nergis bakımı / NERGİS(Narcissus) BAKIMI | Çiçek Bakımı, Çiçek Çeşitleri, Çiçek Türleri, Çiçek İsimleri

Nergis Bakımı

nergis bakımı

Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Baharın Habercisi Nergis Çiçeğinin Bakımı ve Hikayesi

Haberler

Blog

Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Baharın Habercisi Nergis Çiçeğinin Bakımı ve Hikayesi

Nergis çiçeği, baharın habercisi olarak bilinen ve güzel kokusu ile tanınan bir çiçek türüdür. Genellikle sarı renkli çiçekleriyle tanınan nergis çiçeği, aynı zamanda beyaz, pembe ve turuncu renklerde de görülebilir. Nergis çiçeği, tarihi ve sembolik anlamları ile de özellikle Avrupa kültüründe çok değerli bir çiçek türüdür. Peki, nergis çiçeğinin hikayesi nasıldır? Nergis çiçeği nasıl yetiştirilir?

İşte, nergis çiçeğinin hikayesi...

Nergis Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Nergis Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Nergis Çiçeğinin Renklerine Göre Anlamları

Nergis Çiçeğinin Renklerine Göre Anlamları

Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Nergis Çiçeğinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Nergis Çiçeğinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Nergis Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Nergis Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Nergis çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltması nasıl yapılır? Anlamı nedir?

Nergis çiçeği bakımı nasıl olmalı, anlamı nedir? gibi sorular sıklıkla araştırılıyor. Sizler için nergis bakımı, sulaması ve çoğaltması ile ilgili detayları bir araya getirdik.

NERGİS ÇİÇEĞİ NEDİR?

Nergis çiçeği, bir diğer bilinen adı ile “Fulya çiçeği” soğanlı bir bitkidir. Aslında ‘Fulya’ nergisin bir türüdür. Fakat zamanla bu isimle anılmaya başlamıştır. İngilizcede yaygın adı ‘Daffodil’dir.

Nergis çiçeğinin bilimsel adı Narcissus’dur. Nergisin anlamı güzelliktir. Hatta bazen kendine zarar verebilecek kadar güzel olmaktır.

Nergis çiçeği

NERGİS ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR? İŞTE HİKAYESİ

Nergis çiçeği, Eski Yunan Mitolojisi’ne dayanır. Hatta isminin anlamıyla ilgili bir hikayede vardır.

Zeus bir gün yine her zaman ki gibi çapkınlıktan dönmüş Olympos’a. Hera görmüş ve çılgına dönmüş. Hemen yeryüzüne inip, gördüğü ilk kadını cezalandırmış. Zavallı Ekho, o kadar güzelmiş ki herkes hayranmış Ekho’ya. Ama Hera’nın gazabından kurtulamamış.

Hera Ekho’ya konuşamama cezası vermiş. Sadece insanların son kelimelerini tekrarlayabilecekmiş artık. Narcissus, ırmaklar Tanrısı Cephissus ile bir peri kızının birleşmesinden doğan, gelmiş geçmiş en yakışıklı insanoğlu. Güzelliği ile bakanların gözlerini kamaştırırmış.

Narcissus doğduğunda kahinler yazgıdan bahsetmişler. ‘Kendisine görmediği sürece ömrü uzun olacak’ demişler. Bir gün Karaburun’da, ormanlarda dolaşır Narcissus. Ve güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakır. Genç bir delikanlı olmuştur artık. İlgiden bunalmıştır. Herkesi küçümser davranışlarda bulunur. Kimselere yüz vermez. Güzeller güzeli Ekho, bir gün ormanda dolaşırken Narcissus’u görür ve görür görmezde aşık olur.

Narcissus, Ekho’yu görmez ama hisseder birinin kendini gözetlediğini. Seslenir ‘kim var orada?’ diye. Ekho cevap verir, ‘orada, orada’. Narcissus bi şey anlamaz, seslenir yeniden, ‘Kimsin?’ . ‘Kimsin, kimsin, kimsin’..  Ekho dayanamaz ve çıkar Narcissus’un karşısına. Kendini beğenmiş Narcissus ise Ekho’yu görür görmez kaçmaya başlar.

Ekho’nun dünyası yıkılır. Ağlayarak bir dağ kovuğuna girer. Narcissus yine bir gün Karaburun’da dolaşırken su içmek için bir göl kenarı bulur ve eğilir. İşte o anda yazgı gerçekleşir. Narcissus, göldeki yansımasına aşık olur. Ulaşmaya çalışır ama her elini uzattığında gördüğü güzellik kaybolur. Bu hergün böyle devam eder. Yemeden içmeden kesilmiştir.

Dağ kovuğunda ağlayan Ekho; ‘Dilerim ki sende benim gibi sev ama kavuşama’ demiştir hıçkırıklarının arasında. Narcissus’un haline acıyan tanrılar, onu göl kenarında bir çiçeğe dönüştürürler. İşte bu çiçeğinde ‘Nergis çiçeği’ olduğu söylenmektedir.

NERGİS ÇİÇEĞİ HİKAYESİNİN SONU

Karaburunda her bahar görüp görebileceğimiz en güzel çiçektir. Freud’un psikoloji bilimine kazandırdığı Narsizm de, bizim Narcissus’un kendini beğenmişliğinden gelir. Narcissus artık gördüğümüz her nergis çiçeğinde yaşıyor. Bir başka deyişe göre de; Narcissus’u hiç görmeyen Tanrılar, Narcissus’un kendi yansımasını, sularında gördüğü göle sormuşlar. ‘Narkissus’u anlat bize, nasıldı?’. Göl cevap vermiş, ‘Ben Narkissos’a hiç dikkat etmedim ki’. Tanrılar; ‘Fakat nasıl olur? Saatlerce sende kendi yansımasını izliyormuş’. Göl; ‘Ben, o bana eğildiğinde onun gözlerinde ki ışıkta kendi güzelliğimi görüyordum’. (Alıntı: Rahşan Erdem)

Nergis çiçeği

NERGİS ÇİÇEĞİ NEREDE YETİŞİR?

Nergis çiçeği soğan köklü bitkilerdendir. Anavatanları Akdeniz bölgesi ve çevresidir. İç ve dış mekanda rahatlıkla bakım sağlanabilir.

NERGİS ÇİÇEĞİ BAKIMI: NE ZAMAN DİKİLİR?

Nergisler serin aylarda yaşamayı sever. Kasım ayından, ocak ayı sonuna kadar olan dönemler nergis soğanı dikimi için en uygun zamandır. Yaz sıcaklarından hoşlanmazlar. Sıcaklık başladığında yapraklarını döker ve köklerini kurutur.

İlkbaharın ilk haftalarında kendini gösterecektir.

NERGİS ÇİÇEĞİ NASIL DİKİLİR?

Nergis çiçeğine saksıda bakım sağlamak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta mevcut. 3-4 nergis soğanın sığabileceği, çok geniş olmayan saksılar tercih edilmelidir.

Toprak olarak torf ve perlit karışımı kullanılabilir. Yine organik maddelerce zengin, kumlu, nemli topraklarda yetişebilir. Suyu geçirgen özellikte toprak olmalıdır. Bünyesinde suyu tutan topraklar soğana zarar verebilir.

Dolaylı yoldan ışık almayı sever.

NERGİS ÇİÇEĞİ NASIL SULANIR?

Saksıda bakım yapılacaksa sulaması haftada 3 ya da 4 kez yapılabilir. Dreanı iyi olan toprakları çok sever.

NERGİS ÇİÇEĞİ BAKIMI PÜF NOKTASI

Nergis çiçeği bakımı ile ilgili püf nokta şu şekilde: Nergis türleri kendilerini yapraklarından yeniler. Çiçek açtıktan sonra bu yaprakların büyümesine sonra da ölmesine izin verilmelidir. Böylelikle nergis çiçeği, soğanının kendini yenileme sürecine girmiş olacaktır. Eğer yaprakları tamamen ölmeden temizlerseniz, nergis çiçeğinin soğanına zarar vermiş olursunuz.

NERGİS NASIL ÇOĞALTILIR?

Nergis çiçeği 3 yöntemle çoğalır. Tohum, yarı ayırma ya da soğanlarını saklayarak çoğaltabilirsiniz.

Çiçekler tamamen kuruduğunda ister saksıda ister serin bir ortamda soğanları bir sonraki yıl için saklayabilirsiniz.

Yine dipten yavru ayırıp çoğaltabilirsiniz.

Tohumla üretmek çok zordur. Sabır ve zaman ister. Tohumla bitkiyi 5 sene gibi bir süreçte elde edebilirsiniz.

10 soruda soğanlı bitkiler: Ne zaman dikilir? İşte detaylar

10 soruda soğanlı bitkiler: Ne zaman dikilir? İşte detaylar

Nergis nasıl bakılır? Evde nergis çiçeği bakımı ve sulama

Kuzey Avrupa, Güney Afrika ve Japonya’da varlığını sürdüren nergis çiçeği, tohum olarak yetişmez. Soğandan dikilerek yetiştirilir ve yaklaşık 40 tane türü bulunur. Hollanda, nergis üretiminde ve ticaretinde ilk sırada bulunur. Güzel kokusu ile hem sokakları hem de evleri etkisi altına alır. Soğanlı bitkilerden biri olan nergis, 20 cm’den 80 cm’ye kadar uzayabilen saplara sahiptir. Kasım ve ocak ayları arasında soğanı ekilebilir. Eğer nergis yetiştirmek istiyorsanız ve bakımı hakkında detaylı bir araştırma yapıyorsanız doğru yerdesiniz. Nergis nasıl bakılır? Nergise ne kadar su verilir? Nergis nasıl yetiştirilir? İşte tüm cevaplar…

Nergis Nasıl Bakılır?

Nergis çiçeğinin verdiği bir mesaj vardır. Hediye edilen kişiye “çok güzelsin” demenin en güzel yollarından biridir. Bu nedenle sevdikleriniz için anlamlı ve şık bir hediyeye dönüşebilir. Görünümü ve etrafa yaydığı kokusu ile enerji tazeleyen nergis çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. “Nergis bakımı nasıl yapılır”? sorusu, pek çok kişinin araştırma yaptığı konulardan biridir. Nergis yetiştirmek isteyenler, internet üzerinden bakımı ve yetiştirilmesi hakkında bilgi edinmek istiyor. Sadece birkaç püf noktaya dikkat ederek, evinizde nergis yetiştirebilirsiniz.

  • Nergis çiçeği için tercih edeceğiniz saksı, çok fazla geniş olmamalıdır. Soğan köküne uygun saksı seçmek, çiçeğinizin ideal bir şekilde büyümesine zemin hazırlar. Mevsimlik bir çiçek türü olduğu için saksı ya da toprak değişimine ihtiyaç duymaz.
  • Torf, perlit ve bahçe toprağı karışımı bir toprak ile dikilmesi, nergis için uygundur. Saksının dibine çakıl taşlarıyla taban oluşturun. Akabinde saksının yarısını temin ettiğiniz toprak ile doldurun. Ardından hafif bir sulama yapın. Nergis çiçeğinin soğan kökü alt kısma gelecek şekilde yerleştirin. Üzerini toprak ile doldurun. Bu aşamaları en doğru şekilde yaptığınızda, çiçeğiniz toprağa sağlıklı bir şekilde tutunacaktır.
  • Çiçeğiniz kış mevsiminde serin ve loş bir köşede bulunmalıdır. Şubat ayından itibaren doğrudan güneş almayan aydınlık bir alanda konumlandırılmalıdır.
  • Çok fazla neme ihtiyaç duymayan bir çiçek türü olsa da nemi sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Nergis sulama işlemi yapmadan önce toprağın neminde azalma olduğundan emin olun. Nergis, uzun süreli kuru toprakta çiçek açmaz.
  • Eğer dönemi gelmesine rağmen nergis çiçeğinizde herhangi bir çiçeklenme olmadıysa gübre ile destekleyebilirsiniz. Az miktarda bitki besini ya da suya karıştırılan birkaç damla gübre ile sulama yapabilirsiniz.

Nergis Çiçeğinin Faydaları

Bu bitkinin soğan kökü zehirlidir. Dikimi esnasında soğan köküne direkt temas edilmemesi, bir eldiven kullanılmasına özen gösterilmesi gerekir. Evleri güzelleştiren bitkiler arasındaki nergis, diğer yandan bilinen faydaları ile insan sağlığını destekler. Peki, güzelliği ile bulunduğu ortamın enerjisini yükselten nergis çiçeğinin faydaları nelerdir?

  • Geniz tıkanıklığında sık sık kullanılır. Eğer böyle bir sağlık probleminiz varsa nergis çiçeğini yakından koklamanız yeterli olacaktır.
  • Bulunduğu ortamın havasını temizler.
  • Çiçeklerinin kaynatılıp suyunun içilmesi ya da haşlanmış yapraklarının tüketilmesi, midedeki nemi çeker.
  • Baş ağrılarına iyi gelir.
  • Yaraların iyileşmesinde önemli bir rolü vardır. Kökü öğütülüp yarada kullanılırsa iyileştirmeleri hızlandırır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir