replikasyon nedir / Replikasyon | selinhoca

Replikasyon Nedir

replikasyon nedir

Veri Replikasyonu Nedir?

Veri Replikasyonu, işlem sırasında ortamda biriken verilerin birden fazla konumda tutundurma işlemine verilen Türkçe addır. Tüm kullanıcılar için, yapılan işlemler adına herhangi bir tutarsızlık veya sapma gibi bir durum oluşmadan veritabanında biriken verileri kaynaklardan alıp, diğer birden farklı kaynaklara taşıma olayıdır. Dağıtılmış veri tabanı olarak oluşturulan bu sistemde, veriler kişinin isteğine göre hareket eder ve iki farklı kullanıcı birbirlerinin çalışmalarına müdahale etmeden görevlerini yerine getirebilirler. Kısacası veri replikasyonu, internet ortamında bir karışıklık oluşmadan verilerin rahatça hareket edebilmesidir.

Bu işlemler sırasında tüm biriken veriler replike edilebilir. Veri Replikasyonu, yapılan işlemlerin çoğalmasının farkına vararak saptar. Böylece çoğalan veriler düzgün bir şekilde güncelleme alır ve senkronize işlemi kusursuz şekilde tamamlanır.

Replication Nedir?

Replication, sunucu–istemci mimarisine sahip olan tüm yapılarda, aboneler ve sunucular arasında hızlı ve düzenli bir şekilde veritabanı nesnelerini eşitleme imkânı sunan bir yönteme verilen addır.

Bir replikasyon işlemi için bir yayıncı (Publisher) veritabanı seçilir. Bu yayıncı veritabanından yayınlanacak her türlü nesneler tamamı ile belirlenir. Daha sonra yapılacak işlem, Publisher veritabanının bilgilerini ve güncellenen verileri tutması için yayıncı veritabanına aboneler olarak tanımlanır. Bu işlem sayesinde sitemde ki kaynak veritabanı, sürekli güncel halde hızlı bir şekilde başka bilgisayarda da yedeklenmiş ve depolanmış olur.

Bilişim sektöründe kendine has farklı kelimeler bulunmaktadır. Bilişim terimlerinde Aboneler (Subscribers) olarak kayda geçmiştir.

Veri Replikasyonu Türleri

Veri replikasyonları kendi içinde birden farklı türe sahiptirler. Merge, Snapshot veTransactional olmak üzere ayrı 3 türü vardır;

Merge Replikasyonu

Veri replikasyonu türleri arasında belki de en karmaşık replikasyon türü olan merge replikasyonu, birden fazla veritabanında birikmiş olan verileri, bir arada toplayıp tek bir veritabanında birleştirmektedir. Çoğunlukla sunucudan istemciye doğru olan ortamlarda merge replikasyonu görülmektedir.

Snapshot Replikasyonu

Bir diğer replikasyon türü ise Snapshot. Verilerde birikmiş olan güncellemeleri takip etmeden belirli bir zaman aralığında göründüğü gibi dağıtma işlemi görür. Karşımıza çıkmış olan görüntünün bir bütününü oluşturur ve hızlıca kullanıcılara aktarır. Diğer bir replikasyon türü olan Transactional işleminden yavaş çalışan Snapshot Replikasyonu, veri değişikliğinin diğer durumlara göre daha az görüldüğü yerlerde karşılaşılır. Yavaş çalışmasının asıl sebebi ise birçok farklı kaydı bir uçtan diğer uca taşımaya çalışmasından kaynaklanır.

Transactional Replikasyonu

Son Veri Replikasyon türü iste Transactional. Çalışma prensibi genel olarak sunucudan sunucuya çalışmakta olan replikasyon türlerinde, ilk başta verilerin bulunduğu veritabanının tam bir kopyası alınmaktadır. Devam eden süreçte ise gerekli güncellemeler yapılmaktadır. Veriler, gerçek zamanlı olarak yayıncı ile alıcı arasındaki veritabanında aynı anda kopyalanmaktadır. Bu durumun getirdiği avantaj ise, yapılan işlemler çoğalsa dahi işlem tutarlılığı tamamen garanti altına alınmış olur ve veri kaybı diğer türlere nazaran hiç görülmez. Transactional replikasyonun görevi sadece veri kopyalamak değildir. Transactional Replikasyonu, aynı zamanda yapılan her değişikliği doğru ve tutarlı bir şekilde çoğaltma işlemi görerek veri kaybını ortadan kaldırır.

Veri Replikasyonu Avantajları

  • Veriler her zaman daha güvenli ortamda saklanır.
  • Veri sorgularında en hızlı şekilde dönüş alınmasına olanak sağlar.
  • Biriken tüm veritabanı işlemlerini, karmaşıklaştırmadan hızlı bir şekilde tutarlı ve doğru bir kopyasını tutar.
  • Verilerin diğer zamanlara kıyasla sorunsuz kullanabilirliğini artırmaktadır.
  • Sağlamış olduğu yüksek performansı sayesinde birden fazla kullanıcının aynı anda kullanımına açık hale gelir.

Veri Replikasyonu Dezavantajları

  • Avantajları gibi dezavantajları da mevcuttur. Bu işlermler de veri tutarlılığını sağlamak adına, farklı sitelerde ki karmaşıklığın önüne geçmek için öncesin de önlem alınması gereklidir.
  • Sistemde biriken veriler için birden fazla alanda ek depolama alanlarına ihtiyaç vardır.
  • Farklı sitelerde birikmiş olan verilerin güncellenebilmeleri için fazladan ek maliyet ihtiyacı doğabilir.

Veri Replikasyonu Nerede Kullanılır?

  • Bankacılık işlemleri, bilet rezervasyonu gibi merkez veritabanında güncellenen verilerin diğer veritabanlarında da eş zamanlı yansıması gerektiğinde veri replikasyonu kullanılır. Aynı durumun tam tersi olduğu durumlarda da kullanılabilir.
  • Belli zaman aralıkları ile veritabanınızı ve yaptığınız tüm değişiklikleri başka bilgisayara aktarmak için de veri replikasyonlarından yararlanabilmek oldukça mümkün.  Başka bir bilgisayara aktarmak istenen verilerin, yeni yedeklerini oluşturabilmek için veri replikasyonu rahatlıkla kullanılabilir.
  • Belli zaman aralıklarında, eşlenik (syncronization) ve eş zamanlı (real-time) adı altında veritabanınızı tümüyle değişikliklerini başka bir veritabanına göndererek,
  • Productiondaki veritabanın performans başarısını yükseltmek adına tutulan raporlamaları ve replike veritabanını rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Veriambarı denilen (Datawarehouse) veritabanını sizlere oluşturma imkânı sunar.
  • Kolay erişebilirliği sağlamak için, AS/’lerinizdeki (iSeries) kullandığınız istediğiniz veri ya da verileri DB2’den farklı bir veritabanına kolaylıkla replike(bölünme,çoğalma) edebilirsiniz.

Veri Replikasyonu


Veri Replikasyonu, verileri birden fazla konumda bulundurma işlemidir. Tüm kullanıcıların herhangi bir tutarsızlık olmadan aynı verileri paylaşabilmesi için bir veritabanındaki verileri bir sunucudan başka bir sunucuya kopyalamak yeterlidir. Kullanıcıların diğer kullanıcıların çalışmalarına müdahale etmeden görevleriyle ilgili verilere erişebileceği dağıtılmış bir veritabanıdır. Tüm veriler replike edilebileceği gibi verilerden önemli olanları da replike edilebilir.

Veri Replikasyonu, işlemlerin sürekli olarak çoğaltılmasını kapsar, böylece çoğaltma tutarlı bir şekilde güncellenir ve kaynak ile senkronize edilir.

Veri Replikasyonu Türleri

Transactional Replikasyon

Bu Replikasyon türünde ilk olarak veritabanının tam kopyası alınır devamında veri değiştikçe güncelleme yapılır. Genellikle sunucudan-sunucuya şeklinde çalışır. Veriler, yayıncıdan alıcı veritabanına gerçek zamanlı olarak, yayıncıyla aynı sırada kopyalanır, bu nedenle bu tür çoğaltmalarda işlem tutarlılığı garanti edilir, veri kaybı veya değişikliği yaşanmaz. Sadece veri kopyalamakla sınırlı kalmayıp her değişikliği tutarlı ve doğru şekilde çoğaltır.

Snapshot Replikasyon

Snapshot Replikasyon verileri tam olarak belirli bir anda göründüğü gibi dağıtır ve verilerdeki güncelleştirmeleri izlemez. Anlık görüntünün tamamı oluşturulur ve kullanıcılara gönderilir. Snapshot replikasyonu genellikle veri değişikliğinin nadir olduğu yerlerde kullanılır. Transactional işleminden biraz daha yavaştır, çünkü her denemede birden fazla kaydı bir uçtan diğer uca taşır.

Merge Replikasyon

İki veya daha fazla veritabanındaki veriler tek bir veritabanında birleştirilir. En karmaşık replikasyon türüdür. Genellikle sunucudan istemciye ortamlarda kullanılır.

Veri Replikasyonu Avantajları

- Verilerin kullanılabilirliğini artırır.
- Tüm veritabanı noktalarının tutarlı bir kopyasını sağlayabilir.
- Birden çok kullanıcının kullanımına acık olduğu için yüksek performans sağlar
- Veri sorgularında daha hızlı dönüş alınmasını sağlar.
- Verilerin güvenliği sağlanır.

Veri Replikasyonu Dezavantajları

- Verilerin birden çok alanda depolanması ek depolama alanı gerektirir.
- Tüm farklı sitelerdeki verilerin güncellenmesi ek maliyet gerektirebilir.
- Tüm farklı sitelerde veri tutarlılığını sağlamak karmaşık önlemler alınmasını gerektirebilir.

Kaynak: Veri Replikasyonu

Replikasyon

✔ Hücre bölünmesi öncesinde DNA molekülünün kendini eşlemesine replikasyon denir. Bu şekilde genetik maddenin nesilden nesile aktarımı sağlanır.

 

DNAnın Yarı Korunumlu Eşlenmesi

 

Matthew Meselson (Methiv Meselsın) ve Franklin Stahl (Franklin Sıtal): yılında, DNA eşlenmesi üzerine deneyler yapmışlardır. Bu bilim insanları, yaptıkları deneyler sonucunda DNA’nın kendini yarı korunumlu (semikonservatif) eşlediğini ispat etmişlerdir.


✔ Bu deneyde 14N ve 15N içeren besi ortamı ve E. coli bakterisini kullanmışlardır. 14N normal azot, 15N azotun ağır izotopudur.

Bakteriler santrifüj edildiklerinde
✔ Her iki polinükleotit zincirindeki azotları hafif olanlar (hafif DNA)  --> Üstte

✔ Polinükleotit zincirlerinden biri ağır, biri hafif olanlar (melez DNA) --> Ortada

✔ Her iki polinükleotit zincirindeki azotları ağır olanlar (ağır DNA) --> Altta


✔ Normal azotlu DNA taşıyan bakteriler ağır azot içeren besiyerde birçok kez bölünecek şekilde yetiştiriliyor.

 

✔  1. Bölünmenin sonunda oluşan bakterilerin DNA’sı santrifüj edildi ve bantlaşmanın ortada kaldığı görülür. Bu durumda oluşan bütün bakterilerin DNA’sının melez olduğu gösterir.

✔  2. Bölünmenin sonunda tekrardan santrifüj yapıldı. Bu kez bantlaşmanın yarısının ortada yarısının altta bantlaştığı görüldü. Bu durum bakterilerin %50’sinin melez DNA, %50’sinin ağır DNA taşıdığını gösterir.

✔  3. Bölünmenin sonunda bakterilerin DNA’sı santrifüj edildi. Bantlaşmanın küçük bir kısmının ortada büyük bir kısmının altta olduğu görüldü. Bu durumda oluşan bakterilerin %25’inin melez DNA, %75’inin ağır DNA taşıdığını gösterdi.

 

Deney sonucunda, replikasyon sırasında bir zincirin kalıp olduğu diğer zincirinse kalıp zincire göre sentezlendiği kanıtlanmış oldu.

✔ Replikasyon sırasında, DNA’daki hidrojen bağlarının açılır ve  her bir polinükleotit zincirinin karşısına yeni polinükleotit zincirleri üretilerek DNA sentezi yapılır.

✔ Her hücrede görülmese de her canlı tarafından gerçekleştirilebilir.

✔ DNA üzerinde replikasyonun başladığı noktaya replikasyon orijini denir.

 

Prokaryotlarda Replikasyon

Prokaryotlarda DNA halkasal olduğundan tek bir replikasyon orijini oluşturulur. Açılan polinükleotit zincirlerinin karşısına yeni zincirler oluşturularak replikasyon tamamlanır.

Ökaryotlarda Replikasyon

Ökaryotların DNA’sı lineer olduğundan, halkasal DNA’ya göre oldukça uzundur. Replikasyonun hızlıca yapılabilmesi için birden fazla replikasyon orijini oluşturulur. Açılan polinükleotid zincirlerinin karşısına yeni zincirler oluşturulur ve orijinler ilerleyerek birleşir.

Replikasyon sırasında üç tane önemli enzim kullanılır. Bunlar, Helikaz, Ligaz ve DNA Polimeraz’dır.

 

✔ Helikaz; replikasyon orijinlerinde hidrojen bağlarının koparılmasını sağlayarak polinükleotit zincirlerinin ayrılmasını sağlar.

✔ DNA Polimeraz; polinükleotit zincirlerinin karşısına yeni nükleotidler ekleyerek yeni polinükleotit zincirlerinin 5’ --> 3’ yönünde üretilmesini sağlar.

✔ Ligaz; DNA parçalarının birleştirilmesi ve böylece polinükleotit zincirlerinin kesintisiz olmasını sağlar.

✔ DNA’nın iki ipliği birbirine zıt yöndedir.(antiparalel) (5’ --> 3’ ve 3’ --> 5’)

✔ DNA polimeraz helikaz enzimi ile iki polinükleotit zinciri açıldıkça 3’ à 5’ yönündeki ipliğin karşısına 5’ à 3’ yönünde iplik sentezleyerek yeni polinükleotit zincirini oluşturur. Ancak, 5’ --> 3’ yönündeki zincirin karşısına kesintisiz bir şekilde sentez yapamaz.

✔ Replikasyon orijini helikaz enzimi ile açıldıkça - nükleotid uzunluğunda

5’ --> 3’ yönünde ilerleyen kısa DNA parçaları sentezlenir. Bu DNA parçalarına okazaki parçaları denir. Okazaki parçaları daha sonra ligaz enzimi ile birleştirilerek 5’ --> 3’ yönündeki iplikte sentezlenmiş olur.

Aziz Sancar: DNA’ların kendini onarım mekanizmasını keşfederek yılında Nobel Kimya ödülünü almıştır. Çalışmasına önce bakterilerle başlamış ve bir enzimin, bakteri DNA’sındaki hasarlı nükleotidleri çıkarırken bu nükleotidlerin çevresindeki 12 nükleotidi de kesip attığını keşfetti. İnsanlarda DNA’daki hasarlı nükleotitlerin çevresindeki 27 nükleotidin nasıl kesilip atıldığını ve “doğru” nükleotidlerin bu boşluğa nasıl yerleştirildiğini bulmuştur. Bu mekanizmanın 16 gen tarafından sentezlenen 16 protein ile işlediğini keşfetmiştir. Aziz Sancar ayrıca mayıs ayında ekibiyle birlikte insan genomundaki DNA onarım genlerinin bütün bir haritasını yayımlamıştır.

Veri Replikasyonu (Data Replication) Nedir?

Veri replikasyonu verileri bir yerden başka bir yere taşıma, kopyalama veya verileri aynı anda birden fazla yerde depolama işlemidir. Hata yapma toleransı sağlamak amacıyla, bir veri tabanı veya veri deposunun bir veya daha fazla kopyasını yaratmanıza olanak sağlar. İşlemlerin sürekli olarak kopyalanmasını içerir. Böylece kopya (genellikle ayna olarak adlandırılır) sürekli olarak güncel durumda ve kaynakla senkronize halde olur.

Günümüz işletmelerinin çok büyük hacimlerde verileri ve çok çeşitli veri türleri vardır.  Büyük verilere sahip, veriye dayalı bir işletme verilerinin yüksek kaliteli ve kullanılabilir olduğundan nasıl emin olabilir? Şirketler veri replikasyonunu, veri tabanları ve diğer veri depolarının doğru kopyalarını elde etmek için kullanırlar. Veri replikasyonu sayesinde kopyalar veri kaynakları genelinde aynı kalır. Hata toleransını artırır ve veri kaybını minimum düzeye indirir. Veriler herhangi bir veri tabanına, bulut veri gölüne veya bulut veri ambarına aktarılabilir. Bu veriler işletme içinde veya bulutta yer alabilir. Veri replikasyonu aynı zamanda veri işlemleri ve bağlamının sürekli olarak çoğaltılmasına olanak sağlar. Veriler güncellenmiş bir durumda ve herhangi bir veri kaynağıyla senkronize olarak çoğaltılabilir veya ayna gibi aynısı oluşturulabilir.

Veri Replikasyonu Neden Önemlidir?

Veri modernizasyonu girişimleri ile birlikte gitgide artan sayıda kuruluş verilerini kaynak veri tabanlarından ve uygulamalardan buluta taşımaktadır. Bu durum dağıtılmış veri tabanı durumunda bile doğrudur. Dağıtılmış veri tabanı dosyaların aynı veya farklı ağlarda, çok sayıda siteye yerleştirilmiş olduğu anlamına gelmektedir. Veri tabanı replikasyonu çok çeşitli kaynakları, hedefleri ve platformları destekler. Veri replikasyonu okuma ve yazma işlemlerini basitleştirir. Ağ yönetiminin ihtiyaç duyduğu tüm işleme gücünü destekler.

Veri replikasyonu uygun verinin ihtiyaç duyulduğu an hazır ve kullanılabilir olmasını sağlar. Veriye dayalı olabilmek için, şirketlerin gerçek zamanlı verilere erişim sağlaması gerekmektedir. Veri replikasyonu ile BT ekipleri ve veri kullanıcıları verilere her zaman gerçek zamanda erişebilirler. Veri replikasyonu gelişmiş analiz, makine öğrenmesi (ML) ve yapay zekayı (AI) mümkün kılar.

Daha iyi veriler daha iyi iş kararları verme anlamına gelmektedir. Veri replikasyonu ile güvenilir veri senkronizasyonu ve girdisi parmaklarınızın ucundadır. İş açısından sağladığı bazı iyileştirmeler şunlardır:

·        Kaynak verimliliği

·        Maliyet azaltma

·        İş çevikliği

Veri replikasyonu petabayt ölçekli verileri taşımayı ve yönetmeyi mümkün kılar. Bu, kaynaktan hedefe düşük gecikme süresi ile yapılabilir. Petabaytlarca veri çok az gecikmeyle veya hiç gecikme olmadan bir yerden başka bir yere taşınabilir. Gerçek zamanlı veri her zaman kullanılabilir, böylece güvenilir veri girişinden ve senkronizasyonundan kazanabilirsiniz.

Veri Replikasyonu Nasıl İşler?

Büyük verilerde veri replikasyonu yöntemlerini destekleyen ve mümkün kılan teknolojiler şunlardır:

Değişiklik Verisi Yakalama

Değişiklik Verisi Yakalama (CDC) kullanıcıların veri kaynağındaki küçük değişiklikleri tespit etmelerine ve yönetmelerine izin veren bir veri entegrasyonu örüntüsüdür. CDC ile kullanıcılar değişiklikleri aşağıya doğru uygulayabilirler. Bu değişiklik yönetimi tüm işletme genelinde gerçekleşebilir. CDC değişiklikleri meydana geldikçe yönetir. Sonuç? Tam veri harmanlaması için daha az kaynağa ihtiyaç duyulur. Veri tüketicileri değişiklikleri gerçek zamanda görebilirler. Veri kullanıcısı sadece güncellenmiş verileri alır. Bu da zaman, maliyet ve kaynak tasarrufu sağlar. CDC bu değişiklikleri gerçek zamanlı, uygulanabilir içgörüler için analiz platformlarına yayar. Avantajları ve dezavantajlarıyla birkaç tane CDC yöntemi vardır; örneğin: Zaman Damgası CDC, Tetikleyici CDC ve Günlük tabanlı CDC.

Toplu Replikasyon

Veri mühendisleri toplu replikasyon ile herhangi bir kaynaktan verileri çıkartabilir. Toplu replikasyon ile verileri yüklemek için sadece minimal konfigürasyonlar gereklidir. Toplu replikasyon veri hazırlanması sırasında zamandan tasarruf sağlar. Büyük miktarlardaki veriler buluta taşınabilir. İş içgörüleri açısından veriler hızlıca analiz edilir. Ancak kaynak veri tabanı veya veri ambarındaki artış değerleri yakalanmaz. Toplu replikasyon büyük hacimli verileri minimal konfigürasyonlar ile işlemek için idealdir.

Duraksız Veri Replikasyonu

Duraksız veri replikasyonu akan verileri sürekli olarak kopyalamanıza izin verir. Gerçek zamanlı kaynaklar, platformlar ve dağıtıcılar ile çalışır. Örneğin:

·        Nesnelerin İnterneti (IoT)

·        Sensörler

·        Sosyal medya beslemeleri

·        Azure olay mesajı dağıtıcısı

·        Google yayınla/abone ol mesajı dağıtıcısı

·         Kafka gibi mesaj dağıtıcıları

Tam Tablo Replikasyonu

Tam tablo replikasyonu bir tablodaki tüm satırlar ile çalışmanıza izin verir. Satırlar yeni, güncel veya mevcut olanları içerebilir. Satırlar tamamen kopyalanır. Bu, replikasyon için ayrılan her bir iş sırasında gerçekleşir. Tam tablo replikasyonu, artımlı replikasyon mümkün olmadığı zaman, örneğin kayıtlar kaynaktan silindiği zaman iyi bir tercihtir. Tam tablo replikasyonunun limitleri şunlardır:

·        Veri gecikmesi

·        Satır tüketiminin artması

·        Bazı entegrasyon örüntülerinin kullanılamaması

Anlık Görüntü Replikasyonu

Anlık görüntü replikasyonu veri değişikliklerini bir veri tabanından diğerine kopyalar. Belirli zamanlarda ve talep üzerine gerçekleşir. Veri tabanı daha az önemli olduğu zaman anlık görüntü replikasyonu faydalıdır. Veri tabanı çok sık değişmediğinde de faydalıdır.

Asenkron Replikasyon

Asenkron replikasyon bir veri saklama yedeği türüdür. Ana saklama replikasyonu tamamlandıktan hemen sonra veri yedeklenmediği zaman faydalıdır. Bunun yerine, veriler zamanla yedeklenir.

Veri Replikasyonunun Faydaları Nedir?

Endüstrilerde, her türlü ölçekteki şirket veri replikasyonunu kullanır ve bunun faydalarını görür. Bu faydalar;

Acil kurtarma – Veri replikasyonu acil kurtarmayı destekler. Güvenilir bir birincil veri yedeğini sürekli olarak üretim dışı veri tabanında tutar. Veri kurtarma ve başarısızlık durumlarında veriyi anında kullanılabilir hale getirir. Veri replikasyonu ile önemli iş yüklerini korumanın maliyeti ve karmaşıklığı azaltılır.

Veri kullanılabilirliği – Veri replikasyonu dinamik, neredeyse gerçek zamanlı işlemsel replikasyon sunar. Bu da işletmelerin doğru iş kararları vermelerine ve iş olayları meydana geldiği an bunlara cevap vermelerine olanak sağlar.

Veri erişim hızı – Veri replikasyonu özellikle birden fazla yere sahip kuruluşlarda veri erişimini daha da hızlandırır. Asya veya Avrupa’daki kullanıcılar Kuzey Amerika veri merkezlerindeki verileri okurken gecikme yaşayabilirler. Verinin bir kopyasını kullanıcının yakınına koymak erişim sürelerini iyileştirebilir ve ağ yükünü dengeleyebilir.

Gerçek zamanlı analizler – CDC kapasitelerine sahip veri replikasyonu çözümleri artımlı değişiklikleri sürekli olarak kopyalayabilirler. Bunu bir veri tabanında veya veri ambarında veri güncellemeleri meydana geldikçe bu güncellemeleri belirleyip kopyalayarak yapar. Verileri bir mesaj dağıtıcısına veya olay akış platformuna taşırlar. Bu, gerçek zamanlı veri analizlerinin kullanılmasına olanak sağlar.

Veri ambarı modernizasyonu – Veri replikasyonu verileri Teradata, Oracle Exadata ve SQL sunucusu gibi geleneksel yerinde veri ambarlarından besler. Veriler bulut veri ambarlarına beslenir. Bunlar:

·        Snowflake Data Cloud

·        Amazon Web Services (AWS) Redshift

·        Microsoft Azure Synapse

·        Google BigQuery

Daha sonra veriler zenginleştirilir, düzenlenir ve temizlenir. Bu aşamada, verileri analiz ve iş zekası kullanım durumlarına hazırlamak için bulut veri entegrasyonu çözümleri kullanılır.

Bulut veri gölü alınımı – Bulut veri gölü uygun maliyetli bir biçimde verileri saklamak için kritik bir platform olarak ortaya çıkmıştır. Bulut veri gölleri çok çeşitli veri türlerini işleyebilir. Bunlar hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış verileri kapsar. Veri replikasyonu gerçek zamanlı veya toplu modda verilerin alınması açısından önemlidir. Veriler aşağıdakiler gibi modern analiz kullanım durumlarını harekete geçirmek için bir bulut veri gölüne taşınır:

·        Dolandırıcılık tespiti

·        Gerçek zamanlı müşteri teklifleri

·        Sosyal medya izleme

BT maliyetleri – Veri replikasyonu, işletme genelinde veri replikasyonu işlemlerini oluşturma ve yönetmeye ilişkin BT işlerini azaltabilir. Bu da zaman, maliyet ve kaynak tasarrufu sağlar.

Veri entegrasyonunu hızlandırma – Şirketler her zamankinden daha fazla veri toplamaktadırlar. Çeşitli silo veri tabanları ve veri ambarlarından gelen verileri bir araya getirmeye çalışmaktadırlar. Ayrıca, uygulanabilir analiz ve AI sunmaya da çalışmaktadırlar. Veri replikasyonu ve alınım çözümleri ile işletmeler verileri temizlemek, ayrıştırmak, filtrelemek ve dönüştürmek için verileri verimli bir biçimde alıp kopyalayabilirler. Bu durum, verilerini analiz ve AI tüketimi için veri kullanıcılarının kullanımına açmalarına izin verir.

Veri Replikasyonunun Zorlukları Nedir?

Veri repliklasyonunun çok sayıda faydası olmasına rağmen, işletmeler veri replikasyonu çözümlerini uygulamada bazı zorluklarla karşılaşabilirler. Aşağıda farklı veri replikasyonu türlerini gerçekleştirirken karşılaşılabilecek temel zorlukların bazıları verilmiştir:

·        Maliyet – Birden fazla yerde aynı verilerin kopyalarını tutmak daha yüksek saklama alanı ve işleme maliyetlerine yol açar.

·        Zaman tüketimi – Şirket içi BT ekibinin çok sayıda veri replikasyonu çözümünü elle sürdürmesi daha fazla zaman gerektirir.

·        Ağ bant genişliği – Çoklu kopyalarda verileri kopyalamak yeni süreçlerin kullanılmasını ve ağa daha fazla trafik eklenmesini gerektirir.

·        Veri tutarlılığı – Dağıtılmış bir ortamda çok sayıda güncellemeyi yönetmek verilerin zaman zaman senkron dışı olmasına neden olabilir. Veri tabanı yöneticilerinin replikasyon işlemlerinde tutarlılığı sağlaması gerekmektedir.

Veri Replikasyonu Kullanım Alanları Nedir?

Veri replikasyonu kullanım durumları çeşitli endüstrilerde görülebilir. Örneğin:

·        Finansal hizmetler – Finansal hizmetler sektöründe veri replikasyonu kredi kartı dolandırıcılığının önlenmesi için kullanılır. Şirketlerin müşteri işlemlerini gerçek zamanlı olarak izlemelerine yardımcı olur. Daha sonra neredeyse gerçek zamanlı işlemleri bir üretim veri tabanına kopyalar. Bu, anormalliklerin tespit edilmesine yardımcı olur. Bu sayede dolandırıcılık faaliyetleri hakkında SMS uyarıları gönderilebilir.

·        Perakende – Perakende sektöründe verilerin kopyalanması satışların artırılmasına yardımcı olur. Müşteri işlem kayıtlarını ve harcama desenlerini birleştirir. Bu, bir şirketin müşterinin menfaatine gerçek zamanlı teklif uyarıları yapmasına ve satışları artırmasına olanak sağlar.

·        Sağlık hizmetleri – Sağlık hizmetleri için veri replikasyonu hasta bakımını iyileştirir. Yatak yanı monitör verilerini toplar ve işler. Bu, klinik araştırmacıların hastalıkları anlamasına ve tespit etmesine yardımcı olur.

·        Üretim – Birçok üretici cihazların içine akıllı sensörler yerleştirirler. Bunu, üretim hatlarında ve tedarik zincirlerinde yaparlar. Bu sensörlerden alınan gerçek zamanlı verileri kopyalamak üreticinin sorunları tespit etmesine olanak sağlar. Bu sayede ürünler üretim hattından çıkmadan önce sorunları düzeltebilirler. Bu, zamandan, kaynaktan ve maliyetten tasarruf sağlayarak üretim ve işletim verimliliğini artırır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir