nörotransmitter madde / Nörotransmitter Maddeler Nelerdir? Kısaca Yapısı Ve Görevleri - En Son Haberler - Milliyet

Nörotransmitter Madde

nörotransmitter madde

Nörotransmitter Nedir? Sinir sisteminde kaç çeşit Nörotransmitter var?

Bilim dünyası beyindeki organik karmaşık yapıyı halen çözemedi. Beyinde ilginç olan ise sinir ağlarının kablosuz olarak birbirleriyle elektrik sinyalleri üzerinden haberleşiyor. Sinir haberleşmesinin temel taşı ise yazımızın konusu Nörotransmitterlerdir. Bu minik kimyasal maddelerin neler yapabildiğini gördüğünüzde, beynin ne kadar harika bir yapı içinde olduğunu göreceksiniz. Bu yazımızda Nörotransmitter Nedir? Nörotransmitterlerin görevi ve işleyişi nedir? Nörotransmitterlerin sinir sisteminde rolü nedir? Nörotransmitterlerin Sağlığa Etkileri nelerdir? Nörotransmitter Çeşitleri nelerdir? sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.


Nörotransmitterler (Neurotransmitter) sinir hücrelerindeki bilgi akışını sağlayan küçük kimyasal iletkenlerdir. Özellikle Beyin ve Sinir sistemi için önemli ola, bir çok ruhsal hastalığında nedeni olan bazı Nörotransmitterleri çok ça duyarsınız. Bunlardan en çok Dopamin ve Serotonin en çok duyulan ve en çok araştırılan Nörotransmitterlerdendir. İnsan vücudunu tepeden tırnağa saran ve beyinin hükmedeceği şekilde tasarlanan, sinir sistemi hakkında biraz bilgi verip, ardından Nörotransmitter dünyasından bahsedeceğiz.

Nörotransmitter Nedir? Sinir sisteminde kaç çeşit Nörotransmitter var?

203946
Sağlıklı ve dominant agresyonlu köpeklerde monoamin düzeylerinin değerlendirilmesi / Evaluation of monoamine levels in healthy and dominant aggressive dogs
Yazar:EBRU ÖZAYTEKİN AKBAŞ
Danışman: PROF. DR. H. TAMER DODURKA
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
Konu:Veteriner Hekimliği = Veterinary Medicine
Dizin: Onaylandı
Doktora
Türkçe
2007
61 s.
Çalışmamız, barınakta yaşayan Dominant agresyonlu köpeklerde davranışı etkilediği bilinen nörotransmitter madde düzeylerini ve serotonin geri alım inhibitörü olan fluoksetinin bu maddeler üzerindeki etkinliğini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Barınaklarda yaşayan dominant agresyonlu köpeklerde fluoksetin kullanımı sonrası nörotransmitter düzeylerini araştıran ilk çalışma olma özelliğindedir.Araştırma materyalini çeşitli bakım evlerinde barındırılan köpekler arasında dominant agresyon davranışları gözlenen 20 (15'i erkek ve 5'i dişi) ve her hangi bir davranış bozukluğu olmayan değişik yaşlarda 20 adet köpek (11'i dişi ve 9 `u erkek) oluşturmuştur.Fluoksetinin etkinliğini incelemek amacıyla davranışı etkileyen nörotransmitter maddelere ait monoamin metabolitleri (5HIAA, HVA ve MHPG) araştırılmıştır.Sağlıklı ve dominant agresyonlu köpeklerde beyin omurilik sıvısında monoamin düzeylerinin değerlendirilmesi için tüm köpeklerden 0.,14.,30. günlerde BOS örnekler alınmış ve analizler HPLC elektro kimyasal dedektör ile yapılmıştır.Fluoksetin uygulanan dominant agresyonlu köpeklerde monoaminlerin günlere göre değişimi 1. günde 248 pmol/ml, 14.günde 247 pmol/ml ve 30. günde 195 pmol/ml dır. Bu değerlerde günlere göre düşüş gözlenmiştir. Fluoksetin uygulanan agresyonsuz köpeklerde monoaminlerin günlere göre değişimi 1. günde 245 pmol/ml 14.günde 225 pmol/ml 30. günde 190 pmol/ml dır. Bu değerlerde günlere göre düşüş gözlenmiştirBu bulguların dominant agresyonun nörobiyolojisine ve bazı Avrupa ülkeleri dahil, birçok ülkede köpeklerde kullanılmayan fluoksetinin bu davranış bozukluğundaki öneminin anlaşılmasına katkı sağlayacağı inancındayız.
Our study was planned to investigate the neurotransmitter levels known to affect behavior in dominant-aggressive dogs and the efficacy of fluoxetine, a serotonin reuptake inhibitor, in these neurotransmitters. This study is the first research that analyses the neurotransmitter levels after the use of fluoxetine in dominant-aggressive dogs living in pounds.The materials of our study are composed of 20 (15 male and 5 female) dogs that are observed to display dominant aggressive behavior and 20 (11 female and 9 male) dogs of different ages that do not have any behavior disorders among the dogs sheltered in various boarding homes. Monoamine metabolites (5HIAA,HVA, MHPG) that belong to the neurotransmitters, which affect behavior, were analyzed to examine efficacy of fluoxetine. CSF samples were taken from all dogs from cisternal space on the 0th, 14th, 30th days for the evaluation of the monoamine levels in the cerebrospinal fluid of healthy and dominant-aggressive dogs and analysis were made with HPLC electrochemical detector. Changes in monoamines according to days in dominant-aggressive dogs to which fluoxetine was applied were 248 pmol/ml on the 1st day 247 pmol/ml on the 14th day, 195 pmol/ml.on the 30th day. In these values, reduction was observed according to days.Changes in monoamines according to days in dogs without aggression to which fluoxetine was applied were 245 pmol/ml on the 1st day225 pmol/ml on the 14th day 190 pmol/ml .on the 30th day. In these values, reduction was observed according to days .We believe that these findings will contribute to the neurobiology of dominance aggression and realization of the importance of fluoxetine in behavior disorder, which is not used in dogs in many countries including some countries in Europe.

Nörotransmitter Maddeler Nelerdir? Kısaca Yapısı Ve Görevleri

Haberin Devamı

İç klemens bouton presinaptik sinir lifi, nörotransmitter içeren çok sayıda veziküller üretilir ve saklanır. Presinaptik membran bir aksiyon potansiyeli ile depolarize edildiğinde, kalsiyum voltaj kapılı kanallar açılır (terminal düğmelerinin membranlarında bulunur). Bu, presinaptik membrandaki belirli membran proteinlerinin durumunu değiştiren ve terminal boutondan sinaptik yarığa nörotransmiterlerin ekzositozuna neden olan terminal boutona kalsiyum iyonlarının akışına yol açar.

Kısaca Yapısı ve Görevleri

Nörotransmiter, hedef hücreyi bir eyleme uyarırsa, o zaman bir uyarıcı sinapsta görev yapan uyarıcı bir nörotransmiterdir. Öte yandan, hedef hücreyi inhibe ederse, inhibe edici bir sinapsta hareket eden inhibe edici bir nörotransmiterdir. Dolayısıyla, sinapsın türü ve hedef dokunun tepkisi, nörotransmiter türüne bağlıdır. Uyarıcı nörotransmiterler, postsinaptik hücrelerin depolarizasyonuna neden olur ve bir aksiyon potansiyeli oluşturur.

Sinaptik yarığa salınan nörotransmiter, çok kısa bir süre, sadece dakikalar hatta saniyeler için hareket eder. Ya asetilkolin esteraz gibi enzimler tarafından yok edilir ya da geri alım mekanizmaları ile presinaptik nöronun terminal düğmesine yeniden emilir ve sonra geri dönüştürülür. Bu kadar hızlı, ancak kısa ömürlü uyarıcı etkiden sorumlu en iyi bilinen nörotransmiterler asetilkolin, norepinefrin ve epinefrindir.

Haberin Devamı

Nörotransmiterlerin yanı sıra, nöromediyatörler adı verilen diğer sinaps ilişkili kimyasal maddeler de vardır. Nöromodülasyon, maddenin sinaps üzerinde ne kadar uzun süre hareket ettiğine bağlı olarak nörotransmisyondan farklılık gösterir. Nöromodülatörler, presinaptik nöronlar tarafından yeniden emilmez veya enzimler tarafından parçalanmaz. Bunun yerine, beyindeki diğer birkaç nöronun aktivitesini etkileyerek beyin omurilik sıvısında önemli miktarda zaman harcarlar. En iyi bilinen nöromodülatörler ayrıca dopamin, serotonin, asetilkolin, histamin ve norepinefrin gibi nörotransmiterlerdir.

Nörotransmitter Maddeler ve Anatomik Lokalizasyonları

Nörotransmitterler, spesifik bir cevap oluşturmak için prespinaptik membrandan sinaps aralığına salıverilen ve  postsinaptik membrandaki bir reseptöre bağlanarak uyarıyı ileten kimyasal maddeler olarak tanımlanır. Nörotransmitterler, plazma, serum, cerebrospinal sıvı, trombositler, salya ve idrar da dahil olmak üzere çeşitli biyolojik sıvılarda bulunur. Beynin sinirsel regülasyonunda ve vücuttaki spesifik biyolojik fonksiyonların yerine getirilmesinde nörotransmitterlerin önemli bir rolü vardır. Bu derlemede, nörotransmitter maddelerin tanımlanmasında kullanılan kriterler, etki makanizması, sınınıflandırılması, salınımı, inaktivasyonu, tespit yöntemleri, anatomik olarak yerleşim yeri ve görevlerinden bahsedilecektir.Nörotransmitterler, spesifik bir cevap oluşturmak için prespinaptik membrandan sinaps aralığına salıverilen ve  postsinaptik membrandaki bir reseptöre bağlanarak uyarıyı ileten kimyasal maddeler olarak tanımlanır. Nörotransmitterler, plazma, serum, cerebrospinal sıvı, trombositler, salya ve idrar da dahil olmak üzere çeşitli biyolojik sıvılarda bulunur. Beynin sinirsel regülasyonunda ve vücuttaki spesifik biyolojik fonksiyonların yerine getirilmesinde nörotransmitterlerin önemli bir rolü vardır. Bu derlemede, nörotransmitter maddelerin tanımlanmasında kullanılan kriterler, etki makanizması, sınınıflandırılması, salınımı, inaktivasyonu, tespit yöntemleri, anatomik olarak yerleşim yeri ve görevlerinden bahsedilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Anatomik lokalizasyon, Nöroanatomi, Nörotransmitter madde

Neurotransmitters are defined as chemical substances which are delivered to the synapse space of the prespinaptic membrane and transmit a stimulus by binding to a receptor on the postsynaptic membrane to form a spesific responce. Neurotransmitters are found in a variety of biological fluids, including plasma, serum, cerebrospinal fluid, thrombocytes, saliva and urine. Neurotransmitters have an important role in brain neurological regulation and fulfillment of specific biological functions in the body. In this review, neurotransmitter substances will be mentioned in terms of the criteria used for their identification, mechanism of effect, classification, release, inactivation, detection methods, anatomical location and tasks.

Keywords:

Anatomic localization, Neuroanatomy, Neurotransmitter substance,

Tam Metin

___

  • Alexander B (1998). The role of nitric oxide in hepatic metabolism. Nutrition, 14, 4, 376-390, USA. Anonymous(2017a).https://docs.google.com/file/d/0B7VZm7TSSZ7fUFZ1NkFCaFNoZUk/edit Access Date: 20.10.2017. Anonymous(2017b).http://faculty.washington.edu/chudler/chnt1.html Access Date: 20.10.2017. Arıcıoğlu F (2005). Nitrik Oksit ve Santral Sinir Sistemi. Türk Farmakoloji Derneği, Farmakoloji Eğitim Seminerleri Proğramı, Nitrik Oksitin Farmakolojisi, Seminer Özetleri. 19-21, Mersin. Arıncı K, Elhan A (1997). Anatomi: Dolaşım Sistemi, Periferik Sinir Sistemi, Merkezi Sinir Sistemi, Duyu Organları, 2. Vol, 2. Ed., Ankara University, Medical Faculty, Anatomy Department, Güneş Kitapevi, Ankara, 275-278. Aston-Jones G, Chen S, Zhu Y, Oshinsky ML (2001). A neural circuit for cardian regulation of arousal. Nat. Neurosci, 4, 732-738. Aston-Jones G, Rajkowski J, Kubiak P (1994). Locus coeruleus neurons in monkey are selectively activated by attended cues in a vigilance task. J. Neurosci., 14, 4467- 4480.
  • Barreiro-Iglesias A, Villar-Cervinño V, Anadòn R, Rodicio MC (2009). Dopamine and γ-aminobutyric acid are colocalized in restricted groups of neurons in the sea lamprey brain: insights into the early evolution of neurotransmitter colocalization in vertebrates, J Anat, 215, 601–610. Berke JD, Hyman SE (2000). Addiction, dopamine, and the molecular mechanisms of memory. Neuron, 25, 515-32. Bowery NG, Smart TG (2006). GABA and glycine as neurotransmitters: a brief history. British J Pharmacol, 147, 109-119. Bredt DS, Synder SH (1992). Nitric oxide, a novel neuronal messenger. Neuron, 8, 3–11. Breitenstein C, Flöel A, Korsukewitz C, Wailke S, Bushuven S, Knecht S (2006). A shift of paradigm: From noradrenergic to dopaminergic modulation of learning, J Neurological Sci, 248, 42-47. Burette A, Zabel U, Weinberg RJ, Schmidt HH, Valtschanoff JG (2002). Synaptic localization of nitric oxide synthase and soluble guanylyl cyclase in the hippocampus. J Neurosci., 22 (20), 8961-70. Burnstock G (1995). Noradrenaline and ATP: co transmitter and neuromodulators. J Physiol Pharmacol, 46(4), 365-384. Chen S, Hillman DE (1993). Colocalization of neurotransmitters in the cerebellar nuclei deep, J Neurocytology, 22, 81-91. Cooper JR, Bloom FE, Roth RH (2003). The Biochemical Basis of Neuropharmacology, eight ed. Oxford Univ. Press, New York. Dun NJ, Dun SL, Wu SY, Forstmann U, Schmidt HHHW, Tseng LF (1993). Nitric oxide synthase immunoreactivity in rat, cat and squirrel monkey spinal cord. Neuroscience, 54, 845-857. Dursun N (2000). Veteriner Anatomi III, Medisan Yayınevi, Ankara. Eroğlu E (2012). Association between gamma aminobutyric acid (GABA) type B receptors gene polymorphisms and idiopathic generalized epilepsy. MSc. Thesis, METU. Ganong W (2005). Review of Medical Physiology (22. edition). McGraw-Hill Companies, 928, Columbus, ABD. Girault JA, Greengard P (2004). The neurobiology of dopamine signaling. Arch Neurol, 61 (5), 641-644. Halbach OB, Dermietzel R (2002a). Neurotransmitters and Neuromodulators: Handbook of Receptors and Biological Effects: Neurotransmitters. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 40-107. Halbach OB, Dermietzel R (2002b). Neurotransmitters and Neuromodulators: Handbook of Receptors and Biological Effects: Methods. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 19-36. Herdegen T, Rudiger S, Mayer B, Rodrigo B, Zimmerman M (1994). Expression of nitric oxide synthase and colocalization with Jun, Fos and Krox transcription factors in the spinal cord neurons following noxious stimulation of the rat hindpaw. Mol Brain Res., 22, 245-258. Herlenius E, Lagercrantz H (2004). Development of neurotransmitter systems during critical periods. Experimental Neurology, 190, 9-21. Johnston MV, Silverstein FS (1998). Development of neurotransmitters. In:Polin RA, Fox WW(Eds.), Fetal and Neonatal Physology. Saunders, Philadelphia, 2116 – 2117. Kandel ER, Schwartz JH, Jessell TM (2000). Principles of Neural Science. McGraw-Hill, United States, 1414. Klein BG (2008). Sinaptik İleti ve Nörotransmitter Döngüsü: Kimyasal Maddelerin Nörotransmitter Olarak Tanımlanması. W.O. Reece (Ed.), S. YILDIZ (Translation Ed.), Dukes’ Physiology of Domestic Animals (12. edition), Dukes Veteriner Fizyoloji (Turkish 1. edition), Cornell University Press, Medipres Matbaacılık; 767-796. König HE, Liebich HG (2007). Veterinary Anatomy of Domestic Mammals: Text Book and Colour Atlas (Third Edition): General Anatomy of the Nervous System (Systema Nervosum), Schattauer, Germany, 1-48. Li J, Billiar TR (1999). Nitric oxide IV. Determinants of nitric oxide protection and toxicity in liver. Am Physiol Soc, 276 (5), 1069-1073. Macnaughton WK (1998). Expression, activity and cellular localization of inducible nitric oxide synthase in rat ileum and colon post-irradiation, Int J Radiation Biol, 74(2), 255-264. Malinski T (2007). Nitric oxide and nitro-oxidative stress in Alzheimer’s Disease. J Alz Disease, 11(2), 207-218. Marc DT, Ailts JW, Ailts Campeau DC, Bull MJ, Olson KL (2011). Neurotransmitters excreted in the urine as biomarkers of nervous system activity: validity and clinical applicability, Neurosci Biobehavioral Rev, 35, 635-644. Mckee M, Scavone C, Nathanson JA (1994). Nitric oxide, cGMP, and hormone regulation of active sodium transport, Proc. Nati. Acad. Sci., 91, 12056-12060, USA. Meller ST, Gebhart GF (1993). Nitric oxide (NO) and nociceptive processing in the spinal cord. Pain, 52, 127–136. Miceli MO, Post CA, Kooy D (1987). Catecholamine and serotonin colocalization in projection neurons of the area postrema, Brain Res, 412 (2), 381-385. Myhrer T (2003). Neurotransmitter systems involved in learning and memory in therat: a meta-analysis based on studies of four behavioral tasks. Brain Res Rev, 41, 268-287. Ninan PT (1999). The functional anatomy, neurochemistry, and pharmacology of anxiety. J Clin Psychiatry, 60, 12-17. Patestas MA, Gartner LP (2006). A Textbook of Neuroanatomy: Nörotransmitter Substances. Blakwell Publishing, 44-53. Platt SR (2007). The role of glutamate in central nervous system health and diseasea review. Vet J, 173, 278-286. Raven PH, Johnson GB (1996). Biology, McGraw-Hill, 4th Edition, USA. Ressler KJ, Nemeroff CB (2000). Role of serotonergic and noradrenergic systems inthe pathophysiology of depression and anxiety disorders. Depress Anxiety, 12, 2-19. Robert PH, Benoit M (2008). Neurochemistry of cognition: serotonergic and adrenergic mechanisms, in:G Goldenberg, BL Miller (Eds.), Handbook of Clinical Neurology, Neuropsychology and behavioral neurology, 3rd series, Vol. 88. Ruda MA, Besse D, Inagaki S, Deleon M, Ren K (1994). Nitric oxide expression and regulation in the dorsal root ganglion and spinal cord. Ann NY Acad Sci , 738 (1), 181-190. Shah AJ, Crespi F, Heidbreder C (2002). Amino acid neurotransmitters: separation approaches and diagnostic value. J Chromatography B, 781, 151 - 163. Sherwood L (2007). Human Physiology: From Cells to Systems (6. edition). Brooks Cole, 912, ABD. Siegel A, Sapru HN (2006). Essential Neuroscience Second Edition, Lippincott Williams & Wilkins, USA. Soyguder Z, Karadag H, Nazli M (2004). Neuronal nitric oxide synthase immunoreactivity in ependymal cells during early postnatal development. J Chem Neuroanatomy, 27(1), 3-6. Svensson TH, Mathe´ AA (2002). Monoaminergic transmitter systems, In: HA D’Haenen, JA Den Boer, P Willner (Eds.), Biological Psychiatry, Wiley, Chichester, 45-66. Terenghi G, Riveros-Moreno V, Hudson LD, Ibrahim NBN, Polak JM (1993). Immunohistochemistry of nitric oxide synthase demonstrates immunoreactive neurons in spinal cord and dorsal root ganglia of man and rat. J Neurol Sci , 118, 34-37. Traub RJ, Solodkin A, Meller ST, Gebhart GF (1994). Spinal cord NADPH-diaphorase histochemical staining but not nitric oxide synathase immunoreactivity increase following carrageenanproduced hindpaw inflammation in the rat. Brain Res, 668, 204-210. Valtschanoff JG, Weinberg RJ, Rustioni A, Schmidt HHHW (1992). Nitric oxide synthase and GABA colocalize in lamina II of rat spinal cord, Neurosci Lett, 148 (1-2), 6-10. Wu J, Lin Q, Lu Y, Willis WD, Westlund KN (1998). Changes in nitric oxide synthase isoforms in the spinal cord of rat following induction of chronic arthritis. Exp Brain Res., 118, 457-465. Yetgin Ö (2014). Method Development and Validation to Determine Neurotransmitters By Using HPLC, Abant İzzet Baysal University, Institute of Health Sciences, Department of Chemistry, Graduate Thesis, Bolu. Yılmaz AB, Yur F (2010). Ratlarda deneysel akciğer fibrozisinde nitrik oksit oksidasyon ürünleri ve kan gazları düzeylerinin araştırılması, YYU Vet Fak Derg, 21 (3), 135 – 139. Zeyden M, Oldenziel WH, Rea K, Cremers TI, Westerink BH (2008). Microdialysis of GABA and glutamate: analysis, interpretation and comparison with microsensors. Pharmacol Biochem Behavior, 90, 135-147. Zhang X, Verge V, Wiesenfeld-Hallin Z, Ju G, Bredt D, Synder SH, Hökfelt T (1993). Nitric oxide synthase-like immunoreactivity in lumbar dorsal root ganglia and spinal cord of rat and monkey and effect of peripheral axotomy. J Comp Neural, 335, 563- 575.

___

Bibtex@derleme { vanvetj435419, journal = {Van Veterinary Journal}, issn = {2149-3359}, eissn = {2149-8644}, address = {YYÜ Veteriner Fakültesi Dergi Editörlüğü Kampüs Van Turkey}, publisher = {Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {28}, number = {3}, pages = {177 - 182}, title = {Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations}, key = {cite}, author = {Yılmaz, Osman and Soygüder, Zafer} }
APA Yılmaz, O. & Soygüder, Z. (2017). Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations . Van Veterinary Journal , 28 (3) , 177-182 .
MLA Yılmaz, O. , Soygüder, Z. "Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations" . Van Veterinary Journal 28 (2017 ): 177-182 <
Chicago Yılmaz, O. , Soygüder, Z. "Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations". Van Veterinary Journal 28 (2017 ): 177-182
RIS TY - JOUR T1 - Nörotransmitter Maddeler ve Anatomik Lokalizasyonları AU - OsmanYılmaz, ZaferSoygüder Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Van Veterinary Journal JF - Journal JO - JOR SP - 177 EP - 182 VL - 28 IS - 3 SN - 2149-3359-2149-8644 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Van Veterinary Journal Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations %A Osman Yılmaz , Zafer Soygüder %T Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations %D 2017 %J Van Veterinary Journal %P 2149-3359-2149-8644 %V 28 %N 3 %R %U
ISNAD Yılmaz, Osman , Soygüder, Zafer . "Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations". Van Veterinary Journal 28 / 3 (Aralık 2017): 177-182 .
AMA Yılmaz O. , Soygüder Z. Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations. Van Vet J. 2017; 28(3): 177-182.
Vancouver Yılmaz O. , Soygüder Z. Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations. Van Veterinary Journal. 2017; 28(3): 177-182.
IEEE O. Yılmaz ve Z. Soygüder , "Neurotransmitter Substances and Anatomical Localizations", , c. 28, sayı. 3, ss. 177-182, Ara. 2017

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir