norgah / Hava Durumu Yukarı Norgâh. Mevcut hava durumu | seafoodplus.info

Norgah

norgah

Çok eski tarihi bir geçmişe sahip olan Pazaryolu’nun eski adı “Norgah” olup “Yenişehir” veya “Sulak Yer” anlamına gelmektedir. Pazaryolu’ nun kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İlk çağlarda hane olduğu söylenmektedir.

M.Ö.’ki yıllarda Sasper Türklerinin Doğubeyazıt ile Çoruh vadisi arasında yerleştikleri ve uzun süre bu yörede yaşadıkları, Tarihçi Profesör seafoodplus.infotin KİRAZOĞLU’nun “İspir” adlı eserinde ifade edilmektedir.

Daha önce Cenevizlerin idaresinde kalan Pazaryolu sonra Selçuklu Türklerinin hakimiyetine girmiş, bilahare Anadolu Selçuklu Beyliklerinden Saltuk Oğullarına, Fatih’in Trabzon’u fethi ile de Osmanlı İmparatorluğu’na intikal etmiştir. Bugün Selçuklulara ve Cenevizlilere ait kale, hamam gibi eserler mevcuttur.

Erzurum' un 16 Şubat günü Ruslar tarafından işgal edilmesi üzerine halkın daha çok perişan olacağı düşünülerek Çoruh Müfreze Komutanı Halit Bey tarafından ahalinin muhacir olmaları emredilmiştir.

Muhacir kafilesini koruyarak çekilen Halit Bey (Paşa) kuvvetleri daha Pazaryolu ilçesine varmamıştı ki, Ruslar 20 Şubat tarihinde İspir' e girdi. Ruslar ilen yürüyüşüne devam ederek 24 Şubat günü Pazaryolu' nu aldı, Askerlerin büyük bir bölümü İspir ve çevresinden oluşmuş bulunan Çoruh müfreze komutan Ha1it Bey kuvvetlerinin büyük bir kısmını Karakoç Köyünde bir kısmını da Gök dere mevkiinde mevzilendirmişti. Pazaryolu'na gören Ruslar burada gecelerken düşman gafletinden eden Gökdere' deki Türk Birlikleri gece yarısı Pazaryolu'na ani baskın yaparak Ruslara ağır zayiat vermiş Demirgöze Köyüne kadar geriye püskürtülmüşlerdir. Ertesi gün tekrar taarruza geçen Ruslar Pazaryolu' tekrar almışlardı. Bununla da ka1mayarak Pazaryolu ve çevresindeki köylerden topladıkları erkekleri kurşuna dizmiş ve bir önceki günün intikamım almak maksadıyla bütün çevrede kadın erkek dememiş korkunç bir katliama girişmiş, sayısız insanı feci şekilde işkencelerle şehit etmişlerdir. Ruslar Akbulut, Burçaklı Mahalleleriyle Gölyanı, Göztepe ve Gülçimen Köylerinde yüzlerce kadın ve erkeği türlü işkencelerle öldürdükleri gibi, Türk birliğinin yerini haber vermedikleri için Pazaryolu’ nda 65, kişiyi hunharca kurşuna dizmişlerdir. Ha1it Bey Çoruh müfrezesi ile düşman karşısındaki mukavemetine devam etmiş, son köyü de terk etmek mecburiyetinde kalarak mevzilerini Bayburt' a kurmuştu. Rusların işgali ile birlikte Rusya'ya kaçmış olan Ermeniler de dönerek Hodiçor (Sırakonaklar) ve Mohurgot köylerinde oturan Ermenilerle birleştiler. Bilhassa Çamlıkaya bölgesi başta olmak üzere bütün köylerde en gaddar, en İnsanlık dışı işkencelere başladılar. Bölünmesi planlanan güzel memleketimizden bir parça kaçıracaklarını ümit ederek Ruslara katılan Ermeniler, büyük hayaller peşinde koşmuş ve onlara zaferlerini sağlama yönünde yardım ve yatakçılığın her türlüsünü yapmakta kusur etmemişlerdir. Rusya' da çarlığın devrilmesi, yerine geçen ömürsüz bir Rusya Cumhuriyetinden soma 7 Kasım de patlak veren Bolşevik ihtilalinden kısa bir müddet sonra Rus cephesinde çözülme başladı. Bu çözü1me Ermeni komitelerine ve '"Ermenistan” hayallerine yeni ve geniş ufuklar açtı. Ermeniler Rusların boşalttığı cephelere yerleşerek işgal altında kalan bölgelerdeki Müslümanları da kırarak buralarda suni bir "Ermeni Çokluğu" kurup, sahiplenmek, bu uğurda kendileri ile beraber olan Rus Subay ve Teknik Kadrodan gereği gibi faydalanmak istiyorlardı. Bu maksatla Ermeni intikam taburları (Kasap Alaylan) Türkleri kitle halinde imhaya başlamışlardı. Ermeniler bu kasap olaylar doğrudan doğruya taşnak komiteleri tarafından sevk ve idare ediliyordu. Liderleri, Ermenilerce general rütbesi verilen Antronik idi. 

İspir'deki Rus birliğinin komutanı İspir' den ayrılmadan bir hafta önce kaza merkezinde fırıncılık yapan ve iyi Rusça bilen Hunutlu Mehmet (Polat) efendiyi çağırarak "sizi idare edecek, önderlik edecek kim varsa acele buldur ve acele yanıma gelin” dedi.

Mehmet Efendi Rus işgali sonunda köyüne giden Müftü Hacı Hafız Mustafa(Baş kapan) efendiye haber göndererek getirtmiş ve birlikte Rus komutanının yanına gitmişlerdi Rus birliğinin komutanı kendinin de Müslüman olduğunu (O zamana kadar Müslüman taburu olduğunu kimseye söylememiş) Rusya'da ihtilal çıktığını ıricat emri aldığını söylemiş ve Ermenilerin emellerini anlatarak,Müslüman ahalinin akıbetinin çok fena olacağını bu bakımdan hemen birlik olup teşkilatlanmalarını, çekilirken bırakacakları ağılıkların sahiplenilmesini söylemiştir.

Bu gelişmeler üzerine Müftü Hacı Hafız Mustafa (Baş kapan) efendi başkanlığında Azerbaycanlı Hasan ve Ali efendiler, Şeyh Zade Hacı Mehmet efendi,Cerrah Zade (CiIanun) Hasan efendi Hoca Hayrullah Efendi, Hunutlu Mehmet efendi, Kanlı Saadettin Hoca efendi, Hacı Nafiz Zade Müştak(Çağlayan)efendi bir araya gelerek 20 Ocak tarihinde "Şuralar cemiyetini kurmuşlardır." Rusların çekileceği günden (3 Şubat )2 gün önce Bayburt'tan gelen üç Ermeni kafilesinin üzerinden çıkan ve Bayburt'ta ki Ermeni Ordu Birliğinin komutanı Antrahik'in imzasını taşıyan mektupta Hodiçor Ermenilerine hitaben şöyle deniliyordu."Bayburt katliamı bitmek üzeredir,gelecek pazar günü Kan (Özbağ) köyünde birleşmek üzere bütün hazırlıklınızı 'tamamlayıp yediden yetmişe bütün Türkler öldürülerek hareket edin ve hareketinizi seafoodplus.infoğer yandan Erzurum yönünde buluna,n Ermeniler de Hodiçor'a haberi göndermiş bu Ermeni haberci üzerinde çıkan ve Batum Taşnakları reisi Zaven Zakaryan imzasını taşıyan mektupta,"Rusya'nın içi bozuldu ve Rus ordusu çseafoodplus.infon bizim birliklerimize teslim edilmesi ihtimali vardıseafoodplus.info orada en evvel elinden iş gelir Türkleri ileri gelen bey, ağa ve ahaliye boş bırakmayıp icabına bakınıseafoodplus.info ile sık sık muhabere ediniz. "deniliyordu.

Elde', edinilen çok kıymetli her iki vesika da işin vahameti hakkında kesin bilgiler seafoodplus.info üzerine şuralar cemiyeti derhal toplanarak aşağıda belirtilen kararlan almış ve hemen uygulanmaya geçmişlerdir.

1-Şimdiye kadar gizliden gizliye toplanmış mevcut silah ve cephanenin dağıtımı.

2- Köylerden eli silah tutan her Türk'ün mücadeleye katılması için lüzumlu tedbirler.

3- Rize bölgesinden yardım için teşebbüse geçilmesi.

4- Erzurum'un durumunu tespit ve Bayburt katliamını bildirerek teşkilatlanması için Erzurum'a iki kişinin gönderilmesi.

5-Tortum ve Yusufeli kazalarına aynı durumun bildirilmesi.

6-Karışıklıktan istifade etmek isteyecek kötü ,niyetlere karşı tedbir alınması.

Cemiyet alınan kararlar doğrultusunda bölgeye girilecek bütün geçitleri kesmek üzere birlikler oluşturmaya başlamıştı.Düşman birliklerinin birincisi Bayburt yönünden gelecek muntazam silahlı Ermeni askeri - birlikleri,ikincisi Hodiçor-Mahugot bölgesine toplanmış,burada yığınak yapmış çete durumundaki seafoodplus.infot yönünden gelecek Ermeniler Çoruh vadisi boyunca ilerlemek ve Kozlu Karakoç; Mescitli geçitlerinden geçmek mecburiyetindeydiler. Rusların ve Ermenilerin mezalimlerinden ve bizzat yaşadıkları fecaatlerden çelikleşmiş ve bilenmiş ahali,eli silah tutan çocuklar ve yaşlılardan kim varsa tüfek,kılıç ve balta gibi eline ne geçirirse silahlanıp,emrine verildiği şahsın yanı başında,tutmakla görevli bulunduğu geçide koşmaya .başlamıştı.

Bayburt cephesine tayin edilen komutanlar ve köy halkı şu şekildeydi;

1-Kozlu boğazı; Gocukturlu Feyruz Bey (Koçanoğlu) emrinde o bölge köyleri halkı tarafından tutulurdu.

2-Karakoç Boğazı; Şeyhin Hacıbey yönetiminde, Akpirikli Hacı Necip Bey, Cenkerli Ekşioğlu Hacı Sü1eyman, Hacı Hafızın Müştak efendi, Yavuzun Şükrü Efendi Azerbaycan Mebusu Hasan Bey, Pazaryolu’na ve bağlı köylerle barhar köyleri, Tarpini, Madur, Karap Köyleri, Kerap köyleri.

3-Mescit1i Boğazı; Ortaverenli Rüşan ağa emrindeki kuvvetler. 
Bayburt'tan ilerleyen Ermeniler Kozlu üzerine yürümemiş bütün kuvvetlerini Karakoç boğazına yöneltmişlerdi. Durumu yakından takip eden Müftü Başkapan Kozlu boğazında menzilenmiş olan Feyruz (Kozanoğlu) Bey'e bütün kuvvetlerini Karakoç boğazına kaydırmasını bildirmişti. Kozlu boğazındaki kuvvetlerin gelmesiyle Karakoç boğazında mukavemet daha da güçlenmiş, mukavemeti kıramayacağını Ermeni öncü öncü kuvvetleri geri çekilmek mecburiyetinde kalmışlardır.Düşmanın Karakaç boğazından atılması üzerine, buradaki kuvvetlerin bir kısmı Mescitli boğazına diğer kısmı Suluka Hasan efendi kuvvetlerine katılmışlardır.

Karakoç boğazından çekilen Ermeniler diğer boğaz1arında Türkler tarafından kesilmiş. olduğunu görünce, Kop dağı Aşkale üzerinden Erzurum’a yönelmişlerdir.

Bütün boğazlardan Ermeni tehlikesi atlatıldıktan sonra sadece bir çıban başı halinde Hodiçor- Mohurgot’ da çevrilmiş Ermeniler kalıseafoodplus.infot Türk ordusunun Bayburt'a girdiği haberi alınır alınmaz bütün cephelerden umumi taarruza emir seafoodplus.infoler inatla mukavemet ediyor ve çarpışmalar geceli gündüzlü devam ediyordu.. Tük Milis Kuvvetleri Kurtdeşen, Hodiçgr ve aşağı Mohurgot kalesine sığınıp menzilendiler. Elde top ve benzeri silahlar olmadığından bu kaleye taarruz etmek imkansızdı. Türk ordusunun 3 Mart günü İspir' de olacağı haberi gelince,Müftü Başkapan müjdeyi en ücra köylere kadar derhal bildirdi. Bunun nasıl bir ruhi durum üstün haz ve sevinç halinde karşılandığını anlatmak İmkansızdır.O gece sabaha kadar ahali uyumadı. Sabahleyin bütün halk yollara. dökülmüş Yüzbaşı Ziya Bey komutasındaki Mehmetçikleri ve Türk Bayrağını selamlıyorlardı.Herkes yerleri öpüyor , ellerini kaldırmış yaradana hamdü sena ediyordu. Binlerce kişinin katıldığı tekbir sedalarıyla kurban seafoodplus.info sonra şehre girildi.

7 Mart günü sabahı gelen toplar hemen, HER PER yaylasında mevzilendirildi ve şafakla beraber ilk mermi namludan fırlatıldı. Top atışları neticesi beklenen sonuç meydana gelmişti. Mohurgot kalesi 15 devamlı muharebe neticesi teslim oldu. Bu kalenin alınmasına Başçavuş Ramazan, Yüzbaşı Ziya Bey ve beş erimizden başka, büyük sayıda milis kuvvetimizde şehit verilmiştir. Bu son mücadele ile bölgemizden bütün düşman temizlenmiş ve İlçemiz hürriyetine kavuşmuştur. Çevremizin Ermenilerden temizlenmiş olmasıyla beraber, Fırka kumandanı Miralay Erzurumlu Rüştü’nün emri üzerine, Erzurum’ un Ermenilerden temizlenmesinde de temiz yürekli ve yiğit evlatlarımız başarılı olmuş kendilerinden sonra gelenlere yüzleri ak olarak şeref ve kahramanlık payeleri bırakmışlardır.

Bugünleri bize kazandıran ordumuza şükranlarımızı sunuyor ve memleketin düşmandan kurtuluşunda sunuyor ve memleketin düşmandan kurtuluşunda görevlerini hakkıyla yapan ve adı geçen veya geçmeyen bütün bu vatanperver bu şehitleri hürmetle selamlıyoruz.

Bugün istik1âl ve hürriyet içinde huzur dolu bir hayat yaşıyorsak bunu ata1arımızın kanları ve büyük ızdırapları pahasına elde etmelerine borçlu olduğumuzu unutmamamız ve onlara laik evlatlar olmak bizlerin mecburi bir görevi ve gururu olacağı bilincini taşımak zorundayız.

7 Kasım ’ deki Bolşevik İhtilalı’ nden sonra çözülmeye başlayan Rus cephelerine yerleşen Ermeniler, bölgede kanlı çatışmaların yaşanmasına neden olmuşlardır. Yöre, (Pazaryolu) 27 Şubat ’ de Milli Kurtuluşunu gerçekleştirmiş ve Türk idaresine kavuşmuştur.

İlçemiz 21 Haziran tarih ve Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Kanun ile kurulmuştur.

kaynağı değiştir]
  1. ^Son Teşkilat-i Mülkiyede Köylerimizin Adları (Osmanlıca), İstanbul, , s.
  2. ^"Histoire de la Georgie: depuis l'antiquité jusqu'au XIXe siècle, 1. cilt". 9 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran &#;
  3. ^"Ermenice - Gürcüce Sözlük, Tiflis, ". 8 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs &#;
  4. ^A Comprehensive Georgian-English Dictionary, , 2 cilt 4 Ekim tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ISBN
  5. ^""Pazaryolu'nun Tarihçesi" - T.C. Pazaryolu Kaymakamlığı". 7 Şubat tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs &#;
  6. ^ Yılı Tao-Klarceti Tarihi Eserleri Araştırma Gezisi Sonuçları (Gürcüce: ტაო-კლარჯეთის ძეგლების წლის საკვლევი ექსპედიციების ანგარიშები), Tiflis, , s 31 Temmuz tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ISBN
  7. ^[Histoire de la Georgie: depuis l'antiquité jusqu'au XIXe siècle, 1. cilt]]
  8. ^Çakır, İ.E., Tarihli Avârız Defterine Göre İspir Sancağı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt:2, Sayı:8, Yıl URL:seafoodplus.info 31 Ekim tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  9. ^Özger, Y., Yüzyılın İlk Yarısında İspir ve Köylerinin Nüfusu. A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı: 34, Sayfa, Erzurum URL:seafoodplus.info%20%C3%seafoodplus.info 17 Haziran tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  10. ^Yılmaz, İ., Yüzyılın Son Çeyreğinde İspir Kazasının İdari Yapısı ve Nüfusu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 53, , S, Aralık URL:seafoodplus.info 14 Eylül tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim:
  11. ^"Geçmişten Geleceğe Yusufeli Sempozyumu Bildirileri"(PDF). 6 Ocak tarihinde kaynağından(PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül &#;
  12. ^ Yılı Tao-Klarceti Tarihi Eserleri Araştırma Gezisi Sonuçları (Gürcüce: ტაო-კლარჯეთის ძეგლების წლის საკვლევი ექსპედიციების ანგარიშები), Tiflis, , s 31 Temmuz tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ISBN
  13. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım &#;
  14. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım &#;
  15. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım &#;
  16. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım &#;
  17. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım &#;
  18. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım &#;
  19. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım &#;
  20. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart &#;
  21. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat &#;
  22. ^" genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat tarihinde kaynağından(html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat &#;
  23. ^abcdefg

Dış bağlantılar[değiştir


Çok eski tarihi bir geçmişe sahip olan Pazaryolu’nun eski adı Norgah veya Norkağ olup Ermenice “Yenişehir” anlamına gelmektedir.

İlçede ilk yerleşim kesin olarak bilinmemekle birlikte yerleşimin MÖ yıllara uzandığı tahmin edilmektedir. Milat öncesi yıllarda Sapser Türkleri? nin Doğubeyazıt ile Çoruh vadisi arasına yerleştikleri ve uzun süre bu yörede yaşadıkları tarihçi Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu`nun "İspir" adlı eserinde ifade edilmektedir.

İspir, Yusufeli ve Tortum bölgesi MÖ 63 yılından itibaren dönem dönem Roma ve Bizans devletlerinin etki alanına girmiş ise de bölge gerçekte çeşitli Ermeni beyliklerinin yönetiminde kalmıştır.

Bölgede hüküm süren Ermeni hanedanlarının en ünlüsü, İspir merkezli olan Bagratuni hanedanı veya Bagratlı hanedanıdır.

Erzurum kenti yılları arasında üçyüz yıla yakın Arap-İslam egemenliği altında kaldığı halde, İslam yönetiminin Tortum yöresini fiilen etkisi altına aldığına dair bir belirti yoktur.

Bölgede Arap mevcudiyetinin sona ermesinden sonra Bagratlı David Kuropalates () Yusufeli ve Tortum merkezli güçlü bir beylik oluşturmuş ve bir dönem Anadolu'nun en önemli iktidar odaklarından biri haline gelmiştir.

David Ermeni kökenli olduğu halde Bizans ile ittifak ederek klasik Ermeni Gürcü ittifakı ile Gürcü kültürünü ve dilini ön plana sürmüş ve Gürcü krallığının uzun bir aradan sonra yeniden kurulmasına önayak olmuştur. Tortum'un Öşk ve Haho köyleri ile Yusufeli'nin İşhan, Dörtkilise ve Barhal köylerindeki büyük kiliseler bu hükümdar zamanında yaptırılmıştır.

David'in çocuksuz ölümü üzerine beyliği yılında Bizans'ın doğrudan yönetimine girmiş ve bu tarihten sonra Erzurum ve Yusufeli bölgesi ekonomik ve kültürel alanda gerileme yaşamıştır.

Türklerin Anadolu’da akınlar düzenledikleri ilk yerlerden biri olan Pazaryolu ve çevresi, kısa dönemli işgal ve savaşlar dışında Türk yönetimine girmemekte uzun süre direnmiştir.

yüzyılda Ahıska merkezli Cakeli sülalesindenGürcü beylerin denetiminde olan Pazaryolu yöresi Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Zaferi sırasında kısa bir süre Osmanlı yönetimine girse de, nihai olarak ancak Kanuni Sultan Süleyman döneminde yılında fethedilebilmiştir.

Bugün bölgede hâlen Ermeni ve Gürcü dönemlerine ait kale ve kilise gibi eserlere rastlanmaktadır.

7 Kasım ’deki Bolşevik İhtilali’nden sonra çözülmeye başlayan Rus cephelerine yerleşen Ermeniler, bölgede kanlı çatışmaların yaşanmasına neden olmuşlardır. Yöre, 25 Şubat ’ de Milli Kurtuluşunu gerçekleştirmiş ve Türk idaresine kavuşmuştur.

Otuzbeş köy ve dokuz mahalle muhtarlığı olmak üzere toplam kırk dört adet yerleşim biriminden oluşan Pazaryolu, İspir ilçesine bağlı bir bucak iken,

ilçe yapılması

21 Haziran tarih ve S Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuştur. Adliye Teşkilatı, Emniyet Amirliği, Askerlik Şubesi Başkanlığı, Orman İşletme Şefliği ve Meteoroloji Memurluğu dışında tüm resmi kurum ve kuruluşlar mevcuttur.

İlçe Erzurum iline km mesafededir. Doğuda İspir, batıda Bayburt, güneyde Aşkale ve kuzeyde ise Rize ile çevrilidir. Çoruh Nehri vadisinde Kaçkar Dağları ile Mescit Dağları arasında km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir.

İlçe nüfusunun % 45’i köylerde yaşamaktadır. Okur-yazar oranı % 99’a ulaşmış bulunmaktadır. Halkın geçim kaynağı genellikle gurbetçilik ve çiftçiliğe dayanmaktadır. Özellikle Çoruh vadisinde ve Çoruh nehrine inen dere yataklarında meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. Daha yüksek rakımlı köylerde hayvancılık ön planda yer almaktadır. Pazaryolu yöresi aynı zamanda intansif arıcılık için Türkiye'de bulunan ideal merkezlerinden biridir. Jeolojik yapı, toprak yapısı ve bitki örtüsü yüksek değerde ve kalitede bal üretimi sağlamaktadır. Bugüne kadar yörede münferiden ve iptidai usullerle üretilmesine rağmen elde edilen balın bütün ülkede aranır ve istenir olması bu hususu teyit etmektedir.

İlçeye bağlı köylerin hepsinde elektrik mevcut olup, kanalizasyon altyapısı tamamlanmıştır.

İlçe sınırları içinden geçen Çoruh Nehri, su debisi, su miktarı ve sezon uzunluğu gibi tabii özellikleri nedeniyle çeşitli su sporlarına oldukça uygundur. İlçe, bu özelliği ile özellikle Rafting yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi haline gelmiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir