obss teknopark / IPYD - Kurumsal Ölçekte Çeviklik

Obss Teknopark

obss teknopark

Türkiye'nin teknoloji üssü Teknopark İstanbul

Teknopark İstanbul
Furkan Özata, Recep ÇelikYeni Şafak
Kuruluş hikayesi Turgut Özal’ın başbakanlık dönemine dayanan ve ’te aktif olarak faaliyete başlayan Teknopark İstanbul’da savunma sanayii için önemli çalışmalar yürütülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Türkiye'nin yüz akı projesi" olarak nitelendirdiği Teknopark İstanbul’daki teknoloji şirketleriyle, Türkiye’ye her anlamda katkıda bulunan yerli ve milli projeleri konuştuk.

Günümüz dünyasında ülkelerin gelişmişlik oranlarının değerlendirileceği pek çok alan var; bilim, sanat, eğitim, sağlık, ekonomi Bu alanlardaki gelişimin temelinde elbette teknoloji yatıyor. Ülkelerin yeni bilgi üretebilme kapasitesinin, teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olduğu artık hemen herkes tarafından kabul ediliyor.

Bu nedenle ülkeler teknolojiye yatırım yapma konusunda tabiri caizse birbirleriyle rekabete girmiş durumda. Bu rekabet de dünya çapında Teknoloji Parkı, Teknokent, Bilim Parkı ve Araştırma Parkı gibi tesisleri doğurdu.

Kısa bilgi: Teknoparklar bir internet kafe değil ve bu merkezlerde film, oyun, bilgisayar ve çevre birimleri satılmıyor.

Teknoparklar ile ilgili maalesef pek çok kişi detaylı bilgiye sahip değil. Teknoparklar, esasında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri. Dünyada birçok ülkede bulunan bu tesisler, ülkelerin teknoloji tabanlı kalkınmasına doğrudan etkileri kanıtlanmış dünya çapında bir model.

Bir teknoparkın kurulması için üniversite, sanayi ve devlet işbirliği yapısının oluşturulması gerekiyor:

  • Üniversite - Araştırmalarla bilgi üretiyor
  • Sanayi - Bilgiyi uygulamaya aktarıyor
  • Devlet - Verimli işbirliği platformu oluşturuyor ve gerekli destekleri sağlıyor

Ülkemizde de özellikle son 10 yılda bu alanda ciddi yatırımlar yapıldığı biliniyor. Türkiye'de halihazırda 63 teknopark bulunuyor ve bunların 49 tanesi aktif faaliyet gösteriyor. Son iki yılda teknoparklarda Ar-Ge çalışmalarını yürüten şirket sayısının 3,'e ulaştığı açıklanmıştı.

  • sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’ndaki tanıma göre; TGB (Teknoloji Geliştirme Bölgesi), yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkezi veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği siteyi veya bu özelliklere sahip teknoparkı ifade eder.

Türkiye’deki teknoparklar arasında şüphesiz en çok dikkat çekenlerden bir tanesi Teknopark İstanbul. Zira Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası'nın destekleriyle kurulan bu teknoparkta ağırlıklı olarak savunma sanayii üzerine çalışmalar yapılıyor.

Teknopark İstanbul’un kuruluş hikayesi aslında onlarca yıl öncesine uzanıyor. Burası için ilk girişim, 'li yıllarda Turgut Özal'ın başbakanlık döneminde yapılmıştı. Özal, İstanbul'da bir teknoloji bölgesi oluşturmak istiyordu. Esasında Sabiha Gökçen Havalimanı da bu projenin bir parçasıydı. Fakat havalimanı yapıldıktan sonra teknoloji merkezinin kuruluşu askıya alındı. Ta ki yılına kadar… Ekim ’da Bakanlar Kurulu kararı ile İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi statüsü kazandı ve yılından bu yana faaliyet göstermeye başladı.

Yukarıdaki listede de göründüğü üzere, Teknopark İstanbul’un hedef sektörlerinin başında aslında savunma sanayii yer alıyor.

Dev tesiste henüz sadece 1. faz faaliyet gösteriyor. ’e gelindiğinde Teknopark İstanbul’da binin üzerinde yerli ve yabancı şirket, ’ün üzerinde kuluçka firması, 30 bin çalışan ve 10 milyar dolar yıllık ciro olması bekleniyor.

Teknopark İstanbul’da bulunan şirketler ağırlıklı olarak savunma sanayii üzerine çalışmalar yapsa da, farklı sektörlerde faaliyet gösterenler de var. Tesiste savunma sanayii sektörünü denizcilik, otomasyon, biyoteknoloji ve bilişim teknolojileri gibi alanlarda çalışan şirketler takip ediyor.

Elbette bu şirketler, yerli ve milli üretime yüzde destek sağlıyor. Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren şirketlerin ürettiği ürünler, son tüketiciye doğrudan hitap etmese de, savunma sanayii için büyük önem taşıyor. Hatta gizlilik anlaşmaları gereği, hiçbir şekilde bilgi verilmeyen ve gizli bir şekilde çalışmaları devam eden projeler bulunuyor.

Teknopark İstanbul’da geliştirilen ve halihazırda kullanılan pek çok önemli proje bulunuyor. İşte onlardan bazıları:

Teknopark İstanbul hem büyük hem de küçük ölçekli şirketler için avantaj sağlıyor. Teknopark İstanbul, ev sahibi olmanın yanı sıra şirketlere destek hizmeti veriyor. Bu alanda Teknoloji Transfer Ofisi, TeknoDestek ve TeknoStaj olarak şirketlere yol gösteriyor.

Teknopark İstanbul’da Aktif İş Eşleştirmesi yöntemi ile de hem süreç hızlandırılıyor hem de KOBİ’lere destek sağlanıyor. Örneğin savunma sanayii sektöründe bir parça üreten küçük ölçekli şirket, büyük ölçekli başka şirket ile görüştürülerek anlaşma yapılması sağlanabiliyor. Böylece hem büyük firma istediği parçayı kısa sürede temin etmiş oluyor hem de küçük ölçekli şirket ticaret hacmini geliştirerek büyüyor.

Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde ağırlıklı olarak savunma sanayii üzerine çalışmalar yapıldığı için haliyle tesis güvenliği de üst düzeyde. Bunun yanı sıra tesisteki şirketler de kendi güvenlik önlemlerini aldıkları için herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşanmıyor.

Teknopark İstanbul’un Risk Sermayesi Fonu, Hukuki Danışmanlık Hizmeti, Uluslararası İş Geliştirme Danışmanlığı, Ortak Laboratuvar ve Sıfır Maliyetli Kuluçka İmkanı (Fikirküpü, BiyoKüp) gibi avantajları da bulunuyor.

Tesiste sağlanan en büyük avantajlardan bir tanesi de, sektörel kümelenme ile hedef sektördeki firmaların bir çatı altında toplanması ve bazı durum ve koşullarda işbirliği yapmaları sağlanması. Teknopark İstanbul’da kümelenmeler dörde ayrılıyor:

  • SAHA İstanbul: Savunma Uzay ve Havacılık Kümelenmesi Derneği’nde, sivil havacılık, gemi inşa, İHA, test-sertifikasyon alanlarında ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor.
  • İSEK: İstanbul Sağlık Endüstri Kümelenmesi ile 80’den fazla Ar-Ge firması, 12 üniversite, 13 STK ile mevcut altyapının verimli kullanılması, ülkemizin şartlarına uygun işbirliği ve koordinasyon mekanizmalarını kurma hedefiyle bölgesel bir kümelenme birlikteliği amaçlanıyor.
  • ARGEMİP: Ar-Ge Merkezleri İletişim ve İşbirliği Platformu ile, Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerinin ivme kazanmasını sağlamak için, Ar-Ge yönetim uygulamalarının kıyaslamasına, Ar-Ge uygulamaları arasında en iyi örneklerin ve ortak sorunların ortaya çıkarılmasına ve Ar-Ge merkezleri arasında işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
  • Denizcilik Kümelenmesi: Gemi ve Suda Yüzen Her Tür Taşıt ve Aracın Tasarımı ve Mühendislik Hizmetleri Kümelenmesi ile Mühendislik Hizmetleri Kümelenmesi oluşumu, Ekonomi Bakanlığı’ndan destek almak üzere çalışmalarını yürütüyor.

Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren şirketler arasında C-Tech’in önemli bir konumu bulunuyor. Uydu ve haberleşme teknolojisi, siber güvenlik ile modelleme ve simülasyon alanında çalışmalar yapan C-Tech, gerek savunma sanayii için gerek son kullanıcılar için teknoloji üretiyor.

Türksat 6A’nın geliştiricileri arasında bulunan şirketin ön plana çıkan bazı ürünleri şu şekilde:

  • SATCOM X-BAND: C-Tech’in savunma sanayiine kazandırdığı bu cihaz, tehditlere ve parazitlere açık sistemlerde güvenli ve sağlam bir iletişim sağlıyor. Adaptif Kodlama Modülasyonu sayesinde çeşitli tehdit seviyeleri altında optimum frekans ve kodlama düzenlerinin kullanılması sağlanıyor.
  • Diskripto: Harddisk kriptolama cihazı olan Diskripto, bilgisayarların veri depolama birimlerinde maksimum güvenlik sağlıyor. Böylece üzerinde çalışılan önemli projelerin art niyetli kişilerin eline geçmesi imkansız hale geliyor.
  • BLOS: İnsansız Hava Araçları için özel olarak tasarlanan bu sistem, tüm hava şartlarında kesintisiz uydu iletişimi sağlıyor. Ayrıca Command & Control teknolojisi sayesinde yüksek çözünürlüklü video aktarımı gerçekleşiyor.
‘Canlı yayın aracı ihtiyacını ortadan kaldıracak’

C-Tech’in son kullanıcıya hitap eden ürünlerin başında Modeo geliyor. Daha çok yayıncılık sektörüne hitap eden bu cihaz, canlı yayın araçlarının yaptığı işlemi tek başına yapabiliyor. Modeo, canlı yayın araçlarının yüksek maliyetlerini ortadan kaldırarak kesintisiz, hızlı ve kaliteli görüntü aktarımı sağlıyor.

Modeo ürününün 6 SIM kart kapasitesi bulunuyor ve dünyadaki tüm GSM operatörlerini destekleyecek şekilde tasarlandı. Akıllı algoritması sayesinde kameradan aldığı görüntüyü sıkıştırarak merkeze gönderen Modeo, yaklaşık 90 saniye içinde dünyanın her yerine görüntü gönderebilme yeteneğine de sahip.

’te bir yazılım şirketi olarak kurulan OBSS, garaj tasarımı ve akıllı tekne Piribot ile Teknopark İstanbul’da ön plana çıkmayı başarıyor. İlk kurulduğu yıllarda JAVA teknolojileri üzerine çalışma yapan şirket, ilerleyen süreçte .NET, mobil uygulamalar ve sürüm konfigürasyonlarında da faaliyet göstererek bilişim şirketi haline geliyor.

Bilişim ve teknoloji ile telekomünikasyon şirketlerine hizmet veren OBSS, Tekopark İstanbul’da ise Ar-Ge faaliyetlerini yürütüyor. O projelerden bir tanesi de hem tasarımı hem de özellikleriyle dikkat çeken Piribot…

Hem akıllı hem ekonomik 'Piribot'

Otonom su üstü aracı olarak tanımlanan Piribot, verilen rota ile istenen noktadan istenen noktaya gidebiliyor. Piribot çalışırken farklı enerji kaynaklarını kullanıyor. Videoda görüldüğü üzere botun üzerinde bir güneş enerjisi paneli var ve güneşten aldığı enerjiyle istenilen yerde istenen görevi yapabiliyor.

Piribot esasında bir platform. Yani üzerine yapılabilecek eklemeler ile Piribot, özelleştirerek istenen alanda kullanılabiliyor. Örneğin üzerine eklenecek sensörlerle denizlerde kirlilik araştırılması, dalgalarla ilgili bir çalışma veya arama kurtarma çalışması yapabiliyor. Kısaca özetlemek gerekirse Piribot, sahip olan şirketin/kişinin, istediği veya faaliyet gösterdiği alana göre ekipman ekleyerek su üstünde istediği çalışmayı yapmasını sağlayan bir akıllı platform.

Türkiye’de gıda atıklarının değerlendirilmesi üzerine çalışmalar yürüten BioCapSol, Teknopark İstanbul’da sağlık sektöründe faaliyet gösteren şirketler arasında yer alıyor. Şirket ilk etapta domates atıklarından likopen elde edilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

BioCapSol, iyi huylu kimyasallar kullanarak bitki ve sebzelerden biyolojik içeriğin çıkarıyor ve bunları son uygulamaya uygun bir şekilde işlevselleştirilmesine odaklanıyor.

‘Atık maddeler geri kazandırılıyor’

Yurtdışı desteğinin yanı sıra Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarından destek almak üzere çalışmalarını sürdüren BioCapSol, projelerden çıkan sonuçlara göre yeni ayrıştırma yöntemlerinin bulunup değerlendirmesine yönelik etkinliklerini sürdürecek.

Türkiye'nin teknoloji üssü Teknopark İstanbul
Kartı paylaşın

sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

Kariyer Festivali ’18 kapsamında 28 Şubat Çarşamba günü gerçekleşecek olan Code Master Yarışması’ nda sende kodlama ve algoritma becerilerini göster.

Kariyer Gelişim Ofisi ve OBSS iş birliği ile gerçekleşen yarışmanın ilk aşaması kampüs içerisinde bireysel olarak gerçekleşirken, ilk 3 e kalan öğrencilerimiz, ikinci aşamada iki arkadaşını daha projeye dahil ederek takımını kurucak ve Nisan tarihlerinde OBSS Teknopark Ofis’te Üniversiteler arası yarışmaya katılmaya hak kazanacak.

Birinci aşamanın kazanına Iphone X, ikinci aşamanın kazanına ise  para ödülü verilecek. 

**Üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü 3. Ve 4. Sınıf öğrencilerinin katılımına açıktır.

HEMEN BAŞVUR!


Yarışma Tarihi: 28 Şubat Çarşamba Saat:  
Yarışma Yeri: Mühendislik Binası B Numaralı Laboratuvar
Daha fazla bilgi için:seafoodplus.info


Not: Yarışmaya katılım gösterecek olan öğrencilerimiz alacakları kupon ile yarışma saatindeki derslerinden muaf sayılacaklardır.
Sorularınız için; [email protected]
Tel : 00 00 -

Kariyer Gelişim ve Mezunlarla İletişim Ofisimizi Sosyal Medyada da Takip Edin!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir