rakı haftası / Dünya Rakı Haftası büyük bir coşkuyla kutlandı

Rakı Haftası

rakı haftası

Her yıl Aralık ayında kutlanan Dünya Rakı Haftası bu yıl Aralık tarihleri arasında kutlanacak. Yeni Rakı sponsorluğunda “bi dünya muhabbet, bi dünya eğlence” sloganıyla hayata geçirilen Dünya Rakı Haftası, düzenlendiği illerde turizmi canlandırmayı, eski semtleri turistlere tanıtmayı ve meyhane kültürünü anlatmayı amaçlıyor. Dünya Rakı Haftası kapsamında bu yıl, İstanbul Kumkapı, Kadıköy ve Samatya; Ankara Yedikapı; Bursa Arap Şükrü ve  İzmir Kordon bölgesindeki restoranlar özel mönüleri ve çeşitli etkinlikleriyle rakıseverleri ağırlayacak. Etkinlikler arasında fasıl ekiplerinden falcı ve karikatüristlere kadar pek çok eğlenceli aktivite yer alıyor.

7. Dünya Rakı Haftası takvimi şöyle:

8 Aralık , Cumartesi &#; İstanbul Kumkapı ve Kadıköy bölgesindeki restoranlar

14 Aralık , Cuma &#; Ankara Yedikapı ve Bursa Arap Şükrü bölgesindeki restoranlar

15 Aralık , Cumartesi &#; İzmir Kordon ve İstanbul Samatya bölgesindeki restoranlar

20 cl. Yeni Rakı Yeni Seri, 5 çeşit soğuk meze, 2 çeşit ara sıcak, salata, ana yemek, tatlı/meyve ve çay/kahve ikramından oluşan mönüleri 70 TL fiyatla sunacak. Mönü içeriği ve fiyatı bazı restoranlarda farklılık gösterebilir, ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için seafoodplus.info adresine tıklayın.

Dünya Rakı Haftası nasıl ortaya çıktı?

Dünya Rakı Haftası ilk nerede kutlandı? Rakı Ansiklopedisi “ yılının ilk cumartesi günü Cumhuriyet Meyhanesi’nde Dünya Rakı Günü olarak başladı” diyor. ’e gelindiğinde Çiçek Pasajı’na yayılıp Dünya Rakı Haftası’na dönüşmüş. Aralık ayında ise tüm Kumkapı meyhanelerini içine alan, binlerce kişinin katıldığı bir festival olarak kutlanmış. Yurt dışından katılanlarla birlikte festival uluslararası kimlik kazanmış. 

Rakı üstadı Vefa Zat neden aralık ayı sorusunun cevabını şöyle vermiş: “Öncelikle aralık yılın en uzun gecelerine sahiptir. Dolayısıyla bol muhabbetli sofralar kurmaya uygundur. Ayrıca rakının eşlikçisi birçok balığın bol ve leziz olduğu bir dönemdir. Aralık ayında güneşin Rakı Burcu’na girdiği de düşünülebilir, çünkü kış geldiğinden rakının içimizi ısıtmasına daha çok ihtiyaç duymaya başlarız. Üstelik aralık içindeki harflerle rakı yazılabilen tek aydır. Ama bunların hepsini geride bırakan bir sebep var ki, bütün rakı tiryakilerini daima saygıyla gülümsetir: Rivayete göre, pirimiz Bekri Mustafaaralık ayının ilk cumartesi günü doğmuştur.”(1)

Bu bilgilere Adana’dan bir itiraz geliyor.(2) Şehrin Kazancılar Çarşısı denen bölgesinde kurulan Kuş Pazarı aynı zamanda bir yeme içme bölgesi. Burası gece eğlenenlerin sabah yörede meşhur ciğer kebabını, yine iki tek rakı eşliğinde yemeye geldikleri de bir yer. Bu gelenek zaman içinde yaygınlaşmış ve yılında adı konarak binlerce kişinin katıldığı Rakı Festivali olarak kutlanmış. Adanalılar 20 bin kişilik bu katılımla festivali sahiplendiklerini göstermişler ama sonraki yıllarda çeşitli yasaklar ve engellerle karşılaştıklarını biliyoruz. yılındaki bir habere(3) göre o gece oraya gelenleri havaya ateş eden üç beş kişilik bir grup rahatsız etmiş ve birkaç masa devirmişler. Kargaşa sonrasında eğlenceye kaldığı yerden devam edilmesi Adanalı olmanın bir göstergesi sayılabilir. Eğer neden Adana diye soruyorsanız, konu hakkında Birikim’de çıkan yazısında Tanıl Bora’nın cevabını vermek gerekir: “Bunu soruyorsanız, gerçekten ‘bu millete yabancı’sınız demektir.”(4)

Yüzlerce yıldır, hayatın bir parçası olarak varolan rakı için neden böyle özel günlere ihtiyaç duyuluyor diye sormak için herhalde “bu millete yabancı” olmak yetmez, bu gezegene yabancı olmak gerekir.(5) Çünkü içkinin kamusal alandan uzaklaştırılmaya çalışılmasının son yıllarda bir “hayat tarzı” savunusuna yol açtığını biliyoruz. Asık suratlı bir ciddiyet hali sadece rakıya değil eğlencenin her şekline engel çıkarmak için bahaneler arar gibi. Son yıllarda yaşanan pandemi kısıtlamalarının da buna fırsat yarattığı söylenebilir. Ancak hep olduğu gibi baskı karşıtını da yaratıyor.

“Hayatın olağan akışı” denen bir kavram yaygınlaştı dilimizde. Su gibi akan, arada bir kabarıp azalsa da hep orada olan bir nehir ya da Boğaziçi gibi manzara  geliyor insanın gözünün önüne. Kıyıdan bakarsınız, içinde olursunuz ama yadırganacak bir durum yoktur. Yıllardır aktığı gibi akmaktadır. Peki suyun yatağı değiştirilmek istenirse ne olur? Biraz durur, birikir önce. Sonra söylendiği gibi “su yolunu bulur” bir şekilde. Dünyanın suyla birlikte içilen tek içkisi rakı da tüm engellere rağmen buluyor akacak yatağını. Çünkü rakı buralarda bizden çok önce vardı, bizden sonra da olacak.

Neşe hayatın zorluklarına karşı bir direnme biçimi olabilir ve güzel olan şeyler birlikte olunca daha da güzel olur. Yazıyı Tanıl Bora gibi bitirelim biz de: “İşte buna içilir!”

Dünya Rakı Haftası büyük bir coşkuyla kutlandı

1 Aral&#;k’ta ba&#;layan Dünya Rak&#; Haftas&#; ve aral&#;k ay&#;n&#;n ikinci cumartesi günü kutlanan Dünya Rak&#; Günü bu y&#;l da büyük bir keyif dalgas&#;n&#;n tüm yurda, hatta dünyan&#;n en ücra kö&#;elerine yay&#;lmas&#;na vesile oldu. Bu topraklardan ç&#;k&#;p evrensel olmaya do&#;ru h&#;zla yol alan Rak&#; Haftas&#; pek çok gastronomi tutkununun ajandas&#;nda Octoberfest kadar önemli bir yer edinmeye ba&#;lad&#;. Adana’daki oteller, meyhaneler, ocak ba&#;lar&#; aylar öncesinden rezervasyonlar&#;n&#; kapatt&#;&#;&#; için imdada Gaziantep ve Mersin yeti&#;ti de on binlerce ki&#;i sokakta kalmaktan kurtuldu. Bu gidi&#;le Alt&#;n Portakal’&#;n pabucu dama at&#;lacak gibi duruyor.

&#;stanbul deseniz ayr&#; bir alemdi her zamanki gibi. Ancak bu y&#;l &#;stanbul’un gastronomi dünyas&#;n&#; &#;ekillendiren me&#;hur lokantalar&#; haz&#;rlad&#;klar&#; konsept menülerle gönülleri fethetti. Verilen davetlerde görmeye al&#;&#;&#;k oldu&#;umuz gastronomi dünyas&#;n&#;n me&#;hur yazar ve yap&#;mc&#;lar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra Hollywood y&#;ld&#;zlar&#;n&#;n da bo&#;az&#;n serin rüzgarlar&#;nda rak&#;yla &#;s&#;nd&#;klar&#;na &#;ahit olduk. Rak&#; Haftas&#; ile paralel düzenlenen Alkollü &#;çkiler Kongresi’ni bu sat&#;rlara s&#;k&#;&#;t&#;rmak istemem. Ayr&#; bir yaz&#;y&#; hak ediyor. Bilim, teknoloji, tar&#;m ve gastronomi, kültür ve politika ba&#;l&#;klar&#;n&#;n ahenkli &#;ekilde da&#;&#;t&#;ld&#;&#;&#; bu kongre asl&#;nda dünyaya içkinin sadece içki olmad&#;&#;&#;n&#; hat&#;rlat&#;yor. Hat&#;rlatmakla kalm&#;yor manifestosunu yaz&#;yor. Kongre çerçevesinde düzenlenen yan etkinliklerde Osmanl&#; saray mutfa&#;&#;ndan, mehtabiye fas&#;llar&#;na, kald&#;r&#;mda demlenmenin inceliklerine kadar pek çok atölye çal&#;&#;mas&#;ndan yorgun dü&#;en bedenler kapan&#;&#;&#; festival destekçisi meyhanelerde yapt&#;lar. Elbette Ba&#;c&#;lar’dan Çatalca’ya, Sar&#;yer’den Beykoz’a kadar &#;stanbul halk&#; da balkonlar&#;nda, mahalle meyhanelerinde, meydanlar&#;nda kat&#;ld&#;lar bu anason kokulu festivale.

Yazacak çok &#;ey var ama kutlamalara bu y&#;l eklenen mikro dam&#;t&#;m evleri gezisinin alt&#;n&#; özellikle çizmem gerekir. Küçük dam&#;t&#;m evlerinin rak&#; üretmesine izin verilmesinin ard&#;ndan Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydo&#;u bölgelerinde bulunan mikro dam&#;t&#;m evleri aras&#;nda olu&#;turulan gezi rotas&#; Anadolu’nun ba&#;r&#;nda bar&#;nan gizil enerjiyi gösterdi hepimize. &#;imdilik &#;u kadar&#;n&#; söyleyerek kapatay&#;m bu yaz&#;y&#;, geçmi&#;i iki y&#;l olmas&#;na kar&#;&#;n mikro dam&#;t&#;m evlerinin tar&#;ma, çiftçiye, küçük ölçekli sanayi sitelerine, yerel turizme, gastronomiye yapt&#;&#;&#; katk&#;lar devlet kurumlar&#;n&#;, anl&#; &#;anl&#; holdingleri, vak&#;flar&#; ve STK’leri çoktan geçmi&#; gibi duruyor. Binlerce y&#;ld&#;r evrilerek geli&#;en bu devrime &#;apka ç&#;kar&#;yorum. Seneye görü&#;mek üzere. &#;erefe.

Elbette size böyle haberler aktararak arz&#; endam eyleyebilirdim bu sütunda. Ama olmad&#;, olam&#;yor. &#;u anda pandemi bahane edilerek hafta sonlar&#; alkollü içki sat&#;&#;&#;n&#;n yasakland&#;&#;&#; bir ülkenin yazar&#;y&#;m. '&#;çi&#;leri Bakan&#;'n&#;n kürsüden bir ergen gibi ‘’ohh’’ çekti&#;i, atanm&#;&#;lar&#;n vatanda&#;a her gün kin kustu&#;u, i&#;sizli&#;in ç&#;&#;&#;r&#;ndan ç&#;kt&#;&#;&#;, ekonominin freninin patlad&#;&#;&#;, adaletin ve demokrasinin rafa kalkt&#;&#;&#; bir ülkede alkollü içki yasa&#;&#; da dert mi' demeyin. Alkol çözülmek istenen son dü&#;ümlerden. &#;imdilik bilemiyoruz ama belki de Gordion dü&#;ümü. O dü&#;üm pandemi vs. bahanelerle ya da Büyük &#;skender’in yapt&#;&#;&#; gibi k&#;l&#;çla çözülürse pek çok &#;eyi nostaljik bir unsur olarak hat&#;rlayaca&#;&#;z. Hafta içi stok yapmak falan kimseyi kurtarmayacak. &#;çkinin sadece gastronomik ve duyusal özelliklerinden konu&#;man&#;n bile mümkün olamayaca&#;&#; bir iklimin galebe çald&#;&#;&#;n&#;n karinesi olacakt&#;r böyle bir hamle.

Meyhaneler, lokantalar kapand&#; AVM’ler aç&#;k. Konserler iptal fabrikalar aç&#;k. Hafta sonu alkol sat&#;&#;&#; yasak metrobüs t&#;kl&#;m t&#;kl&#;m. Art&#;k bu e&#;itsizli&#;e k&#;l&#;f aranma zahmetine dahi gerek görülmüyor. Bulunan k&#;l&#;flar&#;n inand&#;r&#;c&#; olmas&#;yla bile ilgilenen yok. Yak&#;nda o k&#;l&#;flara da ihtiyaç kalmayacak bir düzen özlemi kürsülerden, televizyonlardan ‘’itlaf’’ gibi kan dondurucu kelimeler e&#;li&#;inde dökülüyor.

&#;nsanlar nefes almak, sevdi&#;ine sar&#;lmak, felekten gün çalmak, keyiflenmek, kederlenmek, avunmak, sevdas&#;n&#; dillendirmek için içki içer. Bunlar&#;n hiçbirine gerek olmasa da içer. Mazerete ve aç&#;klamaya da gerek yoktur. &#;çmek ki&#;isel bir tercih ve hakt&#;r. Ba&#;kas&#;na ve toplumun geneline zarar vermedi&#;i sürece de k&#;s&#;tlanamaz. Soka&#;a ç&#;kma yasa&#;&#;n&#;n oldu&#;u, meyhanelerin kapand&#;&#;&#; günlerde evinde de tüketme, benim istedi&#;im gibi ya&#;a demenin ad&#;d&#;r bu yasaklar.

Ba&#;ka ya&#;am tarzlar&#;n&#;n yasaklanmas&#;na ve kabul edilmemesine dair tahayyülleri olabilir bir siyasi hareket ya da ideolojinin. Bu tahayyüllerin hayata geçmesini engelleyecek kurumsal bariyerler ve kar&#;&#; güç ise dengeyi olu&#;turur. Oysa biz iktidar blokunun tahayyüllerinin sonuçlar&#;yla y&#;llard&#;r bo&#;u&#;uyoruz. Kurumsal bariyerler ve kar&#;&#; güç büyük yaralar ald&#;. Asgari düzeyde de olsa demokrasinin olmad&#;&#;&#; toplumlarda bu tahayyüllerin vard&#;&#;&#; noktay&#; ise bir an olsun unutmamak gerek. &#;nsanl&#;k tarihi bunun ac&#; hat&#;ralar&#;yla dolu.

Adana’daki ve &#;stanbul’daki Rak&#; Haftas&#; bir süredir kutlanam&#;yor ve asl&#;nda milyonlarca insan yaz&#;n&#;n ba&#;&#;ndaki gibi bir haberin yaz&#;labildi&#;i bir ülkeyi kaybetmek istemiyor. Bu insanlar homojen bir ideolojik, politik, s&#;n&#;fsal, kültürel zümreye de denk dü&#;müyor üstelik. K&#;saca halk deniliyor bu insanlara. Halk&#;m&#;z&#;n bir kesimi &#;imdi alkol tüketme hakk&#;n&#;n k&#;s&#;tlanmas&#;yla kar&#;&#; kar&#;&#;ya. Bunun için futbola atfedilen cümle art&#;k alkol için de geçerli. Alkol sadece alkol de&#;ildir. Bu toplumun enerji biriktiren fay hatlar&#;ndan birisine dönü&#;mü&#;tür. Bu dü&#;üm nas&#;l çözülecek ya&#;ayarak görece&#;iz.


Grand Korçi Kimdir?

Grand Korçi İstanbul’da dünyaya geldi, haliyle birtakım okullarda okudu ve kimya mühendisi oldu. Akademiden kopmamak ve askerlik vecibesini ertelemek için iki ayrı yüksek lisans yaparak bir süre hem mühendislik yaptı hem de keyif çattı. O dönemlerde fotoğraf ve sinemaya olan ilgisi nedeniyle mühendisliği bıraktı ama bu alanlarda tutunamayarak eğitimini aldığı mesleğine geri döndü. Haliyle birtakım işlerde çalıştı. Alkollü içki sektörüne yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar sırasında ve sonrasında alkolün üretimi, kültürü ve tarihine yönelik ilgisi giderek arttı. Hobileri arasında golf, modern dans, yoga hiçbir zaman yer almadı ancak ‘’kişisel gelişim yolculuğunu’’ bir çilingir müdavimi olarak sürdürüyor. Halihazırda bu çilingirlerde yeşerip hayata geçen işlerine seafoodplus.info adresinde yer veriyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir