mustafa zülkadiroğlu / Son Dakika 68 gençlik önderlerinden Mustafa Zülkadiroğlu Haberleri - Ulusal Kanal

Mustafa Zülkadiroğlu

mustafa zülkadiroğlu

68 devrimcileri nerede buluştu

Yönetmenliğini Dilşat Zülkadiroğlu’nun yaptığı, “Güneşim Çocukları- İstanbul’un Üç Baharı” belgeselinin ilk gösterimi Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

üniversite işgallerinden Samsun-Ankara Yürüyüşüne, Komer protestosundan Kanlı Pazara, Haziranı sokak çatışmalarından Haziran Büyük İşçi Direnişine kadar tarihe damga vurmuş olayları mercek altına alan belgeselde 25 tanığın anılarıyla geçmişe ışık tutuyor.

Bedriye Gürkan, Bozkurt Nuhoğlu, Cavit Kavak, Ergin Konuksever, Eyüp Yıldırım, Ferit İlsever, Gökalp Eren, İnci Beşpınar, Işıtan Gündüz, Mehmet Atay, Mustafa İlker Gürkan, Mustafa Zülkadiroğlu, Namık Kemal Boya, Sarp Kuray, Şükran Soner gibi isimlerle röportaj yapılan belgesel bize Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) ve DEV-GENÇ’in tarihi anlatılıyor.

 Nasuh Bektaş

seafoodplus.info

Metin Acıpayam

Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesinde yıllarca görev yaptıktan sonra geçenlerde emekliye ayrılan Cemalettin Hayber beni aradı: “Metin Bey, kütüphanenin bir köşesinde bir şiir kitabı buldum, baya eski bir baskı, müsaitseniz size getireyim…” demez mi? Hemen kabul ettim. Çok önceden beri ‘eski baskı kitaplara hayranlık duyar…’ ve bu kitapları elime aldığımda ayrı bir huzur dolarım…

Neticede buluştuk Cemalettin Bey’le, kitabı verdi, parmaklarım bu yarım asırlık şiir kitabına dokunduğunda gökyüzünden süzülen narin renkler yüreğime iniverdi. O an, kıvrak bir kısrak gibi koşmak istedim.

İş basımevi tarafından tarihinde baskısı yapılmıştı bu kitabın. İsmi: MARAŞ ve DOLAYLARI idi. “Maraş’lı Halk Şairi” ismiyle kendini takdim eden şairin ismi Mustafa Zulkadiroğlu…

“Maraş Kütüphanesine saygılarımla…” cümlesiyle takdim etmişti kütüphane raflarına… Yıl: …

whatsapp-imageat(1).jpeg

Kitabın hemen girişinde şöyle bir dörtlük karşılıyor bizi:

Memleketim Maraş, adım Mustafa,

Soyadım Zulkadir, mesleğim memur,

Kızım Nergiz, oğlum Ali Murtaza,

Yaşım otuz altı, sıfatım şair

Kendisi kendini şöyle anlatıyor:

“ yılında Maraş’ta doğdum ve ilk tahsilime müteakip, kendi arzumla kuyumculuğa başladım. Vatani vazifemi, ordunun müzik kolu olan Bando takımında ifâ ettikten sonra, bir müddet sanatımla iştigal ettim.

whatsapp-imageatjpeg

1 Mayıs yılında Maraş Belediyesi’nde memuriyete intisap ederek el’an aynı vazifeme devam etmekteyim. Şairlik, ailem olan Zulkadiroğlu’larında ırsidir. Çok küçük yaşta şiir yazmaya başladım.

MARAŞ ve DOLAYLARI ilk kitabımdır. Bu küçücük eserimi GÜFTELER, onun müteakip de DUYGULARIM isimli şiir kitabımla, film ve sahne sanatçısı Sayın Bayan Lâle Oraloğlu tarafından tetkik edilmekte olan HATIRA BAYRAK isimli manzum piyesim takip edecektir. MARAŞ ve DOLAYLARI ’nın neşri hususunda üstün gayretleriyle bana cesaret veren bu konuda gereken hassasiyeti göstermek suretiyle yakın alakalarını sanatsever dostlarıma teşekkür etmeyi vazife bilir ve şeref duyarım…”

Başlarken başlıklı bir takdim bu cümleler etrafında dile gelmiş.

Devam edelim…

MARAŞ başlıklı bir dörtlükle karşılaşıyoruz:

Ey! yiğitler diyarı, erlik sembolü Maraş,

Bilirim talihin yok gülmemekte haklısın!

Ey! aslanlar otağı, vatanın gülü Maraş,

Çağlayan gözyaşını silmemekte haklısın.

whatsapp-imageatjpeg

***

Mustafa Zulkadiroğlu ile alakalı değerli büyüğümüz Serdar Yakar’ı aradığımda Zulkadiroğlu’nun ‘iyi bir şair olduğunu…’ söyledi. yılında Yaşar Alparslan ile beraber ‘AŞIK MUSTAFA ZULKADİROĞLU –Hayatı ve Şiirleri- isimli kitap çalışmasının UKDE Yayınlarından basıldığını söyledi.

Bir diğer büyüğümüz Abdülhakim Eren’inin de bazı hatıraları varmış merhumla alakalı. Şiirlerinde Muzaffer Taşyürek etkisinden bahsetti.

Yazımızı Mustafa Zulkadiroğlu’nun şu dörtlüğüyle bitirelim:

ZULKADİROĞLU der: Gezdim gurbeti

Deleyledi beni aşkın fırgati

Derman sanıp içtim, şuhi şerbeti

Meğer naçizemmiş, zârı Maraş’ın

Merhuma Allah’tan rahmet dilerim.

 

Ayın Konuğu Programı

Dilşat Zülkadiroğlu: “Güneşin Çocukları”

(Belgesel film gösterimi ve söyleşi)

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yılına, 68 kuşağını anlatan “Güneşin Çocukları” belgesel film gösterimi ve “Afişe Çıkmak: Solun Görsel Serüveni” başlıklı sergi ile veda ediyor.

Ocak ’ten itibaren düzenlediğimiz ve farklı disiplinden bir uzmanın konuşmacı olarak katıldığı “Ayın Konuğu” buluşmalarının bu dönemki üçüncü konuğu Dilşat Zülkadiroğlu ve belgesel filmi “Güneşin Çocukları” olacak.

Şubemizin “50 Yıl Sonrasından 68’e Bakmak” etkinlikleri kapsamında planlanan “Ayın Konuğu” buluşması, “Güneşin Çocukları” belgesel film gösteriminin ardından yönetmen Dilşat Zülkadiroğlu ile gerçekleştirilecek söyleşi ile devam edecek. Aynı zamanda, 8 Aralık tarihinde açılışını yaptığımız “Afişe Çıkmak: Solun Görsel Serüveni” sergisi de gezilebilecek.

Etkinlik, 22 Aralık Cumartesi günü Mimarlar Odası Karaköy binasında gerçekleştirilecek. Saat &#;da başlayacak olan film gösteriminin ardından saat &#;da söyleşi düzenlenecek.

GÜNEŞİN ÇOCUKLARI -İstanbul’un Üç Baharı-

İstanbul DÖB ve DEV-GENÇ belgeseli

Yönetmen: Dilşat Zülkadiroğlu

68 Hareketinin yılında dönemin gençlik liderleriyle yapılan söyleşi ve fotoğraflarla yapılan bu röportaj- belgeselde , ve yıllarında İstanbul meydanlarını ve sokaklarını dolduran gençliğin anıları paylaşılıyor.  Deniz Gezmiş’in başkanı olduğu Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) ve DEV-GENÇ’in tarihi 25 tanığın sözleriyle anlatılıyor.

68 Dönemi dünyada ve ülkemizde çok önemli bir dönemdir. Bir taraftan soğuk savaş rüzgârları eserken bir tarafta ulusal kurtuluş savaşları, antiemperyalist ve demokratik mücadeleler tüm dünyayı derinden etkiliyordu. Küba Devrimi, Çin Kültür Devrimi, Vietnam Savaşı, Amerika’da siyahların ve savaş karşıtlarının direnişleri, Çekoslovakya’da, Fransa’da, Almanya’da ve daha pek çok ülkede gençlerin sokak hareketleriyle dünya bugünkünden çok farklı bir dünya idi. Dünyanın bu “hallerini” ülkemiz farklı bir boyutta ve ruhta yaşadı.  Cumhuriyet kuşağı olan ana-babalarından farklı ama tarihten bağımsız olmaksızın bir karşı çıkış, bir direniş ve bir isyanla sokaklara döküldüler, akın akın güneşi zapt etmeye yürüdüler.

İstanbul’daki devrimci gençlik hareketlerini bütün ateşiyle yaşamış, hemen hepsi Deniz Gezmiş’in arkadaşı olan 25 kişi, -dönemin gençlik liderleri, militanları ve gazetecileri- o günleri bir belgeselde anlattı. Her birinin bugünden geçmişe bakışları ve anıları elbette sürdürdükleri yaşamların da etkisiyle birbirlerinden çok farklılık göstertiyordu. Belgeselde tanıkların ortak anılarına yer vermeye özen gösterildi. DÖB ve DEV-GENÇ’in temel özelliği olan “ortak akıl” günümüze en doğru bir şekilde ancak “kolektif bellek” olarak taşınabilirdi.

Belgeselde tanıklar arasındaki gençlik hareketlerini İstanbul özelinde, üniversite işgallerinden Samsun-Ankara Yürüyüşüne, Komer protestosundan Kanlı Pazara, Haziran’ı sokak çatışmalarından Haziran Büyük İşçi Direnişine kadar bütün olaylarda anlatırken, özel hayatlarından ve duygularından da söz ediyorlar.

Tanıklıklarıyla 68’ in Yıl dönümünde geçmişin gerçeğini günümüze taşıyanlar:

Bedriye Gürkan, Berin Uyar, Bozkurt Nuhoğlu, Cavit Kavak, Ergin Konuksever, Eyüp Yıldırım, Ferit İlsever, Gökalp Eren, İnci Beşpınar, Işıtan Gündüz, Kazım Kolcuoğlu, Mehdi Beşpınar, Mehmet Atay, Mustafa İlker Gürkan, Mustafa Karşılayan, Mustafa Lütfü Kıyıcı, Mustafa Zülkadiroğlu, Namık Kemal Boya, Saim Kurul, Sarp Kuray, Şermin Çetiner, Şükran Soner, Şükrü Ceyhan, Yücel Gürsel, Zihni Çetiner.

 

Dilşat Zülkadiroğlu 

Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Atölyesi’nde okudu. Yayın ve müzik sektöründe grafik tasarımcısı olarak çalıştı. Seksenli yıllarda kendi atölyesini kurdu. Atölyesinde Moda ve dekorasyon alanında uzun süre üretim yaptı. Buradaki çalışmaları onu sevdiği sektörde; sinemada sanat yönetmeni olmaya götürdü. 20 ye yakın sinema ve televizyon filminde, 10’a yakın TV dizisinde Sanat Yönetmeni ve kostüm tasarımcısı olarak çalıştı. Film sektöründeki “dehşetengiz” çalışma koşulları sonucunda aldığı bir kararla bu alanda çalışmayı bıraktı.  Kendi imkânlarıyla hiç bir kurum ve kişiden maddi yardım almaksızın belgesel filmler üretmeye başladı.  Yaşadığı ve tanık olduğu olayları gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarabilmeyi hedefleyen belgesellerin üretimi sırasında bu görevi ortak olarak yerine getirmeyi amaçlayan farklı ülke ve yaşlardaki “evlatlarının” gönüllü yardımları en büyük desteği oldu.

Belgeselleri:

Zamanın Gülen Yüzleri (Darüşşafaka Bağışçıları ve Huzurevleri konulu)

Ülkemin Aydınlık Yüzü (Darüşşafaka eğitim sistemi ve dayanışma ruhunu anlatıyor)

Son Süvari (Gazeteci Ergin Konuksever’in anıları ve objektifiyle ülkemizin yakın tarihi)

Haziran Devrimcidir

Haziran Büyük İşçi Direnişi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir