çözger sorgulama / EÜTF e-Randevu Sistemi

Çözger Sorgulama

çözger sorgulama

HASTA RANDEVU HÄ°ZMETLERÄ°

Ülkemizdeki “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği”ne (bu yönetmelik, tarihli, sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır) göre;

Akupunktur Tanımı:

“Akupunktur; iğne, lazer ışınları, elektrik stimülasyonu, kupa, kulak için tohum, iğne ya da manyetik topçuklar, termik stimülasyon, akupres ve ses veya elektrik veya manyetik titreşimler gibi uyarı yöntemleri ile vücuttaki bulunmuş özel noktaların uyarılması suretiyle yapılan uygulamayı ifade eder.”

Akupunktur Uygulamaya Yetkili Personel:

İlgili alanda uygulama eğitimi almış sertifikalı Tabip veya kendi alanında uygulama yapmak üzere Diş Tabibi.

Akupunktur Uygulanabilecek Durumlar:

Akupunktur aşağıdaki uygulamalar ve ilişkili olabilecek alanlarda tedaviyi destekleyici yöntem olarak kullanılır. Hastalığı ortadan kaldıracağı veya tek başına tedavi edeceği gibi beyanlarda bulunulamaz.

Akupunktur Uygulama Merkezlerinde Yapılabilecek Uygulamalar Listesi:

•          Kas-iskelet sisteminin mekanik aÄŸrısı.

•          Eklem aÄŸrıları.

•          Migren, gerginlik tipi ve organik olmayan diÄŸer baÅŸ aÄŸrıları.

•          DiÅŸ aÄŸrıları.

•          Nöropatik aÄŸrılar.

•          Kas spazmı, bel fıtığı akut konservatif dönem ve kronik dönem bel aÄŸrıları,

•          Ä°laç yan etkisine baÄŸlı, taşıt tutması ve gebelikle ilgili bulantı ve kusmalar.

•          Fonksiyonel gastrointestinal sistem bozuklukları; kabızlık, motilite bozuklukları, reflü

•          Allerjik rinit bulguları

•          Dismenore, infertilite, polikistik over sendromu ve premenstruel sendrom, doÄŸum aÄŸrısı.

•          Organik nedene baÄŸlı olmayan uyku bozukluÄŸu.

•          Eksojen obezite tanısı almış hastada diyete uyum.

•          Alerji, egzema ve cilt kuruluÄŸuna baÄŸlı kaşıntı.

•          Sigarayı bırakma sırasında oluÅŸan anksiyete.

•          Anksiyete.

•          Organik bir nedene baÄŸlı olmayan gece iÅŸemeleri.

•          Kemoterapi ve radyoterapiye baÄŸlı bulantı, kusma, aÄŸrı, ağız kuruluÄŸu.

•          Organik nedeni olmayan vertigo.

•          Geriatrik hastalarda.

•          Solunum sisteminin kronik hastalıklarında günlük yaÅŸam kalitesini artırma.

•          Genel iyilik halinin oluÅŸması ve sürdürülmesine yardımcı olma.

•          Progresif nörolojik defisiti olmayan ve kauda ekuina saptanmayan sinir kökü irritasyonları.

•          Alkol bağımlılığı tedavisinde oluÅŸacak sıkıntıların azaltılması.

•          Çocukta ekstubasyon sonrası solunum sıkıntısı.

•          Kronik göz hastalıklarında hastanın tedaviye uyumunun artırılması.

•          Unutkanlık ve hafıza problemlerinde yaÅŸam kalitesinin artırılması.

•          Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozuklukları.

•          Ä°diopatik ve /veya Sjögren hastalığına baÄŸlı göz kuruluÄŸu.

•          Ä°nmeye baÄŸlı kısmi felçlerde kas kontraktürleri veya güçsüzlüğü.

Akupunktur Uygulanmayacak Durumlar:

Acil durumlarda, kanama diatezi olan hastalar ile gebelikte ilk üç ayda alt karın bölgesi, 2. ve seafoodplus.infotirde üst abdomen ve lumbosakral bölgelere ve gebede yoğun uyarı veren noktalara akupunktur uygulanmaz. Bakanlık, uygulama ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkan öngörülemeyen durumlarda, Bilim Komisyonunun görüşünü alarak bunların haricinde yasaklamalar getirebilir.

Akupunktur Uygulama Merkezlerinde Bulundurulması Zorunlu Cihaz ve Malzeme:

Steril tek kullanımlık çelik iğne.

Akupunktur Uygulama Merkezlerinde Bulundurulabilecek Cihaz ve Malzemeler:

Elektro akupunktur, kulak ve vücut detektörü, lazer akupunktur cihazı, gümüş ve altın iğne.

Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akupunktur tedavisinin esası, Akupunktur Noktalarının uyarılması temeline dayanır. Akupunktur tedavi sırasında, tüm vücuda yayılmış olan veya vücudun belli bir bölgesinde bulunan Akupunktur Noktaları (genellikle, tüm vücut ve kulak kepçesindeki noktalar) kullanılmaktadır.

Akupunktur Noktalarını uyarmak için; akupunktur iğnesi, ısı uyarısı, masaj (bası) tekniği, elektrik akımı, lazer ışını (yoğun ışık), manyetik (mıknatıs) titreşim ve ses dalgası kullanılabilmektedir.

Akupunktur Noktalarının Cihaz ile Tespit Edilmesi Ne Demektir?

Akupunktur noktalarının vücut yüzeyinde tespit edilmesinde kullanılan cihazlara, nokta göstericiler-bulucular (punktoskop=nokta dedektörü) denilir. Vücut akupunktur noktalarındaki deriye ait elektriksel direncin, çevresindeki deriye göre daha düşük (veya elektriksel iletkenliğinin daha yüksek) olduğu bildirilmiştir. Nokta bulucu cihazlar, vücut akupunktur noktalarının bu özelliğine göre çalışır.

Bu cihazların biri sabit, biri de hareketli (nokta bulucu) olmak üzere metal çubuk şeklinde olan iki ucu vardır. Sabit ucu, hasta elinde tutar. Bu sırada hekim; hareketli ucu, cilt üzerinde olmak üzere, hastanın vücut veya kulak yüzeyinde gezdirerek (değdirerek) akupunktur noktalarını tespit etmeye çalışır. Hareketli uç, akupunktur noktasına geldiğinde cihaz görsel ve işitsel sinyaller verir. Böylece; bu cihaz, akupunktur noktasını işaret eder. Bu tür cihazlar, elektrik uyarısı uygulayabilme özelliğine de sahip olabilir (yani; hem noktayı tespit, hem de tedavi edebilmektedir).

Akupunktur Tedavisindeki Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Akupunktur tedavisinde; İğneli Akupunktur, Moksa Akupunkturu, Masaj Akupunkturu, Elektro-Akupunktur, Lazer Akupunktur, Manyetik Akupunktur ve Sono-Akupunktur isimli yöntemler uygulanmaktadır. İğneli, Moksa ve Masaj Akupunktur yöntemleri, akupunkturun geleneksel uygulamalarıdır. Elektro-Akupunktur, Lazer Akupunktur, Manyetik Akupunktur ve Sono-Akupunktur yöntemleri ise akupunkturun modern uygulamalarıdır.

İğneli akupunktur yöntemi: Bu yöntemde; akupunktur noktaları, insan vücudu için uygun akupunktur iğneleri ile uyarılır. Vücut ve/veya kulaktaki belli noktalara direkt olarak tek kullanımlık metal iğnelerin batırılması metodudur. Bu yöntem, iğneleme metodudur ve iğneli akupunktur tedavisi adını alır. Bu yöntemde, iğneleme alanına herhangi bir ilaç verilmez. Bu yüzden halk arasında “kuru iğneleme” olarak da bilinir. En yaygın olarak kullanılan akupunktur yöntemidir.

DiÄŸer akupunktur yöntemleri: Akupunktur tedavisinde iÄŸneli akupunktur yönteminden baÅŸka, insan vücudu için uygun özellik ve ÅŸartları taşıyan diÄŸer akupunktur yöntemleri de uygulanabilmektedir. 

Diğer akupunktur yöntemleri arasında; Elektro-Akupunktur (elektrik akımı uyarısı ile akupunktur yöntemi), Lazer Akupunktur (yoğun ışık uyarısı ile akupunktur yöntemi), Sono-Akupunktur (ses dalgası uyarısı ile akupunktur yöntemi), Manyetik Akupunktur (mıknatıs titreşimi uyarısı ile akupunktur yöntemi), Moksa Akupunktur (ısı uyarısı ile akupunktur yöntemi), Masaj-bası Akupunktur (el-parmak, bası aleti, tohum vb. aracılığıyla bası uyarısı ile akupunktur yöntemi) gibi yöntemler bulunmaktadır.

Tedavide; hangi akupunktur yöntem veya yöntemlerinin size uygun olacağı, açıklamaları ile birlikte doktorunuz tarafından size önerilecektir. Tedavi sürecinde; gerekirse akupunktur yöntemlerinde, sizin rızanız alınarak uygun değişiklikler yapılabilmektedir.

İğneli akupunktur dışındaki diğer akupunktur yöntemlerinin uygulanma kuralları, genel akupunktur kurallarına benzer. Ancak, her bir akupunktur yönteminin uygulanma şekli ve kuralları, kendine özgüdür. Bu konularda, doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Akupunktur Tedavisindeki Tedavi Planı ve Seansı Ne Anlama Gelmektedir?

Bir akupunktur tedavisinin bütününde yapılacakları içeren şemaya, tedavi planı denir. Bir tedavi planında; hangi akupunktur yöntemlerinin kullanılacağı ve bu yöntemlerin uygulama şekli, süresi, sıklığı ve sayısının ne olacağı tespit edilir. Akupunkturun etkili olabilmesi için, hastanın bu tedavi planına uyması ve özen göstermesi gerekir. Örneğin; seanslara zamanında gelinmemesi veya seanslar sırasında gereği gibi davranılmaması durumunda, akupunktur tedavisinin etkinliği bozulmaktadır.

Her bir akupunktur uygulamasına, bir seans denir. Seans uygulama süresi, sıklığı ve sayısı, hasta ve hastalığın durumuna göre değişmektedir. Akupunktur tedavisindeki toplam seans sayısı, bir tedavi kürü olarak bilinir. Bir tedavi kürü, ortalama 10 seanstan oluşur (6 seans ile 15 seans arasında değişebilmektedir).

Standart bir tedavi planında iğneli vücut akupunkturu, haftada en az 2 (iki) kez (seans) yapılmaktadır. Seans uygulama sıklığı, her gün veya gün aşırı olabileceği gibi, ayda bir ve hatta yılda bir de olabilmektedir.

Standart bir tedavi planında kalıcı iğneli kulak akupunkturu, günde bir (genellikle haftada bir) kez (seans) yapılmaktadır. Seans sonrası; flasterli kalıcı kulak iğneleri, sudan etkilenip çıkmazlar. Ayrıca; su, flasterli kalıcı kulak iğnelerinin alt kısmına rahatlıkla geçip deriye ulaşabilmektedir. Geçici iğneli kulak akupunkturu; iğneli vücut akupunkturuna benzer şekil ve kurallar ile uygulanmaktadır.

Akupunktur Tedavisi Güvenli Bir Yöntem Midir?

Akupunktur, yan etkisi ve riski çok nadir olan güvenli bir tedavi yöntemidir (detaylı bilgi için Merkezimizin “Akupunktur Tedavisi için Hasta Bilgilendirme Rehberi”ne bakınız). Bununla birlikte; eğer bir kan hastalığınız, kanama bozukluğunuz, tümör-kanser hastalığınız, kronik hastalığınız, epilepsi (sara) hastalığınız, genetik (ailesel-soya çekim) hastalığınız, bulaşıcı hastalığınız, herhangi bir başka hastalığınız, herhangi bir sağlık probleminiz, geçirmiş olduğunuz ameliyatlarınız, vücudunuzda tıbbi olarak (amaçla) yerleştirilmiş cihaz-materyal (kalp pili, kalp stenti, platin, protez gibi) durumunuz, sürekli olarak kullandığınız ilaçlar (özellikle de, kan sulandırıcı olarak bilinen ilaçlar), sağlığınız ile ilgili söylemek istediğiniz başka bir şey (o anlık olsa bile) ve/veya gebeliğiniz (kadın hastalar için) varsa mutlaka doktorunuza bildiriniz.

Akupunktur Tedavisinin Birinci Seansına Geldiğimde Neler Yapılacak?

A)Önce akupunktur tedavisi ile ilgili olarak doktorunuz ve hemşireniz, sizin ile bir ön görüşme yapacaktır. Bu görüşme sonrası, durumunuzun akupunktur yönteminin uygulanmasına uygun olup olmadığı nedenleriyle size açıklanacaktır.

B)Durumunuz akupunktur tedavisi için uygunsa, aşağıda açıklanan 5 basamakta gerçekleşecek işlemler sonrası ilk günkü akupunktur seansınız (yani, birinci seansınız) tamamlanmış olacaktır:

seafoodplus.infok (Kayıt Aşaması): Bu aşamada, hemşireniz aracılığıyla kayıt işlemlerinizi yaptırıp tamamlamanız gerekmektedir. Sonra 2.aşamaya geçilecektir.

seafoodplus.infok (Bilgilendirme ve Form Doldurma Aşaması): Bu aşamada; doktorunuz, hemşireniz ve Merkezimizin “Akupunktur Tedavisi için Hasta Bilgilendirme Rehberi” aracılığıyla size akupunktur tedavisi hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır. “Akupunktur Tedavisi için Aydınlatılmış Onam Formu” ve “Akupunktur Tedavisi için Hasta Bilgi, Muayene ve İzleme Formu”ndaki ilgili yerleri dolduracaksınız. Bu 2 form, doktorunuz ve hemşireniz tarafından kontrol edildikten sonra uygunsa 3.aşamaya geçilecektir.

seafoodplus.infok (Muayene Aşaması): Bu aşamada akupunktur tedavisi ilgili olarak; doktorunuz tarafından muayene ve tıbbi incelemeniz yapılacak ve sonucunda tedavi planınız oluşturulacaktır. Sonra 4.aşamaya geçilecektir.

seafoodplus.infok (Uygulama Aşaması): Üçüncü aşamada oluşturulan tedavi planına göre, akupunktur tedavinize başlanacak ve seansınız yapılacaktır.

seafoodplus.infok (Son Aşama): Son tıbbi kontrolleriniz yapılacak ve ardından yapılan seans ve sonraki seans ile ilgili olarak size bilgiler verilecektir.

Akupunktur Tedavisinin Birinci Seansı Sonrasındaki Seanslarına Geldiğimde Neler Yapılacak?

Birinci seans sonrasındaki seanslarda ise, birinci seansta açıklanan beş basamağın sadece 1., 4. ve seafoodplus.infoklarındaki işlemler uygulanacaktır.

Akupunktur Tedavisindeki Bir Seans Süreci Kaç Dakikamı Alır?

Birinci seans süreci: Birinci seansın süreci (yani, bu seansın beş basamağındaki işlemlerin geçekleşmesi için geçen yaklaşık toplam süre), kulak akupunkturunda 60 dakika kadar, vücut akupunkturunda ise 80 dakika kadar olabilmektedir.

Birinci seans sonrasındaki seansların süreci: Bu seansların her birindeki süreç  (yani, bu seansların her birindeki 1., 4. ve seafoodplus.infoklarda yer alan iÅŸlemlerin geçekleÅŸmesiiçin geçen yaklaşık toplam süre), kulak akupunkturunda 40 dakika kadar, vücut akupunkturunda ise 60 dakika kadar olabilmektedir.

Her Bir Seansa Gelmeden Önce ve Seans Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Her bir seansa gelmeden önce, karnınızın çok aç olmamasını tavsiye ederiz.

Her bir seans sonrasında, akupunkturun kas gevşetici ve rahatlama etkisinden dolayı, hafif bir uyku hali olabilmektedir. Bu nedenle; her bir seans sonrası, kısa bir süre dinlenmenizi tavsiye ederiz. Ancak; seans sonrası, birkaç saat tehlike yaratabilecek herhangi bir araç ve gereç kullanmamalısınız.

Akupunktur hakkında Sıkça Sorulan Sorular için:

“İTFAM Akupunktur Tedavisi için Hasta Bilgilendirme Rehberi”ne TIKLAYINIZ.

ANAYASAMIZ NE DER?

  • Anayasa’nın Maddesi 8. fıkrası; Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirler alır. 2. Fıkra; II. Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

SAYILI ENGELLİLER HAKKINDA KANUN VE ENGELLİLERİN HAKLARI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRME

Madde 15

Hiçbir gerekçe ile engellilerin eğitim alması seafoodplus.infoi çocuklara gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak bütünleştirilmiş ortamlarda ve engelli olmayanlarla eşit eğitim imkanı sağlanır. Denilmektedir.

RAPORLAŞTIRMA

Bir çocuğun eğitim hayatında yapılacak düzenlemeye ‘Resmi Eğitim Tedbiri’ denir.

Resmi tedbir alınması için mutlaka çocuğun durumunu tanılayan bir rapor olması zorunludur.

  • Veli, okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı hastaneye başvurur. Veya okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu ile Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurur.
  • Hastaneye yapılan başvuru sonucunda;
  • Disleksi tanısı konulur ise: Engelli Sağlık Kurulu Raporu düzenlenir. (En az %20 oran) Skolastik becerilerde karma tip bozukluk Özgül öğrenme güçlüğü Disleksi!!! Disleksi, rapor için başvurulan hastanelerde veya Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde uygulanan test WISC-R Testi’dir.
  • Bu rapor akabinde aile-veli Rehabilitasyon Merkezlerini gezmeye başlar ve nihayetinde birinde karar kılıp, bir BEP programı hazırlanır.

RAM’LARA BAŞVURMA

Bir rapor alındıktan sonra veli Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) başvurur.

(Randevu alır)

Veya

Okul rehberlik servisi ‘Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu’ ile randevu alarak veliyi

RAM’a yönlendirir.

REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

* Rehberlik ve Araştırma Merkezine gelen çocuk performans olarak incelenir.

* Aile formu ile ev hayatıyla ilgili bilgileri alınır.

  • Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu ile okul hayatı hakkında bilgiler toplanır.
  • Tüm bu bilgiler doğrultusunda değerlendirilmeye başlanır.

İLÇE ÖZEL EĞİTİM ÜST KURULU

RAM, İlçe Özel Eğitim Üst Kuruluna öğrencinin disleksi tanısından dolayı kaynaştırma eğitimine alınmasının uygun olduğunu belirtir ve tüm evrakları kurula gönderir.

İLÇE ÖZEL EĞİTİM ÜST KURULU

İlçe Özel Eğitim Üst Kurulu, çocuğu özgül öğrenme güçlüğü tanısından dolayı kaynaştırma programına alır.

Buna ilişkin gerekli resmi belgeyi/belgeleri hazırlar

Ve tüm bu resmi evrakları

Çocuğun okuluna aldığı kararı gönderir.

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM KARARI DAYANAKLARI

  • Nolu Genelge (Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulamaları) Bu genelge ekinde Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulamalarında Öğretmenlere yönelik 9 sayfalık öneriler sunulmuştur.
  • Nolu, Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
  • Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği

OKULUN GÖREVLERİ

İlçe Özel Eğitim Üst Kurulundan gelen karar ve yasal dayanaklar gereği okulda BEP Kurulu toplanır. Bu kurul bundan sonra toplanmakla yükümlüdür. Bu zorunluluk yasa gereğidir aynı zamanda.

BEP KURULU ÜYELERİ

  • Özel eğitimden sorumlu okul idarecisi
  • Okul rehber öğretmeni
  • Öğrencinin dersine giren tüm branş öğretmenleri(ve diğer öğretmenlerde katılabilir)
  • Öğrencinin velisi (olmazsa olmaz, zaruridir)

BEP KURULU GÖREVLERİ

  • Öğrencinin eğitim performansını belirler.
  • O eğitim öğretim yılı içinde kazanılmasını istediği hedefleri belirler.
  • Uygulanacak destek eğitim programını belirler.
  • Uygulanacak sınav tedbirleri belirlenir.
  • Öğrenci için gerekli sosyal tedbirleri alır.
  • Okul içinde alınabilecek fiziki tedbirleri alır.

RAPORLAŞTIRMA

Yapılan tüm toplantılar ve alınan kararlar raporlaştırılır.

Kaynaştırma kararı gelmesinin yıl dönümlerinde okulda yapılan planlamalar ve uygulamalar ‘Bireysel Gelişim Raporu’ ile RAM’lara bildirilir.

BEP Kurulu bir eğitim yılı içerisinde en az 2 kez toplanmalıdır. (ilk yarı dönem başı ve seafoodplus.infoı dönem başı olarak)

Dilerse her ayın başında da toplanıp değerlendirme yapılabilir.

DESTEK EĞİTİM ODASI

BEP kurulu kararı ile;

ÖÖG tanılı öğrenci haftada 12 saati aşmayacak şekilde ihtiyacı olan derslerden ‘Destek Eğitim Odasından’ bireysel olarak yararlandırılır.

SINAV TEDBİRLERİ

BEP kurulu kararı ile;

Gereksinimlere göre

  • 15 dakika ek süre
  • Tek kişilik sınav salonu
  • Bir öğretmenin okuyucu ve kodlayıcı olarak sınavlarda eşlik etmesi

Bu tedbirlerin hepsi ya da bir kaçı sınavlarda uygulanabilir.

BEP kurulu kararı ile;

  • Öğrencinin oryantasyonu
  • Akranlarıyla olumlu iletişimi
  • Kendini ifade etme yeteneği
  • Özgüveninin güçlendirmesi
  • Öğrencinin çalışma gruplarına katılımını desteklenmesi alanlarında gerekli tedbirler alınır.
  • Öğrenciye başarabileceği görev ve sorumluklar verilmedir.
  • Öğrencinin soru sormasına, gerektiğinde konularının tekrar edilmesine fırsat tanınması
  • İşlenen konuların pekiştirilmesi ve öğrencinin sınava hazırlanmasını sağlamak amacıyla konu içeriğine uygun sorular hazırlanması
  • Öğrenciniz yazılı anlatımda güçlük yaşıyorsa sözlü sınavları, kısa yanıtlı ve boşluk doldurmalı sınavların tercih edilmesi
  • Öğrencinin sınavını gerekirse bireysel olarak yapılması
  • Sınav sonrasında zaman kaybetmeden öğrenciye geri bildirim vermeye dikkat edilmesi
  • Öğrenci ile konuşurken olumsuzdan çok olumlu ifadeler kullanılmasına özen gösterilmesi v.b.

FİZİKİ TEDBİRLER

BEP kurulu kararı ile;

Sınıf içinde ya da okul içinde öğrencinin eğitim öğretime ulaşması, etkin faydalanmasına yönelik tedbirleri alır.

(Ön sırada oturması, Cam kenarında oturması, belirli periyotlarda dikkatinin çekilmesi, ihtiyaç halinde rehber öğretmenle ders arasında görüşmesi v.b.)

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ

DİSLEKESİK BİREY İLK OLARAK;

Veli ve okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı hastaneye başvurur. Veya okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu ile Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurur.

Hastaneye yapılan başvuru sonucunda;

Disleksi tanısı konulur ise: Özürlü (Engelli) Sağlık Kurulu Raporu düzenlenir.  (En az %20 oran) Skolastik becerilerde karma tip bozukluk Özgül öğrenme güçlüğüDisleksi!!! Disleksi, rapor için başvurulan hastanelerde veya Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde uygulanan test  WISC-R Testi’dir.

Bu rapor akabinde aile-veli Rehabilitasyon Merkezlerini gezmeye başlar ve nihayetinde birinde karar kılıp, bir BEP programı hazırlanır.

BEP PROGRAMI:

Sınav tedbirlerinin alınması

Destek eğitim odasından faydalanma

Müfredat ile ilgili düzenlemeler

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ

DİSLEKSİK BİREYLERİN HAKLARI

Sadece okul alanında ve hatta sadece ilköğretim aşamasında tanılı olan (raporlu) olan çocuklarda bir takım kısıtlı haklar söz konusudur.

-ilk sırada oturma talep hakkı

-BEP planının uygulanmasını talep hakkı

-sınavlarda ek süre yahut ayrı bir sınıf talep etme hakkı

-ders saatlerinde ihtiyaç duyması halinde rehber öğretmenle irtibat kurmak isteme hakkı

-sınav kağıtlarının ayrı değerlendirilmesi talep hakkı gibi……

DİSLEKSİK BİREYLERİN EBEVEYNLERİNİN HAKLARI

-çocuğunun tanısı koydurma ve çocuğu hakkında rapor düzenlenmesini talep hakkı

-Devletimiz tarafından çocuğunu yılda 2 farklı RAM birimine götürebilme hakkı ve bunun için devlet bütçesinden yararlanması

-BEP planının çocuğunun öğrenenim gördüğü okulda uygulanmasını talep ve eğitmenlerle birlikte yol haritasını belirme talep hakkı

BAŞKACA HİÇ BİR YASAL HAKKI MEVCUT DEĞİLDİR.!!!

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ

ANAYASAMIZ NE DER?

Anayasa’nın Maddesi 8. fıkrası; Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirler alır. 2. Fıkra; II. Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

Anayasa’nın Maddesi, Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir.

Anayasa’nın Maddesi, 2. fıkrası; Bedeni veya ruhi yetersizliği olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.

Anayasa’nın Maddesi; Her Türk Kamu Hizmetlerine Girme Hakkına sahiptir.

Anayasa’nın Maddesi, 2. Fıkra; Hizmete Almada Görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez

SAYILI ENGELLİLER HAKKINDA KANUN VE ENGELLİLERİN HAKLARI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRME

Amaç

Madde 1- (Değişik:6/2//62 md.) 

Bu Kanunun amacı; engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktır.

Kapsam

Madde 2- Bu Kanun engellileri, ailelerini, engellilere yönelik hizmet veren kurum ve kuruluşlar ile diğer ilgilileri kapsar.

Madde 3- c Bendi

Engelli: Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi, tanımlamaktadır.

Madde 15

Hiçbir gerekçe ile engellilerin eğitim alması engellenemez. Engelli çocuklara gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak bütünleştirilmiş ortamlarda ve engelli olmayanlarla eşit eğitim imkanı sağlanır. Denilmektedir.

SAYILI ENGELLİLER HAKKINDA KANUN VE ENGELLİLERİN HAKLARI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRME

Bu Kanunla Birlikte;

-Ayrımcılık

-Topluma Dahil Olma

-Destek

-Erişilebilirlik

-Bakım

-Hizmet

-Erken Tanı ve Koruyucu Hizmetler

-İstihdam

-Eğitim……. V.S……

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ BAKIMINDAN NELER YAPILABİLİR/YAPILMALIDIR

%40 ve üzeri engelli bireylere baktığımız da; bir çok yasal dayanağı olan sosyal-ekonomik-bireysel haklar mevcuttur. Bunlar Nelerdir Özetle;

1-İlki ve en önemlisi Özel Sektör ve Kamuda İstihdam Konusu:

Sayılı İş Kanununa göre, İşyerlerinin Engelli Çalıştırma Zorunluluğu; Buna göre; İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü,(Engelli) kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü(engelli) ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Sayılı Devlet Memurları Kanununa Tâbi Kurum Ve Kuruluşlarda İstihdam Edilmesi Gereken Engelli Oranı Ne Kadardır?

Devlet Memurları Kanununa göre; kurum ve kuruluşlar çalıştırdıkları personele ait kadrolarda %3 oranında engelli personel çalıştırmak zorundadır. %3’ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (taşra teşkilatı dahil) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.

Öte yandan; %40 veya üzeri engelliler için; Kamuda istihdam önceliği ve EKPSS sınav hakkı, Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” 07/02/ tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. En son Nisan tarihinde söz konusu sınav yapılmıştır. Disleksik bireyler engelli raporları olduğu halde yukarıdaki hakları kullanamamaktadır.

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ BAKIMINDAN NELER YAPILABİLİR/YAPILMALIDIR……

1-Su İndirimi: Her Belediye bu indirimi uygulamak zorundadır. 18 yaşını dolduranlar için indirim oranı %50 ‘dir.

2-Digitürk İndirimi: %40 ve üzeri engellilere %50 indirimlidir.(Bu hakkı kendi evinizde kullanamıyorsanız istediğiniz bir kişinin bu hakkı kullanmasını sağlayabilirsiniz.)

3-Şehir İçi Ulaşım: Belediye otobüslerinden %40 ve üzeri engel oranına sahip olanlar ücretsiz yararlanır. Şehir dışı ulaşımda da %30 indirim mevcuttur. THY’ de yine %25 indirim mevcuttur. TCDD’ ise %50 indirim ile ulaşım hakkı tanınmıştır.

3-EKPSS’ye girme Hakkı: %40 ve üzeri tüm engellilerin sınava girme hakkı vardır.

4-Gelir Vergisi İndirimi:%40 ve üzeri tüm engelli çalışan ve engelli çocuğu olan çalışanlar gelir vergisi indirimden yararlanır. Serbest çalışanlarda bu hakkı kullanır.

5-Türk Telekom Sosyal Tarife-TTNET-UyduNet ve TurkcellSüperonline gibi alanlarda da indirimler yine %40 ve üzeri engelli olmak şartıyla mevcuttur.

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ BAKIMINDAN NELER YAPILABİLİR/YAPILMALIDIR……

6-Muayenede öncelik hakkı %40 ve üzeri için

7-Devlet Tiyatrolarında- Müze ve ören yerlerinde indirim yine %40 ve üzeri için

8-Cep telefonu hizmetlerinde indirim mevcuttur.(%40 ve üzeri)

9-Üniversitelerde engelli öğrencilere üniversite girişlerinde ek puan verilebilmektedir. Üstün yetenekli öğrencilerin YÖK tarafından değerlendirilmesi sonucu uygun görülmesi halinde YGS’ye girmeden Güzel Sanatlar Bölümüne kayıt olabilmeleri hakkı getirilmiştir.

Engelli Memurun nöbet durumu, engelli memura kendi isteği dışında fazla mesai ve gece nöbet yaptırılamaz.

Engelli Memurun izin Hakkı; T.C Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün  tarihli yayınladığı /58 nolu Genelgesi 3. Maddesi uyarınca,  Mayıs Sakatlar Haftasının ilk günü ile Engelliler Gününde Engellilere yönelik faaliyet gösteren Konfederasyon, bağlı federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılacaktır.

DAHA SAYISIZ HAK MEVCUT OLMAKLA DİSLEKSİK BİREYLER VE EBEVEYNLERİ HEPSİNDEN YOKSUNDUR.

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ BAKIMINDAN NELER YAPILABİLİR/YAPILMALIDIR……

Yüzde 40’dan fazla engelli raporuna sahip engelliler erken emekli olurlar. Gerek

Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun bu kanunun ortadan kaldırdığı sayılı Sosyal

Sigortalar Kanunu gereğince özürlüler gerek çalışarak ve gerekse isteğe bağlı prim

ödeyerek emekli olabilirler.

-Yeni Kanunla gelen engelli emekliliği

1-Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yüzde 60 ve daha fazla oranda hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayanlara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az  gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

-Yetkili sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; 

a) Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve gün,

b) Yüzde 40 ilâ yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve gün, prim bildirilmiş olanlar herhangi bir yaşa bağlı olmadan engelli sıfatıyla erken emekli olabilecekler ama yukarıda sayılan şartlar gününden sonra işe girenler için geçerli olup, Kanun’un ek ve geçici maddeleriyle kademe getirilmiştir.

DİSLEKSİK BİREYLERİN VE EBEVEYNLERİN YASAL HAKLARININ GÜNELLENMESİ – GÜÇLENDİRİLMESİ BAKIMINDAN NELER YAPILABİLİR/YAPILMALIDIR……

6-Muayenede öncelik hakkı %40 ve üzeri için

7-Devlet Tiyatrolarında- Müze ve ören yerlerinde indirim yine %40 ve üzeri için

8-Cep telefonu hizmetlerinde indirim mevcuttur.(%40 ve üzeri)

9-Üniversitelerde engelli öğrencilere üniversite girişlerinde ek puan verilebilmektedir. Üstün yetenekli öğrencilerin YÖK tarafından değerlendirilmesi sonucu uygun görülmesi halinde YGS’ye girmeden Güzel Sanatlar Bölümüne kayıt olabilmeleri hakkı getirilmiştir.

Engelli Memurun nöbet durumu, engelli memura kendi isteği dışında fazla mesai ve gece nöbet yaptırılamaz.

Engelli Memurun izin Hakkı; T.C Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün  tarihli yayınladığı /58 nolu Genelgesi 3. Maddesi uyarınca,  Mayıs Sakatlar Haftasının ilk günü ile Engelliler Gününde Engellilere yönelik faaliyet gösteren Konfederasyon, bağlı federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılacaktır.

DAHA SAYISIZ HAK MEVCUT OLMAKLA DİSLEKSİK BİREYLER VE EBEVEYNLERİ HEPSİNDEN YOKSUNDUR.

DİSLEKSİK BİREY VE EBEVEYEN İÇİN SAĞLIK SEKTÖRÜ AÇISINDAN GÜNCELLEME VE GÜÇLENDİRME

25 YAŞINA KADAR DEVLET TARAFINDAN, DİSLEKSİK BİREYLERE REÇETE İLE UZMAN TARAFINDAN YAZILMASI HALİNDE BİRTAKIM İLAÇLAR BİREYLERE SAĞLANMAKLA, 25 YAŞ SONRASI DEVLET DESTEĞİ SON BULMAKTADIR. VE BİR KISMI HATIRI SAYILIR BİR FİYATLA PİYASAYA SÜRÜLEN İLAÇLARDIR.

&#;&#;ZGER nedir? E-Devlet &#;&#;ZGER raporu nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 24,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun kısaltılmış ismi olan ÇÖZGER, Sağlık kurulunca hazırlanan çocuğun özel gereksinimlerini belirten belgeyi ifade etmektedir. 20 Şubat tarihli sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçleri ve raporun içeriği değişmiştir. Bunun yanı sıra çocukların değerlendirmelerine ve rapor sürecine yeni bir yaklaşım getirmiştir. İşte, ÇÖZGER nedir sorusunun cevabı ve E-Devlet ÇÖZGER raporu hakkında merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

ÇÖZGER ile gelen değişikliklerin en önemlilerinden biri çocuk ve erişkinler için verilecek raporların ayrılmış olmasıdır. Yani 18 yaşından küçük çocuklar bu yönetmelik kapsamındadır. Peki, ÇÖZGER raporu nasıl görüntülenir? İşte, ÇÖZGER hakkında detaylı bilgiler ve rapor sorgulama, görüntüleme detayları

ÇÖZGER NEDİR?

ÇÖZGER Yönetmeliği’nin amacı, çocukluk döneminin gelişim süreci nedeni ile erişkin dönemden farklılık göstermesinden dolayı özel gereksinimleri (engelleri) olan çocukların gereksinimlerini erişkinlerden farklı şekilde belgelenerek sağlık, eğitim, rehabilitasyon, diğer sosyal ve ekonomik haklara, hizmetlere erişimlerinin sağlanmasıdır. Ayrıca erişkinler esas alınarak hazırlanmış olan mevcut engelli sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelikte çocuk yaş grubuna dair özel düzenlemelerin bulunmaması; bebeklik ve erken çocukluk () döneminde gelişimsel sorunları olan çocuklarda ağır engelliğin tanımında yaşanmakta olan güçlükler; değerlendirme farklılıkları; seyri iyi bilinen ve ağır engellilik yaratabilen hastalıkların veya sendromların tanısını almış çocukların değerlendirmesinin yapılabilmesi için ÇÖZGER standart değerlendirme süreçlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Haberin Devamı

ÇÖZGER Yönetmeliği Özel Gereksinimleri Alanları Kılavuzu (Ek 2) ÇÖZGER için yapılacak olan değerlendirmenin temel yöntem, ilke ve kıstaslarını açıklamaktadır. 

ÇÖZGER'de yer alan özel gereksinim; çocuğun toplumsal yaşama eşit katılabilmesi için bedensel ya da gelişimsel işlev kısıtlılığı olmayan bireylerden farklı sağlık, eğitim, rehabilitasyon, cihaz, ortez, protez, çevresel düzenlemeler ve diğer sosyal ve ekonomik haklara ve hizmetlere gereksiniminin olmasını ifade etmektedir. ”Özel Gereksinimi Var.”, “Hafif Düzeyde Özel Gereksinimi Var. “Orta Düzeyde Özel Gereksinimi Var.”, “İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Var.”, “Çok İleri Düzeyde özel Gereksinimi Var.”, “Belirgin Özel Gereksinimi Var.” ya da “Özel Koşul Gereksinimi Var.” olan çocuk yasal düzenlemelerde “engelli” olarak nitelendirilen bireydir.

ÇÖZGER RAPORUNUZU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı

Mevzuata uyum arandığında Ek-3'te yer alan derecelendirmeden yararlanılır. 

Toplumsal yaşama katılım kısıtlılığı ise bireyin toplumsal yaşamda nitelikli ve tam olarak yer alamaması, yaşama kabul ve dahil edilmesinde güçlükler yaşaması, mevcut olan işlev kaybının çevresel etmenlerden etkilenmesi sonucunda, çocuğun etkinlik ve yaşama katılımının yaşıtlarından daha az nitelik ya da nicelikte olmasını ifade etmektedir. 

Engelli çocuklar için engel oranları kaldırılmıştır. Artık aynı engel ve durumdaki çocuklar için farklı yüzdeler hesaplanması gibi karışıklıklar olmayacaktır.  

Ayrıca bu sistemde zeka geriliği, mental motor retardasyon gibi kişiyi veya ailesini rencide edecek, haysiyeti örseleyecek, önyargıya veya ayrımcılığa sebep olacak tanımlamalar rapordan kaldırılmış yalnızca Özel Gereksinim Alanlarının belirtilmesi gerektiği söylenmiştir. Tanıları yazarken de bu terimlerin kullanılmaması gerektiği vurgulanmıştır.  

Haberin Devamı

Raporda Engellilik kelimesi yerine özel gereksinim kullanılmaktadır ve ağır engelli ibaresi de kullanılmamaktadır.  

Doğrudan Down sendromlu çocukları ve ailelerini etkileyecek değişiklikler ise şu şekildedir: 

Mozaik Down sendromlu olmayan tüm Down sendromlu çocuklara; 

  • Rapor; tanı kesinleşir kesinleşmez verilebilecektir.ÇÖZGER ekinde Kalıtsal hastalıklar başlığının altında özellikle Down Sendromu ile ilgili bir örnek verilmiştir ve “Örneğin doğumda mozaik olmayan Down sendromu tanısı almış bir çocuk için gelişimsel gerileme ya da başka patoloji beklenmeden doğumdan itibaren ÇÖZGER verilebilir” demiştir. 

  • RaporÇÖZGER veren uzmanlar tarafından sürekli olarak da verilebilecektir. Sürekli rapor için Çözger yönetmeliğinde şöyle yazmaktadır: 

“Çocuğun gereksinim durumunun sabit kalması veya artması söz konusu olan hastalıklar için sürekli rapor düzenlenir.” . Ayrıca Yönetmelik Ek 2 Temel İlkelerde Şöyle yazmaktadır: Çocuğun durumu nadiren 2 yıl kadar kısa sürede değişecektir. Bu nedenle Ek-2'de belirtilen durumlar dışında ÇÖZGER en az 2 yıl süreli verilir. Çocukların özel gereksinimlerinin hızla değişmeyeceğini düşünüldüğü durumlarda çocukların, ailenin ve Çözger kurumları çalışanlarının süreçteki zaman ve iş gücü kaybı gözetilerek rapor daha uzun süreli ya da sürekli olarak verilebilir. 

Haberin Devamı

Sosyal haklar için Ağır Engellilik durumuna karşılık gelen ifadeler: “Çok ileri düzeyde Özel Gereksinimi Var”, “Belirgin ÖGV” ve“Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” 

  • Down Sendromlu çocuklardan Mozaik Down sendromlu olanlar hariç hepsine ÖKGV olarak rapor verilecektir. Yani sosyal yardımlara başvurabilmenin bir ön koşulu olan raporlardaki ağır engellidir, ya da değildir karmaşası çözülmüştüseafoodplus.infoıca yukarıda bahsettiğimiz gibi engellilik oranı da ortadan kaldırılmıştır.  

  • Yine ÇÖZGER ile rapor alma sürelerini hızlandırmak için ÇÖZGER Kurullarına süre kısıtlaması getirilmiştir. Raporlar kişinin başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde tamamlanarak ilgiliye verilecektir. 

Bakanlık Bağlantıları

Soru 1: Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nedir?

Engelliler için sağlık kurulu raporu kişilerin engellilik durumlarını, engel gruplarını, engellilik tür ve derecelerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş heyetler tarafından düzenlenen bir belge olup engelli haklarından yararlanmak için temel belge niteliğindedir.

Soru 2:Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nerelerde kullanılır?

Engelliler  için  sağlık  kurulu  raporu;  engelli  aylığı,  evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak  için  gerekli  olan  belgedir.  Engelli  sağlık kurulu raporu, engelliler için düzenlenmiş vergi indirimleri, vergi muafiyetleri ve çeşitli alanlardaki indirimler için de kullanılmaktadır.

Soru 3: Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nereden alınmaktadır?

Engelliler   için   sağlık   kurulu   raporu,   Sağlık   Bakanlığı tarafından  yetkilendirilmiş  hastanelerden  alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.

Soru 4: &#;ocuklar ( yaş) i&#;in &#;zel gereksinim raporu nasıl alınmaktadır?

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirme Raporu (ÇÖZGER) almak için çocuğun bakımını üstlenen kişinin başvuru dilekçesi ile ÇÖZGER düzenlemeye yetkili hastaneye başvuru yapması gerekmektedir.

Soru 5:&#;ocuklar ( yaş) i&#;in d&#;zenlenen raporda (&#;&#;ZGER) belirtilen &#;zel gereksinim d&#;zeyleri hangi engel oranlarına karşılık gelmektedir?

ÇÖZGER Yönetmeliği’nde engel kavramı ya da oranı belirtilmeksizin çocukların “özel gereksinim” düzeyleri belirlenmektedir.  Yönetmeliğin mevzuata  uyum  başlıklı  ek-3 sayılı tablosunda özel gereksinim düzeylerinin hangi engel oranı aralıklarına denk geldiği aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Özel Gereksinim Düzeyi

Engel Oranı Aralığı

Özel Gereksinimi Vardır ÖGV

Hafif Düzeyde ÖGV

Orta Düzeyde ÖGV

İleri Düzeyde ÖGV

Çok İleri Düzeyde ÖGV

Belirgin    Özel   Gereksinimi

Vardır

Özel     Koşul     Gereksinimi

Vardır

Soru 6: Engelli &#;ocukların resmi ve &#;zel kuruluşlarda bakım hizmetinden yararlanmaları ve yakınlarının evde bakım yardımı alabilmeleri i&#;in &#;&#;ZGER’le belirtilen &#;zel gereksinim d&#;zeyleri nelerdir?

Özel gereksinimi olan çocukların bakım hizmetlerinden yararlanması için ÇÖZGER raporunda “Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır”, “Belirgin Özel Gereksinimi Vardır” veya “Özel Koşul Gereksinimi Vardır” ifadelerinden birinin yazılmış olması gerekmektedir.

Soru 7: &#;&#;ZGER raporuna itiraz nasıl yapılır?

ÇÖZGER raporuna çocuğun bakımını üstlenen kişi ya da raporu talep eden kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı ilin İl Sağlık Müdürlüğüne, raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilir.  İl  Sağlık  Müdürlüğü,  çocuğu  farklı  bir  hastaneye yönlendirir.  İtiraz  sonucu  alınmış  ikinci  ÇÖZGER  raporunu, bakımını üstlenen kişi ya da hizmet veren kuruluş uygun bulur ise üçüncü hastane olan hakem hastaneye gidilmeksizin kabul edilip kullanılabilir. İl Sağlık Müdürlüğü, ikinci ÇÖZGER raporunun sonucuna itirazın devam etmesi halinde çocuğu hakem hastaneye yönlendirir.

Soru 8: &#;&#;ZGER raporu itiraz dışında başka bir yolla yenilenebilir mi

Çocuğun özel gereksiniminin değişmesi halinde bakımı üstlenen kişinin talebi ve ilgili branş hekiminin onayı ile sağlık kuruluna sevk edilerek ÇÖZGER raporu yenilenebilmektedir.

Soru 9. Erişkinler İ&#;in Sağlık Kurulu Raporu (ESKR) nasıl alınmaktadır?

Engelli birey ya da vasisi tarafından ESKR vermeye yetkili hastanelere başvuruda bulunularak rapor alma süreci başlatılmaktadır.

Soru Sağlık kurulu raporlarına itiraz nasıl yapılmaktadır?

Engelliler için sağlık kurulu raporlarına engelli birey, engelli bireyin vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı İl Sağlık Müdürlüğüne raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilmektedir.

Soru Sağlık kurulu raporları itiraz dışında yenilenebilir mi?

Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik olması halinde bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi halinde ESKR yenilenmesi süreci başlatılabilir.

Soru Engelli bireylerin resmi ve &#;zel kuruluşlarda bakım hizmetinden yararlanmaları ve yakınlarının evde bakım yardımı alabilmeleri i&#;in ESKR’de hangi ibarenin yer alması gerekmektedir?

Engelli bireylerin resmi bakım merkezlerinden hizmet alabilmeleri için engelli sağlık kurulu raporu alması gereklidir.

Engelli bireylerin özel bakım merkezlerinden hizmet alabilmeleri için sağlık kurulu raporunda “tam bağımlı” veya “ağır engelli” (eski mevzuatla alınan raporlar için) ifadesinin işaretlenmiş olması gerekmektedir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir