pamukçuk bakımı / Pamukçuk Nedir? Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Pamukçuk Bakımı

pamukçuk bakımı

Oral Pamukçuk Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Oral Pamukçuk Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Oral pamukçuk nedir?

Oral pamukçuk; ağız ve dilde meydana gelen bir maya enfeksiyonudur. Oral kandidiyazis ve orofaringeal kandidiyazis isimleri de vardır. Candida albicans (C. albicans) mantarının neden olduğu bu durum, ağızda az miktarda bulunur ve normalde zarar vermeden yaşar. Bununla birlikte, mantar kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında, enfeksiyon oluşumları gözlemlenebilir.

Oral pamukçuk kimlerde görülür?

En sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen oral pamukçuk; iç yanaklarda ve dil üzerinde beyaz lezyon oluşumlarına yol açar. Tedavi ile birlikte yok olan bu lezyonlar, tipik olarak hafiftir; fakat nadiren de olsa bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin de oldukça fazla etkilendiğini söyleyebiliriz.

Oral pamukçuğun belirtileri nelerdir?

İlk evrede herhangi bir belirti göstermeyebilir. Zaman geçtikçe ve mantar büyüdükçe, şu bulguların görülebileceğini söyleyebiliriz:

  • Dil, iç yanaklar, diş etleri ya da bademciklerin üstünde kremsi ve beyaz lezyonlar
  • Lezyonların kazınması durumunda meydana gelen hafif düzeyde kanamalar
  • Lezyon bölgesinde duyulan ağrı
  • Ağız köşelerinde angular cheilitis
  • Yutmada güçlük
  • Ağızda kötü bir tat

Bebeklerde şu sorunlar da görülebilir:

  • Besleme güçlüğü
  • Huysuzluk
  • Sinirlilik hali

Oral pamukçuk; meme emme esnasında, bebekten anneye geçebilir ve anne ile bebek arasında bulaşma döngüsü başlayabilir.

Oral pamukçuğun neden olduğu komplikasyonlar nelerdir?

Bağışıklık sistemi; bazı rahatsızlıklar ya da tıbbi tedaviler sebebiyle zayıflamış kişilerin, bu komplikasyonları yaşama ihtimali daha yüksektir. Zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz; mantar kana karışarak, vücudunuza dağılabilir. Sonucunda ise beyin, kalp ve karaciğer de dahil olmak üzere, vücudun pek çok bölgesinde ciddi sağlık sorunları gelişebilir.

Oral pamukçuk nasıl önlenir?

Aşağıda sıraladığımız önlemler ile pamukçuk riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ağız hijyeninize göstereceğiniz özen, pamukçuk oluşumunu önlemede oldukça önemlidir.
  • Bir kortikosteroid içerikli ilaç kullandıktan sonra ağzınızı yıkayın.
  • Antibiyotik tedavisi alacağınız zaman; yiyeceklerinize yoğurt ve turşu ekleyin.
  • Anne adayı iseniz, vajinal bir mantar enfeksiyonunu gözlemlediğinizde hemen doktorunuza başvurun.

Bebeklerde Pamukçuk

Pamukçuk, bebeklerde yaygın olarak görülen ve genellikle zararsız olan, ağızda oluşan mantar enfeksiyonuna verilen isimdir. Bebeğin ağzında ve dilinde, beyaz veya krem renkli noktalar ve lekeler olarak kendini belli eden pamukçuk, çoğunlukla 2 yaş altı bebeklerde görülür. Bazen anlaşılmasa da bu beyazlıklar bebeğinizi rahatsız edebilir ve beslenmesini zorlaştırabilir. Genellikle alacağınız önlemlerle kolayca geçen bu durumun günden fazla sürmesi halinde bir doktora görünmenizde fayda vardır.

Bebeklerde pamukçuk neden olur?

Pamukçuk, bebeğinizin cildinde, bağırsak florasında veya ağzında yaşayan Candida albicans adındaki maya mantarının artmasından dolayı ortaya çıkar. Bu mantar genellikle bir problem yaratmasa da bağışıklık sistemi zayıf olduğunda pamukçuk gibi enfeksiyonlar görülmesine sebebiyet verebilir. Bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için, ne yazık ki bebekler de bu tip enfeksiyonlara daha çok yatkındır. Antibiyotik kullanımıyla yararlı bakterilerin vücuttan uzaklaştırılması, iyi dezenfekte edilmemiş biberon veya emzikler de pamukçuk oluşumunun diğer sebeplerindendir.

Bebeklerde pamukçuk belirtileri

Pamukçuğu süt lekesinden ayırmak için, bebeğinizin ağzını hafifçe ıslak bir bezle veya parmağınızla silebilirsiniz. Beyaz lekenin altında kızarıklıklar mevcutsa, bebeğinizde pamukçuk var demektir. Bunun dışında; bebeğinizin genel olarak huzursuz olması, memeyi ağzına almaması, biberon almak istememesi, diline veya damağına süt değdiğinde ağlaması, yutmakta güçlük yaşaması pamukçuğun diğer belirtilerindendir.

Bebeklerde pamukçuk nasıl önlenir?

Emzik, biberon ve diş kaşıyıcılarının temizliğine özen gösterin.
Süt ile besledikten sonra ağzının temizlenmesi için steril su içirin.
Bebeklerinizin kıyafetlerini en az 60 derecede yıkayın.
Bebeğinizi emziriyorsanız, emzirme öncesinde ellerinizi iyice yıkayın.
Meme ucunuzu her emzirme sonrası su ile temizleyin ve kurutun. (Bebeğinizdeki pamukçuğun meme ucuna geçme ihtimali her zaman vardır.)

Bebeklerde pamukçuğun tedavisi

Doktorunuz bebeğinizin ağzında ve göğsünüzde oluşan mantarlar için mantar öldürücü bir ilaç verecektir. Bebeğinizin ağzında gördüğünüz beyaz lekelerin hepsine bu ilacı uygulamanız önemlidir. Bu tedaviye devam ederken, bebeğinizin daha rahat beslenmesi için ona sulandırılmış gıdalar verebilirsiniz. Bunun dışında göğüs pedi veya göğüs pompası kullanıyorsanız, bunların temizliğine ekstra özen göstermeniz gerekmektedir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir