panislavizm nedir / Panslavizm Nedir? - Tarih Sitesi

Panislavizm Nedir

panislavizm nedir

Panslavizm nedir? Balkanlarda panslavizm politikası hakkında bilgi

Haberin Devamı

 Panslavizm politikasının diğer bir tanımı ise Doğu Avrupa ve Orta Avrupa'nın çeşitli kesimlerinde Slav ırkına ait etnik grupların kültürel ve siyasal ortaklıkları düşünülerek birlik sağlamaya çalışma hareketi olarak karşımıza çıkar. Bölgede ki hakların kimlik arayışı içinde bulunması özellikle Rus Panslavizm politikasını uygulamasına kolaylaştıran bir etki yaratmıştır.

Balkanlarda Panslavizm Politikası Hakkında Bilgi

 Panslavizm politikası Pan-Cermenizm’den etkilenerek ortaya çıkmıştır. Özellikle Kırım Savaşı'ndan sonra daha belirgin hale gelerek Osmanlı Devleti ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu sınırları içerisinde yaşayan etnik kökeni Slav ırkına dayanan grupların tek bayrak altında toplanması amaçlanmıştır.

 İlk olarak Yüzyılın ilk dönemlerinde Batı ve Güney Slav halkları kimlik arayışına girişmiştir. Aydınlar, şair ve bilim adamları arasında başlayan bu kimlik arayışı ilk defa Prag Slav Tarihi ve Filoloji araştırmalarında görülmektedir. Ancak; şair, bilim adamı ve aydınlar arasında yaygın olmaya başlayan bu durum kısa süre içerisinde siyasal bir çerçeveye bürünmüştür.

Haberin Devamı

 Slav toplulukları Fransız İhtilali'nin getirdiği Milliyetçilik düşüncesi ve Rusya'nın Panslavizm politikası ile ayaklanarak kendi devletlerini kurma girişimlerinde bulunmuşlardır. Rusya; özellikle Balkanlarda ki Slav toplulukları üzerinde ciddi anlamda bir çalışma yürüterek Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Karadağ, Sırbistan gibi devletlerin ayaklanmalarına destek olmuş Osmanlı Devleti'nden ayrılmalarına sağlamıştır.

Panslavizm Nedir? Tarihte Panslavizm Politikası Hangi &#;lkeleri Olumsuz Etkilemiştir?

Haberin Devamı

Panslavizm Nedir?

Panslavizm, Rusya'nın ortaya çıkarmış olduğu ve Slav olan toplulukları tek bir çatı altında toplama amacıyla uygulanan bir politikadır. Rusya, kurulduğu günden beri güçlü olmayı amaç edinmiş olan bir devlettir. Bu amacı doğrultusunda bulunduğu bölgelerde tek hakimiyet sahibi olmaya çalışmıştır. Panslavizm politikası da bu amaç doğrultusunda ortaya çıkmış ve yayılarak devam etmiştir.

 Rusya, Osmanlı Devleti gibi önemli devletlerin güçlenmesini hiçbir zaman istememiştir. Bundan dolayı güçlü devletleri yıkmak için birçok politika ortaya çıkarmıştır. En başarılı politikalardan biriside Panslavizm olmuştur. Bu politikasında büyük ölçüde başarılı olmuştur. Çok sayıda topluluğu isyana teşvik ederek ayaklanmalarına neden olmuştur. Bu ayaklanma ise bütün dengeleri değiştirmiş ve güçlü devletlerin gücünü kaybetmesine neden olmuştur.

Haberin Devamı

Tarihte Panslavizm Politikası Hangi Ülkeleri Olumsuz Etkilemiştir?

Ruslar, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa kesiminde bulunan çeşitli Slav toplulukları tek çatı altında toplamak istemiştir. Bu amaçla yaydığı politikadan çok sayıda topluluk etkilenmiştir. Bu topluluklar isyan ederek bağlı oldukları devletlerden kopmaya başlamışlardır.

Panslavizm politikasının yarattığı olumsuz etkileri en çok Osmanlı Devleti ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yaşamıştır. Bu devletlerin içinde bulunan Slavlar isyan ederek kopmaya başlamışlardır. Karadağ ve Sırbistan gibi birçok devlet Osmanlı'dan ayrılmıştır. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun yıkılmasındaki en büyük nedenlerden biriside Panslavizm politikası olmuştur. 

Kategoriler
Tarih Sitesi
Slav halklarını birleştirmeyi amaçlayan doktrin.

Uzun yıllar Osmanlı ve Avusturya egemenliği altında yaşayan Slavlar ( Fransız devriminden sonra) Osmanlı hakimiyetinden kurtularak, bir araya gelmek fikrini savunmaya başladılar. Bu yolda ilk düşünceler, Safarik Havlicek, filolog Dobrovsky ve Jan Kollar tarafından ortaya atıldı; Çekler, Slovaklar arasında geniş yankılar uyandırdı.

Panslavizm düşüncesi birbirinden ayrı iki fikre dayanır.

1-Yabancı bir devletin hakimiyeti altında bulunan Slav topluluklarını bağımsızlığa kavuşturmak;

2-Çarl arın dış siyasetine elverişli bir ortam yaratacak propagandayı sürdürebilmek.

Birinci düşünce, Palacky'nin Prag'da topladığı ve başkanlık ettiği, Avusturya Monarşisi Slavları Kongresi'nde elle tutulur hale geldi. Ancak bir birlik sağlanamadı. 'de Moskova'da toplanan Slav Etnografisi Kongresi de Çar'ın propaganda aracı olmaktan ileri gidemedi. Panislavistlerin Balkanlar hakkındaki düşünceleri, Rus elçisi İgnatiev'in İstanbul'da göreve başlamasıyla, uygulama alanına geçebildi.

İgnatiev'in düşüncesi, Sırbistan Beyi III. Mihail'in yönetiminde bir güney Slav devleti kurulmasıydı. İgnatiev'in görüşleri doğrultusunda kurulan bağımsız Bulgar kilisesi, Bulgarlar arasındaki Panslavist hareketleri yaygınlaştırdı. Bu çalışmalar sonunda Hersek Hıristiyanları ayaklandı (). Sırp ve Karadağlılar Osmanlılara savaş açtı (). Bunlara geniş destek Rusya'dan sağlanıyordu.

Osmanlı- Rus Savaşı'ndan sonra bağımsızlığa kavuşan Bulgaristan'ın Panslavzim'e yaklaşmaması, hareketin gücünü kaybettirdi. Bu düşünceyi dış politikasında araç olarak kullanmak isteyen Rusya dışında Panslavizm'e ilgi duyan kalmadı. Balkan Savaşı'nda Ruslardan büyük yardım gören Balkan Slavları, Panslavizm hareketini canlandırmak için çaba sarf etmelerine rağmen, birkaç kongre dışında, pek ciddi bir şey yapamadılar.

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya SitesiMatematik SorusuTürkçe Sitesi
 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir