pamuk eksperliği / Pamuk Eksperi Nasıl Olunur, Aranan Özellikler Nelerdir? | seafoodplus.info

Pamuk Eksperliği

pamuk eksperliği

Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri



TANIM 
Satın alınacak veya ihraç edilecek pamuğu kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine göre denetleyen, kalitesini belirleyen ve kalitelerine göre sınıflandıran kişidir. 

GÖREVLER 
Pamuk balyalarından usulüne uygun olarak numune alır, Alınan numuneleri renk ayrımı, yabancı madde olup olmadığı ve çırçırlama durumu gibi yönlerden sınıflandırır, Pamuğun özelliklerini belirler (incelik, olgunluk, kıvrım sayısı, elastikiyet, boya tutma, nem derecesi kabiliyeti vb.), İncelediği pamuk hakkında ekspertiz raporu hazırlar, Dış ülkelere satılacak pamuklarda, bekletildiği süre içerisinde ve nakilleri sırasında özelliklerini kaybedip kaybetmediğine, ambalajları ile resmi marka ve işaretlerinin bozulup bozulmadığına, ihracatçı tarafından beyan edilen hususların balyalar üzerinde gösterilen resmi marka ve işaretlere uygun olup olmadığına bakar, Uygun olanlara ihraç kontrol belgesi verir, uygun olmayanlara ise durumu bir tutanakla tespit ederek mal sahibine bilgi verir ve gereğinin yapılması için de üst makamlara durumu iletir. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Mikroner cihazı, Fibrograf cihazı, Damgalama malzemeleri, Resmi mühür ve kaşeler, 
Makas, pense, çekiç, tornavida, çakı vb. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Pamuk eksperi ve iplikçilik teknikeri olmak isteyenlerin; Tarımsal ve endüstriyel üretim faaliyetlerinden hoşlanan, Temel bilimler yanında Sosyoloji, Ekonomi, Psikoloji gibi sosyal bilimlere ilgi duyan, Düşüncelerini başkalarına etkili bir şekilde aktarabilen, Başkaları ile olumlu ilişkiler kurabilme gücüne sahip, Dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Pamuk eksperi ve iplikçilik teknikeri pamuk depolarında, pamuk işleyen fabrika ve atölyelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı kapalı, loş, hava pamuk lifleri ile yüklü olabilir. Pamuk eksperi ve iplikçilik teknikeri çalışırken, mal sahipleri, bulunduğu ortamdaki diğer işçiler ve meslektaşlarıyla iletişim halindedir. Görevi gereği, pamuk balyaları ve çırçır atölyelerinin bulunduğu yerlere gitmeyi gerektirdiğinden zaman zaman seyahat edebilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Pamuk eksperi ve iplikçilik teknikerleri çırçırlama ve prese işletmelerinde, pamuklu dokuma sanayiinde pamuk depolarında ve pamuk ihracatı ve ithalatı yapan işletmelerde çalışabilirler. Pamuk üretimi, tüketimi ve ihracatının artması pamuk eksperlerine olan ihtiyacı giderek artırmaktadır. Gelecekte de ülke ekonomisinde önemli konuma sahip olacağına kesin gözüyle bakılan pamuk ve pamuktan elde edilen ürünlerin, kaliteli olması ve dış pazarlarda satılabilmesi için kontrol mekanizmasının iyi çalıştırılması gerekecektir. Bunu sağlamak için nitelik ve nicelik olarak daha fazla pamuk eksperine ihtiyaç duyulacaktır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "Pamuk Eksperliği ve İplikçilik" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Tekstil" olarak değişmesi nedeniyle, "Pamuk Eksperliği ve İplikçilik" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Pamuk Eksperliği ve İplikçilik" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Bu alanda öğrenim görebilmek için, lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli düzeyde Eşit Ağırlık (EA1) türünde puan almak gerekir. Meslek liselerinin İplik – İplikçilik, Kalite Kontrol (tekstil), Örgü teknolojisi – Örme, Tekstil, Tekstil Dokuma, Tekstil İplikçilik, Tekstil Kalite Kontrol, Tekstil Örme, Tekstil Tasarımı alanlarından mezun olanlar, "Pamuk Eksperliği ve İplikçilik" ön lisans programına başvurduklarında Orta Öğretim Başarı Puanları (OÖBP) ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Bu programın eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere; Matematik, Ekonomi, Teknik Resim, Pamuk Üretimi, Çırçırlama Teknolojisi, Makine Elemanları, Tekstil Terbiyesi, Pamuk Standardı ve Kalite Kontrol, Pamuk Tasnifi, Pamuk Pazarlaması gibi dersler verilir.

MESLEKTE İLERLEME 
Pamuk eksperi ve iplikçilik teknikeri zaman içerisinde eğitim seviyeleri ve mesleki tecrübelerine dayalı olarak baş eksper, müdür yardımcısı, müdür olarak meslekte ilerleyebilirler. Pamuk eksperliği ve iplikçilik ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, Tekstil Öğretmenliği, Tekstil Terbiye Öğretmenliği, Tekstil Mühendisliği ve Tekstil lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler. 
BENZER MESLEKLER 
Tütün eksperi, Çay eksperi, Fındık eksperi. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi imkanlarından seafoodplus.info eksperi ve iplikçilik teknikerleri özel sektörde çalıştıklarında ücretler, firmanın büyüklüğü ve ekonomik gücü de göz önünde bulundurularak karşılıklı anlaşmayla belirlenir. Özel sektörde ortalama ücret asgari ücretin 34 katı oranındadır. Kamu sektöründe ise pazarlık söz konusu olmayıp belirlenen katsayı üzerinden ücret alırlar. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, 
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri tanıtımı sayfasından Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri Ne İş Yapar? Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri Çalışma Alanları, Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Pamuk Eksperi ve İplikçilik Teknikerimeslek tanımı kez okunmuştur.

Twitter'da PaylaşFacebook'ta PaylaşWhatsApp'ta PaylaşGoogle+'da Paylaş

Tez NoİndirmeTez KünyeDurumu
Kondüsyonlamanın pamuk lifi ve iplik özelliklerine etkisi / The effect of conditioning on fiber and yarn characteristics
Yazar:ERTUĞRUL MEHMET ÇETİNAY
Danışman: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
Yer Bilgisi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
Konu:Tekstil ve Tekstil Mühendisliği = Textile and Textile Engineering ; Ziraat = Agriculture
Dizin:Denge = Equilibrium ; Lif özellikleri = Fiber properties ; Lifler = Fibers ; Nem = Moisture ; Pamuk eksperliği = Cotton expert ; Pamuk elyafı = Cotton fiber ; Pamuk ipliği = Cotton yarn ; İplik kalitesi = Yarn quality Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

86 s. Bu çalışma, seafoodplus.infoum L. türüne ilişkin iki pamuk çeşidinin (St. ve Carmen) lifleri ve bunlardan elde edilen iplikler üzerinde seafoodplus.infoş ta iki, (Mem Tekstil A.Ş ve Matesa A.Ş) ve seafoodplus.info de bir (Selçuk İplik A.Ş) iplik tesisinde yürütülmüştüseafoodplus.infoş ve Ş.Urfa koşullarında yetiştirilen St ve İzmir koşullarında yetiştirilen Carmen çeşitlerine ilişkin pamuklardan elde edilen liflerin özellikleri doğrudan (kondüsyonlanmadan) ve RCU (Rapid Control Unit) cihazında % 65 ±2 oransal nem ve 21±1 0C de 24 saat kondüsyonlandıktan sonra saptanmıştır.Çalışmada lif özelliklerinden;1) Lif İnceliği Değerleri (micronaire)2) Lif Kopma Dayanıklılığı (Strength) (gr/tex)3) Lif Uzunluğu Değerleri (Length) (mm) (%2,5 S.L)4) Lif Kopma Uzaması (Elongation) (%)5) Kısa Lif Oranı (Short Fiber İndex) (%)6) Lif Uzunluk Uyumu (Uniformity İndex) (%)7) Lif Olgunluğu (Maturity) (%)8) Lif Parlaklığı (Reflectance) (%) (Rd)9) Lif Sarılığı (Yellowness) (+b) değerleri incelenmiştir. Ayrıca iplik özelliklerinden;1) Uster (U%)2) Düzgünsüzlük (CVm%)3) İnce Nokta ( % ) (Adet)4) Kalın Nokta ( % +50) (Adet)5) Nep Sayısı (% + ) (Adet)6) Tüylülük İndeksi (Hairness) (%) değerleri incelenmişseafoodplus.info özelliklerinin saptanmasında HVI (High Volume Instrument), kondüsyonlama işlemi için RCU (Rapid Control Unit) ve iplik özelliklerinin tespitinde Uster Tester 4 cihazları kullanılmıştır. Farklı lokasyon ve çeşitlere ilişkin lif pamuklarda nem düzeyleri; portatif nem ölçerlerle ve fırınlama ( 0C) yöntemleri ile saptanmıştır. Bunun yanında lif pamuklarda denge nemine ulaşma süreleri , kuru lif örneklerinde % 65 ±2 oransal nem ve 21±1 0C sıcaklık koşullarında 15 gün boyunca her gün tartım yapılması ile saptanmıştır.Çalışma sonucunda: Kondüsyonlamanın (nem düzeyinin % 7,2 ye ulaşmasının) lif kopma dayanıklılığını (gr/tex), lif inceliğini (mic) ve lif kopma uzamasını (elongation) (%) önemli ve olumlu yönde etkilediği, buna karşın; lif uzunluğu (% 2,5 S.L), kısa lif oranı (%), lif uzunluk uyumu (%) (uniformite), lif olgunluğu (maturity) (%), lif parlaklığı (reflectance) (%) ve lif sarılık (yellowness) (+b) özelliklerini ise önemli düzeyde etkilemediği bulunmuşseafoodplus.infoüsyonlamanın; uster, düzgünsüzlük, ince nokta, kalın nokta, nep ve tüylülük gibi iplik özelliklerini önemli ve olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.Çalışmada nem düzeyinin saptanmasında en iyi yöntemin fırında kurutma yöntemi uygulanarak yapılan olduğu; farklı çeşit ve lokasyon pamuklarının denge nemine (?%7) ulaşma gün sayılarının gün arasında değiştiği saptanmıştır. This Study investigates fibres and the yarn made of these fibres of seafoodplus.infoum L. type of cotton. The study was conducted in 3 spinning mills in seafoodplus.infoş (Mem Tekstil A.Ş and Matesa A.Ş) and in seafoodplus.info (Selçuk İplik A.Ş).Properties of fibres which are obtained from the cottons grown in seafoodplus.infoş and Ş.Urfa (St) and in İzmir (Carmen) have been determined directly ( without conditioning ) and after conditioned with RCU (Rapid Control Unit) instrument in %65 ±2 relative humidity and 21±1 seafoodplus.info this study, below fiber properties parameters were analysed;1) Fiber Micronaire (mic.)2) Fiber Strength (gr/tex)3) Fiber Length (mm) (%2,5 S.L)4) Fiber Elongation (%)5) Short Fiber İndex (%)6) Uniformity İndex) (%)7) Maturity (%)8) Reflectance (%) (Rd)9) Yellowness (+b)Also following yarn properties paramaters were analysed at this study too.1) Uster (U%)2) Unevennes (CVm%)3) Thin Point ( % )4) Thick Point ( % +50)5) Neps (% + )6) Hairness (%)HVI (High Volume Instrument) was used to determine fiber properties and RCU (Rapid Control Unit) was used to determine conditioning procedure and Uster Tester 4 was used to determine yarn properties. Moisture of different types of fibres in different locations have been determined by portative moisture calculators and oven drying ( 0C ) methods. The time of reaching the moisture balance was also determined by weighing , day by day during 15 days, dry fiber samples (without moisture) at %65 ±2 relative humidity and 21±1 0C seafoodplus.info a result of this study, conditioning ( reaching %7,2 moisture level) has an important and positive effect on fiber strength (gr/tex), fiber micronaire (mic.) and fiber elongation (%) wheras has no significnat effect on fiber length (% 2,5 S.L), short fiber index (%), fiber uniformity (%), maturity (%), reflectance (Rd) (%) andyellowness (+b).The conditioning has a significant and positive effect on yarn specifications such as uster values, unevennes, thin points, thick points, neps and seafoodplus.info study also showed that the best method of determining the moisture level is the oven drying method and the time of reaching equilibrium moisture (?%7) of different type and locations of cottons are between days.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir