özofagogastroduodenoskopi nedir / Özofagogastroduodenoskopi Sonrası Gelişen Duodenum Hematomu | Makale | Türkiye Klinikleri

Özofagogastroduodenoskopi Nedir

özofagogastroduodenoskopi nedir

Gastroskopi

GASTROSKOPİ (ÖZOFAGOGASTRODUODENOSKOPİ)

seafoodplus.info Dobrucalı

Gastroskopi nedir?

Özefagogastroduodenoskopi (Üst gastrointestinal sistem endoskopisi veya gastroskopi olarak ta adlandırılır) yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağının iç yüzünün esnek ve bükülebilir ince bir boru şeklinde bir alet olan gastroskopla incelenmesidir. İşlem sırasında gerek görüldüğünde histopatolojik inceleme için doku örnekleri alınabilir (biyopsi), Bu işlem sırasında ağrı hissedilmez. İşlem süresi yaklaşık 15 dk. kadardır.BT16

Gastroskopi sırasında ağrı duymamanız ve kendinizi hissetmeniz için kolunuza takılacak bir kanül yoluyla uyku verici ve gerektiğinde ağrı kesici ilaçlar verilecektir. Bu ilaçlar nedeniyle işlem sonrasında da uyku hali devam edebileceğinden gastroskopiye size yardımcı olabilecek bir kişi ile birlikte gelmeniz, işlemin yapıldığı günün geri kalan saatlerinde dikkat gerektirecek işleri yapmamanız (otomobil veya herhangi bir makine kullanmak gibi.) ve alkol almamanız tavsiye edilir. En doğrusu evinizde dinlenmenizdir. Ertesi gün normal günlük yaşamınıza dönebilirsiniz.

Gastroskopiye hazırlık

Aşağıdaki bilgileri dikkatle okuyun ve uygulama konusunda sorularınız olursa mutlaka doktorunuza danışın. İşlemin sağlıklı yapılabilmesi için midenizin tamamen boş olması gerekmektedir. Gastroskopi saat den önce yapılacaksa önceki gün akşam yemeğini en geç da bitirmeli ve işlem günü sabah hiç bir şey yememelisiniz, sedece az miktarda su içebilirsiniz. Gastroskopi saat den sonra yapılacaksa işlem günü sabahı saat de hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra gastroskopi yapılıncaya kadar hiç birşey yememelisiniz, sadece az miktarda su içebilirsiniz. Bu tür bir hazırlık her hasta için uygun olmayabilir, doktorunuz size göre değişik bir hazırlık planı düzenleyecektir.

Herhangi bir maddeye karşı allerjiniz ve/veya düzenli olarak kullandığınız bir ilacınız varsa (aspirin, plavix, coumadin, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve psikiatrik hastalıklar için kullanılan ilaçlar vb.)  lütfen doktorunuzu haberdar ediniz.

Sorularınız için;
seafoodplus.info Dobrucalı

 

Endoskopi Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

 

Sindirim sistemini cerrahi işleme gerek duymadan incelemeyi sağlayan işlem olan endoskopi, özel bir cihaz yardımı ile gerçekleştirilir. Bu cihaz kamerası ve endoskopi ışığı olan bir cihazdır. Bu cihaz yardımı ile genel olarak bağırsak ve mide sistemi yakından incelenir. Sindirim sistemini incelemek için de anal, rektal ya da ağız kullanılır. Anal ya da rektal yol ile yapılan bu işleme kolonoskopi adı verilir. Ağız yolu ile yapılan işlemler de gastroskopi olarak adlandırılır. Bu işlemle mide problemlerinin yanı sıra onikiparmak bağırsak rahatsızlıkları ve yemek borusu rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Peki, endoskopi nedir, nasıl yapılır?

Endoskopi Nedir?

Sindirim sistemini yakından incelemek adına cerrahi işleme gerek kalmadan ağızdan gerçekleştirilen işleme endoskopi denilir. Bu işlemle gastroenteroloji doktoru, kesiye gerek duymadan organ incelemesi yapabilir. Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağındaki şikayetleri inceleyen ve sorunları teşhis ederek tedavisinde kullanılan bu işlemde ucunda ışık ve kamera bulunan esnek bir tüp kullanılır. Bazı durumlarda da biyopsi için özel aletler eklenebilir.

Endoskopi Çeşitleri Nelerdir?

Bu işlem uygulanan bölgeye göre isimler alır. Bunlar:

Özofagogastroduodenoskopi (Üst GİS Endoskopisi): Onikiparmak bağırsağı, yemek borusu ve mide incelemesinde kullanılır.

Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi): İnce ve kalın bağırsağın tümünün son kısmının incelenmesidir. 50 yaşını geçmiş hastalar için kolon kanseri teşhisinde 5 yılda bir yapılır. "Kolonoskopi nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız işlemden önce bağırsaklar temizlenir. Ardından anestezi uygulanır ve hasta yan yatırılarak dizleri karnına doğru çekilir. Doğru pozisyonda cihaz makattan uygulanarak görüntüleme sağlanır.

Çift Balonlu Enteroskopi: Onikiparmak bağırsağı ile kalın bağırsağın arasında kalan ince bağırsağı inceler.

Kapsül Endoskopi: "Kapsül endoskopi nedir?" diye merak edenler için bu soru şu şekilde yanıtlanabilir: Sindirim sisteminin görüntülenmesi adına küçük boyutlarda ve kapsül şeklinde olan kablosuz kameranın hasta tarafından yutularak kamera ile görüntü alınması ve tanı konulması işlemidir. Yalnızca tanı amaçlı kullanılan bu yöntem ile tedavi gerçekleştirilmez.

Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP): Duodenoskop adlı cihaz yardımı ile onikiparmak bağırsağındaki delik ile X ışını kullanılan bir cihazın yardımıyla görüntüleme gerçekleştirilerek pankreas ve safra yolu kanalına ulaşılır. Burada taş, iyi ve kötü huylu darlık gibi sorunlar tespit edilir.

Kromoendoskopi: Bağırsağa verilen boya ile patolojiler daha iyi bir şekilde görüntülenebilir.

Dar Bant Görüntüleme (NBI): Damarlar ve sindirim sitemi mukozasındaki filtreler ile uygulanır.

Endoskopik Ultrason (EUS): Endoskopi cihazının ucuna küçük boyutlu bir ultrasın probu yerleştirilir ve görüntüleme sağlanır. Teşhisi zor olan pankreas ve safra yolu tümörleri tanılanır.

Endoskopi Ne Zaman Gereklidir?

Endoskopi, kişinin konforlu olduğu ve aynı zamanda işlemin hızlı yapılması gerektiği durumlarda uygulanır. Bu durumlar:

  • İç organlardan biyopsi almada
  • Kilo kaybı, ishal, hazımsızlık, reflü ve kusma gibi rahatsızlıkların tanısında
  • Tanılanmış ve tedavi süreci başlamış hastalıkların takibinde

 

Endoskopi Hangi Durumlarda Kimlere Uygulanır?

“Endoskopi neden yapılır?” sorusu kadar bu işlemin hangi durumlarda kimler için uygulandığı da merak konusudur. Kişi aniden kilo kaybetmeye başladıysa, sebepsiz karın ağrıları yaşıyorsa, midede yanma ve ekşime uzun süredir yaşanıyorsa, göğüste yanmalar varsa, yutma güçlüğü şikayetlerinde, makat bölgesinden kan gelmesi gibi durumlarda, kanser taramalarında ve buna benzer olan sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılır. Bu işlem kronik olarak görülen aşağıdaki şikayetlerde de mutlaka uygulanmalıdır:

  • Ağız kokusu
  • Bulantı
  • Göğüs ortasında yanma hissi
  • Hazımsızlık
  • İshal
  • Kilo kaybı
  • Kusma
  • Mide ağrısı
  • Reflü
  • Yutma güçlüğü

 

Endoskopi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Endoskopi öncesi hazırlık gerekmezken işlem öncesinde en az 6 saat boyunca aç katı ve sıvı tüketimi durdurulmalıdır. İşlem gününde de sigara içilmemelidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin de bu ilaçları 15 gün önceden bırakması gerekir.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

“Mide endoskopi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu işlem öncesinde midenin tamamen boş olması gerektiğini bilmelisiniz. Bu nedenle işlemden önce en az 6 sat boyunca yeme ve içme kesilmelidir. Bunların ardından hastaya sedasyon yöntemleri uygulanır. Ardından hasta sol tarafa döndürülür ve kafası 90 derece döndürülür. Ağız bölgesine anestezik püskürtülür ve plastik bir ağız koruyucusu ile ağzın açık kalması sağlanır. Bu işlemin ardından endoskop ağız bölgesine yerleştirilir. Bu işlemle görüntüler alınarak ekrana yansıtılır ve raporlanmak üzere kaydedilir.

Endoskopi Sonrası Neler Yaşanır?

Endoskopi cihazı yapılan görüntülemenin ardından bazı detaylara dikkat edilmelidir. Endoskopi sonrası beslenme için en az 2 saat beklenmelidir. Bu sürenin sonunda sıvı gıdalarla başlanmalıdır. Mide endoskopisi sonrasında da midede 5 saat süren bir şişlik ve gaz olabilir. Ağızdan yapılan işlemlerden sonra da boğaz bölgesi uyuşuktur ve tahriş hissedilebilir. İşlem bağırsaklardan doku alınarak yapıldıysa kişinin dışkısında 24 saat boyunca kan görülebilir. Ayrıca işlemde karın bölgesinin şişirilmesi adına kullanılan karbondioksit gazı nedeniyle işlem sonrasında kişinin omuz ve sırt bölgesi ağrıyabilir. İşlem sonrasında kusma, karın ya da göğüste ağrı, nefes darlığı gibi şikayetler de yaşanabilir.

Endoskopi Fiyatları

Endoskopi fiyatları yapılacak işleme göre farklılık gösterir. Bu nedenle yapılacak işlem hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

Yorum Ekle

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir