premenopoz belirtileri / Premenopoz Nedir, Neden Olur ve Ne Kadar Sürer? Premenopoz Belirtileri Nelerdir?

Premenopoz Belirtileri

premenopoz belirtileri

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Menopoz nedir?

Menopoz; bir kadının 12 ay boyunca patolojik ve fizyolojik herhangi bir neden olmaksızın adet görmemesi ve adet kanamalarını kesilmesi olarak tanımlanmaktadır. Hipoöstrojenemi ve yüksek folikül uyarıcı hormon (FSH) konsantrasyonları ile sonuçlanan tam veya tama yakın yumurtalık folikülleri tükenmesinin bir yansımasıdır.

Menopoz aslında bir dönem değil, son adet kanamasıdır. Dönem olarak değerlendirdiğimizde doğru terim “klimakterium”dur. Bu dönemde menopoz öncesi (premenopoz), menopoz ve menopoz sonrası (postmenopoz) şeklinde üç ana dönem vardır.

Ortalama menopoz yaşı kaçtır?

Yaklaşık yaşları arası, normal menopozal geçiş dönemi olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı , yurt dışında ise yaşları civarındadır.

Menopoz neden olur?

Anne karnındaki kız çocuğu ilk gelişim döneminde yaklaşık 7 milyon üreme hücresine yani yumurtaya sahiptir. Yumurta sayısı, doğumla birlikte 2 milyona düşmekte ve doğumdan ergenlik dönemine kadar bu biyolojik azalma devam etmektedir. Ergenlik dönemindeki bir genç kızda yumurta sayısı yaklaşık bin civarındadır. Her ay yumurta gelişim döngüsünde bir ya da iki yumurta döllenmek üzere gelişirken, beraberindeki diğer gelişime giren yumurtalar tüketilir. Menopoza yaklaşan bir kadında ise bu sayı daha da azalır.

Menopoz dönemleri var mıdır?

Menopoz geçişi veya perimenopoz, menopozdan ortalama dört yıl önce başlar. Menopoz bir kadının yaşam kalitesini etkileyebilecek birçok fizyolojik değişiklikleri içerir. Bu dönemler şu şekildedir:

Geç Reprodüktif YıllarMenopozal geçiş dönemi öncesinde yumurta kapasitesi azalmasına bağlı değişiklikler olmaktadır. Kan FSH düzeyi hafif artar, progesteron seviyeleri düşer. Östrojen düzeyi ise korunmuştur. Geç reprodüktif yıllarda hormonal değişimlere bağlı adet döngü süreleri kısalmaya başlar.

Menopozal Geçiş - Perimenopoz: 

Erken dönem: Bu dönemde üreme çağındaki günlük adet döngüleri güne uzamaktadır.

Geç dönem: Kadın, dramatik adet döngü değişiklikleri yaşamaktadır. Adet gecikmelerinin ötesinde uzun süreli adet görememe dönemleri belirgindir.

Menopoz: Adet döngüsünün kalıcı olarak duraklamasıdır. Son regl takip eden yıllık süreç “erken postmenopoz”, sonraki süreç “geç postmenopoz” olarak adlandırılır.

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopozal geçiş – perimenopoz dönemi genellikle sıcak basması, uyku bozuklukları, duygu durum semptomları, vajinal kurulukla birlikte düzensiz adet döngüleri ve belirgin hormonal dalgalanmalar ile karakterizedir. Aynı zamanda dikkatsizlik, yorgunluk, unutkanlık, gerginlik, depresyon, cinsel istekte azalma görülebilmektedir.

Bu belirtiler menopoz sonrasında da devam etmektedir. Semptomlara ek olarak uzun süreli östrojen eksikliği, ürogenital organlarda küçülme, sık idrara çıkma, idrar tahlilleri normal çıkmasına karşın idrarda yanma atakları, kabızlık, alt bölgede kaşıntı hissi, genital organlarda sarkma problemleri (rahim, idrar kesesi, barsak) görülebilmektedir. Ayrıca;

  • Ciltte, ter bezleri ve saç kökleri östrojen duyarlıdır. Hormon eksikliğiyle cilt incelir, kurur, esnekliğini kaybeder, kolajen miktarı düşer. Koltuk altı ve genital bölge kıllanması azalırken, çene, üst dudakta kalın sert tüyler çıkabilir.
  • Metabolizmanın yavaşlaması ile birlikte kilo alımı hızlanır ve bel çevresinin kalınlaşması, vücut yağlanmasının artması gibi değişiklikler meydana gelir.
  • Östrojenin azalması ile birlikte kadınların kalp hastalıklarına yakalanma riskinde artış görülür.
  • Menopoz sonrası ilk yıllık süreçte kemik kaybı çok belirgindir.

Menopoza yaklaşıldığı nasıl anlaşılır?

  • Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması,
  • Adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi,
  • Bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi,
  • Sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması menopoza yaklaşıldığının habercisidir.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?

  • Üç haftadan daha sık aralıklarla adet görülmesi,
  • Adet dönemi boyunca kanamanın çok ağır olması,
  • Adet döngüleri arasında lekelenme döneminin olması,
  • Son adet tarihinin üzerinden bir yıl geçtiği halde sadece bir kan lekesi bile olsa tekrar kanamanın başlaması,
  • 40 yaş altındaki kadınların adet döngüsünde sapmaların olması,
  • Gece terlemeleri nedeniyle uyunmaması, sıcak basması sebebiyle çalışmakta çok zorlanma, depresyon bulgularının olması yani menopoz semptomlarının günlük yaşantıyı çok etkilemesi, durumunda bir hekime başvurulmalıdır.

Menopozu anlamak ya da öngörmek için bir test var mı?

Menopoza işaret edebilecek, kandan bakılan hormon testleri (FSH-Estradiol) bulunmaktadır. Ancak doktorlar bu testleri genellikle menopoz için çok genç olan hastalarda veya özel birtakım durumlarda kullanırlar.

Menopozda hormon tedavisi tehlikeli midir?

Menopoz semptomları için en etkili tedavi estrojen hormonu kullanımıdır. Daha önceden rahmi alınmış olan kadınlar tek başına estrojen kullanabilirler. Ancak birçok kadın bu hormonu progesteron hormonu ile birlikte kullanmalıdır. Uzmanlar bu hormonların menopoz semptomları olan 40 ve 50'li yaşlardaki birçok kadın için etkili ve güvenli olduğunu; hormon kullanımının iyi bir seçenek olup olmadığının hasta özelinde detaylı incelenmesi gerektiğini düşünmektedirler. Meme kanseri, kalp krizi, felç veya geçirilmiş emboli (pıhtı) hikâyesi bulunan hastalar hormon almamalıdır.

Menopozun neden olduğu sıkıntıları azaltmak için ne yapılmalı?

  • Sıcak basması – gece terlemeleri: Hafif kıyafetler giyilmelidir. Çay ve kahve gibi sıcak içeceklerden, acılı, baharatlı yiyecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Sıcak basmaları sırasında boyuna nemli, ıslak bir havlu uygulanabilir. Sigara kullanılıyorsa azaltılmalı, mümkünse bırakılmalıdır. Çünkü sigara içmek, sıcak basması şikâyetlerini daha da artırmaktadır.
  • Vajinal kuruluk: İlişki öncesi vajinal lubrikan kullanılmalıdır. Vajinal nemlendiriciler ise doktorun uygun gördüğü durumlarda kullanılmalıdır.
  • Uyku problemleri: Düzenli uyku alışkanlığı edinmeye çalışılmalıdır. Öğleden sonra ya da akşam yemeği sonrası çay ve kahve alışkanlığı bırakılmalıdır.
  • Depresyon: Aktif ve sosyal olmaya çalışılmalı; spor ve egzersiz mutlaka yapılmalıdır.

Menopoz döneminde nasıl beslenilmeli?

Menopozda kadınlar, kilo almaya eğilimlidir. Vücudun enerji ihtiyacının azalmasıyla, metabolizma ve aktivitenin yavaşlamasıyla kilo alımı belirginleşir. Liften ve proteinden zengin, sebze ve meyve içerikli, doymuş yağ oranı düşük besinler tüketilmeli ve dengeli beslenilmelidir. Ayrıca kalsiyum ve D vitamini, menopozda osteoporozdan korunmak için önemlidir.

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

 

Kişinin regl döngüsünün bittiğini gösteren menopoz belirtileri, biyolojik sürecin bir parçasıdır ve doğal bir biçimde yaşanır. Doğurganlığın bittiğinin de bir habercisi olan bu dönem kadınlarda dünya genelinde yaş aralığında başlar. Bu yaş aralığı Türkiye için yaşları arasıdır. Bu dönem öncesinde ve gerçekleştiği dönemde farklı belirtilere neden olur. Bu belirtiler biyolojik olabildiği gibi zihinsel ve fizyolojik olarak da görülebilir ve her kadın özelinde farklıdır. Peki bu dönemde neler yaşanır ve menopoza ne iyi gelir? Dünya Menopoz Günü özelinde sizler için derlediğimiz yazıda bu sorunların yanıtlarını ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Menopoz Nedir?

“Menopoz ne demek?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Kadının hayat döngüsü için son derece önemli olan bu dönemi Dünya Sağlık Örgütü, yumurtalık faaliyetlerinin sona erdiği ve regl döngüsünün sonlandığı bir dönem olarak tanımlar. Kadınlardaki menopoz döneminin başlangıç yaşı genel olarak genetik faktörler ve çevre ile yakından bağlantılıdır. Buna bağlı olarak da bazı kadınlarda erken menopoz durumu yaşanabilir. Peki erken menopoz nedir? Regl döngüsünün 40 yaşından önce kalıcı bir şekilde sonlanmasıdır. Erken menopoz belirtileri ve tedavisi kadın özelinde farklıdır.

Menopoz Dönemleri Nelerdir?

40 yaşından önce görülen menopoz erken menopoz yaşı olarak kabul edilir. En geç menopoz yaşı ise 55 yaşından sonrasıdır. Dünya Sağlık Örgütü bu süreci 3 ayrı döneme ayırır. İşte bu dönemler:

Premenopoz: Pre menopoz belirtileri kişinin menopoza yaklaştığına dairdir. Menopoz öncesi dönemdir. Bu süreç, kadının son regl döngüsünden önceki yıllarda başlar. Peki pre menopoz belirtileri nelerdir? Bu belirtiler regl düzensizlikleri, iştahın artması, yumurtlamanın azalması, aşırı terleme, uyku sorunları, sinirlilik şeklindedir. Bu dönemde kadın düşük bir ihtimal olsa da hamile kalabilir. Genellikle 4 yıl sürer ve kadının 12 ay boyunca regl görmemesi ile sonlanır. Sonrasında kadın için menopoz dönemi başlar.

Menopoz: Son görülen reglin üzerinden 12 ay geçmesiyle başlar. Bu dönemde kadın yumurtalıkları işlevini kaybeder.

Postmenopoz: Menopozdan sonraki yıllardır. Bu dönemde belirtiler azalır. Ancak kadın bu dönemde kemik erimesi ve kalp gibi çeşitli hastalıklarda risk altındadır. Bu nedenle bu dönemde düzenli doktor kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları üzerinden durulmalıdır.

Menopoza Ne Zaman Girilir?

“Menopoz belirtileri nelerdir kaç yaşında başlar?” sorusu bu dönemle ilgili merak edilen konuların başında gelir. Menopoz belirtileri ve yaşı her kadın özelinde farklı olsa da genel bir yaş aralığı bulunur. “Menopoz belirtileri kaç yaşında başlar?” sorusu bu hususta 45 ile 55 yaş şeklinde yanıtlanabilir.

Menopoz Belirtileri Nedir? Menopoz Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

“Menopoz belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtı şöyledir:

  • Erken menopoz belirtileri regl düzensizlikleri, aşırı terleme, uyumada güçlük çekme, iştahın artması, gerginlik, yumurtlamanın azalması, ateş basması ve depresif bir ruh hali şeklindedir. Bu belirtiler yalancı menopoz belirtileri olarak da adlandırılır.
  • Alıngan ruh hali
  • Ani ruh hali değişimleri
  • Ciltte kuruluk
  • Gece terlemeleri
  • Memedeki dolgunluğun kaybolması
  • Metabolizmanın yavaşlaması ve kiloda artış
  • Öfke
  • Saçların incelmesi
  • Sıcak basmaları
  • Uyku problemleri
  • Üşüme

Menopoz Belirtileri Ne Zaman Başlar?

“Menopoz belirtileri ne zaman başlar?” diye merak ediyorsanız ilk belirtilerin 45 ile 55 yaş arasında başladığını bilmelisiniz. Bu dönemde menopoz belirtileri testi ile doğru tanı alınabilir. Bu nedenle ön menopoz belirtileri yakından takip edilmelidir.

Menopoz Tanısı Nasıl Koyulur?

Evde menopoz testi ile pratik bir tanı alınabilir. İdrar ile yapılan bu test kitlerinin çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlıdır. Kadının menopoza yaklaştığı ve girdiği dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaşanır ve bunun bir sonucu olarak da idrarla atılan FSH miktarında artış olur. İdrarla yapılan bu testler ünite değeri vermez yalnızca FSH miktarını ölçer. Bu testin mantığı idrar ile yapılan gebelik testleri ile aynıdır. Ancak menopoz teşhisi daha farklı olduğundan evde yapılan idrar testi sonuçlarına tek başına güvenilmemesi gerekir. Mutlaka bir doktor muayenesine gidilmelidir. Peki menopoz muayenesi nasıl yapılır? Muayenede hekim hastanın öyküsünü dinler ve reglin 3.gününde kandaki FSH ile LH hormonlarının ölçümü için laboratuvar testi ister.

Menopoz teşhisi için bakılan hormon testleri aşağıdaki gibidir:

  • FSH
  • Östrojen (Estradiol, E2)
  • LH
  • İnhibin B
  • Testosteron ve Progesteron
  • HCG

Menopoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Menopoz nedir? Tedavisi nasıldır?” sorusu da aşağıdaki gibi yanıtlanabilir:

Tedavi sürecinde ilk olarak “Menopoz belirtileri nasıl olur?” sorusu kişi özelinde incelenir. Ancak menopoz belirtileri ve tedavisi, menopozun doğal bir süreç olması nedeniyle yoktur. Tedavi sürecinde yalnızca kişinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik yöntemler kullanılır. GRT yani hormon replasman tedavisi bu yöntemlerden biridir. Bu yöntemde kişiye östrojen ve progesteron kombinasyonları ya da östrojen ilaçlar verilir. Böylelikle kadındaki vajinal kuruluk, sıcak basması ve gece terlemesi gibi belirtiler azaltılır.

Menopozda Cinsel Yaşam

Menopoz belirtileri ve cinsellik konu hakkında merak edilir. Menopoz belirtileri tedavisi devam etse de kişinin cinsel yaşamı sona ermez. Yalnızca kadının östrojen azlığı yaşaması nedeniyle cinsel organlar küçülür. Bunun bir sonucu olarak da kadın cinsel ilişki sırasında ağrı hissi yaşayabilir. Ancak bu ağrılar çeşitli yağlarla azaltılabilir.

Menopoz Döneminde Psikoloji

“Menopoza giren kadın ne yapmalı?” diye merak ediyorsanız bu dönemde sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Menopoz belirtileri terleme, sinirlilik gibi zor bir dönemi ifade eder. Kadının 50 yaşlarında görülen bu dönemde, yumurtlama da olmaz ve bunun sonucunda gebelik yaşanmaz. Bunun yanında menopoz öncesi dönemde görülen ara kanamalar, akıntılar, ateş basmaları, ruh hali değişimleri ve göğüslerde yaşanan hassasiyette artma yaşanabilir. Bu nedenle bu süreç sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve düzenli doktor kontrolleri ile yönetilmelidir.

Menopoz Sonrası Görülen Rahatsızlıklar

Menopoz sonrasında kadının premenapozda yaşadığı belirtiler devam eder. Bunun yanında menopoz sonrası dönemde aşağıdaki durumlar yaşanır:

  • Ağızda kuruluk, diş eti hastalıkları ve ağızda kötü tat yaşanır.
  • Ciltte kuruluk, yara iyileşmesinde gecikme ve cildin esnekliğinin kaybı gibi durumlar yaşanır.
  • Damar sertliği yaşanır.
  • Deride incelme görülür ve derideki kolajen miktarı azalır.
  • Genital organlarda küçülme yaşanır.
  • Kadın sık idrara çıkma, ağrılı cinsel ilişki, vulvada kaşıntı, idrar kaçırma, rahimde sarkma, makatta sarkma ve idrar kesesinde sarkma gibi durumlar yaşar.
  • Kadındaki kolesterol miktarı artar.
  • Kadındaki saç ve kıl miktarı da büyük ölçüde azalır.
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riski artar.
  • Osteoporoz yaşanır.
  • Reflü durumu yaşanabilir.
  • Şişmanlama görülür.
  • Yüksek tansiyon ortaya çıkabilir.

Menopoza Girenlerin Yorumları

Menopoza girenlerin yorumları bu sürece henüz girmemiş kadınlar için oldukça önemlidir. Bu yorumlarda sık rastlanan “43 yaşında menopoza girdim.” Kadının erken menopoz yaşamasını ifade eder. Bu süreçte kadının sağlıklı beslenmesi, hareketli bir yaşam tarzı kazanması ve kendine zaman ayırması önemlidir. Yorumlar arasında şiddetli yaşanan 30 yaşında menopoz belirtileri de görülür. Bunun yanında bazı kadınlar 35 yaşında menopoz belirtileri gördüğünü de sıklıkla dile getirir. 40 yaş menopoz belirtileri ve tüm erken menopoz riski azaltmak adına dikkate alınması gereken faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Doğurganlığa önem verilmelidir.
  • Yaşam tarzına ve beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Sigara kullanımı sonlandırılmalıdır.
  • İdeal kilo mutlaka korunmalıdır.
  • Radyasyon maruziyeti mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

 

Menopozda Beslenme ve Egzersiz

Menopoz belirtileri nelerdir bitkisel tedavi yöntemi var mı?” sorusu da merak edilen konular arasında. Menopoz, bir kadının yaşamında olan doğal bir süreç olduğundan tedavisi bulunmaz. “Menopoz belirtileri nelerdir bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?” sorusu bu hususta şöyle yanıtlanabilir:

Bu dönemde kadının metabolizma hızı yavaşlayacağından kadının sebze ve meyve tüketimini artırması önemli. Bunun yanında yaşanacak olan osteoporozdan korunmak adına kadının günlük mg kalsiyum alması gerekli. E vitamini bakımdan zengin bir beslenme düzeni de oldukça önemli. Çünkü E vitamini, halsizliğin ve sıcak basmalarının önlenmesinde yardımcıdır. Bu dönemde D vitamini seviyeleri korunmalıdır. Bu seviyeler D vitamini testi ile kontrol edilebilir. Tuz tüketimi yarıya indirilmelidir. Düzenli egzersize de önem verilmelidir. Günlük kalori alımı ya da kalori azaltılmalıdır.

SIK SORULAN SORULAR

Menopoza girerken adet kanamaları nasıl olur?

Menopoz belirtileri kanama süreci genel olarak hemen kesilmez. Menopoz belirtileri aşırı kanama olması progesteron ve östrojen hormonlarının üretimindeki düzensizliklerle ilgilidir.

 

Menopoz ağrıları nelerdir?

“Menopoz belirtileri neler?” diye merak ediyorsanız bu belirtiler arasında baş, eklem ve kas ağrılarının da olduğu bilmelisiniz. Bunun menopoz belirtileri kasık ağrısı yaşanmasına da neden olur.

 

Erken yaşta menopoz belirtileri nelerdir?

“Erken menopoz belirtileri nelerdir?” sorusu bu dönem hakkında merak edilen konuların başında gelir. Erken yaşta menopoz belirtileri her kadın özelinde farklı olabilir. Bu nedenle erken menopoz belirtileri ve yaşı da farklılık gösterir. Erken menopoz belirtileri ise regl düzensizlikleri, aşırı terleme, uyumada güçlük çekme, iştahın artması, gerginlik, yumurtlamanın azalması, ateş basması ve depresif bir ruh hali şeklindedir. Bu belirtiler yalancı menopoz belirtileri olarak da adlandırılır.

 

Menopoz belirtileri varken hamile kalınır mı?

Menopoz belirtileri adet düzensizliği yaşanmasına neden olabilir. Ancak kadın menopoz öncesi dönemde hamile kalabilir.

 

Menopoz belirtileri ne kadar sürer?

“Menopoz belirtileri kaç yıl sürer?” diye merak ediyorsanız bu belirtilerin genellikle son regl döneminden sonra 4 yıl sürdüğünü bilmelisiniz. Ancak bu durumun kişinin fizyolojik yapısı ile yakından ilgili olduğu da unutulmamalı.

Yorum Ekle

Menopoz Nedir?

Kadınların yumurtalık faaliyetlerinin bitmesi ile adet döngülerinin tamamen bitmesinin göstergesi olan doğal bir süreçtir. Adet ve üreme döneminden menopoz sürecine geçişe ise ‘menopoza geçiş’ anlamındaki perimenopoz denilir. Menopoz kadınların 12 ay boyunca hiç adet görmemesi sonucu teşhis edilir.

Menopoz dönemi için başlangıç yaşının kişinin ilk gördüğü adet kanaması ile alakası bulunmaz. Bu yaş sıklıkla genetik ve çevresel etkenlere göre oluşur. Ancak dünya genelinde kadınlarda menopoz yaşı ortalama yaş civarı olarak görülür. Araştırmalara göre Türkiye’deki menopoza girme yaşı ise ortalama ’dir.

Bazı kişilerde perimenopoz döneminde gelişen adet düzensizlikleri 30’lu yaşlardan başlayarak görülebilir. Ancak bu durum her zaman erken menopoz olacağı anlamını taşımaz. Menopoza geçiş sürecinde vücuttaki kadınlık hormonu (östrojen hormonu) düzeyi düzensiz bir şekilde azalıp artar. Bu durumda bazı semptomlara yol açar. Perimenopoz belirtileri arasında; vajinal kuruluk, sıcak basması, enerji düşüklüğü, duygusal değişimler ve uyku bozuklukları bulunabilir. Bu belirtilerin hafif geçirilmesi için hormon tedavisi veya hayat tarzında bazı düzenlemeler yapılabilir.

Menopoz Dönemleri Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre menopoz 3 döneme ayrılarak sınıflandırılır:

Premenopoz Dönemi: Belirtilerin meydana geldiği ilk zamandan menepoza kadarki süreci kapsar. Yumurtalıklardaki folikül faaliyetleri azalır ve adetler düzensizleşmeye başlar. Bu dönem ay ile yıl aralığında sürebilir.

Menopoz: Son adet kanamasının yaşandığı dönemdir.

Postmenopoz: Menopoz sürecinden yaşlılık döneminde kadar geçen yıllık bir süredir. Bir kadının 12 ay boyunca adet görmüyor olması post menopoz süreçte olduğuna işarettir.

Menopoz Çeşitleri Nelerdir?

Bu süreç oluşma türüne göre doğal, erken ve cerrahi menopoz olmak üzere üçe ayrılır.

Doğal Menopoz: Olağan zamanında gelişen menopozdur.

Erken Menopoz: 45 yaş öncesinde meydana gelen menopozdur. Erken oluşan menopoz genellikle; otoimmün hastalıklar, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm, kürtaj, düşükler, sık gebelik, enfeksiyonlar, çevresel sebepler, kemoterapi, radyoterapi ve nedeni belli olmayan durumlardan dolayı oluşabilir.

Cerrahi Menopoz: Bazı cerrahi operasyonlar ve tedaviler kişinin zamanından önce menopoza girmesine neden olur. Adet olabilen bir kadının operasyonla yumurtalıkları alınınca adetten kesilerek menopoza girer. Yanı sıra kanser tedavilerinde kullanılan kemoterapi ve radyasyon tedavileri menopoza sebep olur.

Menopoza Girmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Genetik Faktörler: Yapılan araştırmalara göre kişilerin genellikle aile üyeleri ile benzer yaşlarda menopoza girdikleri belirlenmiştir.

Genital Faktörler: Düzensiz bir adet döngüsü olan kadınların, düzenli adet olanlara göre daha erken menopoza girdiği bilinir. Bununla birlikte; doğurganlık durumu, doğum kontrol hapı kullanımı, iki yıldan uzun süre emzirme durumları menopoz yaşını etkilemektedir.

Fiziki ve Çevresel Faktörler: Ağır şartlarda ve aşırı soğuk iklime sahip bölgelerde yaşayan kişilerin daha erken menopoza girdikleri saptanmıştır.

Psikolojik Faktörler: Psikolojik olarak geçirilen travmalar menopoz yaşını etkiler. Göçler, savaşlar, uzun süren mahkumiyet ve deprem gibi doğal afetler menopozun zamanını etkiler. 

Sigara Kullanımı: Aşırı derecede sigara içen kadınların içmeyenlere oranla yıl daha erken menopoza girdiği görülür.

Sosyal Faktörler: Geleneksel ve kırsal kesimlerde menopoz yaşı erken görülebilmektedir.

Genel Sağlık Durumu: Enfeksiyon hastalıkları, genetik bozukluklar, metabolik hastalıklar, kemoterapi ve radyoterapi menopozu etkileyebilir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz belirtileri her kişide değişken şekillerde görülebilir. Premenopoz ve menopoz sonrası dönemde semptomlar şu şekildedir:

  • Premenopozal dönem belirtileri şu şekilde olabilir:
  • Ateş basmaları
  • Adet düzensizlikleri
  • Aşırı terleme
  • Yumurtlamada azalma
  • Uyuma problemi
  • Depresif ruh durumu
  • İştah artması
  • Sinirlilik ve gerginlik
  • Yüzde kızarma
  • Dikkatsizlik
  • Yorgunluk
  • Öz güven azalması
  • Cinsel istekte azalma
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Nabızda artış
  • Unutkanlık
  • Dikkatsizlik

Menopoz sonrası dönemde görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Premenopozal dönem belirtileri sürer.
  • Uzun süren östrojen azalmasından dolayı rahim, vulva veya üretrada küçülme olur. Bu yüzden sık idrara çıkma, kaşıntı, idrar kesesinde sarkma, kabızlık, makatta sarkma veya ağrılı cinsel ilişki olabilir
  • Deride koljen miktarı azalır, deri incelir, saç dökülür, cilt kurur, esnekliğini kaybeder, çene dudak ve göğüste kıl çıkabilir.
  • Menopozla beraber kalp hastalıklarına yakalanma riski yükselir. Kolestrol artabilir, damar sertliği oluşabilir, yüksek tansiyon çıkabilir.
  • Diş eti hastalıkları, ağız kuruluğu, diş eti hastalıkları, ağızda kötü koku oluşabilir
  • Basur ve kabızlık görülür. Safra taşı ve reflü yaygın görülür.
  • Menopozla birlikte ciddi bir sorun olan osteoporoz görülür. Kemik yoğunluğu azalmasından dolayı kemik kırılmaları fazlaca görülür.
  • Metabolik hızın yavaşlaması ile birlikte kilo artışı meydana gelebilir.
  • Cinsel isteksizlik oluşur.

Menopoz Teşhisi Nasıl Yapılır?

Menopoz tanısının erken konulması oldukça önemlidir. Çünkü menopozda yaşanan olumsuz semptomların birçoğu ilk 1 yıl içinde meydana gelir. Bu yüzden erken teşhis tedavinin de erken olmasını sağlar. Düzensiz adet döngüsü ve sıcak basmaları olan kişilerin hekime başvurmaları önemlidir. Bu süreçte hekim kan testi isteyebilir. Bu test ile FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz teşhisi konulabilir. Adetleri düzensiz olan ve FSH düzeyi 40 pg/ml üzerindeyse kesin menopoz, FSH pg/ml aralığında ise premenopoz teşhisi konulur.

Yanı sıra düzensiz adet kanaması olan her kadının buna neden olabilecek diğer hastalıklarda araştırılmalı ve ultrason kontrolü yapılmalıdır.

Menopoz Nasıl Tedavi Edilir?

Menopozu için belirli bir tedaviye gerek yoktur. Ancak belirtilerinin vereceği rahatsızlıkların hafifletilmesi ve yaşlanma sonucu meydana gelebilecek kronik durumların engellenmesi amacıyla menopoz tedavisi planlanır.

Menepoz semptomlarını kontrol altına almak için ilk uygulanacak tedavilerden biri hormon tedavisidir. Bu tedavi ile kişide oluşan sıcak basmaları giderilir. Hekim kişinin bireysel ve ailevi tıbbi öyküsüne bakarak, en kısa süreli ve en düşük dozda olacak şekilde bir tedavi planlar. Rahim aldırmamış kişilerde ayrıca progestine de verilir. Östrojen hormonu kemik erimesini de engeller. hormon alınımının kardiyovasküler hastalık ve meme kanseri riskleri olsa da bu süreçte birçok faydası da bulunur. Risklerin minimum seviyede olması için tedavinin hekim önerisi ile uygulanmasıdır.

Ayrıca vajinal kuruluk sorunu için de vajinal östrojenden faydalanılabilir. Bu tür bir tedavi için vajinal tablet, krem veya halka direkt olarak vajinaya uygulanabilir. Bu sayede cinsel ilişki esnasındaki rahatsızlık ve idrar sorunları giderilebilir.

Bazı SSRI grubundaki antidepresan ilaçlarda düşük dozda sıcak basmaları için reçete edilebilir. Farklı sağlık problemlerinden dolayı östrojen alamayan ve bazı duygu durum bozukluğu bulunan kişiler için sıcak basması dozu düşük antidepresan ile tedavi edilebilir.

Ayrıca osteoporozu engellemek için hekim hastanın özelliklerini baz alarak çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Bu süreçte kemikleri güçlendirmek için de D vitamini takviyesi verilebilir.

Hormon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

  • Şüpheli ve bilinen meme ve rahim kanseri
  • Pıhtı atma riski olan hastalar
  • Kalp krizi geçirmiş olanlar
  • Anormal kanamaları olan kişiler
  • Karaciğer hastaları
  • Obezite, varis, aşırı sigara içme
  • Beyin damar tıkanıklığı olanlar veya inme geçirenler

Ancak hipertansiyon, safra kesesi taşı, diyabet, hiperlepidemi, migren ve rahimde miyom durumlarında ise kullanımında dikkat gereklidir.

Menopoz İçin Yapılabilecek Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Menopozun neden olduğu belirtiler bazen zorlayıcı olsa da geçicidir. Kişilerin yapacakları bazı düzenlemeler ile semptomlar hafifletilerek bu süreci daha kolay geçirmeleri mümkün olabilir.

  • Zorlayıcı olan ani sıcak basmaları için ince kıyafetler tercih edilebilir. Soğuk bir alana geçmek, alkol, baharat, kafein, stres gibi sıcağı teteikleyen etkenlerden kaçınmak önemlidir.
  • Vajinal problemler için reçetesiz alınabilen vajinal kayganlaştırıcılar veya nemlendiriciler kullanılabilir.
  • İdrar kaçırmayı önlemek ve cinsel aktiflik için pelvik kasları çalıştıran kegel egzersizleri yapılabilir.
  • Uyku düzenini bozan kafein, alkol içmekten kaçılmalıdır.
  • Metabolizma yavaşladığı için kilo almaya karşı düzenli egzersiz yapılabilir.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenerek D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • Sigara içmekten kaçınılmalıdır.

Dilerseniz konu ile ilgili videoları izleyebilirsiniz.

Premenopoz nedir, ne kadar sürer? Premenopoz belirtileri ve değerleri

Menopozun yaşı kişiden kişiye değişmekle beraber 50’li yaşlarda başlayan bir süreçtir. Ancak menopoz kadında aniden ortaya çıkmaz. Menopoza bir geçiş dönemi olmaktadır. Bu dönem premenopoz şeklinde isimlendirilmektedir. Kadınların bazıları menopoza erken de girebilmektedir. Bu istenen bir durum değildir ve kadınları olumsuz etkiler. Genel olarak hangi yaşta olursa olsun menopozun öncesinde premenopoz yaşanmaktadır. Bu döneme menopoz habercisi de denir. Çünkü reglde gecikme ve düzensizliklerle premenopoz dönemi kendini belli etmektedir.

Premenopoz Nedir?

Durum olarak bilinse de aslında isim olarak premenopoz toplumda çok fazla bilinmemektedir. Bu nedenle premenopoz nedir diye merak edilmektedir. Premenopoz doğurganlığın ve yumurta sayılarının azalmaya başladığı bir dönemi ifade eder. Bazı özel durumlarda kadınlarda premenopoz döneminde gebe kalabilmekle beraber bu çok nadirdir. Premenopoz dönemi kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber bazı belirtilerle kendini gösterir. Premenopoz döneminde kadınlarda ortaya çıkan değişimleri sizler için sıraladık;

  • Reglin düzensiz hale gelmesi; Bu dönemde kadınlarda yumurtalar azaldığı için regl dönemlerinde değişikler olabilir. Örneğin bir kadın 21 günde değil 40 günde bir regl olabilir. Ortaya çıkan düzensizlik premenopoz belirtisidir.
  • Ani hissedilen sıcak basması da yine premenopoz belirtileri arasında sayılabilmektedir. Özellikle gövdenin üst kısmında hissedilen sıcaklık çok bunaltır. Geceleri terletir ve rahatsız eder. Kişiye bağlı olarak günde birkaç kere sıcaklık hissinde artış yaşanabilir.
  • Uykuların düzensiz hale gelmesi de premenopozu göstermektedir. İlerleyen yaşla beraber uyku apnesi ve huzursız bacak sendromu da bu dönemde görülebilir. Ayrıca depresyon ve huzursuzluk hissiyle beraber ısı artışı kişinin uykusunun eskisi gibi kaliteli olmasını engeller.
  • Cildin kuruması ve eski parlaklığını yitirmesi de premenopoz belirtileri arasında sayılmaktadır.
  • Vajinada kurumanın başlamasıyla cinsel anlamda isteksizliğin ortaya çıkması premenopoz döneminde görülmektedir. Bazı kadınlarda vajina kuruduğu için cinsel ilişki sırasında kaşıntılar ve ağrılar olduğundan isteksizlik oluşabilmektedir.
  • Geçmeyen halsizlik ve yorgunluk hissiyatı premenopoz belirtilerindedir.
  • Geçmeyen baş ağrıları bazı kadınlarda migren premenopoz döneminde ortaya çıkabilmektedir.
  • Premenopoz döneminde metabolizma yavaşladığı için bilhassa karında yağlanma ve genel vücut kütlesinde artış olmaktadır.
  • Premenopoz dönemi ruh halinde değişimlere yol açabilmektedir. Bu dönemde duygular çok hızlı değişir ve kişi depresyona daha fazla yatkın olabilir. Aniden duygusallaşma, sinirlenme ve gergin hissetme bu dönemde görülebilmektedir.

Premenopoz Ne Kadar Sürer?

Pek çok kişi premenopoz ne kadar sürer diye merak eder. Kişiden kişiye değişmekle beraber premenopoz 4 ile 7 sene arasında sürebilmektedir.

Premenopozda Ara Kanama Olur Mu?

Premenopoz dönemi her kadında farklı şekilde yaşanır. Bazı kişiler premenopozda ara kanama olur mu diyer merak ederler. Bu dönemde görülen kanamaların hepsi anormal olabilir. Ancak her kanama premenopoz kanaması değildir. Bu nedenle yine de kanama olduğunda uzman bir hekimle görüşmekte fayda vardır.

Premenopoz Değerleri

Premenopoz menopozun ön göstergesi olduğundan premenopoz değerleri de bunu ifade etmektedir. Özellikle uzman doktorlar tarafından yapılan hormon testleri sonucunda menopozun yaklaştığı anlaşılmaktadır. Bu durum FSH hormon değeriyle ölçülmektedir. Bu değerin en fazla 40 en az 25 olduğu durumlarda premenopoz ve menopozdan bahsetmek mümkündür.

Premenopoz Kaç Yaşında Olur?

Premenopoz her kadında farklı ilerleyen bir süreçtir. Bu nedenle premenopoz kaç yaşında olur sorusunun kesin bir yanıtı yoktur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir