mutasyonlu virüs / Mutasyonlu corona virüs aşıya dayanıklı hale gelirse ne olacak? - Sağlık Haberleri

Mutasyonlu Virüs

mutasyonlu virüs

Mutasyonlu virüs belirtileri neler? Mutasyonlu virüs hangi illerde görüldü? Bilindiği üzere geçtiğimiz gün toplanan Bilim Kurulu sonrasında Sağlık bakanı Fahrettin Koca tarafından mutans virüsle ilgili önemli açıklamalar geldi. Bakan Koca&#;nın ardından da Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan&#;dan yeni açıklama geldi. Peki, mutasyonlu virüs hangi illerde? İşte merak edilen detaylar&#;

23&#; YÜKSELDİ

Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüs görülen kent sayısının 23&#;e yükseldiğini belirtti.

Turan, virüslerin doğada var olabilmesi için daima kendilerinde bir değişim yaratmaları gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: &#;Bütün viral enfeksiyonlarda her yıl virüs yapısını bir miktar değiştirir. O nedenle virüsler de kendini korumaya alıp, mücadele etmeye devam ederler ve yapılarını değiştirirler. Bunu bazen tek bir proteinini değiştirerek yapabilmekteler. O nedenle şu anki mutasyonlu virüslere baktığımızda kendi yapılarında bir miktar değişiklik yarattıklarını görüyoruz. 23 şehirde mutasyonlu virüse rastlandı. Özellikle yurtdışından gelen veriler yüksek bulaştırıcılık oranına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak hastalık şiddetinin nasıl olduğu konusunda net bir bilgi yoktu. Fakat son günlerde özellikle İngiltere’deki görüntüler bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde. Bu da aslında şu anlama geliyor ki bireylerin hastaneye, yoğun bakıma ihtiyaç duyma oranları artabilir. Bu nedenle dikkatli olmak zorundayız. Mutasyonel virüsün yayılmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.&#;

MUTASYONLU VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İngiltere&#;de ortaya çıkan mutasyonlu koronavirüse ilişkin DHA&#;ya açıklama yaptı.

Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün az olmasının iki nedeni olabileceğine vurgu yaparak, &#;Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere&#;den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere&#;deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir&#; ifadesini kullandı.

Beğen

BeğenAşık OldumHahaVay CanınaÜzgünümKızgınım

Mutasyonlu virüs çocukları da etkiliyor

Covid pandemisinin ilk aylarında gençler ve çocukların virüse karşı daha dayanıklı oldukları ve hastalansalar bile hafif geçirip, virüsü de yaymadıkları düşüncesi hakimdi.

Deniz AYHAN

Yayınlanma:

Mutasyonlu virüs çocukları da etkiliyor

Ancak birkaç aydır görülen İngiliz Mutasyonu, çocukları da etkisi altına aldı. Çocuk ve gençlere virüs genellikle yetişkinlerden bulaşıyor. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Çocuk ve Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Ülkemizde birkaç aydır İngiliz mutasyonunu gösteren virüsün egemen olması ve vaka sayılarının hızla artması salgının özelliklerini değiştirdi. Çocuklarda da hastalık belirtileri görülmeye başladı. Bu nedenle, ailelerin eğitim kurumlarının ve karar vericilerin, bu konudaki bilgilerini güncellemeleri gerekiyor” dedi.  Dağlı, bu konuda yaptığı çalışmada, Covid'un çocuklar üzerindeki etkilerini inceleyerek değerlendirdi ve şu sonuçlara varıldığını açıkladı:

Prof. Dr. Elif Dağlı

İŞTE BELİRTİLER

– Geçtiğimiz bir yıl içinde solunum yolu enfeksiyonları azaldı ve bu durumlarda çocuk hekimlerinin aklına ilk gelen tanı Covid oluyor.

– Hastalık çocuklarda yüzde oranında belirti vermeden geçiyor.

– Belirti verenlerde ise ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun doluluğu ve akıntısı dikkat çekiyor.

– Baş, karın, kas ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı da görülebiliyor.

– Hastaların yüzde 'sinde sık ve zorlu nefes alma, yüzde birinde cilt döküntüsü görülüyor.

HIZLA YAYILDI

İngiliz mutasyonu B adıyla biliniyor. Bu mutasyo Eylül 'de ilk kez İngiltere'de tespit edildi. Takip eden süreçte 'den fazla ülkeye yayıldı. Ülke, ocakta karantinaya gitmiş, can kaybı bini geçmişti.

İngiltere'de B olarak bilinen mutasyonu mercek altına alan uzmanlar, söz konusu mutasyonun corona virüsünün diğer türlerine kıyasla yüzde 30 ile yüzde arasında değişen oranlarla daha ölümcül olduğunu ortaya koydu. Pfizer, Moderna ve AstraZenaca, geliştirdikleri aşıların mutasyona karşı etkili olduğunu duyurmuştu. B mutasyonunun genetik diziliminde 23 farklı mutasyon var ve bunların bir kısmı yayılmasını kolaylaştırıyor. Bilim insanları bu mutasyonun, corona virüse kıyasla yüzde 40 ile yüzde 70 arasında daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor.

Nadir görülse de çocuklarda Covid'in hastaneye yatışı gerektiren vakaları da olabiliyor. Hastaneye yatan çocukların yüzde 19'u küçük süt çocukları, yüzde 42'si ise yaş grubundaki ergenler. Bu çocukların üçte birine yoğun bakım tedavisi gerekiyor. Hastalığı ağır geçiren çocuklarda çoğu zaman eşlik eden kronik bir hastalık bulunuyor. Çocuk yaş grubunda ağır hastalığı işaret eden bulgular, 24 saatten fazla devam eden ateş, iltihabı gösteren kan değer yüksekliği, Covid tanısı almış kişiyle temas; kalp, cilt, mide-barsak, böbrek, solunum, sinir sistemi gibi birkaç organ sistemine ait belirtilerin bir arada olmasıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir