nlb nedir / Windows Server Network Load Balancing Yapılandırması - Baki CUBUK

Nlb Nedir

nlb nedir

Elastic Load Balancing SSS

S: Network Load Balancer fiyatlandırması nasıl uygulanır?

C: Network Load Balancer hizmetinin çalıştığı her saat veya dakikaya ek olarak Network Load Balancer tarafından yapılan saatlik Yük Dengeleyici Kapasite Birimi (LCU) kullanımı için ücretlendirilirsiniz.

S: Yük Dengeleyici Kapasite Birimi (LCU) nedir?

C: LCU, Network Load Balancer için ne kadar ücret ödeyeceğinizin belirlenmesine yönelik yeni bir ölçümdür. Bir LCU, Network Load Balancer'ın trafiğinizi işlemesinin boyutlarından herhangi birinde tüketilen en fazla kaynağı (yeni bağlantılar/akışlar, aktif bağlantılar/akışlar ve bant genişliği) tanımlar.

S: Network Load Balancer'da TCP trafiği için LCU ölçümleri nelerdir?

C: TCP trafiği için LCU ölçümleri şunlardır:

  • Saniyede yeni TCP bağlantısı.
  • etkin TCP bağlantısı (dakika başına örneklenir).
  • Hedef olarak Amazon EC2 bulut sunucuları, container'lar ve IP adresleri için saatte 1 GB.
S: Network Load Balancer'da UDP trafiği için LCU ölçümleri nelerdir?

C: UDP trafiği için LCU ölçümleri şunlardır:

  • Saniyede yeni akış.
  • etkin UDP akışı (dakika başına örneklenir).
  • Hedef olarak Amazon EC2 bulut sunucuları, container'lar ve IP adresleri için saatte 1 GB.

S: Network Load Balancer'da TLS trafiği için LCU ölçümleri nelerdir?

C: TLS trafiği için LCU ölçümleri şunlardır:

  • Saniyede 50 yeni TLS bağlantısı.
  • etkin TLS bağlantısı (dakika başına örneklenir).
  • Hedef olarak Amazon EC2 bulut sunucuları, container'lar ve IP adresleri için saatte 1 GB.
S: Tüm boyutlar (İşlenmiş Baytlar, Yeni Akışlar ve Etkin Akışlar) üzerinden mi faturalandırılırım?
C: Hayır, her protokol için üç boyuttan yalnızca biri (saat boyunca en yüksek olan) üzerinden ücret ödersiniz.

S: Saniye başına yeni bağlantı/akış sayısı, saniye başına istek sayısıyla aynı şey midir?

C: Hayır. Tek bir bağlantıda birden çok istek gönderilebilir.

S: Classic Load Balancer’larda LCU’ya göre mi faturalandırılırım?

C: Hayır, Classic Load Balancer’lar bant genişliği ve saatlik ücret üzerinden faturalandırılmaya devam edecektir.

S: Bir Network Load Balancer’ın kullandığı LCU sayısını nereden öğrenebilirim?

C: Bir LCU’yu oluşturan üç boyuttan her birinin kullanımına ilişkin olarak Amazon CloudWatch aracılığıyla bilgi sunarız.

S: Bir LCU’nun tüm boyutları üzerinden faturalandırılır mıyım?

C: Hayır, saatlik LCU sayısı, bir LCU’yu oluşturan üç boyut arasında en çok tüketilen kaynak temel alınarak belirlenir.

S: Kısmi LCU’lar için faturalandırılır mıyım?

C: Evet.

S: Yeni AWS hesapları için Network Load Balancer’ı ücretsiz kullanma olanağı sunuluyor mu?

C: Evet. Yeni AWS hesapları için bir Network Load Balancer’a yönelik ücretsiz kullanım kapsamında saat ve 15 LCU sunulur. Bu ücretsiz kullanım teklifi, yalnızca yeni AWS müşterileri tarafından kullanılabilir ve AWS’ye kayıt tarihinden itibaren 12 ay boyunca geçerlidir.

S: Ücretsiz kullanımım kapsamında Network Load Balancer, Application Load Balancer ve Classic Load Balancer'ı birlikte kullanabilir miyim?

C: Evet. Application ve Network Load Balancer'ları her biri için 15 LCU olacak şekilde, Classic yük dengeleyici ise 15 GB olacak şekilde kullanabilirsiniz. yük dengeleyici saati Application, Network ve Classic Load Balancer'lar tarafından ortak kullanılır.

Tanım - Ağ Yükü Dengeleme (NLB) anlamı ne?

Ağ yük dengeleme (NLB), Sınır Ağ Geçidi Protokolü (BGP) gibi karmaşık yönlendirme protokolleri kullanılmadan bir ağ üzerindeki trafiğin yönetimidir. NLB, ağ kaynaklarını daha verimli kullanmak ve ağ aşırı yüklenmesini önlemek için iş yükünü birden fazla CPU, disk sürücüsü ve diğer kaynaklara dağıtır. Yük dengeleme, yazılım veya donanım aracılığıyla yapılabilir.


Bu terim, NLB'nin bir formu olan vektör yönlendirmesi olarak da bilinir.

Techopedia, Ağ Yükü Dengeleme'yi (NLB) açıklıyor

Ağ yük dengeleme, sistem yöneticilerinin gelen istemci istekleriyle yük dengelemeli kümeler oluşturmasına izin vererek, İnternet uygulamalarının kullanılabilirliğini ve ölçeklenebilirliğini artırmak için tasarlanmış verimli ve uygun maliyetli bir çözümdür. NLB sırasında istemciler kümeyi tek bir sunucudan ayırt edemez. Sunucu programları da bir kümenin çalıştığından habersizdir.


Bu kurulumun bir sonucu olarak NLB, herhangi bir ağ noktasından uzak küme yönetimi de dahil olmak üzere daha fazla genel kontrole izin verir. Yöneticiler kümeleri, bağlantı noktası tanımlı denetimlerle hizmetlere uyarlayabilir. Küme ana bilgisayarları ve yazılımları, hizmet kesintisi olmadan değiştirilebilir.


NLB düzenli mesajlar göndererek tüm küme üyelerinin diğer ana bilgisayarların varlığını izlemesine izin verir. Ana makine hataları ve kurtarma işlemleri otomatik ve hızlı bir şekilde yapılır. NLB'nin yazılım uygulaması, ağ trafiğini yönetmek için son derece düşük ek yük gerektirir. İşlem, yalnızca alt ağ bant genişliği ile sınırlanan mükemmel performans ölçeklemesi sağlar.


NLB ayrıca bir ağ bağlantısı arızası durumunda ağ yedekliliği sağlar. Bu, ikincil bağlantı erişimi sağlanarak yapılır.

Clusters Mimari (Kümeleme)

Cluster kelimesi Türkçe de “kümelenmek” anlamına gelmektedir. Teknik manada ise basit olarak benzer bir amaç için oluşturulan bilgisayar (sunucu) topluluğu anlamına gelir. Cluster yapı oluşturmak için en az iki sunucu gerekir. Her bir sunucu node olarak isimlendirilir. Kullanıcı arka taraftaki nodeları bilmez yapıyı tek bir nodedan oluşmuş gibi görür. Cluster yapı, servis ve uygulamalara erişebilirliği ve verimliliği artırmak için oluşturulur. Cluster yapı ile;

  • Sunucu veya sunucularda ki Uygulama ve yazılımlarda oluşabilecek hataların,
  • Sunucu veya sunucularda meydana gelebilecek donanımsal arıza, elektrik kesintisi gibi hataların,
  • Doğal afetler, yüksek güç ve iletişim aşımında oluşabilecek hataların önüne geçilmiş olur.

Cluster yapı genelde iki amaç için kurulur.

  • Yüksek erişilebilirlik (High-availability) clusterları

Amaç erişilebilirliği arttırmadır. Tek bir sunucunun görevini herhangi bir donanım yada yazılım sorunu oluştuğunda diğer bir sunucunun otomatik olarak devralması şeklinde özetlenebilir. Özellikle kritik önem içeren hizmetler için tavsiye edilir. Bu yapıda sistem, kesintisiz ya da minimum kesinti süresiyle hizmet vermeye devam eder. Cluster içindeki arızalı sunucuya müdahale edilip tekrar cluster ortamına dahil edilebilmesi ile sistem normale döner. Aktif – Pasif şeklinde çalışır.

  • Yük dağıtımlı clusterlar (Load-Balancing clusters)

Bu tarz clusterlarda birden fazla sunucu belirli bir servis ya da hizmeti verirken oluşan işlem yükünü paylaşırlar. Bu işlem yazılımla yapılabildiği gibi donanım cihazı ile de yapılabilir. Bu yapıya Microsoft tabanlı sever işletim sistemlerinde kullanılan NLB (network load balancing) örnek olarak gösterilebilir. Aktif – aktif çalışır.

Cluster yapı ilk önceleri işletim sistemi seviyesinde uygulandı. Microsoft  Windows Enterprise işletim sistemi ile desteklenmeye başladı. Buradaki amaç yapıyı oluşturan sunuculardan birisi down (devre dışı) olduğu zaman üzerindeki servis veya uygulamanın devamlılığını sağlamak için diğer sunucunun bu görevleri üzerine alarak (Failover yaparak)  hizmetteki kesintinin en az süreye indirilmesi ve hizmet devamlılığının sağlanması idi.

cbsa_cluster_

Cluster yapı daha sonraları uygulama katmanında da kullanılmaya başlandı. Veri tabanı tarafında cluster yapı dağıtık sistemler şeklinde isimlendirilmektedir. Sistemin getirilerinden bazıları şunlardır.

  • Kesintisiz ve sürekli çalışma süresi,
  • Kullanıcıların sunucu kesintilerini hissetmemesi,
  • Kapasiteyi artırmak için Hot-Plug (kesintisiz) olarak yeni sunucu ekleyebilme veya çıkarabilme,
  • &#;Düşük Maliyet&#; ile &#;Yüksek Performans&#;,

cbsa_cluster_

CBS tabanlı uygulamalarda ise cluster yapı çok daha önem arz etmektedir. CBS tabanlı uygulamalar diğer uygulamalara göre daha çok veri içerdiğinden genelde performans sorunu yaşanmaktadır. Bu sorunu aşmanın yollarından biride  CBS uygulamalarının sistem mimarisinde Cluster yapının kullanılmasıdır. Bu konuda en iyi örneklerden biri Arcgis Server cluster mimarisidir.

ArcGIS Server; Data sunucularında tutulan mekânsal verilerin ve bu verileri yönetip, analiz ettiğiniz uygulamaların farklı istemcilerin erişimine açmak için kullanılan yazılımdır.  Arcgis Server mimarisindeki Gis Server&#;lar web servera yapılan tüm request&#;leri karşılayarak haritaları çizer, sorgulamaları gerçekleştirir, farklı araçları (printing, models vs.) çalıştırır. Ayrıca coğrafi bilgi sistemleri geliştirirken çok sık kullanacağınız geometrik hesaplamalarınızı yapar. Gis Server&#;lar bir veya birden fazla makinaların birlikte çalışmasına dayanır. Böylece farklı makinalar aynı mekansal verilere erişip, farklı işlemleri gerçekleştirebilir. Tüm servisler htpp protokolü üzerinden erişime açılır.

Tek sunuculu mimari örnekleri

Tek sunuculu mimari örnekleri

 

 

Çoklu Sunucu mimari örnekleri

Çoklu Sunucu mimari örnekleri

 

 

Cluster yapılı mimari örnekleri

Cluster yapılı mimari örnekleri

 

 

ArcServer sistem mimarisi genel

ArcGIS Server sistem mimarisi genel

 

Kaynak:   seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir