altında olduğundan ve/veya yağış aldığından yüksek dağ (alpin) çayırlarına ev sahipliği yapar. Bu bölgedeki sarp kayalıklar ise genelde ağaçsı bitki örtüsünden yoksun olup kendine özgü kaya bitki topluluklarına sahiptir. Daha alçak irtifadaysa çeşitli meşe (Quercus sp.) türlerinden oluşmuş bir orman katmanı vardır. Nemli vadi boylarında, içerisinde akçaağaç (Acer sp.), ceviz (Juglans sp.) ve huş (Betula sp.) türlerinin de yer aldığı galeri ormanları bulunur. Bunun en güzel örneği Munzur Suyu Vadisi’dir. Ovacık ilçesi yakınlarında bulunan kalıntı sarıçam (Pinus sylvestris) toplulukları alanın sahip olduğu zenginliklerden bir diğeridir. Orman dışında kalan geniş alanlarda dağ bozkırı bitki örtüsü hâkimdir. Bu bölgeler nadir endemik bitkiler açısından büyük önem taşır.

Türler: Alan ev sahipliği yaptığı yaklaşık 1500 bitki türüyle, ülkemizin en zengin önemli bitki alanından biridir. Çoğu endemik 109 bitki taksonu ÖDA kriterlerini sağlamaktadır ve bunların 17’si tüm dünyada yalnızca Munzur Dağları’nda bulunmaktadır. Bunlar içinde yer alan Cerasus erzincanica ve Viola bocquetiana türlerinin nesli tükenme noktasına gelmiştir.

Bölge 11 kelebek türü açısından uluslararası öneme sahiptir. Küçük yalancı apollo (Archon apollinaris), büyük korubeni (Glaucopsyche arion), çokgözlü poseydon (Polyommatus poseidon) ve Bavius (Pseudophilotes bavius) bölgedeki önemli kelebek türleri arasında yer almaktadır.

Munzur Dağları’nda üreyen çok sayıda kuş türü bölgesel ÖDA kriterlerini sağlamaktadır. Urkeklik (Tetraogallus caspius) ve sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) alandaki önemli kuş türlerindendir.

ÖDA’nın engebeli yapısı dağkeçisi (Capra aegagrus), çengel boynuzlu dağkeçisi (Rupicapra rupicapra) ve vaşak (Lynx lynx) gibi büyük memeli türlerinin alanda önemli sayılarda barınmasına imkân sağlamıştır. Yünlü yediuyur (Dryomys laniger) ÖDA’daki en dar yayılışlı ve nadir memeli türüdür.

Alan Kullanımı: Hayvancılık ve kısıtlı olarak tarım ve balıkçılıkla geçinen yerel nüfus yaz aylarında artış gösterir. Büyük kentlere göç nedeniyle ve Keban Barajı yapımı sonrası köylerdeki nüfus kayda değer şekilde azalmıştır. Yer yer ağaç kesimi yapılır.

Tehditler: Alan üzerindeki en ciddi tehdit, bölgedeki çeşitli akarsularda yapımı planlanan bir dizi baraj projesidir. Bu barajlar endemik bitki örtüsüne ve galeri ormanlarına geri dönüşü olmayan zararlar vereceği gibi akarsularda yaşayan doğal balık ve amfibi popülasyonlarını da olumsuz etkileyecektir. Bugüne kadar sadece Mercan Barajı tamamlanmıştır.

Alan çok tercih edilen bir av yöresidir. Özellikle yazın yapılan kaçak avcılık, dağkeçisi gibi memeli ve urkeklik gibi kuş türlerinin azalmasına neden olmaktadır. Ülkemizde çok seyrek bir yayılışa sahip akkuyruklu kartalın (Haliaeetus albicilla) büyük olasılıkla alanda üreyen nüfusu yasadışı avcılık sonucu yok olmuştur.

Koruma Çalışmaları: Munzur Çevre Derneği, alandaki baraj projelerini durdurmak için aktif faaliyet göstermektedir.

Yerel İlgi Sahipleri: Tunceli Valiliği; Bingöl Valiliği; Erzincan Valiliği; Tunceli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Bingöl İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Erzincan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Munzur Vadisi Milli Parkı Şefliği; Munzur Çevre Derneği.

 

Barbaros Demirci

Munzur Çayı

Tunceli'den geçen Munzur Çayı (Ekim 2021)
Tunceli'den geçen Munzur Çayı (Ekim 2021)

Munzur Çayı, Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bulunan Munzur dağlarındakigözelerden kaynağını alarak oluşan ve adını da Munzur dağlarından alan akarsu.

Bölge halkı tarafından efsaneleşmiş, kutsal sayılan bir akarsudur.

Wikimedia Commons'ta Munzur Çayı ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Munzur Gözeleri projesi nedir? Munzur Nehri nerede? Munzur Irmağı nereye dökülüyor?

Ülkemizde bulunan güzelliklerden biri olan Munzur ve çevresine yapılacak olan proje ilgili merak edilenler. Munzur Gözeleri projesi nedir? Munzur Nehri nerede? Munzur Irmağı nereye dökülüyor?

Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan bir Tunceli'nin çevrisi Kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Nehri, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir.

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Gözeleri, özellikle ilkbaharla birlikte büyüleyici doğal güzelliğini ortaya koyan bir bölgedir.

Munzur Nehri, Munzur Gözeleri veya Munzur Irmağı olarak anılmaktadır. Bu doğal güzellik, Tunceli kent merkezine 80, Ovacık ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Ziyaret köyünde yer alır. Munzur Çayı'nın ana kaynağını oluşturan Munzur Gözeleri, baharın birbirinden farklı renkleriyle ziyaretçilerine seyirlik bir manzara sunmaktadır.

Munzur Nehri'nin suyu Munzur dağlarının eteklerindeki kayaların arasından çıkan sulardan beslenir ve etkileyici bir görünüme bürünür. Munzur Gözelerinin çevresinde bitki örtüsü çeşitliliği çok fazladır. Çevrede bulunan şelalelerle ayrı bir güzellik ortaya çıkmaktadır.

Munzur Gözeleri projesi nedir? Munzur Nehri nerede? Munzur Irmağı nereye dökülüyor?

Ovacık'ın kuzeyinde Munzur Dağları'nın üzerindeki Ziyaret Tepesi'nin eteklerinden doğan ve merkez ilçede Pülümür Çayı ile birleşerek Keban Baraj Gölü'ne dökülen Munzur Suyu, il sınırları içerisinde çok uzun bir yol kat etmektedir.

T.C. Ovacık Kaymakamlığı, Munzur Gözeleri Projesi kapsamında aşağıdaki ayrıntılara yer vermiştir;

"Munzur Gözeleri RekreasyonProjesinin ihalesiTunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğütarafından 02/06/2020 tarihinde yapılmış olup;yakın zamandayer teslimi ve işe başlama ilgili firma tarafından yapılacaktır.

Projenin amacı;Munzur gözelerinin kullanım alanları genişletilerek, gerekli düzenleme ve yenilemeler yapılarak daha geniş alanda, doğru ve düzenli kullanım ile daha iyi yaşanabilir hale getirmektir. Bu düzenlemeler ile öncelikli amaç; Munzur Gözelerinin su kaynaklarının korunması ve gelecek kuşaklaramiras bırakmaktır.

Munzur Gözeleri projesi nedir? Munzur Nehri nerede? Munzur Irmağı nereye dökülüyor?

Munzur Gözelerinin mevcut hali korunarak ahşap yürüyüş yollar ve ahşap köprüler yapılacaktır. Mevcut alanda piknik ve mangal alanları olmayacak piknik ve mangal alanları tamamen mevcut alanın dışına taşınacaktır. Yapılacak olan çevre düzenlemesi ile; Mutfak, Kesimhane, WC' ler ,Arıtma Tesisi,Kamp Alanları veSatış Mağazaları''Doğal Sit Alanının'' dışında yapılacaktır. Böylelikle" Doğal Sit Alanının"doğallığı ve çevre temizliği korunmuş olacaktır.

Munzur gözelerinin halkın inanç yeri olarak kullanımı devam edecektir. Ve yapılan düzenlemeler inanç yeri özelliği korunarak yapılacaktır. Proje kapsamında yapılacak tüm düzenlemelerileMunzur gözelerinin doğallığını ve su kaynaklarını koruyacak, gelecek nesillere temiz ve doğa ile uyumlu bir proje uygulama amacı taşıyacaktır. Yıllarca bu bölgede oluşmuş ve oluşacak haksız rantın da önüne geçilecektir.

Proje yapım aşamaları Kaymakamlığımız,Ovacık BelediyesiveSivil Toplum Kuruluşlarıtarafından devamlı olarak doğa, çevre, inanç yeri gibi özellikler dikkat edilerek takip edilecektir."

Haberler.com - Gündem

OvacıkMunzurBarajKebanGündemGüncelHaberler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir